9. března 2012

Recept na chronický zánět kloubů

Smícháme stejné díly kořene třapatky, natě vřesu, pýru, řebříčku a libečku. Čaj z této směsi pijeme dvakrát denně střídavě každý druhý týden během tří měsíců, potom kúru na stejnou dobu přerušíme a zopakujeme.

Koxartróza – zánět kloubů

U tohoto častého onemocnění pijeme čaj ze směsi stejných dílů natě přesličky, břízy, kopřivy a tužebníku. Současně děláme na několik hodin teplé zábaly postižených míst z pomačkaných listů zelí nebo listů či kořene kostivalu.

Mast na natržené svalstvo

Natrhneme-li si při cvičení nebo jiné činnosti sval, pomeleme stejné díly kořene prhy, kostivalu, natě jitrocele a květu divizny. Do tohoto prášku přidáme tolik panenského oleje, aby po rozmíchání vznikla řídká kasička. Bolavý sval jí masírujeme po celé délce až po úpony.

Rozmarýnovo-levandulový olej

Stejně silné čerstvé nadrobno nasekané natě rozmarýny a levandule naplníme do sklenice a zalijeme panenským olejem, aby byly drogy dobře ponořeny. Dáme do vodní lázně, kde je asi 3 hodiny ohříváme, ale nevaříme, občas zamícháme. Scedíme, drogu vymačkáme a olej uložíme na tmavé místo.Tento olej je osvědčeným prostředkem na masírování všech bolestí svalů.

Obklad na bolesti svalů

Mladé, šťavnaté, ale už dostatečně velké listy devětsilu poklademe na prkénko a paličkou naklepeme. Dáme na kousek plátna, pokapeme tinkturou z prhy, přiložíme na bolavé místo, přikryjeme igelitem, ovážeme a necháme několik hodin působit, nejlépe přes noc.

Atrofie – degenerace svalů

Při tomto onemocnění, kdy se nadměrně ztrácí svalová hmota, pijeme denně 1/2 1 čaje z kontryhele a postižená místa potíráme a masírujeme tinkturou z přesličky nebo kokošky.

Tykvová semena na prostatu

Tato semena jsou mimořádně bohatým zdrojem zinku a dalších látek, které pomáhají udržovat normální funkci prostaty. Každý den proto sníme 3 lžíce syrových o-loupaných semen nebo užíváme hotové přípravky z tykve.

Čajová směs na prostatu

Do této osvědčené čajové směsi dáme 4 díly natě vrbovky, po dvou dílech natě celíku a dobromysli a po jednom dílu natě truskavce a listu břízy. Denně pijeme v malých dávkách až 1 1 čaje připraveného obvyklým způsobem.

Pomočování

U této nepříjemné záležitosti, která se vyskytuje převážně u dětí, ale někdy i u dospělých, užíváme čaj ze stejných dílů mleté dubové kůry a natě řebřícku. Jednu lžíci směsi dáme do 1/41 vody, krátce povaříme, necháme přikryté vychladnout a vlažné vypijeme před spaním.

Bolest při močení – řezavka

Způsobuje ji obvykle zánět v močových orgánech. Do čajové směsi ke třem dílům natě celíku přidáme po jednom dílu natě svízele, hluchavky a listu břízy. Čtyři lžíce směsi zalijeme 1 1 vroucí vody a necháme přikryté vyluhovat. Pijeme po částech v průběhu celého dne, zvýšíme i příjem dalších tekutin.

Zastavení močení

Deset lžic natě přesličky krátce povaříme ve 2-3 1 vody, necháme přikryté stát, znovu ohřejeme až k varu, dáme do vhodné nádoby a naparujeme celou dolní část těla 10-15 minut. Opakujeme několikrát denně. Současně pijeme čaj z petrželových listů nebo u-žíváme šťávu z kořene.

Krev v moči

Na vyčištění krve v moči uděláme čajovou směs, do níž dáme po dvou dílech natě kokošky a medvědice, přidáme po jednom dílu natě celíku a truskavce. Čaj pijeme 2-3 krát denně několik dní.

Čajova směs proti tvorbě kamenu

Čajovou směs uděláme ze stejných dílů květů prvosenky, natě truskavce, listu rybízu, celeru a petržele. Bylinky obou směsí, které můžeme různě kombinovat a obměňovat, rozrušují soudržnost kamenů, které se při dlouhodobějším užívání čaje rozpadávají a pomalu vymočí.

Čajová směs proti tvorbě ledvinových a močových kamenů

Smícháme stejné díly kořene jehlice, pampelišky, natě přesličky, kopřivy a celíku. Šálek neslazeného čaje pijeme dlouhodobě několikrát denně, hned při prvních příznacích. Po 3-4 týdnech užívání na stejnou dobu přerušíme.

8. března 2012

Cibulačka

Do hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme vrchovatou lžičku soli a majoránku. Na prkénku oloupeme 3 cibule a pět stroužků česneku - cibuli na půlkolečka, česnek kromě dvou stroužků na plátky - a vhodíme do hrnce s vodou. Uvaříme doměkka. Nakonec přidáme ještě prolisovaný zbylý česnek, naservírujeme na talíře a posypeme hrstí strouhaného sýra a nasekanou petrželkou.

Cibulový čaj

Nadrobno nakrájené 2 cibule vaříme ve 300 ml vody doměkka. Scedíme, odvar osladíme medem a pijeme několikrát denně při nachlazení a kašli.

Cibulový sirup na kašel

Nadrobno nakrájíme cibuli a na ni dáme trochu cukru a anýzu. Zavřeme do skleničky a počkáme až cibule pustí šťávu. Té pak užíváme 1 lžičku 3-4x denně.

Mrkvový salát s jablky

5 mrkví, 5 jablek, 50 g ořechů, šťáva z citrónu, lžíce medu, ½ dl vody.
Mrkev a jablka nastrouháme, přidáme citrónovou šťávu a vodu s medem. Dobře promícháme a povrch posypeme nasekanými ořechy.

Hlávkový salát s ředkvičkami

2 větší hlávky salátu, 10 ředkviček, 3 malé cibulky, nakrájená pažitka, bílý jogurt
Pod tekoucí vodou opláchneme rozebrané lístky salátu, rozložíme do misky, posypeme nakrájenými ředkvičkami, nakrájenou pažitkou a na tenké kroužky nakrájenými cibulkami. Zamícháme, pokapeme bílým jogurtem a podáváme s rohlíkem.

Zelný salát s mrkví pro zdraví

500 g zelí, 200 g mrkve, cibule nebo cibulová nať, pepř, sůl, citrónová šťáva, lžíce oleje

Drobně nakrájené zelí promícháme s jemně nastrouhanou mrkví, pokrájenou cibulí či natí. Ochutíme pepřem, solí, citrónovou šťávou a olejem. Necháme proležet v chladu a podáváme.

Zelný salát

500 g zelí, cibule, lžíce oleje, cukr, sůl
Kyselé zelí překrájíme, přidáme k němu nadrobno nakrájenou cibuli, špetku cukru, soli, lžíci oleje. Do zelného salátu můžeme přidat také 2 sladkokyselé okurky nadrobno nakrájené nebo ustrouhané jablko. 51. Zelný salát s angreštem

Základní předpis na zelný salát

500 g zelí, půl lžičky soli, 2 lžíce oleje, ocet podle chuti, cibule, pažitka

Do nakrouhaného a den odleželého zelí se solí a olejem přidáme teprve druhý den podle chuti ocet a oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli. Pro lepší vzhled i chuť můžeme ještě doplnit nadrobno nakrájenou petrželkou.
Varianta I: Přidáme ještě dva zelené paprikové lusky. Omyjeme je, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky, přidáme jedno až dvě vykrájená, oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nakrájená na nudličky.
Varianta II: přidáme jednu naběračku nakládaných sladkokyselých hub, překrájených na malé kousky.
Varianta III: přidáme 2 sladkokyselé okurky a jednu nakládanou kapii, obojí nadrobno nakrájené.
Varianta IV: přidáme svazek očištěných a nastrouhaných ředkviček.
Varianta V: přidáme pórek, stačí jen asi 100g (pečlivě očištěného, velmi tence nakrájeného na kolečka). Tento druh salátu ochutíme ještě zázvorem. Pórku můžeme dát i dvojnásobné množství, ale předem můžeme větší část spařit horkou vodou a hned dobře ocedit propláchnuté studenou vodou.
Vatianta VI: dávku zelí o polovinu snížíme, a místo zelí nastrouháme buď kedlubny nebo nepříliš ostrou ředkev.
Varianta VII: dávku zelí o polovinu snížíme a salát doplníme stejným množstvím očištěné a jemně nastrouhané mrkve.

Salát z kysaného zelí

500 g kysaného zelí, větší cibule, 2 lžíce oleje, kmín, cukr
Zelí nadrobno překrájíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, drcený kmín, podle chuti cukr a olej. Saláty z dobrého kysaného zelí nesolíme a nepřikyselujeme octem. Setřeli bychom tak typickou chuť kysaného zelí.

Zeleninový salát Bohemia

300 g čínského zelí, 75 g zelené papriky, 75 g červené papriky, 75 g rajčat, 50 g pórku nebo cibule, 150 g ostravské klobásky, 100 g sýra Madeland (nebo jiného tvrdého sýra), bílý jogurt, 100 g tatarské omáčky, pepř, sůl

Omyté čínské zelí a papriku nakrájíme na nudličky, rajčata na kostičky, pórek na tenká kolečka, oloupanou klobásu rovněž na tenká kolečka, tvrdý sýr na silnější nudličky nebo čtverečky. Vše zalijeme bílým jogurtem smíchaným s tatarskou omáčkou, osolíme, opepříme, dobře promícháme a krátce v ledničce vychladíme. Příloha: Chléb nebo jiné pečivo.
Varianta: Místo klobásy, tatarské omáčky a jogurtu použijeme dietní párky a 250 g zakysané smetany.

Okurkový salát pikantní

1,5 kg salátových okurek, 2 dl octa, 3-4 cibule, 15 dkg cukru, 3 lžíce vegety, feferonka

Okurky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, do které přidáme nakrájenou cibuli, vegetu, cukr, ocet a feferonku, necháme do druhého dne uležet. Uleželý salát naskládáme do zavařovacích lahviček, uzavřeme a sterilujeme asi 10 minut.

Bramborový salát s jablky

400 g brambor, 200 g jablek, 200 g vařeného celeru, dressing z majonézy s jogurtem.

Dressing připravíme smícháním 2 lžic majonézy a 2 lžíce bílého jogurtu, podle chuti přidáme hořčici, kečup, trocha pepře a sůl. Brambory vařené ve slupce necháme vystydnout, oloupeme, nakrájíme na kostičky, a stejně tak celer a doplníme plátky jablek. Lehce vmícháme jogurtovo-majonézový dressing a podáváme buď jako lehčí večeři, nebo jako přílohu např. k rybě.

7. března 2012

Močopudný čaj

K podpoře vylučování moče uděláme čajovou směs ze stejných dílů natě popence, celíku, vřesu a listu břízy. Jsou-li potíže mo- čových orgánů provázeny také onemocněním srdce, přidáme do čajové směsi ještě dva díly kukuřičných blizen.

Semeno kopru na zánět ledvin

Jednu lžíci semene kopru dáme krátce povařit v 1 dl vody. Scedíme, osladíme medem a pijeme každý den ráno nalačno 1-2 týdny.

Čajová směs na zánět ledvin

Uděláme je ze dvou dílů natě celíku, k němuž přidáme po jednom dílu listu břízy, medvědice a natě bazalky. Čaj pijeme dvakrát denně po 1/2 množství po dobu 7-10 dní.

Zánět močového měchýře

Smícháme stejné díly listu medvědice, lípy, břízy, natě hluchavky, petržele a kořene puškvorce. Zevně můžeme léčbu zánětu močového měchýře podporovat obklady z protizánětlivě působících bylinek.

Směs na zánět močového měchýře

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů listu (květu) lichořeřišnice, sedmikrásky, natě celíku a mletého lněného semene. Při přípravě čaj krátce povaříme.

Čajová směs na zánět močového měchýře

Smícháme stejné díly natě přesličky, medvědice, mateřídoušky, meduňky a listu břízy. Čaj pijeme 2-3 krát denně 7-10 dní.

Citron na ledvinové kameny

Při potížích s ledvinovými kameny pomáhá konzumace stavy z 1 citronu denně. Užíváme po 1/2 ráno a večer. Vypijeme ji ve sklenici vody nebo jako součást libovolného bylinkového lahodného čaje.

Čajová směs na bílkoviny v moči

Smícháme po dvou dílech natě vřesu a celíku, přidáme po jednom dílu natě přesličky a šalvěje. Obvyklou denní dávku, 1/2 1 čaje z této směsi, pijeme ráno a večer po 1/2 množství.

Cibulové víno na bílkoviny v moči

Tři středně velké cibule nadrobno nasekáme nebo pomeleme a zalijeme 1/2 1 bílého vína. Přidáme 2 lžíce medu, mírně ohřejeme, zamícháme a necháme 24 hodin stát. Potom opět trochu ohřejeme, scedíme a užíváme třikrát denně po lžíci.

Čajová směs na podporu činnosti ledvin

Smícháme stejné díly kořene jehlice, lékořice a listu břízy. Dvě lžíce směsi namočíme do 1/21 teplé vody a necháme 12 hodin macerovat. Potom uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Scedíme a pijeme 2 až 3krát denně, ne dlouhodobě.

Preventivní ledvinová čajová směs

Abychom pomáhali ledvinovým a močovým orgánům, pijeme jednou za čas několik dní 3/4-1 1 čaje ze směsi dvou dílů natě celíku, k nimž přidáme po jednom dílu natě přesličky a truskavce.

Nadměrné močení při cukrovce

Jednu lžíci drceného kořene zázvoru krátce povaříme v 1/2 1 vody. Přidáme 1 sáček porcovaného zeleného čaje a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme, mírně osolíme a pijeme po částech pětkrát denně.

Prášek proti cukrovce

Pomeleme na prášek stejné díly kořene puškvorce a natě jmelí. Jednu lžičku prášku dáme do šálku vlažné vody a necháme 24 hodin macerovat. Trochu ohřejeme, scedíme a pijeme po hltech před každým jídlem.

6. března 2012

Celer proti cukrovce

Čerstvá celerová šťáva 1-2 dl denně pomáhá snižovat obsah cukru v krvi. O jeho užívání platí všechno, co v předcházejícím receptu o zelí, obě tyto osvědčené rostliny můžeme vzájemné střídat.

Šalvěj proti cukrovce

Jednoduchým způsobem udržování nízké hladiny cukru v krvi je konzumace 3-5 listů šalvěje denně. Můžeme je rozmixovat v trošce vody nebo zkonzumovat jako součást vhodného salátu. V mimosezonním období je můžeme nahradit šalvějovou tinkturou.

Rada pro cukrovkáře

Na jaře, když kvetou pampelišky, požvýkáme denně 10 stonků, stavu pomalu vycucáme a zbytek vyplivneme. Pampelišková šťáva snižuje hladinu cukru v krvi a prospívá také játrům.

Zelí proti cukrovce

Starým lidovým prostředkem pro cukrovkáře je šálek kyselého zelí nebo čerstvé zelné šťávy ráno nalačno. Takto mimořádně zdravě můžeme začínat den zvláště během zimy, neboť dodáme organismu i mnoho vitaminu C a dalších potřebných látek. Podobně můžeme užívat i čerstvou šťávu z bílého zelí, 1-2 šálky denně.

Borůvky proti cukrovce

Borůvkové listy snižují hladinu cukru v krvi, bylinkáři je nazývají rostlinný inzulín. Proto pití borůvkového čaje, který je i chutný, je výborným doplňkem léčby i prevencí cukrovky. Plody patří mezi nejzdravější rostlinné produkty, které můžeme formou kompotu, džemu nebo sušené konzumovat během celého roku.

Čajová směs proti cukrovce

Smícháme stejné díly oplodí fazole, natě jeřábu, mochny nátržní, kopřivy a listů borůvky. Dvě lžíce směsí dáme do 1/2 1 vody, krátce povaříme a přikryté necháme vychladnout. Scedíme a pijeme 2-3 krát denně.

Čajová směs na regulaci krevního cukru

Smícháme stejné množství sušeného drceného kořene lékořice a lopuchu. Jednu lžíci směsi pomalu vaříme přikrytou na mírném ohni ve 1/4 1 vody 10-15 minut. Vypijeme 1/2 množství ráno a večer. Caj pomáhá při hypoglykemii – nízké hladině cukru v krvi.

Vlaštovičníková tinktura

Čerstvou nať vlaštovičníku nadrobno nařežeme, volně nasypeme do 2/3 objemu láhve a doplníme silným bílým alkoholem. Necháme 2-3 týdny na teplém místě, denně protřeseme. Tinktura tvoří přísadu více druhů čajových směsí, samostatněji můžeme u-žívat při onemocněních žlučníku i jater třikrát denně 15-20 kapek v trošce vody, zevně i na bradavice.

Pampeliškový mix

Tři hrsti čerstvých květů pampelišky rozmixujeme se 3 šálky vody. Scedíme přes řídké plátno a vymačkáme. Přidáme poloviční množství objemu 38-40 procentního alkoholu, zamícháme a uložíme v tmavé láhvi. Užíváme po lžíci 15 minut před každým hlavním jídlem.

Ředkev černá proti žlučovým kamenům

Ke zmírnění žlučníkových potíží se doporučuje šestitýdenní kúra pití čerstvé šťávy z černé ředkve. Začínáme 1 dl denně, který vypijeme po polovině ráno a večer. Denní dávku šťávy postupně zvyšujeme až na 3 dl denně, které pijeme v průběhu dne během 3-4 týdnů, potom denně dávky snižujeme a ukončíme 1 dl jako na začátku kúry.

Citron na žlučové kameny

Žlučové kameny pomáhá vyplavovat citron, dvakrát denně konzumujeme šťávu z 1/2 citronu ve vodě nebo čaji. Stejně působí také meloun vodní, proto ho v sezoně konzumujeme denně.

Čajová směs na žlučové kameny

Tato směs osvědčených „žlučníkových“ bylin se skládá ze stejných dílů natě řepíku, přešličky, řebříčku, kořene jehlice a omanu. Čaj oslazený medem pijeme 2-3 krát denně.

5. března 2012

Tinktura proti bolestem u žlučových kamenů

Čerstvou nasekanou nať vlaštovičníku a zemědýmu zalijeme silným alkoholem, aby droga byla dobře ponořená a necháme tři týdny za občasného protřesení vyluhovat. Scedíme a užíváme dvakrát denně 15-20 kapek ve sklenici šťávy z černé ředkve zředěné vodou v poměru 1:1. Tinkturu můžeme použít také zevně na bradavice.

Čajová směs na žloutenku

Smícháme stejné díly natě rozrazilu, řepíku, přesličky, pelyňku, kořene čekanky a pampelišky. Dvě lžíce směsi dáme do 1/2 1 vody a necháme 12 hodin macerovat. Potom uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Horký čaj pijeme v malých dávkách během celého dne.

Recept na podporu tvorby žluče

Smícháme stejné díly kořene pampelišky, čekanky, puškvorce, natě zeměžluče a řepíku. Dvě lžíce směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin stár. Přivedeme k varu a necháme přikryté vyluhovat. Do hotového čaje přidáme ještě lžičku vlaštovičníkové  tinktury a pijeme 1/2 hodiny před každým hlavním jídlem.

Čajová směs na zánět žlučníku

Připravíme ji ze stejných dílů natě máty, kořene jehlice, hořce, pampelišky a kůry krušiny. Dvě lžíce směsi dáme do 1/21 teplé vody a necháme 12 hodin macerovat. Krátce povaříme a necháme přikryté vychladnout. Scedíme a horký čaj pijeme několikrát denne.

Rybíz na játra

Starý ruský recept doporučuje černý rybíz k léčbě, ale hlavně jako prevenci různých jaterních potíží. Chutný čaj z listů můžeme pít jako běžný konzumní čaj, čerstvé plody, kompot nebo sušené, po rozvaření konzumujeme jako potravinu.

Vlaštovičník na bolesti jater

Čerstvou, omytou a ještě mokrou nať odstředíme a šťávu zředíme dvojnásobným množstvím vlažné vody. Je to silně působící bylina, proto ji dávkujeme opatrně, dvakrát denně 1/2 lžičky s troškou vody, ne déle než 10-14 dní. Zevně přikládáme na oblast jater teplý obklad z přesličky.

Jaterní čaj

Smícháme stejné množství semene ostropestřce a natě máty. Dvě lžíce směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin macerovat. Čaj pijeme 2-3 krát denně.

Cirhoza jater

Na pomoc při tvrdnutí jater připravíme čajovou směs ze dvou dílů rozdrceného semene ostropestřce, k němuž přidáme po jednom dílu kořene čekanky, natě řepíku, třezalky, vlaštovičníku a listu jaterníku. Dvě lžíce směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin macerovat. Čaj pijeme 2-3 krát denně.

Čajová směs na zánět jater

Připravíme ji ze stejných dílů natě pelyňku, řepíku, řebříčku, zeměžluče a semene ostropestřce. Čaj pijeme třikrát denně před jídlem 1-2 týdny.

Fialka na vystřízlivění

V případě, že potřebujeme urychlit střízlivění, vypijeme šálek silného odvaru z fialky vonné. Dvě lžíce natě zalijeme 3 dl vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat a vypijeme najednou.

Čaj na škytaní

Ve 1/41 vody krátce povaříme lžičku drceného hřebíčku a necháme 10 minut přikryté vyluhovat. Scedíme a pomalu po částech vypijeme.

Škytání

Dostaneme-li záchvat skytání, uvaříme 1/4 1 mateřídouškového čaje, do něhož vymačkáme šťávu z 1 citronu a teplý pomalu, po hltech vypijeme.

4. března 2012

Čaj na pálení žáhy

K přípravě čajové směsi použijeme dva díly semene anýzu, přidáme po jednom dílu natě levandule a máty. Tento čaj pijeme několik dní, dokud se stav neupraví.

Čajová směs na pálení žáhy

Osvědčeným prostředkem na snížení tvorby trávicích šťáv, které tento problém způsobují, je směs semene fenyklu, natě lnice a zeměžluče. Dvě lžíce této směsi zalijeme 1/2 1 vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme třikrát denně nalačno.

Semena proti nadýmání

Trpíme-li nadýmáním, pomelerne stejné díly semene fenyklu, koriandru, anýzu a kopru. Tuto směs užíváme pravidelně k bohatému kořenění jídel nebo užíváme dvakrát denně po 1/2 lžičce s troškou vody, po jídle.

Anýzovo-kmínové mléko pro děti

Pomeleme stejné díly semene anýzu a kmínu. Jednu lžičku této směsi krátce povaříme v 1/4 1 mléka, scedíme a dáme dětem pít po doušcích, kojencům od jednoho roku do kojenecké láhve. Působí proti bolestem bříška, plynatosti a na uklidnění žaludku.

Nadýmání u dětí

Použijeme směs semene fenyklu, natě bazalky, máty a květu heřmánku. Nesladíme, 1/4 l čaje dáme dítěti vypít večer ve 2 dávkách, kojencům do kojenecké láhve. Na bříško můžeme přiložit teplý heřmánkový obklad.

Čaj proti nadýmání

Při nadměrném nadýmání smícháme stejné díly květu heřmánku, natě máty, semene fenyklu a kmínu. Jednu lžíci směsi zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat a vypijeme najednou.

Zastavené větry

Smícháme stejné díly semene fenyklu, natě mochny husí, pelyňku a přesličky. Dvě lžíce směsi krátce povaříme v mléku, necháme vychladnout a vlažné vypijeme za 1-2 hodiny. Na uvolnění si zacvičíme nebo zaběháme, potom masírujeme oblast kolem slepého střeva, můžeme také přiložit horký obklad z lněného semene.

Čajová směs na zánět tlustého střeva

Při tomto onemocnění doporučují bylinkové recepty směs natě mochny nátržní, šalvěje, květu proskurníku lékařského a heřmánku. Čaj z této směsi pijeme 7-10 dní, současně upravíme stravu a léčbu podporujeme klystýrem podle výše uvedeného receptu.

Lněná kúra proti chronické zácpě

Dvě lžíce lněného semene zalijeme mlékem, ovocnou nebo kompotovou šťávou. Necháme chvilku stát a zkonzumujeme jako součást večeře. Ráno vypijeme sklenici horké vody, během kúry po dobu několika dní upravíme stravu, aby obsahovala více ovoce a zeleniny, zvýšíme i příjem tekutin.

Prášek na vyhnání tasemnice

V hmoždíři roztlučeme na prášek 30 g celých šípků, 30 g oloupaných dýňových semen a nasypeme do 3 dl studené vody. Vypijeme najednou ráno nalačno, nic nejíme, za 4-5 hodin užijeme 2 lžíce ricinového oleje. Prohlédneme následující stolici, když se tasemnice nevypudí, za tři dny celou kúru opakujeme.