3. února 2010

Ztracená dýně

4 větší cibule, olej, 1 bobkový list, kmín, kuzu nebo maizena či arowroot,8 větších plátků dýně hokaido, 15 – 20 mm silných, bez slupky a semeníku,sůl, voda, sójové nebo rýžové či kukuřičné mléko,ocet nebo šťáva z kysaného zelí (případně jablečný ocet či citrón)

Cibule oloupejte, rozpulte, nakrájejte na silnější půlkolečka a prsty rozdělte na nudličky. Škrob rozmíchejte v trošce vody. V hluboké pánvi nebo kastrolu osmahněte cibuli na oleji, když začne růžovět a vonět, přidejte koření a dýni. Osolte, podlijte vařící vodou, na mírném teple duste několik minut pod pokličkou do změknutí dýně. Občas její měkkost kontrolujte, hokaido se snadno rozvaří. Měkkou dýni opatrně širokou lopatkou z pánve vyjměte, uložte v teple, do omáčky v pánvi přidejte podle chuti mléko a zahustěte rozmíchaným škrobem rozpuštěným v trošce vody. Omáčku nechte přejít varem, dochuťte ji ume octem nebo šťávou z kysaného zelí, případně citrónovou šťávou či jablečným octem,podle chuti dosolte. Dýni už do omáčky nevracejte, aby se nerozpadla, položte plátky rovnou na talíře a omáčku přes ni přelijte. Pokud se dýně přece jen rozvaří, anebo pro změnu, můžete ji vařit o něco déle a pak vše rozmixovat.Podávejte s vařenou rýží nebo jinými obilninami, pohankou, těstovinami nebo pohankovými či běžnými noky a vařenou zeleninou. Jako doplněk nabídněte kysané zelí nebo kvašenou zeleninu.

Žádné komentáře:

Okomentovat