13. července 2012

Rychlé chuťovky z listového těsta

Listové tésto nakrájíme na plátky (nemusíme ho válet) na nì dáme kolečko rajčete, trochu italských bylinek, plátek Nivy a plátek eidamu a upečeme v troubě.

Pikantní drobné pečivo

240 g mouky smícháme se stejným množstvím nastrouhané Nivy a 200 g másla (nebo Hery). Mùžeme přidat pepř a mletou papriku. Tésto vyválíme vykrajujeme rùzné tvary, nebo na tenké proužky a tvoříme preclíčky, rohlíčky, kolečka a tyčinky. Potřeme žloutkem, posypeme kmínem, mákem nebo sýrem a pečeme ve střednì teplé troubě do rùžova.

Listové tyčinky s Nivou

Listové tésto vyválíme, polovinu posypeme strouhanou Nivou. Těsto složíme a vyválíme, postup opakujeme, dokud není těsto Nivou dostatečné naplněné. Potom plát nakrájíme na proužky, které mùžeme ještě ozdobně svinout. Potřeme vejcem, posypeme sýrem a upečeme dozlatova.

Šneky s Nivou

Ze 20 dkg hladké mouky, 8 dkg másla 1/3 prášku do pečiva a ½ lžičky soli vypracujeme těsto. Pak jej rozválíme a potřeme nápní z 10 dkg másla a 14dkg Nivy. Stočíme do rolády a dáme do ledničky do druhého dne uležet. Potom nakrájíme na kolečka, potřeme vejcem, ozdobíme ořechem nebo paprikou a upečeme ve vyhřáté troubě.

Nivové pirožky

Těsto, připravené z 1/2 kg hladké mouky, Hery, bílého jogurtu, vejce a špetky soli, necháme v chladu odležet. Do nádivky rozmačkáme Nivu s kysanou smetanou a přidáme pokrájenou šunku. Těsto vyválíme a vykrájíme čtverečky nebo kolečka. Ty naplníme nádivkou, přeložíme a kraje spojíme. Potřeme vejcem, posypeme kmínem a upečeme.

Upírské taštičky

Ze 300 g mouky, 2 vajec, soli a 5 lžíc vody vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Na zpěněnou cibulu dáme nakrájené žampiony, mrkev, Nivu, petrželovou nať a žloutek. Ochutíme muškátem, solí a pepřem. Vyválené těsto rozkrájíme na čtverce, poklademe nápní a bílkem slepíme do taštiček. Ty vložíme asi na 10 minut do horkého vývaru, vyjmeme, hustě posypeme Nivou, přelijeme máslem a zapečeme asi 15 minut. Podáváme s ostrým kečupem a červeným vínem.

Extrémní koláč s Nivou

80 g studeného másla rychle zpracujeme s 175 g polohrubé mouky, lžičkou soli, žloutkem a 3 lžícemi ledové vody na hladké těsto. Zabalíme do fólie a min. 1 hodinu chladíme. Rozšleháme vejce se šlehačkou, osolíme, opepříme, a přidáme rozmačkanou Nivu. Těsto vyválíme na tenké kolo a dáme do vymazané formy, potřeme sýrovou náplní a pečeme v předehřáté troubě do zlatova.

Francouzský koláč

Zpěníme cibulku, přidáme šunkový salám nakrájený na kostičky a žampiony. Rozválíme listové těsto, dáme na vymazaný plech a uděláme vyšší okraje. Směs rozprostřeme na těsto,osolíme, poprášíme kari kořením, posypeme strouhanou Nivou a nakonec zalijeme 2 vejci rozšlehanými ve smetaně. Pečeme asi 20 až 30 minut ve vyhřáté troubě.

Štrudl s Nivou a špenátem

Na oleje osmahneme cibulku, přidáme špenát a podusíme. Pak přidáme nastrouhanou NIVU, smetanu a dochutíme česnekem a solí. Listové těsto vyválíme na slabší placku., potřeme vychladlým špenatem a zabalíme jako štrůdl. Potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme dozlatova.

Zapečené bramborové noky

Bramborové noky (gnocchi) uvaříme, promastíme máslem, zasypeme směsí sýrù (niva, eidam, gouda) a krátce zapečeme. Noky podáváme s italskou rajčatovou omáčkou nebo jsou vhodnou přílohou k dušeným masùm.

Zapečené těstoviny s brokolicí a Nivou

Uvařené těstoviny dáme do zapékací mísy, přidáme krátce povařené rùžičky brokolice, nakrájenou Nivu a šunku, rozšlehaná vejce, olivový olej , promícháme a zapečeme.

Těstoviny s Nivou a ořechy

Uvaříme farfalle nebo jiné krátké těstoviny. Nivu rozmačkáme vidličkou, smícháme se smetanou a ohřejeme na slabém ohni až omáčka zhoustne. Přidáme ořechy usekané nadrobno a podle chuti opepříme. Omáčku smícháme s těstovinami a ozdobíme pažitkou.

Těstoviny s brokolicí a Nivou

Brokolici krátce povaříme a pak orestujeme na pánvi s nakrájeným česnekem. Přidáme nahrubo nastrouhanou Nivu a až se začne roztékat, zaprášíme hladkou moukou a zjemníme smetanou. Podáváme s těstovinami, na talíři mùžeme posypat Nivou, eidamem nabo parmezánem.

Žatecká omáčka s Nivou

Na pánvi rozehřejeme rozdrobenou Nivu, přidáme na kolečka pokrájené olivy a na nudličky posekanou šunku, zalijeme smetanou a chvíli povaříme. Uvařené noky nebo těstoviny rozdělíme na jednotlivé porce, zalijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným eidamem.

12. července 2012

Niva v pivním těstíčku

Z mouky, vejce a piva uděláme těstíčko. Špalíček Nivy zabalime do plátku šunky, obalíme v těstíčku a smažíme dozlatova.

Smažený kapustový závitek

Kapustové listy spaříme v osolené vařící vodě a odkrojíme tvrdá žebra. Na každý list položíme hranolek Nivy, okraje přehneme dovnitř a dobře zavineme. Obalujeme v trojobale a zvolna smažíme na olej. Podáváme s bramborovou kaší.

Balíčky s prekvapením

Z alobalu uděláme misky, které vymažeme olejem. Na dno dáme pokrájenou cibuli, plátky brambor, plátek naklepaného masa (kuřecího), kolečka klobásy, kousky Nivy a červenou sterilovanou papriku. Vše co nejlépe uzavřeme a pečeme asi 40 minut.

Králík s nivou

Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme česnekem a obalíme v mouce. Pak je zprudka opečeme na oleji a odložíme. V oleji rozpustíme nakrájenou slaninu, osmahneme nasekanou cibulku, přidáme králíka, trochu rajského protlaku, podlijeme vývarem a bílým vínem. Asi 20 minut dusíme, pak zasypeme strouhanou Nivou, kterou necháme v omáčce rozpustit.

Kurecí kapsa se špenátem a Nivou

Kuřecí maso naklepeme, poklademe listovým špenátem orestovaným na česneku a rozdrobenou Nivou. Přeložíme, okraje rozkleneme a sepneme. Může obalit v trojobalu a osmažit nebo opéct na přírodní způsob.

Kuřecí medailonky v těstíčku z Nivy

Z nastrouhané Nivy, mouky, vejce mléka připravíme těstíčko, které dochutíme česnekem a pepřem. Z kuřecího masa nakrájíme malé medailónky, lehce naklepeme a v těstíčku necháme 2-3 hodiny proležet. Potom smažíme z každé strany několik minut. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Kuřecí řízky s nivou a česnekem

Vymaštěný pekáček vyložíme plátky syrových brambor, které mírně osolíme. Na ně dáme kuřecí řízky, které jsme posypeme česnekem nasekaným na plátky, přikryjeme pórkem nakrájeným na kolečka a zapékáme asi 1/2 hodiny. Pak přidáme nastrouhanou Nivu, zalijeme smetanou a dopékáme tak dlouho, dokud se Niva nerozpustí. 
kure-s-nivou-na-cesneku

Kuřecí roláda s nivou

Kuřecí řízky naklepeme a klademe na alobal mírně přes sebe. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na maso dáme kolečka šunkového salámu, rozmačkanou Nivu a nakládanou červenou papriku. Roládu zabalíme a upečeme v troubě doměkka.

Sekaná pečeně plněná Nivou

Z mletého masa připravíme směs na sekanou, můžeme přidat rajčatový protlak. Smícháme nastrouhanou Nivu s vejcem, mlékem, kouskem másla a zahustíme strouhankou. Na fólii vytvoříme plát z mletého masa, na něj rozprostřeme náplň z Nivou a svineme. Za občasného podlití upečeme do růžova.

Steaky zapečené Nivou

Z hořčice, sojové omáčky a koření připravíme marinádu, ve které necháme steaky přes noc marinovat. Nivu nastrouháme nahrubo, přidáme nakrájený párek, šunku a kapii. Steak z obou stran opečeme na rozpálené pánvi, pak lehce podlijeme, poklademe kolečky cibule a směsí s Nivou a pod pokličkou nebo na grilu zapečeme.

Tortilla po pardubicku

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a naložíme na 20 minut do oleje, soli a koření. Na pánvičce maso krátce orestujeme, přidáme cibulku a nakrájené žampiony a chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Pak přidáme fazole, kečup a nivu a chvilku necháme prohřát. Směsí potřeme předem nahřáté tortilly a servírujeme se zeleninovou oblohou.

Zapečené rybí filé s Nivou

Plátky rybího filé poklademe do vymaštěné zapékací misky nebo pekáčku. Osolíme, opepříme, zakapeme citronem a poklademe plátky žampionů. Nakonec posypeme směsí strouhanky a rozdrobené Nivy. Pečeme dokud sýr na povrchu nezrůžoví.

Smetanová česnečka

Nahrubo postrouhanou mrkev a celer, nasekanou cibuli a kolečka klobásy orestujeme na oleji s máslem. Přidáme drobně pokrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme 15 minut, přidáme česnek a vaříme ještě 5 minut. Pak vlijeme směs sladké a zakysané smetany a vejce. Necháme už jen přejít varem. Na talíři sypeme nastrouhanou Nivou.

Květáková polévka s nivou

Na másle orestujeme rùžičky květáku, zalijeme vývarem a smetanou a uvaříme. Okořeníme pepřem a muškátovým oříškem a pøed podáváním přidáme rozdrobenou Nivu.

Česnečka s nivovými krutony

Z vývaru uvaříme česnekovou polévku, do které přidáme na nudličky nakrájené uzené maso, párek a vejce. Chléb nakrájíme na čtverečky, které posypeme Nivou a zapečeme ve vyhřáté troubě. Krutony vkládáme do polévky těsně před podáváním.

Svačinová polévka

Z másla a mouky udìláme svìtlou jíšku, zalijeme vodou, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, rozdrobenou Nivu a masox. Uvedeme do varu a vaøíme 20 minut. Pak pøidáme prolisovaný èesnek, sùl, pepø a vaøíme ještě 5 minut. Nakonec přidáme kysanou smetanu. Na talíři zdobíme pažitkou nebo petrželkou.

11. července 2012

Moravské koláče

50 dkg hladké mouky,5 dkg kvasnic,2-3 žloutky,sklenička oleje - 1 litru,1 1/2 skleničky mléka,2 lžíce cukru,vanilkový cukr, trochu soli,citrónová kůra
Z kvasnic, mléka a cukru uděláme kvásek, zaděláme těsto a necháme kynout. Z vykynutého těsta uděláme rukou placičku, zabalíme do ní tvarohovou náplň a uděláme kuličku, do které vymáčkneme důlku a do důlku dáme povidla.Nebo obráceně, dovnitř povidla, navrch tvarohovou náplň.
Tvarohová náplň - měkký tvaroh, moučkový cukr, citrónová kůra, žloutky.
Před upečením potřít koláče rozpuštěným tukem.

Karamelovo-ořechové řezy

těsto: 450 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, lžička jedlé sody, 3 lžíce mléka
ořechový karamel : 250 g vlašských ořechů na hrubo posekaných, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 3 lžíce medu
citronový krém: 100 g cukru, 200 g másla, 3 dl mléka, 1,5 lžíce hladké mouky, 1,5 lžíce Solamylu (škrob), 1 cukr vanilka, šťáva z půlky citronu
Rum na pokapání.

Na ořechový karamel smažíme najednou všechny ingredience na pánvi asi 5-10 min. Mezitím si smícháme všechny suroviny na těsto a rozdělíme na 2 půlky. První díl těsta vyválíme na pečící papír (plech 33x37 cm), lžící na něj rozetřeme všechen horký ořechový karamel (pokud nám vystydnul a ztvrdnul, stačí znovu ohřát) a pečeme asi 8 - 10 min ve vyhřáté troubě na 170 °C (musí zůstat světlé). Po upečení plát vyklopíme na přibližně stejně velký obrácený plech (ořechy budou dole), stáhneme pečící papír a necháme vychladnout. Pak znovu překlopíme, aby byly ořechy nahoře. Druhý díl těsta vyválíme na pečícím papíru, upečeme a necháme na plechu vychladnout. Pak plát těsta pokapeme rumem, pomažeme krémem a přikryjeme (sešoupneme z plechu) plátem těsta karamelem nahoru. Nechámtěstoe minimálně den (lépe 2) uležet.
Na krém uvaříme mléko s moukou, Solamylem a cukrem na kaši, necháme vychladnout. Pak umícháme máslo, po lžících přidáváme moučnou kaši a nakonec zašleháme citronovou šťávu.

Tiramisu Italie

3 pomazánková másla bez příchuti ( používám od madeta ), 3 smetany ke šlehání, 30 dkg moučkového cukru, 2,5 balíčku dětských kulatých piškotů, 0,5 l silné kávy Nescafé, rum dle chuti, kakao na posypání

Pomazánková másla, smetanu ke šlehání a moučkový cukr dáme do vyšší mísy a šleháme ručním šlehačem při nejvyšších otáčkách do zhoustnutí. Vezmeme si dortouvou formu a na dno naskládáme piškoty, které jsme namáčeli v kávě s rumem. Na to dáme část nápně, opět piškoty, opět krém, opět piškoty a nakonec krém, který uhladíme do roviny. Celý moučník poprášíme kakaem a dáme ztuhnout do lednice na 24 hodin.

Tažený štrúdl

250 g hladké mouky, lžíce (20 g) cukr moučka, 40 g rozehřátého másla, 1 lžíce octa + 1 dl teplé vody
náplň: strouhaná jablka, skořicový cukr, rozinky namočené v rumu

Mouku s cukrem prosijeme a přidáme rozehřáté máslo. Za postupného přilévání teplé vody s octem zpracujeme na vále nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto.Podle kvality mouky musíme upravit množství vody. Těsto necháme zakryté, aby neoschlo odpočinout asi půl hodiny v teple. Nejjednodušší je dát ho do hlubokého talíře nebo misky a postavit na něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde těžce rozválet. Pak těsto rozdělíme na 3 díly, každý tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na 35x30 cm, po celé ploše poklademe jablky, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami a zabalíme. Přeneseme na plech, potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C až zrůžoví.

Švestkový koláč kynutý

500 g hladké mouky, 65 g cukru, špetka soli, 250 ml mléka, 125 g másla, kostka droždí, 2 kg švestek, 5 lžic cukru krystal na posypání

Hladkou mouku, cukr a sůl promícháme. Mléko ohřejeme. Droždí rozdrobíme v mléce a spolu s rozpuštěným máslem přidáme k mouce. Hnětačem všechny přísady zpracujeme na hladké těsto. Zakryjeme ho a na teplém místě necháme zhruba 30 minut kynout. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme ho na plechu vyloženém pečícím papírem. Navrch položíme švestky a lehce je do těsta zamáčkneme. Potom koláč necháme ještě kynout asi 30 minut. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) 35-40 minut. Upečený koláč posypeme krystalovým cukrem a podáváme.

Pařížské kostky

těsto: 3 vejce, sklenka cukru krupice, sklenka mléka, 0,5 sklenky oleje, 2 sklenky polohrubé mouky, prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa
Pařížský krém: 0,5 l mléka, 150 g másla, 150 g ztuženého tuku Iva, 50 g čokolády na vaření,lžíce kakaa


Den předem si připravíme pařížský krém. Do kastrolu dáme mléko, máslo a tuk. Zahříváme až k varu, ale nevaříme! Stáhneme z kamen, přidáme čokoládu, která se teplem rozehřeje.Necháme chvíli prochladnout a pak mixujeme 4 minuty. Uložíme do ledničky nejlépe do druhého dne, minimálně 6 hodin. Pak vyšleháme do hustého krému (velmi rychle).
Na těsto ušleháme vejce s cukrem, přidáme ostatní, nakonec mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 min. Necháme vychladnout,pak potřeme pikantním džemem, na to navršíme pařížský krém. Povrch můžeme posypat strouhanou čokoládou (např. Margot), nebo posypat Grankem.

Rychlá huspenina

uvařené vepřové maso, kyselé okurky, cibule, naložená kapie, sáček želatiny, lák z okurek,sůl, ocet
Maso, okurky a cibuli nakrájíme najemno, přidáme proužky kapie a osolíme. Želatinu připravíme podle návodu, část vody nahradíme lákem z okurek, přidáme trochu octa. Když lák nemáme, dáme octa víc. Směs dáme do misky nebo do formy, zalijeme želatinou a necháme ztuhnout.

Hovězí nudle s dresingem

600 g hovězí zadní, větší cibule, česnek, zelené bylinky (kopr, petrželka, celér, majoránka, záleži na tom co vám chutná), zakysaná smetana, sůl, barevný drcený pepř, sojová omáčka, olej, bílé víno, citronová šťáva, provensalské bylinky, cca 1,2 kg brambor

Hovězí maso nakrájíme na plátky silne cca 1,5cm. Připravíme si marinádu: drcený pepř, sůl, 1 PL sojové omáčky, olej,1PL provensalských bylinek. A naložíme do ní maso. Marinujeme 0,5 hodiny.
Připravíme si dresing: zakysaná smetana, prolisovany česnek, půl cibule nakrájené na jemno, trocha bílého vína, sůl, citronová šťáva a bylinky nasekané na drobno. Poměr surovin záleží na vaši chuti.
Brambory dobře omyjeme a i se slupkou nakrájíme na měsíčky, osolíme, posypeme provensalskými bylinkami a dáme péct na olejem vymazaný plech do předehřáté trouby.Naložené maso opečeme na panvičce, z každé strany tak 4 minuty a vyjmeme na prkénko, kde jej následne nakrájíme na tenké nudličky. Do výpeku přidáme nakrájenou druhou polovinu cibule a orestujeme, přidáme nakrájené maso a ještě krátce orestujeme. Podáváme tak, že si na talíř připravíme porci pečených brambor, na ně 1-2 PL dresingu a na dresing dáme porci masa.

Vepřové roládky na zelenině

váleček z kýty,poličan,klobása,kyselá okurka, hořčice, křen, koření jaké máme rádi,sůl,pepř,mražená zelenina
Váleček z kýty si rozřízneme na plátek, osolíme, popepříme, pomažeme  hořčicí a křenem,položíme na tenko nakrájeným poličanem,na proužky nakrájenou klobásou,na proužky nakrájenou okurkou a zabalíme do roládky. Na vymazaný pekáč dáme cibuli,položíme roládku,přikryjeme a pečeme.V polovině pečení přidáme zeleninu a pečeme odkryté.

Vepřová konzerva

2,60 kg bůček,2 lžíce vegety,0,5 lžíce sanytr (rychlosůl), 0,5 lžičky soli, 0,5 litru vody
Bůčkové maso,pokud možné ne úplně libové nakrájíme na kostičky a dáme do tlakáče,přidáme vegetu, sůl, rychlosůl a vodu a vaříme 1 hodinu.Po uvaření naplníme kelímky např.od ramy a podobně,necháme vychladit a pak dáme do lednice. Můžeme taky dát do sklenic a zavařit,asi 45 minut.

Krkovička se staročeským zelím

malá hlávka bílého zelí, slanina, cibule, pepř, sůl, drcený kmín, lžíce octa, lžíce cukru, lžíce hladké mouky na zahuštění, krkovička, cibule, sůl, pepř, česnek, popřípadě grilovací koření, nebo jakékoliv kdo má na vepřovém rád

Nakrájíme si slaninu na kostičky, uškvaříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a pokrájené zelí. Zelí osolíme, opepříme, okmínujeme, promícháme s cibulí a špekem a zalijeme malým množstvím vody(asi 1 dcl) a dusíme asi půl hodiny. Hlídáme, aby se nám voda úplně nevypařila, ale moc jí nepřiléváme. Když máme zelí měkké, zaprášíme asi jednou lžící hladké mouky a provaříme, dochutíme octem a cukrem, jak jsme zvyklí, někdo má raději sladší, někdo kyselejší. Maso si klasicky upečeme, jak jistě každý zvládne a podáváme se zelím a knedlíkem.

Klobásky

10 kg vepřového (plec, bůček)asi 30 dkg soli,15-20 dkg česneku, 15-20 dkg maďarské papriky (sladké) 2,5 dkg pálivé papriky (i víc, podle chuti) 4 dkg pepře,trošku celého kmínu, majoránka (nemusí být)
Maso nakrájíme na menší kostičky, za předpokladu, že jej pak už nemeleme,promícháme s kořením a uložíme od večera do rána někde do chladu.Střeva pořádně propláchneme a namočíme je do vody z česnekem. Necháme je chvíli postát. Plníme je pak masovou směsí, pověsíme na tyče aspoň přez noc aby vykapala případná voda a na druhý den vyudíme.

Selské nudle

široké nudle, zbytek vařeného uzeného masa nebo uzená rolka - je důležité, aby maso bylo libové a bylo ho dost, čerstvé papriky, žampiony, tekutá šlehačka, vejce, cibule, česnek,olej, sůl, bazalka, sýr podle chuti, výborná je Mozzarella
Na oleji zpěníme cibuli na kostičky, přidáme nakrájené žampiony, papriky a třený česnek,trochu osolíme a smažíme, dokud nejsou papriky poloměkké. Nudle uvaříme "al dente", do scezených a horkých vmícháme tekutou šlehačku s rozkvedlaným vejcem a bazalkou. Na talíři na porci těstovin nalijeme zeleninovou směs a posypeme mletým nebo na hodně malé kostičky nakrájeným uzeným masem. Můžeme posypat sýrem.

Zapečené brambory s uzeným masem a smetanou

brambory uvařené ve slupce, oliv.olej, cibule, česnek, uzené maso, smetana, sůl, pepř, máslo, vejce, mléko

Na pánvi na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme česnek a po chvilce přidáme uzené maso. Po orestování přilejeme smetanu, osolíme (není nutné ), opepříme a krátce povaříme, aby smetana trochu zhoustla. Zapékací formu vymažeme máslem a klademe do ní vrstvy na plátky nakrájených vařených a oloupaných brambor a smetanové omáčky s uzeným masem. Poslední vrstva je bramborová. Pečeme v předehráté troubě na 180°C asi 10-15 min. Potom brambory zalejeme vejci rozmíchanými s trochou mléka. Pečeme dalších cca 15 min., až se udělá křupavá kůrčička. Pzn: Množství surovin je závislé na velikosti zapékací formy

Pikantní hovězí s Moravankou

1 kg předního hovězího masa,15 dkg slaniny,2 klobásy, větší cibule,2 skleničky naložené zeleniny Moravanky, půl červené kapie,půl žluté kapie,2 lžíce Worcesterové omáčky,lžíce plnotučné hořčice,2 kostky hovězího bujonu, olej, sůl, pepř, mouka na zahuštění
Na oleji orestujeme slaninu a cibuli nakrájené na kostičky. Pak přidáme maso nakrájené rovněž na kostky, klobásy na kolečka, osolíme, opeříme a chvíli restujeme. Pak podlijeme vroucí vodou, v které jsme rozmíchali bujony, přidáme hořčici, worcester, kapie nakrájené na proužky a obě Moravanky i s nálevem (okurky z ní nakrájíme na kolečka a cibulky na půlky ).Dusíme doměkka a nakonec trochu zahustíme. Podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem.

Kuře s parmazaném

kuře, 100 gramů másla, 100 gramů rajčat, tři lžíce oleje na omáčku, dva stroužky česneku, dvě lžíce rajčatového protlaku, 100 gramů parmazánu, majoránka, špetka cukru,vývar

Kuře osolíme a na másle v troubě upečeme. Mezitím připravíme omáčku: na třech lžících oleje osmahneme nasekaný česnek, přidáme oloupaná, nakrájená a semen zbavená rajčata, osolíme, chvíli podusíme, přidáme protlak, parmazán, lžičku majoránky a špetku cukru.Vaříme a je-li to nutné, ředíme vývarem. Pečené kuře rozdělíme na porce, vložíme do omáčky, trochu podlijeme vývarem a společně ještě asi 10 minut dusíme. Podáváme s těstovinami nebo s rýží.

Kuřecí kousky v sýrovém těstíčku

400 g kuřecích prsíček,sůl olej na smažení
na těstíčko : vejce,50 ml bílého vína,80 g hladké mouky,
80 g strouhaného sýra,0,5 lžičky pálivé papriky,0,5 lžičky sladké papriky

na dresing :100 g bílého jogurtu,100 g majonézy,mletý bílý pepř,sůl,2 stroužky česneku, lžíce sekané pažitky
Maso nakrájíme na cca 1,5 cm široké a 5 cm dlouhé nudličky, osolíme.Vejce rozšleháme s vínem,zašleháme mouku, sýr a nakonec oba druhy papriky a sůl.Vznikne husté, hladké těstíčko.Kousky kuřete namáčíme v těstíčku a ihned je smažíme ve větším množství rozpáleného oleje tak, aby bli kousky potopené.Smažíme zhruba 3-4 minuty.

Kuřecí řezanka s bramboráky

bramboráky: 1,5 kg brambor, 3–4 vejce, 7 stroužků česneku i více, sůl, pepř, kmín,majoránka, hladká mouka
řezanka: 4 stehenní (prsní) kuřecí řízky, sůl, sójová omáčka, lečo

Řízky si nakrájíme na nudličky, osolíme a rychle osmahneme na rozpáleném oleji, zakapeme sójovou omáčkou a zalijeme lečem a dusíme do odpaření vody. Brambory si nastrouháme, osolíme, okořeníme a spojíme s vejci. Přidáme prolisovaný česnek a vše zamícháme. Zasypeme troškou mouky a pořádně promícháme. Na rozpáleném oleji tvoříme bramboráčky, které smažíme dozlatova z obou stran.

Kuřecí stehenní řízek harmonie

4 kuřecí stenní řízky, 4 vejce, polévkovou lžíci, hladké mouky, 2 dcl mléka, 0,5 jablka, 2 žampiony, polévkovou lžíci krájených mandlí, kávovou lžičku rozinek, sůl, olej na smažení
Nejdříve si z mouky, vajec a mléka vyšleháme těstíčko. Do něj přidáme nastrouhanou půlku kyselého jablíčka, nakrájené mandle, rozinky a na malé kousky nakrájené žampiony. Řízky nasolíme a obalíme v tomto těstíčku a hned je smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s tatarskou omáčkou a jako příloha je vhodná bramborová kaše.

Kuřecí špízy

500 g kuřecích prsíček, 1 větší červená a 1 žlutá paprika, 2 nožičky pikantní klobásy, 3 cibule
na marinádu : limetková šťáva, nastrouhaný čerstvý zázvor, sojová omáčka, lžíce medu,olivový olej

Maso nakrájíme na stejnoměrné kousky a vložíme do marinády. Nejlepší je nechat marinovat přes noc. Na špejle střídavě napichujeme maso, kousky papriky, cibule a kolečka klobásy. Na koncích by měla být klobása. Grilujeme na venkovním grilu, v horším případě v troubě a potíráme zbytkem marinády.

Prezidentské řízky dle tety

300 g kuřecích prsíček,150 g gothaje (junior, šunkový - jak má kdo rád),2 cibule,100 g eidamu,3 vejce, sůl, sladká paprika
Prsíčka rozpůlíme, aby nebyli tak tlusté. Vložíme je na pekáček, osolíme, opaprikujeme. Dále poklademe cibulí nakrájenou na kolečka. Navrh naskládáme kolečka salámu.V misce si smícháme nastrouhaný eidam a vajíčka. Nakonec to vše touto směsí zalijeme a rozprostřeme po celém pokrmu. Navrh dáme 2 plátky hery či jiného tuku. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 20 - 30 minut.

Rošťáci -recept Petra Nonotneho

4 kuřecí řízky (možno i vepřové), 2 vejce, 2 lžíce škrobu, 2 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce prolisovaného česneku, 2 lžíce grilovacího koř, sůl, pepř, olej na smažení
Maso naložíme na 24 hod do marinády a poté opečeme na oleji. Ke konci pečení maso vyjmeme a do výpeku přidáme marinádu rozmíchanou v trošce vody, chvilku povaříme a přidáme zpět maso.

Biftečky Pikant

kuřecí prsa nebo vepřové plátky, hořčice, hladká mouka, sůl, pepř

Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme a každý plátek z jedné strany mírně potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Pak je zlehka obalíme v mouce (přebytečnou sklepnout) a smažíme v rozpáleném tuku. Vkládáme nejdříve pomazanou stranou. Biftečky jsou rychle hotové a mimořádně šťavnaté a pikantní. Můžeme samozřejmě kromě soli a pepře použít i nějaké své, oblíbené koření.

Ohnivé maso

500 g vepřové kýty, 100 g cibule, olej, 100 - 150 g hořčice nebo jen lžíci a trošku mouky, 150 g sterilovaných sladkokyselých okurek bez nálevu, 100 g sterilované kapie bez nálevu, 70 g sterilovaných feferonek i s nálevem, sůl, mletý pepř
Na oleji zprudka orestujeme nudličky z vepřové kýty, osolíme, opepříme a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, chvíli restujeme, přidáme hořčici a na proužky nakrájené okurky, kapii a nadrobno feferony. Znovu vše restujeme až do tuku a nakonec přilijeme nálev z feferonů nebo vodu a necháme provařit. Část hořčice se může vynechat a maso před zalitím nálevem poprášit hladkou moukou a chvilku osmahnout. Příloha: hranolky, chléb, topinky, malé bramboráčky.

Smažený mletý řízek se sýrem

20 dkg hovězího masa,20 dkg vepřového masa,10 dkg tvrdého sýra,trochu petrželové natě,vejce,sůl,pepř, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení
Maso umeleme, osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, petrželovou nať a ,promícháme. Se směsi utvoříme placky, které obalíme jako řízky a smažíme na rozpáleném tuku.

10. července 2012

Šátečkové koláčky

200 g měkkého tvarohu,100 g másla nebo Zlaté Hané,50 g amarantové mouky,150 g mouky hladké,100 g moučkového cukru,vejce,2 lžíce mléka,300 g marmelády,rozšlehané vejce na potření,lžíce jemně strouhaných vlašských ořechů, tuk a mouka na plechy
Tvaroh prolisujeme na vál, přidáme prosátý moučkový cukr, vejce, máslo i oba druhy mouky. Vše krátce vypracujeme v hladké a nelepivé těsto. Je-li těsto tuhé,přidáme mléko a necháme jej v chladu asi 2 hodiny odležet. Potom je vyválíme na moukou poprášeném vále do tenkého plátu a rádýlkem nakrájíme čtverce o velikosti 8 x 8 cm. Rohy koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a do prostřed dáme marmeládu. Ty pak přehneme do středu, přitiskneme a koláčky přeneseme na tukem potřený a moukou vysypaný plech. Každý koláček potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme strouhanými ořechy a v předehřáté troubě upečeme do zlatova.

Tvarohový domáci koláč

250 g měkkého tvarohu,130 g polohrubé mouky,100 g másla nebo Zlaté Hané,60 g moučkového cukru,3 vejce,sáček vanilinového cukru,5 lžic cukru krupice,2 lžíce amarantové mouky
Z obou druhů mouky, másla, prosátého moučkového cukru a 1 žloutku krátce vypracujeme těsto. Toto necháme v chladu asi 3 hodiny odpočinout. Poté jej rozválíme a vytvarujeme do širší kulaté koláčové formy tak, abychom měli vyšší okraj. Takto upravené těsto upečeme ve vyhřáté troubě do světlerůžova. Mezitím vyšleháme tvaroh s vanilinovým cukrem a 2 žloutky v hladký krém.Tímto potřeme upečené těsto a na něj rozetřeme tuhý sníh z bílků i cukru krupice.Vše pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě asi 180 °C dokud sníh nezrůžoví.

Tvarohové placičky

500 g měkkého tvarohu,2 vejce,80 g polohrubé mouky,2 lžíce amarantové mouky,lžička sladidla Nutra Sweet anebo 2 lžíce moučkového cukru,kelímek bílého jogurtu,špetka soli, strouhanka, tuk na smažení, džem
Do misky prošijeme oba druhy mouky,přidáme vejce, sůl, sladidlo a tvaroh. Vše dobře promícháme, až vznikne stejnorodé těsto. Vzniklé těsto přeložíme na vál ze kterého vyválíme váleček a ten nakrájíme na kolečka. Ty za pomoci strouhanky roztlačíme na tenké placičky a smažíme je po obou stranách na rozehřátém tuku. Usmažené pocukrujeme, potřeme džemem a přelijeme rozšlehaným jogurtem.

Tvarohový nákyp s ovocnou omáčkou

500 g tvarohu,80 g krupicového cukru,50 g másla,4 lžíce mléka, 4 vejce,100 g polohrubé mouky,vanilinový cukr,máslo na vymazání pekáčku,sůl,ovocná omáčka
Změklé máslo vyšleháme s polovinou cukru a žloutky. Poté přidáme rozmíchaný tvaroh se špetkou soli a mouku spolu s mlékem. Vše zamícháme rychle a krátce tak, aby nedošlo k velkému snížení objemu hmoty. Hotovou hmotu ihned rozetřeme do máslem vymazaného pekáčku a upečeme ve vyhřáté troubě. Tvarohový nákyp podáváme horký, přelitý teplou ovocnou omáčkou.

Nudlový nákyp se sýrem a kuřecím masem

200 g těstovin (nudle, fleky),vykoštěné maso z 1/2 kuřete,50 g sýra (Eidam, Primátor),50 g másla,3 vejce, velká cibule,50 g zeleného hrášku,máslo na vymazání formy,strouhanka na vysypání formy,sůl,strouhanka na vysypání formy
Těstoviny uvaříme podle návodu uvedeném na sáčku. Hotové propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme a na rozehřátém másle necháme zesklovatět. Poté přidáme drobně krájené kuřecí maso, osolíme, okořeníme a na mírném ohni dusíme doměkka. Sundáme z ohně zamícháme hrášek spolu se 2/3 strouhaného sýra, žloutky a vše dobře zamícháme.Poté rychle a krátce zamícháme tuhý sníh z bílků. Ihned rozetřeme do máslem a strouhankou vysypaného pekáče. Povrch stejnoměrně posypeme zbývajícím sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 °C asi 30 minut (až je povrch zlatohnědý). ,Nudlový nákyp se sýrem a kuřecím masem podáváme se zeleninovými saláty.

Jablkový nákyp

4-5 větších jablek,4 tvrdší rohlíky,50 g másla,200 ml mléka,3 vejce,80 g cukru krupice nebo 30 g sladidla,mletá skořice, citrónová šťáva,máslo na vymazání formystrouhanka na vysypání formy
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, pak hrubě nastrouháme a takto upravené zakapeme citrónovou šťávou. Rohlíky namočíme do mléka, necháme pořádně provlhnout a teprve poté prolisujeme přes řidší síto, popřípadě pomeleme na masovém mlýnku. Do vzniklé kaše zamícháme upravená jablka.Změklé máslo vyšleháme s cukrem za postupného přidávání žloutků do pěny. Přidáme kaši z rohlíků i jablek a vše dob-ře promícháme. Nakonec rychle a krátce zamícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu ihned rozetřeme do máslem a strouhankou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu asi 40 minut. Hotový nákyp zlehka pocukrujeme a podáváme pokapaný rybízovým sirupem.

Ovocná omáčka - borůvková

1/2 l borůvek,70 g moučkového cukru anebo 10 g sladidla, 100 ml mléka, 15 g škrobu, 50 ml vody (asi 4 lžíce), 20 g másla
Cukr - sladidlo zalijeme vodou, necháme rozpustit a uvedeme do varu. Do vařící vody vsypeme přebrané, omyté borůvky a necháme je přejít varem. Poté je zalijeme mlékem s rozmíchaným škrobem, zamícháme asi 1 až 2 minuty povaříme.Během varu do omáčky zamícháme máslo.

Ostrá sýrová pomazanka

200 g taveného smetanového sýra,100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu,vejce uvařené natvrdo,5 lžic mléka, lžička plnotučné hořčice, 2 feferonky, sál
Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Poté přidáme propasírované vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Sýr jemně nastrouháme, feferonky drobně nasekáme a spolu s hořčicí zamícháme do předešlé směsi. Ostrou sýrovou pomazánku podáváme natřenou na bílém pečivu.

Smetanova pomázanka z Nivy

200 g Nivy,100 g másla,2 stroužky česneku anebo lžička tekutého česnekového koření,6 lžic sladké smetany,zelená petržel
Změklé máslo vyšleháme s jemně nastrouhaným sýrem za postupného přidávání smetany do pěny. Poté přidáme utřený česnek a drobně sekanou petrželkou.Pomazánku z Nivy použijeme na chlebíčky, anebo k plnění slaného pečiva.

Pomázanka z Kamadetu

2 kusy sýra Kamadet,8O g másla,lžička strouhaného křenu,50 g vlašských ořechů,mletá sladká paprika,na ozdobu, ředkvičky, pažitka, okurka
Zralý hermelín vyšleháme s máslem a poté přidáme jemně strouhaný křen i papriku. Pomazánku dáme do misky, posypeme sekanými ořechy a zdobíme ozdobně krájenými ředkvičkami, sekanou pažitkou i plátky okurky. Hermelínovou pomazánku podáváme s bílým pečivem.

Okurková smetanová pomazánka

200 g pomazánkového másla,200 g salátové okurky,3 lžíce zakysané smetany,60 g taveného sýra (bez příchuti),mletý bílý pepř, sůl,2 lžíce sekané pažitky
Okurku omyjeme a drobně nakrájíme.Změklé máslo rozšleháme se sýrem a poté zašleháme smetanu. Přidáme sůl, pepř a pažitku. Vše dobře promícháme spolu s okurkou. Okurkovou pomazánku natíráme na krajíčky tmavého chleba a ty zdobíme plátky ředkviček

Liptovská pomazánka

500 g tučného tvarohu,70 g másla,menší cibule,100 ml mléka, mletá sladká paprika, sůl
Změklé máslo šleháme do pěny za postupného přidávání tvarohu a mléka. Do vyšlehané pomazánky zamícháme drobně krájenou cibuli a dochutíme solí i paprikou. Liptovskou pomazánku na krajíčky tmavého chleba a zdobíme čerstvou zeleninou.

Tvarohová pomazánka s pažítkou

250 g měkkého tvarohu,80 g másla,1/8 l mléka anebo smetany, cibule, svazek pažitky,sladká mletá paprika, sůl
Máslo vyšleháme se solí a paprikou. Pak přidáme prolisovaný tvaroh a podle potřeby zředíme mlékem nebo sladkou smetanou podle hustoty tvarohu. Poté přidáme drobně krájenou cibulku i pažitku.Vše dobře promícháme a podle vlastní chuti dochutíme. Tvarohovou pomazánku s pažitkou podáváme s tmavým
chlebem a můžeme zdobit plátky ředkvičky.

Květáková pomazánka

květák,6 lžic zakysané smetany,pažitka, mletý kmín,mletý bílý pepř, sůl
Květák omyjeme, očistíme a rozebereme na jednotlivé růžičky. Uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka, zcedíme a necháme vychladnout. Poté drobně nakrájíme. dáme do misky a přidáme nejprve rozmíchanou smetanu spolu s pepřem.Nakonec zamícháme drobně krájenou pažitku. Podáváme s bílým chlebem nebo čerstvým pečivem.

Rajčatový salát s vejci

500 g rajčat,2 natvrdo vařená vejce,1-2 sterilované okurky, cibule, kelímek bílého jogurtu-Klasic,3 lžíce smetany na šlehání,2 lžíce majonézy,anebo tatarské omáčky,ocet,cukr-sladidlo,sůl
Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.Uvařená vejce necháme vychladnout,oloupeme a nakrájíme na kolečka. Stejně tak nakrájíme okurku. Cibuli jemně nasekáme. Jogurt rozšleháme se smetanou i majonézou, osolíme a dochutíme octem, cukrem i pepřem. Poté vše dobře promícháme

Kedlubnový salát se smetanou

600 g kedluben,250 ml zakysané smetany,lžička oleje,šťáva z poloviny citrónu,mletý bílý pepř, špetka sladidla,svazek pažitky anebo petrželky, sůl
Kedlubny oloupeme, malé křehké lístečky ze středu kedluben omyjeme a dáme stranou. Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Zelené byliny opereme a dáme okapat. Mezitím si připravíme zálivku rozšleháním zakysané smetany s citrónovou šťávou, olejem, solí, pepřem a sladidlem.Do salátové mísy vložíme nastrouhané kedlubny, jemně krájené byliny a zalejeme krémovitou zálivkou. Vše dobře promícháme.Nakonec posypeme nadrobno sekanými kedlubnovými lístečky.

Hlávkový salát s jogurtovou zálivkou

3 hlávkové saláty,200 ml bílého jogurtu,100 g eidamu - ementálu, mletý bílý pepř, sůl
Salát obereme na jednotlivé listy, opereme a necháme okapat. Poté nakrájíme na nudličky a vložíme do salátové mísy.Z jogurtu, soli a pepře připravíme zálivku,vmícháme do ní na nudličky nakrájený sýr, nalijeme na nakrájený salát a zlehka promícháme.

Zapečené zelí s bylinkami

2 menší hlávky zelí (asi po 700 g),2 cibule,1/4 l zeleninového vývaru,40 g másla,200 g žervé nebo lučiny,120 ml smetany na šlehání,svazeček pažitky,zelené petrželky, kopru,mletý pepř, sůl
Zelí očistíme, opereme a rozpůlíme (větší hlávky nakrájíme na několik kousků).Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.V kastrolu rozehřejeme máslo a na něm osmahneme dozlatova cibuli. Poté ji zalijeme vývarem a přidáme rozkrájené zelí. Osolíme, opepříme a dusíme přiklopené pokličkou asi 15 minut. Mezitím opereme zelené bylinky a nasekáme je nadrobno. Smetanový sýr rozmícháme se smetanou, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme sekané natě.Povařené zelí vyjmeme z vývaru a necháme na sítku okapat. Poté je vložíme do zapékací misky a zalijeme bylinkovým krémem. V předehřáté troubě asi 5 minut zapékáme. Zapečené zelí s bylinkami podáváme s plátky masa upravenými jako minutka a bramborovými hranolky.

Chřest s holandskou omáčkou

1 kg bílého chřestu,8 brambor,200 g másla,3 lžíce přepuštěného másla,50 g sýra,7 žloutků,svazek petrželky,mletý bílý pepř, lžička citrónové šťávy, cukr-sladidlo, 200 g plátků šunky, sůl
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Chřest oloupeme a dřevnaté konce odřízneme. Čistý chřest vaříme 15 minut v mírně osolené vodě se lžičkou cukru a 2 lžícemi másla.Nastrouhané brambory promícháme se 4 žloutky, solí, pepřem a drobně sekanou petrželkou. Z tohoto těsta uděláme placičky a ty smažíme na přepuštěném másle dozlatova. Hotové uložíme v teplém prostředí. Zbytek másla rozpustíme, přidáme k němu nastrouhaný sýr, vyšlehané zbylé 3 žloutky, osolíme, opepříme a dochutíme podle vlastní chuti citrónovou šťávou. Uvařený chřest jsme nechali okapat a vložili do zapékací misky. Poté přelijeme vyrobenou omáčkou a v předehřáté troubě zapečeme. Podáváme tak, že na talíř položíme plátky šunky, teplé bramborové placičky a jednotlivé porce zapečeného chřestu.

Fazolky na zakysane smetaně

300 g zelených fazolek,sterilované fazolky,50 g másla, cibule,2 lžíce hladké mouky,200 ml zakysané smetany,mletý bílý pepř, lžíce sekaného kopru,ocet, cukr-sladidlo, sůl
Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na rozehřátém másle. Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Tuto zředíme nálevem z fazolí (čerstvé fazolky předem povaříme v osolené vodě doměkka) a osolíme i opepříme. Vše asi 10 minut povaříme na mírném ohni a podle chuti přidáme cukr a ocet. Do hotové omáčky vmícháme nadrobno krájený kopr a fazolky, necháme prohřát a nakonec zamícháme rozmíchanou smetanu. Fazolky na smetaně podáváme k vařeným masům anebo vejci s vařenými brambory.

Nákyp z mladých kukuřičných klasů

10-12 kukuřičných klasů,30 g másla,150 ml zakysané smetany,2 vejce,50 g eidamu,sůl
Kukuřičné klasy očistíme, opláchneme a vložíme do vařící osolené vody. Klasy vaříme do poloměkka a potom zrna odtrhneme.Tyto rozmixujeme se žloutky a smetanou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do rozmixované směsi. Hotovou hmotu rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a pokapeme zbylým máslem. Ve vyhřáté troubě zapečeme dozlatova.Nákyp z mladých kukuřičných klasů podáváme s čerstvým pečivem.

Špagety se žampiony a masem

300 g špaget,200 g žampionů,40 g másla nebo Zlaté Hané,150 g pečeného vepřového masa,4 rajčata,100 g strouhaného sýra (eidam apod.),200 ml smetany na šlehání,2 lžičky kořenící směsi italské,mletý pepř, sůl

Špagety uvaříme podle návodu v osolené vodě, zcedíme a necháme okapat.Žampiony nakrájíme na plátky a osmahneme na rozpáleném másle. Přidáme drobně krájené maso, na kostičky nakrájená oloupaná rajčata i část strouhaného sýra a promícháme se špagetami. Vzniklou směs dáme do pekáče vymazaného máslem, posypeme zbytkem strouhaného sýra a zalijeme smetanou s rozšlehaným kořením i špetkou soli. Vše upečeme v předehřáté troubě dozlatova.Špagety se žampiony podáváme se zeleninovým salátem.

Nudle se špenátem a sojovými klíčky

1 kg čerstvého špenátu (případně 300 g mraženého),300 g širokých nudlí,2 cibule,stroužek česneku,40 g másla,150 ml zakysané smetany,200 g sojových klíčků,2 lžíce strouhaného Primátoru,mletý bílý pepř,strouhaný muškátový oříšek,sůl
Špenát dobře očistíme, opereme, nasekáme nebo umeleme. Mražený necháme částečně rozmrazit. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozpálíme máslo a drobně krájenou cibuli s česnekem na něm osmahneme. Přidáme špenát a dusíme asi 5 minut.Sojové klíčky propereme a necháme okapat. Poté přidáme k podušenému špenátu a necháme prohřát. Sejmeme z ohně a zamícháme zakysanou smetanu. Vše osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem.Uvařené nudle scedíme, necháme okapat a pak je přidáme do špenátu s klíčky. Necháme společně prohřát, rozdělíme na jednotlivé porce a ty posypeme strouhaným sýrem.

Těstoviny na švýcarský způsob

300 g těstovin (mušličky, kolínka) nejlépe amarantové ,menší květák,4 špekáčky,50 g másla,250 ml sladké smetany,100 g taveného sýra bez příchuti (např. Lipno),mletý bílý pepř, sůl
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka,poté zcedíme, propláchneme a necháme okapat. Špekáčky oloupáme, nakrájíme na nudličky a osmažíme na rozpáleném másle. Takto upravené vmícháme do uvařených těstovin spolu s vařeným květákem rozděleným na jednotlivé hlavičky. Smetanu ohřejeme, přidáme drobně krájený sýr a necháme jej rozpustit.Nakonec přidáme máslo a omáčku dosolíme i opepříme. Touto omáčkou poléváme jednotlivé porce upravených těstovin. Těstoviny na švýcarský způsob podáváme se zeleninovými saláty např.hlávkový.

9. července 2012

Knedlíky z bramborového těsta se švestkami

300 g hrubé mouky,700 g vařených brambor, vařených den předem,2 vejce,špetku soli, 0,5 sáčku kypřicího prášku,trochu mléka na spojení těsta, 20 švestek
na zdobení: krupicový nebo moučkový cukr, máslo, tvaroh

Brambory nastrouháme přisypeme mouku, kypřicí prášek a sůl. Směs promícháme a přidáme vejce a tolik mléka, abyste zadělali tužší, ale vláčné těsto. Vytvoříme z těsta váleček a z něho pak odkrajujeme asi ½ cm kolečka. V dlani zploštíme a obalíme s ním vypeckovanou švestku. Ve větším hrnci přivedeme vodu do varu a do ní házíme knedlíky. Ale jen v množství, aby volně plavaly. Vaříme 5- 7 minut dle tloušťky těsta. Pravidlem je, že vařený knedlík vyplave na povrch . Vyndáváme děrovanou naběračkou. Podáváme sypané cukrem, tvrdým tvarohem a polité máslem.

Arabský chléb s masovými nudličkami a fazolemi

350 g masa (roštěnky),konzerva loupaných rajčat,konzerva červených fazolí, 8 placek arabského chleba,červená paprika,300 ml zakysané smetany, 3 lžíce olivového oleje,stroužek česneku, chilli paprička, špetka kmínu, oregáno, pažitka, sůl, pepř
Maso nakrájíme na tenké nudličky. Česnek utřeme, chilli papričku nakrájíme nadrobno, rajčata rozmačkáme, papriku omyjeme a nakrájíme na proužky. Maso osmahneme na pánvi s olejem,přimícháme česnek a chilli a restujeme asi 6 minut. Pak přidáme rajčata, posypeme kmínem a oregánem a vaříme, dokud se tekutina neodpaří, asi 8 minut. Přimícháme scezené fazole, papriku,prohřejeme a na závěr osolíme. Arabský chléb ohřejeme buď v troubě nebo ho nasucho opečeme v pánvi. Masovou směs navrstvíme na chléb, zavineme, přelijeme zakysanou smetanou a posypeme pažitkou.

Telecí řízek se žampiony

telecí řízky po 200 g,500 g čerstvých žampionů,vejce,2 lžíce kremžské hořčice,šťáva z 1/2 citrónu,50 g Zlaté Hané,100 g strouhanky,100 ml smetany na šlehání,3 lžíce sekané zelené petrželky pepř,citrón na ozdobu, sůl
Očistíme, omyjeme žampiony a pokrájíme na plátky. Pak je pokapeme citrónovou šťávou.Telecí plátky osolíme, potřeme hořčicí,omočíme v rozšlehaném vejci a obalíme ve strouhance. Na pánvi rozpálíme 4 lžíce tuku a řízky v něm po obou stranách smažíme asi 4 minuty.Mezitím rozpustíme zbylý tuk v hrnci, vsypeme krájené žampiony a dusíme 8-10 minut. Přilijeme smetanu, přidáme sekanou petrželku, dochutíme solí i pepřem a necháme na mírném ohni trochu vyvařit. Hotové řízky a žampiony s petrželkou upravíme na talíře. Nakonec zdobíme citrónovými plátky a snítkami petrželky.Telecí řízek se žampiony podáváme s vařenými brambory, anebo bramborovou kaší.

Telecí maso na smetaně

750 g telecí plece,2 středně velké cibule,50 g másla,200 ml sladké smetany,lžička sladké papriky, lžíce rajského protlaku,200 ml mléka,30 g hladké mouky,sůl
Na másle usmažíme drobně krájenou cibuli se lžičkou sladké papriky. Telecí plec omyjeme, nakrájíme na kostky a přidáme k cibulové směsi. Osolíme podle vlastní chuti a na mírném ohni dusíme ve vlastní šťávě. Když šťáva vysmahne na tuk, zaprášíme jej moukou a zalijeme mlékem. Přidáme lžíci rajského protlaku, smetanu a na mírném ohni opět povaříme.Telecí maso na smetaně podáváme s houskovými knedlíky, anebo vařenými brambory.

Hovězí roláda s náplní

600 g zadního hovězího masa- plát v celku,150 g slaniny v plátcích,5 lžic sekané petrželové natě,80 g kukuřičných zrn (sterilovaných),400 g tvarohu,2 lžičky kořenící směsi Herbe de Provence,2 žloutky,3 lžíce oleje,2 lžíce rajčatového protlaku,1/41 červeného vína,1/2 kostky Masoxu,8 středně velkých rajčat,2 lžíce hladké mouky,150 ml smetany na šlehání,50 g másla,mletý pepř, voda, sůl
Maso opatrně naklepeme (aby nedošlo k jeho protržení), osolíme a opepříme.Kukuřici necháme na sítku okapat, tvaroh smícháme s kořenící směsí, žloutky,sekanou petrželkou a mírně osolíme.
Upravené maso poklademe plátky slaniny,tu potřeme připravenou směsí a posypeme kukuřičnými zrny, které zalačíme do tvarohu. Poté vše svineme do tvaru rolády a pevně ovážeme nití.Nadívané hovězí závitky. Olej na pekáči rozpálíme, roládu na něm ze všech stran prudce opečeme, přilijeme víno, vývar z Masoxu (připravený z 1/2 kostky a 300 ml vody) a rajčatový protlak. Roládu na mírném ohni dusíme asi 1 1/2 hodiny. Když je maso měkké, takjej krájíme na plátky.Rajčata přelijeme vařící vodou, jejich slupku stáhneme, rozčtvrtíme, zlehka podusíme na másle a přidáme k roládě.Hovězí roládu podáváme s vařenými brambory.

Hovězí maso se žampiónovou omáčkou

800 g libového hovězího masa,mrkev,petržel,plátek celeru,1,5 l vody,5 kuliček nového koření,200 g pomazánkového másla,3 lžíce sladké smetany,6 lžic bílého jogurtu,50 g čerstvých anebo sterilovaných žampionů,mletý pepř, sůl,cukr-sladidlo
Omyté maso uvaříme ve vodě spolu s mrkví, petrželí i celerem a novým kořením doměkka. Před varem osolíme a vzniklý vývar použijeme např. jako polévku,anebo k ředění omáček. Pomazánkové máslo zředíme smetanou,přidáme jogurt, pepř a na plátky krájené žampiony (čerstvé očistíme a v osolené vodě vaříme cca 10 minut). Vše dobře promícháme, osolíme osladíme, popřípadě okyselíme citrónovou šťávou podle vlastní chuti. Hotovou omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Měkké maso vyjmeme z vývaru a nakrájíme na jednotlivé porce. Ty klademe na talíř a ozdobíme kousky petrželové natě.Hovězí maso se žampiónovou omáčkou podáváme s vařenými brambory.

Dušená hovězí žebírka

1 kg hovězího žebra,80 g Zlaté Haně,mletý pepř,2 mrkve,2 petržele,plátek celeru,lžíce rajského protlaku,1/2 l světlého piva,lžíce škrobu,6 housek,1/41 mléka, 50 g másla,cibule,2 vejce, sůl
Omytá žebírka osolíme, opepříme a na Zlaté Hané zprudka opečeme po obou stranách. Očištěnou zeleninu pokrájíme na menší kousky a polovinu z celkového množství osmahneme ve vypečeném tuku.Přidáme rajský protlak, povaříme a zalijeme pivem. Přidáme žebírka a na mírném ohni dusíme asi 1 a 1/2 hodiny.Přibližně 15 minut před dovařením masa přidáme zbývající zeleninu a šťávu zahustíme škrobem rozmíchaným v troše vody.Na pánvi rozehřejeme máslo, nakrájenou cibuli prudce osmahneme, přidáme nasekanou petrželovou nať a promícháme. Směs nalijeme na v mléce omočenou housku, přidáme vejce, osolíme a opepříme.Z této hmoty vytvoříme osm kulatých knedlíků, které vaříme v osolené vodě 20 minut. Maso rozdělíme na 4 talíře, přidáme knedlíky a zdobíme sekanou petrželovou natí.

Orientální maso s fazolkami

500 g hovězího předního masa bez kosti,středně velká mrkev,50 g másla,konzerva sterilovaných fazolek (150 g čerstvých fazolových lusků), cibule,lžíce kečupu,2 rajčata,paprikový lusk (mohou být i zmrazené),1/4 celeru,3 lžičky kořenící směsi Sambal, citrónová šťáva,cukr-sladidlo, sůl
Maso vložíme do vody, osolíme, přidáme očištěnou drobně krájenou zeleninu i jednu polovinu cibule a vaříme doměkka (použitím tlakového hrnce podstatně snížíme dobu potřebnou k změknutí masa). Druhou polovinu cibule zpěníme na másle, přidáme kečup, krájený paprikový lusk, dále spařená, oloupaná a na osminky nakrájená rajčata a na mírném ohni dusíme doměkka. Během dušení podléváme nálevem z fazolek. Pokud použijeme pro přípravu čerstvých fazolek, tak je nejprve očistíme a pak povaříme v osolené vodě doměkka. Poté dáme do směsi prohřát překrájené sterilované fazolky,přidáme sůl, koření, cukr a citrónovou šťávu.Nakonec uvařené maso nakrájíme na plátky a vložíme do hotové omáčky. Podáváme s těstovinami - nejlépe amarantovýminebo vařenými bramborami. Velmi dobře omáčku zjemníme přidáním 100 ml smetany na šlehání těsně po skončení varu.

Hovězí hrudí se zeleninou

1 kg soleného hovězího hrudí (nasolíme jej 1 den předem), cibule,mrkev,1-2 bobkové listy,lžička celého černého pepře,4 hřebíčky,8 sředně velkých brambor,2 pórky,400 g ředkve,50 g másla,3 lžíce hladké mouky,150 ml kyselé smetany,2 lžičky jemně strouhaného křenu,můžeme jej nahradit Křenexem, voda, sůl
Do hrnce nalejeme asi 1 1/2 1 vody, přidáme rozkrojenou cibuli - na polovinu,mrkev krájenou na kolečka, pepř, bobkový list, hřebíček, pak vložíme osolené maso a vaříme asi 2 hodiny - doměkka. Pórky očistíme, pokrájíme na kolečka,ředkev oškrábeme a nastrouháme na tenké plátky. Přidáme trochu vody, mírně osolíme a na mírném ohni podusíme do měkká.V jiném hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a na ohni umícháme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem ze zeleniny a za stálého míchání asi 5 minut povaříme.Sundáme z ohně a ihned zamícháme strouhaný křen a kyselou smetanu. Na podlouhlou mísu naskládáme maso krájené na plátky, k němu přidáme zeleninu a tu polijeme hotovou omáčkou. Brambory podáváme zvlášť.

Nadívané hovězí závitky

800 g zadního hovězího - 4 plátky,3 cibule,150 g prorostlé slaniny, 15 středně velkých žampionů,2 lžíce oleje,3 lžičky plnotuěné hořčice, lžička grilovacího koření,200 ml smetany na šlehání,lžíce škrobu, mletý pepř, sůl
Naklepané plátky masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Polovinu z určeného množství slaniny nakrájíme na drobné kostičky, přidáme rovněž polovinu z celkového množství drobně krájené cibule a drobně krájené očištěné žampiony. Vše promícháme, rozdělíme na upravené plátky masa, zabalíme je a upevníme nití.Zbytek slaniny vyškvaříme do křupává a vyjmeme ji. K vypečenému tuku přilejeme olej a roládky na něm zprudka opečeme.Přidáme zbývající drobně krájenou cibuli, grilovací koření, asi 3/4 1 vody a na mírném ohni dusíme tak dlouho,až je maso měkké. Poté je vyjmeme a šťávu zahustíme smetanou na šlehání,ve které jsme rozmíchali škrob, krátce povaříme, dle chuti dosolíme a dopepříme.Závitky vložíme zpět do omáčky a na mírném ohni prohřejeme.

Pikantní pečené řezy z mletého masa

1 kg mletého masa(hovězího a vepřového), 2 vejce,150 g eidamu nebo Mozzarella,150 ml mléka, 2 tvrdší rohlíky,2 cibule,1 červená a 1 zelená paprika,lžička sladké papriky,lžička ďábelského koření, 6 středně velkých rajčat, sál
Rohlíky namočíme do mléka. Pak oloupeme cibuli, omyjeme papriku a zbavíme ji jader. Zeleninu pokrájíme na drobno.Mleté maso smícháme s krájenou paprikou, cibulí, vymačkanými rohlíky, rozšlehanými vejci, směs osolíme a okořeníme.Pak směs rovnoměrně rozetřeme do pekáče a pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut.Mezitím pokrájíme sýr a oloupaná rajčata na plátky. Přibližně po 20 minutách pečení rozložíme na masovou směs upravená rajčata i sýr. Podle vlastní chuti dokořeníme a vrátíme do trouby dopéci. Po částečném vychladnutí krájíme jednotlivé díly. Hotové řezy zdobíme lístky bazalky a můžeme je podávat teplé nebo studené.Jako příloha jsou k nim výborné bramborové placičky, ale i bílé pečivo a zeleninový salát.

Olomoucké maso

500 g vykoštěného žebírka anebo vepřové kýty,3 velké cibule,50 g oleje,250 ml smetany na šlehání, lžička sójové omáčky,hladká mouka, sůl
Maso nakrájíme na kostky, osolíme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a pokud máme k dispozici větší pánev, můžeme na jedné její půlce zprudka orestovat na plátky krájenou cibuli a zároveň na druhé restujeme upravené maso. Poté přidáme smetanu na šlehání,sójovou omáčku a na mírném ohni dusíme doměkka.

Holandský řízek se smetanou

500 g mletého vepřového masa,150 g sýra (eidam, Primátor), lžička sójové omáčky,4 lžičky kořenící směsi Wu-Fen,70 g másla - Zlaté Hané,300 ml sladké smetany, 100 ml mléka, hladká mouka, sůl
Maso, sůl, vejce, strouhaný sýr a koření v misce dobře promícháme. Poté rozdělíme na čtyři části a vytvarujeme řízky. Tyto obalujeme v mouce. Tuk na pánvi rozpálíme a v něm řízky po obou stranách opečeme. Ihned zalejeme smetanou i mlékem, ochutíme sójovot/omáčkou a na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme asi 20 minut. Holandský řízek se smetanou podáváme s dušenou rýží, nejlépe neloupanou.

Maso Herbe de Provence

500 g vepřového masa (kýta, vykoštěné žebírko),50 g oleje,3 lžíce hladké mouky,250 ml smetany na šlehání,300 ml mléka,2 lžičky kořenící směsi Herbe de Provence,2 lžičky bulharské salátové směsi, 100 g zeleného hrášku, mrkev, sůl
Maso nakrájíme na kostky, osolíme a obalíme v mouce. Na pánvi rozpálíme olej a ihned maso prudce orestujeme. Přidáme krájenou zeleninu, mléko, smetanu i koření. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Při podávání můžeme dle chuti jednotlivé porce dochucovat tekutým kořením. Podáváme se smaženými bramborovými kroketami,anebo smaženými hranolky.

Vepřové plátky Wu-Fen

500 g vepřové kýty,50 g oleje,4 lžičky kořenící směsi Wu-Fen,200 ml mléka,2 lžíce pražených sójových oříšků, mouka hladká,sůl
Omyté maso nakrájíme na plátky, zlehka naklepeme z obou stran a obalíme v mouce. Takto upravené na rozpáleném oleji zprudka opečeme z obou stran. Přidáme mléko, sůl, koření a oříšky. Vše na mírném ohni (nejlépe na pánvi typu Sále) dusíme doměkka. Podáváme s vařenými, či pečenými brambory, anebo smaženými hranolky a salátem z čerstvé zeleniny, např.hlávkový, okurkový s acidofilním mlékem.

Řízek v ostré omáčce

4 vepřové plátky z kýty po 200 g,50 g Zlaté Hané,2 menší cibule,1 zelená a 1 červená paprika,0,5 kostky slepičího bujónu a 300 ml vody,kelímek zakysané smetany,lžíce sladké papriky,lžička ďábelského koření,bílý pepř,hladká mouka,sůl

Naklepané vepřové řízky osolíme a posypeme pepřem. Poté obalíme v mouce.Ve větší pánvi rozpálíme tuk. do něj vložíme řízky a po obou stranách je osmažíme do zlatova. Měkké řízky vyjmeme z pánve, dáme na misku, přiklopíme a uložíme v teplém prostředí.Paprikové lusky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme jádra. Nakrájíme na tenké proužky. Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme a spolu s paprikou krátce podusíme na pánvi s vypečeným tukem. Pak přidáme vývar a dobře promícháme. Dusíme na mírném ohni asi 10 minut. Přidáme koření, podle potřeby dosolíme a sundáme z ohně. Do hotové omáčky zamícháme zakysanou smetanu a dále už nevaříme.Řízky servírujeme na talířích přelité omáčkou a ozdobené zelenou petrželkou.Jako přílohu můžeme použít těstoviny - nejlépe amarantové, či nové brambory.

8. července 2012

Hlávkový salát s vejci

velký hlávkový salát,salátová okurka,červená mladá cibule, pórek,5 vajec uvařených natvrdo, 0,5 citrónu na šťávu,lžíce octa, lžíce sojové omáčky,lžíce oleje (olivový, slunečnicový) , bílý jogurt , čerstvé oregano, bazalka sušená nebo čerstvá,nať kadeřavé petržele, sůl

Hlávku salátu rozebereme na jednotlivé listy a dobře omyjeme pod tekoucí vodou. Natrháme jej nebo nakrájíme do velké mísy na menší kousky. Salátovou okurku oloupeme, po délce do kříže rozkrojíme a nakrájíme na plátky – čtvrtkolečka. Červenou cibulku po očištění nakrájíme na „srpečky“ a pórek na jemná kolečka. Veškerou zeleninu v míse promícháme a přidáme všechny čerstvé nebo sušené bylinky, které salát krásně provoní. V samostatné misce si dochutíme bílý jogurt. Přidáme k němu ocet, citrónovou šťávu, sojovou omáčku a lžíci oleje. Tento dresing nakonec osolíme a nalijeme jej na připravený salát. Dobře promícháme.Uvařená vajíčka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Do salátu je zlehka přimícháme úplně naposled.Vychlazený salát můžeme podávat s pečivem.

Cuketové řízky v křupavém těstíčku

2 - 3 cukety (asi 700 g) slunečnicový olej
těstíčko : 130 g hladké mouky,3 lžíce olivového oleje,150 ml teplé vody,bílek z velkého vejce nebo 2 z malého vejce,sůl


Nakrájejte cukety podélně na plátky asi 1cm silné.Osolte a nechte 30 minut odpočívat.Mezitím si připravte těstíčko: mouku prosijte do mísy a udělejte uprostřed důlek. Do něj nalijte olej,přidejte vodu a vidličkou promíchejte. Nechejte odstát 30 minut.Bílky ušlehejte na pevný sníh a přidejte do těsta. Cuketu osušte kuchyňským papírem nebo utěrkou.V pánvi s vyšším okrajem rozpalte dostatečné množství oleje, aby se cukety fritovaly ponořené –nasáknou méně tuku.Cuketu napíchněte vidličkou a protáhněte v těstíčku z obou stran a ihned smažte dozlatova (stačí asi půl minuty z každé strany). Podávejte ihned jako chuťovku nebo s přílohou.

Cuketové bramboráky

7-8 brambor,středně velkou cuketu,vejce,hladká mouka,asi 4 stroužky česneku, podle chuti,majoránka,sůl, pepř, olej na smažení
Nastrouháme brambory a cuketu. Necháme chvilinku odstát a slijeme případnou přebytečnou vodu ( z brambor a cukety). Poté přidáme sůl, pepř, majoránku, česnek a vejce. Pomalu přisypáváme hladkou mouku tak, aby směs ve finální konzistenci nebyla řídká ani tuhá. Na rozpáleném oleji smažíme do zlatova.

Camembert v listovém těstě

4 camemberty Clever,vyválené listové těsto Wewalka,2 lžíce sekané pažitky,vejce, rozšlehané,12 ks cherry rajčat rozpůlených
Předehřejte troubu na 200 ºC. Listové těsto rozložte do plochy a rozdělte nožem na 4 stejně velké obdélníky. Doprostřed každého obdélníku položte jeden camembert. Posypte každý sýr pažitkou a poklaďte půlkami cherry rajčat. Poté zabalte sýr těstem jako dopis nebo měšec (na tvaru zas tolik nesejde) a okraje dobře stiskněte.Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby na 20-25 minut. Po vytažení z trouby nechte chvilku zchladnout. Podávejte nejlépe s malým zeleným salátem ochuceným jednoduchou zálivkou z 4 lžič olivového oleje, 1 lžičky octa, špetky soli a špetky cukru.

Brokolice se sýrovou omáčkou

1 brokolici, asi 1/2 kg,400 ml mléka,150 g taveného plísňového sýra,10 dkg šunky,sůl

Ve vroucí a osolené vodě uvařte brokolici, asi 5 minut. Sceďte ji, propláchněte studenou vodou pro zachování svěží zelené barvy. Omáčka je jednoduchá. Dejte vařit polotučné mléko a do vroucího mléka přidejte sýr. Míchejte, až se sýr rozpustí. Pokud je omáčka moc řídká, přidejte ve trošce vody rozmíchanou lžičku Solamylu. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou šunku a nechte krátce povařit. Vzhledem k tomu, že sýr je dost slaný, není většinou potřeba omáčku solit. Můžete podávat s různými těstovinami, chutné jsou i brambory.

Bramborová omeleta s pikantním sýrem

600 g brambor,2 lžíce olivového oleje,cibule nakrájená najemno, 8 velkých vajec,2 lžíce drobně krájené pažitky,100 g sýry výrazné chuti např. parmazán, oštěpek nebo uzené parenice, brynzy

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, slijeme vodu a necháme vychladnout. Po vychladnutí pokrájíme. Na velké pánvi na oleji osmažíme cibulku dozlatova. Mezitím v misce rozšleháme vejce s pažitkou, solí a pepřem. Vsypeme sýr a znovu prošleháme. K cibuli přidáme kousky brambor a přelijeme vejci. Necháme na mírném ohni asi 10 minut propékat až okraje začnou zlátnout. Potom vložíme do grilu a zapékáme až povrch zpevní a zezlátne. Jako přílohu můžeme podat zelný salát nebo rajčata.

Tzatziki

zelená okurka, zakysaná smetena t tužší, sůl, 2-3 stroužky česneku, ocet, olivový olej
Okurku nastrouháme a vymačkáme z ní veškerou šťávu. Česnek utřeme se solí.Okurky, česnek smícháme se zakysanou smetanou. Přidáme lžičku octa a lžíci olivového oleje. Podáváme jako přílohu ke grilovanému masu.

Šunkové závitky s křenovou šlehačkou

300 g šunky nakrájené na plátky, 1/4 l šlehačky, 3-4 lžíce jemně nastrouhaného křenu, citrónová šťáva
Nastrouhaný křen pokapeme citrónovou šťávou, mírně osolíme. Ušlehanou šlehačku smícháme s křenem a necháme v lednici vychladit. Každý plátek šunky potřeme vrstvičkou křenové šlehačky, zabalíme jako palačinku. Na talíři zdobíme zbytkem šlehačky, okurkou,kapií, listy salátu.

Rajčatový vějíř

8 středně velkých tvrdých rajčat, 4 vejce, salátovou okurku, 150 ml majonézy,hlávkový salát, pažitka, sůl
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout. Rajčata nakrájíme asi na 0,5 cm plátky tak, že dole zůstanou nedokrojená, čímž se vytvoří vějíř. Do každého řezu vložíme střídavě plátek okurky, vejce a mírně osolíme. Celý vějířek položíme na listy hlávkového salátu a zdobíme proužkem majonézy, kterou silně posypeme nakrájenou pažitkou. Necháme vychladit.

Vajíčkový salát s ananasem

svazek cibulky s natí, plechovka ananasu, 200 g krájené šunky, 250 g majonézy, 10 vajec,100 g strouhaného sýra, plechovka kukuřice
Do mísy nakrájíme nadrobno cibulku i s natí, pak pokračujeme ananasem, který bude na proužky (na velikosti nezáleží), poté na proužky krájené šunky. Na šunku přidáme půl sklenice majonézy, kterou rozetřeme. Poté na čtvrtky, které ještě půlíme, aby nebyly velké kousky, vajíčka, vysypeme strouhaný sýr, na sýr plechovka kukuřice a druhou půlkou sklenice majonézy. Necháme přes noc v lednici proležet a druhý den můžete konzumovat.

Sýrovo-šunkové dortíky

6 plátku šunky, 6 plátku nakrájeného eidamu, 2 lžíce másla, špetka Vegety,2 lžíce tvarohu, lžička nasekaných bylinek
Změklé máslo utřeme s tvarohem, nadrobno nasekanými bylinkami a kořením.Připravenou pomazánkou potíráme plátky šunky a sýra a střídavě je na sebe skládáme.Plátky k sobě přitiskneme zatížíme třeba prkénkem a dáme do ledničky ztuhnout.Pak je rozkrájíme na libovolné tvary záleží jen na vaší fantazii

Rajčata plněná pivní pěnou

4 rajčata, 120 g Lučiny, 50 g pomazánkového másla, 0,5 dl černého piva, 10 g hořčice,worcester (dle chuti), sůl, pepř
Lučinu našleháme s tukem a tmavým pivem do pěny tak, aby se dala nastříkat sáčkem do vydlabaného rajského jablíčka. Pěnu ochutíme hořčicí, worcesterem, solí a pepřem.Naplněné rajče ozdobíme bylinkami.

Plněná rajčata

10 dkg plísňového sýra, pomazánkové máslo, l sýr roztíratelný, trochu pažitky nebo petrželové natě
Vše smíchat a naplnit vydlabaná rajčata.

Pudinková rýže

balíček vanilkového cukru,2 balíčky vanilkového pudinkového prášku,špetka soli,kompotované hrušky konzerva,750 ml mléko, 200 – 250 g rýže,na ozdobu-mletá skořice,podle chuti- rum, mandlové aroma, rozinky,třtinový cukr

Rýži propláchneme a uvaříme ve vodě tak, jak jsme zvyklí. Přidáme špetku soli. Rýži vybíráme jasmínovou, která společně s pudinkem lépe chutná. Pudinkový prášek uvaříme v mléce. Osladíme třtinovým cukrem a mícháme, dokud pudink není dost hustý. Přidáme vanilkový cukr a mandlové aroma. Kompotované hrušky necháme okapat a nakrájíme je na menší kousky. Ještě teplý pudink promícháme s rýží, přidáme hrušky a promícháme. Necháme v chladu rozležet. Dle chuti je možné
přimíchat i rozinky máčené v rumu. Pudinkovou rýži podáváme za studena, na talíři sypeme mletou skořicí. Příchuť pudinkového prášku můžeme různě obměňovat a přizpůsobit tomu koření i ovoce.