15. března 2013

Andaluský kotlík

200 g slaniny, 250 g zelených fazolek, 300 g sterilované tykve, 2 rajčata, cibule, stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 500 ml masového bujónu, lžíce červeného vinného octa, lžíce mleté papriky, 400 g cizrny z konzervy, sůl, pepř

Slaninu nakrájíme na kostičky. Omyté a očištěné fazolky nakrájíme na kousky. Tykvové kostičky necháme okapat na sítě. Z omytých rajčat vykrojíme stopku a nakrájíme je na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme.V kastrolu rozehřejeme olej a dáme zesklovatět cibuli s česnekem. Podlijeme vývarem. Přidáme fazolky, tykev a rajčata. Přikryté dusíme zhruba 20 min. na mírném ohni. Ochutíme červeným vinným octem, mletou paprikou, osolíme a opepříme. Přidáme okapanou cizrnu a prohříváme zhruba 5 min. Poté ihned podáváme.

Čočka v cibuli

4 cibule, sůl, 200 g čočky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, strouhaný sýr 
Cibule vaříme asi 10 minut ve slané vodě, pak je necháme okapat a rozpůlíme je. Střed cibule vyjmeme a nakrájíme. Čočku rozmixujeme s 2 lžícemi oleje, přidáme nakrájenou cibuli, okořeníme solí a pepřem. Naplníme do vydlabaných cibulí. Posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě.

Hrách se smaženou cibulkou a topinkami

velký čajový hrnek (nejlépe žlutého) hrachu, velká cibule, máslo, sůl, pepř, chleba, česnek
Hrách namočíme na několik hodin (4 a více) do studené vody a poté uvaříme do hodně měkka (až se skoro začíná rozvařovat). Na troše másla osmažíme nakrájenou cibuli do zlatova a smícháme s uvařeným hrachem, osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s topinkami silně potřenými česnekem
.

Zeleninová čočka

300 g čočka, 300 g brambory, mrkev, 3 rajčata, cibule, podle chuti: česnek, sůl, pepř, vegeta 
Čočku uvaříme, vodu slijeme. Brambory, mrkev, cibuli, česnek nakrájíme na kostičky, rajčata na plátky (lze použít i konzervovaná). Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme brambory, mrkev a nakonec rajčata. Ochutíme kořením a zalijeme vodou nebo vývarem. Dusíme dokud vše nezměkne. Poté vsypeme čočku, promícháme a můžeme podávat jako lehkou večeři.

Čočka s cibulí a rajčaty

300 g čočky, bobkový list, 3 rajčata, 2 cibule, 2 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, špetka vegety, trochu petrželky
Propláchnutou čočku 2 hod. máčíme, pak ve stejné vodě uvaříme s bobkovým listem do měkka. Scedíme. Cibuli a rajčata nakrájet na plátky, česnek rozsekat na jemno. Cibuli a česnek osmahneme ne oleji, přidáme rajčata a krátce dusíme. Přidáme čočku a dusíme ještě asi 5 minut. Sypeme petrželkou.

Čočka se zelím

500 g čočka, sklenice kysané zelí, cibule, sůl, olej, ocet, kari, kmín 
Předem namočenou čočku uvaříme. Kysané zelí podusíme na cibuli, osolit, okmínovat. Po uvaření zelí do něj přidáme čočku, osolíme, okořeníme, přikyselíme, dochutíme. Podáváme s vařeným bramborem nebo tmavým chlebem

Tapas - bílé fazole s pikantí omáčkou

250 ml bílých fazolí, paprika, 0,5 cibule, 6 lžic červeného vinného octa, mořská sůl, olivový olej 
Namočit fazole do studené vody alespoň na 12 hodin. Slít a dát do hrnce se 2 litry studené vody. Přivéct do varu, snížit teplotu a pomalu vařit do té doby, až jsou fazole měkké. Slít fazole a podávat je horké s omáčkou.
Omáčka: Posekat cibuli a papriku na jemno. Pomocí dřevěné vařečky přimíchat k zelenině ocet, olivový olej a sůl.

Fazole na kari způsob

hrstka fazole, pórek, hrstka směr zmražené zeleniny, trošku olej, trošku solamyl, 2 česnek, špetka kari koření, špetka sůl

Fazole propláchneme a necháme ve studené vodě několik hodin namočené. Ve stejné vodě je pak uvaříme doměkka. Na rozpáleném oleji osmahneme na kolečka nakrájený pórek, nasekaný česnek. Zaprášíme kari kořením a promícháme. Přidáme mraženou zeleninu s trochou vody a na mírném ohni podusíme. Vmícháme vařené fazole a zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce studené vody. Necháme přejít varem a dochutíme solí. Podáváme nejlépe s dušenou rýží.

Čočka na kečupu

30 dkg velkozrnné čočky, cibule, 3 lžíce oleje, 1 dl kečupu, palička česneku, špetka pepře, špetka soli, lžíce octa 
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou,vsypeme do tlakového hrnce s vařící vodou, hrnec uzavřeme a čočku vaříme asi 15 minut. Měkkou čočku scedíme. Drobně krájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme kečup, rozetřený česnek, čočku a další suroviny, krátce podusíme a podáváme s ohřátými párky.

Fazolové placky

100 g slaniny,3 vejce, 50 g másla, 150 g strouhanky, 2 cibule, 500 g bílých fazolí, sůl, pepř, mletý česnek 
Předem namočené a uvařené fazole propasírujeme přes síto nebo semeleme. Přidáme na másle osmaženou cibuli se slaninou, vejce, trochu strouhanky, sůl, pepř a utřený česnek. Promícháme a ze směsi formujeme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji. Podáváme s různými saláty teplé i studené.

Placky plněné čočkou

250 g polohroubé mouky, voda, sůl, 250 g čočky, chilli, meat masala, Rama Culinesse 

Vypracujte těsto z polohrubé mouky, soli a vody. Zabalte do folie a nechte rozležet. Uvařte hodně doměkka čočku, osolte ji, přidejte špetku chilli a lžičku kořenicí směsi meat másala a promíchejte. Z těsta vyválejte placky, na polovinu z nich rozdělte čočku, okraje potřete vodou, zakryjte druhou plackou a okraje přitiskněte. Upečte z obou stran na teflonové pánvi potřené tence Ramou Culinesse.

Žluté cizrnové placičky

400 g sterilované cizrny, cibule, vejce, 0,5 lžičky kurkumy, 0,5 lžičky mletého kmínu,0,5 lžičky majoránky, stroužek česneku, kukuřičná mouka na obalení, olej

Nejdříve rozmixujeme cizrnu bez nálevu a dáme ji do mísy. Přidáme k ní jemně nakrájenou bílou cibuli, vejce, mletou kurkumu, prolisovaný česnek a majoránku. Směs dobře promícháme a osolíme. Zdá-li se nám směs příliš řídká, přidáme do ní trochu hrubé kukuřičné mouky, kterou máme připravenou na obalení. Pak z ní vytvoříme malé placičky, které obalíme v již zmíněné kukuřičné mouce. Placičky smažíme v hodně rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninou a sójovou tatarkou.

Hrách se škvarky

400 g suchého hrachu, sůl, 100 g škvarků, 40 g tuku 
Suchý hrách přebereme, propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. V této vodě pak vaříme hrách doměkka, ale dáme pozor, aby se nerozvařil. Solíme před dovařením. Pak hrách přecedíme, dáme na mísu, posypeme ohřátými sekanými škvarkami a polijeme horkým tukem. Podáváme s kyselou okurkou nebo s kyselým zelím.

Hrachová kaše s vejcem

600 g zeleného hrachu, cibule, 30 g másla, 100 ml smetany, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, lžíce oleje, 4 vejce, jarní cibulka na ozdobu

Hrách pečlivě přebereme, opereme a necháme ho nejlépe přes noc namočený v dostatečném množství studené vody. Druhý den vodu slijeme a hrách necháme na sítku alespoň dvacet minut okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky. Ve větším kastrolu se silným dnem rozpustíme máslo a cibuli na něm dozlatova orestujeme. Přisypeme namočený hrách a zprudka opečeme. Podlijeme smetanou, osolíme, opepříme, dochutíme utřeným česnekem a dusíme, dokud se hrách zcela nerozvaří. Poté ho ještě zatepla rozmixujeme v hladkou kaši. V lívanečníku rozehřejeme olej a do jednotlivých mističek rozklepneme vajíčko. Zvolna pečeme, až bílek ztuhne. Žloutek lehce osolíme a opepříme. Kaši rozdělíme do hlubších misek, navrch položíme volské oko a ozdobíme jarní cibulkou.

Perkelt z fazolových lusků

300 g fazolových lusků, 2 cibule, 100 ml oleje, lžička mletého pepře, lžička mleté papriky, těstoviny, sůl 
Fazolové lusky předvaříme v osolené vodě, cibuli nadrobno nakrájíme, orestujeme na oleji, přidáme papriku a koření. Potom promícháme a přilijeme fazole i s vodou, ve které se vařily. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou fazole měkké. Potom podle potřeby dochutíme a podáváme s těstovinami.

Paprikové fazole se smetanou

100 g fazole, 10 g máslo, trochu mouka, cibule, špetka mletá paprika, sůl, 20 g kysaná smetana 
Fazole namočíme do studené vody a druhý den je uvaříme doměkka. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme papriku, mouku a smažíme asi 2 minuty. Pak zalijeme trochou vody, necháme 15 minut povařit, přidáme fazole a přelijeme rozkvedlanou smetanou. Osolíme.

Čočka s bramborami a kysanou smetanou

200 g čočka, 200 g brambory, 200 ml kysaná smetana, špetka sůl, trochu olivový olej, 20 g celozrnná hladká mouka, cibule, česnek, bobkový list 
Předvařenou čočku s utřeným česnekem a bobkovým listem uvaříme doměkka.Přidáme uvařené, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Na oleji uděláme z cibule a mouky jíšku, přidáme smetanu, nalijeme k čočce s brambory a ještě chvíli povaříme.

Bleskové fazole po indicku

plechovka červených fazolí, plechovka drcených rajčat, cibule, olej, kari 
Na oleji zpěníme trochu nasekané cibule, přidáme drcená rajčata a konzervované fazole, povaříme, přídáme koření. Podáváme s rýží.

Placičky z červené čočky

100 g červené čočky, 100 g kulatozrnné rýže, vejce, 100 ml mléka, Solčanka, špetka kurkumy, majoránka , 100 ml kysané smetany, olej

Červenou čočku uvaříme doměkka, stejně tak rýži. Potom je smícháme dohromady, přilijeme mléko, přidáme vajíčko, směs ochutíme Solčankou, majoránkou a špetkou kurkumy. Z hmoty nabíráme lžící hromádky, které na pánvičce na rozpáleném oleji rozetřeme do placiček. Opečeme je z obou stran dozlatova. Po upečení z nich pomocí papírové utěrky odsajeme přebytečný tuk a podáváme je potřené kysanou smetanou.

Cizrna ve smetanové omáčce

200 g suché cizrny, lžička majoránky, malá cibule, olej, mletá sladká paprika, sůl, citron, 200 ml sladké smetany 

Cizrnu namočíme přes noc, druhý den vodu slijeme a cizrnu dáme do tlakového hrnce. Zalijeme čerstvou vodou tak, aby sahala ještě 3 cm nad cizrnu. Přidáme lžičku majoránky, sůl nepřidáme. Dáme vařit a jakmile začne papiňák syčet, zmírníme plamen na minimum a vaříme asi 30 minut. Vypneme sporák, ale cizrnu ještě necháme několik minut „dojít". Poloviční množství cizrny dáme stranou, zbytek rozmixujeme s vodou, v níž se cizrna vařila. V hrnci zpěníme jemně nakrájenou cibulku na oleji, přidáme sůl a mletou sladkou papriku. Podlijeme asi 100 ml vody, přidáme rozmixovanou cizrnu, přilijeme sladkou smetanu a chvilku povaříme. Přidáme zbývající cizrnu a dochutíme citronem. Podáváme s těstovinami.

Bulharské fazole s čubricou

baleni velké fazole, Vegeta, petrželka, cibule, ostrý kečup, čubrica, pepř 
Proprané fazole nechám namočit přes noc, druhý den propláchnu a dám vařit. Přidám jednu nakrájenou cibulku, asi 3 lžíce pálivého kečupu, Vegetu, čubricu, malinko opepřím. Fazole vaříme do měkka, na konci necháme téměř vyvařit vodu, tak aby zůstalo vody jen trošku a z té je takový sosík... Pak přidám nadrobno nakrájenou petrželku. Je to dobré teplé i studené, s čerstvým chlebem.

Cizrnové placky

200 g suché cizrny, cibule ,2 stroužky česneku,2 vejce,petrželka čerstvá,římský kmín,sůl a pepř dle chuti
Cizrnu namočíme přes noc. Druhý den povaříme do měkka cca 20 minut a potom rozmixujeme spolu s cibulí, česnekem, petrželkou a ochutíme solí, popřípadě pepřem a římským kmínem. Těsto spojíme vejcem a utvoříme placičky a dáme na pečící papír do trouby

Dvojí fazole s bramborami na smetaně

hrnek bílých fazolí, hrnek červených fazolí, 4 brambory, sůl, 200 ml sladké smetany, olej, majoránka, lžička mleté sladké papriky

Oba druhy fazolí si den předem namočíme do vody. Další den je slijeme, propláchneme, zalijeme novou vodou a v tlakovém hrnci uvaříme doměkka. Mezitím si v hrnci rozpálíme trochu oleje, přidáme syrové pokrájené brambory, osmahneme do světle hněda, poprášíme mletou sladkou paprikou a zalijeme sladkou smetanou a 100 ml vody. Pod pokličkou vaříme do změknutí brambor. Ke konci vaření přidáme trošku majoránky, dochutíme solí a povaříme ještě 3 minuty. Nakonec vmícháme uvařené fazole a můžeme podávat.

Pirátské fazole

0.5 kg fazolí, Knorox, 2 papriky, rajče, cibule, 2 stroužky česneku, kečup, 30 dkg uzeniny, 2 lžíce hladké mouky 
Den předem namočené fazole uvaříme s Masoxem. Na tuku zpěníme cibuli, česnek, 2 papriky nakrájené na kostičky, 1 rajče, uzenina. Necháme podusit. Přidáme kečup, pepř, fazole. Zatřeme moukou. Dochutíme rozetřeným česnekem. Podáváme s pečivem.

Svarba

20 dkg hrachu, libeček, 20 dkg krup, lžíce oleje, 2 velké cibule, 2 lžíce tuku, sůl, kmín, majoránka, česnek
Hrách namočíme přes noc. Přidáme několik lístků libečku, uvaříme doměkka. Dáme vařit kroupy. Při vaření přidáme trochu oleje. Osolíme. Spojíme hrách a kroupy. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na tuku dáme k hrachu. Ochutíme kmínem, majoránkou a třeným česnekem. Zdobíme osmaženými kolečky cibule nebo kolečka obalíme v paprice.

Horký kotlík

15 dkg čočky, mrkev, petržel, 2 lžíce sušených hub, 25 dkg kysaného zelí, 2,5 dl sladké smetany, 10 dkg slaniny, 2 bobkové listy, sůl, pepř, vejce 
Čočku namočíme na několik hodin. Uvaříme ve stejné vodě spolu s houbami a bobkovými listy. Ve větším hrnci rozvaříme kostičky slaniny a kořenové zeleniny, kysané zelí, opepříme a mírně osmahneme. Zalijeme vodou a vaříme doměkka. Přidáme čočku, zjemníme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce. Prohřejeme, již nevaříme.

Humus

šálek římského hrachu, 3 šálky vody, proužek Kombu 12 cm dlouhý, 1/4 čajové lžičky mořské soli, 2 stroužky stroužky česneku oloupané a jemně nasekané, šťáva ze dvou citrónù, polévková lžíce umeocta, 2 polévkové lžíce tahini 
Římský hrách přebrat a přes noc namočit. Vodu, ve které jsme namáčeli hrách vylít a hrách vařit s Kombu v čerstvé vodě 1,5 hodiny v tlakovém hrnci. Vzít z plamene, nechat uniknout tlak, otevřít, osolit a nechat dalších 20 min. pod tlakem vařit. Římský hrách společně s Kombu a tekutinou, která ještě zůstala, rozemlet na masovém strojku nebo mixéru. Jestliže je konzistence moc tuhá, přidat ještě trochu vody. Uschovat do ledničky.

Dušený hrášek s bramborem

250 g nových brambor, lžíce olivového oleje, cibule, 150 g mraženého hrášku, 250 ml vývaru, rozmarýn, lžička másla 
Uvařte brambory a pokrájejte je na plátky. Na středním ohni zahřejte lžíci olivového oleje a nechte zesklovatět kolečka cibule. Přidejte hrášek, vývar a snítku rozmarýnu a pět minut vařte. Vsypte brambory a ještě pár minut povařte. Odstavte, vmíchejte lžičku másla a dochuťte.

Kroupová pochoutka

500 g vařené ječné kroupy, olivový olej, cibule, červené fazole z konzervy, loupaná rajčata z konzervy, kari koření (špetka), sůl, pepř, česnek, petrželka nebo bazalka 
Na kapce olivového oleje zesklovatíme cibulku, přidáme fazole bez nálevu, rajčata naopak i se šťávou (přidala jsem i pár sušených rajčat), no a pak už jen kroupy, sůl, kari koření a česnek pokrájený nadrobno (nešetřila jsem s ním:-), na závěr můžeme přidat petrželku či bazalku.

14. března 2013

Řecká čočka

0,5 sáčku čočky, hladká mouka, stroužek česneku, sůl, sladký kečup, kari indické, cibule, olej 
Do hrnce dáme menší množství vody, čočku a prolisovaný česnek a dáme vařit. Vaříme dokud není čočka měkká. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme dozlatova na oleji. Uvařenou čočku zaprášíme moukou (stačí trocha mezi prsty - pokud je čočka dost hustá, není potřeba), přimícháme osmaženou cibuli, podle chuti přidáme kari, kečup a osolíme. Podáváme s chlebem a vejcem.

Kuskus s rajčaty

1/4 celeru, petržel, 2 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce rozinek, 350 ml vývaru z masa, 250 g kuskusu, sůl, pepř, 3 vejce, římský kmín, 1 kg rajčat, 2 lžíce polohrubé mouky, 200 g zakysané smetany, 300 g jogurtu, lžíce posekaného koriandru, 2 lžíce citronové šťávy

Celer a petržel pokrájíme na kostičky, cibuli posekáme. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme zeleninu, rozinky a osmahneme. Přilijeme vývar a přidáme kuskus. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Kuskus necháme v hrnci 8 min. bobtnat. Rajčata spaříme a oloupeme a pokrájíme na kostky. Spolu s petrželkou je vmícháme do kuskusu. Žloutky smícháme se smetanou a ušlehanými bílky a vmícháme do kuskusu, kterým zaplníme zapékací formu. Pečeme 45 min. Smícháme jogurt, koriandr, citr. šťávu, sůl, pepř a hotovou omáčku podáváme zvlášť.

Hummus v arabském chlebu

balení arabského/libanonského chleba, 100 g cizrny, 1 dl olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, 2 lžíce pasty tahiti (můžeme nahradit drceným sezamovým semínkem), 1,5 l studené vody 
Cizrnu si den předem namočíme, zakryjeme pokličkou a necháme v chladu. Druhý den ji v téže vodě uvaříme, scedíme a necháme okapat. Pak ji rozmixujeme s citronovou šťávou, olejem a vodou. Přidáme utřený česnek, sůl, pepř a tahiti. Arabský chleba podle návodu nahřejeme a plníme připraveným hummusem a různou zeleninou.

Fazolky na špeku

4 chlebánky (nebo malé kulaté chleby), 400 g mražených zelených fazolek, 100 g uzeného špeku, 250 ml smetany na vaření, 2 stroužky česneku, lžíce hladké mouky, 100 ml studeného vývaru nebo vody, sůl 

Fazolky připravíme podle návodu na obalu (většinou je stačí vhodit do osolené vařící vody, nechat přejít varem a scedit). Pokud použijeme čerstvé fazolky, odřízneme jim okraje, rozkrojíme napůl a povaříme asi 5 minut.Rozpálíme pánev a nasucho v ní rozškvaříme na kostičky pokrájený špek. Přidáme nastrouhaný česnek, zasypeme lžící hladké mouky, zalijeme vývarem a vložíme fazolky. Zalijeme smetanou, dosolíme, necháme provařit a případně zredukujeme hustotu.Směs servírujeme v chlebáncích, jimž jsme odřízli vršky a vydlabali střídku.

Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu

350 g bílých fazolí, 4 brambory, 100 g libové anglické slaniny nebo uzeného boku, malý kousek špeku, cibule, 2 dcl smetany ke šlehání, 3 lžíce hladké mouky, kostka masoxu, stroužek česneku, pepř, sůl, Podravka, čerstvý kopr, kulatý chléb na vydlabání

Fazole (přes noc namočené ve vodě) dáme vařit. Když jsou téměř měkké, přidáme k nim brambory pokrájené na menší kostky a masox. Případně ještě přilijeme trochu horké vody. Špek nakrájíme na malé, slaninu na větší kostičky, vyškvaříme na pánvi a na mase s vypečeným tukem osmahneme cibuli do zlatova. Zasypeme moukou a také ji osmahneme. Když jsou brambory měkké, přidáme "jíšku" ze slaniny, cibule a mouky, promícháme a zalijeme smetanou. Provaříme, přidáme česnek, Podravku, opepříme a případně dosolíme (není nutné).Do hotového pokrmu vmícháme nasekaný kopr. Podáváme v chlebu.

Fazole s olivovým olejem

400 g vařených fazolí, 2 cibule, 5 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, zelená petrželka 
Na 2 PL olivového oleje osmahneme drobně nakrájenou cibuli a dáme stranou. Na zbytku oleje osmahneme vařené fazole, přidáme k nim osmahnutou cibuli, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme vychladnout. Před podáváním přimícháme drobně sekanou zelenou petrželku.

Fazole a fazolky se slaninou a ovocem

250 g bílých fazolí, 300 g slaniny v tenkých plátcích, sůl, pepř, 250 g zelených fazolových lusků, 4 středně velké brambory, 3 mrkve, hruška, navinulé jablko, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce posekané petrželky 

Bílé fazole namočíme přes noc, pak spolu se slaninou zvolna vaříme ve 2 litrech vody pod poklicí asi 60 min., osolíme a opepříme. Fazolové lusky očistíme, omyjeme, odřízneme konce a lusky nadrobno pokrájíme. Brambory a mrkev oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na kostičky. Zeleninu přidáme k b0ým fazolím 30 min. před koncem varu. Hrušku a jablko oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince, plody nakrájíme na d1ky a pokapeme citronovou šťávou. Ovoce přidáme k fazolím 10 min, před koncem varu. Podáváme sypané petrželkou.

Čočková sekaná s ořechy

200 g uvařené čočky, 200 g sekaných ořechů (libovolné, ale nejvíce vyniknou vlašské nebo para) nasekaných nadrobno, velká cibule, 2 stroužky česneku, 100 g žampionů čertvých, nakrájených na plátky, 150 ml rajského protlaku, 100 g sýra (chedar), 2 vejce, 4 lžíce sekané petrželky, 2 lžičky směsi italských bylinek, chilli, bílý pepř mletý, sůl, 100 g strouhanky, olivový olej, máslo na potření formy

V menší pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek do měkka. V míse smícháme okapanou uvařenou čočku, ořechy, cibuli s česnekem, strouhankou, solí a pepřem. Přidáme koření, bylinky, rozšlehaná vejce, protlak a strouhaný sýr. Formu na biskupský chlebícek (nebo podobnou) vyložíme po stranách papírem na pečení a dno vymažeme máslem (můžeme samozřejmě vymazat celou formu a pečící papír ignorovat). Dno pokryjeme plátky žampionů, pokryjeme čočkovou směsí. Uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 st. cca 80 min, až je vše dobře propečené. Hotovou sekanou vyjmeme z trouby a opatrně vyklopíme na oválný talíř. Můžeme ihned podávat, ale tato výživná sekaná patří mezi velmi chutná jídla i studená.

Čočka v zapékací misce

400 g čočky předem namočené, lžíce sádla, nebo jiného tuku, 200 g uzeného bůčku na plátky nakrájeného, 2 cibule na jemno pokrájené, 2 pórky dobře očištěné a nakrájené na kolečka, 2 zelené papriky bez semeníku nakájené na kolečka, 2 stroužky česneku utřeného, sůl, pepř, 2 vejce trochu našlehaná, zelená petrželka na posypání 
Čočku uvaříme doměkka a scedíme.Na rozehřátém tuku osmažíme slaninu, přidáme cibuli a pórek, papriky a také je osmažíme. Nakonec vše osolíme, opepříme, přidáme česnek a sejmeme z ohně. Zalijeme vše vejcem, zlehka promícáme a vlijeme do vymaštěné zapékací misky. Zapečeme v předem vyhřáté troubě. Ihned podáváme posypané petrželkou s listovým, nedo jiným salátem a křupavým pečivem.

Čočka se zeleninou na kečupu

350 g čočky, cibuli, olej, mletá sladká paprika, 1-2 zelené papriky, červená paprika, 2 rajčata, kousek vařené mrkve, 2 stroužky česneku, 3 lžíce kečupu, tymián, mletý pepř, sůl 

Čočku namočíme na dvě hodiny do studené vody, potom vodu slijeme, čočku zalijeme čerstvou vodou a uvaříme doměkka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, vmícháme mletou papriku, po zpěnění hned přidáme na nudličky nakrájené papriky a mrkev, spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a krátce osmahneme. Přidáme rozetřený česnek, kečup, několik lžic vody, koření, sůl a vše krátce podusíme. Měkkou čočku scedíme, promastíme lžící oleje, osolíme a lehce promícháme. Rozdělíme ji na talíře, přelijeme připravenou směsí a podáváme s opečenou uzeninou.

Mexická směs

100 g sojových kostek(nejlepe pikantní), 6 rajčat, cibule, 6 stroužků česneku, 2 papriky, hrst rozinek, saček červených sterilizovaných fazolí, sůl, pepř, tymián, chilli, špetka šalvěje, olej, kostka bujonu, lžice solamylu

Pikantní kostky připravíme podle návodu na obalu. Zlehka vymačkáme vodu, přidáme solamyl a necháme chvíli odležet. Na suché pánvi zatím opečeme rajčata cibuli a česnek. Opečené dáme do mixeru, přidáme 2 šálky vody, kostku bujonu a rozmixujeme. Kostky orestujeme zprudka na oleji, přidáme nakrájené papriky, rozinky, koření, krátce opečeme a zalijeme připravenou omáčkou. Přidáme sterilované červené fazole a vše krátce povaříme. Podáváme s chlebem.

Fazolové pokušení

salátová okurka, 4 - 5 rajčat, 2 konzervy červených fazolí, větší červená paprika, 3 taveného sýra Apetito, trochu mléka
Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme okapané fazole.Tavené sýry rozmícháme v troše mléka, kaši osolíme a opepříme. Tuto sýrovou zálivku nalijeme na zeleninu a promícháme. Do salátu můžeme zamíchat i pokrájený tvrdý sýr.

Fazole po mexicku

střední cibule najemno nasekaná, středně velkou červenou papriku nakrájenou na malé kousky, rozdrcený stroužek česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, 0,5lžičky mletého chilli, 400 g konzervovaných fazolí v tomatové omáčce, sůl a pepř podle chuti, trochu limetkové šťávy na dochucení, 4 tortilly

Na vysoké silnostěnné pánvi rozpalte rostlinný olej. Naráz na něj vhoďte předem připravenou směs cibule, papriky a česneku. Smažte, dokud všechno nezměkne. Pak přidejte chilli, promíchejte a pokračujte další minutu. To úplně stačí k tomu, aby se ingredience spojily a chilli dostalo šanci proměnit masitou luštěninu poněkud mdlé chuti v exotickou pochoutku. Následně tedy přisypejte fazole a směs opatrně prohřejte. Dochuťte špetkou pepře, soli a limetkovou šťávou. Odstavte pánev z plamene. Ohřejte tortilly a naplňte je připravenou fazolovou směsí.

Vegetariánský burger

40 g pšeničného bulguru, 80 ml vývar z masa, sůl, pepř, lžička salátového dresinku, 0,5 lžičky hořčice, vejce, lžička sýra gouda, lžička mouky, lžička oleje, rajče, paprika 
Bulgur nechte 5 min. nabobtnat v horkém vývaru, okořeňte a nechte vychladnout. Přidejte dresink, hořčici, vejce, sýr, mouku a promíchejte. Na oleji smažte placky zhruba 6 min. Jednu placku natřete hořčicí a obložte zeleninou, přiklopte další, popř. ozdobte bylinkami.

Fazole v tomatě

0,5 kg fazolí ( nejlépe velkých, tzv. becoků ), 1 dcl oleje, 1 dcl sladkého kečupu, 1 dcl ostrého kečupu, 1 dcl vody, 3 lžíce sojové omáčky 
Den předem namočené fazole uvaříme v osolené vodě, vychladlé zcedíme a nasypeme do 3 dcl sklenic. Z ostatních ingrediencí uděláme nálev, nalijeme na fazole, zavíčkujeme a dáme do páry na 15 min. při 85-90 st.C

Pasírované fazole

500 g bílých fazolí, 2 cibule, 2-3 stroužky česneku, dle chuti mletá paprika, dle chuti sůl, dle chuti pepř, dle potřeby olej 
Den předem namočené fazole necháme přejít varem, vodu slijeme, nalijeme čerstvou horkou vodu, přidáme cibuli (vcelku) a uvaříme fazole hodně do měkká. Vodu scedíme a fazole propasírujeme. Do fazolové kaše nalijeme olej, přidáme utřený česnek, mletý pepř, papriku, sůl. Všechno dobře promícháme a osmahneme na oleji. Podáváme s chlebem.

Pikantní fazole

40 g fazole, 60 g párek, 50 g cibule, 5 g olej, špetka sůl, pepř, chilli, 20 g kečup, 20 g česnek 
Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený párek, předem uvařené a scezené fazole, česnek, kečup a koření. Vše prohřejeme a můžeme servírovat.

13. března 2013

Čočkový šmak

40 g čočka, 30 g cibule, 100 g šmakoun, 3 g olej, 5 g sójová omáčka, sterilovaná okurka 
Čočku uvaříme. Na rozpáleném oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme na drobné kousky nakrájeného šmakouna, orestujeme, smícháme s čočkou, ochutíme sojovou omáčkou a solí a na konec přidáme nakrájenou okurku. Podáváme s chlebem.

Fazole s pikantní omáčkou

konzerva krájených rajčat, konzerva bílých fazolí, konzerva rajčatového protlaku, cibule, červená paprika, 2 chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje, oregáno, sůl, mletý pepř 
Cibuli omyjeme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriky a chilli papričky omyjeme a nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli, potom přidáme papriku a feferonky. Přilijeme krájená rajčata, rajčatový protlak, osolíme, opepříme a ochutíme oregánem. Dusíme, dokud omáčka částečně nezhoustne. Na závěr přimícháme fazole, prohřejeme a podáváme s čerstvým chlebem.

Dušené fazolky s tymiánem

500 g fazolových lusků, lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, cibule, 4 rajčata, snítka tymiánu, 200 ml zakysané smetany, svazek bylinek, hrst vlašských ořechů 

Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka. Bylinky omyjeme, nasekáme najemno, vmícháme do zakysané smetany a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi. Dušené lusky při podávání doplníme ochucenou bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy. Jako přílohu podáváme pečivo, rýži nebo nové brambory.

Červená čočka s ananasem s chilli papričkami

400 g červené čočky, lžička mletého zázvoru, 2 lžíce olivového oleje, 2 - 4 červené a zelené pálivé papričky, dužina z menšího ananasu, 2 jarní cibulky s natí, sůl, mletý pepř, třtinový cukr, citronová šťáva na dochucení

Ananas okrájíme, vykrojíme tuhý střed a dužinu nakrájíme na kousky a dáme i se šťávou, kterou ananas pustil, do misky. Papričky zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky. Cibulku i s natí nakrájíme na kolečka. Čočku uvaříme ve vodě s mletým zázvorem doměkka a scedíme. V pánvi rozpálíme olej, vsypeme nakrájené papričky a chvíli je opékáme. Přidáme cibulku, nakrájený ananas, osmahneme, přilijeme šťávu z ananasu a dusíme 5 minut. Přidáme čočku, dochutíme solí a pepřem, promícháme a společně prohřejeme. Podle chuti můžeme doladit trochou cukru a citronovou šťávou.

Čočkové bramboráčky

750 g brambor, hrnek uvařené čočky, vejce, 100 g měkkého tvarohu, lžička majoránky, 3 stroužky česneku, podle potřeby polohrubá mouka, sůl, olej 

Oloupané brambory nastrouháme najemno a dáme je do mísy. Osolíme je a necháme asi 20 minut stát. Slijeme z nich přebytečnou tekutinu, přidáme k nim vařenou čočku, měkký tvaroh, vejce, majoránku a prolisovaný česnek. Směs zahustíme polohrubou moukou tak, aby vznikla středně hustá směs. Připravenou hmotu nabíráme lžící a na rozpáleném oleji smažíme malé placičky z obou stran. Po upečení je pokládáme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Sekaná z čočky a ořechů

2 lžíce olivového oleje,2 utřené stroužky česneku, nasekaná větší cibule,2 stonky řapíkovatého celeru, nasekaného nadrobno,100 g strouhanky (lepší celozrnná),200 g uvařené a okapané čočky,200 g na drobno nasekaných ořechů (nejlépe vlašských),½ lžičky soli,mletý pepř,2 lžičky italského koření, či směsi bylinek,¼ lžičky chilli koření,4 lžíce sekané petrželky,2 rozšlehaná vejce,100 g čedaru,150 ml rajského protlaku,20 g změklého másla,100 g žampionů nakrájených na plátky

Troubu předehřejeme na 190 °C. V kastrolku rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a celer do měkka. Zeleninu v míse smícháme s čočkou, ořechy, strouhankou, solí, pepřem, kořením, chilli kořením, petrželkou, vejci, sýrem a rajským protlakem.Formu o rozměrech ca. 23×12cm vyložíme po stranách papírem na pečení. Dno vymažeme máslem, naskládáme na něj houby a zakryjeme je směsí. Pečeme ca. hodinu a 20 min.Hotové jídlo opatrně vyklopíme na podnos. Odstraníme papír a podáváme buď se zel. salátem, nebo s brambory.
sekana z cocky a orechu

Fazolky v červeném kabátku

300 g zelené fazolové lusky, česnek, podle chuti worcester, sojová omáčka, 150 g mozzarella, 4 rajčata, bazalka, máslo 
Na pánvi rozpustíme kousek másla na něm pár minutek podusíme zelené fazolky, osolíme, opepříme. Zpaříme rajčata, oloupeme a nakrájené vložíme do pokrmu, přidáme bazalku. Na drobno nakrájíme stroužky česneku a přidáme, vaříme zhruba 1 minutu dohromady. Přidame trochu sojove a worchestrove omáčky, pokud je v pokrmu vice tekutiny zahustime Solamylem. Podávame samotné pokladené kousíčky Mozzarelly.

Fazole po rančersku

500 g bílích fazolí, 4 strožky česneku, 2 velké cibule, 3 dl kečupu, malý rajský protlak, lžíce worčestru,lžička soli, 4 lžíce oleje 
Fazole namočíme den předem a v té vodě je pak uvaříme a slijeme. Cibuli nakrájíme na hrubo a česnek rozetřeme se solí. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a na něm zpěníme cibulku s česnekem. Přidáme scezéné fazole a chvíli opékáme za stálého promíchávání. Pak vlijeme kečup, protlak, worčestr a trochu vody. Necháme chvíli probublávat na mírném ohni a podáváme s tmavým chlebem nebo opečenou uzeninou.

Čočka s meruňkami

250 g čočky, celerová nať, 10 meruněk, mladá cibulka s natí, máslo, lžíce hořčičných semínek, lžíce kmínu, chili koření, kurkuma, sůl, kari koření 
Do rozpuštěného másla přidáme hořčičné semínko, kmín a smažíme tak dlouho, až hořčice začne praskat. Potom vsypeme předem 1 den namočenou čočku, smažíme a poté zasypeme kurkumou, chilli a kari kořením. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme nasekanou celerovou nať a pod pokličkou dusíme asi 10 minut. Na hotové jídlo rozložíme meruňky a ozdobíme mladou cibulkou.

Čočka na paprice

300 g čočky, 3 stroužky česneku, větší cibule, 50 g slaniny, lžička soli,  lžička sladké papriky, kostka masoxu 
Čočku přebereme a dáme na 2 hodiny namočit. Pak ji dolijeme vodou a dáme vařit. Ke konci varu přidáme masox. Mezitím si na slanině orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, poprášíme paprikou a vše přidáme k čočce. Když je čočka téměř hotová, dochutíme ji rozetřeným česnekem se solí a dovaříme. Podáváme s volským okem nebo opečenou uzeninou.

Cizrna v kečupu

400 g cizrny, velká cibule, 4 - 5 stroužků česneku, 200 ml kečupu, sůl, mletý pepř, olej
Cizrnu den předem namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme do měkka (15 - 20 minut) a scedíme. Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, cizrnu, kečup, osolíme, opepříme, promícháme a necháme přejít varem. Podáváme jako přílohu k masu nebo uzenině.

Čočkové lívance

150 g čočka, cibule, lžíce máslo, lžíce kari koření, 2 žloutky, špetka sůl, pepř, 500 ml vývar, 4 lžíce krupice, na smažení olej 
Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem, přidáme kari a čočku, kterou uvaříme doměkka. Měkkou čočku propasírujeme, přidáme krupici, žloutky, sůl a pepř. Utvoříme lívanečky, které na rozehřátém oleji usmažíme dozlatova.

Čočkové lívance

150 g čočka, cibule, lžíce máslo, lžíce kari koření, 2 žloutky, špetka sůl, pepř, 500 ml vývar, 4 lžíce krupice, na smažení olej 
Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem, přidáme kari a čočku, kterou uvaříme doměkka. Měkkou čočku propasírujeme, přidáme krupici, žloutky, sůl a pepř. Utvoříme lívanečky, které na rozehřátém oleji usmažíme dozlatova.

Hrachové karboše

400 g předvařený hrách, 200 g trhané krupky, 200 g kysané zelí, 200 g brambory, trochu česnek, špetka majoránka, špetka sůl, pepř 
Zvlášť uvaříme hrách (co nejméně vody !) a měkké krupky scedíme. Smícháme spolu se strouhanou bramborou a nasekaným zelím, vše ochutíme kořením dle chuti a utvoříme kulaté karbanátky. Pečeme zvolna na plechu a podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.

Čočka v rajčatovém pyré

200 g čočky, 200 g loupaných sterilovaných rajčat, 100 g strouhaného parmazánu, 2 cibule, 2-3 stroužky česneku, 1,5 dl bílého vína, 2 lžíce nasekané zelené petrželky, dle chuti pepř, dle chuti sůl, olej 

Čočku namočíme na 2 hodiny do studené vody a potom uvaříme téměř do měkka. Cibulku nakrájíme nadrobno a část osmahneme na oleji. Přidáme část nadrobno nasekaného česneku, krátce osmahneme, zalijeme vínem a krátce povaříme. Pak přidáme sterilovaná rajčata, osolíme, opepříme a necháme svařit, až vznikne pyré. Zbytek cibulky osmahneme na oleji se zbylým nasekaným česnekem, přidáme čočku, osolíme a prohřejeme. Vmícháme pyré a petrželku. Podáváme posypané parmazánem.

Čočkový dál

200 g čočky, olej 1 ČL kuminu, 1 ČL černé hořčičné semínko, česnek, cibule, 2 mrkve, 0,5 ČL kari, 3 rajčata nebo malý protlak (může být obojí) 
Do prohřátého oleje nasypeme kumin a černé hořčičné semínko. Smažíme až začne praskat. Přidáme pokrájený česnek, cibuli, po chvíli mrkev nakrájenou na kolečka a společně osmahneme. Okořeníme karim, osolíme a nakonec dáme pokrájená rajčata anebo rajský protlak. Promícháme s vařenou čočkou, podle potřeby dosolíme. Servírujeme s pita chlebem nebo rýží, lžící jogurtu a kvašeným zelím.

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

500 ml vody nebo vývaru z cizrny, 250 ml sójové smetany, 200 g sušené cizrny nebo plechovka biocizrny, 2 větší cibule nakrájené najemno, polévková lžíce mleté papriky, 2 lžíce sezamového oleje, větší pór nakrájený našikmo, granulovaný biobujón pro dochucení, citronová šťáva 

Propláchnutou cizrnu namočte nejméně na 5 hodin. Pak cizrnu slijte, nasypejte do papiňáku a zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trochu studené vody a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po znovuuvedení do varu vařte 35 až 40 minut. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí asi 1,5 hodiny. Ve větším kastrolu orestujte na sezamovém oleji cibuli, papriku. Přilijte vývar a povařte doměkka. Mezitím rozmixujte polovinu cizrny s trochou cizrnového vývaru na hustou kaši. Ponorným mixérem rozmixujte i cibuli. Přidejte k ní rozmixovanou cizrnu i rozmixované luštěniny, pórek a krátce povařte. Pro krémovou konzistenci můžete přidat sójovou smetanu. Dochuťte citronovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.

Penne s fazolovým pyré

340 g těstovin penne, 400 g konzervovaných slitých fazolí cannellini, nálev z fazolí, stroužek rozetřeného česneku, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 0,5 lžičky worcesterské omáčky, 100 ml olivového oleje, sůl ,černý pepř, 12 natrhaných lístků čerstvé bazalky, strouhaný parmazán na posypání 

Troubu rozpálíme na 140 °C. Fazole, česnek a petrželku najemno rozmixujeme a postupně k nim přimícháváme worcesterskou omáčku a olej. Do směsi pak přilijeme takové množství nálevu z fazolí, aby připomínala řidší smetanu. Omáčku okořeníme, přelijeme do ohnivzdorné mísy a vložíme ji do trouby, aby se ohřála. Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě al dente (na skus) a slijeme je. Nasypeme je do omáčky s fazolemi a vše důkladně promícháme. Pokrm ozdobíme bazalkou a posypeme parmazánem.

Česká čočka

250 g čočky, bobkový list, lžíce octa, soli, cibule, lžíce oleje 
Čočku přebereme a necháme namočenou 2-4 hodiny. V téže vodě ji bez soli necháme vařit ½ až 1 hodinu. Do čočky dáme jeden bobkový list a přilijeme lžíci octa. Oloupanou cibuli nakrájíme na kroužky a osmažíme na oleji. Před podáním čočku osolíme a posypeme osmaženou cibulí. K čočce je vhodné podávat uzené maso, teplou uzeninu nebo sázená vejce.

12. března 2013

Obalované tofu

250 g tofu, 1-2 lžíce celozrnné pšeničné mouky, 2 malá vejce, 2 lžíce medu, 150 g loupaných sezamových semen, 5 lžic sezamového oleje, 100 g listového špenátu nebo polníčku
Osušené tofu nakrájíme na kostky 2x2 cm velké. Kostky obalíme v mouce, protáhneme rozšlehanými vejci, tekutým medem a nakonec je obalíme sezamovými semínky. Opékáme po všech stranách na středně rozehřátém oleji dozlatova. Necháme okapat na kuchyňském papíru.Omytý a osušený špenát nebo polníček upravíme na talíře a přidáme obalované tofu.

Čevabčiči po táborsku

šálek vařené pohanky,šálek vařené červ.čočky, 2 šálky namočených ovesných vloček, 2 cibule,uzené tofu, 3 lžíce oleje tymián, bazalka, oregano, majoránka, pepř, česnek, červena paprika, sůl
Tofu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno, přidáme ostatní suroviny a koření a vše promícháme. Vytvoříme malé válečky, které pečeme v troubě, či smažíme na pánvi.

Smažené tofu v sýrovém těstíčku

400 g tofu, 2-3 lžíce worcesterské omáčky, vejce, 100 ml mléka, 50 g hladké mouky, 50 g tvrdého sýra, trochu petrželky, špetka soli, na smažení tuk 
Tofu nakrájíme na plátky 1-1,5 cm silné. Zakapeme worcesterskou omáčkou a necháme v chladu 1-2 hodiny rozležet. Vejce, mléko, mouku, najemno nastrouhaný sýr, nakrájenou petrželku a sůl rozšleháme na těstíčko. Tofu namáčíme do těstíčka, vkládáme do rozehřátého tuku a smažíme dozlatova.

Pečené tofu

400 g tofu
marináda : velká cibule, 2-3 stroužky česneku, lžíce worcesterské omáčky, lžíce oleje, lžička drceného kmínu, špetka soli 
Tofu nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Do mísy dáme na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, drcený kmín a sůl. Vložíme plátky tofu a lehce promícháme. Naložené tofu i s marinádou dáme do zapékací mísy, mírně podlijeme vodou a při teplotě 150 stupňů pečeme asi 15-20 minut dozlatova.

Čočková kaše

500 g čočky, lžička oleje, cibule, lžíce strouhanky, majoránka, sůl 
Propláchnutou a předem namočenou čočku vaříme doměkka. Na oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli, přidáme strouhanku a společně osmahneme. Uvařenou čočku prolisujeme nebo rozmixujeme a vmícháme cibuli se strouhankou. Kaši dochutíme majoránkou a osolíme. Podáváme se sázeným nebo natvrdo uvařeným vejcem, plátkem opečené šunky a doplníme chlebem či pečivem.

Čočka po drávidsku

250 g čočky, 250 g různé zeleniny, 4 bobkové listy, lžička hořčičného semínka, lžíce kari koření , 2 lžíce rostl. másla nebo oleje, sůl 
Čočku rozvaříme ve vodě na kaši. Nakrájenou zeleninu uvaříme doměkka a ochutíme citronovou šťávou. Přidáme koření karí a sůl a všechno vmícháme do čočkové kaše. Zamícháme a mírně dusíme. Na másle/oleji upražíme bobkový list a hořčičné semínko a také přidáme do kaše. Podáváme s rýží.

Hrachové řízky

200 g hrachu, 0,5 bujonové kostky. 3 brambory uvařené ve slupce, vejce, lžíce oleje, cibule, 1-2 lžíce hladké mouky, trochu petrželky, 0,5lžičky koření do mletého masa, špetka soli, vejce na obalení, 2 lžíce mléka, na obalení strouhanka, na smažení tuk

Propláchnutý a předem namočený hrách zalijeme vodou tak, aby byl potopený. Přidáme bujonovou kostku a hrách uvaříme doměkka a scedíme. Hrách spolu s uvařenými oloupanými bramborami umeleme, přidáme vejce, na oleji zpěněnou nakrájenou cibuli a zahustíme moukou. Potom do hmoty vmícháme nakrájenou petrželku, okořeníme a osolíme. Směs uložíme na hodinu do chladničky odležet. Potom z ní vytvarujeme řízky, které obalíme v rozšlehaném vejci s mlékem a vbe strouhance. Vkládáme je do rozrhřátého tuku a smažíme po obou stranách dozlatova.

Fazolové karbenátky

80 g ovecných vloček, 2 lžíce krupice, 250 g uvařených fazolí, 100 ml vody, vejce, cibule, podle chuti sójová omáčka, 0,5 lžičky mletého kmínu, 0,5 lžičky vegety, špetka saturejky, špetka soli,na obalení strouhanka a sezamová semínka, na opečení olej, žemle, na ozdobení zelenina 

Ovesné vločky propláchneme horkou vodou a scedíme. Krupici namočíme do 100 ml vody a necháme nabobtnat. Uvařené fazole s ovesnými vločkami umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme nabobtnalou krupici, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, zakapeme sójovou omáčkou, okořeníme a osolíme. Z hmoty vypracujeme placičky, které obalíme ve strouhance smíchané se sezamovými semínky a opečeme na oleji. Podáváme v rozkrojené žemli obložené zeleninou.

Sójové koule

200 g uvařených sójových bobů, 100-150 g tvrdého sýra, menší cibule, 2-3 stroužky česneku, 2 vejce , trochu petrřelky nebo pažitky, 0,5lžičky vegety, špetka saturejky, špetka mletého pepře, špetka soli, 3 lžíce strouhanky, 50 g hladké mouky, vejce na obalení, 3 lžíce mléka, na obalení strouhanka, na smažení tuk 
Uvařené sójové boby s tvrdým sýrem, cibulí a česnekem umeleme a nebo rozmixujeme. Přidáme vejce, nadrobno nakrájenou petrželku nebo pažitku, koření, osolíme, dobře promícháme a zahustíme strouhankou. Z hmoty tvoříme koule, které obalíme v mouce, v rozšlehaném vejci s mlékem a ve strouhance. Koule smažíme nejlépe ve fritéze nebo ve vyšší vrstvě tuku dozlatova.

Staročeská pulčálka

250 g hrachu, 3/4 l vody 
Hrách dáme do vody, nádobu postavíme do teplé místnosti a semena necháme 12 hodin bobtnat. Pak je scedíme a rozložíme na talíř nebo tác. Když hrách vzklíčí, necháme ho oschnout.

Šišky z tofu

200 g tofu, 80 g celozrnné strouhanky, 2 vejce, lžíce ovesných vloček, lžíce sezamových semínek, 2 stroužky česneku, menší cibule, sůl, pepř, olivový olej, petrželka 

Tofu osušte a rozmačkejte vidličkou. Cibuli posekejte najemno, nechte zesklovatět na oleji a pak přidejte utřený česnek a ještě chvilku poduste. K tofu přidejte cibuli s česnekem, strouhanku, vejce, sůl, pepř, posekanou petrželku a ovesné vločky se sezamovým semínkem, které jste předtím opekli nasucho na pánvi. Z hmoty tvořte šišky, které opečte na pánvi na olivovém oleji.

Půlměsíce plněné červenou čočkou

300 g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, 100 ml vody, špetka soli, na smažení tukn
náplň : 200 g červené čočky, malá cibule,0,5 lžičky drceného kmínu, 0,5 lžičky čili koření, špetka soli

Propláchnutou čočku zalijeme vodou tak, aby byla potopená. Uvaříme ji hodně doměkka a scedíme. Vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, koření a osolíme. Z prosáté mouky, oleje a osolené vody vypracujeme těsto. Vyválíme ho na placku a formičkou z ní vykrájíme kolečka. Do středu každého kolečka dáme čočkovou náplň, přeložíme, okraje potřeme vodou a dobře stikneme. Půlměsíce vkládáme do rozehřátého tuku a smažíme po obou stranách dozlatova.

Labužnické fazole

350 g velkých fazolí, 2 lžíce oleje, cibule, velká paprika, 4-5 rajčat, špetka mletého pepře, špetka soli, trochu petrželky, 4-5 stroužků česneku, 8-12 plátků anglické slaniny, na vymazání tuk

Propláchnuté a předem namočené fazole zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Uvaříme je téměř doměkka a scedíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a na menší kousky nakrájená rajčata. Zeleninu krátce podusíme, vmícháme uvařené fazole, opepříme a osolíme. Nadrobno nakrájenou petrželku smícháme s prolisovaným česnekem, touto směsí potřeme plátky slaniny a stočíme do závitků. Slaninové závitky rozložíme na dno tukem vymazané zapékací mísy zakryjeme uvařenými fazolemi. Vložíme do středně předehřáté trouby a zapékáme asi 25 minut. Podáváme s chlebem.

Staročeský prejt

2 hrnky čočky, bobkový list, 4 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, špetka soli, hrnek ovesných vloček, 2 rohlíky, 4 lžíce mléka, větší cibule, 2 lžíce oleje, 2-4 stroužky česneku, 0,5 lžičky vegety, 0,5lžičky majoránky, 0,5lžičky mletého kmínu, špetka tymiánu, na vymazání tuk, na vysypání strouhanka 

Propláchnutou a předem namočenou čočku zalijeme vodou tak, aby byla potopená. Spolu s bobkovým listem, pepřem a novým kořením ji uvaříme doměkka. Scedíme ji a koření odstraníme. Ovesné vločky uvaříme ve slané vodě a také je scedíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme ji mlékem. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji. Uvařenou čočku a ovesné vločky spolu s rohlíky, přidáme připravenou cibuli a dobře promícháme. Směs dochutíme prolisovaným česnekem, vegetou, okořeníme a osolíme. Rozetřeme ji do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, vložíme do středně předehřáté trouby a 30 minut zapékáme dozlatova. Podáváme s chlebem.

Sójové čili

200-250 g sójových bobů, 0,5 kostky bujonu, lžíce oleje, menší cibule, stroužek česneku, lžička hladké mouky, lžička čili koření, špetka soli

Propláchnuté a předem namočené boby zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Přidáme bujonovou kostku, boby uvaříme doměkka a scedíme je. Vývar odložíme. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, zaprášíme moukou, přidáme čili koření, zalijeme asi 100 ml vývaru z bobů a dobře povaříme. Vmícháme boby, osolíme, dobře promícháme a krátce povaříme.

11. března 2013

Jemná hrachová kaše

500 g hrachu, 2 lžíce oleje, menší cibule, 1-2 stroužky česneku, lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, špetka majoránky, špetka soli 

Propláchnutý a namočený hrách zalijeme vodou, uvaříme ho doměkka a scedíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme mouku a osmahneme. Jíšku zalijeme polovinou mléka, promícháme a dobře povaříme. Hrách rozmixujeme se zbylým mlékem a přidáme jíšku. Kaši ochutíme majoránkou, solí, popř. ještě prolisovaným česnekem.

Voňavá čočková sekaná

podle počtu osob čočka, 1 - 3 mrkve, kostka tofu uzené, 1 - 3 vajíča, trocha strouhanky, podle chuti koření, sůl, na vymazání tuk 
Předem namočenou čočku uvaříme společně s očištěnou mrkví. Pak mrkev nakrájíme na kolečka. Tofu nakrájíme na kostičky. Čočku slijeme, necháme trochu vychladnout, vše smícháme s vajíčky, přidáme strouhanku a ve vymazané nádobě pečeme v troubě. Nejlépe chutná čerstvá, teplá, voní po uzeném tofu a na řezu je barevná mozaika.

Fazole s mexickou omáčkou

konzerva bílých fazolí v rajčatové šťávě, konzerva červených fazolí, červená paprika, žlutá paprika, velká cibule, 1 skořice, čerstvý rozmarýn, špetka chilli koření, 200 g žampionů, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 1 dl červeného vína, 1 dl sladkého kečupu, olivový olej,100 ml zakysané smetany, nakládané chilli, papričky na ozdobu 

Červenou i žlutou papriku očistíme a nakrájíme na malé kousky. To samé uděláme i s cibulí. Žampiony očistíme a rozkrájíme na půlky. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a nakrájenou zeleninu společně s žampiony orestujeme. Konzervu červených fazolí otevřeme a slijeme nálev. Přidáme spolu s bílými fazolkami v rajčatové šťávě do pánve. Pomalu promícháme.Fazolovou směs ochutíme špetkou chilli, pepřem a solí. Poté přilijeme červené víno, kečup a opět promícháme. Na závěr přidáme rozmačkaný česnek, rozmarýn a dva kusy skořice (vcelku). Ochucenou směs přiklopíme a při mírné teplotě vaříme 15-20 minut.

Fazole na smetaně

plechovka sterilovaných fazolí,máslo,cibule,lžíce hladké mouky, 2 dl smetany, sůl, pepř, ocet, kopr
Cibuli zpěníme na másle, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání jíšku zředíme nálevem z fazolí a smetanou. Osolíme, opepříme a za občasného míchání povaříme. Podle chuti přidáme, ocet. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájený kopr a fazole. Prohřejeme.

Čočka s rajčatovým protlakem

400 g čočky, 5 lžic rajčatového protlaku, 2 menší cibule , dle potřeby máslo, dle chuti sůl 
Přebranou čočku namočíme na 2 hodiny do studené vody. Potom je v též vodě uvaříme doměkka. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání ho osmažíme, až se odděluje od másla. Přidáme ocezenou čočku, několik lžic vývaru z čočky. Osolíme, prohřejeme a podáváme.

Fazole s rajčaty a cibulkami

800 g sterilovaných bílých fazolí, 170 g mladých cibulek, 3 rajčata, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky utřeného česneku, lžička ostré papriky, bazalka 
Na rozpáleném oleji osmaž česnek a cibulky, rajčata se spaří horkou vodou, oloupou a dužina se naseká najemno. Fazole se scedí a půl šálku scezené šťávy přidej do pánve spolu s dužinou z rajčat. Krátce povař, přidej fazole a vař ještě 4 minuty, aby se fazole prohřály. Posypat bazalkou. Podává se jako samostatný pokr nebo jako příloha k uzeninám nebo pečenému masu.

Krokety ze sojových granulí

200 g brambor, 2 lžíce oleje, 50 g sojových granulí, polévkovou lžíci sojové mouky, 2 lžíce pšeničné mouky, 50 g tvrdého sýra, vegeta, sůl, mleté černé koření, petržel. nať, vejce, strouhanka
Vařené brambory rozmačkáme, přidáme olej, namočené scezené granule, vegetu, sůl, ostatní přísady. Vše dobře propracujeme, uděláme karbenátky, které zabalíme v sojové mouce smíchané s pšeničnou, vajíčku a strouhance. Smažíme na oleji, teplé posypeme strouhaným sýrem.

Sojové závitky s vejci

2 šálky vařených sojových bobů, 2 šálky vařených vychladlých brambor, vejce, 0,5 šálku hrubé mouky, 4 míchaná vajíčka, sůl, pepř, 4 lžíce oleje
Boby s bramborami umeleme, přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme 6 - 8 placek, potřeme olejem, opepříme, na každou dáme hromádku míchaných vajíček, osolíme, zavineme, naskládáme do pekáčku a pečeme do červena. 

Čočka s vejcem

400 g čočky,50 g cibule, 50 g hladké mouky, 4 dl mléka, 2 dl zakysané smetany, 5 vajec, tuk sůl, ocet, cukr 
Probranou a opláchnutou čočku zalijeme studenou vodu a dáme vařit na mírném plameni doměkka. Na tuku zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme hladkou mouku a připravíme tmavší jíšku. Připravenou cibulovou jíšku zalijeme studeným mlékem, důkladně rozmícháme a zahustíme tím uvařenou čočku. Osolíme a ještě povaříme. Uvařenou čočku před koncem ochutíme octem, troškou cukru a můžeme zjemnit smetanou. Podáváme s vejci uvařenými na tvrdo nebo volskými oky.

Dušené boby se zeleninou a bramborami

2 šálky vařených sojových bobů, litr vody, 4 lžíce oleje, 2 lžíce strouhané kořenové zeleniny, cibule, sůl, lžička papriky, 3 brambory, kostka masoxu, lžíce hrubé mouky
Na oleji zpěníme cibuli a zeleninu, přidáme papriku, mouku a osmahneme. Zalijeme vodou, vložíme brambory, masox, boby a vaříme 30 minut. Dochutíme solí a vegetou. Před podáním přidáme 2 lžíce másla.

Červená fazole s rýží

500 gramů červené fazole, nastrouhaná nebo nasekaná na drobno cibule, 2 nasekané řapíky celeru, nasekaná celerová nať,2 utřené stroužky česneku, bobkový list, sůl, pepř, tabasco, olej, 200 gramů rýže (nebo dva sáčky), máslo 

Probranou a opláchnutou fazoli zalijeme studenou vodou a necháme stát 8-10 hodin. V té samé vodě ji necháme projít varem a stáhneme oheň. Na pánvi osmažíme cibuli, česnek a celer. Vše přidáme k fazolím spolu s celerovou natí, bobkovým listem a kořením. Vaříme 2-3 hodiny dokud fazole není měkká a voda se nevypaří. Před dovařením fazole (cca 20 min) uvaříme rýži, promícháme ji s máslem, dáme na talíře a přidáme hotové fazole.

Hrách s rýží a sýrem

250 g rýže, 1 kg hrachu, 100 g másla, 250 g smetany, 100 g sýra, svazek petržele, strouhanka, sůl 

Rýži uvaříme ve 4 dl slané vody, ve zvláštní nádobce podusíme ve slané vroucí vodě hrách, který jsme nechali namáčet den předem. Uvařenou rýži smícháme s půlkou nasekané petržele. Nasypeme strouhanku do pekáčku nebo skleněné zapékací misky, na ni položíme jednu vrstvu rýže, kterou opět posypeme strouhankou. Další vrstvou bude povařený celý hrách, posypeme strouhankou a a navrch uděláme vrstvu ze zbylé rýže. Smetanu smícháme s máslem a zbylou nasekanou petrželí a směs přelijeme přes poslední vrstvu rýže. Nyní vytvoříme závěrečnou vrstvu - vše posypeme strouhaným sýrem. Pekáček vložíme do předehřáté trouby a necháme zapéct zhruba 25 minut.

Sojové karbenátky

2 šálky vařených sojových bobů, 1,5 šálku strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce oleje, sůl, kmín, pepř, 2 stroužky česneku
Rozemleté boby smícháme s přísadami a dobře propracujeme, Necháme chvíli odpočinout, pak z hmoty uděláme rukou namočenou ve studené vodě malé karbenátky, balíme ve strouhance a na oleji smažíme do červena.

Hrachové karbenátky

30 dkg hrachu, lžíce sojové mouky, celozrnná mouka na zahuštění,1 vejce, 2 stroužky česneku, majoránku, strouhanku, olej
Uvařený hrách pomeleme nebo pomačkáme a smícháme s ostatními přísadami.Vytvoříme malé karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.

Papriky plněné fazolemi

500 g fazolí, 7 lžic oleje, 2 cibule, 50 ml rajské šťávy nebo 2 rajčata, sůl,sladká paprika,pálivá mletá paprika /nemusí být/ petrželka, 10 paprik vhodných na plnění 

Namočené fazole vaříme 40 minut. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme 3 lžíce propasírovaných fazolí (abychom se zbavili slupek), odstavíme. Zamícháme rychle mletou papriku, zalejeme rajskou šťávou a zamícháme s přecezenými fazolemi, jemně nakrájenou petrželkou a solí. (Lze přidat saturejku, ale doporučuji jen pro zdravé žlučníky). Touto směsí plníme papriky a zapékáme zhruba 30 minut mírně podlité vodou. Jíme se zeleninovým salátem.

Čočkové placičky

250 g čočky, 250 g mrkve, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 1 dcl oleje, muškátový oříšek, bobkový list, sůl 
Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka a scedíme. Mrkev nastroháme na jemno a smícháme s čočkou. Přidáme vejce, koření a zamícháme. Ze směsi tvarujeme malé biftečky a pečeme zvolna na vymazaném plechu. Můžeme podávat s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Hrachová kaše s cibulkou

500 g uzeného masa, 400 g hrachu,špetka mletého černého pepře,lžička majoránky,4 stroužky česneku, 2 cibule, 100 g škvařeného sádla,150 ml vývaru z masoxu,5 kuliček celého pepře,20 g hladké mouky

Dáme vařit 2 l vody. Když se začne vařit, vsypeme hrách, stáhneme z plotýnky a pod pokličkou necháme 30 minut bobtnat. Potom dáme znovu na oheň a uvaříme hrách doměkka. Oloupeme cibule, z 1 odkrojíme půlku a zbytek nasekáme. Dáme do vody vařit maso s půlkou cibule a 5 kuličkami celého pepře. Z ⅓ sádla, trocha nadrobno nakrájené cibule a hladké mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem z masoxu a vše dobře rozšleháme. K vývaru s hotovou jíškou přidáme doměkka uvařený hrách, který jsme jemně umleli, opět všechno rozšleháme a povaříme. Kaši dochutíme solí, třeným česnekem, majoránkou a mletým černým pepřem. Na zbytku sádla osmahneme dozlatova zbytek nadrobno nakrájené cibule a kaší jí ozdobíme.