19. dubna 2013

Zeleninová krémová polévka se sýrem

kedlubna, tykev, 0,5 celeru, petržel, pórek, 2 lžíce ovesných vloček, tavený sýr, hrniček mléka, lžíce kari koření, sůl, 1 l vody 
Omytou zeleninu očistíme a na hrubém struhadle nastrouháme. V litru vody uvaříme do měkka. Přidáme na jemná kolečka nakrájený pórek. Přebrané ovesné vločky, rozmixujeme v mléce s taveným sýrem a vlijeme do vývaru. Přidáme kari a sůl a krémovou polévku ještě krátce povaříme.

Mléčná polévka s rýží

1 l mléka, 70 g rýže, 2 lžíce cukru, ovoce, sůl
Mléko osolíme, přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou rýži. Za stálého míchání uvaříme do měkka.Polévku osladíme a necháme vychladit. Do talířků vložíme na kousky pokrájené ovoce a zalijeme polévkou.

Drožďová polévka se zeleninou a vločkami

1,25 l vody, 80 g ovesných vloček, 100 g kořenové zeleniny, malá cibulka, 40 g másla, 40 g droždí, žloutek, sůl, petrželka

Přebrané ovesné vločky uvaříme v osolené vodě do měkka. Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibulku, na nudličky nastrouhanou zeleninu, přidáme rozdrobené droždí a smažíme tak dlouho, až začne příjemně vonět. Všechno vrátíme do polévky a vaříme do změknutí zeleniny. Do hotové polévky vlijeme žloutek rozmíchaný v trošce studené vody a již nevaříme. Nakonec drožďovou polévku ochutíme solí a petrželkou.

Kmínová polévka s podmáslím

0,7 l vody, 0,5 l podmáslí, sůl, kmín, ocet, 2 lžičky másla, lžíce hladké nebo polohrubé mouky, 2 vejce, trocha cukru 
Do vody dáme vařit kmín. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme kmínovým vývarem a chvíli povaříme. Přidáme podmáslí, dobře rozšleháme, přidáme rozšlehaná vejce a chvíli povaříme. Kmínovou polévku dochutíme octem, solí a cukrem.

Polévka z čerstvých hub

talíř čerstvých hub,1 l vody, sůl, kmín, 2 lžíce octa, 0,25 l smetany, žloutek, 2 lžíce polohrubé mouky 
Do vařící vody dáme pokrájené houby. Přidáme sůl, ocet, kmín. Vaříme asi 20 minut (podle tvrdosti hub). Zahustíme smetanou s rozmíchaným žloutkem a polohrubou moukou. Polévku z čerstvých hub vaříme mírně ještě asi 15 minut.

Třená bramborová polévka

4 brambory, 50 g kořenové zeleniny, lžíce mouky, lžička másla, sůl, voda, majoránka, muškátový květ 
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme je vařit do malého množství vody. Vaříme doměkka. Měkké brambory rozmícháme ve vodě na kaši. Přidáme do ní mouku, máslo a 3/8 l horké vody. Přidáme zvlášť vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky i se zeleninovým vývarem. Zalijeme vše mlékem, ochutíme trochou muškátového květu a majoránkou.

Mléčná polévka s nudlemi

6 dl mléka, 40 g nudlí, 10 g másla, sůl, cukr 
Mléko přivedeme do varu a osolíme. Přidáme do něho polévkové nudle a vaříme asi 10 minut. Do hotové polévky přidáme máslo. Na porci mléčné polévky můžeme přidat 5g cukru.

Hrášková polévka lisovaná

5 dl vody, 150 g zeleného hrášku, 20 g másla, 20 g mouky, sůl, 1/8 l mléka, žloutek 
Do vody dáme vařit vyloupaný hrášek. Polévku zahustíme světlou jíškou a povaříme. Hotovou hráškovou polévku rozmixujeme, přidáme žloutek rozmíchaný v mléce, prohřejeme a osolíme.

Žamberecký salát

400 g sýra Primátor,větší cibule,1,5 dcl biokysu, sůl, pepř mletý,2 stroužky česneku,špetka mleté červené papriky
Sýr Primátor nastrouháme na hrubší nudličky, přidáme drobně nakrájenou cibuli, česnek utřený se solí, mletou papriku, pepř a vše spojíme biokysem. Salát podáváme vždy dobře vychlazený. Salát je vhodný jako předkrm, nebo salát k hlavnímu jídlu, ale ve větším množství lze podávat, jako samostatný pokrm s pečivem.

Lomnická roštěná

800 g roštěnky,100 g másla,250 g chřestu,2 vejce zelená petrželka, mletý pepř, sůl
Z roštěnky nakrájíme 4 plátky, naklepeme je, osolíme, opepříme a na poloviční dávce másla opečeme. Vařený nebo sterilovaný chřest zahřejeme a upravíme na talíř, polijeme horkým máslem a posypeme natvrdo uvařenými posekanými vejci. Roštěnky položíme k chřestu a polijeme šťávou z opečeného masa. Jako přílohu podáváme opékané brambory posypané petrželkou.

Vaječná polévka

2 vejce, 2 lžičky mouky, bobkový list, 2 lžíce kyselé smetany, sůl, voda, máslo 
Světlou máslovou jíšku zředíme 1/2l vody, přidáme bobkový list, osolíme a povaříme. Do vařící polévky opatrně rozklepneme vejce, aby zůstala celá. Necháme vařit ještě 4 minuty. Vyjmeme bobkový list. Na talíř dáme lžíci kysané smetany, kterou zalijeme vaječnou polévkou.

Pohanková polévka

50 g pohanky, lžíce olivového oleje, pórek, 100 g mrkve, petrželka, sůl, voda 
Pohanku umeleme a osmahneme na lžíci oleje. Dolijeme ji vodou na 1 l a přivedeme k varu. Do polévky přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek, osolíme a vaříme. Pohankovou polévku nakonec ochutíme petrželkou.

Rajčatová polévka se smetanou

2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce másla, lžíce mouky, 6 lžic kysané smetany, hrst polévkových nudlí, voda, petrželka 
Na másle chvíli podusíme rajčatový protlak. Zalijeme ho 1/2 l vody, osolíme. Připravíme světlou jíšku z másla a mouky. Necháme ji chvilku vychladnout a potom ji rozmícháme v polévce. Povaříme asi 10 minut. Před podáváním rajčatovou polévku zjemníme smetanou a dochutíme petrželkou, přidáme vařené nudle.

Rychlá polévka z mletého hovězího masa

2 lžíce oleje, cibule, mrkev, 0,5 celeru, 250 g předního hovězího masa bez kosti, sůl, pepř, špetka mletého zázvoru, masox

Na oleji necháme zpěnit oloupanou, jemně pokrájenou cibuli. Po chvíli přidáme očištěnou, jemně nastrouhanou zeleninu a osmažíme dozlatova. Syrové hovězí maso po umytí umeleme a promícháme se zeleninou. To všechno zalijeme vodou, přidáme sůl, koření, masox a vaříme do měkka. Hotovou polévku z mletého hovězího nemusíme ničím zahušťovat. Podáváme ji s chlebem.

Houbová česnečka

200 g hub,4 stroužky česneku,drcený kmín, vegeta , pepř, sůl, chleba, sádlo
Na plátky nakrájené houby dáme do hrnce, zalijeme 1,25 l vody, přidáme sůl a kmín, přivedeme k varu a namírném ohni vaříme asi 20 minut. Potom vmíchámme rozetřený česnek, dochutíme kořením a vaříme dalších 10 minut. Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na sádle. Polévku rozdělíme do talířů a posypeme opečenými kostičkami chleba.

Francouzská česnečka

6 stroužků česneku, 30 g husího nebo kachního sádla, 1 l vody, 2 vejce, sůl, pepř, osmažená žemle

Prolisovaný česnek osmahneme na sádle, zalijeme vodou a několik minut povaříme. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, vhazujeme ho po lžičkách do mírně vroucí polévky a necháme zpevnit. Polévku odstavíme, osolíme, opepříme a zalijeme žloutky rozmíchanými v trošce zchladlé polévky. Necháme prohřát, ale nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Hotovou česnečku s bílkovými noky lijeme do talířů na osmaženou žemli.

Křivoklátský guláš

300 g žampionů,50 g rajčatového protlaku,300 ml piva,500 g chleba,pepř, kmín, česnek, majoránka, sůl 1,5 kg hovězího předního masa,200 g oleje,20 g mleté papriky,0,5 kg cibule,300 g špeku

Z cibule, papriky a rajského protlaku připravíme základ, v kterém podusíme na kostky nakrájené pření hovězí maso. Ochutíme česnekem, majoránkou, solí, kmínem, pivem a těsně před dokončením zahustíme nastrouhaným chlebem. Osmahneme slaninu, cibuli a nakrájené žampióny a touto směsí zdobíme hotový guláš. Podáváme s houskovým knedlíkem. 

Beskydské jehněčí kotletky s česnekovou kůrkou

1500 g jehněčí kotlety,80 g česneku,30 g čerstvých bylin - petržel, šalvěj,100 g sýru parmezan,15 g barevného pepře,250 g hrubé strouhanky,50 g karotky, 10 g citrónové kůry,120 g olivového oleje,20 g soli, 100 g bránice, 250 g cibule šalotky,0,6 l jehněčí Demi Glace

Očištěný jehněčí kotlet s kostí (hřebínek) nasekáme na porce, posolíme a popepříme, natřeme připravenou směsí z na kostičky lehce orestovaného česneku, bylin, citrónové kůry, barevného pepře, sýru, strouhanky, karotky a olivového oleje. Zabalíme do bránice - síťky uložíme na šalotky a pečeme v troubě na 200 °C cca 10 minut do zlatova. Podlejeme silnou jehněčí šťávou Demi Glace pripravenou z kostí a odřezků. Podáváme s bramborovými knedlíky plněnými ovčím nebo kozím sýrem a listovým špenátem.

Cibulová polévka se sýrem

300 g cibule, 20 g másla, sůl, 1,25 l vody, 30 g másla, 30 g hladké mouky, špetka pepře, 60 g strouhaného sýra, 2 žemle, 20 g tuku 
Oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Zalijeme osolenou vodou, rozvaříme a protřeme sítem. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji protlakem z cibule. Dosolíme, opepříme. K hotové cibulové polévce podáváme hrubě nastrouhaný sýr a na tuku osmažené na kostičky pokrájené žemle.

Francouzská polévka se zeleninou

3 pórky, 50 g másla, 0,1 l šlehačky, 500 g brambor, 2 mrkve, kousek celeru, sůl, špetka cukru, petrželka 
Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky, podusíme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Pak prolisujeme nebo rozmixujeme. Necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Do hotové polévky přilijeme smetanu a okořeníme petrželkou. Francouzskou polévsku dochutíme solí a špetkou cukru.

Rajská polévka s noky

1 l čisté rajčatové šťávy, olej, menší cibule, menší paprika, trocha vody, sůl, cukr
noky: vejce, sůl, 100 g hrubé mouky, trocha vody 
Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme rajčatovou šťávu, trochu vody, pokrájenou cibuli a papriku, osolíme, osladíme podle chuti. Všechny suroviny na noky smícháme. Necháme chvíli odstát, pak zavaříme noky do vroucí rajské polévky a chvíli povaříme.

Polévka z rajčatové šťávy

0,5 l vody, láhev rajčatové šťávy, 30 g másla, 30 g hladké mouky, kostka masoxu, 0,5 lžičky citrónové šťávy, sůl, lžička pískového cukru, velké jablko 
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vlažnou vodou a 5 minut povaříme. Pak přilijeme rajčatovou šťávu, přidáme masox, ochutíme citrónovou šťávou, cukrem a podle chuti přisolíme. Vmícháme oloupané na hrubším struhadle ustrouhané jablko. Polévku z rajčatové šťávy pak povaříme jen 2 minuty.

Nepravá mozečková polévka

3 lžíce oleje, větší cibule i s natí, 4 lžíce strouhanky, vejce, vývar z květáku, celeru nebo jenom z brambor, petrželka, sůl, pepř 
Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, doplníme ji strouhankou a osmažíme. Pak na strouhanku rozklepneme vejce, za stálého míchání necháme ztuhnout, zalijeme vývarem, dochutíme nadrobno pokrájenou petrželkou a podle potřeby solí a maggi.

Mléčná polévka netradične

40 g másla, 40 g hladké mouky, 1 l mléka, lžíce kopru, sůl, stroužek česneku, 2 vejce, ocet nebo citrón 
Na másle usmažíme jíšku. Přidáme mléko, sůl a kopr a povaříme. Do uvařené polévky přidáme prolisovaný česnek, rozšlehaná vejce, necháme přejít varem. Mléčnou polévku nakonec dochutíme citrónem nebo octem.

Kopřivová polévka

cibule, 200 g kořenové zeleniny, 2 hrsti kopřiv, žloutek, 2 l mléka, lžíce hladké mouky, 30 g másla, citrón nebo česnek, sůl

Oprané kopřivy krátce povaříme a scedíme. Očištěnou a pokrájenou zeleninu dáme spolu s cibulí osmahnout na máslo. Když je zelenina měkká, přidáme rozsekané kopřivy a zalijeme vývarem z kopřiv. Mouku rozmícháme s mlékem, přidáme žloutek, nalijeme do polévky a necháme povařit. Ochutit můžeme citrónovou šťávou nebo rozetřeným česnekem.

Falešná hovězí polévka

4 větší mrkve, 4 větší petržele, středně velký celer, trocha oleje, sůl, vegeta, více než 1 l vody 
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka a kostičky a dáme na zahřátý olej trochu osmažit. Zalijeme vodou, vaříme asi 30 minut, okořeníme a podáváme.

Polévka z tvrdého chleba s houbami

lžíce másla, větší cibule, 200 g hub, sůl, kmín, 4 krajíčky tvrdého chleba, 0,5 kostky masoxu, 2 stroužky česneku, pažitka, trocha pokrájené slaniny 
Houby uvaříme do měkka a pokrájíme. Na másle osmažíme oloupanou pokrájenou cibuli, zalijeme vodou, přidáme houby, jemně pokrájenou slaninu a rozlámaný chléb a vaříme. (Polévku můžeme propasírovat.) Polévku z tvrdého chleba dochutíme prolisovaným česnekem a masoxem. Krátce povaříme a nakonec přidáme drobně pokrájenou pažitku.

Francouzská rychlá bramboračka

1 l masového vývaru, 3 větší brambory, 0,25 l smetany, 2 žloutky, pepř, sůl, majoránka, petrželka 
Vývar přivedeme k varu a vložíme do něj oloupané, nastrouhané brambory. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Do hotové polévky vmícháme smetanu s rozšlehanými žloutky, již nevaříme, pouze prohřejeme. Bramboračku ochutíme pepřem, solí, majoránkou a před podáváním přidáme ještě rozsekanou petrželku nebo pažitku.

Vegetariánská fazolová polévka

200 g bílých fazolí (namočených den předem), 1,25 l vody, 2 mrkve, cibule, 250 g brambor, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, 0,25 l mléka, sůl, špetka cukru, pepř, tymián, lžíce octa, stroužek česneku 
Do fazolí dolijeme vodu, přidáme pokrájenou mrkev, cibuli, brambory a vaříme do měkka. Prolisujeme. Z tuku a mouky připravíme jíšku, zředíme mlékem, rozmícháme a přidáme do polévky. Fazolová vegetariánská polévka se ještě dochutí solí, cukrem, kořením, octem, česnekem a 20 minut ji povaříme.

Drůbeží vývar se žampióny

1 l vývaru z drůbežích drůbků, 3 žampióny, cibule, lžíce tuku, 4 lžíce drobně nakrájených drůbků, 30 g rýže, sůl, pepř, petrželka 
Plátky očištěných hub podusíme spolu s drobně nakrájenou cibulí na tuku. Zalijeme vývarem, zavaříme přebranou a spařenou rýži a uvaříme do měkka. Do hotového drůbežího vývaru přidáme prohřát maso, které jsme obrali, osolíme, opepříme a doplníme petrželkou.

Drožďová polévka s česnekem

2 kostky čerstvého droždí, hlavička česneku, olej, šlehačka nebo mléko Tatra, sůl, vegeta, 2 rohlíky, 1 l vody 
Na oleji zpěníme droždí, orestujeme a zbavíme vody. Přidáme plátky česneku, vhodíme do osolené vroucí vody a přidáme vegetu a šlehačku. Jako vložku orestujeme dva nakrájené rohlíky.

18. dubna 2013

Rychlá kastrolová polévka

masox, vajíčko, 5 dkg ramy, svazeček zelené petrželky nebo pažitky 
Uvaříme 1 litr vody s masoxem. Na pánvičce osmahneme nadrobno nasekanou petrželku(na másle) a zamícháme vajíčko. Lžičkou vykrajujeme knedlíčky a dáváme do (vařící) vody s masoxem. Krátce povaříme a rychlá kastrůlková polévka se může podávat.

Hrstková polévka

hrst ovesných vloček, jáhel a krupek, sága, čočka, rýže, kousek másla, kořenová zelenina, vývar, petrželka, sůl
Do hrnce dáme máslo a na něm všechny hrstičky osmažíme. Zalijeme vodou nebo masovým vývarem, přidáme zeleninu a vaříme do měkka. Nakonec hrstíčkovou polévku osolíme a přidáme sekanou petrželku.

Polévka pórková s ovesnými vločkami

50 g másla,pórek,malá cibule,litr vody,100 g ovesných vloček, masox,špetka mletého muškátového oříšku, lžíce jemně nasekané petrželové natě
Na másle osmahneme jemně nasekanou cibuli, přidáme tence nakrájený pórek a krátce orestujeme. Zalijeme vodou s masoxem a vaříme asi 15 minut.Přidáme vločky a opět 15 minut vaříme. Polévku dochutíme muškátem a petrželkou.

Pórková polévka s droždím

pórek, sádlo, droždí, lžička vegety, 2 vejce, petrželka
V polévkovém hrnci rozehřejem sádlo, rozdrobíme 2 lžíce droždí a osmahneme. Přidáme 2 vejce a rychle mícháme, až se utvoří nočky. Zalijeme horkou vodou. Do vroucí vody vsypeme nakrájený pórek a 5 minut povaříme. Pórkovou polévku s droždím dochutíme polévkovým kořením, osolíme a nakonec přidáme usekanou petrželku.

Cibulová polévka s liškami

30 dkg lišek, 4 cibule, vejce, máslo a mouka na tmavší jíšku, sůl, kmín, petrželka 
Cibuli hrubě nakrájíme, spaříme a uvaříme do měkka. Pokrájené lišky podusíme na tuku a vložíme do vývaru s cibulí, do které zároveň protlačíme uvařenou cibuli. Vše zahustíme tmavší jíškou, povaříme, přidáme rozkvedlané vejce, posypeme sekanou petrželkou.

Polévka z červené řepy s vejcem

20 dkg červené řepy, smetana, lžíce mouky, vejce, sůl, trochu cukru, citronová šťáva
Očištěnou a ostruhanou řepu nastrouháme a vaříme asi 20 minut do měkka. Polévku z červené řepy pak zahustíme smetanou se lžící mouky a ještě povaříme. Přidáme rozkvedlané vejce, sůl, cukr a citronovou šťávu.

Staročeská bramboračka s houbami

500 g brambor, hrubě nastrouhaná mrkev, 0,5 nastrouhaného celeru, nastrouhaná petržel, cibule, 50 g sušených hub, lžička majoránky, lžička čerstvé celerové natě, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 60 g sádla, 60 g hladké mouky

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Mezitím přivedeme do varu 1 l vody, osolíme, přidáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené brambory. Zamícháme a vaříme doměkka. Při přípravě jíšky rozpustíme v hlubší pánvi olej, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Opatrně zalijeme 250 ml studené vody, rozmícháme, přes cedník nalijeme do polévky a ihned zamícháme, aby se neutvořily hrudky. Polévku necháme asi 5 minut vařit a občas ji promícháme. Oloupaný česnek nahrubo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Okořeníme majoránkou, celerovou natí, pepřem a solí.

Rukolová polévka

250 g rukoly, cibule, 900 ml zeleninového vývaru, 200 g taveného smetanového sýra, 100 ml smetany, 60 g šunky, 3 lžíce másla, citrónová šťáva, sůl, pepř

Šunku nakrájíme na nudličky a opečeme v pánvi na 2 lžičkách másla. Cibuli očistíme, pokrájíme nadrobno a na zbytku másla pečeme až zesklovatí. Rukolu omyjeme, pevnější konce odkrojíme a pár listů si dáme stranou na ozdobení polévky. Lístky rukoly (kromě těch na ozdobu) překrájíme. Přisypeme je k cibuli a krátce orestujeme. Potom přidáme tavený sýr. Když se roztaví, vše zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a 10 minut na mírném ohni povaříme. Nakonec polévku rozmixujeme spolu se smetanou, ochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí. Rukolovou polévku servírujeme v miskách ozdobenou opečenou šunkou a zbylou rukolou.

Celerová polévka s ovesnými vločkami

2 lžíce oleje nebo hery, cibule | 1/4 ks středně velkého celeru, 8 lžic ovesných vloček, sůl, 0,5 kostky masoxu, 0,5 l mléka, pažitka

Na tuku osmážíme oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli, na ni přidáme očištěný a nastrouhaný celer i ovesné vločky. Společně na cibuli osmažíme. Zalijeme vodou, přidáme masox a vaříme asi 20 minut. Pak již jen celerovou polévku s ovesnými vločkami zalijeme mlékem, prohřejeme, dochutíme a přidáme nadrobno nakrájenou pažitku.

Montrealská rajčatová polévka

20 dkg rajčatového protlaku, 8 dkg másla, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg cibule, 0,5 dcl šlehačky, 3 dkg křenu, 1,5 litr voda nebo vývar, sůl, pepř, bobokový list

Cibulku nakrájíme najemno, osmahneme na másle, přidáme hladkou mouku a protlak. Zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a okořeníme a vše dobře našleháme. Vaříme 20 minut. Přecedíme přes jemné síto. Polévku nalijeme do talířků a do každé porce vsypeme hrst strouhaného křenu a nakonec polévku ozdobíme lehce našlehanou šlehačkou.

Česnečka s topinkami

1 l vody, trochu kmínu, 0,5 kostky masoxu, olej, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, maggi, sádlo (osmažená slanina), kousek uženého masa
Vodu, kmín a masox povaříme. Opečeme topinky na oleji. Nalámeme je do misky a zalejeme uvařeným vývarem. Utřeme česnek se solí, přidáme do vody, opepříme, přidáme magi. Omastíme sádlem(slaninou). Pokud máme kousek uzeného masa, česnečku jím vylepšíme.

Smetanová polévka se špenátem

100 g šalotky nebo malé cibule, 375 g krůtích řízků, 1-2 lžíce oleje, 60 g rostlinného tuku, 60 g hladké mouky, 1 l drůbežího vývaru z kostky, ¼ l suchého bílého vína, kelímek smetany ke šlehání, 350 g čerstvého špenátu, žloutek, sůl, bílý pepř

Šalotku oloupeme a pokrájíme nadrobno. Řízky nakrájíme na nudličky. V pánvi rozpálíme olej a maso na něm opečeme. Osolíme, opepříme, vyjmeme a dáme do misky. K oleji přidáme tuk, cibulku a necháme zesklovatět. Poprášíme moukou, a když zezlátne, přilijeme za stálého míchání vývar. Pak přidáme víno, 200 ml smetany, uvedeme do varu a 5 minut vaříme. Očistíme špenát, omyjeme a dáme okapat. Potom ho spolu s masem vložíme do polévky a ještě 2-3 minuty povaříme. Žloutek rozkvedláme se zbytkem smetany, vlijeme do polévky a hned odstavíme z plotýnky. Dochutíme solí a pepřem.
smetanova polevka se špenatem

Česnekova polévka netradične

2 l vody, 2 masoxové kostky, 5  větších brambor, lžička kmínu, 2 krajíce chleba (jen střídka), česnek, majoránka, pepř, trochu ďábelského koření, polévkovou lžíci másla 
Vodu s masoxem, brambory na kostičky, rozdrobený chléb(starší) uvaříme do měkka. Přidáme koření, prolisovaný česnek a česneková polévka se může podávat.

Čočková polévka s karí

1,5 šálku čočky, 600 ml vody, lžíce olivového oleje, sůl, 2 brambory, cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky karí, špetka kajenského pepře

Čočku propláchneme studenou vodou. Pak dáme společně s vodou, olejem a solí ho hrnce. Uvedeme do varu a nepřikryté vaříme 20 minut na středním ohni. Občas promícháme. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostky, které přidáme do polévky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli posekáme nadrobno, česnek prolisujeme. Oboje posypeme kari a pepřem a opečeme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem. Až cibule změkne, přidáme ji do polévky. Vaříme ještě 20 minut. Čočkovou polévku s kari podle chuti přisolíme.

Kaštanová polévka

1 kg kaštanů,2 vejce,2 dl zakysané smetany,litr masového vývaru, rum, rozinky

Kaštany upečeme, zabalíme do vlhké utěrky a necháme je několik minut odležet, budou se tak snadněji loupat. Očištěné kaštany rozmačkáme, ale můžeme je i nahrubo umlít.Masový vývar přivedeme k bodu varu a vhodíme do něj kaštany. Připravíme zahuštění polévky: v zakysané smetaně rozmícháme dva vaječné žloutky. Až se polévka začne opět vařit, nabereme několik polévkových lžic a přimícháme do smetany s vajíčky. Touto směsí polévku zahustíme.Před podáváním přidáme do polévky rozinky, které jsme předtím nechali namočené v rumu.

Polévka se špenátem

300 g čerstvého špenátu, 40 g másla, 40 g hladké mouky, kostka zeleninového bujonu, 100 ml smetany

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji litrem vody, přidejte kostku zel.bujonu, sůl, pepř a povařte 15 minut. Mezitím očistěte a důkladně vyperte čerstvý špenát, dejte ho do mísy a zalijte vařící vodou, nechte 2 minuty stát, vody slijte a špenát překrájejte. Vložte ho do polévky, přidejte smetanu a krátce prohřejte. Hotovou polévku se špenátem můžete posypat na nudličky nakrájenou šunkou.

Falešná dršťková

balíček sojových plátků, 5 stroučků česneku, 3 brambor, kostka masoxu, cibule, troška hladké mouky, mletá červená paprika, majoránka, vegeta, olej, sůl, pepř

Sojové plátky zalijte litrem vody, osolte, opepřete, přidejte půlku cibule, 2 str.česneku a vařte 20minut. Potom plátky slijte, vymačkejte a nakrájejte na tenké proužky. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte"dršťky", rozdrobený bujon, sůl, pepř. Na oleji osmažte zbylou cibuli nakrájenou na drobno, zasypejte moukou, chvíli smažte, přidejte papriku a směs vmíchejte do polévky. Dochuťte Vegetou, prolisovaným česnekem, falešnou dršťkovou polévku ještě chvíli vařte a nakonec přidejte majoránku.

Gazpacho (Gaspačo)

1,25 kg rajčat, okurka, zelená paprika, česnek, cibule, panenský olivový olej, vinný ocet, sůl, toastový chléb(ne čerstvý,ale včerejší)

Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme je a rozmixujeme na hladkou tekutou hmotu. Ochutíme solí, prolisovaným česnekem a olivovým olejem. Nadrobno nakrájíme omytou salátovou okurku, papriku, oloupanou cibuli a vmícháme do tekuté rajčatové hmoty. Podle chuti okyselíme. Nakonec pokrájíme chleba na drobné kostičky, které poměrně zprudka osmažíme na oleji nebo usušíme v rozehřáté troubě a přidáme je do polévky. Gaspačo podáváme dobře vychlazené.

Lososová polévka

100 g lososa, cibule, 150 g filé, 150 g brambor, kysaná smetana, kořenové zeleniny, rama culinesse, zeleninový bujon, Knorr Bylinkové kostky tymián - bazalka, Knorr Tekutá jíška, sezamové rybičky

Na Ramě Culinesse osmažíme kořenovou zeleninu a cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme brambory nakrájené na kostičky a zalijeme asi 1,5 l vývaru, vsypeme kousky filé a vaříme asi 10 minut. Zahustíme trochu Knorr Tekoutou jíškou, přidáme drceného lososa a kostku Knorr Bylinkové kostky tymián - bazalka. Na talíři dozdobíme polévku z drceného lososa lžící smetany a sezamovými rybičkami.

Rybářská polévka

200 g kapra, 80 g cibule, 450 g brambor, 50 g hladké mouky, lžíčka petržele, papriky sladké, špetka pepře, 5 bobkových listů, 0,5 lžičky soli 
Na tuku osmahneme cibulku a na kousky nakrájené brambory, poprášíme hl. moukou, mletou paprikou a zalijeme rybím vývarem. Ochutíme pepřem, bobkovým listem a uvaříme do měkka. Kousky rybího masa krátce osmahnéme na Ramě Culinesse, přidáme do rybářské polévky. Nakonec přidáme nakrájenou petrželi.

Fazolková čorba

500 g zelených fazolek, 2 cibule (svazek mladé cibulky), 2 lžíce oleje, 2 lžičky hladké mouky, 2 lžíce mleté papriky, 3 stroužky česneku, snítka kudrnaté petrželky, 2 snítky kopru, lžíce vegety, sůl, 2 lžíce octa nebo citronové šťávy

Fazolky umyjeme, zbavíme tuhých vláken a nakájíme na menší kousky. Vsypeme je do osolné vody a uvaříme doměkka.Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozpálíme olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Tu pak zasypeme hl. moukou i mletou paprikou a orestujeme. Nakonec přilijeme trochu vody, důkladně rozmícháme a povaříme cca 10 minut.K připravenému základu přilijeme vývar i s fazolkami, přidáme utřený česnek, nasekanou kudrnatou petrželu a kopr.Všechno potom ještě povaříme cca 15-20 minut. Nakonec polévku dochutíme solí, vegetou a okyselíme octem nebo citronovou šťávou. Fazolková čorba se Podává ozdobená snítkou kopru.

Čočková polévka s brambory

350 g čočky, 1 l vody, 2 cibule, 2 mrkve, 2 pórky, 500 g brambor, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžíce sušené kořenící směsi, sůl

Čočku namočíme přes noc. Cibuli osmahneme na másle, přidáme nadrobno pokrájenou mrkev a pak čočku i s vodou ve které jsme ji namáčeli. Vmícháme rajčatový protlak, přidáme kořenící směs, osolíme. Vaříme na mírném ohni 45min. Přidáme nadrobno pokrájené brambory a ještě 20min.vaříme. Hotovou čočkovou polévku s brambory rozdělíme na talíře a můžeme podávat.

Polévka Bouillabaise

150 g mořských plodů, 100 g rybího filé, 100 g brambor, 100 g cibule, 100 g rajčat, 2 polévkové lžíce bílého vína, stroužek česneku, lžíce olivového oleje, bobkový list, sůl, pepř

Mořské plody necháme rozmrazit. Do 1l vroucí osolené vody vložíme na kostičky nakrájené brambory. Přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou cibuli a rajčata rozkrájená na čtvrtky. Přilijeme olivový olej a vaříme 8 minut. Po té vložíme na kostičky nakrájené rybí filé, mořské plody, nasekaný česnek, bobkový list a vaříme ještě 15 minut. Na závěr přidáme do polévky bouillabaise bílé víno a dle chuti přisolíme.

Mléčná květáková polévka

květák,100 g hladké mouky, 500 ml mléka, špetka soli, 4 plátky másla 
Květák uvaříme v osolené vodě. Potom rozkvedláme v hrníčku hladkou mouku s mlékem a zahustíme tím polévku. Na každou porci květákové polévky na talíři přidáme plátek másla.

Mléčná houbová polévka

500 g čerstvých hub, 100 g hladké mouky, 500 ml mléka, špetka soli 
Uvaříme houby. V hrníčku rozkvedláme hladkou mouku s mlékem a zahustíme tím polévku. Dolijeme mléko, osolíme. Kdo má rád, na talíři si do houbové polévky přidá plátek másla.

17. dubna 2013

Pórková polévka s lososem

200 g brambory,250 g pórek,cibule,tuk,500 ml slepičí vývar (bujón),200 g taveného sýr,sůl,mletý pepř,100 g uzený losos,4 lžíce smetana (zakysaná)

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme tuk a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přidáme brambory a pórek, přilijeme vývar, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni zhruba 20 minut. Pak polévku rozmixujeme, přidáme tavený sýr a za častého míchání znovu ohřejeme. Podle chuti osolíme a opepříme. Lososa nakrájíme na nudličky, polévku rozdělíme do talířů, do středu každého dáme lžíci zakysané smetany a posypeme nudličkami lososa. Ozdobíme nakrájenou petrželovou natí a podáváme.


Houbová cibulačka

2 větší cibule ,2 lžíce oleje ,lžíce hladké mouky ,talířek lesních hub nakrájených na plátky ,kostka zeleninového bujónu ,sůl ,pepř ,4 lžíce bílého vína ,petrželka ,hrst strouhaného sýra

Cibuli nakrájíme na proužky a osmahneme je na rozehřátém oleji. Když cibule začíná zlátnout, přisypeme mouku, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme houby a bujón, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou houby měkké. Do polévky přilijeme víno a dochutíme ji petrželkou. Do každé porce na talíři přidáme trochu strouhaného sýra.

Bílá polévka

kopr, brambory, šlehačka, hladká mouka, vařená vejce, sůl, citron nebo ocet, kopr na ozdobení 
Kopr uvaříme ve vodě, vyndáme nebo scedíme, do vývaru vložíme brambory a vaříme. Když jsou poloměkké, smícháme šlehačku a moukou a přes síto propasírujeme k bramborám, ochutíme solí a octem a povaříme. Vejce pokrájíme, dáme na talíř a přelijeme polévkou.

Polévka se smetanou

větší cuketa, 3 velké brambory, 1 dcl smetany na vaření, 2 trojúhelníčky tavveného smet. sýra, kostka masoxu, trocha kopru, sůl, koření do polévky
Cuketu a brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. V troše vody rozvaříme do měkka a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Přidáme smetanu, sýr, masox a podle požadované hustoty vodu, osolíme, okořeníme a povaříme. Pět minut před koncem vaření přidáme nasekaný kopr. Na talíři sypeme osmaženou houskou.

Frankfurtská polévka

2 plátky másla,střední cibule,lžička mleté sladké papriky, špetka pepře, sůl, kostka hovězího bujonu,3 nožičky párku,2 střední brambory,lžíce hladké mouky,100 g slaniny,50 ml mléka

Na másle osmažte najemno nakrájenou cibulku, přidejte špetku pepře a mletou papriku. Zasypte moukou a udělejte jíšku. Zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte bujon a vařte. Brambory nakrájejte na kostičky a přidejte do polévky, osolte. Uvařte do poloměkka. Na pánvi osmažte na kostičky nakrájenou slaninu a párek, vyberte z tuku a přidejte do polévky. Přilijte mléko, promíchejte a případně dosolte.

Rychlá gulášová polévka

40 g sádla,40 g hladké mouky,větší cibule,mletá paprika,1,5 l vývaru z masoxu,2 středně velké brambory, stroužek česneku, klobása, párek nebo salám, pepř, sůl, majoránka
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na sádle, zaprášíme mletou paprikou a zasypeme moukou. Usmažíme jíšku a zalijeme vývarem. Přidáme nakrájené syrové brambory, sůl, pepř, utřený česnek a vaříme, až brambory změknou. Potom dáme na kostičky nakrájenou uzeninu a majoránku, ještě chvilku povaříme a můžeme podávat.

Šťovíková polévka

0,5 l mléka, knorr vývar, 3 brambory, hrst šťovíkových listů, sůl, pepř, 2  vařená vejce

Dáme vařit osolené mléko s na kostičky nakrájeným bramborem a kostkou bujónu Knorr. Jakmile brambory změknou, přihodíme nadrobno nasekané lístky šťovíků a necháme cca 5 min vařit. Dochutíme soli a pepřem. Uvařené vejce nasekáme ( případně můžemem syrové vejce zakvedlat do polévky ) a vložíme do talíře a zalejeme polévkou. Polévku můžeme ochutít zakvedláním kousku taveného sýra, nebo smetanou.

Jarní kopřivová polévka

lžíce Rama Culinesse, 150 g kořenové zeleniny, cibule, hrst nakrájených črstvých kopřiv, sůl, citronová šťáva, 0,5 knorrox, 1/8 l Rama Cremefine na vaření, žloutek, lžíce hladké mouky, 1 l vody 
Na Ramě Culinesse zpěníme nakrájenou cibuli a zeleninu, zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Pak přidáme Knorrox a oprané nasekané kopřivy, vaříme asi ještě 10 minut. Nakonec zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a krátce povaříme. Do odstavené polévky vmícháme žloutek a okyselíme citronovou šťávou.

Kysaná polévka s pohankou

250 g kysaného zelí,3 střední brambory, 2 hrsti pohanky, kmín, olej, cibule, lžička papriky,špetka asafoetidy ( nebo strouček česneku)
Oloupané a nakrájené brambory dáme vařit asi 10 minut v osolené vodě s kmínem a asafoetidou. Potom přihodíme pohanku a po pěti minutách i kysané zelí. Po několika minutách varu přidáme zásmažku, kterou jsme připravili osmažením najemno nakrájené cibule na oleji s hladkou moukou, kterou jsme nakonec zaprášili paprikou.

Zakysaná houbová polévka se škvarkama

kelímek Rama Cremefine zakysaný krém, kelímek Rama Cremfine na vaření, 300-500 g mražených nebo čerstvých hub, 200 g anglické slaniny, troška kopru, špetka soli, pepře, vegety, drceného kmínu, 2 rozšlehané vejce, 3 ks vařený brambory, jíška světlá

Nejdříve si z másla a mouky vytvoříme jíšku. Tu zalejeme trochou studené vody a vymícháme, aby nevznikly hrudky. Poté dolejeme vodou (ca 1,5 - 2 l). Přidáme do ní hřiby. Dále přidáme zakysanou smetanu i smetanu na vaření. Chvíli vaříme, dochutíme solí, pepřem, vegetou, kmínem, popř. octem, aby měl vývar sladko-kyselkavou chuť. Vmícháme rozšlehaná vejce. Vedle na pánvičce bez tuku osmahneme na jemno nakrajenou anglickou slaninu a to tak dlouho, až se nám vytvoří malé škvarečky. Ty pak spolu s vypečeným tukem přidáme skoro na samý závěr do polévky. Na kostičky nakrájené brambory rovněž vložíme do polévky. Necháme ještě minutku projít varem, přidáme kopr a pochoutka je tohová.

Zeleninová zapražená polévka

500 ml podmáslí, 200 g kořenové zeleniny, 3 lžíce přepuštěného másla, hrst krupice, ovesných vloček, 2 vejce, kmín, sůl, čerstvou petrželku 
Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na másle. Přidejte nastrouhanou zeleninu a opražte. Pak přidejte hrst krupice, chvíli míchejte, vše zalijte vodou nebo podmáslím, osolte, okmínujte, přidejte vločky a vařte asi 10 minut. Nakonec vložte do vroucí polévky dvě vejce a nechte je srazit. Polévku ozdobte sekanou petrželovou natí.

Celerová polévka s bramborami

250 g celeru, 2 brambory, cibule, kostka bujonu, 2 lžíce oleje, 15 dcl vody, 3 lžičky sladké papriky, 2 špetky soli, 5 lžic smetany, hrst petrželky 

Na oleji si osmažíme cibulku, nahrubo nastrouhaný celer, poprášíme sladkou paprikou a chvilku restujeme.Poté zalijeme vodou, přidáme kostku Maggi Zlatého Zeleninového bujónu, osolíme a chvilku necháme dusit. Nakrájíme mrkev a oloupané brambory na malé kostky a necháme vařit doměkka. Nakonec přilijeme smetanu a nadrobno nakrájenou petrželku

Kapustnica

1 l vody z kysaného zelí, 500 g vepřové kotlety, 500 g brambor, 5 bobkových listů, lžíce celého pepře, lžička soli, lžička cervené papriky 
Z vepřové kotlety, bobkového listu, pepře a soli připravíme vývar. Když je maso měkoučké, vlijeme do vývaru vodu z kysaného zelí a znovu důkladně provaříme. Záleží na tom jak je štáva ze zelí kyselá, vlévejte pomalu a množství si určete podle vlastní chuti. Nakonec přidáme papriku pro hezkou barvu. Polévku podáváme s vařenými brambory.

Studená mexická polévka

4 rajčata, cibule, červená paprika, 300 ml bílého jogurtu, sůl, pepř, tabasco, rajčatový protlak, 100 ml kečupu, 100 ml vody 
Papriku opečeme (ogrilujeme) a sloupneme slupku, rajčata spaříme a oloupeme, oboje pokrájíme, stejně tak cibuli. Rozmixujeme na pyré, přidáme ostatní ingredience (dobré je to i bez tabasca). 

Jednoduchá polévka z ovesných vloček

1 l mléka, 70 g ovesných vloček, 40 g másla, sůl, petrželka
Vločky zavaříme do vroucího osoleného mléka. Po změknutí prolisujeme, zjemníme čerstvým máslem a přidáme petrželku. Podáváme s osmaženou žemlí.

Pestrá zeleninová polévka

200 g mrkve, 250 g zelených fazolových lusků, pórek, 250 g mraženého hrášku, 2 cibule, 2 lžíce Rama Crème Bonjour kostka, 150 g polévkových nudlí, 1,5 l zeleniného vývaru, 300 g cuket, sůl, pepř, 40 g strouhaného parmezánu

Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky nebo kostičky. Fazolové lusky nalámeme na kousky dlouhé asi 4 cm. V hrnci rozehřejeme máslovou Ramu. Na ní osmahneme nadrobno posekanou cibuli, pórek, mrkev, fazolky a hrášek. Přilijeme zeleninový vývar, přikryjeme a povaříme zhruba 15 min. Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka. Do polévky přidáme plátky cukety a společně vaříme 5 minut. Nakonec přidáme uvařené nudle. Před podáváním polévku podle potřeby přisolíme a připepříme. Na talíři posypeme parmezánem.

Celerová jemná polévka

celer, 2  mrkve, Rama Crème Bonjour kostka, Rama Cremefine ke šlehání, kmín, sůl, pepř, ovesné vločky rozemleté 
Celer a mrkev nastrouháme (jako na bramboráky), rozpustíme máslovou Ramu a celer s mrkví na ní opražíme, až pustí mrkev barvu. Zalejeme mírně vodou, osolíme, okmínujeme, opepříme a chvíli vaříme. Přilejeme mléko, Ramu Cremefine a můžeme přidat na zahuštění i ovesné vločky.

Polévka z krabích tyčinek

krabí tyčinky, mrkev, petržel, 1/4 celeru, 1 cl oleje, kostka vývaru, cibule

Zeleninu nastrouháme, krabí tyčinky nakrájíme na drobno. Do hrnce dáme olej, zeleninu a tyčinky a všechno osmažíme. Přidáme cibuli, vývarovou kostku, zalejeme vodou a povaříme. Můžeme přidat pár kuliček nového koření a celého pepře. Nakonec vyndáme cibuli a můžeme všechno rozmixovat. Kdo chce mít polévku jemnější, přidá trochu Ramy Cremefine. Podáváme s osmaženou houstičkou.

Brokolicová polévka s rýží

4 lžíce olivového oleje, 700 g brokolice, 2 stroužky česneku, 4 lžíce rýže, 1 l zeleninového vývaru, 100 g tvrdého strouhaného sýra, sůl, pepř 
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Do hrnce dáme olej, přidáme česnek a mírně orestujeme, pak přidáme rýži, kterou také lehce osmahneme. Zalijeme vývarem a vaříme dokud rýže nezměkne. Přidáme brokolici, osolíme, opepříme, posypeme sýrem a podáváme.

Vločková polévka se zeleninou

6 lžic ovesných vloček, čerstvá mrkvička, celer, malá kapusta, 2 kuličky nového koření, 3 zrnka pepře, polévkové koření, 1 l vody, sůl, čerstvý libeček, petrželka a kopřiva, 2 lžíce olivového oleje
Ovesné vločky a na nudličky nakrájenou mrkev osmahneme na oleji (za stálého míchání), přidáme drobně nakrájený celer a kapustu, koření, vařící vodu a vše asi 10 minut povaříme. Přimícháme sůl a kořenící směs, krátce povaříme, koření vyjmeme a polévku podáváme posypanou libečkem, petrželkou a kopřivou.

Rajská polévka s vločkami

1,5 l vody, 30 g tuku, 30 g mouky, malá cibule, pepř, sůl, 60 g ovesných vloček, 0,5 malého rajského protlaku, cukr, citrónová šťáva, pažitka, strouhaný sýr
Z tuku, mouky a cibulky připravíme světlou cibulovou jíšku, přidáme špetku pepře, zředíme vodou, rozšleháme a 10 minut povaříme. Potom přidáme ovesné vločky, povaříme do měkka a prolisujeme. Do získaného krému přidáme protlak, krátce povaříme a dochutíme solí, citrónovou šťávou, cukrem a pažitkou. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Fazolová polévka s rajčaty a klobásou

balení barevných fazolí, cibule, klobása, 3 zralá rajčata, Knorox, 2 stroužky česneku, špetka bazalky, lžíce soli, mouka

Fazole namočíme přes noc ve vodě a druhý den je vaříme do měkka (osvědčeno 15 min v papiňáku).V jiném hrnci si necháme zezlátnout cibulku a klobásu na kolečka, rajčata na kostičky a vše zaprášíme trochou mouky. Zalijeme fazolovým vývarem s polovinou celých fazolí, přidáme Knorox, drcený česnek, bazalku, sůl a vše řádně promícháme.Druhou polovinu fazolí rozmixujeme na kaši a tou dohustíme polévků.

Mexická rajčatová polévka

2 stroužky česneku, 150 g celerové natě, tymián, citrónová šťáva, svazek petržele nebo pažitky, 2 lžíce másla, cayenský pepř, 750 g spařených a oloupaných rajčat, plátky citrónu
Oloupaný česnek nadrobno nasekáme. Petržel a celer očistíme, omyjeme a rozkrájíme na malé kousky. Na rozehřátém másle osmahneme nakrájenou zeleninu, zalijeme 200 ml studené vody, přidáme tymián a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Polovinu zeleniny dáme stranou, zbytek rozmixujeme s rajčaty. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Sojová polévka s brambory

balení sojových plátků, 5 stroužků česneku, 2 brambory, bujon, cibule, lžíce jíšky, špetku majoránky, papriky, soli a pepře

Sojové plátky zalijeme vývarem z kostky Knorr (nejlépe Knorrox), osolíme, opepříme, přidáme cibuli, 2 stroužky čeneku a vaříme 20 minut. Pak plátky slijeme (vývar ponecháme), nakrájíme na proužky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, přidáme nakrájené sójové plátky, sůl, pepř, ochutíme paprikou, zalijeme odloženým vývarem. Ke konci dochutíme drceným česnekem a majoránkou, zahustíme hotovou jíškou Knorr.

Jáhlová polévka

80 g jáhel, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 20 g hub, kmín, petrželka, sůl 
Houby namočíme na hodinu do studené vody. Jáhly spaříme vařící vodou, aby nebyly hořké a uvaříme doměkka spolu s houbami. Z másla nebo Ramy Culinesse a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme k polévce a povaříme. Nakonec polévku dochutíme solí a kmínem a bohatě posypeme sekanou petrželkou.

Jesenická zelňačka

250 g kysaného zelí,cibuli,150 g špeku nebo slaniny,300 g hladké mouky,tuk,150-200 g brambor,smetanu, sůl
Na kostičky nakrájenou cibulku osmahneme na špeku či slanině, poprášíme moukou, aby nám vznikla cibulová zápražka. Přidáme kysané zelí.Syrové brambory nakrájíme na kostičky a necháme je samostatně vařit ve vodě. Po změknutí zelí a brambory smícháme dohromady, zalijeme horkou smetanou a necháme provařit, podle chuti osolíme. 

Zelňačka se zápražkou

1,5 litru vody, 15 dkg zeleniny (z toho 5 dkg cibule ), 3 dkg tuku pod zeleninou, 5 dkg tuku, 5 dkg mouky na jíšku
Zeleninu osmažíme na drobno a osmažíme na tuku. Zalijeme ji vodou nebo vývarem z kostí, zahustíme zlatovou jíšku a dobře povaříme. Hotovou polévku okořeníme podle chuti. Do pražených zeleninových polévek můžeme pro chuť přidat i kousek usekané uzeniny. Do vývaru použijeme všech čistých listů, kořenů, slupek a natí zelenin.

Česnečka z hub

1 l vody, 4 stroužky česneku, 2 střední brambory, 50 g sušených hub, 2 až 3 lžičky sádla, drcený kmín, majoránka, sůl, pažitka 
Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Pak je dáme vařit do osolené vody s kmínem. Po chvíli přidáme sušené houby, které nekrájíme!, jen větší kousky rozlomíme). Společně vaříme 15 minut. Pak přidáme prolisovaný česnek, sádlo, trochu soli a majoránku. Každý talíř navrch ozdobíme nasekanou pažitkou.

Rajská polévka s maslovým kapáním

litr rajčatové šťávy, konzerva malého rajčatového protlaku, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, cibule, kostka zeleninového bujonu, špetka soli a cukru, 100 g másla, vejce, lžička vegety, 3 lžíce mouky krupice

V hrnci rozpustíme máslo, zpěníme na kousky nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou a společně osmahneme. Vzniklou jíšku zředíme rajčatovou šťávou, přidáme rajský protlak, zeleninový bujon a za občasného míchání necháme provařit. Dochutíme solí a cukrem. Mezitím v misce necháme změknout máslo. Poté ho utřeme s vajíčkem, přidáme Vegetu a postupně přisypáváme mouku krupici, až vznikne husté tuhé těstíčko. Přes hrubé struhadlo jej pak protlačíme do vroucí polévky, necháme asi 2 minuty a můžeme podávat.

Valašská čočkova polevka

150 g čočky, petržel, cibule, 1/4 celeru, mrkev, 2 stroužky česneku, lžíce hladké mouky, lžíce hrubé mouky, bobkový list, ocet, lžíce mléka, vejce, 2 lžíce sádla, sůl

Přebranou čočku a na nudličky nakrájenou zeleninu dáme vařit do studené osolené vody. Přidáme bobkový list. Ze sádla, na kostičky nakrájené cibule a hladké mouky připravíme jíšku. Do měkké čočky vmícháme jíšku, dobře promícháme a povaříme. Z vejce, trošky mléka, hrubé mouky a soli připravíme tužší těsto, ze kterého malou lžičkou vykrajujeme nočky, které zavaříme do polévky. Nakonec polévku ochutíme česnekem, pepřem a solí.

Zlínské kyselo

300 g kůrek z chleba, 250 g hub, kelímek zakysaná smetana, sůl, pepř, kmín, masox, máslo, ocet, 2  brambory, 2 cibule, smetanový tavený sýr, 4  vejce, vegeta, sádlo

Chléb necháme rozvařit v přiměřeném množství vody. Rozmixujeme. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, houby a doplníme vodou a přidáme koření. Na pánvi zpěníme cibulku (může být i částečně růžová) přidáme část hub, osolíme. Jsou-li houby dostatečně dušené přidáme vejce a ne příliš do sucha uvaříme. Ve smetaně rozmícháme tavený smetanový sýr, případně trochu mouky (pokud nemáme v zásobě lojovou jíšku) a vlijeme do základu polévky. Povaříme a dochutíme kořením, solí a octem. Před podáváním můžeme přidat usekanou petrželku, pažitku apod. Nakonec přidáme houbovo-vaječnou směs.

Výborná brokolicová polévka

menší brokolice, sůl, sýr, 3 brambory, 1 l bujonu, smetana, mouka na zahuštění 
Brokolici dáme vařit i s kostkou bujonu a brambory do vody, vývar scedíme. Do vývaru přimícháme sýr roztavený ve smetaně a zahustíme moukou. Do vzniklého krému vrátíme zcezenou zeleninu.

Polévka s kapustičkami

400 g kapustiček, cibule, 2 stroužky česneku, 150 g anglické slaniny, 1,5 masoxu, sůl, pepř, kmín 
Osmahneme slaninu, přidáme cibuli, do tmava osmažit, posypat kmínem, přidat česnek, kapustu, zalít 3/4 l vody, přidat masox. Po uvaření kapustičky zahustit jíškou a trochou smetany.

Zimní polévka

3 stroužky česneku, 2  tuříny, 2 celery, 2 brambory, 350 g dýně, 2 mrkve, 1/4 hlávky zelí, 50 g másla, sůl, pepř

Česnek jemně nasekáme. Mrkev, tuřín, celer a brambory nakrájíme na malé kostky. Zelí nakrájíme na malé proužky. Česnek, celer, mrkev a tuřín podusíme v 30 g másla. Když je zelenina měkká (ale ještě bez barvy), přilijeme 2 litry vody, osolíme a hodinu na mírném ohni vaříme. Potom přidáme zelí, dýni a brambory a vaříme dalších 30 minut. Hotovou polévku přelijeme do polévkové mísy, doplníme zbylým máslem a horkou podáváme.

Zelňačka s mletým masem

250 g mletého masa,500 g bílého zelí,2 lžíce tuku, střední cibule, 1,5 l vývaru, šťáva z citrónu, sůl, pepř
Nakrájenu cibuli zpěníme na oleji, přidáme mleté maso, lehce osmahneme, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a povaříme. Mezitím nakrájíme zelí nadrobno, pak vložíme do vroucí polévky a necháme vařit, dokud zelí nezměkne. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s na kostičky nakrájenou a osmahnutou houskou.

Zelňačka s paprikou

400 g bílého zelí, cibule, mletá sladká paprika, 3 zrnka pepře, 9 dl vývaru ze slepičího bujonu, sůl, 30 g tuku, vejce, petrželka

Zelí nakrájíme na čtverečky. Nakrájenou cibuli na kostičky zpěníme na tuku, vmícháme mletou papriku, po zpěnění ihned zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Do vývaru přidáme zelí, pepř, sůl, a dusíme, až zelí změkne. Nakonec do polévky vmícháme rozšlehané vejce a necháme je srazit. Před podáváním ještě polévku posypeme drobně usekanou petrželkou.

Zelňačka s kroupami

1,5 litru vody, 5 dkg velkých krup, 3 dkg tuku, 3 dkg mouky na jíšku, 10 dkg zeleniny a hub, 3 lžíce mléka, žloutek, 1 ¼ dkg soli, pepř

Kroupy vypereme a namočíme přes noc do studené vody, druhý den je dolijeme vodou a uvaříme do měkka. Z tuku a mouky upravíme bledou jíšku a podlijeme ji vodou, v níž se kroupy vařily, nebo vývarem z kostí. Přidáme jemně nastrouhanou zeleninu, houby, koření a kroupy, které protlačíme cedníkem nebo umeleme na strojku. Polévku povaříme, před podáním do ní zakloktáme v mléce rozmíchaný žloutek a přidáme zelenou petrželku.

Jihočeské friko

3-4 brambory, šlehačka, vrchovatá lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, vejce, ocet, sůl
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, přidáme koření, osolíme a dáme vařit asi do 1,5 litru studené vody. Když jsou brambory skoro měkké, rozděláme si v hrnečku mouku se šlehačkou a vejcem, přidáme do hrnce a dovaříme, případně dosolíme a ochutíme octem.

Zelňačka s fazolemi

400 g sterilovaného zelí, 1 l vody, plechovka červených fazolí, 3 brambory, klobása, šlehačka 
Do uvařeného kysaného zelí přidáme uvařené brambory s klobásou a přidáme červené fazole, které jsme propláchli studenou vodou, promícháme a necháme projít varem. Nakonec přidáme smetanu nebo šlehačku.

16. dubna 2013

Ovarová polévka

2 l vody, sůl, 150 g kořenové zeleniny, 30 g cibule, 0,5 vepřové hlavy, 20 g krupice, zelená petržel, drcený pepř
V osolené vodě s nakrájenou zeleninou a cibulí vaříme očištěnou vepřovou hlavu (bez mozečku). Měkkou hlavu vyndáme a do polévky za stálého míchání zavaříme krupici. Před podáváním přidáme zelenou posekanou petrželku, okořeníme ji drceným pepřem a podáváme.

Slezská hrachová polévka

400 g hrachu, 500 g uzeného masa, cibule, pórek, 0,5 lžičky majoránky, 0,5 lžičky zázvoru, sůl
Hrách namočíme přes noc do vody. Druhý den uvedeme do varu a přidáme uzené maso. Po chvíli přidáme najemno nasekanou cibuli a pórek, povaříme okořeníme a dle chuti osolíme. Maso nakrájíme na tenké plátky a na zvláštním talířku podávejte s ostrou hořčicí a polévkou.

Hrachová polévka s celerem

400 g přebraného hrachu, 0,5 celeru, špetka kmínu, 2 utřené stroužky česneku, šťáva z citronu podle chuti, posekaná petrželová nať nebo kopr, sůl, pepř

Hrách namočíme přes noc. Vodu slijeme a uvaříme ho společně s celerem až do měkka. Před koncem vaření osolíme a přidáme kmín. Vše rozmixujeme nebo promačkáme hustým sítem a dochutíme podle chuti citronovou šťávou, česnekem, petrželí a pepřem. Můžeme podávat klasicky s osmaženou houskou, ale i například s rýží nebo těstovinami.

Rychlá sýrová polévka

větší kousek másla , 2 lžíce hladké mouky , 2 tavené sýry , polévkové koření , petrželka , strouhaný tvrdý sýr

Z másla a mouky si uděláme zlatavou jíšku , do které rozdrobíme tavený sýr a necháme rozpustit . Pak přilijeme 1 / 2 litru vody , povaříme a přilijeme další 1 / 2 litr vody .Nakonec dochutíme polévkovým kořením a přidáme petrželku . Do horké polévky na talíři ještě nasypeme strouhaný tvrdý sýr .

Staročeská česnečka

3 větší brambory, palička česneku, 2 lžíce másla, 2 vajíčka, Eidam, šunka, krajíček chleba, kmín, kostička zeleninového bujónu, majoránka, sůl, pepř, bobků list a dvě kuličky nového koření

Oloupané a nakrájené na kostičky brambory vložíme do vody Společně s kmínem, bobkovým listem a novém koření a necháme Přejít varem, přidáme bujón a 2 lžíce másla.Až brambory změknou přidáme zbytek koření (přidáme podle Své chuti). Oloupeme si česnek a prolisujeme do polévky . Nakonec vložíme do vroucí polévky dvě vajíčka a nemícháme aby vajíčka zachovali tvar a uvařili se.Do talíře si přidáme šunku nakrájeného na kostičky, nastrouhaný sýr a opečený chléb a zalijeme polévkou.

Ostrá česnečka

10 stroužků česneku, olej, 1 l vývaru, sůl, mletý pepř, chilli, 2 vejce uvařená natvrdo, 4 krajíčky chleba, bílek, petrželka

Stroužky česneku podusíme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme sůl, koření a vaříme čtvrt hodiny. Polévku prolisujeme nebo rozmixujeme a přihřejeme k varu. Krajíčky chleba namočíme po obou stranách v bílku, osmažíme na oleji a rozdělíme na talíře. Přelijeme je vařící polévkou, posypeme drobně nakrájenými vejci a usekanou petrželkou a podáváme.

Králičí polévka s nudlemi

králičí předek, 250 g uzeného bůčku, 70 g kořenové zeleniny, 2  rajčata, špetka soli, několik kuliček celého pepře, polévkové koření, cibule, bobkový list, petrželka

Pokrájenou cibuli a zeleninu orestujeme na tuku do zlatova, zalijeme vodou, osolíme přidáme nakrájena rajčata, bobk. list, celý pepř, králika a uzený bůček nakrájeny na kostičky a vše vaříme až do změknutí masa. Maso odebereme od kosti, nakraájíme na kostičky a vlozime zpět do polévky. Uvařime klasické nudle v hrnci s vodou, překapeme a podaáváme.

Boršč se sýrem

100 g zelených fazolek,100 g zelí,30 g másla,9 dl vývaru,2  rajčata,2 zelené papriky,malá tykvička,lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhaného sýra, šálek mléka, mletý pepř, petrželka, sůl

Očištěné papriky, zelí, fazolky a tykev nakrájíme na malé kousky.Dáme do vařícího vývaru a uvaříme do poloměkka. Potom přidáme světlou jíšku z másla a hladké mouky, dobře ji v polévce rozmícháme, osolíme, opepříme a vmícháme spařená, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata.Polévku vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme drobně nasekanou petrželku a sýr rozmíchaný v mléce, přihřejeme a podáváme.

Asijská polévka

čerstvý kořenový zázvor, 350 g mrkve, 150 g pórku, 3/4 l vývaru z kuřete, lžíce rostlinného oleje,100 g skleněných nudlí, sůl, chilli koření, sambal

Čerstvý zázvor oloupeme a najemno usekáme. Mrkev dobře očistíme a nakrájíme na šikmé plátky, ze kterých případně malými formičkami vykrájíme různé tvary, např. zvířátka. Pórek důkladně omyjeme, opereme, podélně rozřízneme, rozdělíme na plátky, za kterých vykrájíme kosočtverce. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, na kterém osmahneme čerstvý zázvor. Podlijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájenou zeleninu, skleněné nudle nebo přelámané špagety a společně vaříme doměkka. Nakonec vše okořeníme solí, chilli, případně mletým zázvorem a podle chuti sambalem.

Pohankové rizoto s tofu

40 g pohanka,5 g olivový olej,10 g cibule,150 g mražená zeleninová směs,80 g tofu,sůl, pepř
Pohanku propláchneme, trochu osolíme a uvaříme podobně jako rýži. Na pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme zeleninovou směs, ochutíme a necháme dusit. Tofu nakrájíme na kostičky a zamícháme s pohankou a zeleninou. 

Česneková polévka s brambory a pažitkou

hlavička česneku ,2 lžíce másla  ,2 lžíce hladké mouky ,1,2 l vývaru z kostky  ,4 brambory  ,drcený kmín  , olej, pažitka
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme utřený česnek, zalijeme vývarem, rozmícháme, přivedeme k varu, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, kmín a uvaříme doměkka. Na talíři posypeme pažitkou.

Rychlá italská polévka

kečup, masox, hladká mouka, olej, středně velká cibule, hrst těstovin 
Do 1 litru vody vylijeme 1 lahev kečupu a rozdrobíme 1 kostku masoxu. Na pánvi necháme na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na drobné kostičky a přidáním hladké mouky vytvoříme tzv. cibulovou jíšku. Vsypeme z pánvičky do vroucí vody s kečupem a masoxem a dobře promícháme a 5 minut povaříme.Na závěr přidáme do talíře lžici nebo dvě vařených těstovin

Zelná polévka s čočkou a kysanou smetanou

80 g kysaného zelí, 80 g čočky, 30 g slaniny, 30 g hladké mouky, šálek kysané smetany, cibule, sůl 
Čočku uvaříme do poloměkka, poté přidáme zelí nakrájené na nudličky a dovaříme. Z nakrájené slaniny, cibule a hladké mouky připravíme jíšku, kterou polévku zahustíme. Chvilku povaříme, pak přidáme sůl, případně dochutíme octem a na závěr přidáme kysanou smetanu.

Zelňačka s bramborem

400 g brambor,500 ml mléka,1 vejce,250 g kysaného zelí, bobkový list,3 kuličky nového koření,ocet,lžíce sádla,lžíce hladké mouky 
Návod k přípravě: na sádle osmahneme cibuli, přidáme zelí, bobkový list, nové koření, podlijeme trouchou vody a dusíme doměkka. Pak polévku zalijeme mlékem s moukou, povaříme, osolíme, ochutíme octem a vlijeme rozkvedlané vejce. Přidáme uvařené a pokrájené brambory, povaříme a podáváme.

Staroněmecká bramborová polévka

cibule, 2 lžíce oleje, 100 g mrkve, 1/4 ks celeru, 100 g pórku, 1,2 l masového vývaru(i z kostky), 100 g čerstvých hub, 300 g brambor, bobkový list, hřebíček, sůl, 80 g sušeného nápoje Oves Milk, 100 ml vody, muškátový oříšek, pažitka

V hrnci osmahneme na oleji nadrobno nasekanou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a pórek. Vše podusíme na mírném ohni. Zalijeme vývarem, přidáme plátky hub a brambory nakrájené na kostičky, bobkový list a hřebíček, osolíme a zvolna vaříme doměkka.Ovesný nápoj rozmícháme ve vodě a přilijeme do vařící polévky. Nakonec ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a podle potřeby přisolíme. Staroněmecká bramborová polévka se zdobí sekanou pažitkou.

Polévka z hlávkového zelí

zelí,smetana, sůl, kmín, mouka 
Hlávkové zelí nakrájíme na jemné nudličky, dáme do hrnce zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme dokud není zelí měkké. Pak si rozkvedláme hladkou mouku se smetanou a polévku zahustíme, popřípadě ještě dochutíme.

Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky

1 l hovězího vývaru, droždí, zeleninu, nudle, vejce, majoránku, pepř, vegeta, 2 stroužky česneku, malou cibuli, strouhanku, lžíce sádla

Příprava knedlíčků - rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm pokrájenou cibulku. Jak cibulka zesklovatí, přidáme droždí a necháme ho rozpustit. Odstavíme ze sporáků. Přidáme do směsi vejce, majoránku a pepř podle chuti, trochu vegety a prolisovaný česnek. Směs promícháme. Zahustíme strouhankou - konzistence jako na játrové knedlíčky. Tvoříme knedlíčky nebo vykrajujeme lžičkou rovnou do vařícího vývaru. 
Polévka - do hovězího vývaru dáme vařit pokrájenou kořenovou zeleninu (nebo zmraženou ze sáčku). Jak je zelenina vařená, vkládáme knedlíčky a nudle (vaříme asi 4 minuty). Nakonec dáme petrželku.

Pórková polévka s cuketou

500 g pórku, 150 g cukety, mrkev, 0,5 menšího celeru, cibule, hrnek ovesných vloček, muškátový oříšek, sůl, pepř

Cuketu narkájíme na kostky, cibuli a pórek na kolečka, mrkev a celer nastouháme. Do vody vložíme zeleninu, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Část cuketových kostek dámes stranou.Zeleninu vyjmeme a rozmixujeme, vrátíme do vývaru a uvedeme do varu. Do hotové polévky vložíme zbylé cuketové kostky a prolisujeme česnek. Nakonec nastrouháme trochu muškátového oříšku.

Zabijačková polévka

2 jelítka (jelitový prejt ), 2  stroužky česneku, majoránka, mletý pepř, 1/4 hrnku uvařených krup, sůl, petrželka 
Ve vodě razvaříme jelítka, přidáme prolisovaný česnek, sůl a koření. Přidáme uvařené kroupy, nakrájenou petrželku a můžeme přimastit sádlem .

Falešná slepičí polévka

kostka slepičího bujonu, 2 mrkve, 2 lžíce oleje, petrželka 
Očištěnou mrkev nastrouháme a krátce osmahneme na oleji. Zalijeme teplou vodou, přidáme bujon a povaříme asi 10 minut. Zvlášt v osolené vodě uvaříme jemné nudle, procedíme a vložíme do hotové polévky
.

Kokosová polévka

2 porce kuřete (zadní stehna s biskupem ), 6 lžic kokosové moučky, 4 lžíce másla, hladká mouka, muškátový oříšek, sůl, pažitka 
Maso povaříme v osolené vodě, obereme a nakrájíme. Na másle osmahneme kokosovou moučku i hladkou mouku do růžova. Zalijeme vývarem, povaříme asi na 10 minut, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, podle chuti osolíme. Předcedíme, vložíme nakrájené maso a nakrájenou petrželku nebo pažitku. Můžeme vylepšit zbytkem štávy z pečeného masa.

Houbovo-smetanová polévka se sýrem

450 g čerstvých hub, malá cibule, 2 lžíce ramy v kostce, litr vývaru z Knoroxu, lžíce hladké mouky, tavený sýr, 1/4 ks ramy ke šlehání, 2 žloutky, kopr, petrželová nať, sůl, pepř

Nadrobno nasekanou cibuli krátce osmahneme na rozehřáté Ramě. Přidáme očistěné houby nakrájené na plátky asi 5 min silné a podusíme. Pak zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme vývarem a vaříme 10min. na mírném ohni. Poté polévku osolíme, okořeníme špetkou nastrouhaného maškátového oříšku, vmícháme na kousky pokrájený tavený sýr a přilijeme Ramu Cremefine, vníž jsme rozkvrdlali žloutky. Polévku za stálého míchání asi 3min. povaříme. Na závěr na talíře ozdobíme jemně nasekaným koprem a petrželkou.

Polévka z podmáslí

250 ml podmáslí, lžíce polohrubá mouka, lžíce krupice, lžíce máslo, 4 vařená vejce, sůl, kmín, polévkové koření 
Do vařící vody s kmínem a solí zašleháme pozvolna podmáslí, ve kterém jsme rozmíchali prosátou mouku a krupici. Polévku povaříme, přidáme do ní máslo a dochutíme ji polévkovým kořením a podle potřeby solí. Nakonec ji ještě krátce povaříme. Do každé porce polévky vložíme díl vejce vařeného na tvrdo, pokrájeného na větší kousky.

Polévka z tvrdého sýra

plátek tvrdého sýry, 0,5 hrnku strouhanky, lžíce másla, 4 hrnky hovězí vývar, vejce, sůl, muškátový květ 
Strouhanku osmažíme na másle smícháme ji s nastrouhaným sýrem a zalijeme hovězím vývarem. Když se polévka vaří zahustíme ji vejcem, osolíme a přidáme muškátový květ
..

Květáková polévka s vegetou

menší květák, lžíce másla, lžíce hladké mouky, 1 dl smetany, žloutek, vegeta
Do vařící osolené vody dáme květák(na růžičky)a vaříme 5 minut. Na másle uděláme světlou jíšku a za stálého míchání vlijeme vývar z květáků. Občas zamícháme a vaříme asi-1/2 hodiny. Přidáme květák, polévku přivedeme do varu, vlijeme žloutek rozkvedlaný ve smetaně. Krátce prohřejeme a dochutíme vegetou.

Květáková polévka s ovesnými vločkami

0,5 menšího květáku, mrkev, petržel, sůl,4 lžíce ovesných vloček,2 l zeleninového vývaru
Do horkého zeleninovéhé vývaru dáme spolu se solí na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a na růžičky rozebraný květák. Zeleninu povaříme ve vývaru 10 minut. Do polévky přidáme vločky a ještě asi 5 minut povaříme. Polévku na talíři zdobíme petrželkou.

Fazolové pochutnání

400 g fazolí, 1 l zeleninového vývaru s kostky, 100 g pórku, 50 g červené papriky, 50 g nasekaných vlašských ořechů, petrželová nať
jíška: 60 g mouky, 80 g másla, sůl

Fazole přebereme, omyjeme, zalijeme hrnkem vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den přilijeme zeleninový vývar a uvaříme do měkka. Nyní fazole rozmixujeme s částí vývaru, zahustíme jíškou, přisypeme nasekané ořechy, sůl, drobně nakrájenou papriku, na tenké kolečka nakrájený pórék, zalijeme zbytkem vývaru. Rozmícháme a krátce povaříme. Před podáváním zdobíme petrželkou.

Námořnická polévka

15 dkg bílé fazole, plátek uzeného bůčku, jíška, sůl, pepř, polévkové nudle
Fazole namočíme den předem, druhý den dolijeme vodou a dáme vařit. Přídáme uzený bůček. Až fazole změknou, můžeme polévku osolit. Vyjmeme bůček a pokrájíme na drobno, fazole prolisujeme a vše ještě povaříme. Zahustíme jíškou a zavaříme polévkové nudle. Nakonec přidáme usekanou petrželku a pepř.

Kapustová polévka přesnídavková

40 g tuku, cibule, trochu hub, 200 g kapusty(i mražené), sladká paprika, sůl, 1,5 l vody(vývaru), nožka klobásy (párku) 
Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme houby a kapustu, vše drobně nakrájené. Podlijeme, dusíme. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu. Dolijeme vodu a povaříme. Pak zahustíme světlou jíškou. Podáváme s černým chlebem.

Polévka se zelenými fazolkami

3/4 kg uzených vepřových žeber, sůl, 8 kuliček pepře, velký bobkový list, cibule, 6 stroužků česneku, 3 větší brambory, mražené fazolové lusky(sáček), celer, mrkev, olej, 2-3 lžíce polohrubé mouky, zelená petrželka (pórek) 
Vaříme uzená žebra. Přidáme do vody špetku soli, pepř, bobkový list, cibuli, česnek. Vývar přecedíme, obereme do něj maso ze žeber, přidáme nakrájené brambory, mražené lusky, celer a mrkev nakrájenou na drobno a uvaříme do měkka. Nakonec zahustíme jíškou. Dochutíme sekanou petrželkou(pórkem).

Polévka pro děti

170 g mražené kořenové zeleniny, 2 hrsti mraženého zeleného hrášku, 2 hrsti mražené kukuřice, 2 hrsti těstovin, lžíce rostlinného tuku, žloutek
Na tuku osmahneme zeleninu a podlijeme trochou vody. Poté přidáme těstoviny. Vaříme do úplného změknutí zeleniny (obvykle 12-15 min.) i těstovin. Přidáme 1 žloutek a necháme ho v polévce srazit. Rozmixujeme a podle potřeby zředíme horkou vodou, aby vznikla krémová polévka. S vyšším věkem dítěte mixujeme méně a necháváme v polévce drobnější kousky.

Selská chlebová polévka

300 g suchých kůrek ztmavého chleba, 1,5 l vody, 50 g másla, 3 vejce, cibule, 2 stroužky česneku, kmín, pepř, petrželková nať, kopr 
Na másle opražíme nadrobno pokrájené chlebové kůrky smíchané s usekanou cibulí s prolisovaným česnekem. Směs vložíme do hrnce s osolenou vodou, přidáme trochu kmínu a vše povaříme. Mezitím si řádně ušleháme vajíčka a zapustíme je do polévky. Hrnec stáhneme z ohně, polévku podle chuti ještě přisolíme, opepříme a nakonec ji posypeme zelenou petrželkovou natí a koprem.

Slovenská kapustnica

0,5 kg kysaného zelí, 0,5 kg předního hovězího masa, cibule, sůl, 1/4 kg kořenové zeleniny do polévky, nové koření, celý pepř, bobkový list, 0,5 kg uzené kotletky, 0,5 kg červené klobásy(Dunajská,Čabajka),0,5 l sladké smetany, 2 kysané smetany, 2 lžičky mleté papriky, hrst sušených hub, hrst sušených švestek 
Hovězí maso uvaříme s cibulí, kořenovou zeleninou a kořením doměkka. Polévku scedíme, do vývaru přidáme kysané zelí, na kostky nakrájené uzené maso, předvařené sušené houby, švestky, mletou papriku a vaříme asi 1 hodinu. Až je vše měkké, přidáme na kolečka pokrájenou klobásu a nakonec zalijeme sladkou a kysanou smetanou a necháme jen lehce prohřát.

Polévka z dýně hokaido

3 šálky vody, 0,5 dýně hokaido, cibule, 5 cm řasy wakame, 0,5 šálku uvařené rýže,  lžíce misa, petrželka 
Vodu s řasou uvedeme do varu. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a na plátky nakrájenou cibuli a povaříme asi 15-20 minut. Zahustíme uvařenou rýží, miso rozmícháme v trošce vody a směs vlijeme do polévky. Můžeme přidat špetku soli a trochu citrónové šťávy a povaříme další asi 4 min. Hotovou polévku ozdobíme zelenou natí petržele.

Krémová česneková polévka

kelímek smetana ke šlehání ,300 g šunka , 0,5 cibule ,16 stroužků česnek ,2 brambory ,3 lžíce hladká mouka ,1,5 l vývar ,4 lžíce máslo , tvrdý sýr ,mletý černý pepř , sůl , majoránka

Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Stroužky česneku očistíme a nakrájíme na jemno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Šunku nebo šunkový salám nakrájíme na menší kousky. Tvrdý sýr (například eidam) nastrouháme na jemném struhadle. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a 8 stroužků nakrájeného česneku. Vše orestujeme, poté přidáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme potřebným množstvím vývaru, přidáme nakrájené brambory a necháme uvařit. Mezitím si na pánvi a na zbylém másle osmažíme nakrájenou šunku nebo šunkový salám. Jakmile jsou brambory uvařené, polévku přestaneme vařit a rozmixujeme polévku na jemno. Již bez vaření přidáme zbylý prolisovaný česnek a podle chuti koření a smetanu. Krémovou česnekovou polévku podáváme ozdobenou nastrouhaným tvrdým sýrem a osmaženou šunkou. Mně osobně k tomu ještě chutnají chlebové krutony.

Jarušácká polévka

4 hrnky vývaru., pórek., 2 plátky šunky., plátek sýra., 2 natvrdo uvařená vejce., 4 kuličky pepře., sůl., petrželka
Do horkého vývaru přidáme tenká kolečka pórku, pepř, sůl a krátce povaříme. Šunku a sýr nakrájíme na tenké nudličky, vejce rozdělíme na čtvrtky a vše na talíři zalijeme horkým vývarem. Posypeme nasekanou petrželkou.

jarušacka polevka


Selská polévka

cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 2 lžíce másla, 1 1/4 l vývaru z kostky, sůl, pepř, 4 rajčata, 100 g těstovin na zavaření, 4 lžíce strouhaného sýra
Očištěnou mrkev a celer nastrouháme na nudličky, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, vložíme na máslo a osmahneme. Osmahnutou zeleninu zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme oloupaná, na kostičky nakrájená rajčata a vaříme, až zelenina změkne. Chceme-li, aby polévka zůstala čirá, těstoviny uvaříme zvlášť a dáme je do polévky jen prohřát. Hotovou polévku posypeme na talířích strouhaným sýrem.

15. dubna 2013

Řecké fazole na rajčatech

0,5 kg velkých bílých fazolí, velká cibule, hrst zelené petrželky, pórek, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, konzerva loupaných rajčat, 3 stroužky česneku

Fazole namočíme přes noc, dáme vařit do nesolené vody. Než se uvaří, připravíme si rajčatovou omáčku. Nastrouháme cibuli a v hlubším kastrolu s víkem ji osmahneme na dvou lžících oleje a přidáme na plátky nakrájený česnek. Nalijeme nakrájená rajčata i se šťávou, osolíme, opepříme a lehce podusíme. Měkké fazole scedíme a přidáme do omáčky. Přisypeme ns drobno nakrájený pórek, nasekanou petrželku a zalijeme zbylým olivovým olejem. Promícháme. Zakryté pokličkou vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a zapékáme asi 40 minut. Podává se s olivami, sýrem feta a bílým chlebem. 

Fazole na burgundský způsob

300 g červených fazolí, 200 g prorostlé slaniny, 2 cibule, 200 g mrkve, 1/8 l suchého červeného vína, špetka soli, špetka pálívé papriky, lžíce hladké mouky, lžíce másla, 2 snítky tymiánu

Fazole namočíme na 12 hodin do studené vody. Potom 1 1/2 hodiny vaříme v té samé vodě a necháme odkapat. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a rovněž nakrájíme na kostičky. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Kostičky slaniny vyškváříme ve velkém hrnci. Na škvarkách 3 minuty za stálého míchání smažíme cibuli a mrkev. Přidáme okapané fazole, červené víno, sůl, pálivou papriku a vše dohromady vaříme přiklopené při mírné teplotě 20 minut. Mouku smícháme s máslem, za stálého míchání rozpustíme ve fazolovém vývaru a vaříme 10 minut. Tymián nasekáme a před podáváním posypeme na fazole.

Kuskus s jablky a rozinkami

hrnek kuskusu, lžíce medu, hrst rozinek, trocha oříšků /mletých/, skořice, jablko 
Kuskus spaříme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a necháme asi 15 minut odstát. Jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a podlijeme troškou vody. Přidáme skořici a lehce podusíme. Smícháme s kuskusem, přidáme med, rozinky a oříšky a můžeme podávat.

Fazole s jogurtem

350 g fazolí, 5 rajčat, 2 cibulky i s natí, 4 lžíce klíčené čočky, kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, mořská sůl 
Fazole uvaříme v osolené vodě do měkka, scedíme a přidáme nakrájená rajčata a cibule, klíčenou čočku, olej a zalejeme jogurtem.

Bílé fazole s rajskou omáčkou

100 g uvařených bílých fazolí, brambory, 8 rajčat, 3 lžíce celozrnné pšeničné mouky, mořská sůl, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje
Rajčata rozmixujeme a přecedíme. Ohřejeme. Ve 2 dcl šťávy rozmícháme celozrnnou mouku a vmícháme do teplé šťávy, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, olej a uvařené bílé fazole. Podáváme s brambory nebo celozrnným knedlíkem.

Srbský fazolový guláš

30 dkg bílých fazolí, bobkový list, sůl, 2 velké cibule, 8 dkg tuku, mletá sladká paprika, lžíce rajčatového protlaku, stroužek česneku, kmín, špetka majoránky, 2 vuřty, 50 dkg čerstvých paprik

Přebrané fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Po 3 hodinách je v téže vodě uvaříme s přidaným bobkovým listem doměkka. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, vmícháme mletou papriku, ihned zalijeme několika lžícemi vody, přidáme rajčatový protlak, kmín, rozetřený česnek, odkapané fazole a oloupané a na tenké plátky nakrájené vuřty. Guláš krátce podusíme, okořeníme rozemnutou majoránkou,osolíme, přidáme papriky pokrájené na nudličky a dodusíme.

Dušené fazolové lusky

300 g fazolových lusků, nakrájených,100 g anglické slaniny, nakrájených na kostičky,menší cibule, nakrájená na hrubo,4 stroužky česneku nakrájené na plátky,tymián

V rendlíku orestujeme slaninu, až pustí tuk, orestujeme na něm cibulku do sklovata, přidáme fazolové lusky, chvíli restujeme, přidáme sůl, tymián, pak mírně podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme, až jsou fazolky měkké. Občas promícháme a podlijeme, pokud je třeba.

Fazolky na smetaně s vejci

600 g zmrazených fazolek, sůl, 2 lžíce octa, 20 g cibule, 10 g mouky, 1/8 litru vody, špetka cukru 
Zmrazené fazolky vložíme do 1/8 litru vody, povaříme 5 minut. Cibuli nakrájíme a zpěníme na tuku. Vložíme do ní fazolky, podusíme 1 minutu, zaprášíme moukou, podlijeme zbylým vývarem a podusíme další 2 minuty, dochutím octem a špetkou cukru.

Fazolový guláš s kukuřičnou polentou

200 g fazolí červené, cibule, olej, mrkev, lžíce drceného kmínu, sůl, tamari omáčka, 0,5 pórku,  maizena, kostka bujonu

Fazole si namočíme přes noc, ráno vodu slijeme a dáme čerstvou tak, aby fazolky byly namočené. Vaříme s kouskem Kombu řasy kvůli stravitelnosti. Po 90 minutách odstavíme, vodu slijeme do jiné nádoby. Do hrnce si dáme olej a nakrájenou cibulku, restujeme dorůžova. Poté přisypeme kmín, najemno nastrouhanou mrkev a sůl. Zalijeme vývarem z fazolí a přidáme kostku bujonu. Vaříme ještě tak 15 minut. Nakonec vložíme pár koleček porku a dochutíme Tamari omáčkou. Pokud je guláš moc řídký, tak můžeme zahustit Maizenou rozpuštěnou ve vodě.Polentu uvaříme dle návodu a před podáváním opékáme na suché pánvi nebo v troubě pod grilem.

Čočka v leču

sklenice leča, 250 g čočka 
Namočíme si čočku na 30 minut do vody a pak dalších 30 minut povaříme. Lečo si dáme do hrnce nebo pánve, chvilku prohřejeme a vsypeme uvařenou čočku.

Sekaná z čočky

30 dkg čočky, 20 dkg strouhaneho sýra, 10 dkg nastrouhaného salámu /gothaj/, 2 lžíce majoránky,2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky, 2 vejce, sůl
Čočku uvaříme do měkka, do uvařené dáme sýr, salám, vejce, majoránku, hladku mouku, strouhanku, sůl a česnek, vše spojíme. Plechy vyložíme pečícím papírem a malinko posypeme strouhankou. Na připravený plech vysypeme směs a uplácáme z toho tvar sekané, pečeme 1-20 min. Po upečení překlopíme a sundáme papír.

Jemný krém z fazolek

500 g čerstvých zelených fazolových lusků, 150 g másla, 250 ml šlehačky (31 %), 200 g hladké mouky, 50 g čerstvé majoránky, 200 g anglické slaniny, 300 ml plnotučného mléka, 4 krajíce bílého chleba, sůl, pepř

Fazolky očistíme, omyjeme a uvaříme do měkka.Z másla, hladké mouky a mléka připravíme řidší bešamel a krátce v něm měkké fazolky povaříme.Přidáme listy majoránky, ochutíme solí i pepřem, krátce povaříme a rozmixujeme na jemný krém. Na závěr zjemníme kapkou smetany a hoblinkou studeného másla.

Marinovaný pstruh s červenými fazolemi

600 g filetů z pstruha (candáta nebo jiné bílé ryby), 50 g čerstvých bylinek (kopr, bazalka, tymián), 2 lžíce olivového oleje extra virgine, 200 g červených bio fazolí, 100 g žlutého medového melounu, 50 g rukoly, lžička bazalkového pesta, sůl, pepř

Osolené filety naložíme na 2 hodiny do marinády z oleje a natrhaných bylinek.Přes noc namočené fazole uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Meloun zbavíme slupky i semínek a nakrájíme na kostky velikosti fazolí. Rukolu omyjeme a natrháme.Studené fazole, meloun i rukolu promícháme se lžící bazalkového pesta, olivovým olejem, solí i pepřem a necháme odležet v chladničce.Marinované ryby položené kůží dolů prudce opečeme na rozpálené pánvi.

Sterilovaný hrášek na sladkokyselo

velká plechovka zeleného hrášku ve slaném nálevu, kysaná smetana, trošku hladké mouky, sůl, mletý pepř, vegeta, mléko 
Hrášek vylijeme i s nálevem do hrnce a necháme krátce povařit. Mezitím rozkvedláme v asi půl litru mléka 2 lžíce hladké mouky a kysanou smetanu, může být i kyselá šlehačla. Vlijeme do horkého hrášku a mícháme do zhoustnutí. Dochutíme solí, pepřem, vegetou a pro chuť i několika kapkami citronové šťávy nebo octa.

Čočka po římsku

250 g čočka, cibule, rajský protlak, kečup, olej, sůl, pepř, tymián, slunečnicová semínka, oregano 

Předem namočenou čočku uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme nadrobro nakrájenou cibulku. Přidáme protlak, tymián, pepř, oregano a prohřejeme. Vmícháme uvařenou čočku spolu s asi 1 hrnkem vývaru z čočky, aby čočka získala správnou konzistenci (něco jako čočka na kyselo). Osolíme, můžeme dochutit kečupem. Slunečnicová semínka opražíme nasucho na pánvi a posypeme jimi porce čočky. Podáváme s chlebem nebo topinkou.

Čočka na rajském protlaku

 balíček čočky, cibule, konzerva rajského protlaku , cukr, 200 g uzenina, ocet , špetka tymiánu, sůl

Čočku namočíme alespoň na 2 hodiny do vody. V téže vodě následně uvaříme čočku do změknutí. Do jiného hrnce dáme trošku oleje, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou jakoukoliv uzeninu (párek, šunkový salám, uzené) a necháme osmahnout. Poté přidáme malý rajský protlak. Směs zalejeme trochou vody, přidáme sůl, cukr, tymián a trochu octa podle chuti. Poté směs přimícháme k čočce a můžeme podávat. Kdo má rád sladší, více si směs přisladí. Čočku podáváme s pečivem nebo plátkem masa.

Sojové boby po italsku

100 g sojovejch bobů,100 g tvrdýho sýru,50 g kuřecí nebo jiné libové šunky,2 cibule,3 lžíce olivovýho oleje, 2 rajčata čerstvá /sušená/, bazalka,tymián sušený /čerstvý/

Boby přez noc namočíme do studené vody (dva díly vody,jeden díl bobů) .Sýr nastrouháme,šunku nakrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na větší kostky.Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na 1,5 lžíci oleje.Přidáme taky šunku.Poté přihodíme uvařené,scezené a vysušené sojové boby.Orestujeme.Zvlášt orestujeme taky rajčata a bylinkama na zbytce oleje.Když se rajčata a soja s cibulkou orestuje,vše smícháme,vypneme plotnu a zamícháme do toho sýr.

Čočka s chorizem

400 g tmavě zelená čočka, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 barevné papriky, feferonka, lžička olej, 70 g slanina, 250 g chorizo, pažitka, sůl, pepř
Čočku přeberte a namočte alespoň na 1 hodinu. Pak ji uvařte doměkka. Slaninu nakrájenou na drobné kostičky vyškvařte na oleji, přidejte na nudličky nakrájené chorizo, nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, na kousky nakrájené papriky a feferonku, krátce opečte a poduste asi 5 minut. Přidejte uvařenou čočku a prohřejte. Podle chuti osolte a opepřete. Nakonec posypte nasekanou pažitkou.