8. července 2013

Balkánská zeleninová polévka

lilek, 500 g rajčat, 2 brambory, mrkev, cibule, malá plechovka hrášku, 2 stroužky česneku, špetka mleté pálivé papriky, 1/4 lžičky skořice, lžička koriandru, podle potřeby rostlinný olej, sůl, pepř 
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Brambory, mrkev a lilek nakrájíme na kostky (lilek předtím necháme vypotit). Zpěníme cibuli s česnekem a skořicí, koriandrem a pálivou paprikou. Přidáme nakrájená rajčata, pepř a dusíme asi 20 minut. Pak přidáme brambory, hrášek, mrkev, lilek, podlijeme asi 1 litrem vody a vaříme doměkka.

Francouzská rybí polévka

2 l vody, 1 kg mořských ryb (spíše s tužším masem), 0,5 langusty (mohou být i krevety nebo račí ocásky), 1/10 litru oleje, 2 stroužky česneku, 1/8 litru bílého vína, 2 středně velká rajčata, pepř, sůl, šafrán, bobkový list, trocha fenyklu, 50 gramů cibule, 2 pórky, kolečko citrónu

V kastrolu nahřejeme olej, přidáme jemně nasekanou cibuli a pórek, přidáme očištěnou, omytou a rozpůlenou langustu a vše rychle osmahneme. Přidáme očištěné, na větší kousky nakrájené rybí maso, opět trochu osmahneme, zalijeme vínem a vodou, osolíme, opepříme, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, jemně rozsekaný česnek, bobkový list, fenykl, šafrán, kolečko citrónu, přivedeme do varu a vaříme asi čtvrt hodiny. Hotovou polévku procedíme a nalijeme na krajíčky bílého chleba, které jsme narovnali do misky. Uvařené rybí maso z langusty nakrájíme na menší kousky a vložíme do polévky. Můžeme také upravit rybí maso zvlášť na mísu a ozdobit hlávkovým salátem.

Balkánská polévka se sýrem

450 g brambor, 200 g balkánského sýra, 2 lžíce másla, špetka pepře, malá plechovka sterilizovaného hrášku, lžíce nasekané petrželové nati, 1 l vody, špetka soli

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Potom je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou. Plamen zmírníme a brambory zvolna vaříme. Když jsou brambory poloměkké, přidáme strouhaný balkánský sýr a necháme ho v polévce rozpustit. Před koncem vaření zjemníme polévku máslem, přidáme sterilovaný hrášek a okořeníme pepřem. Solit většinou nemusíme.Na talíři zdobíme jemně nasekanou petrželkou.

Bačovská zelná polévka

1/4 hlávky červeného zelí, 1/4 hlávky bílého zelí, cibule, 200 g slaniny, mrkev, 2 brambory, petržel, 1/4 celeru, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře, na chuť brynza, podle potřeby voda, sůl, podle potřeby olej 
Na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme na kostičky nakrájenou angl. slaninu, nakrájené zelí, mrkev, petržel a celer. Zalijeme vývarem (vodou), přidáme koření a sůl, na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měkka. Nalijeme na talíř a doprostřed dáme lžíci brynzy.

Zapékaná francouzská cibulová polévka

500 g cibule, 80 g másla,20 g hladké mouky, litr zeleninového vývaru,2 lžíce bílého portského vína, 75 g strouhaného Ementálu, žloutek,2 lžíce smetany,4 plátky francouzské bagety nebo bílé veky

Máslo rozehřejeme a na něm zpěníme cibuli při mírné teplotě a smažíme dozlatova, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a při mírné teplotě vaříme 15 minut, poté dochutíme portským vínem.Bagetu nebo bílý chléb opečeme z obou stran dozlatova a potom posypeme strouhaným sýrem, který jsme smíchali se žloutkem a smetanou. Polévku nalijeme do misek, položíme na ni bagetu se sýrem a pár minut zapečeme v troubě a ihned podáváme.

Babiččina tymianová polévka

4 malé brambory, kelímek smetany, sůl, tymián, na zahuštění hladká mouka, rostlinný olej, starší chléb

Pokrájíme syrové brambory na malé placaté kousky (čím menší, tím lepší) a dáme rozehřát do hrnce olej. Když je rozpálený, hodíme na něj asi lžičku tymiánu (nebo více). Když nám začne vonět (nesmíme ho spálit), hodíme k němu brambory a trochu je osmahneme. Pak zalijeme vodou a posolíme. Povaříme a když jsou brambory měkké, přidáme celou sladkou smetanu. Zahustíme hotovou jíškou nebo smícháme mouku už se smetanou. Chvilku ještě povaříme a pak podáváme. Na talíři si do polévky ještě krájíme postupně na kousíčky starý chleba, který do sebe nasakuje výbornou chuť polévky.

Kari polévka z červené čočky

4 lžíce oleje,čajová lžička kari koření (nebo graham masaly),0,5 čajové lžičky kmínu, drceného, nebo čerstvě natlučeného, 0,5 čajové lžičky černuchy, neboli černého kmínu,sušená chilli paprička, cibule najemno nakrájená,2 stroužky česneku, rozmačkané,hrnek červené čočky /předem namočená /,1,5 litru zeleninového vývaru

Ve středním hrnci si rozehřejte olej a minutu na něm restujte všechno koření včetně chilli papričky. Přidejte cibulku a po chvíli i česnek a pomalu smažte do zlatova. Přisypte scezenou čočku a chvilku ji nechte opéci spolu s cibulkou a kořením, zalijte horkým vývarem a po přivedení k varu vařte na středním plamenu cca 10 minut. Vyjměte chilli papričku a ponorným mixérem polévku mixujte do vyhovujíci konzistence

Originální drožďova polévka

2 kostky čerstvého droždí (po 42 g), cibulka krájená na drobno, máslo, hrst namočených sušených hub, 2 lžíce hladké mouky, kostka Masoxu, 2 stroužky česneku, 1/4 lžičky kmínu, majoránka, 2 vejce, pepř, sůl, zelená petrželka nebo pažitka

Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, napřed se droždí rozpustí, posléze zhoustne a odděluje od tuku, ještě chvíli pražíme až začne vonět. Přidáme 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme světlou jíšku. Přilijeme sušené houby i s vodou, ve které byly namočeny. Vložíme Masox, kmín a doplňíme studenou vodou do litru a půl. Řádně rozmícháme. Povaříme. Za stálého míchání vyfoukneme do polévky obě vejce.Okořeníme prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem, solí. Přidáme petrželku a kus másla.

Rychlá polévka z apetita

masox, 2 l vody, 4 sýry apetito, 3 stroužky česneku, 1/4 l sladké smetany 
Vodu vaříme s masoxe. Mezitím si rozmixujeme ostatní suroviny a vlejeme do vody s masoxem. Povaříme až polévka zhoustne a sýr se rozpustí. Zdobíme zeklenou petrželkou. Můžeme dochutit opečenými chlebovými kostičkami.

Blesková vajíčková polévka

2 lžíce hrubé mouky (nebo krupičky či strouhanky), 20 g másla nebo oleje, 2 celá vejce, petrželová nať, 1,5 litru vody, sůl dle chuti (možno trochu vegety, masox, apod.)
Do hrnce dáme máslo/olej a mouku a smažíme jíšku. Když je světle hnědé barvy, přidáme vejce a rychle zasmažíme. Vzniknou i malé hrudky tím, jak se vejce zasmažila v jíšce. Zalijeme horkou vodou a povaříme 5 minut. Přidáme sůl (případně masox, vegetu, apod.) a nasekanou petrželku. Můžeme rozmixovat ručním mixérem.

Česnečka se slivovici

4 stroužky česneku, 500 ml vody, 2 krajíce toustového chleba, polévkouvou kostku, lžíci slivovice, lžíci oleje 
Do vroucí vody vložíme všechny suroviny, vaříme zhruba 15 minut a pak už jen podáváme na talíř. 

Polévka s kapáním

kousek kuřecího masa, nebo vývar z kuřecího bujónu, čerstvou zeleninu, sůl, pepř, muš.oříšek, polohrubá mouka, 2 vajíčka
Uvaříme si vývar,buď z kuřecího bujónu nebo z kousku kuřete.Přidáme mraženou nebo čerstvou zeleninu: mrkev, pórek, pastiňák, libeček listy. Povaříme doměkka. Mezitím si uděláme kapání. 5 dkg pol. mouky smícháme s nastrouhaným muš. oříškem,solí, 2 vajíčky.Vše pečlivě metličkou smícháme a přes sítko s většími oky necháme prokapat do polévky. Polévku u nevaříme jen mírně zahřejeme.

Ostrá nudlová polévka

1 l zeleninového vývaru,120 g vlasových nudlí,200 g fazolek,2 mrkve,kedlubna,pórek,2 feferonky,sůl,mletý pepř, petrželka

Čerstvé fazolky očistěte a překrájejte na třetiny. Mrkev šikmo nakrájejte na plátky. Kedlubnu rozčtvrťte a nakrájejte na tenké plátky. Pórek rozkrájejte na tenká kolečka. Feferonky podélně překrojte, semena odstraňte a nakrájejte na nudličky. Fazolky asi pět minut povařte na mírném ohni v zeleninovém vývaru. Přidejte mrkev, kedlubnu a vařte dalších 4 - 5 minut. Osolte a opepřete. Přidejte feferonky a zavařte vlasové nudle (4 - 5 minut). Přidejte pórek a ještě krátce povařte. Oydobte nasekanou petrželkou.

Mexický fazolový guláš

konzerva nakládaných tmavých fazolí, 3 velké cibule, 2 papriky, 4 rajčata, 4 stroužky česneku, lžíce oleje, majoránka, sůl, pepř, paprika, mletý kmín, 2 lžíce kečupu,  lžíce sójové omáčky, lžička worcestrové omáčky, lžička pikantní hořčice,100-150 ml červeného vína
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli,přidáme fazole,koření ,papriky a dusíme.Závěrem přidáme pokrájená rajčata a česnek,podlijeme vínem a upravíme chuť kečupem a hořčicí.

Nudlová polévka s kuřecím masem

2 kuřecí řízky,  mrkev,  tenký pórek, 0,5 svazku petrželky, 1,5 l slepičího vývaru (z kostky), 2 lžíce citronové šťávy, na špičku nože strouhané citronové kůry (chem. neošetř.), na špičku nože šafránu, 250 g širokých nudlí, sůl, pepř

Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky silné asi 1,5 cm. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Petrželku omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Do velkého hrnce nalijeme slepičí vývar, přidáme citronovou šťávu a kůru, šafrán a uvedeme do varu. Vložíme nudle a uvaříme podle návodu. Asi 5-8 minut před koncem varu přidáme nakrájené kuřecí maso, mrkev, pórek a nakonec vmícháme petrželku. Polévku podle chuti osolíme, opepříme, poté ji přelijeme do polévkové mísy a okamžitě podáváme.

Mrkvová polévka s opečeným chlebem

velká cibule, lžíce másla, 6 velkých mrkví, sůl, 300 ml vody, 300 ml smetany, 4 krajíce toustového chleba
Cibuli jemně opečeme na másle, aby změkla a zesklovatěla. Přidáme mrkev, kterou očistíme a nakrájíme na kolečka, přilijeme vodu a vaříme asi 20 minut doměkka. Necháme chvíli zchládnout, pak vše rozmixujeme dohladka. Do polévky vmícháme smetanu a prohřejeme. Na talříi dozdobíme - opečeným chlebem vykrájenými formičkami.

Fazolová vydatná polévka

200 g červených fazolí, namočených přes noc, 100 g anglické slaniny, 2 paprikové klobásy,  lžíce olivového oleje,  kelímek zakysané smetany,  cibule, 2 velké stroužky česneku,  bobkový list,  lžička sladké mleté papriky, saturejka, petrželka, sůl a pepř dle chuti, sáček Maggi Fazolové polévky

Nakrájenou slaninu a klobásu opečeme dozlatova na olivovém oleji, přidáme předem namočené, scezené fazole, cibuli, česnek, bobkový list, papriku, saturejku a petrželku. Zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni asi 3/4 hod. Ke konci vaření přidáme obsah sáčku Maggi Fazolová polévka. Podávanou polévku ozdobíme zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou.