6. října 2010

Drožďová polévka

droždí balíček, olej 3 lžíce, cibule, vejce, pepř špetka, sůl, česnek, majoránka, strouhanka

Na tuku zpěníme cibulku, přidáme droždí a mícháme, až se rozpustí. Pak směs odstavíme ze sporáku a přidáme špětku pepře,soli, majoránky, prolisovaný česnek a 1 vejce. Je-li hmota řídká, zahustíme lžicí strouhanky. Zamícháme a vlijeme na cedník.1 l vody a 2 kostky bujonu přivedeme k varu a přes cedník vařečkou vmícháme kapání. Ještě necháme chvilku povařit.Zdobíme pažitkou nebo petrželkou.

Kukuřičný salát s endivií a hlávkovou čekankou

kukuřice 100 g, endivie 150 g, čekanka hlávková 150 g, citron, olej olivový, sůl

Kukuřičná zrnka vložíme do misky, přidáme drobně pokrájenou hlávkovou čekanku a endivii. Zakapeme olejem, okyselíme citronovou šťávou a osolíme. Podáváme ihned, aby listy neoschly. K přípravě tohoto salátu můžete velmi dobře použít jako zálivku bílý jogurt.

Kuřecí prsa plněná hermelínem a ořechy

kuřecí prsíčka 2000 g, sůl 30 g, sýr hermelín 600 g, olej stolní 200 g, ořechy vlašské 200 g, máslo moučné 100 g, rajče 500 g, petrželka - nať 20 g, šťáva telecí 500 g, smetana 200 g, mrkev 625 g, brokolice 250 g

Kuřecí prsa naplníme hermelínem a ořechy, osolíme a opékáme na pánvi. Zvlášť redukujeme telecí šťávu se šlehačkou. Jako přílohu podáváme karotku s brokolicí.

Kuřecí prsíčka po ministersku

kuřecí prsíčka 4 ks, rohlík 2 ks, sýr tvrdý 60 dkg, slanina 6 dkg, žampiony, vejce 2 ks, mouka hladká, olej

Prsíčka jemně naklepeme a osolíme. Rohlíky, slaninu, sýr a žampiony jemně nakrájíme a promícháme. Řízky obalíme v mouce a rozšlehaných vejcích a po obou stranách obaláme ve směsi. Pak pomalu řízky smažíme na oleji. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

Kuřecí salát s vlašskými ořechy

kuřecí maso 300 g, jablka 2 ks, celer 100 g, ořechy vlašské 50 g, salát hlávkový 8 list, citron, petržel zelená, jogurt bílý 150 ml, olej, sůl, pepř bílý

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a uvaříme v osolené vodě s celou cibulí doměkka. Jádra vlašských ořechů rozsekáme na kousky, několik jich ponecháme v celku na ozdobení. Oloupaný celer jemně ustrouháme a promícháme s jogurtem, ochuceným lžičkou oleje, citronovou šťávou, solí a špetkou bílého pepře. Nakonec přidáme jablka nakrájená na kostičky. Vše dobře promícháme, ozdobíme sekanou petrželkou a jednotlivé porce poklademe plátkem citronu a půlkou vlašského ořechu.


Kukuřično-bramborové pagáče s pomazánkou

mouka kukuřičná 400 g, brambory 400 g, olej 100 ml, kaše kukuřičná 200 g, jogurt 150 g, droždí 50 g, sůl, sýr tvrdý 100 g, rajský protlak 50 g, bazalka, oregáno, česnek 2 stroužek, cibule, olej 2 lžíce, sůl

Do prolisovaných brambor zapracujeme oživlé droždí, mouku, olej, jogurt a sůl, necháme hodinu odpočívat, vyválime na tloušťku palce a vypichujeme kolečka. Necháme ještě 10 minut kynout a upečeme do zlatova. Shora potřeme horkým olejem nebo rozpuštěným máslem.
Pomazánka : Očištěný česnek a cibuli jemně nastrouháme a rozšleháme s olejem,rajským protlakem a kořením. Přidáme kukuřičnou kaši a další přísady, dochutíme solí a umícháme pomazánku, kterou mažeme na teplé nebo vychladlé pagáče. Pomazánku můžeme použít také na pečivo.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         


Koláč z listového těsta slaný

vejce, těsto listové, sýr strouhaný, sýr tavený, sýr, salám, maso vařené, kukuřičná zrna, hříbky
Listové těsto se rozdělí na dva díly a vyválí do placek. Jednu placku dáme na plech a na ni poklademe na drobno nakrájené pochutiny: salám, sýr, vejce na tvrdo, atd. dle chuti a zásob.Vše přiklopíme druhou plackou, posypeme strouhaným sýrem a dáme péci. 

Čočkový prejt z Pošumaví

čočka, jáhly, česnek, tuk, pepř mletý, majoránka, cibule,  nové koření 3 zrnko

Přepranou a omytou čočku uvaříme jen napolo v neosolené vodě a novým kořením. Pak k ní přisypeme přebrané a dvakrát spařené jáhly. Promícháme a mírným varem oboje uvaříme doměkka. Odstavíme, okořeníme, osolíme, vmícháme jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek, promícháme s rozpuštěným tukem a v pekáčku vymyzaném tukem dáme do trouby krátce zapéct.

5. října 2010

Mrkev na více způsobů

0,5 kg mrkve stredni velikosti, slanina, olivovy olej, sul, pepr, dalsi koreni dle chuti

Mrkev roztridime, 6 ks mrkve oloupeme slupku a nechame vcelku, 2 ks mrkve skrabkou vytvorime slabe prouzky po cele delce mrkve, zbytek mrkve nakrajime na silnejsi kolecka. Vse pridame do horke vody, osolime a nechame varit dokud mrkev neni napul mekka. Vyjmeme 6 ks cele mrkve a zbytek stale ponechame k varit. Pripravime si slaninu, slaninu rolujeme kolem mrkve a zajistime paratky na obou stranach. Takto ucinime s dalsima 5 ks mrkve. Ulozime na plech a pokapeme olivovym olejem, sul, pepr popripade mozno pouzit i dalsi koreni tymian, bazalka dle chuti. Nechame v troube 190 C dokud slanina neni krasne propecena. Co se tyce zbytku mrkve, nechame ve vode v ktere byla mrkev varena jen vyjmeme slabe podel nakrajene kousky na zaverecnou ozdobu. Zbytek ponechame v hrnci a rozmixujeme na kasi. Podavame horke.

4. října 2010

Medové kuře s celerem

2 kuřecí řízky, 150 g celeru, 10 g porku, olej, skořice, 2 lžičky medu, 50 g mandlí, sůl, pepř

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Přidáme na malé kostičky nakrajený celer, na kolečka nakrajený porek,nasekané mandle a na mírném ohni dusíme do změknutí celeru. Nakonec přidáme skořici, med a lhce promícháme,aby vůně skořice a medu vešla do pokrmu.

Kuřecí prsa s celerovými stonkami

100 g kuřecích prsou, miska mladých stonků celeru (bez listů), 4 stroužky česneku, 1/2 lžičky Vegety, 1/4 lžičky soli, 1/2 lžíce octa, 3 lžíce oleje na smažení
na obalení masa : vejce, lžička Solamylu, trochu vody

Maso nakrájejte na jemné plátky (asi 3 x 5 cm, 5 mm silné) a rozmíchejte se Solamylem, vejcem a vodou. Rozehřejte pánev, nalijte olej a do horkého oleje vložte maso. Rychle míchejte a plátky oddělujte od sebe, aby se nespekly. Až maso zbělí, asi za 2 min., přidejte stonky z celeru šikmo nakrájené na menší kousky. Směs osolte, promíchejte a už jen krátce smažte, stonky musejí zůstat zelené a křehké. Pak přidejte do pánve Vegetu, kápněte ocet pro zvýraznění chuti, směs promíchejte a přidejte česnek nakrájený na jemné plátky. Pánev hned odstavte a jídlo podávejte.

Kuře vrstvené na zelenině

4 čtvrtky kuřete, 2 velké cibule (první vrstva), 4 karotky (druhá vrstva), 2 petržele (třetí vrstva), 1/4 celeru (čtvrtá vrstva), malá hlavička česneku nakrájený na slabší plátky (pátá vrstva), provensálské koření, sůl, kuřecí vývar (1 kostka slepičí bujon - rozvařit), kečup

Do pekáče vrstvíme zeleninu nakrájenou na silnější plátky, trochu osolíme a posypeme provensálským kořením. Do zeleniny položíme nejdříve kuřecí posolené čtvrtky, polijeme kečupem (cik cak) a zalijeme vývarem až je zelenina potopená. Na chvíli dáme zapéci. Potom maso obrátíme, aby masitá část natáhla chuť zeleniny, kečup prostoupil do zeleniny a spodní část čtvrtky aby se opekla. Když je maso skoro měkké obrátíme jej a necháme zčervenat.

Kuře na zelenině

kuře, 500 g brambor, 2 - 3 mrkve, 100 g másla (sádla), kousek celeru, 1 - 2 kořeny petržele, papriku, rajče, menší pór, polévkovou lžíci vegety, petrželovou nať, hlávkový salát, sůl

Očištěné brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na plátky, pekáč vytřeme máslem. Na dno rozložíme směs brambor a zeleniny, posypeme vegetou a sekanou petrželovou natí. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na kusy a položíme na brambory. Osolíme, obložíme proužky papriky a rajčete. Pečeme do měkka. Podáváme s hlávkovým salátem, Ten omyjeme a rozebereme na jednotlivé listy. V míse ho přelijeme sladkokyselým nálevem.

Kuře pomodoro

kuře, kořen petržele, celer, cibule, česnek, olej, kečup, protlak, sůl, pepř, kmín

Olejem vymažeme pekáček, na dno rozložíme nastrouhanou petržel a celer. Na to poklademe rozporcované a kůže zbavené kuře, které osolíme, opepříme a okmínujeme. Na kolečka nakrájenou cibuli a česnek rozložíme navrch a celé to polijeme kečupem a protlakem. Dáme péct do trouby. Po dobu pečení podle potřeby podléváme vodou.

Drůbeží závitky

10 krůtích řízků, 2 velké mrkve, sůl, bílý pepř, 100 g sýra na strouhání, olej

Maso mírně naklepeme. Mrkev očistíme a nakrájíme škrabkou na brambory na podélné hoblinky. Blanšírujeme je ve vařící vodě přibližně 2 minuty a necháme okapat. Sýr nastrouháme. Krůtí řízky osolíme a opepříme. Pak je posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe mrkvovými hoblinkami a stočíme. Závitky nařežeme zhruba na 1-2 cm silné plátky. Napíchneme je naplocho po 2-3 kouscích na jehlu a potřeme olejem. Opékáme na grilu přibližně 10 minut, přičemž je několikrát obrátíme.

Králík se zakysanou smetanou

domácí králík (zadní část), cibule, mrkev, čtvrtka celeru, petržel, 5 dkg špeku (anglická slanina), 8 zrnek pepře, 8 zrnek nového koření, špetka tymiánu, bobkový list, kousek citronové kůry (neošetřené chemicky), 1/4 litru zakysané smetany krémovité (16 až 18%)

Králičí zadek se zbaví blan,prostrká špekem (ang.slaninou) a dá do pekáče, kam si předem připravíme rozsekanou cibuli,kousek rozkrájeného špeku, oškrábanou nakrájenou mrkev, petržel a celer. Špek se zeleninou a králíkem v troubě zasmahneme, králíka otočíme a opečeme po druhé straně. Pak podlejeme, vhodíme koření a pečeme. Podléváme horkou vodou,až je králík skoro měkký (nejsme-li si jisti stářím králíka, pak pekáč raději přiklopíme a dusíme v troubě). Poté přilijeme pod něj kysanou smetanu, do které zavrtíme lžíci hladké mouky a v této omáčce králíka dopečeme. Zeleninu, která zbyla v omáčce po pečení, můžeme propasírovat a přidat zpět do omáčky. Koření vyhodíme. Králík takto připravený je výborný. Jako příloha se hodí knedlík.

Králík na pivu

králík, 3 lžíce oleje, cibule, 100 g kořenové zeleniny, sůl, 0,25 l vývaru nebo vody, 0,5 kostky masoxu, lžíce mouky, 2 lžíce strouhaného chleba, 0,25 l piva

Na tuku osmažíme cibuli a kořenovou zeleninu dozlatova. Vložíme rozporcovaného králíka, osolíme, podlijeme a dusíme doměkka. Maso potom vyjmeme a omáčku necháme vysmahnout. Slabě zaprášíme, přidáme strouhaný chléb, zalijeme vývarem, přidáme pivo a na maso procedíme.m Příloha: houskový knedlík.

Kotlety plněné zeleninou

300 g mrkve, 300 g celeru, 2 svazky jarní cibulky, 3 lžíce oleje, svazek petržele, sůl, pepř, vejce, 4 vepřové kotlety, 200 ml vývaru, 1/2 lžičky škrobu

Mrkev a celer oloupeme, omyjeme a nakrajíme na drobné kostičky. Jarní cibulku očístíme a omyjeme. Osm stonků dáme stranou a zbytek nakrajíme na jemná kolečka. Asi 1 lžíci oleje rozehřejeme na pánvi a opečeme na něm kostičky zeleniny a kolečka cibule. Petržel omyjeme, nechame okapat, otrhame lístečky a pak na jemno nasekáme a přimícháme je k zelenině. Vše osolíme a opepříme. Přidáme 4 lžíce vody a 4 minuty dusíme. Vejce rozkvedláme a promícháme s vychladlou zeleninovou směsí. Kotlety omyjeme, osušíme a do každé nožem nařízneme kapsu. Naplníme jí zeleninovou směsí a sepneme ji páratkem. Rozehřejeme zbylý olej a kotlety ze všech stan opečeme. Nakonec k nim přidáme zbylou jarní cibulku, osolíme a opepříme je a pak dopečeme po obou stranách asi 8 minut. Vypečenou štavu zředíme vývarem, zahustíme rozmíchaným škrobem,dochutíme solí, pepřem a s cibulkou přidáme ke kotletám.

Kotlety plněné celerem

2 vepřové kotlety (silnější), menší celer, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, špetka muškátového květu, petrželová nať, sůl, pepř dle chuti, lžíce sádla na opečení

Kotlety proříznout (vytvořit kapsu), naklepat, osolit, opepřit (i uvnitř) a nechat odležet. Celer nastrouhat na hrubo,přidat strouhanku, vejce,muškátový květ a na jemno nasekanou petrželku. Promíchat a směsí naplnit kotlety. Kotlety uzavřít (zašít či pomocí jehly). Na sádle kotlety opéci po obou stranách(cca 4 min.každá strana). Přendat do zapékací misky i s výpekem, přidat 2-3 dcl vody a přiklopené péci v troubě při 170-180°C cca 1 hodinu. Vhodná příloha:Jakkoliv upravené brambory, nebo zeleninový salát. 

Kuře na mrkvi

celé kuře, koření - staročeská směs, sůl, 0,5 kg brambor, 0,5 kg mrkve
Kuře nasolíme, okořeníme, podlejeme vodou a dáme péct. Mezitím si očistíme mrkev a brambory, obojí si nakrájíme na hranolky a po půlhodině pečení přidáme do šťávy ke kuřeti. Podle potřeby se kuře podleje a peče se ještě půl hodiny.

Jemný celerový salát

0,5 celeru, 2 velká nakyslá jablka, lžíce citronové šťávy, 6 jader vlašských ořechů, 70 g nesířených hrozinek, 175 g zakysaného smetanového mléka, lžičku bylinkové soli

Půlku celeru oloupáme,nakrájíme na drobné špalíčky nebo jej nastrouháme. Jablka rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a dužninu nahrubo nastrouháme. Celer a jablka smícháme a všechno pokapeme citronovou šťávou. Vlašské ořechy nahrubo nassekáme a spolčeně s rozinkami přidáme ke směsi celeru a jablek. Nakonec přilijeme kysané smetanové mléko, všechno okořením bylinkovou solí a dobře promícháme.(1 230 kJ).

Hovězí ragú

100 g anglické slaniny, 1 kg brambor, 300 g hovězího masa, 4 mrkve, 2 vejce, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, olivový olej

Na dno zapékací mísy se naleje olej, na který se po celém dně naskláda anglická slanina na ni se dají nakrájené kousky hovězího masa a na to přijde na kolečka nakrájená mrkev to vše se osolí a opepří a proloží česnekem podle chuti. Na mrkev přijdou nakrájené syrové brambory. To celé se vloží do troby a s víkem se dá zapéct, těsně před dokončením se sundá víko, brambory se zalejí rožšlehaným vajíčkem a ještě na chvilku se vše dá do trouby teď už bez víka cca na 5-10 minut.

Hovězí plátky

1 kg hoveziho masa, svetle pivo, 3 cibule, 3 mrkve, polévkova lzice mouky, 3 polévkové lzice oleje, svazecek tymianu, bobkového listu a petrzelové nate, sul, pepr

Cibule oloupeme a nakrajime na drobno.Mrkve ocistime a nakrajime na tenka kolecka. Maso nakrajime na kostky asi 2cm. Predehrejeme troubu - termostat na 5 (asi 150°C). Mezitim osmazime v oleji na panvi, do zlatova po vsech stranach, kosticky masa poprasené moukou a poté je vyndame a nechame okapat.Dale osmazime na panvi cibulku a mrkev ( asi 3 min).Do nadoby na peceni dame osmazené maso,pivo, svazecek koreni,sul, pepr a dame do predehrate trouby asi tak na 1-1 1/2 hodiny podusit. Podle potreby dochutime a podavame s varenymi brambory.

Hovězí na celeru

500 g hovězí roštěnné, celer, 50 g slaniny, cibule, kelímek kysané smetany, 3 lžíce octa, 300 ml vody, 3 bobkové listy, 3 kuličky černého pepře, 3 kuličky nového koření, špetka tymiánu, 2 lžíce vína, pepř, sůl, vývar z kostky

Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a dobře naklepeme. Polovinu celeru nakrájíme na malé kostičky. Marinádu připravíme smícháním vody, octa a koření. Maso proložíme celerem, zalijeme marinádou a necháme 24 hodin rozležet. Na rozpuštěné slanině zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme naložené maso i s celerem. Zalijeme marinádou, podlijeme vývarem a přidáme víno. Zvolna dusíme asi hodinu a půl. Druhou polovinu celeru nastrouháme a přidáme do omáčky. Nakonec přilijeme kysanou smetanu a dusíme ještě asi 20 minut.

Nizozemská dobrota

750 g hovězího masa, 50 g másla, červené víno, sůl, pepř, 1,5 kg brambor, 5 cibulí,  1 kg mrkve, kostka zeleninového bujónu, máslo, mléko (smetana), sůl, pepř,Maggi

Maso: Máslo rozpustíme a teprve, když je dobře zahřáté, položíme na něj plátky masa. Posolíme, popepříme. Maso z obou stran osmahneme a když se maso „zatáhne“, přidáme červené víno a vodu. Podlijeme v poměru půl na půl tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rozmarýn, nejlépe čerstvý, a maso jím posypeme. Dusíme zhruba 4 hodiny, případně přiléváme víno a vodu. Maso se dusí tak dlouho, až se začne rozpadat. Servírujeme pak jen libové kousky a šťávou z masa poléváme bramborovou šťouchanici. Brambory: Vše oloupeme a očistíme. U cibule sloupneme nejen slupku, ale i první bílou vrstvu pod ní, protože by byla tvrdá. Brambory a mrkev rozkrájíme na kostky. Cibuli nahrubo nakrájíme. Vše hodíme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby v ní zelenina byla ponořená. Uvedeme do varu, přidáme zeleninový bujón a trochu soli. Vaříme cca 30 minut. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu a šťouchadlem vše pořádně rozšťoucháme. Přidáme trochu másla a mléka (případně smetany). Můžeme dochutit kapkou Maggi a případně pepřem.

Černý kořen dušený

60 dkg černého kořene, 3 dkg tuku, 0,5 cibule, 3 dkg mouky (na zahustění), 1/4 litru kyselého nebo sladkého mléka, sůl, černé koření (lze i sladká paprika)

Očištěné kořeny nakrájíme před dušením na kolečka nebo na kratší,větší kousky. Dusíme je osolené na tuku,cibuli a zalíváme mléčným bešamelem, který uděláme ze světlé jíšky, zalité mlékem. Dobře chutná černý kořen i na paprice. Černý kořen podáváme s rýží, bramborami nebo těstovinou.

Celerový salát se šunkou

40 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 20 dkg šunky, 10 dkg okurek, cibule, sterilovaný hrášek (malá plechovka 10 dkg), 1 zelí steril. ve sladkokyselém nálevu (malá sklenička)
Vše smícháme s majolkou nebo zakysanou smetanou, osolíme, dochutíme a zamícháme.

Celerový palačinky

200 g jemně nastrouhaného celeru, 100 g strouhaného sýra, 6 vajec, 3 lžíce mléka, pepř, sůl

Postup už ani nemůže být jednodušší - vejce rozšleháte s mlékem, pepřem a solí, přidáte nastrouhaný sýr a  celer, promícháte. Menší naběračkou nabírejte těsto a smažte po obou stranách do zlatova na teflonu, či minimálním množství oleje. Palačinky nedělejte příliš veliké, ať se vám dobře obracejí.

Celerový knedlíky

200 g hrubé mouky, vejce, 100 g veky, 150 g vařeného celeru, sůl

Z mouky, vejce, soli a 2 dl  vody připravíme řidší těsto, přisypeme nakrájenou veku na malé kostičky a kostičky celeru a zlehka promícháme. Rukou vytvarujeme knedlíky a vaříme je ve slané vodě. Hodí se k zajíci a nebo zvěřině na smetaně. Chutnají,ale i k pečné drůbeži obzvlášť ke kachně s modrým zelí.

Celerová pomazánka z vařených brambor

celer, 3 brambory, vajíčko, cibule, tatarka, jogurt bílý, pepř, sůl
Uvařené brambory, vajíčko a cibuli nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s nastrouhaným syrovým celerem. Přidáme tatarku a jogurt. přidáme pepř a sůl dle chuti.

Celerová pomazánka se sýrem

0,5 celeru, menší mrkev, 100 g tvrdého sýra, 2 stroužky česneku, špetka kari, 100 g majonézy, špetka soli

Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby neznědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme , přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

Celerová pomazánka s paprikou

větší celer, 20 dkg majolky, citron, paprika může být i sterilizovaná, sůl, cukr, máslo

Očistěný celer rozkrojíme asi na tři díly a dáme asi na 20 min.vařit. Necháme vychladnout. Po vychladnutí celer nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme majolku, citronovou šťávu,trochu cukru a sůl vše podle vlastní chuti a promícháme. Nakrájenou veku pomažeme tence máslem. Dáme pomazánku a ozdobíme plátkem citronu a kouskem papriky.

Celerová pomazánka

1/2 menšího celeru, 30 dkg obyčejného salámu, 4 středně velké naložené okurky, 4 vařená vejce, majolka nebo majonéza, petrželka, sůl, pepř, veka

Salám, okurky a vejce nakrájíme na velmi drobné kostičky. Syrový celer nastrouháme na jemném struhadle. Promícháme, osolíme, ochutíme pepřem a promícháme s majonézou. Mažeme na veku či na jiné bílé pečivo a přizdobíme kolečkem vejce, okurkou a snítkou petrželky.

Celerová omáčka

celer, cibule, olej, sůl, vegeta, bazalka
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na drobno nakrájený celer, zalijeme 1/2 l vody. Vaříme do měkka a rozmixujeme do hladka. Přidáme sůl, vegetu a nadrobno nakrájenou bazalku.

Celer se šunkou a sýrem

svazek řapíkového celeru, sůl, 100 g másla, 100 g šunky, 100 g tvrdého sýra, bylinkové koření

Celer bez listu nakrájíme na stejně dlouhé kousky a vaříme v mírně osolené vodě asi 5 min do měkka. Scezený a okapaný celer pokapeme rozrhřátým máslem a posypeme nakrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem. Okořeníme a ve středně vyhřáté troubě zapékáme, dokud se sýr neroztavi.

Celerový řízek

celer, hladká mouka, vajíčko, strouhanka, olej
Na kolečka nakrájíme celer. Obalíme klasicky jako řízek osmažíme na oleji.