2 l šťávy z rozstrouhaných kdoulí, 2 l žitné, 250 g cukru, 6 g celé skořice, několik hřebíčků, 20 g na hrubo roztlučených hořkých mandlí, kůra z 1 citrónu
Vše dáme do velké láhve. Necháme stát 3 týdny na slunci. Scedíme do lahví.
Recepty na jídla s lúšteninami zejména z čočky, fazole a sóje. Stránka dále obsahuje další recepty nejenom z lúšteniny. Ale aj z mäsa, ovoce a zeleniny a mnohé iné. Vláknina je duležitá zložka zdravé stravy a tuto obsahují zejména lušteniny. Proto by váš jídelniček nemal postrádat jídla z luštenín, které mimo jiné naleznete na této stránce. Kľúčové slová: Lušteniny, recepty, jídla z luštenín, čočka, hrach, fazole, soja, kukuřice, kucharka, vareni, pečení, recepty na lušteniny, jídlo, vlaknina
5. října 2012
Kávový domáci likér
150 g zrnkové kávy, tyčinka vanilky, 1/2 l čistého lihu, sirup uvařený z 1 l vody a 700 g cukru
Kávu nahrubo umeleme, vsypeme do lihu, přidáme vanilku a v uzavřené láhvi necháme 2 měsíce uležet. Občas roztokem protřepeme. Po uplynutí 2 měsíců svaříme vodu s cukrem na sirup, necháme ho vychladit, lihový nálev přefiltrujeme přes filtrační papír a smícháme s cukrovým sirupem. Dobře promícháme, pokud je třeba, můžeme přefiltrovat ještě jednou a necháme krátce v chladu uležet.
Kávu nahrubo umeleme, vsypeme do lihu, přidáme vanilku a v uzavřené láhvi necháme 2 měsíce uležet. Občas roztokem protřepeme. Po uplynutí 2 měsíců svaříme vodu s cukrem na sirup, necháme ho vychladit, lihový nálev přefiltrujeme přes filtrační papír a smícháme s cukrovým sirupem. Dobře promícháme, pokud je třeba, můžeme přefiltrovat ještě jednou a necháme krátce v chladu uležet.
Kávový likér
200 g čerstvě pražené kávy, půl tyčinky vanilky, 1 l 86 % lihu, 650 g cukru, 0,75 l vody
Kávu a vanilku přelijeme alkoholem a necháme stát na teple 1 týden. Potom připravíme sirup z cukru a vody. Do horkého sirupu přidáme líh. Zfiltrujeme a necháme ustát.
Kávu a vanilku přelijeme alkoholem a necháme stát na teple 1 týden. Potom připravíme sirup z cukru a vody. Do horkého sirupu přidáme líh. Zfiltrujeme a necháme ustát.
Karlovarská hořká
50 g nati pelyňku pravého, 50 g nati máty peprné, 30 g listu vachty, 20 g badyánu, 20 g skořice, 30 g kořene omanu, 150 g fenyklu, 100 g anýzu, 10 l vinného lihu 96 %, 2, 5 kg cukru, 10 l vody
Macerujeme, vylisujeme a zfiltrujeme.
Macerujeme, vylisujeme a zfiltrujeme.
Karamelový likér
1 Salko (slazené kondenzované mléko) 1/2 l rumu
Salko vaříme dvě hodiny ve vodní lázni (do hrnce napustíme vodu, na dno dáme složený kapesník či utěrku, vložíme konzervu, přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme 2 hodiny - občas plechovku otočíme, aby se to provařilo rovnoměrmě). Vychladlé Salko rozmixujeme s rumem. Naplníme do lahví a uchováváme v chladu. Kdo chce méně alkoholové, část rumu nahradí mlékem (svařeným a zcezeným).
Salko vaříme dvě hodiny ve vodní lázni (do hrnce napustíme vodu, na dno dáme složený kapesník či utěrku, vložíme konzervu, přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme 2 hodiny - občas plechovku otočíme, aby se to provařilo rovnoměrmě). Vychladlé Salko rozmixujeme s rumem. Naplníme do lahví a uchováváme v chladu. Kdo chce méně alkoholové, část rumu nahradí mlékem (svařeným a zcezeným).
Kakaový likér
200 g kakaového prášku, 20 g skořice, špetka muškátového květu, 0,5 g vanilky, 6 dl 40 % lihoviny,cukrový sirup
Kakaový prášek a koření smícháme s lihovinou a macerujeme 1 týden. Scedíme. Přidáme tolik sirupu, aby celkový objem byl 1 litr.
Kakaový prášek a koření smícháme s lihovinou a macerujeme 1 týden. Scedíme. Přidáme tolik sirupu, aby celkový objem byl 1 litr.
Jeřabinový domáci likér
1000 g zralých jeřabin, 40 g kůry citrónu, 30 g kůry pomeranče, 30 g skořice, 10 g vanilky, 3 l vinného lihu 96 %, 3 l vody, 1 kg cukru
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.
Jeřabinový likér
jeřabiny, které již přešel mráz, žitná, cukr
Jeřabiny dáme do velké láhve, přelijeme lihovinou a dobře uzavřeme. Necháme stát tak dlouho, až jeřabiny zcela zblednou. Procedíme. Na litr roztoku přidáme 0,5 kg cukru. Necháme ustát. Pak stáčíme do lahví.
Jeřabiny dáme do velké láhve, přelijeme lihovinou a dobře uzavřeme. Necháme stát tak dlouho, až jeřabiny zcela zblednou. Procedíme. Na litr roztoku přidáme 0,5 kg cukru. Necháme ustát. Pak stáčíme do lahví.
Jalovcový likér
250 g jalovčinek, 2 l žitné, 390 g cukru, 375 ml vody
Dobře vyzrálé jalovčinky se rozmačkají, přelijí lihovinou a postaví na slunce. Necháme stát 6 týdnů. Procedíme, přidáme sirup uvařená z vody a cukr. Necháme ustát. Scedíme do lahví.
Dobře vyzrálé jalovčinky se rozmačkají, přelijí lihovinou a postaví na slunce. Necháme stát 6 týdnů. Procedíme, přidáme sirup uvařená z vody a cukr. Necháme ustát. Scedíme do lahví.
Jahodový domáci likér
litr rozmačkaných jahod, 2 hrnky cukru, 450 ml dobré vodky
Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc. (Po dvou týdnech převrátíme a potom každé dva dny). Přecedíme (jahody můžeme použít do koktejlů, bowle, dezertů nebo na zmrzlinu) a necháme ustát, až nám sedne kal. Opatrně přefiltrujeme (husté plátno, kávový filtr) a naplníme do lahví.
Hrnkem je myšleno 250 ml nebo, 225 g pískového cukru.Jahody se jen rozmačkají vidličkou.
Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc. (Po dvou týdnech převrátíme a potom každé dva dny). Přecedíme (jahody můžeme použít do koktejlů, bowle, dezertů nebo na zmrzlinu) a necháme ustát, až nám sedne kal. Opatrně přefiltrujeme (husté plátno, kávový filtr) a naplníme do lahví.
Hrnkem je myšleno 250 ml nebo, 225 g pískového cukru.Jahody se jen rozmačkají vidličkou.
Jahodový likér
600 g smetany, 2 lžíce cukru, 400 g čerstvých jahod, balíček vanilinového cukru, 125 ml alkoholu 75 %
Smetanu s cukrem přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 5 minut. Mezitím opatrně opláchneme jahody, osušíme, odstraníme stopky. Jahody rozmělníme spolu s vanilinovým cukrem a vmícháme do smetany. Vaříme dalších 5 minut. Hrnec sejmeme s ohně a jahodovou smetanu necháme vychladnout. Alkohol vmícháme do smetany. Naplníme do láhve, dobře uzavřeme, uchováváme v chladnu. Necháme několik dní odležet. V chladničce trochu zhoustne. Proto před servírováním postavíme láhev do vlažné vody a zatřeseme.
Smetanu s cukrem přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 5 minut. Mezitím opatrně opláchneme jahody, osušíme, odstraníme stopky. Jahody rozmělníme spolu s vanilinovým cukrem a vmícháme do smetany. Vaříme dalších 5 minut. Hrnec sejmeme s ohně a jahodovou smetanu necháme vychladnout. Alkohol vmícháme do smetany. Naplníme do láhve, dobře uzavřeme, uchováváme v chladnu. Necháme několik dní odležet. V chladničce trochu zhoustne. Proto před servírováním postavíme láhev do vlažné vody a zatřeseme.
Chartreuse
10 g máty peprné, 10 g anýzu, 10 g badyánu, 10 g kořene anděliky (angelika lekárska), 1 l lihu 96 %, 1 kg cukru, 1 l vody
Byliny a koření naložíme do lihu, necháme týden macerovat. Přefiltrujeme a smícháme se sirupem z cukru a vody. Obarvíme na zeleno nebo na žluto.
Byliny a koření naložíme do lihu, necháme týden macerovat. Přefiltrujeme a smícháme se sirupem z cukru a vody. Obarvíme na zeleno nebo na žluto.
Domáci Griotka
1 kg višní, 0,5 l rumu, 500 g krupicového cukru
Do nádoby (nejlépe třílitrové sklenice) dáme omyté višně, posypeme je cukrem a zalijeme rumem. Přikryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme asi 2 měsíce (dokud se cukr nerozpustí) v chladnu odležet. Dobře vychlazený nápoj s višněmi podáváme ve vyšší skleničce doplněné delší lžičkou.
Do nádoby (nejlépe třílitrové sklenice) dáme omyté višně, posypeme je cukrem a zalijeme rumem. Přikryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme asi 2 měsíce (dokud se cukr nerozpustí) v chladnu odležet. Dobře vychlazený nápoj s višněmi podáváme ve vyšší skleničce doplněné delší lžičkou.
Griotka po domácku
Na půl litru višňové šťávy přidejte půl litru rumu a podle toho, jak chcete mít griotku ostrou, dolijeme lepší vodkou a přidáme asi 0,4 cl griotkové tresti.
Griotka
1 l lihu nebo žitné, 2 kg višní, hrstku hrubě sekaných pecek, 50 g kandované pomerančové kůry, 2 menší kousky skořice, 5 hřebíčků, 500 g cukru moučka, 4 týdny nechat zaležet.
4. října 2012
Višňovka
Dvoulitrovaný hrnek odstopkovaných višní s peckami, 1 litr 96 % lihu a kilo krystalu - vše dáš do pětilitrové láhve od okurek. Necháš za občasného zamíchání louhovat ve špajzu tak dlouho, až se cukr rozpustí. To trvá dobře dva měsíce. V první fázi višně přes otvory po stopkách nasají většinu lihu a nafouknou se. Višně plavou v řídkém lihu, ale v té době může višni ochutnat jen silná nátura. Pak postupně, jak se rozpouští cukr, se višním scvrkávají prdelky a višně vypouští zpět do nádoby líh i se šťávou. Postupně se změnšují a krabatí. V té době přidáš do láhve 1/2 litru 40 % dobrého rumu z Božkova a jeden litr suchého přírodního vína (třeba vlašák nebo rýnský). Tato zdánlivě nebezpečná kombinace kapalin se nechá ještě dva dny za občasného promíchání ustát a pak se scedí přes plátýnko. Zbylé višně necháme okapat.
Domácí višňovka
1 kg zralých višní, asi 5 lžic malinové šťávy nebo sirupu, 3 hřebíčky, asi 1/3 l koňaku, 250 g cukru, 1/4 l vody
Višně propláchneme pod tekoucí vodou, zbavíme stopek, můžeme je i odpeckovat a pak je dáváme do vymyté a vysušené litrové láhve. Do každé třetiny láhve dáme i hřebíček. Zalijeme nejdříve sirupem, pak koňakem, zazátkujeme a dáme asi na 4 týdny na teplé místo. Pak dáme na pánev cukr a necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vodou a za stalého míchání dobře rozvaříme na kulér. Vychladlý kulér nalijeme na višně s alkoholem, dobře zazátkujeme a ještě necháme proležet. Pak teprve procedíme do další láhve a višně můžeme použít do moučníku.
Višně propláchneme pod tekoucí vodou, zbavíme stopek, můžeme je i odpeckovat a pak je dáváme do vymyté a vysušené litrové láhve. Do každé třetiny láhve dáme i hřebíček. Zalijeme nejdříve sirupem, pak koňakem, zazátkujeme a dáme asi na 4 týdny na teplé místo. Pak dáme na pánev cukr a necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vodou a za stalého míchání dobře rozvaříme na kulér. Vychladlý kulér nalijeme na višně s alkoholem, dobře zazátkujeme a ještě necháme proležet. Pak teprve procedíme do další láhve a višně můžeme použít do moučníku.
Domácí saké
1,35 kg cukru, 1/2 kg rýže, 50 g droždí, 50 g rozinek, 4 kuličky nového koření, 4 hřebíčky, vanilkový lusk, zázvor, 2 pomeranče, citron
Ve třech litrech vody rozpustíme cukr a povaříme, druhý den do této sladké vody přidáme rýži, droždí, rozinky, nové koření, hřebíčky, nadrobno nakrájenou vanilku, zázvor, řádně oprané a pecek zbavené pomeranče a citron (z plodů nejprve vymačkáme šťávu a pak nadrobno nakrájíme do roztoku). Roztok nalijeme do pětilitrové láhve od okurek, uzavřeme prodírkovaným "pauzákem" nebo jiným tvrdším papírem a zajistíme gumičkou. Sklenici necháme 6 týdnů v teplé kuchyni, pak scedíme a ještě dvakrát přefiltrujeme přes čistou gázu nebo filtr 3 B.
Ve třech litrech vody rozpustíme cukr a povaříme, druhý den do této sladké vody přidáme rýži, droždí, rozinky, nové koření, hřebíčky, nadrobno nakrájenou vanilku, zázvor, řádně oprané a pecek zbavené pomeranče a citron (z plodů nejprve vymačkáme šťávu a pak nadrobno nakrájíme do roztoku). Roztok nalijeme do pětilitrové láhve od okurek, uzavřeme prodírkovaným "pauzákem" nebo jiným tvrdším papírem a zajistíme gumičkou. Sklenici necháme 6 týdnů v teplé kuchyni, pak scedíme a ještě dvakrát přefiltrujeme přes čistou gázu nebo filtr 3 B.
Domácí ořechovice
35 kusů vlašských ořechů natrhaných v první polovině července (ořechy trhané později už začínají vytvářet skořápku, špatně se krájejí a mění své chuťové vlastnosti),1,5 litru lihu, 0,5 litru převařené vody, 25 kusů hřebíčku, čerstvou kůru ze tří pomerančů, 5 tyčinek celé skořice
Ořechy nakrájejte na čtvrtky a spolu s nakrájenou pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí je vložte do pětilitrové láhve. Zalijte je lihem a převařenou (ale už vychladlou) vodkou. Láhev uzavřete, několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a dejte ji na tři týdny na slunné místo. Pak macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír do větší láhve (stačí třílitrová). Připravte si cukrový roztok (svaříte 250 g cukru s 4 dl vody), nechte ho vychladnout a smíchejte s macerovanou ořechovicí. Nápoj uložte asi na tři týdny mimo dosah svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví
Ořechy nakrájejte na čtvrtky a spolu s nakrájenou pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí je vložte do pětilitrové láhve. Zalijte je lihem a převařenou (ale už vychladlou) vodkou. Láhev uzavřete, několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a dejte ji na tři týdny na slunné místo. Pak macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír do větší láhve (stačí třílitrová). Připravte si cukrový roztok (svaříte 250 g cukru s 4 dl vody), nechte ho vychladnout a smíchejte s macerovanou ořechovicí. Nápoj uložte asi na tři týdny mimo dosah svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví
Domácí beileys
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (Salko), 2 pudingy (1 vanilkový, 1 kakaový nebo mandlový), 1 l mléka, 0.5 - 0.75 l 40 % alkoholu (nejlépe: whiskey apod.)
Dvě plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly potopené, mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout, v žádném případě neotvíráme horké!! Uděláme puding z obou sáčků. Necháme vychladnout. Potom smícháme puding a zkaramelizované salka v hrnci nebo mixeru a přiléváme alkohol za mixování na požadovanou konzistenci. Slijeme do lahví. Pokud ho ihned nevypijete, vydrží v chladu měsíce.
Dvě plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly potopené, mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout, v žádném případě neotvíráme horké!! Uděláme puding z obou sáčků. Necháme vychladnout. Potom smícháme puding a zkaramelizované salka v hrnci nebo mixeru a přiléváme alkohol za mixování na požadovanou konzistenci. Slijeme do lahví. Pokud ho ihned nevypijete, vydrží v chladu měsíce.
Baileys
konzerva slazeného kondenzovaného mléka, konzerva neslazeného zahuštěného kond. mléka,1/4 litru rumu, 2 karamelové pudingy (kupovaný v kelímku nebo uvařený doma)
Konzervy vložíme do hrnce a vaříme ve vodě až 2 hodiny. Otvíráme až po vychladnutí. Obsah obou plechovek vlejeme do mixéru, přidáme puding, rozmixujeme, přidáme rum a vše důkladně opět mixujeme. Podáváme vychlazené s ledem. Skladujeme v chladu.
Konzervy vložíme do hrnce a vaříme ve vodě až 2 hodiny. Otvíráme až po vychladnutí. Obsah obou plechovek vlejeme do mixéru, přidáme puding, rozmixujeme, přidáme rum a vše důkladně opět mixujeme. Podáváme vychlazené s ledem. Skladujeme v chladu.
Čokoládový domáci likér
3 balíčky vanilkový cukr, 2 dl mléko, konzerva slazené kondenzovaného mléka Salko, 2 dl slivovice, 100 g cukr moučka, konzerva kondenzované mléko Tatra, 1 dl voda, balíček čokoláda na vaření
Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodě. Přidáme obě konzervy mléka, oba druhy cukru, slivovici a mléko. Směs promixujeme, stačí asi 5 minut, abychom v likéru neměli hrudky. Pokud je likér hustý, zředíme jej mlékem. Čokoládový likér lijeme do lahví a skladujeme v chladu.
Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodě. Přidáme obě konzervy mléka, oba druhy cukru, slivovici a mléko. Směs promixujeme, stačí asi 5 minut, abychom v likéru neměli hrudky. Pokud je likér hustý, zředíme jej mlékem. Čokoládový likér lijeme do lahví a skladujeme v chladu.
Čokoládový likér
30 dag cukru moučka, 6 ks žloutků, sáček vanilkového cukru, kelímek Rama Cremefine ke šlehání (0,25 ml), balení čokolády na vaření, 2 ks Picaa v tubě, 1/2 l rumu, 3 balení kondenzovaného neslazeného mléka (0,25 ml)
Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Čokoládu necháme rozpustit. Kondenzované mléko si dáme stranou. Všechny ostatní ingredience dobře ušleháme, nejlépe v mixéru. Teprve poté přidáme kondenzované mléko a znovu mírně promícháme. Před naléváním do láhví přecedíme přes sítko.
Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Čokoládu necháme rozpustit. Kondenzované mléko si dáme stranou. Všechny ostatní ingredience dobře ušleháme, nejlépe v mixéru. Teprve poté přidáme kondenzované mléko a znovu mírně promícháme. Před naléváním do láhví přecedíme přes sítko.
Curacao
45 g vnější kůry pomerančové, 20 g celé kůry pomerančové, 2,8 g mleté skořice, 1,5 g mletého muškátového oříšku, 0,7 alkoholu, 300 g cukru, 170 ml vody, karamel
Pomerančovou kůru, skořici, oříšek, alkohol smícháme a necháme 2 týdny stát. Pak přidáme sirup s vody a cukru. Přibarvíme karamelem.
Pomerančovou kůru, skořici, oříšek, alkohol smícháme a necháme 2 týdny stát. Pak přidáme sirup s vody a cukru. Přibarvíme karamelem.
Citronový domáci likér
650 g cukru, 4 citrony, vanilkový cukr, 1 l mléka, 3/4 l lihu nebo koňaku
Ve skleněné míse smícháme cukr a šťávu ze 4 citronů, a ze 2 citrónů kůru (nastrouhat) 1 vanilkový cukr, přidáme vařící mléko a dobře prošleháme. Toto necháme 14 dní v chladu uležet, pak přidáme líh nebo koňak, promícháme necháme usadit a přecedíme do láhví a pevně uzavřeme.
Ve skleněné míse smícháme cukr a šťávu ze 4 citronů, a ze 2 citrónů kůru (nastrouhat) 1 vanilkový cukr, přidáme vařící mléko a dobře prošleháme. Toto necháme 14 dní v chladu uležet, pak přidáme líh nebo koňak, promícháme necháme usadit a přecedíme do láhví a pevně uzavřeme.
Citrónový likér
250 g cukru, 1/8 l vody, 3 citróny, 1/2 skořice, lžička koriandru, 1 l brandy
5 minut vaříme vodu s cukrem na sirup. Necháme prochladnout. Citróny okartáčujeme a otřeme.Nakrájíme na osminky a pak příčně ještě na plátky. Dáme je do velké lahve, přidáme skořici, koriandr, cukrový sirup a brandy. Protřeseme, uzavřeme. Necháme stát 30 dní na teplém místě. Scedíme do lahví. Necháme odležet.
5 minut vaříme vodu s cukrem na sirup. Necháme prochladnout. Citróny okartáčujeme a otřeme.Nakrájíme na osminky a pak příčně ještě na plátky. Dáme je do velké lahve, přidáme skořici, koriandr, cukrový sirup a brandy. Protřeseme, uzavřeme. Necháme stát 30 dní na teplém místě. Scedíme do lahví. Necháme odležet.
Limoncello
1 l 96 % alkoholu, 9 citrónů, 750 g cukru, 1 l vody
Citróny v horké vodě řádně okartáčujeme. Pak je velice tence oloupeme (na kůře nesmí být bílá vrstva). Citrónovou kůru dáme do velké láhve se širokým hrdlem. Zalijeme alkoholem. Láhev uzavřeme a necháme týden stát. Občas zatřeseme. Po týdnu povaříme cukr s vodou a necháme vychladnout. Vychladlou cukrovou vodu přidáme do láhve. Necháme ještě týden stát. Likér procedíme a dáme do lahví. Pije se ledové. To znamená, že likér uchováváme v mrazícím boxu chladničky. Rovněž sklenice mají být vychlazené.
Citróny v horké vodě řádně okartáčujeme. Pak je velice tence oloupeme (na kůře nesmí být bílá vrstva). Citrónovou kůru dáme do velké láhve se širokým hrdlem. Zalijeme alkoholem. Láhev uzavřeme a necháme týden stát. Občas zatřeseme. Po týdnu povaříme cukr s vodou a necháme vychladnout. Vychladlou cukrovou vodu přidáme do láhve. Necháme ještě týden stát. Likér procedíme a dáme do lahví. Pije se ledové. To znamená, že likér uchováváme v mrazícím boxu chladničky. Rovněž sklenice mají být vychlazené.
Likér z černého bezu
1 kg kuliček černého bezu, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 van. cukr, 1/2 l rumu
1 kg kuliček černého bezu + 1 l vody svaříme 3 min. Vlažné přecedíme přes plátýnko. Do vychladlého dáme 1 kg cukru + 1 van. cukr, přivedeme znovu do varu a necháme rozpustit cukr, necháme vychladnout a plníme do flašek. Do likéru pro dospělé přidáme do vychladlého 1/2 l rumu a plníme do flašek.
1 kg kuliček černého bezu + 1 l vody svaříme 3 min. Vlažné přecedíme přes plátýnko. Do vychladlého dáme 1 kg cukru + 1 van. cukr, přivedeme znovu do varu a necháme rozpustit cukr, necháme vychladnout a plníme do flašek. Do likéru pro dospělé přidáme do vychladlého 1/2 l rumu a plníme do flašek.
Borůvkový domáci likér
1 kg plodu borůvky, 60 g skořice, 20 g oddenku galgánu, 90 g kůry pomeranče, 5 g koriandru, 3 l vinného lihu 96 %, 3 l vody, 1 kg cukru
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.
Borůvkový likér po domácku
300 g borůvek, vanilkový lusk, 3 celé skořice, 1 kus pomerančové kůry, 3 hřebíčky, 250 g hnědého kandysu (rafinovaný repný cukor vo veľkých kryštáloch), 750 ml režné
Borůvky obereme, vložíme do láhve o obsahu 1,5 l. Vanilkový lusk rozkrojíme, dužinu vyjmeme, obojí se skořicí, pomerančovou kůrou, hřebíčkem a cukrem dáme do láhve. Zalijeme režnou. Uzavřené dáme na 3 týdny na tmavé místo. Likér procedíme přes šátek, uzavřeme a necháme 2 týdny stát.
Borůvky obereme, vložíme do láhve o obsahu 1,5 l. Vanilkový lusk rozkrojíme, dužinu vyjmeme, obojí se skořicí, pomerančovou kůrou, hřebíčkem a cukrem dáme do láhve. Zalijeme režnou. Uzavřené dáme na 3 týdny na tmavé místo. Likér procedíme přes šátek, uzavřeme a necháme 2 týdny stát.
Borůvkový likér
2,5 l borůvek, 0,5 kg cukru, 15 g celé skořice, 15 g hřebíčku, 650 ml žitné
Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak se z nich vymačká šťáva a tu dáme ještě na 1 den do chladna. Takto připravenou šťávu smícháme s cukre, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé vmícháme lihovinu.
Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak se z nich vymačká šťáva a tu dáme ještě na 1 den do chladna. Takto připravenou šťávu smícháme s cukre, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé vmícháme lihovinu.
Bezinkový domáci likér
litr šťávy z bezinek (podlit žďabínkem vody a podusit, změknou a pusti šťávu,pak je v pevné látce vymačkame a vylisujeme), 500 g cukru, kousek celé skořice, pár hřebíčků, 500 ml vodky (slivovice)
Šťávu, cukr a koření 10 min. povařit. Až druhý den je přecedíme a přimícháme lihovinu. Uložit v temnu a chladnu.
Šťávu, cukr a koření 10 min. povařit. Až druhý den je přecedíme a přimícháme lihovinu. Uložit v temnu a chladnu.
Bezinkový likér
2 litry bezinkových kuliček, litr vody, 1 kg cukru (může být i méně), 2 lžičky kávy, 1/2 l rumu
Bezinky vaříme v litru vody asi 15 minut. Do cedníku vložíme plátno a přecedíme. Přidáme cukr a vaříme ještě 5 minut. Ochutíme kávou, necháme přejít varem. Nakonec zalijeme půl litrem rumu. Necháme vychladnout a uschováme v chladu. Rum dávám nakonec, až do chladného likéru a přidávám ješte s cukrem dva sáčky vanilkového cukru. Je super a vydrží i několik let. Kdo má potíže v oblasti trojklaného nervu, tak mu likér vřele doporučuji, v tomto případě jde o lék. Užívá se polévková lžíce 2 x d. Na tvář přikládáme obklad z třezalkového oleje.
Bezinky vaříme v litru vody asi 15 minut. Do cedníku vložíme plátno a přecedíme. Přidáme cukr a vaříme ještě 5 minut. Ochutíme kávou, necháme přejít varem. Nakonec zalijeme půl litrem rumu. Necháme vychladnout a uschováme v chladu. Rum dávám nakonec, až do chladného likéru a přidávám ješte s cukrem dva sáčky vanilkového cukru. Je super a vydrží i několik let. Kdo má potíže v oblasti trojklaného nervu, tak mu likér vřele doporučuji, v tomto případě jde o lék. Užívá se polévková lžíce 2 x d. Na tvář přikládáme obklad z třezalkového oleje.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)