15. května 2010

Krůtí plněný řízek s hráškem

4 krůtí řízky ( nebo kuřecí), šunka, mrazený hrášek, niva, koření  Směs na kuře, sůl, mouka, vejce, strouhanka
V hrubších plátcích masa rozřízneme kapsu, naplníme směsí: nivu nastrouhat, smíchat s mrazeným hráškem a  solí. Kapsy naplníme co nejvíc, do kraje dáme šunku- ať se směs po roztopení nevylije, zavřeme jehlami, celý řízek posolíme, okořeníme, obalíme v trojobalu a usmažíme.

Krůtí salát se špenátem

300 g oškrábaných brambor (tenké plátky), 100 g hrášku, 300 ml nízkotučného jogurtu, 200 g omytých listů mladého špenátu, 200 g pečeného krůtího masa (proužky), 30  g pražených mandlí, 4 lžíce mléka, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce sekaného kopru, 1/2 lžičky soli, 4 cibulky (tenké plátky), pepř dle chuti, ředkvičky (tenké plátky) na ozdobení

Brambory s hráškem vaříme na mírném ohni cca. 5 min. Slejeme je a vychladíme. V míse připravíme zálivku z jogurtu, mléka, viného octa, kopru, soli a pepře. Přidáme vychlazené brambory s hráškem, cibulku, špenát a krůtí maso. Vše dobře promícháme. Nakonec vše ozdobíme mandlemi a plátky ředkviček.

Krůtí nudle s paprikou

1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 červené papriky, 500 g krůtích prsou, 2 lžice oleje, sůl, pepř, 1 lžice másla, 250 g zelených fazolek (zmrazených), 150 ml smetany ke šlehání, 150 ml suchého bílého vína,2 lžice octa balzamico, 2 lžice sekané petrželky, 4 lžice arašidů

Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Papriky rozpůlíme, zbavíme zrníček, omyjeme a nkájíme na tenké proužky. Krůtí prsa opláchneme a osušíme. Nakrájíme je na hrubší nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm zprudka opečeme. Pak nudličky masa osolíme, opepříme,promícháme, vyjmeme a uchováme horké. V pánvi mezitím rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm cibuli a česnek. Přimícháme zelené fazolky a dusíme asi pět minut. Přidáme papriky a dusíme dalších pět minut. Poté zeleninu vyjmeme a uchováme horkou. Připečený tuk rozředíme smetanou, bílým vínem a octem balzamico. Směs vaříme na prudkém ohni, dokud se omáčka z poloviny neodpaří. Podle potřeby zahustíme instantní jiškou. Do pánve vrátíme krůtí nudličky i zeleninu. Přimícháme petrželku a arašídy, které jsme lehce opražili na suché pánvi. Pokrm podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s rýží.

Kachní maso

100 g předem pečeného kachního masa, 1 šálek vývaru, 40 g čerstvého nebo konzervovaného hrášku, 1 okurka, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička soli, špetka mletého pepře, 1 lžíce kachního sádla, olej na smažení, 100 g bílého chleba nebo veky, pažitka nabo petrželová nať

Pečené kachní maso rozsekáme na drobno. Pánev postavíme na prudký oheň, nalijeme do ní vývar, přidáme rozsekané maso, umytý zelený hrášek nebo na menší kousky pokrájenou okurku, víno, sůl, mletý pepř. Když vývar začne vřít, zamícháme do něho kachní sádlo a pak vše přelijeme do misky. Pánev umyjeme, znovu postavíme na prudký oheň, nalijeme do ní olej a když se rozpálí, přidáme kostičky chleba nebo veky bez kůrky. Za stálého míchání osmahneme do zlatova, přemístíme na talíř, přidáme ochucený vývar s masem a zeleninou, promícháme a ozdobíme posekanou pažitkou nebo petrželovou natí.

Tinga Chiapaneca

1 kg maso vepřové,50 g špek ,4 cibule,  8 stroužek česnek,bobkový list, dobromysl, oregano, majoránka, tymián, kmín drcený, nové koření, rajský protlak, sůl, 8 chilie papričky sušené, voda, hrášek sterilovaný, hrušky, avokado, 3 banány, tykev, fazolové lusky, broskve, brambory, olej

Maso: Špek nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli na půlky a stroužky česneku polovinu podélně na půlky a zbytek nasekáme na plátky.Vepřovou krkovici nakrájíme na proužky a po částech na rozpáleném vysmahlém špeku prudce opečeme. Opečené kousky  dáváme do zapékací misky. Při poslední várce masa přidáme všechnu cibuli, půlky česneku, vše opečeme a dáme do misky.Přidáme koření, sůl, protlak nebo rajskou šťávu - ne kečeup!, rehydratované chile papričky (viz dále), trošku podlijeme a přikryté dáme péci. Podléváme vodou z papriček.
Papričky : Připravíme si kastrůlek s vařící vodou, asi 0,3 l a odstavíme, papričky zbavíme stopek a semínek a na tálu nebo suché pánvi je zlehka po obou stranách opečeme - nesmí nám moc zhnědnout nebo se spálit. Opečené hážeme rovnou do horké vody (ne vařící!), zatěžkáme talířkem aby byly potopeny, přikryjeme a necháme asi půl hodiny stát. Vymacerované papričky pak vyjmeme z vody, kterou použijeme na podlévání masa, podélně je na jedné straně rozřízneme a nabobtnalou dužninu tupou stranou nože se slupky stáhneme. Očištěné slupky vyhodíme, aromatickou pálivou dužninu přidáme do mísy k masu.
Přilohy : Mimo brambor bychom měli mít alespoň tři  ze zeleninových a ovocných příloh. Oloupané a na stejné díly nakrájené brambory vaříme jen asi 10 až 15 minut, pak je zcedíme a necháme chvilku ovětrat. Mezitím si připravíme na plátky nakrájené a citronem pokapané avokado, ohřejeme další přílohy (hrušky nebo broskve kompotované a studené), na oleji opečeme půlky banánů. Brambory opékáme po částech, aby se lépe opekly a do poslední várky přidáme plátky česneku. Na talíř dáme bramboy s česnekem a maso s cibulí a se šťávou poklademe plátky ovoce a zeleniny.

Minutkový VIP guláš

1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, sladká paprika, 3 lžíce rajčatového protlaku, mletý pepř, kmín, 0,5 l vývaru z bujonové kostky, 1 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, majoránka, 400 g pravé svíčkové, sůl, 100 g žampionů, 200 g telecích párků, 200 g leča (popřípadě mražená nebo sterilovaná směs)

Drobně nakrájenou cibuli osmažíme do růžova, přidáme mletou papriku, protlak, pepř, kmín, podlijeme větší částí vývaru a vydusíme na tuk.Zaprášíme moukou a za stálého míchání orestujeme,podlijeme zbylím vývarem,přidáme utřený česnek,majoránku a povaříme.Nudličky masa okořeníme,osolíme a opečeme ne oleji. Přidáme žampiony, oloupané a nakrájené párky,lečo a opečeme.Štávu procedíme na maso a krátce povaříme.Dochutíme a můžeme podávat s přílohou dle chuti.

Guláš z kližky

60 dkg hovězího masa z kližky, 3 středně velké cibule, 1 malý rajský protlak, 3 lžíce sádla, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worchesteru, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička pepře, 1 lžička sůl, kostka bujónu, 3 dcl studeného hovězího vývaru, (můžeme použít sypký hovězí bujón např. od Maggi)

Maso večer před vařením nakrájíme na kostky a necháme odležet v lednici přikryté. V den přípravy vyndáme a posypeme mletou paprikou. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme rajský protlak a zasmahneme 4 - 5 minut při stálém míchání. Přidáme maso a za občasného míchání smažíme tak dlouho, dokud maso nezačne pouštět vlastní šťávu. Přidáme sójovou omáčku, worchester, kostku bujónu, promícháme, přiklopíme a dusíme doměkka asi 2 hodiny na velmi mírném ohni. V případě nekvalitního masa, které nepustí moc šťávy, přidáme trochu vývaru. Ve 2 dcl hovězího vývaru promícháme 2 slabé lžíce hladké mouky a přes sítko vlijeme do pokrmu. Promícháme, přidáme zbylý vývar nebo trochu vody (lze i červené víno). Přidáme na nudličky nakrájenou polovinu čerstvé červené papriky a na mírném ohni při občasném míchání necháme provařit 30 - 40 minut. Ke konci přidáme mletý pepř, špetku majoránky, případně přisolíme a promícháme.

Námořnické maso

400 g zadního hovězího, sůl, pepř, 40 g tuku, 2 cibule, lžíci rajčatového protlaku, 4 brambory, 2 dl červeného vína, 30 g hladké mouky

Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém tuku z obou stran. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme. Brambory očistíme, nakrájíme na tenká kolečka, přidáme k masu, pokapeme protlakem, podlijeme vínem a udusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme. Nakonec zahustíme moukou a povaříme.

Pikantní biftek

4 bifteky  (po 150 - 200 g), 2 lžíce vinného octa, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, olej, petrželka

Bifteky lehce naklepeme a shrneme do původní velikosti.Ne horkém oleji je po obou stranách asi 3 až 5 minut opékáme.před dokončením je osolíme a opepříme.Maso vyjmeme z pánve a do výpeku vložíme nastrouhaný česnek,vinný ocet a trochu vody.Krátce povaříme a podle chuti přisolíme.Touto šťávou bifteky na talířích přeléváme,ozdobíme je petrželkou a podáváme s hranolky a zeleninou

Mexický mletý steak

1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 chilli paprička, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, 400 g mletého hovězího masa, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 1 červená cibule, 400 g paprik (různých barev), 400 g rajčat, 1 sklenka červených fazolí, 150 ml chilli omáčky, 2 naťové cibulky, 1 avokádo

Oloupeme cibuli s česnekem a drobně nasekáme. Očistíme chilli papričku, odstraníme všechna jadérka a nakrájíme ji na nudličky. Vše spolu s vejcem a se strouhankou vmícháme do masa. Osolíme, opepříme a vytvarujeme 8 karbanátků. Pokrájíme červenou cibuli. Očištěné papriky s rajčaty nakrájíme na kostičky. Slijeme fazole a necháme okapat. Cibuli osmahneme na oleji. Přidáme rajčata, papriky, fazole a chilli omáčku. Dusíme asi 10 minut. K zelenině přimícháme na kolečka nakrájenou naťovou cibulku. Podáváme spolu s masem.

Mleté bifteky s bramborami

1/2 kg zadního hovězího, 3 středně velké brambory, 1 větší cibule, sůl, pepř, olej
Umleté maso smícháme s jemně strouhanými syrovými brambory / vodu slijeme/ , jemně sekanou cibuli. Směs osolíme a opepříme. Utvoříme malé karbenátky /bifteky/ a  smažíme na rozpáleném oleji.

Masový salát s hráškem

1 plechovka hrašek, česnek, sůl, pepř, 2 cibule, olivový olej, 300 g mrkev, 1 okurka salátová, 300 g hovězí maso, ocet jablečný, chilli

Vařené libové hovězí nakrájíme na nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli drobně posekáme. Okurku nakrájíme na tenké plátky, hrášek necháme okapat. Všechny přísady smícháme dohromady, dle chutí osolíme, opepříme a pokapeme jablečným octem. Česnek jemně nasekáme, promícháme s chilli kořením a rychle osmahneme na oleji. Horký ochucený olej nalijeme na salát a promícháme. Necháme tři hodiny rozležet, podáváme s pečivem.

Maďarský guláš s hraškem

75 dkg hovězí kližky, 2 cibule, 3 lžíce sádla, 1 kostku bujonu na vývar, sladká paprika, gulášová paprika nebo gulášové koření, sůl, pepř, kmín, 5 ks nové koření, majoránka, česnek, 2 brambory, 3 papriky různé barvy, kedlubna, 1/4 květáku, 2 rajčata, kousek cukety a brokolice, po kousku celeru , mrkve a petržele, trochu hrášku, zelená celerová a petželová nať, 1 vejce a dětská krupička na nočky, trochu Maizeny, klobása

Do většího hrnce nebo kastrlolu dáme na sádlo osmahnout nasekanou cibuli a potom maso pokrájené na menší kostky. Přidáme mleté papriky a koření kromě majoránky a česneku a po zarestování zalijeme horkým vývarem z kostky, stáhneme teplotu a pomalu vaříme maso do poloměkka. Potom postupně přidáváme očištěnou a pokrájenou zeleninu podle doby potřeby jejího vaření - nejprve tedy brambory, kedlubnu, papriky atd. Podle potřeby podléváme. V závěru zavaříme noky z vajíčka a krupičky (lehce osolené), zahustíme ve vodě rozpuštěnou Maizenou (je mnohem lepší než hladká mouka) přidáme pokrájenou klobásu a dochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou a sekanými natěmi. Takto vznikne vlastně hustá = svačinová polévka, velmi vydatná. Podáváme s chlebem nebo pečivem a vychlazaným pivkem. 

Hovězí závitky

300 g hovězího masa, 1-2 svazečky chřestu, 300 g zeleného hrášku, 1 polévková lžíce sojové omáčky,
olej na smažení, pepř, sůl

Maso nakrájet na tenké plátky po vláknech, lehce opepřit a pokropit sojovou omáčkou. Chřest nakrájet na kousky o něco delší než je šíře plátků masa, lehce povařit v osolené vodě. 3 až 4 kousky chřestu zavinout do plátku hovězího a sepnout párátkem. Na pánvi rozpálit lžíci oleje, lehce na něm osmahnout hrášek, osolit a přendat na misku. Na téže pánvi osmažit maso s chřestem, při smažení mírně polévat sojovou omáčkou. Usmažené závitky vložit na hrášek, podávat nejlépe s rýží.

Hovězí Teriyaki

1/2 - 1 kg zadního hovězího, ne-li přímo svíčkové a podobně, 1 dl sojové omáčky, 3 lžíce cukru, 1 stroužek utřeného česneku, 1 lžička sušeného zázvoru, 1 lžíce dobrého oleje, 1 čerstvý ananas nakrájený na kostky 

Maso nakrájejte na proužky, asi 1 cm silné a 5 - 8 cm dlouhé. Vše krom masa a ananasu smíchejte a maso v tom asi dvě hodiny v ledničce marinujte. Maso napichujte cig-cag na špízy, prokládaně s ananasem. Maso nechte volně, nestahujte ho, a připravte to až těsně před grilováním, jinak ananas zkašovatí. Grilujte při střední teplotě asi 20 minut, nebo jak je třeba, během grilování potírejte zbylou marinádou.

Hovězí maso po thajsky

200 g vaječných nudlí, 400 g plátků ze svíčkové, 2 lžíce oleje, 1 červená paprika nakrájená na proužky,2 prolisované stroužky česneku, 500 g nakrájeného čínského zelí, 2 lžíce sladké chilli omáčky, 2 lžíce thajské rybí omáčky, 1/4 hrnku nakrájeného koriandru, 1/4 hrnku nakrájené máty

Nudle uvaříme ve vroucí vodě podle návodu na sáčku a scedíme. Maso nakrájíme přes vlákno na tenké nudličky. Ve woku rozehřejeme polovinu oleje a maso po menších dávkách krátce opečeme. Maso vyjmeme. Na stejné pánvi rozehřejeme zbytek oleje, přidáme papriku a česnek a za stálého míchání prudce opékáme. Přidáme zelí a prudce opékáme 2 min. Přidáme koriandr, mátu, sójovou omáčku, chilli omáčku, nudle a maso a opékáme 2 min. při vysoké teplotě až se suroviny prohřejí.

Hovězí čína

300 g hovězích nudliček, solamyl, 1 žloutek, olej, zeleninová směs na čínu, 0,5 l bujonového vývaru, sojová omáčka

Na pánvičce poprášíme nudličky solamylem a smícháme se žloutkem a necháme na oleji smažit do měkka.Mezitím si uvaříme půl litru bujonového vývaru.Až budou nudličky měkké, ochutíme sojovou omáčkou dle chuti.Na takto ochucenou směs přidáme zeleninu a necháme cca 10 minut dusit.Potom přidáme vývar ( podle toho kolik chceme omáčky) a zahustíme solamylem , který je zředění v trošce vody.

Hovězí nudličky s česnekem

4 roštěnky po 100-150 g, 1 lžička oleje, 4-6 stroužků česneku, sójová omáčka

Roštěnky zbavíme přebytečného tuku, lehce naklepeme, nakrájime na nudličky, zakapeme sójovou omačkou a nacháme v chladu asi jednu hodinu odležet. Olej dáme do nádoby a jednu min. zahříváme. Vložime maso, rozetřený česnek, podlijeme 4 lžícemi vody a zakryté vaříme asi 9-11. min.Během přípravy zamícháme. Necháme 2 min. odpočinout a podáváme s pečenými brambory nebo dušenou rýží a zeleninovou oblohou.

Guláš se zakysanou smetanou

4 lžíce vepřového sádla, 600 g hovézího masa, 500 g cibule, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce sladké papriky, 1 špetka česneku v prášku, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/8 l vývaru, 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce hladké mouky, 3/8 l kysané smetany

Sádlo rozpalte v kastrolu se silným dnem. Maso nakrájené na větší kousky prudce osmahněte za stálého míchání. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubo, přidejte k masu a nechte 5 minut osmahnout do světléhněda. Přidejte koření, vývar, ocet a snížte teplotu. Kastrol přiklopte pokličkou, maso duste do měkka, občas zamíchejte. Mouku s trochou smetany rozkvedlejte a zamíchejte do hotové omáčky. Guláš dochuťte, před servírováním polejte hustou smetanou.

Guláš po cikánský

1 cibule, 400 g hovězího masa, sádlo, mletá paprika, kmín, 4 zrnka jalovce, 4 brambory, vývar, pepř, sůl

Na sádle osmahneme kolečka cibule, přidáme papriku, tlučený kmín a jalovec. Na tomto základu osmahneme očistěné na kostky pokrájené maso. Pak je podlijeme vývarem, podle chuti osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Maso vyjmeme, vložíme do jiného kastrolu, přidáme kolečka syrových brambor, omáčku na maso přecedíme a vše dodusíme do měkka. Podáváme s chlebem.

Guláš Maggi Magic

800 g hovězí kližky, 3 velké cibule, 2 mrkve, 2 petržele, 1 balení Maggi Vřeten, 1/2 celeru, 1 lžíce ostré hořčice, 20 g sádla, 2 dcl červeného suchého vína, 4 bobkové listy, 1/2 lžičky tymiánu, 2 lžíce sladké papriky, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce kudrnky, 1 balení zakysané smetany, 1 balení Maggi Omáčky Gulášové, 1 balení Maggi Harmonie Chuti

Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli dozlatova. Přidáme na drobné kostky nakrájené maso a ze všech stran ho necháme zatáhnout. Přidáme hořčici, citrónovou šťávu a papriku, koření vložené do sítka na koření nebo zabalené do kousku gázy, sůl, necháme chvilku zasmahnout a zalijeme červeným vínem. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi hodinu doměkka. Vyjmeme sáček s kořením, přidáme obsah skleničky Maggi Omáčka Gulášová a ohřejeme již nevaříme. Ve vodě rozmícháme MAGGI Harmonii chuti, přidáme Maggi vřetena a vaříme 5-8 minut.

Guláš na smetaně na divoko

větší cibule, velká lžíce sádla, 1/2 kg hovězího masa, sůl, kousek tymiánu, bobkový list, pepř, nové koření, paprika, trocha vody, mouka, kyselá smetana

Pokrajíme větší cibuli a 1/2 kg hovězího masa na kostky. Přidáme větší lžíci sádla, kousek tymiánu, jeden malý bobkový list, několik zrnek pepře, trochu nového koření, něco papriky, podle chuti osolíme a vše pod poklicí ve vlastní šťávě dusíme. Až šťáva zhnědne, podlejeme ji trochu vodou a dusíme maso do měkka. Pak šťávu procedíme, zaprášíme moukou, zalejem kyselou smetanou a ještě povaříme.

Hovězí zadní s fazolemi

½ Kg hovězí zadní, 1 ks cibule střední, 3  ks fazole červené steril.(Gabriella), 1  ks stroužek česneku,
chilli, olej, paprika sladká, oregano, jíška tmavá, masox 1 kostka
Na troše oleje osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme hovězí na menší kostky, osmahneme, přidáme masox, papriku, chilli, podléváme vodou a dusíme do měka, přidáme fazole, oregáno, česnek, prohřejeme a zahustíme jíškou. Podáváme s tmavým chlebem.

Dušené hovězí po španělsky

1,5 kg zadního hovězího masa, 1/3 hrnku nadrobno nakrájených loupaných mandlí, 2/3 hrnku nadrobno nakrájených zelených oliv bez pecek, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce olivového oleje, 1 hrnek červeného vína, 1 hrnek hovězího vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl

Maso zbavíme přebytečného tuku a ostrým nožem do něj uděláme 5 hlubokých příčných zářezů. V misce smícháme mandle, olivy a skořici. Do zářezů lžící napěchujeme mandlovou směs a maso svážeme provázkem jako rolku. V kastrolu rozehřejeme olej a při střední teplotě opékáme maso 3-4 minuty, až rovnoměrně zhnědne. Přilijeme směs vína, vývaru a rajčatového protlaku. Podle chuti osolíme. Zvolna uvedeme do varu, zakryjeme a dusíme asi 1 1/2 hodiny, až je maso měkké. Během dušení rolku obracíme. Maso vyjmeme z kastrolu, odložíme a zykryjeme alobalem, aby zůstalo teplé, než připravíme omáčku. Tekutinu uvedeme do varu a vaříme nezakrytou alespoň 10 minut, až omáčka zhoustne.Maso podáváme nakrájené na širší plátky přelité 

Dušené maso se sýrem

750 g hovězího masa, 75 g slaniny, 125 g ementálu, 325 ml vody, 1 sáček maggi šťávy k pečenému masu

Do hovězího masa uděláme zářezy vzdálené od sebe 1 a 1/2 cm. Slaninu a ementál nakrájíme na kousky a střídavě vždy vkládáme do zářezu v mase. Maso ovážeme bavlněnou kuchyňskou nití. Vodu zahřejeme, zamícháme do ní Maggi Šťávu k pečenému masu a uvedeme do varu. Přidáme maso, povaříme a necháme dusit cca 2 hodiny. Podléváme dle potřeby.

Dušené hovězí s párkem

1 kg hovezí klizky, 3 ks slab.párku, 3 velké cibule, 2 lzíce másla, 1 lzice oleje, 1l vody, sul, celý cerný pepr

Hovezí maso prospikujeme párky,podel svalu tak,aby pri porcování byla videt kolecka parku. Potom v kastrolu rozpálíme olej a maso opeceme po vsech stranách. Potom do kastrolu s opeceným masem pridáme cibuli, sul, pepr a podlijeme castí vody. Priklopíme poklickou a dusíme. Podle potreby stále podléváme vodou,az je maso mekké. Maso vyndáme na talír. Do kastrolu pridáme máslo, necháme ho rozehrát a spojit se zbylou stávou. Nakonec stávu prepasírujeme a maso nakrájíme na plátky. Podáváme s bramborovou kasí.

Čínské hovězí

200 g hráškových lusků, olej, 400 g hovězího masa, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1 malá hlávka květáku, 0,5 l vývaru, 2 lžíce solamylu, 3 lžíce sojové omáčky, 4 lžíce studené vody

Hrášek spaříme a slejeme vodu. Maso nakrájíme na tenké plátky, cibule nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí, květák rozebereme na malé růžičky. Maso opečme do hněda zprudka na pánvi a vytáhneme ho z pánve. Na pánev dáme trochu oleje, cibulku a restujeme, dokud nebude cibulka měkká. Potom přidáme česnek, květák, chvíli opékáme a pak zalejeme vývarem. Květák musíme za stáleho míchání zpracovat do měkka. Až květák změkne, tak přidáme opečené maso a hrášek. Studenou vodu, škrob, sojovou omáčku smícháme a vlijeme do pánve. Vaříme, dokud šťáva nezhoustne. Podáváme s rýží.

Čínská svíčková

500 g hovězí svíčkové, 1 bílek, 1 ČL  solamylu, 1 pórek,stroužek česneku, 500 ml bílého vína, špetka mletého zázvoru, 1 PL sójové omáčky, worcester, sůl, špetka cukru, citrónová šťáva, rostlinný olej

Maso nakrájíme na hranolky, zasypeme solamylem, promícháme s bílkem a zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme pokrájený pórek, česnek, zázvor, osolíme, zalijeme vínem a sójovou omáčkou a podusíme. Hotový pokrm dochutíme špetkou cukru, citrónovou šťávou a worcesterovou omáčkou. Podáváme buď s klasickou nebo kari rýží.

Červenozelené hovězí čtverečky

hovězí maso, pórek, sladká paprika, mouka, červené víno, sterilované okurky, zelené papriky

Na tuku osmahneme dozlatova pórek, přidáme sladkou papriku a na kostičky nakrájené hovězí maso. Opečeme, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a po chvíli podlijeme červeným vínem. Dusíme doměkka, před ukončením vaření přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a nudličky zelené papriky.

Hovězí přední

hovězí přední s husičkou cca 200 gr.na osobu, 1-2 kvalitní šťavnaté jablko, lehké bílé přírodní víno, zelený pepř, worchestershire sauce, salza rancheros, olivový olej, máslo, sůl

S hovězího nakrájíme cca 2-cm plátky, lehce naklepeme a špičkou nože propícháme - zakápneme worch.sauce, posypeme rozdrceným zeleným pepřem, potřeme olejem a necháme min 24-hod. odležet. (lépe je dvojnasobnou dobu). Oloupaná jablka zbavíme jadřince. Na rozpáleném sádle restujeme plátky hovězího cca 4-5 minut na každé straně (nejlépe zatáhnout s obou stran) a pak až se na povrchu objeví šťáva obrátit a solit až před dohotovení, aby maso neztvrdlo! Mezi tím na másle osmahneme asi 1 cm vysoká kolečka z jablek, která podlejeme bílým vínem a přídáme na každé kolečko lžíci salza rancheros. na porci masa položíme jablko přelijeme omáčkou s jablek a podáváme nejlépe s americkými brambory. 

Balonské nudle

350 g širokých nudlí, sůl, pepř, 50 g slaniny nebo tučného od šunky, 1 menší mrkev, plátek celeru,
kousek cibule, 1-2 stroužky česneku, 200 g hovězího masa (hrubě umletého), 20 g sušených hub,
1 lžíce rajčatového protlaku, 2-3 lžíce smetany, 40 g másla, strouhaný sýr, petrželka

Rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na hrubší nudličky nastrouhanou mrkev a celer, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a osmahneme. Přidáme hrubě mleté maso a za stálého míchání opečeme. Předem namočené houby uvaříme doměkka, scedíme a nadrobno rosekáme. Přidáme k masové směsi, podlijeme vroucí vodou z hub, osolíme, opepříme a pomalu dusíme asi 40 minut. Ke konci dušení přidáme protlak a tolik smetany, aby omáčka byla přiměřeně zahoustlá. Podle potřeby dochutíme a jen krátce povaříme. Nakonec vmícháme petrželku. Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat, promastíme máslem a rozdělíme na talíře. Přelijeme omáčkou a sypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Bifteky s česnekovým máslem

4 kousky svíčkové, každý asi 170 g, černý pepř , sůl, 4 lžičky rostlinného oleje,
na česnekové máslo : 100 g másla, necháme změknout při pokojové teplotě, 2 oloupané a rozdrcené stroužky česneku, 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky

Nejdříve si připravíme česnekové máslo, na které smícháme v malé misce změklé máslo, česnek a petrželku. Směs umístíme doprostřed papíru na pečení nebo plastové fólie, obalíme jím máslo a vytvoříme váleček o průměru asi 3 cm. Oba konce uzavřeme a necháme v lednici 1 hodinu tuhnout.
Maso osolíme a opepříme. Ve velké pánvi se silným dnem rozehříváme na středně velkém plameni olej, dokud nezačne kouřit.Maso vložíme do pánve. Polokrvavý steak se bude smažit 2 minuty na jedné a 3 minuty  na druhé straně. Dobře propečený steak by měl být hotov za 3, respektive 4 minuty. Doba smažení závisí na tloušťce masa, proto se o míře propečení přesvědčíme malým ostrým řezem do středu jedné porce.Z lednice vyjmeme máslo, vybalíme je na plátky a před podáváním jím poklademe jednotlivé porce.

Bifteky na topinkách

3 plátky pravé svíčkové nebo kotlety ze srnčího hřbetu nebo ze skopového masa menší medailonky (dvě na osobu), sůl, pepř, 3 lžičky hladké mouky, olej dle potřeby 

Maso na okraji otřeme vlhkou utěrkou, nepereme-ztvrdlo by při opékání. Lehce naklepeme a urovnáme do oválného tvaru. Pak osolíme, opepříme, lehce poprášíme hladkou moukou a na oleji je na každé straně 3-4 minuty opékáme. Olej by měl sahat do poloviny tloušťky bifteků. Obracíme dvěma vidličkami, do masa nepícháme, aby nevytekla šťáva. Maso musí na tlak vidličky jako pružit, když je hotové. Přendáme je na teplý talíř, slijeme olej. Zbylou štávu zaprášíme špetkou mouky, osmahneme, podlijeme asi 3 lžícemi vody a povaříme. Ke konci vaření přidáme kousek másla. Zavařenou šťávou přelijeme bifteky položené na topince chleba.

Biftek se smetanovou omáčkou

600 g pravé svíčkové, sůl, pepř, hořčice plnotučná
smetanová omáčka : máslo, hladká mouka, zelený pepř, smetana
bylinkové máslo : 250 g másla, různé druhy bylinek, česnek

Maso mírně naklepeme osolíme ,opepříme, horčice opečeme přibližně 10 min. udržujeme v teple. Při servírování poklademe na maso bylinkové máslo: všechny ingredience ušlehat do pěny a nechat ztuhnout v lednici.  a přelijeme smetanovou omáčkou: uděláme bešamel z hl.mouky a másla zředíme smetanou,vložíme zelený pepř a krátce povaříme zjemníme smetanou. Vhodnou přílohou je čestvé pečivo

Bulharská pomazánka

30 dkg hovězího masa, 20 dkg rajský protlak, kečup, 20 dkg cibule, 11 dkg vařených brambor, 15 dkg majonézy, 5  dkg sladkokyselých okurek, hořčice, sůl, pepř
Pomeleme vařené hovězí maso, cibuli, vařené brambory a okurky. Do směsi přidáme rajský protlak, kečup,majonézu a hořčici, podle chuti okořeníme solí a pepřem.

Biftek

800 g svíčkové, sůl, pepř, 80 g oleje, 20 g másla, hovězí vývar

Ze středu odblaněné svíčkové nakrájíme řízky silné asi 4-5 cm, dlaní naklepeme, zformujeme do úhledného tvaru a na rozpáleném oleji zprudka opečeme z každé strany 4-5 minut. Opečené bifteky vyjmeme, šťávu zjemníme máslem a vývarem a krátce povaříme. Podáváme ihned po přípravě, aby neztuhly, obložené zeleninou, volským okem, bramborovými hranolky nebo opečenými bramborami.