5. prosince 2011

Huspenina

500 g vepřových kůží a 3 vepřové nožky zalijeme 3 litry osolené a okyselené vody. Vaříme jednu hodinu. Přidáme 400 g kořenové zeleniny, 5 kuliček pepře a nového koření, 1 bobkový list a dovaříme. Maso obereme a nakrájíme. Vývar necháme ustát (tuk sebereme), potom, ho znovu zahřejeme. Vložíme zpátky nakrájenou zeleninu, maso a navíc přidáme 400 g vařeného nakrájeného plecka. Necháme v chladu ztuhnout. 

Jitrnice na pivě

4 jitrnice, mrkev, petržel, kousek celeru, 2 lžíce nastrouhaného perníku, lžíce polohrubé mouky, 2 hrnky piva, lžíce sójové omáčky, 4-5 kuliček pepře, bobkový list, sůl 

Pivo přivedeme do varu, vložíme koření a na kousky nakrájenou zeleninu. Vaříme asi 5 minut. Přidáme perník smíchaný s moukou, povaříme 10 minut.Omáčku prolisujeme, dochutíme sójovou omáčkou. Jitrnice opečeme ze všech stran na tuku a na talířích přelijeme připravenou horkou omáčkou.

Rýchlovka raz dva

Jelítko nebo jitrničku nakrájíme na špalíčky, klademe na brambory a dáme zapéct do trouby.

Domácí jitrnice

Uvaříme půlku vepřové hlavy, maso obereme a pomeleme na masovém strojku. Přidáme asi 200 g mletých syrových jater, 3 rohlíky namočené v mléce a 3 lžíce hrubé krupice. Ochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem, majoránkou. Vše dobře promícháme. Dáme do pekáče vymazaného sádlem, vysypaném strouhankou a v troubě upečeme.Podáváme s brambory, bramborovou kaší a kysaným zelím.

Tlačenka

2 vepřová kolena, 5 stroužků česneku, 0,5 lžičky drceného černého pepře                           

Kolena vaříme v osolené vodě s česnekem do změknutí. Maso vyjmeme, nakrájíme na kostky a polévku necháme vyvařit asi na 4 dl tekutiny, přecedíme. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, drcený pepř, nalijeme na nakrájené maso a dobře promícháme. Naplníme do mikrotenového sáčku, který postavíme do užší nádoby. V sáčku necháme tlačenku ztuhnout do druhého dne.

Lotrinská nudlová zapékanka

300 g mletého masa,  cibule, 1 dl červeného vína, lžička Oregana, lžička mletého pepře,  lžička mleté sladké papriky,  lžička tymiánu, 2 lžíce kečupu, 1 dl zakysané smetany, sůl

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osmahneme a podlijeme vínem. Ochutíme kořením, kečupem a solí. Uvaříme široké nudle, scedíme a promícháme s připravenou masovou míšeninou. Směs naložíme do vymazaného pekáčku, zalijeme zakysanou smetanou, posypeme strouhaným sýrem a 20 minut zapékáme v dobře vyhřáté troubě. K tomu zeleninový salát.

Zapečené těstoviny s mletým masem

400 g mletého masa, cibule, 5 lžic kečupu, 4 vejce, 100 g strouhaného sýra, mletý pepř, sůl

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme osolené a opepřené maso. Opečeme, přidáme kečup, podlijeme a dusíme asi 30 minut pod pokličkou. Do vymazaného pekáče dáme vrstvu uvařených, okapaných těstovin. Pokryjeme masovou směsí a zalijeme vejci rozšlehanými se sýrem. Zapečeme v troubě až se začne sýr tavit.

Havířina

200 g mletého masa, 250 g krup, velká cibule, 4 stroužky česneku, 5 lžic sádla, 2 hrsti sušených hub, kmín, majoránka, pepř, sůl 

Kroupy osmahneme na polovině sádla, podlijeme vodou a dusíme. Houby namočíme a povaříme. Na zbytku sádla osmahneme nakrájenou cibuli, mleté maso, přidáme kroupy, nasekaný česnek, koření a promícháme s houbami. Pekáček vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a vložíme kroupy s masem a houbami. Zapékáme asi 30 minut, podáváme se zelným salátem nebo salátem z červené řepy.

Mexický hrnec

2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 500 g mletého masa, 1 l rajčatové šťávy, 2 zelené a 2feferonky červené, pórek, 2 cukety, konzerva zelených fazolek, (cca 400 g), pepř, sůl, chilli koření, svazek čerstvého koriandru

Oloupeme cibuli, rozčtvrtíme a nakrájíme na plátky. Pak oloupeme česnek a prolisujeme.Rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Přidáme cibuli a česnek a ještě několik minut opékáme. Zalijeme rajčatovou šťávou.Očistíme a omyjeme chilli papričky, pórek a cukety. Papričky nakrájíme na nudličky, pórek na širší kolečka. Cukety podélně rozpůlíme a roz­krájíme na plátky. Fazolky necháme okapat.Připravenou zeleninu přidáme k masu, zamí­cháme a opékáme dalších 10 min. Ochutíme pepřem, solí a chilli kořením. Koriandr omyjeme, osušíme a otrháme lísteč­ky. Část jich nasekáme a vmícháme do hrnce. Zbylými lístky ozdobíme hotový pokrm.

Džuveč

1 kg zeleniny (rajčata, karotka, zelené fazolky, hrášek, květák, lilky, brambory, paprika, tykvičky), 3 - 4 cibule, 3 stroužky česneku, sklenice bílého vína, 2 - 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, lžíce citrónové šťávy, vrchovatá lžíce rozinek nebo nezralých bobulí vinných hroznů, špetka mletého koriandru, tymiánu, pepře, pálivá paprička, sůl, lžíce cukru, 3 lžíce rozsekané petrželky a celerové natě, saturejka, 500 g mletého nebo drobně krájeného masa, 0,5 šálku rýže

Pokrájenou zeleninu krátce podusíme na oleji, na kterém jsme předtím osmahli cibuli a česnek. Skleněnou zapékací mísu vytřeme olejem, dáme vrstvu zeleniny, masa, posypeme rýží, kořením a tak střídáme vrstvy, až je miska téměř plná. Nakonec dáme rajčata, zalijeme vínem, pokapeme olejem a pečeme v troubě přikryté poklicí jednu a půl hodiny nebo i déle. Džuveč lze připravit i bez masa nebo i bez rýže. Pojídáme buď samostatně nebo s bílou vekou či rýží.