23. ledna 2010

Madraská rýže

200 g rýže., šalotka nebo mladá cibulka., 2 stroužky česneku., KL kurkumy nebo jemného kari., 20 g másla., 0,5 dl oleje., 2 PL loupaných sekaných mandlí., 2 PL hrozinek., 1/2 červené papriky., 1/2 žluté papriky., 1/2 zelené papriky., jablko., banán., kostka drůbežího vývaru., sůl., pepř.,
Šalotku a česnek najemno usekáme. Do kastrolu vlijeme olej, přidáme máslo a na mírném ohni na tuku šalotku a česnek osmahneme. Oloupeme jablko a banán a nakrájíme je na malé kostičky. Stejným způsobem nakrájíme i papriky. Rýži vysypeme na šalotku a společně osmahneme. Kostku drůbežího vývaru rozpustíme v takovém množství vody, které odpovídá dvojnásobku dávky rýže. Vývarem zalijeme rýži. Poprášíme kurkumou, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut bez pokličky na mírném ohni. Na pánvi s trochou oleje osmahneme piniová jadérka a mandle. Jakmile je rýže uvařená, necháme ji odpočinout. Po chvilce ji jemně promícháme vidličkou a přidáme připravenou směs jader, ovoce a paprik.
Rada: Tato rýže se výborně hodí k jehněčímu na kari nebo případně k rybám.

21. ledna 2010

Slovenská hrachová polévka

200 g hrachu, 50 g tuku, 30 g hladke mouky, cibule, pepr, lzicka susene papriky, sul, 6 strouzku cesneku, majoranka, 1 klobasa
 
Predem namoceny hrach uvarime domekka a prolisujeme. Na tuku osmahneme drobne nakrajenou cibulku, zaprasime moukou, osmahneme, pridame spetku pepre, odstavime a vmichame papriku. Jisku zalijeme trochou studene vody nebo studene polevky, rozslehame, pridame prolisovany nebo rozmixovany hrach a dobre povarime. Pred koncem vareni pridame prolisovany cesnek, sul, majoranku. Do hotove polevky dame jeste na nekolik minut povarit nakrajeny parek nebo trvanlivou klobasu nakrajenou na kolecka.


Polévka z předvařeného hrachu

200 g predvareneho hrachu, 40 g masla, 50 g hladke mouky, 1/8 litru mleka, 6 strouzku cesneku, sul

Hrach zalijeme vodou, asi pul hodiny povarime a prolisujeme. Z masla a mouky pripravime svetlou jisku, zredime ji trochou studene vody nebo polevky, rozslehame a zavarime do polevky. Okorenime prolisovanym cesnekem, osolime a doplnime mlekem nebo sladkou smetanou. Podavame s rohlikem nebo houskou posekanou na kosticky a osmazenou na masle.

Hrachová polévka s mlékem

200 g hrachu, 40 g masla, 40 g hladke mouky, sul, 5-6 strouzku cesneku, 1/8 litru mleka nebo sladke smetany, petrzelka
 
Predem namoceny hrach uvarime domekka. Z tuku a mouky pripravime svetlou jisku, zredime ji vyvarem z hrachu, rozslehame, pridame rozmixovany nebo prolisovany hrach a dobre povarime. Hotovou polevku okorenime cesnekem prolisovanym v lisu na cesnek, osolime a pridame nasekanou petrzelku. Zalijeme mlekem nebo smetanou a doplnime osmazenym rohlikem nebo houskou.


Hrachová polévka základní

200 g hrachu, cibule, 6 strouzku cesneku, pepr, majoranka, sul, 40 g masla, 40 g hladke mouky, petrzelka, polevkove koreni

Predem namoceny hrach dolijeme vodou a polamu varime do zmeknuti. Na tuku osmahneme cibuli, zaprasime moukou, osmahneme, zalijeme vyvar z hrachu, rozslehame, pridame rozmixovany nebo prolisovany hrach a dobre povarime. Pred koncem vareni polevku okorenime prolisovanym cesnekem, mletym peprem a majorankou. Posypeme petrzelkou a dochutime polevkovym korenim Maggi. Jako vlozku do polevky podavame rohlik nebo housku nakrajenou na kosticky a osmazenou na oleji nebo na masle, muzeme v polevce kratce povarit take nakrajeny dietni parek.

Hrachová polévka se slaninou

200 g hrachu, sul, 40 g slaniny, 30 g sadla, cibule, 30 g hladke mouky, lzicka sladke papriky, mlety pepr

Predem namoceny hrach uvarime domekka a rozmixujeme. Slaninu nakrajime na kosticky, castecne ji rozpustime v sadle, vidlickou skvarecky odebereme na talirek, pridame nadrobno nakrajenou cibuli a osmahneme, zaprasime moukou, osmahneme, okorenime paprikou a ihned zalijeme trochou vychladle polevky nebo trochou studene vody, rozslehame, pridame rozmixovany hrach a dobre povarime. Nakonec polevku osolime, pridame pepr a vratime prohrat skvarecku ze slaniny. Podavame s bilym pecivem.

Hrachová polévka s těstovinami

200 g hrachu, 40 g tuku, 30 g polohrube mouky, cibule, pepr, 2 lzicky susene sladke papriky, sul, testoviny, polevkove koreni maggi
 
Predem uvareny hrach namocime domekka. Na tuku osmahneme nadrobno nakrajenou cibuli, zaprasime moukou, osmahneme, okorenime peprem a paprikou, podlijeme chladnou polevkou, rozslehame, pridame prolisovany hrach a dobre povarime. Hotovou polevku osolime a vlozime zvlast uvarene testoviny, nejvhodnejsi budou polevkove nudle nebo male muslicky. Hotovou polevku muzeme doplnit take zvlast uvarenymi malymi krupkami. Dochutime polevkovym korenim Maggi.


Hrachová polévka s houbami

200 g hrachu, velka hrst ususenych hribu, sul, pepr, kmin, cesnek, majoranka, 40 g tuku, 30 g polohrube mouky

Susene houby namocime na nekolik hodin a potom je v teze vode se soli a kminem uvarime. Predem namoceny hrach uvarime domekka a rozmixujeme. Z tuku a mouky pripravime svetlou jisku, zredime ji trochou vychladle polevky nebo trochou studene vody, rozslehame, pridame rozmixovany hrach a houby se zbylou tekutinou povarime. Pred koncem polevku osolime, pridame prolisovany cesnek, pepr a majoranku. Muzeme dochutit polevkovym korenim Maggi.

Bavorská hrachová polévka s vepřovým masem

200 g prorostleho veproveho masa nebo bucku, 30 g sadla, 1 cibule, 200 g zluteho hrachu, 100 g malych krupek, sul, sladka paprika, 5 strouzku cesneku, majoranka, petrzelka
 
Predem namoceny hrach a sparene krupky uvarime temer domekka. Na sadle zpenime nadrobno nasekanou cibuli, pridame na kostky nakrajene maso, po vsech stranach opeceme, zaprasime paprikou, promichame, pridame k polevce a varime, az je vse mekke. Polevku ochutime soli, prolisovanym cesnekem, majorankou a petrzelkou.


Polská hrachová polévka s hovězím masem

200 g hrachu, 200 g hoveziho masa, 200 g klobasy nebo parku, 30 g sadla, 30 g hladke mouky, 1 cibule, 6 strouzku cesneku, sul, pepr, polevkove koreni Maggi
 
Den predem namoceny hrach uvarime spolu s masem. Mekke maso vyjmeme a hrach rozmixujeme. Zvlast si pripravime svetlou cibulkovou jisku, zalijeme ji trochou studene vody a smichame s prolisovanym hrachem, rozslehame a dobre povarime. Polevku okorenime peprem, osolime, pridame prolisovany cesnek, vlozime do ni prohrat na kousky nakrajene hovezi maso a uzeninu. Podavame jako samostatny pokrm s krajicem chleba.


Hrachová a polévka se slaninou a klobásou

200 g hrachu, 40 g sadla, 40 g hladke mouky, 40 g slaniny, klobasa, cesnek, sul, pepr
 
Predem namoceny hrach uvarime domekka. Ze sadla a mouky pripravime svetlou jisku, zredime ji chladnym vyvarem z hrachu nebo trochou studene vody a dobre povarime. Potom pridame rozmixovany hrach, sul, prolisovany cesnek, pepr a jeste kratce povarime. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime a osmazime v ni na kolecka nakrajenou trvanlivou klobasu nebo obycejny parek. Polevku nalijeme do taliru a doplnime slaninou a klobasou.

Hrachová polévka se slaninou a vejcem

200 g hrachu, 50 g slaniny, 2 vejce, 1 cibule, 5-6 strouzku cesneku, sul, pazitku

Den predem namoceny hrach uvarime s cibuli domekka a rozmixujeme. Slaninu nakrajime na kosticky a rozskvarime. Vejce rozkvedlame. Polevku privedeme k varu, pridame prolisovany cesnek a sul, rozkvedlane vejce, horkou slaninu a odstavime. Posypeme nasekanou petrzelkou a doplnime na masle osmazenou houskou.

Hrachová polévka s rybí hlavou

1 hlava z kapra, 40 g masla, 100 g korenove zeleniny, 1 cibule, 200 g hrachu, muskatovy kvet, sul, petrzelka

Hlavu zbavime zaber a oci. Na masle osmazime na nudlicky nakrajenou zeleninu, zpenime cibuli, zalijeme vodou, osolime a pridame rybi hlavu. Pomalu varime, az je maso mekke. Predem namoceny hrach uvarime zvlast domekka, rozmixujeme, pridame ocezeny vyvar z rybi hlavy a povarime. Polevku podle chuti prisolime a okorenime. Pridame take polevkove koreni Maggi. Podavame s nasekanou petrzelkou a osmazenou houskou.

Hrachová polévka s uzeným masem

1 veprove uzene koleno, pripadne 250 g mirne prorostleho uzeneho masa, 200 g hrachu, kousek celeru, 1 mrkev, 40 g tuku, 40 g hladke mouky, 6 strouzku cesneku, majoranka, sul

Predem namoceny hrach uvarime spolu s uzenym masem domekka. Potom pridame na nudlicky nakrajenou nebo nastrouhanou korenovou zeleninu, svetlou jisku a polevku dobre povarime. Maso vyjmeme, polevku rozmixujeme, ochutime prolisovanym cesnekem, soli a majorankou. Obrane maso vlozime zpet do polevky, nakrajime jej na male kousicky. Polevku podavame se slanym rohlikem, muzeme dochutit polevkovym korenim Maggi.

Ruská hrachová polévka rozbaš

400 g veproveho masa, 5 celych pepru, 5 strouzku cesneku, sul, 250 g hrachu, 250 g brambor, 40 g masla, 1 cibule, 1 jablko, 2 lzice rajcatoveho protlaku, majoranka, petrzelka
 
Oplachnute maso nakrajime mensi kousky a zalijeme v hrnci tak, aby bylo potopene. Pridame k nemu sul, pepr, cely cesnek a pomalu dusime temer domekka. Behem varu sbirame penu, ktera se na povrchu tvori. K mekkemu masu pridame hrach a varime dale. Na masle zpenime nadrobno nakrajenou cibulku a podusime na ni na kosticky nakrajene ocistene brambory. Kdyz jsou brambory polomekke, pridame je i s tukem do polevky. Soucasne pridame nastrouhane jablko a rajsky protlek a polevku dovarime. Polevku nakonec podle chuti osolime a okorenime peprem, majorankou a petrzelkou.


Holandská hrachová polévka

200 g hrachu, 1 veprove koleno, kousek celeru, 2 parky, sul, muskatovy kvet, petrzelka

Predem namoceny hrach uvarime domekka spolu s ocistenou zeleninou. Zvlast v osolene vode uvarime ocistene koleno. Hrach se zeleninou rozmixujeme, zredime vyvarem z masa, pridame na mensi kousky nakrajene obrane maso a na kolecka nakrajeny parek. Polevku prisolime, okorenime muskatovym kvetem a petrzelkou. Podavame s bilym pecivem jako samostatne jidlo.

Hrachová polévka s jogurtem

200 g hrachu, 1 cibule, 30 g rostlinneho tuku, 30 g hladke mouky, mlety pepr, kmin, sul, 1 kelimek bileho jogurtu
 
Predvareny nebo predem namoceny hrach uvarime domekka. Na tuku osmahneme drobne nakrajenou cibuli, zaprasime moukou, zalijeme chladnou polevkou z hrachu, rozslehame, pridame prolisovany hrach, sul, pepr, kmin a vse dobre povarime. Do zahustene polevky vlijeme dobre rozkvedlany jogurt a dale nevarime, pouze prohejeme. Podavame s houskou pokrajenou na kosticky a osmahnutou na tuku.


Bramborová polévka s hráchem

1/4 litru mleka, 4 brambory, 30 g tuku, 30 g hladke mouky, 250 g hrachu, 6 strouzku cesneku, sul, pepr, kmin, majoranka, polevkove koreni Maggi
 
Predem namoceny hrach uvarime domekka. Soucasne uvarime domekka oloupane a prekrajene brambory se soli a kminem. Z mekkych brambor slijeme vodu, nechame ji stranou, brambory rozslehame s mlekem na kasi. Ke kasi z brambor pridame rozmixovany hrach i s tekutinou. Z tuku a mouky pripravime svetlou jisku, zalijeme ji chladnym vyvarem z brambor, rozslehame a zavarime do polevky. Dobr epovarime, okorenime prolisovanym cesnekem, osolime, opeprime, pridame majoranku. Do polevky muzeme pridat na kolecka nakrajeny parek. Podavame jako samostatny pokrm s krajicem chleba.


Staročeská rybí polévka s hrachem

hlava, vnitrnosti a ocas z kapra, 100 g hrachu, sul, 30 g masla, 20 g hladke mouky, korenova zelenina, cibule, petrzelka

Predem namoceny hrach uvarime domekka. Hlavu zbavime zeber a oci a spolu s ocasem a celou cibuli dame varit. Kdyz je maso mekke, polevku procedime. V masle osmahneme na nudlicky nakrajenou zeleninu, zaprasime moukou, osmahneme, zalijeme chladnym vyvarem, pridame rybi vnitrnosti a dovarime. Pred dovarenim pridame prolisovany nebo rzmixovany hrach, osolime a jeste kratce povarime. Podavame s petrzelkou a osmazenou houskou.

Rakouská rybí polévka s hrachem

200 g hrachu, 2 kapri hlavy, korenova zelenina, cibule, 1 kelimek zakysane smetany, citronova stava i kura, sul, pepr
 
Den predem namoceny hrach uvarime domekka a rozmixujeme. Ocistene hlavy dame varit do osolene vody s peprem, cibuli a na kousky nakrajenou zeleninou. Varime, az je maso mekke. Potom vyvar ocedime. Pridame rozmixovanou hrachovou polevku a jeste spolecne kratce povarime. Kratce pred koncem vareni pridame do polevky kousek citronove kury. Kuru odstranime, polevku zalijeme smetanou a dochutime soli, peprem a citronovou stavou. Podavame s osmazenou houskou.


Mongolská hrachová polévka

60 g cibule, 40 g masla, kostka masoxu, 120 g hrachu, 20 g rajcatoveho protlaku, sul, pepr, litr smetany
Nadrobno nakrajenou cibuli osmazime na masle dozlatova. Prilijeme vyvarem z masoxu a pridame hrach, ktery jsme nechali pres noc namoceny ve vode. Uvarime, prolisujeme nebo rozmixujeme a pridame rajcatovy protlak. Polevku osolime, okorenime a asi 10 minut varime na velmi slabem ohni, hrachova polevka rada utika. Hotovou polevku zjemnime smetanou. Mongolska hrachova polievka

Polská hrachová polévkat

150 g hrachu, 100 g hoveziho masa, 100 g klobasy, 50 g sadla, 20 g hladke mouky, 1 cibule, 4 strouzky cesneku, sul, pepr, polevkove koreni
 
Predem prebrany a namoceny hrach varime spolecne s hovezim masem domekka. Uvarene maso vyjmeme a hrach umeleme nebo prolisujeme. Ze sadla a mouky si pripravime svetlou jisku, pridame nakrajenou cibuli a prolisovany cesnek, vse zalijeme vyvarem z hrachu a masa a vodou. Pak pridame rozmelneny hrach, polevku dosolime, opeprime a za staleho michani dobre povarime. Nakonec vmichame do polevky maso nakrajene na kostky a platky klobasy. Dochutime polevkovym korenim a podavame s cernym chlebem.


Hrachová polévka s chlebem

120 g hrachu, kousek celeru, 1 mrkev, 1 cibule, 2 lzice oleje, 20 g hladke mouky, sul, pepr, majoranka, cesnek, hrnek mleka, 2 lzice oleje, 2 krajice chlebe

 Hrach prebereme, proplachneme a namocime do druheho dne. V teze vode varime soucasne s dobre ocistenym celerem, mrkvi a oloupanou cibuli vcelku. Po zmeknuti vyjmeme jen cibuli, hrach i zeleninu rozmixujeme, spojime se zvlast pripravenou a povarenou jiskou z oleje a hladke mouky. Dochutime soli, peprem, majorankou a strouhanym cesnekem. Polevku zjemnime mlekem. Podavame s chlebem nakrajenym na kosticky a osmazenym na oleji.


Rýnska hrachová polévka

300 g hrachu, 1 litr vody, 1 litr vyvaru z kostky, 1 mrkev, 1 petrzel, ctvrtina stredne velkeho celeru, mlety pepr, majoranka, sul, 200 g vurtu nebo parku, 2 zemle, 40 g masla
 
Prebrany a oplachnuty hrach namocime na nekolik hodin do studene vody. Potom k nemu pridame vyvar a varime. Asi 20 minut pred dovarenim pridame ocistenou, na kosticky nakrajenou zeleninu, na pulku rozkrojenou cibulu, pepr, majoranku a osolime. Zvolna varime, az hrach i zelenina zmeknou. Potom je prolisujeme cednikem nebo rozmixujeme. Nakrajenou uzeninu pridame do polevky a prohrejeme ji. Zemle nakrajime na kosticky a osmahneme na rozehratem masle. Pri podavani polevku rozdelime na talire a posypeme opecnou zemli.


Sekaná s hrachem

250 g veproveho a 250 g hoveziho masa, 250 g hrachu, 2 cibule, 2 vejce, 5 strouzku cesneku, sul, pepr, majoranka, sadlo

Maso umeleme s cibuli. Hrach uvarime co nejvic domekka a pridame k mletemu masu. Do smesi masa a hrachu pridame prolisovany cesnek se soli, pepr, majoranku a vejce. Dobre promichame a dame peci do pekace vymazaneho sadlem.

Jehněcí maso s hrachem

1 salek hrachu, 500 g jehneciho plecka bez kosti, 2 cibule, maslo, kopr a petrzelka, 1 sklenka bileho vina

Hrach pres noc namocime, druhy den slijeme, proplachneme a dame varit do horke vody. Nakrajenou cibuli orestujeme na masle a pridame maso pokrajene na kostky. Podljeme vinem, osolime a zasypeme sekanymi bylinkami. Dusime domekka, obcas podlijeme a promichame. Kdyz je maso hotove a stava skoro odparena, pridame uvareny hrach a jemne promichame.

Hrachová kaše s párkem a zelím

500 g zeleneho hrachu, 1/2 lzicky majoranky, 5 strouzku cesneku, sul, pepr, 5 lzic oleje, 1 cibule, teleci nebo videnske parky, 200 g kysaneho zeli, petrzelka na ozdobeni
 
Hrach prebereme, proplachneme a den predem nebo nejmene 4 hodiny predem jej namocime. V teze vode ho pak na mirnem ohni uvarime domekka. Hrach scedime a rozmixujeme. Mezitim oloupeme cesnek, rozmackame ho v lise na cesnek a rozmichame se soli a peprem. Oloupanou cibuli nasekame na kosticky. Do hrachove kase pridame rozmackany cesnek a majoranku a promichame. Nakonec podle chuti osolime a opeprime. Cibuli osmahneme na oleji dozlatova. Na trosce oleje orestujeme rovnez pripravene parky, muzeme je ozdobne nariznout. Hrachovou kasi podavame s parkem, posypanou osmazenou cibulkou a ozdobenou petrzelkou. Doplnime kysanym zelim, ktere podavame zvlast. Hrach ma vysoky obsah hodnotnych rostlinnych bilkovin, je bohaty na vitaminy skupiny B a stopove prvky, zvlast zelezo a fosfor. Proto bychom ho meli do jidelnicku zarazovat co nejcasteji.

Hrachové smaženky

400 g zeleneho hrachu, sul, 1 houska, pepr, majorana, 4-5 strouzku cesneku, 1 cibule, 3 vejce, kousek slaniny, strouhanka, 3 lzice mleka, hladka mouka na obaleni, olej na smazeni
 
Hrach si den predem namocime, aby nabobtnal. Potom jej uvarime domekka a dukladne prolisujeme nebo rozmixujeme. Housku namocime do mleka, vymackame a pridame k hrachu spolu se soli, peprem a majorankou. Cesnek oloupeme a rozmackame v lise na cesnek a pridame ke smesi. Cibuli oloupeme a nakrajime na kosticky. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime na panvi a osmahneme spolu s nakrajenou cibuli. Vse nakonec prisypeme do hrachove smesi. Vejce rozklepneme do talire a rozslehame. Pripravime si taky mouku a strouhanku na obaleni. Z hrachove hmoty rukou tvorime mensi karbanatky, ktere obalujeme v mouce, vejcich a strouhance. Na panvi rozehrejeme olej a smazime je v hodne rozpalenem oleji dozlatova. Podavame s bramborovou kasi a se zeleninovym salatem nebo s dusenou zeleninou.


Hrachový krém

200 g hrachu, 1/4 litru kysane smetany, 2 zloutky, sul, petrzelka

Hrach uvarime domekka a prolisujeme nebo jeste lepe rozmixujeme. Polevku osolime a pridame smetanu, ve ktere jsme rozkvedlali zloutky. Dale nevarime, polevku jen prohrejeme. Doplnime sekanou petrzelkou a podavame s bilym pecivem.

Selská omeleta s vařeným hrachem

4 uvarene brambory, 1 salek vareneho hrachu, 1 cibule, olej, sul, kmin, 4 vejce
Na rozpalenem oleji osmahneme oloupanou a nasekanou cibulku, na ni opeceme dozlatova nakrajene brambory, pridame hrach a smes zalijeme rozslehanymi vejci. Osolime a posypeme kminem. Podavame se zeleninovym salatem.

Vařený hrách

400 g hrachu, sul, 60 g sadla, 60 g skvarecku 

Predem namoceny hrach uvarime domekka. Mekky hrach ocedime, nechame okapat, osolime a premastime sadlem. Pri podavani sypeme peknymi skvarky. Podavame s opecenymi brambory a kysanym zelim nebo okurkou.


Hrachová kaše s drožďovým bešamelem

400 g hrachu, 40 g tuku, 20 g hladke mouky, 50 g drozdi, 1/8 litru mleka, 1 cibule, 60 g sadla

Predem namoceny hrach uvarime domekka, ocedime a prolisujeme. Na kousku tuku osmahneme drozdi, zalijeme mlekem a povarime na besamel. Besamel pridame k prolisovanemu nebo rozmixovanemu hrachu, osolime a dobre vyslehame na hladkou kasi. Polijeme cibulkou, kterou na sadle osmazime dozlatova. Podavame s kouskem uzeneho masa nebo uzeniny a s kyselou okurkou nebo zeleninovym salatem.

19. ledna 2010

Rýže s hrozinkami



60 g rýže., 0,75 l mléka., PL hrozinek., 30 g cukru., PL vanilkového cukru.,
Rýži propláchneme a necháme okapat. Nasypeme ji do vyšší nádoby (například bábovkové formy) a přelijeme 1/2 sklenice vody. Překryjeme potravinářskou fólií, v níž uděláme na 2 až 3 místech otvory, a vše dáme péct do mikrovlnné trouby na 5 minut na maximum. K rýži přilijeme mléko, přidáme moučkový a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme. Vložíme do trouby bez dalšího přikrývání fólií a pečeme 30 minut na maximum. občas promícháme. 10 minut před koncem pečení přidáme okapané hrozinky. Ještě teplou rýži vsypeme do misek, necháme vychladnout a podáváme vlažnou nebo studenou.
Rada: Hrozinky před přidáním do rýže namočíme v troše vody, případně v rumu nebo koňaku.
Obměna: Nemáme-li k dispozici mikrovlnnou troubu, uvedeme do varu 1,5 l vody a do vroucí vody vsypeme rýži (použijeme raději kulatou rýži než rýži dlouhozrnnou nebo předvařenou). vaříme 3 minuty. Svaříme plnotučné mléko. Rýži scedíme a vsypeme do vroucího mléka. Vaříme 15 minut za stálého míchání,  aby se zrnka rýže neslepovala a nelepila ke dnu. Sejmeme z ohně a vmícháme cukr a vanilkový cukr a jemně promícháme vidličkou.

Špagety se šunkou a petrželkou

500 g špaget,2 větší cibule,olej,100 – 150 g šunky,dvojitá hrst jemně sekané petrželky,2 lžíce sekané bazalky nebo 1 lžička sušené,sůl, pepř
 

Špagety uvařte v osolené vodě se lžící oleje podle návodu.Cibuli nasekejte nadrobno a jemně nechte na horkém oleji v pánvi zesklovatět. Nasekejte na velmi jemno šunku, přidejte k cibuli, krátce promíchejte a odstavte. Uvařené špagety slijte, nechte okapat,vraťte do hrnce, zakápněte olejem a protřepte, aby se promastily. Prohoďte je šunkou na cibulce, zasypte petrželkou a bazalkou, protřepte nebo promíchejte,dochuťte solí a pepřem a podávejte se salátem.


Zapečené flíčky s kysaným zelím

250 g flíčků,250 g kysaného zelí,50 g oleje nebo sádla,1 cibule nasekaná nadrobno,sůl,drcený kmín,1 lžička cukru

Flíčky uvařte podle návodu v osolené vodě se lžící oleje, zceďte, dejte okapat, vraťte do hrnce, zakápněte olejem a protřepte, aby se promastily. Zelí nadrobno překrájejte. Na oleji v hlubší pánvi zpěňte cibulku,vložte zelí, přisolte, přislaďte, přidejte kmín, mírně zalijte horkou vodou a duste doměkka, podle potřeby vodu přilívejte. Na závěr nechte vodu vyvařit, zaprašte zelí lehce moukou, krátce je nasucho míchejte, vmíchejte uvařené a okapané flíčky. Tukem vymastěte pekáček, navrstvěte do něj flíčky se zelím a nechte v troubě zapéct cca. 30 - 40 minut.

Fleky s tvarohem a slaninou

400 g fleků nebo širokých nudlí,200 g slaniny vcelku,100 g tvarohu na strouhání,250 ml smetany,sůl

Fleky uvařte podle návodu v osolené vodě se lžící oleje doměkka.Tvaroh nastrouhejte. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte. Uvařené těstoviny zceďte, nechte okapat, vraťte do hrnce, promastětetukem slitým ze slaniny a protřepte. Rozdělte je na talíře, posypte nastrouhaným tvarohem, pokapte teplou smetanou a povrch posypte slaninou.

Zapečené nudle s uzeným masem a sýrem

450 g širokých nudlí,sůl, mletý pepř,350 g uzené krkovičky,40 g sádla,3 vejce,300 ml mléka,100 g eidamu,200 g sterilovaných okurek, červené řepy apod.
 

Nudle uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě se lžící oleje, zceďte a nechte okapat, vraťte do hrnce, zakápněte olejem a protřepte, aby se promastily.Osolte je, opepřete a promíchejte s uzeným masem nakrájeným na nudličky nebo kostičky. Pečte ve formě vymazané sádlem. Po zapečení zalijte vejcem rozmíchaným v mléce, pečte ještě cca. 10 minut,posypte strouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.Podávejte s nakládanou zeleninou.

Makaróny s houbami a kopřivami

300 g čerstvých nebo hrst sušených hub,3 hrsti mladých kopřivových listů,2 větší cibule,1 karotka,1 malý rajský protlak a tři lžíce kečupu,3 stroužky česneku,500 g makarónů,bazalka, oregano nebo koření na špagety,kořenicí směs typu vegety,mletý pepř, sůl, olej

Čerstvé houby očistěte a nakrájejte, sušené několik hodin předem namočte, slijte, nechte okapat a nakrájejte.Cibuli nasekejte nadrobno, karotku očistěte a najemno nastrouhejte, kopřivy operte, nechte okapat a najemno nasekejte. Na hlubší pánvi rozehřejte olej, zpěňte na něm cibulku, přidejte karotku, chvíli míchejte, přidejte houby a několik minut je poduste. Osolte, opepřete, zalijte trochou horké vody, vložte protlak, kečup a nechte zvolna dusit, občas promíchejte, případně dolijte horkou vodu. Na závěr přidejte kopřivy, promíchejte a doduste,ochuťte prolisovaným česnekem, kořením, promíchejte,odstavte a dejte do tepla rozležet. Makaróny uvařte v osolené vodě se lžící oleje podle návodu, zceďte a nechte okapat. Vraťte do hrnce, zakápněte olejem a protřepte,aby se promastily. Omáčku v pánvi promíchejte a přelijte jí porce makarónů na talířích. Podávejte se salátem.

Těstoviny se zeleninou

500 g těstovin,1sáček mražené míchané zeleniny,sůl, mletý pepř,olej
Na obměnu : 2 vejce,1 dl mléka
 

Těstoviny uvařte dle návodu na obalu v osolené vodě se lžící oleje, zceďte a nechte okapat, vraťte do hrnce, zakápněte olejem a protřepte, aby se promastily. Mezitím krátce na trošce oleje nebo vody poduste zeleninu, přidejte ji k těstovinám,osolte, opepřete, důkladně promíchejte a můžete podávat se zeleninovým salátem. Takto připravené těstoviny můžete ale vložit do vymaštěné zapékací misky, zalít je vajíčky rozšlehanými s mlékem,dát zapéci do vyhřáté trouby zhruba na 15 minut a pak teprve podávat.

Falešná manželka

4 roštěnky (dobře naklepeme na vlhkém prkénku a necháme dýchat), olej. Na marinádu: 1 - 2 nadrobno nakrájené střední cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1,5 lžičky mletého pepře, 3 špetky soli, 6 utřených stroužků česneku,2 lžíce sójové omáčky
 

Do misky klademe střídavě vrstvičku této dobře promíchané směsi s plátky masa až do vyčerpání všeho, končíme marinádou.Vše zalijeme olejem tak, aby se dostal i mezi plátky masa a necháme alespoň 24 hodin uležet. Rozehřejeme olej, zhruba očištěné plátky do něj vložíme a opékáme asi 4 minuty na každé straně, pak maso vyjmeme. Zbylou marinádu, ve které byly plátky naloženy, procedíme a vlijeme do oleje. Necháme pouze přejít varem a hned jí přeléváme maso na talíři.

Medové kotlety

4 libové vepřové kotlety, sůl, olej, 1 stroužek česneku, špetka tymiánu, 1 lžíce medu, 2 lžíce rajčatového kečupu, špetička mletého zázvoru, 1 lžíce octa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 vejce, mletý pepř, 1 bobkový list.

Vepřové kotlety nakrojíme po obvodu a u kostí, naklepeme, osolíme a lehce opečeme po obou stranách na oleji. Mezitím promícháme rozetřený česnek, tymián, med, kečup, zázvor, ocet, sójovou omáčku, vejce a pepř, polovinou této směsi potřeme kotlety, podlijeme je trochou vody, přidáme bobkový list a dusíme nebo pečeme do poloměkka. Pak kotlety obrátíme,potřeme zbylou směsí a dusíme (pečeme), až kotlety změknou.

Minutkový kuřecí guláš

400 - 500 g kuřecího masa bez kostí a bez kůže, 1,5 lžíce oleje, 1 střední cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, špetička pálivé papriky, špetička mletého pepře, 0,5 lžičky soli, 2 lžíce kečupu, 80 g sýra (eidamu), malá plechovka sterilovaného hrášku (nemusí být celá), 0,5 dl vody.

Drobně nakrájenou cibuli restujeme na tuku asi 5 - 8 minut, přidáme kuřecí maso pokrájené přes vlákno na menší hranolky(nudličky), zaprášíme sladkou a pálivou paprikou a za stálého míchání opékáme 5 minut. Poté směs osolíme, opepříme,zalijeme kečupem, přilijeme 0,5 dl vřelé vody, přidáme okapaný hrášek a dusíme dalších 5 - 8 minut, stále mícháme, podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Hotový pokrm (s minimem šťávy) přeložíme na nahřáté talíře a posypeme strouhaným sýrem.

Kukuřice

Kukuřičná zrna obsahují vitaminy skupiny B (kukuřice má proto zklidňující účinky, které navozuje především vitamin B1), vitamin A, minerální látky (mangan, železo, hořčík, selen i zinek) a vlákninu, stejně jako lidskému zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny.Díky obsahu selenu je kukuřice řazena mezi prostředky prevence proti nádorovým onemocněním. Kromě toho údajně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a protože neobsahuje lepek, je vhodnou součástí bezlepkové diety. Kukuřice také možná posiluje imunitní systém i schopnost soustředění, pozitivně ovlivňuje vzhled pokožky a podporuje krvetvorbu.

Kukuřičná polévka

Kukuřičná zrna vložíme na lehce osmahnutou cibulku, osolíme, opepříme, zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme doměkka. Po rozmixování znovu přivedeme polévku do varu, přidáme za stálého míchání rozšlehaná vejce,až se srazí, odstavíme a na pánvi osmahneme na kolečka nakrájené oloupané párky, které vložíme do polévky. Na talířích polévku dochutíme prolisovaným česnekem a jemně sekanou pažitkou.

Nízkotučný řízek

vepřové řízky, kotlety, kuřecí stehna,nebo křidélka,hladká mouka,vejce,strouhanka,tuk na potření plechu

Maso obalíme do trojobalu a dáme na jemně tukem potřený plech.Vložíme do rozpálené trouby.Až na jedné straně budou řízky usmažené, otočíme je. Řízky jsou měkké, křupavé a nejsou nasáklé tukem jako při běžném smažení.

Černá polévka

1/2 kg černých fazolí,1,5 l vody,4 oloupaná rajčata,2 papriky,2 nožičky ostravské klobásy,1 malý rajčatový protlak,1 kostka masoxu,4 stroužky česneku,5 kuliček nového koření,1 bobkový list,sůl, pepř,2 lžíce zakysané smetany

Namočené fazole uvaříme doměkka s novým kořením a bobkovým listem. Polovinu jich odebereme a rozmačkáme nebo rozmixujeme a vložíme zpátky k fazolím. Pak přidáme ostatní nakrájené suroviny,
koření a povaříme. Na závěr vmícháme zakysanousmetanu.


Kopřivová pomazánka

cca. 3 hrsti lístků mladých kopřiv,4 vajíčka nebo 15 křepelčích,máslo,hořčice,jarní cibulky nebo cibule,pepř, sůl
 
Vajíčka uvaříme natvrdo a nasekáme,kopřivy nasekáme na jemné kousky, cibulky najemno pokrájíme, přidáme podle chuti máslo, hořčici, jarní cibulky, dochutíme pepřem solí a zamícháme.

Knedlíky ze strouhanky

1/2 kg strouhanky,625 ml mléka,1 vejce,sůl 
Ze všech surovin zpracujeme těsto,uděláme kuličky a vaříme 8 minut.Hodí se ke všemu

Zeleninová pomazánka se sýrem

200 g eidamu,200 g ředkviček,200 g celeru,citrónová šťáva,sůl, pepř,200 g majonézy

Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme,zakapeme citrónovou šťávou,osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu.Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.

Útěcha opuštěného muže

250 g olomouckých tvarůžků,1 lžička oleje,1/4 litru světlého piva,kmín, sladká paprika,

Tvarůžky překrojte na polovinu a naskládejte do zavařovací sklenice s uzavíratelným víčkem. Z piva,oleje, papriky a kmínu připravte nálev a tvarůžky jím zalijte. Sklenici dobře uzavřete, dejte na teplé místo a nechte je 2 - 4 dny uzrát. Opatrně otevřete v dobře větratelné místnosti a pojídejte s chlebem a listem salátu. A se sklenicí vychlazeného piva.

Jitrnice dle stryčka

4 jitrnice ,250 g kysaného zelí,,6 větších brambor,trochu hladké mouky,pažitka,sůl, olej

Jitrnice před pečením obalte v hladké mouce, aby nepraskly.Vložte je do pánve s rozehřátým olejem a zvolna opékejte. Brambory oškrabte, rozkrojte podélně na čtyři díly a v osolené vodě se špetkou kmínu uvařte doměkka. Zelí pokrájejte nadrobno. Vychlaďte pivo na sedmém schodu. Upečené jitrnice položte na teplý talíř, přiložte brambory a zalijte je výpekem z jitrnic, přiložte zelí. Jídlo zapíjejte pivem .

Pečené kolínko na černém pivu

1 vepřové koleno,3 cibule,6 - 8 stroužků česneku,2 láhve černého piva,sůl, pepř

Koleno omyjte a na povrchu po obou stranách udělejte několik zářezů. Dobře osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte na kolečka, česnek na půlky. Koleno vložte do pekáče, přidejte cibuli, česnek a podlijte jednoulahví piva. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C cca. 2,5 hodiny, až je maso měkké. Při pečení podlévejte druhým pivem. Podávejte s čerstvým chlebem,kyselou okurkou, nastrouhaným křenem a hořčicí.a s pivem.


Špekáčky pečené v černém pivu

6 špekáčků ,2 cibule,250 ml černého piva,200 ml kečupu,trochu pikantního (chilli omáčka,sambal oelek,tabasco…)

Špekáčky na povrchu několikrát nařízněte a vložte do zapékací nádoby. Zalijte kečupem smíchaným s něčím pálivým a pivem,a posypte na kolečka nakrájenou cibulí. Pečte asi 30 minut, podávejte s pečivem nebo bramborem a s pivem.

Mexická kuřecí tortilla

4 lžičky sušené pažitky,2 lžičky sušeného rozmarýnu,4 lžičky sušené bazalky,4 lžíce ostřejšího kečupu,4 placky tortilly (Pity, arabského chleba),400 g uvařených kuřecích prsou nakrájených na kostičky,8 hrstí nastrouhaného Čedaru
 

V menší nádobě smíchejte koření a kečup.Namažte na placku,přidejte kuřecí maso a posypte sýrem.Ohřejte v grilu nebo v klasické či mikrovlnné troubě, aby se sýr roztekl a sviňte do kornoutu.

Salát z cibulové natě

zelená nať z jarní cibulky, ošlejchu nebo čerstvé kuchyňské cibule,1 biokys nebo acidofilní mléko,2 bílé jogurty,sůl, mletý bílý pepř
 

Biokys či acidofilní mléko rozšlehejte s jogurtem, pepřem a solí. Cibulovou naťoperte, nakrájejte na krátké kroužky a přelijte zálivkou.Dobře promíchejte a podávejte samostatně s tmavých chlebem jako lehkou večeři nebo jako předkrm či salát k masitému pokrmu.

Cibule na paprice

10 velkých cibulí,80 - 100 g másla,mletá paprika,sůl,2 lžíce polohrubé mouky,200 ml sladké smetany

Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi rozehřejte máslo, vložte cibuli, osmahněte dosklovata,přidejte podle chuti 1 – 2 lžíce mleté papriky, krátce promíchejte,podlijte trochou horké vody, osolte a duste do poloměkka. Ve smetaně důkladně rozkvedlejte mouku,za stálého míchání ji vlijete do podušené cibule a zvolna několik minut doduste doměkka, avšak cibuli nerozvařte.Podávejte s vařenými brambory nebo pečivem, případně s teplou uzeninou či uzeným masem.

Ratatouille

1 šálek olivového oleje,2 lilky,1 červená paprika,4 středně velké cukety,4 rajčata,2 cibule,20 mladých cibulek,1 šálek bílého vína,2 stroužky česneku,tymián, petrželka, bobkový list, sůl, pepř,bylinky nebo zelená paprika na ozdobu

Rajčata spařte vroucí vodou, ochlaďte ve studené,oloupejte je a nakrájejte. Na pánvi rozpalte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli, česnek a mladé cibulky. Přidejte rajčata, koření, sůl a vše podlijte vínem. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 3 minuty. Poté vložte plátky cukety, proužky červené papriky a na kostičky nakrájené lilky.Pod pokličkou vařte na mírném ohni 45 minut.V míse povrch nazdobte bylinkami nebo kroužky zelené papriky.


Smažená zelenina a rýžové nudle

100 g rýžových nudlí,1 lžíce oleje,1 drcený stroužek česneku,1 lžička jemně strouhaného zázvoru,8 jemně nakrájených zelených cibulek,2 oloupané mrkve, pokrájené na tenké proužky,1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky,2 lžíce sójové omáčky

Ponořte nudle na 4 minuty do vroucí vody, pak je nechte okapat a dejte stranou. Rozpalte olej na velké pánvi nebo ve woku,přidejte česnek, zázvor, cibulku a osmahněte 1 - 2 min. Přidejte mrkev, papriku a smažte další 2 - 3 minuty. Na závěr přidejte nudle, sójovou omáčku, dobře promíchejte a podávejte.

Cibulové zelí

500 g cibule,50 g sádla nebo oleje,cukr dle chuti,drcený kmín dle chuti,jablečný ocet dle chuti,sůl

Jednu cibuli pokrájejte nadrobno. Ostatní cibule rozpulte, pokrájejte na plátky, vložte do osolené vroucí vody,cca. 4 minuty ji povařte,zceďte a nechte okapat. V hlubší pánvi rozehřejte tuk, zpěňte na něm drobně pokrájenou cibuli, přidejte k ní ostatní povařenou cibuli.Přidejte kmín, ochuťte solí a cukrem a poduste doměkka. Pode chuti cibulové zelí okyselte octem. Podávejte s chlebem, bramborem nebo jako přílohu tak jako dušené zelí.


Cibulkový nákyp se žampiony

750 g jarních cibulek,500 g brambor,500 g čerstvých žampionů,300 g eidamu,40 g přepuštěného másla nebo oleje,sůl, petrželka,60 g čerstvého másla,čerstvě mletý pepř

Cibulky očistěte, omyjte, sytě zelenou horní nať odkrojte a použijte na salát nebo ozdobu jiných pokrmů. Cibulky včetně světlé natě šikmo nakrájejte na cca. 1 cm dlouhé dílky. Brambory oškrabte, omyjte a nakrájejte na kolečka, vložte je do vody, aby nezčernala.Žampióny očistěte, omyjte, nakrájejte na čtvrtky, nechte okapat a oschnout. Sýr nahrubo nastrouhejte.Rozehřejete máslo a poduste na něm houby,dokud se všechna tekutina neodpaří, pak osolte.Petrželku omyjte, nechte okapat a nahrubo nakrájejte.Hlubší zapékací mísu vymažte máslem, naskládejte do ní polovinu brambor, na ně polovinu cibulek,potom polovinu žampionů, petrželky a sýra. Osolte,opepřete a postup opakujte, až je mísa zaplněna.Povrch poklaďte vločkami čerstvého másla a nákyp vložte do předehřáté trouby. Při mírné teplotě pečte 45-50 minut dozlatova. Podávejte s čerstvým listovým salátem.

Smažená cibule

5 cibulí,50 g hladké mouky,2 vejce,100 g strouhanky,sůl,olej

Cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Osolte a obalte v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka).Smažte ji na oleji po obou stranách dozlatova a podávejte s hranolky nebo vařenými bramborami, tatarskou omáčkou a nějakým svěžím listovým salátem.

Cibule pečená na víně

4 lžíce rozinek,sklenka dezertního vína,10 červených a 10 bílých, stejně velkých cibulí (podle velikosti cibulí
a pekáče případně méně či více),cca. 5 lžic olivového oleje,sůl,5 lžic piniových oříšků nebo loupaných, hrubě nasekaných mandlí,čerstvě mletý černý pepř


Rozinky operte, nechte okapat a v hrníčku zalijte vínem. Cibule oloupejte, naskládejte těsně vedle sebe do hlubokého plechu nebo pekáče, rovnoměrně polijte olivovým olejem a osolte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Potom na cibule i mezi ně nasypte nasáklé, neodkapané rozinky a oříšky, vše zalijte zbytkem vína a podle chuti opepřete. Vraťte do trouby a dalších 30 minut při 180 °C pečte. Můžete hned podávat, nebo snižte teplotu na 100 – 130 °C a nechte cibule dojít i dvě hodiny. Mezitím můžete uvařit brambory jako přílohu a čerstvý zeleninový salát. Podávat je můžete také samotné, teplé i studené,nebo naopak jako přílohu například k pečenému masu.

Cibule v alobalu

400 g cibule,4 stroužky česneku,olej,citrónová šťáva dle chuti,hrst petrželky,sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika,4 čtverce alobalu
 

Cibuli oloupejte a rozdělte na čtverce alobalu potřené olejem. Česnek rozetřete se solí, pepřem a paprikou a promíchejte s usekanou petrželkou a citrónovou šťávou. Tuto směs rozdělte na cibule,alobal dobře uzavřete a pečte 20 minut ve středně vyhřáté troubě. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako teplou svačinku například s chlebem.


Vajíčkový salát se zeleninou

300 g brokolice,4 vejce natvrdo,svazek jarní cibulky,15 ředkviček,1 zakysaná smetana,mořská sůl, mletý bílý pepř

Vejce oloupejte a nakrájejte na kolečka.Brokolici omyjte, v osolené vroucí vodě nejdřív povařte cca. 5 minut silné stonky, potom přidejte růžičky a povařte ještě cca. 3 minuty, zceďte, nechte ji vychladnout a nakrájejte na menší kousky. Ředkvičky a cibulku i s natí nakrájejte na kolečka. Vše vložte do mísy, osolte, opepřete, zalijte smetanou a promíchejte. Podávejte nejlépe s tmavým chlebem nebo tmavým pečivem.

Vajíčková pomazánka k pivu

6 vajíček natvrdo,6 koleček olomouckých syrečků,150 g másla,1 jarní cibulka s natí,2 lžíce plnotučné hořčice,4 rajčata,řeřicha nebo pažitka, rukola, petrželka apod.na ozdobení
 
Syrečky umelte s vejci, přidejte nadrobno nasekanou cibulku,změklé máslo a hořčici. Umíchejte dohladka, upravte na servírovací talíř do efektního tvaru, ozdobte osminkami rajčat a bylinkami.Podávejte s tmavým pečivem k pivu, ale pomazánka dobře chutná i s mlékem.


Fazolky s vejci

500 g fazolových lusků,40 g másla nebo oleje,4 vejce,pepř, pažitka

Očištěné fazolky zbavte vláken a překrájejte na menší kousky. Uvařte je ve slané vodě doměkka.Scezené fazolky vložte na tuk, chvíli poduste a pak zalijte vidličkou lehce rozkvedlanými vejci. Povrch posypte sekanou pažitkou a dejte na chvíli do rozehřáté trouby, až vejce ztuhnou.Podávejte s chlebem.


Palačinky se šlehačkou

3 vejce,350 ml polotučného mléka,240 g hladké mouky,30 g cukru,olej,libovolná marmeláda,1 šlehačka,60 ml griotky,sůl

Z mléka, mouky, vajec, cukru a špetky soli vymíchejte metličkou hladké těsto. Na rozehřátém oleji z obou stran upečte silnější palačinky. Potřete je slabou vrstvou marmelády, sviňte, před podáváním ozdobte ušlehanou šlehačkou a pokapte griotkou.


Květákový mozeček s vařenými brambory

450 g květáku,sůl,1 cibule,olej,4 vejce,500 g brambor

Očištěný květák rozeberte na menší díly a uvařte v osolené vodě. Zceďte jej a rozsekejte. Na oleji dosvětla osmažte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte na ni květák, osolte, opepřete a zalijte rozkvedlanými vejci.
Míchejte, až se vajíčka srazí. Podávejte s vařenými brambory a zeleninovým, nejlépe hlávkovým salátem.

Vaječná masitá tlačenka

5 vajec natvrdo,50 – 100 g tvrdého salámu (paprikový, vysočina apod.),500 g mletého vepřového masa,5 syrových vajec,lžička kořenicí směsi typu vegeta,sůl, mletý pepř,sáček „střevo“ na tlačenku,pevný provázek na zavázání
 

Vejce oloupejte a nadrobno nakrájejte, salám nakrájejte na drobné kostky. Obojí smíchejte s mletým masem, syrovými vejci, ochuťte vegetou a solí, důkladně promíchejte. Odstřihněte potřebnou délku střeva, jeden nebo dva kusy podle množství směsi a velikosti hrnce, ve kterém budete tlačenku vařit.Naplňte střevo směsí, dobře je zavažte, vložte do vařící vody v přiměřeně velkém hrnci a vařte při mírné teplotě zvolna 2 hodiny. Nechte vychladnout, potom dejte ztuhnout do chladničky,nakrájejte na plátky a podávejte s chlebem a zeleninou.


Africké jehněčí kebaby s pomeranči

1/2 šálku čerstvých sekaných lístků cilantro (nať koriandru),1/2 šálku čerstvé sekané petrželky,3 prolisované stroužky česneku,1/2 lžičky mleté chilli papričky,1 lžička mletého kmínu,1/2 lžičky soli,1/2 šálku bílého jogurtu,2 lžíce čerstvé citrónové šťávy,500 g jehněčího masa,3 - 4 větší červené cibule,2 odpeckované neoloupané pomeranče

Maso nakrájejte na středně velké kostky. Pomeranče odrhněte, případně ostrouhejte svrchní chemicky ošetřenou kůru, rozčtvrťte, napříč rozkrojte na 3 – 4 dílky a vyberte pecičky. Cibule oloupejte, rozčtvrťte a dílky napříč překrojte. V mixeru dohladka rozmixujte jogurt, citrónovou šťávu, cilantro, petrželku,česnek, papriku, kmín a sůl. Směs vložte do mísy,přidejte kousky masa a dobře promíchejte, nechte aspoň 1 hodinu v chladu rozležet. Rozehřejte gril na střední teplotu. Napichujte na jehly střídavě kousky jehněčího, cibule a pomeranče (propichujte přes kůru). Grilujte 7 - 10 minut, za občasného otáčení.Podávejte s rýží nebo kuskusem.

Nadívané kůzlátko

předek kůzlete nebo jehněte,sůl,50 g obyčejné slaniny (špeku),50 g másla,vývar,
Na nádivku : 80 g másla,sůl,hrst nadrobno nakrájených mladých kopřiv nebo petrželky,3 vejce,3 žemle,1/4 l mléka,2 lžíce sterilovaného hrášku,čerstvě mletý pepř,muškátový květ
 

Vejce rozklepněte, žloutky oddělte od bílků. Žemle nakrájejte na kostičky. Zahřejte mléko, rozšlehejte v něm mírně rozehřáté máslo, zalijte jím žemle,nechte nabobtnat. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žemle vymačkejte, přidejte žloutky, sůl, pepř a trochu muškátového květu a vypracujte homogenní hmotu.Vmíchejte do ní sníh z bílků, nechte směs chvíli odležet a kapsu jí naplňte. Maso omyjte, vykostěte,prořízněte kapsu. Naplňte ji nádivkou, zašijte, osolte.V pekáči rozehřejte máslo a drobně nakrájenou slaninu, položte na ně několik špejlí a na ně vložte maso, aby se nepřipeklo ke dnu, trochu podlejte a dejte do předehřáté trouby péci při 180 °C. Za
 častého podlévání horkou vodou pečte doměkka.Během pečení obraťte, aby byla stejnoměrná kůrčička. Když je maso upečené, přeceďte šťávu do kastrůlku,zjemněte ji kouskem másla a trochou vývaru,případně dosolte, na talíři jí pak přelijte porce masa.Podávejte s bramborovou kaší nebo s bramborami a špenátem z mladých kopřiv.

Marocké jehněčí ražniči s osvěžujícím salátem

750 g netučného vykostěného jehněčího,pokrájeného na kostky,1 červená cibule nakrájená najemno,4 - 5 prolisovaných stroužků česneku,2 lžičky mletého kmínu,2 lžičky sušené bylinkové provensálské směsi,1/2 čajové lžičky kurkumy,šťáva ze 2 citrónů,1 lžíce papriky,3 lžíce nakrájené čerstvé koriandrové nati (cilantro),1 lžíce olivového oleje,sůl a čerstvě mletý černý pepř,čerstvé bobkové listy (lze i sušené),čerstvá paprika a čtvrtky citrónů na zdobení
Na salát : 2 velké pomeranče, oloupané a pokrájené na kousky,1 malý růžový grapefruit, oloupaný, vypeckovaný a pokrájenýna kousky,1 červená cibule, nakrájená na jemné plátky,1 hrst pokrájené řeřichy,3 lžíce jablečného octa,sůl a čerstvě mletý černý pepř


Maso vložte do mísy společně s cibulí, česnekem, bylinkami,kmínem, kurkumou, citrónovou šťávou, paprikou, 1 lžící cilantra, olivovým olejem, solí a pepřem.Dobře promíchejte, přikryjte a marinujte 3 hodiny při pokojové teplotě nebo ještě lépe přes noc v lednici.Poté je napichujte na grilovací jehly, mezi kousky masa vkládejte vždy tři bobkové listy. Grilujte na každé straně 5 - 6 minut nebo až jsou kousky propečené,ale nesmějí být přesušené.Zatímco se maso griluje, smíchejte všechny ingredience na salát. Hotové ražniči podávejte na prkénku posypanézbylou nakrájenou koriandrovou natí, ozdobené paprikou a kousky citrónu a se salátem.

Gyros kebab

1 lžička sušeného oregana,1 lžička mletého kmínu,1/4 lžičky soli a pepře,2 stroužky prolisovaného česneku,200 ml bílého jogurtu,500 g jehněčí kýty, pokrájené na kostky cca. 3 x 3cm,2 větší cibule pokrájené na čtvrtiny a pak ještě napříč,16 třešňových rajčat, olej

Koření, sůl, česnek a jogurt smíchejte v míse. Přidejte maso a dobře promíchejte, přikryjte, dejte do lednice na 8 hodin marinovat,občas vše promíchejte. Před grilováním vyndejte maso z marinády a odstraňte ji. Napíchejte je střídavě s cibulí a rajčaty na 8 jehel. Připravte gril, vložte kebaby na mřížku potřenou olejem a grilujte zhruba 5 minut po každé straně nebo do požadovaného stupně propečení, ale tak, aby maso zůstalo šťavnaté.Podávejte s bílým chlebem.

Orientální jehněčí s kapustou

1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru,4 lžíce sezamového oleje,1 čerstvá chilli paprička,600 g jehněčího filé,150 ml masového vývaru,250 g kadeřávku nebo kapusty,4 polévkové lžíce sherry,2 lžíce sezamových semínek,sůl

Maso nakrájejte na malé kostky. Kapustu pokrájejte na nudličky, spařte vařící vodou a nechte okapat.Chilli zbavte semeníku a usekejte nadrobno. Ve woku nebo hlubší pánvi rozpalte olej, vložte zázvor a chilli, promíchněte, přidejte maso, osmahněte 2-3 minuty doměkka a obsah pánve vyndejte. Nalijte do woku vývar a vařte, až se polovina vyvaří.Přidejte kapustu, uveďte do varu a vařte 2 minuty.Pak vraťte do woku maso s chilli a zázvorem, zalijte sherry, prohřejte, přisypte sezamová semínka, zamíchejte,podle chuti dosolte a podávejte s rýží.

Jehněčí špízy se salátem ze sýru Feta

600 g jehněčí kýty,3 větší červené cibule,3 středně velká pevná rajčata,3 polévkové lžíce olivového oleje,čerstvě mletý černý pepř, sůl,
Na salát: 3 lžíce olivového oleje,šťáva z jednoho velkého citrónu,1 lžíce čerstvého nebo 1 lžička sušeného oregana,125 g červených nebo černých řeckých oliv (v soli, bez nálevu),200 g sýru Feta, případně balkánského sýru,3 polévkové lžíce čerstvé máty pokrájené nahrubo

Maso napříč vlákny nakrájejte na cca. 2 cm silné plátky a ty pak rozkrájejte,abyste získali celkem 12 dílků. Cibule a rajčata rozčtvrťte.Napíchněte na každý špíz střídavě 3 kousky masa, 3 klínky cibule a 3 čtvrtky rajčete, potřete olejem, osolte, opepřete a uložte stranou.Připravte zálivku na salát: Smíchejte ve velké misce olej a citrónovou šťávu. Oregano usekejte nebo sušené rozemněte, olivy vypeckujte, nahrubo nasekejte, obojí přimíchejte do mísy a uložte do lednice. Špízy grilujte 8 až 10 minut (krvavé), 13 až 15 minut (středně propečené) anebo 18 až 20 minut (dobře propečené), během grilování je jednou obraťte. Sýr nahrubo nastrouhejte, těsně před podáváním jej lehce vmíchejte do zálivky. Hotové špízy přelijte na talířích sýrovým salátem, posypte pokrájenou mátou a podávejte samotné nebo s bílým chlebem.

Citrónové kuře s mátou

450 g kuřecích prsíček nakrájených na kousky,šťáva z jednoho citrónu,čerstvě mletý černý pepř,1 lžíce rostlinného oleje,1 karotka nakrájená nebo nastrouhaná na tenké hranolky (jako zápalky),1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky,2 zelené cibulky nakrájené na delší proužky,3 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty,sůl, máta na ozdobu

Smíchejte v misce kuře, citrónovou šťávu a ochuťte černým pepřem. Dejte na stranu. Předehřejte olej ve woku nebo hlubší pánvi. Do horkého oleje přidejte červenou papriku a karotku a minutu smažte. Míchejte a přidejte kuře. Smažte dalších 3 - 5 minut nebo tak dlouho, až je kuře hotové. Přidejte zelenou cibulku a mátu. Zamíchejte a sundejte z plotny. Podávejte se zeleným salátem nebo rýží, ozdobené snítkou máty.

Uzené kuřecí stehno, dušený špenát, brambory

4 uzená kuřecí stehna,600 - 800 g listů mladých kopřiv nebo špenátu, případně mražený špenátový protlak,olej,1 cibule,1 vejce,500 g brambor,sůl, mletý pepř, kmín

Kopřivy nebo špenát operte, spařte vroucí vodou,nechte okapat a jemně pokrájejte. Na rozehřátém oleji orestujte cibulku, přidejte kopřivy či špenát nebo na kostičky pokrájený špenátový protlak a nechte dusit. Brambory omyjte, rozkrájejte na kousky, okmínujte a dejte vařit. Kuřecí stehna ohřejte v mikrovlnné troubě. Špenát zahustěte vejcem, osolte, případně opepřete.

Placičky z krůtího masa a plněné brambory

500 g krůtích prsíček,4 vejce,120 g solamylu,olej,2 cibule,500 g brambor ve slupce,40 g tvrdého sýra,kelímek bílého jogurtu,200 g rajčat,lžíce sekané pažitky,sůl, pepř

Maso nakrájejte na tenké nudličky, cibuli na jemná půlkolečka. Osolte, opepřete, promíchejte s vejci a škrobovou moučkou. Nechte asi 2 hodiny odležet.Uvařené neoloupané brambory rozpulte a částečně vydlabejte. To, co jste vydlabali z brambor smíchejte se solí, pepřem, nastrouhaným sýrem, jogurtem, rozkrájenými spařenými rajčaty a nasekanou pažitkou.Směsí naplňte vydlabané brambory (navršte kopeček),naskládejte do pekáče a asi 20 min zapékejte v rozehřáté troubě. Mezitím z masové směsi tvořte placičky,opékejte je po obou stranách v rozpáleném oleji. Podávejte s plněným pečenými bramborami a listovým alátem.

Jemná telecí roláda s bramborovou kaší

1 plát z telecí kýty cca. 500 g,sůl, pepř,sladká mletá paprika,2 lžíce kremžské hořčice,2 - 3 jarní cibulky s natí,1 červená kapie,olej na pečení,500 g brambor,kmín,200 ml mléka,1 lžíce másla,400 g salátové okurky,2 rajčata,zelená petrželka,citrónová šťáva nebo jablečný ocet,cukr,panenský olivový olej

Maso omyjte, osušte, je-li příliš silné, rozkrojte je na slabší plát, lehce pěstí naklepte, opepřete, osolte, poprašte sladkou paprikou a potřete hořčicí. Lahůdkovou cibulku omyjte, nakrájejte na kolečka,rozložte na plátek masa, přidejte na kostičky nakrájenou kapii, zaviňte a převažte kuchyňskou nití. Na rozehřátém oleji opečte závitek ze všech stran, podlijte horkou vodou nebo vývarem, přiklopte a duste doměkka. Brambory oškrabte, uvařte ve slané vodě,zceďte, rozmačkejte, přidejte máslo a horké mléko a ušlehejte bramborovou kaši. Okurky a rajčata pokrájejte na kousky, smíchejte v míse, osolte, opepřete,ochuťte citrónem či octem, případně i cukrem,zakápněte olivovým olejem, ozdobte petrželkou.Hotovou roládu zbavte nitě, nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a míchaným salátem.



Špenát z kopřiv

1 kg opláchnutých listů z kopřiv,1 větší cibule, 80 g sádla,2 lžíce hladké mouky,2 lžíce mléka, 2 vejce,3 stroužky česneku, sůl
 

Omyté kopřivy spařte ve vroucí vodě, krátce povařte, zceďte a pokrájejte. Po cca. 10 minutách je sceďte a nadrobno nasekejte.Na rozpáleném sádle zpěňte nakrájenou cibuli, zaprašte moukou a usmažte zlatavou jíšku. Přidejte kopřivy a krátce poduste. Po chvilce přimíchejte rozmačkaný česnek, osolte, přidejte vejce a zjemněte
mlékem. Kopřivový špenát je výborný jako příloha všude kde špenát listový, v mnoha ohledech je dokonce chutnější. S vařenými brambory a sázeným vejcem jej můžete podávat i jako hlavní chod.