3. února 2010

Slepice v křenové omáčce

1 hrst nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer),1 větší slepice,po 5 kuličkách pepře a nového koření,3 lžíce oleje,1 lžíce hladké mouky,1 střední cibule,2 lžíce jemně strouhaného křenu,1/4 l smetany,moučkový cukr,mletý pepř, sůl,citrónová šťáva

Slepici očistěte, omyjte, osušte, oddělte stehna a prsa, stáhněte je z kůže, osolte a opepřete.Kůži a zbytek slepice vložte s celým kořením a kořenovou zeleninou do tlakového hrnce, osolte, zalijte vařící vodou,
uzavřete a vařte cca. 2 hodiny. Cibuli najemno nakrájejte, mouku rozmíchejte ve smetaně. V hlubší pánvi
rozpalte olej, porce masa v něm prudce opečte, vyjměte je a na tuku opečte dožluta cibuli. Maso opepřete, vraťte na cibulku, podlijte horkou vodou a vývarem. Duste doměkka, pak maso vyjměte, zalijte smetanou s moukou,přidejte cukr a společně vše dobře cca. 10 minut povařte, případně ještě nařeďte polévkou a těsně před podáváním přidejte křen. Ochuťte citrónovou šťávou. Podávejte s těstovinami nebo s knedlíkem. Během přípravy ze zbytku vývaru vyndejte kůži a slepičí skelet, zeleninu ponechte nebo propasírujte, oberte masíčko, natrhejte je na kousky, vraťte do vývaru, připravte vhodnou zavářku a polévku podávejte jako první chod.
 


Žádné komentáře:

Okomentovat