28. ledna 2017

Smažené zelené fazolky podle Christiana

lzici rostlineho oleje, 400 g zelenych fazolek, salotku, 3 lzice lehke sojove omacky, spetku hnedeho cukru
Duste fazolky, aby byly uvarene, ale porad krupave. Na stredne velkem plameni rozehreje olej a najemno nasekajte salotku. Prazte ji asi 5 minut, pak pridejte fazole a sojovou omacku. Aby se smes nepripalila, musite ji porad michat. Jakmile sa omacka prohreje, pridejte na dochuceni spetku hnedeho cukru a panev odstavte.

27. ledna 2017

Salát z celeru s kukuřicí

sklenici zavareneho celeru, 200 g sunky, 4 rajcata, 4 natvrdo uvarena vejce, 1 kukurici v plechovce, 1 ananas nakrajeny na kousky v plechovce, 2 mala jablicka, trosku citr.stavy, 1 sklenici Miracel Whip-Balance, slehacka, 2 cibule
Pripravime si vetsi misu, aby jsme mohli salat dobre promichat.Sunku nakrajime na kosticky. Rajcata,vejce,jablka nakrajime na mensi kousky.Cibuli nakrajime na polovicni kolecka.Vse tyto prisady dame do misy.Pridame celer,kukurici a ananas,par kapek citronove stavy. Prilejeme celou slehacku-neslehanou a sklenici Miracel Whip. Vse dobre promichame a nechame v lednici do druheho dne ulezet. Opravdu zalezi na chuti a podle slozeni potravin,je to opravdu otazka smaku.

Rýže se šunkou

2 cibule, 4 lžíce oleje, 25 dkg žampionu, 2 šálky rýže, 4 šálky vývaru, sul, pepř, krabička zelených fazolek, 20 dkg šunky, petrželka
Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme očištěné a na drobné kousky nakrájené žampiony. Rýží dobře propereme a vložíme na připravenou cibulku se žampiony a chvilku ji osmahneme. Přilijwme vývar, osolíme, opepříme, přivedeme do varu a na mírném ohni dusíme 20 minut. Zelené fazolky z konzervy necháme okapat, nakrájíme na kousky, přidáme k dušení rýží a dobře prohřejeme. Hotový pokrm ještě podle chuti okořeníme, dáme do misky a vmícháme opatrně na drobné kostičky nakrájenou šunku a sekanou petrželku.

Lečo z fazulových lusku

krabici fazolových lusku, cibule, 5 dkg sádla, sladká paprika, sul, trochu hladké mouky, 3 rajčata, na zjemnění šálek smetany a žloutek
Fazolové lusky uvaříme ve slané vodě. Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme papriku, hladkou mouku, usmažíme jíšku, zalijeme trochou vývaru z lusek a dobře povaříme. Přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, podusíme a nakonec vmícháme na menší kousky nakrájené vařené fazolové lusky. Zjemníme smetanou s rozkvedlaným žloutkem.

26. ledna 2017

Čočka s uzeným bůčkem

čočka, uzený bůček, cibule, nové koření, bobkový list, česnek, pepř, sůl
Čajový šálek čočky namočíme přes noc. Na drobno nakrájený bůček osmahneme s cibulí. Uvaříme vývar s bobkového listu a nového koření. Čočku, usmažený bůček podlijeme vývarem s bobkového listu a nového koření, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Dusíme asi 15 min.

24. ledna 2017

Francouzský salát

20 dkg brambor, 15 dkg zeleného hrášku, 15 dkg fazolek, 10 dkg okurek, 2 jablka, 10 dkg majonézy
Vařené, oloupané brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Přimícháme sterilovaný hrášek z konzervy, na drobné kousky pokrájené fazolové lusky z konzervy, strouhané nakládané okurky a syrová jablka a nakonec vše opatrně spojíme ochucenou majonézou.

Těstovinový salát se zeleninou

500 g těstovin, 1 ks salátová okurka, 2 ks paprika, 3 ks rajčata, 30 g měkký salám, majonéza, sůl, pepř, špetka bazalky
Zeleninu a salám pokrájíme na menší kostičky a vše vsypeme do větší mísy. Přidáme uvařené a vychladlé těstoviny, majonézu, koření a vše důkladně promícháme. Před podáváním necháme 2 hodiny vychladnout.

Salát ze zelených fazolek s křenem

sklenici sterilovaných fazolek, 2 lžíce strouhaného křenu, sůl, 4 lžíce zálivky z fazolek, citrónovou šťávu, zelenou petrželku, olej, cukr
Sterilované okapané fazolky nakrájíme na nudličky, přidáme jemně nastrouhaný křen,přelijeme zálivkou a podáváme jako přílohu. Zálivku z fazolek upravíme solí, cukrem,citrónovou šťávou a vše promícháme s fazolkami.

22. ledna 2017

Fazolky po cinsku-dia recept

300 g zmrazenych fazolek, sul, 1 lzice oleje, 1 lzicka kari koreni, 1 lzice sojove omacky, 4 strouzky cesneku
Fazolky vlozime do vrouci osolene vody a uvarime jetemer domekka, odcedime. V horkem oleji zpenime kari koreni, pridame fazolky, sojovou omacku a prohrejeme, dosolime. Oloupany cesnek nakrajime na platky, priadme k fazolkam a uz nevarime.

Fazolový salát pro diabetiky

100 g bilych nebo barevnych fazoli, 50 g cibule, po 50 g okurky a kapie sterilovanych v dia naleve, 1 lzica oleje, sul, vinny ocet, nekolik zrnek celeho pepre, pazitka
Prebrane, proplachnute fazole namocime na nekolik hodin do studene vody. Potom je teze vode uvarime domekka, tak, aby nezbylo mnoho vyvaru. Odcedime je, do horkeho vyvaru promichame nadrobno nakrajenou cibuli, okurku a kapii, fazole, olej, sul, ocet, a nechame v chladu odlezet. Pred podavanim salat posypeme cerstve rozdrcenym peprem a oplachnutou, osusenou a nakrajenou pazitkou.

Čočková pomazánka-domáci recept

200 g čočky, 80 g tuku, 1 cibule, bobkový list, pažitka, drcený kmín.
Čočku uvaříme s bobkovým listem, umeleme, tuk utřeme, vmícháme čočku, pokrájenou cibuli atd.