5. října 2012

Kdoulový likér

2 l šťávy z rozstrouhaných kdoulí, 2 l žitné, 250 g cukru, 6 g celé skořice, několik hřebíčků, 20 g na hrubo roztlučených hořkých mandlí, kůra z 1 citrónu
Vše dáme do velké láhve. Necháme stát 3 týdny na slunci. Scedíme do lahví.

Kávový domáci likér

150 g zrnkové kávy, tyčinka vanilky, 1/2 l čistého lihu, sirup uvařený z 1 l vody a 700 g cukru

Kávu nahrubo umeleme, vsypeme do lihu, přidáme vanilku a v uzavřené láhvi necháme 2 měsíce uležet. Občas roztokem protřepeme. Po uplynutí 2 měsíců svaříme vodu s cukrem na sirup, necháme ho vychladit, lihový nálev přefiltrujeme přes filtrační papír a smícháme s cukrovým sirupem. Dobře promícháme, pokud je třeba, můžeme přefiltrovat ještě jednou a necháme krátce v chladu uležet.

Kávový likér

200 g čerstvě pražené kávy, půl tyčinky vanilky, 1 l 86 % lihu, 650 g cukru, 0,75 l vody
Kávu a vanilku přelijeme alkoholem a necháme stát na teple 1 týden. Potom připravíme sirup z cukru a vody. Do horkého sirupu přidáme líh. Zfiltrujeme a necháme ustát.

Karlovarská hořká

50 g nati pelyňku pravého, 50 g nati máty peprné, 30 g listu vachty, 20 g badyánu, 20 g skořice, 30 g kořene omanu, 150 g fenyklu, 100 g anýzu, 10 l vinného lihu 96 %, 2, 5 kg cukru, 10 l vody
Macerujeme, vylisujeme a zfiltrujeme.

Karamelový likér

1 Salko (slazené kondenzované mléko) 1/2 l rumu
Salko vaříme dvě hodiny ve vodní lázni (do hrnce napustíme vodu, na dno dáme složený kapesník či utěrku, vložíme konzervu, přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme 2 hodiny - občas plechovku otočíme, aby se to provařilo rovnoměrmě). Vychladlé Salko rozmixujeme s rumem. Naplníme do lahví a uchováváme v chladu. Kdo chce méně alkoholové, část rumu nahradí mlékem (svařeným a zcezeným).

Kakaový likér

200 g kakaového prášku, 20 g skořice, špetka muškátového květu, 0,5 g vanilky, 6 dl 40 % lihoviny,cukrový sirup
Kakaový prášek a koření smícháme s lihovinou a macerujeme 1 týden. Scedíme. Přidáme tolik sirupu, aby celkový objem byl 1 litr.

Jeřabinový domáci likér

1000 g zralých jeřabin, 40 g kůry citrónu, 30 g kůry pomeranče, 30 g skořice, 10 g vanilky, 3 l vinného lihu 96 %, 3 l vody, 1 kg cukru
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.

Jeřabinový likér

jeřabiny, které již přešel mráz, žitná, cukr
Jeřabiny dáme do velké láhve, přelijeme lihovinou a dobře uzavřeme. Necháme stát tak dlouho, až jeřabiny zcela zblednou. Procedíme. Na litr roztoku přidáme 0,5 kg cukru. Necháme ustát. Pak stáčíme do lahví.

Jalovcový likér

250 g jalovčinek, 2 l žitné, 390 g cukru, 375 ml vody
Dobře vyzrálé jalovčinky se rozmačkají, přelijí lihovinou a postaví na slunce. Necháme stát 6 týdnů. Procedíme, přidáme sirup uvařená z vody a cukr. Necháme ustát. Scedíme do lahví.

Jahodový domáci likér

litr rozmačkaných jahod, 2 hrnky cukru, 450 ml dobré vodky

Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc. (Po dvou týdnech převrátíme a potom každé dva dny). Přecedíme (jahody můžeme použít do koktejlů, bowle, dezertů nebo na zmrzlinu) a necháme ustát, až nám sedne kal. Opatrně přefiltrujeme (husté plátno, kávový filtr) a naplníme do lahví.
Hrnkem je myšleno 250 ml nebo, 225 g pískového cukru.Jahody se jen rozmačkají vidličkou.

Jahodový likér

600 g smetany, 2 lžíce cukru, 400 g čerstvých jahod, balíček vanilinového cukru, 125 ml alkoholu 75

Smetanu s cukrem přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 5 minut. Mezitím opatrně opláchneme jahody, osušíme, odstraníme stopky. Jahody rozmělníme spolu s vanilinovým cukrem a vmícháme do smetany. Vaříme dalších 5 minut. Hrnec sejmeme s ohně a jahodovou smetanu necháme vychladnout. Alkohol vmícháme do smetany. Naplníme do láhve, dobře uzavřeme, uchováváme v chladnu. Necháme několik dní odležet. V chladničce trochu zhoustne. Proto před servírováním postavíme láhev do vlažné vody a zatřeseme.

Chartreuse

10 g máty peprné, 10 g anýzu, 10 g badyánu, 10 g kořene anděliky (angelika lekárska), 1 l lihu 96 %, 1 kg cukru, 1 l vody
Byliny a koření naložíme do lihu, necháme týden macerovat. Přefiltrujeme a smícháme se sirupem z cukru a vody. Obarvíme na zeleno nebo na žluto.

Domáci Griotka

1 kg višní, 0,5 l rumu, 500 g krupicového cukru
Do nádoby (nejlépe třílitrové sklenice) dáme omyté višně, posypeme je cukrem a zalijeme rumem. Přikryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme asi 2 měsíce (dokud se cukr nerozpustí) v chladnu odležet. Dobře vychlazený nápoj s višněmi podáváme ve vyšší skleničce doplněné delší lžičkou.

Griotka po domácku

Na půl litru višňové šťávy přidejte půl litru rumu a podle toho, jak chcete mít griotku ostrou, dolijeme lepší vodkou a přidáme asi 0,4 cl griotkové tresti.

Griotka

1 l lihu nebo žitné, 2 kg višní, hrstku hrubě sekaných pecek, 50 g kandované pomerančové kůry, 2 menší kousky skořice, 5 hřebíčků, 500 g cukru moučka, 4 týdny nechat zaležet.

4. října 2012

Višňovka

Dvoulitrovaný hrnek odstopkovaných višní s peckami, 1 litr 96 % lihu a kilo krystalu - vše dáš do pětilitrové láhve od okurek. Necháš za občasného zamíchání louhovat ve špajzu tak dlouho, až se cukr rozpustí. To trvá dobře dva měsíce. V první fázi višně přes otvory po stopkách nasají většinu lihu a nafouknou se. Višně plavou v řídkém lihu, ale v té době může višni ochutnat jen silná nátura. Pak postupně, jak se rozpouští cukr, se višním scvrkávají prdelky a višně vypouští zpět do nádoby líh i se šťávou. Postupně se změnšují a krabatí. V té době přidáš do láhve 1/2 litru 40 % dobrého rumu z Božkova a jeden litr suchého přírodního vína (třeba vlašák nebo rýnský). Tato zdánlivě nebezpečná kombinace kapalin se nechá ještě dva dny za občasného promíchání ustát a pak se scedí přes plátýnko. Zbylé višně necháme okapat.

Domácí višňovka

1 kg zralých višní, asi 5 lžic malinové šťávy nebo sirupu, 3 hřebíčky, asi 1/3 l koňaku, 250 g cukru, 1/4 l vody

Višně propláchneme pod tekoucí vodou, zbavíme stopek, můžeme je i odpeckovat a pak je dáváme do vymyté a vysušené litrové láhve. Do každé třetiny láhve dáme i hřebíček. Zalijeme nejdříve sirupem, pak koňakem, zazátkujeme a dáme asi na 4 týdny na teplé místo. Pak dáme na pánev cukr a necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vodou a za stalého míchání dobře rozvaříme na kulér. Vychladlý kulér nalijeme na višně s alkoholem, dobře zazátkujeme a ještě necháme proležet. Pak teprve procedíme do další láhve a višně můžeme použít do moučníku.

Domácí saké

1,35 kg cukru, 1/2 kg rýže, 50 g droždí, 50 g rozinek, 4 kuličky nového koření, 4 hřebíčky, vanilkový lusk, zázvor, 2 pomeranče, citron

Ve třech litrech vody rozpustíme cukr a povaříme, druhý den do této sladké vody přidáme rýži, droždí, rozinky, nové koření, hřebíčky, nadrobno nakrájenou vanilku, zázvor, řádně oprané a pecek zbavené pomeranče a citron (z plodů nejprve vymačkáme šťávu a pak nadrobno nakrájíme do roztoku). Roztok nalijeme do pětilitrové láhve od okurek, uzavřeme prodírkovaným "pauzákem" nebo jiným tvrdším papírem a zajistíme gumičkou. Sklenici necháme 6 týdnů v teplé kuchyni, pak scedíme a ještě dvakrát přefiltrujeme přes čistou gázu nebo filtr 3 B.

Domácí ořechovice

35 kusů vlašských ořechů natrhaných v první polovině července (ořechy trhané později už začínají vytvářet skořápku, špatně se krájejí a mění své chuťové vlastnosti),1,5 litru lihu, 0,5 litru převařené vody, 25 kusů hřebíčku, čerstvou kůru ze tří pomerančů, 5 tyčinek celé skořice

Ořechy nakrájejte na čtvrtky a spolu s nakrájenou pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí je vložte do pětilitrové láhve. Zalijte je lihem a převařenou (ale už vychladlou) vodkou. Láhev uzavřete, několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a dejte ji na tři týdny na slunné místo. Pak macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír do větší láhve (stačí třílitrová). Připravte si cukrový roztok (svaříte 250 g cukru s 4 dl vody), nechte ho vychladnout a smíchejte s macerovanou ořechovicí. Nápoj uložte asi na tři týdny mimo dosah svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví

Domácí beileys

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (Salko), 2 pudingy (1 vanilkový, 1 kakaový nebo mandlový), 1 l mléka, 0.5 - 0.75 l 40 % alkoholu (nejlépe: whiskey apod.)

Dvě plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly potopené, mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout, v žádném případě neotvíráme horké!! Uděláme puding z obou sáčků. Necháme vychladnout. Potom smícháme puding a zkaramelizované salka v hrnci nebo mixeru a přiléváme alkohol za mixování na požadovanou konzistenci. Slijeme do lahví. Pokud ho ihned nevypijete, vydrží v chladu měsíce.

Baileys

konzerva slazeného kondenzovaného mléka, konzerva neslazeného zahuštěného kond. mléka,1/4 litru rumu, 2 karamelové pudingy (kupovaný v kelímku nebo uvařený doma)
Konzervy vložíme do hrnce a vaříme ve vodě až 2 hodiny. Otvíráme až po vychladnutí. Obsah obou plechovek vlejeme do mixéru, přidáme puding, rozmixujeme, přidáme rum a vše důkladně opět mixujeme. Podáváme vychlazené s ledem. Skladujeme v chladu.

Čokoládový domáci likér

3 balíčky vanilkový cukr, 2 dl mléko, konzerva slazené kondenzovaného mléka Salko, 2 dl slivovice, 100 g cukr moučka, konzerva kondenzované mléko Tatra, 1 dl voda, balíček čokoláda na vaření
Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodě. Přidáme obě konzervy mléka, oba druhy cukru, slivovici a mléko. Směs promixujeme, stačí asi 5 minut, abychom v likéru neměli hrudky. Pokud je likér hustý, zředíme jej mlékem. Čokoládový likér lijeme do lahví a skladujeme v chladu.

Čokoládový likér

30 dag cukru moučka, 6 ks žloutků, sáček vanilkového cukru, kelímek Rama Cremefine ke šlehání (0,25 ml), balení čokolády na vaření, 2 ks Picaa v tubě, 1/2 l rumu, 3 balení kondenzovaného neslazeného mléka (0,25 ml)
Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Čokoládu necháme rozpustit. Kondenzované mléko si dáme stranou. Všechny ostatní ingredience dobře ušleháme, nejlépe v mixéru. Teprve poté přidáme kondenzované mléko a znovu mírně promícháme. Před naléváním do láhví přecedíme přes sítko.

Curacao

45 g vnější kůry pomerančové, 20 g celé kůry pomerančové, 2,8 g mleté skořice, 1,5 g mletého muškátového oříšku, 0,7 alkoholu, 300 g cukru, 170 ml vody, karamel
Pomerančovou kůru, skořici, oříšek, alkohol smícháme a necháme 2 týdny stát. Pak přidáme sirup s vody a cukru. Přibarvíme karamelem.

Citronový domáci likér

650 g cukru, 4 citrony, vanilkový cukr, 1 l mléka, 3/4 l lihu nebo koňaku
Ve skleněné míse smícháme cukr a šťávu ze 4 citronů, a ze 2 citrónů kůru (nastrouhat) 1 vanilkový cukr, přidáme vařící mléko a dobře prošleháme. Toto necháme 14 dní v chladu uležet, pak přidáme líh nebo koňak, promícháme necháme usadit a přecedíme do láhví a pevně uzavřeme.

Citrónový likér

250 g cukru, 1/8 l vody, 3 citróny, 1/2 skořice, lžička koriandru, 1 l brandy

5 minut vaříme vodu s cukrem na sirup. Necháme prochladnout. Citróny okartáčujeme a otřeme.Nakrájíme na osminky a pak příčně ještě na plátky. Dáme je do velké lahve, přidáme skořici, koriandr, cukrový sirup a brandy. Protřeseme, uzavřeme. Necháme stát 30 dní na teplém místě. Scedíme do lahví. Necháme odležet.

Limoncello

1 l 96 % alkoholu, 9 citrónů, 750 g cukru, 1 l vody

Citróny v horké vodě řádně okartáčujeme. Pak je velice tence oloupeme (na kůře nesmí být bílá vrstva). Citrónovou kůru dáme do velké láhve se širokým hrdlem. Zalijeme alkoholem. Láhev uzavřeme a necháme týden stát. Občas zatřeseme. Po týdnu povaříme cukr s vodou a necháme vychladnout. Vychladlou cukrovou vodu přidáme do láhve. Necháme ještě týden stát. Likér procedíme a dáme do lahví. Pije se ledové. To znamená, že likér uchováváme v mrazícím boxu chladničky. Rovněž sklenice mají být vychlazené.

Likér z černého bezu

1 kg kuliček černého bezu, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 van. cukr, 1/2 l rumu
1 kg kuliček černého bezu + 1 l vody svaříme 3 min. Vlažné přecedíme přes plátýnko. Do vychladlého dáme 1 kg cukru + 1 van. cukr, přivedeme znovu do varu a necháme rozpustit cukr, necháme vychladnout a plníme do flašek. Do likéru pro dospělé přidáme do vychladlého 1/2 l rumu a plníme do flašek.

Borůvkový domáci likér

1 kg plodu borůvky, 60 g skořice, 20 g oddenku galgánu, 90 g kůry pomeranče, 5 g koriandru, 3 l vinného lihu 96 %, 3 l vody, 1 kg cukru
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.

Borůvkový likér po domácku

300 g borůvek, vanilkový lusk, 3 celé skořice, 1 kus pomerančové kůry, 3 hřebíčky, 250 g hnědého kandysu (rafinovaný repný cukor vo veľkých kryštáloch), 750 ml režné
Borůvky obereme, vložíme do láhve o obsahu 1,5 l. Vanilkový lusk rozkrojíme, dužinu vyjmeme, obojí se skořicí, pomerančovou kůrou, hřebíčkem a cukrem dáme do láhve. Zalijeme režnou. Uzavřené dáme na 3 týdny na tmavé místo. Likér procedíme přes šátek, uzavřeme a necháme 2 týdny stát.

Borůvkový likér

2,5 l borůvek, 0,5 kg cukru, 15 g celé skořice, 15 g hřebíčku, 650 ml žitné
Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak se z nich vymačká šťáva a tu dáme ještě na 1 den do chladna. Takto připravenou šťávu smícháme s cukre, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé vmícháme lihovinu.

Bezinkový domáci likér

litr šťávy z bezinek (podlit žďabínkem vody a podusit, změknou a pusti šťávu,pak je v pevné látce vymačkame a vylisujeme), 500 g cukru, kousek celé skořice, pár hřebíčků, 500 ml vodky (slivovice)
Šťávu, cukr a koření 10 min. povařit. Až druhý den je přecedíme a přimícháme lihovinu. Uložit v temnu a chladnu.

Bezinkový likér

2 litry bezinkových kuliček, litr vody, 1 kg cukru (může být i méně), 2 lžičky kávy, 1/2 l rumu

Bezinky vaříme v litru vody asi 15 minut. Do cedníku vložíme plátno a přecedíme. Přidáme cukr a vaříme ještě 5 minut. Ochutíme kávou, necháme přejít varem. Nakonec zalijeme půl litrem rumu. Necháme vychladnout a uschováme v chladu. Rum dávám nakonec, až do chladného likéru a přidávám ješte s cukrem dva sáčky vanilkového cukru. Je super a vydrží i několik let. Kdo má potíže v oblasti trojklaného nervu, tak mu likér vřele doporučuji, v tomto případě jde o lék. Užívá se polévková lžíce 2 x d. Na tvář přikládáme obklad z třezalkového oleje.