13. dubna 2012

Olomoucke medailonky

500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, 3 - 4 stroužky česneku, 1 - 2 balíčky kulatých tvarůžků, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení
Maso smícháme s vejci, solí, prolisovaným česnekem a kořením, podle chuti můžeme přidat i jiné koření (mletá paprika, grilovací koření.  Dobře promícháme. Každé kolečko tvarůžku zabalíme dobře do masové směsi ( jde to lépe, když si namočíme ruce do studené vody - pak se na ně maso nelepí) a obalíme v mouce, vejci a strouhance jako řízek. V rozpáleném oleji usmažíme.

Masové taštičky

těsto: 500 g hladké mouky, 500 g rostlinného tuku, 200 g zakysané smetany
náplň: 500 g mletého masa, 2 cibule, 2 mrkve, malá plechovka vakuované kukuřice, sůl, pepř, malá plechovka rajského protlaku, trochu strouhanky, trochu oleje,strouhaný sýr na posypání

Na vál nasypeme mouku, doprostřed vyhloubíme důlek a do něj vyklopíme smetanu. Kolem důlku rozmístíme nasekaný změklý tuk. Rukama vypracujeme hladké měkké těsto a necháme ho v chladu dvě hodiny odpočinout.Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou cibuli do zesklovatění a přidáme maso. Za stálého míchání osmahneme dohněda. Osolíme, opepříme, okořeníme, přidáme na kousky pokrájenou mrkev a protlak, promícháme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Sundáme pokličku a za občasného promíchání necháme vydusit všechnu vodu. Odstavíme z plotny, vmícháme okapanou kukuřici a je-li třeba, zahustíme trochou strouhanky. Podle potřeby dochutíme solí případně oblíbeným kořením. Necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na poloviny. Každou půlku vyválíme a velký obdélník a rozkrájíme na menší obdélníky. Na jednu polovinu každého obdélníčku položíme hromádku náplně a druhou polovinou zakryjeme. Okraje zmáčkneme a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Pečeme asi 15 minut do zezlátnutí. Podáváme teplé s čerstvou zeleninou nebo salátem.

Masové kuličky v zelí

300 g mletého vepřového masa, jedno vejce, 100 g uvařené rýže, mletý pepř, sůl, olej, 500 g hlávkového zelí, jeden bobkový list, čtyři zrnka nového koření, 100 g rajčatového protlaku, cukr

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme menší kuličky, osmažíme je ze všech stran na oleji, vyndáme a odložíme na teplém místě. Do hrnce dáme dvě lžíce oleje, přidáme očištěné a nakrájené zelí, osolíme, podlijeme vodou a krátce podusíme. Přidáme bobkový list, nové koření, rajčatový protlak, promícháme a dusíme skoro do změknutí. Do zelí vložíme opečené masové kuličky, podle potřeby podléváme vodou a dusíme do změknutí. Zelí ochutíme cukrem, jemně promícháme a necháme chvíli uležet.

Masové kuličky ve špenátové omáčce

250 g mletého masa dvou druhů (hovězí, vepřové), jeden stroužek česneku, jeden rohlík, jedno vejce, sůl, pepř, půl lžičky mleté červené papriky, půl lžičky mletého kmínu, olej nebo tuk na pečení
omáčka : 1 kg čerstvého nebo 300 g mraženého špenátu, dvě mladé cibulky, dvě lžíce oleje, jedna kostka zeleninového bujónu, jedna lžička kari koření, 0,2 l smetany ke šlehání, jedna lžička maizeny, sůl

Mleté maso vložíme do mísy. Nakrájený rohlík zalijeme vařící vodou a necháme postát.K masu přidáme prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, opepříme, ochutíme kmínem, paprikou a osolíme. Rohlík jemně vyždímáme, přidáme k masu a směs dobře promícháme. Mokrou rukou tvarujeme malé kuličky, které opékáme na rozpáleném oleji, vyndáme a uložíme na teplém místě.
Omáčka: Špenátové listy umyjeme a zbavíme stonek, mražené listy necháme mírně rozmrznout. V hlubší pánvi osmažíme na oleji očištěnou pokrájenou cibulku, přidáme bujón, kari koření, promícháme, zalijeme 0,25 l vody a přivedeme do varu. Vložíme špenátové listy a za občasného míchání krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme maizenu, vylijeme do špenátu a krátce povaříme. Podle chuti osolíme a podáváme s kuličkami.

Ajvar - recept

2 velké baklažány, 6 červených nebo zelených kuliček pepře, sůl, česnek, 3 hřebíčky,  šťáva z  citron, 0,5 šálku olivového oleje, petrželová nať

V troubě nasucho upečeme baklažány s hřebíčkem a pepřem do změknutí. Během pečení můžeme baklažány potírat olejem nebo vodou. Ještě teplé je i s  včetně kořením nasekáme  najemno. Podle chuti dosolíme a dochutíme pepřem. Přimícháme utřený česnek a citrónovou šťávu.. Postupně přidáme olej. Pasta musí být celistvá a hustá, nesmí uvolňovat olej. Nakonec vmícháme najemno nasekaná petrželová nať. Chceme-li mít pikantnější Ajvar, přidáme feferonku.

Grilované placičky z dvojího masa

500 g mletého hovězího masa, 500 g mletého jehněčího masa, lžička pálivé papriky,2 lžičky soli, 3 velké cibule 
Maso smícháme s paprikou a solí a přes noc dáme do ledničky. Před grilováním maso promícháme a vytvoříme kuličky. Každou zmáčkneme na placičku asi centimetr silnou a krátce grilujeme. Servírujeme s cibulí nakrájenu na kolečka s hořčicí a kečupem.

Bulharské kjuftety

200 g mletého telecího masa, 250 g mletého hovězího masa, 40 g brambor,  vejce, 3 žemle, petržel, 300 g rajčat, 2 lžíce oleje, sůl

K masu přidáme syrové strouhané brambory, žemli namočenou ve vodě, vejce a sůl. Promícháme a utvoříme malé karbanátky, které zlehka obalíme v sekané petrželce.Srovnáme do nádoby, nepatrně podlijeme, podusíme a přidáme nakrájená rajčata. Šťávu necháme vysmahnout, podlijeme a dusíme do změknutí. Nakonec přidáme olej.

Masové kuličky v rajské omáčce

300 g mletého masa, vejce, trochu strouhanky, mletý pepř, sůl
rajská omáčka : 500 g rajčat, 1 PL oleje, cibule, 2 PL hladké mouky, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, ocet nebo citrónová šťáva, cukr, sůl

Mleté maso opepříme, osolíme a smícháme s vejcem. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Tvoříme kuličky, které zprudka opečeme na rozehřátém tuku. Mezitím na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vodou nebo vývarem. Dobře rozmícháme, přidáme pokrájená rajčaty, koření a povaříme. Nakonec přecedíme, přidáme masové kuličky a společně prohřejeme. Omáčku dochutíme octem nebo citrónovou šťávou, cukrem a solí.Nemáme-li rajčata, chutnou omáčku připravíme z 5 lžic rajčatového protlaku.

Masové kuličky v sýrové omáčce

500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, cibule,100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml smetany na vaření, 100 ml mléka,sádlo na vymazání pekáče

V míse smícháme maso s drobně pokrájenou cibulí, vejci, moukou, solí a kořením.Tvoříme koule a skládáme je do pekáče vymazaného sádlem. Trochu podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Zatím smícháme smetanu, mléko a oba postrouhané sýry. Touto směsí zalijeme upečené koule (asi za 20 - 25 minut po vložení do trouby) a ještě necháme zapéct asi 15 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.

Zapečené mleté maso s bramborem

napůl uvařené brambory, mleté maso, šlehačka, grilovací koření, cibule, vejce, majoránka, sýr na posypání, sůl dle zvyklosti

Cibulku nakrájím najemno a osmažím dozlatova. Přidám mleté maso. Vše okořením grilovacím kořením. Brambory oloupu a uvářím skoro do měkka. Do zapékací mísy nakrájím na kolečka, ale já dělám na 1/4 brambory, dám na to mleté maso s cibulí a dám na 15 minut zapéci. Kdo má rád květák a brokolici může dát na brambory uvařený květák i brokolici a na to mleté maso. Pak rozšlehám vejce do šlehačky, přidám trochu majoránky a naleji na maso a posypu sýrem. Dám ještě na 10 munit zapéci. Jako přílohu dávám zeleninu. Výborné to je i studené.

Pikantní řezy z mletého masa

800 g mletého masa, 2 rohlíky, trošička mléka nebo vody na jejich namočení, 3 červené papriky na kostičky, 2 cibule, 3 rajčata na ozdobení, sůl, pepř, česnek, grilovací koření , česnek, pokud to budeme vařit pro dospěláky, můžeme přidat chili. bazalka, strouhaný sýr, zelená petrželka

Mleté maso s cibulí nakrájenou na kostičky, necháme asi 24hodin naložené v grilovacím koření, česneku a chili . Po tom co se masíčko uleží , přidáme do něj rohlíky namočené ve vodě(mléce) pepř, sul dle potřeby ! , nakrájené červené papriky, bazalku....pokud si nejsme jisti slanosti , tak z této směsi zkusíme v kastrolku usmažit karbenátek, aby jsme se ujistili, že to je správně okořeněné. Masovou směs rovnoměrně vyklopíme na velký plech, který je vytřený sádlem a vysypán strouhankou, na masíčko naskládáme rajčata nakrájená na plátky, a dáme péct - těsně před dokončením na rajčata dáme trochu nastrouhaného sýra. Nakrájíme na větší čtverce nebo kosočtverce, aby to vypadalo zajímavě a ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme třeba s pečivem nebo s jakoukoli přílohou.

Karbanátky z pečeného masa

Stejné množství pečeného masa smícháme se stejným množstvím vařených brambor. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme na tuku zpěněnou cibulku, zahustíme houskou namočenou v mléce. Vše spojíme vejcem, tvarujeme karbanátky a smažíme po obou stranách.

Sekaná v bránici

1 kg mletého bůčku, 2-3 vejce, jemně nakrájená cibule, 4 stroužky prolisovaného česneku, 4 lžíce smetany, Vegeta, špetka strouhaného muškátového oříšku, majoránka, pepř, sůl
Vše promícháme, pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Rozprostřeme na bránici, poklademe natvrdo vařenými vejci (nebo klobáskami). Zavineme, dáme do pekáčku, podlijeme vodou a pomalu pečeme. Podáváme s bramborovou kaší, kyselou okurkou nebo po studenu s chlebem, hořčicí a křenem.

Pochoutková sekaná

400 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra (Ementál), 150 g šunkového salámu (nakrájeného na kostičky), 0,5 lžičky sardelové pasty, 2 lžíce másla, 3 stroužky utřeného česneku, pepř, sůl
Maso osolíme, opepříme, sardelovou pastu utřeme s máslem do pěny a dobře promícháme s ostatními surovinami. Vytvarujeme šišku, zabalíme do alobalu a necháme přes noc v chladničce. Druhý den pečeme na tuku s nakrájenou cibulí. Podléváme vodou, když cibule zezlátne, přidáme Masox, občas přeléváme vypečenou šťávou a upečeme. Sekanou můžeme také upéct v alobalu na sucho. Podáváme s bramborovou kaší, saláty. 

Špeková sekaná

1 kg vepřového masa, 2 paprikové klobásy, cibule, palice česneku, 2 vejce, 300 g slaniny, rohlík namočený v mléce, trocha strouhanky, pepř, sůl
Maso pomeleme s klobásou, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na plátky. Vše dobře propracujeme s ostatními surovinami a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Tvarujeme šišky sekané, posypeme sezamovým semínkem a upečeme.

Jednoduchá sekaná

1 kg vepřového masa z plecka, 3 lžíce Vegety, 2,5 dl šlehačky, bílek
Maso umeleme, promícháme s Vegetou a šlehačkou. Tvarujeme šišku, dáme na pekáč, potřeme bílkem a upečeme.

Těstoviny zapečené s mletým masem a fazolemi

sádlo (olej), cibule, mleté maso, mletá paprika, kari, sůl, pepř, česnek, vegeta, muškátový oříšek (kdo co rád), konzerva červených fazolí, rajčatový protlak(kečup), smetana, tvrdý sýr, těstoviny 

Nejprve si na trošce sádla (může být i olej) zpěníme cibuli (1-2).Poté přidáme mleté maso,chvíli necháme restovat. Pak přidáme koření,kdo co rád. Restujeme asi 20 min (nesmí to být tvrdé a spálené!) Poté přidáme konzervu červených fazolí i s nálevem a rajčatový protlak (nebo kečup). Chvilku povaříme(10-15 min). V osolené vodě si uvaříme těstoviny. Pak si do máslem vymazaného pekáče (zapékané mísy) dáme uvařené scezené těstoviny a k nim přidáme maso s fazolemi.Vše důkladně promícháme a zalijeme smetanou. Navrch nastrouháme sýr. Dáme zapéct asi 20 min na 160 C.

12. dubna 2012

Marinované medailónky

vepřové maso /nejlépe panenka,ale může být i plecko nebo kotlety/, lze použít i kuřecí řízky
na marinádu : 1,5  dl oleje,
lžíce kečupu, lžíce plnotučné hořčice, menší cibule, 3 stroužky česneku,sůl, pepř, lžíce oblíbeného koření /staročeské, na steaky, gyros a pod./, lžíce medu, lžíce sójové omáčky, lžíce worcesteru  - vše rozmixovat dohromady - stačí asi na 1 kg masa


Maso nakrájíme na menší kousky, naklepeme a narovnáme do misky s marinádou. Přikryjeme alobalem a necháme  alespoň 2 dny uležet. Uleželé maso smažíme zprudka na rozpáleném oleji. Do výpeku přilijeme  trochu vody, povaříme a medailónky šťávou přeléváme.Podáváme se smaženými brambůrky a oblohou.

Selský hrnec

40 dkg vepřového masa,3 větší brambory, větší cibule, červená paprika, 5 stroužků česneku, rovná lžíce červené papriky, rovná lžíce gulášového koření, sůl, pepř,drcený kmín, jíška Knor, maggi, 3 lžíce kečupu

Maso nakrájíme na malé kousky asi 1x1 cm /můžeme použít i mleté vepřové maso/ a na oleji ho zprudka osmažím. Přidáme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a krátce osmahneme. Zaprášíme sladkou paprikou a gulášovým kořením, zalijeme asi 1l vody, přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, kečup, pepř,  kmín, případně dosolíme. Zvolna vaříme asi 10 minut. Přidáme na nudličky nakrájenou červenou papriku a vaříme až brambory změknou.Nakonec dochutíme maggi a trochu zahustíme jíškou.

Řízek s nivou

4 vepřové řízky, 10 dkg sýru Nivy, sůl,  pepř, vejce, hladkou mouku a strouhanku na obalení
Řízky tence rozklepeme, z obou stran osolíme a opepříme.
Na každou polovinu plátku dáme kousek nivy, okraje sklepneme paličkou, případně zajistíme párátkem. Naplněné řízky obalíme v trojobalu.  Smažíme pozvolna z obou stran na oleji pod pokličkou, aby sedobře propekly. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Znojemská plec v papiňáku

3/4 kg vepřové plece, cibule,hrst čerstvých hub /mohou být i žampiony/, pepř, sůl, drcený kmín, 4 stroužky česneku, 2 kostky  Šťáva na vepřové maso, tmavá jíška na zahuštění, lžíce hladké mouky,4 kyselé okurky

Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme,  posypeme hladkou moukou a rukou promícháme. V papiňáku zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby a na plátky nakrájený česnek. Vložíme maso, opečeme ze všech stran, zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme obě kostky šťávy, kmín, uzavřeme hrnec a dusíme asi 20 minut od začátku syčení. Hrnec otevřeme, zahustíme jíškou, dochutíme solí a nakonec přidáme nakrájené okurky. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Vaječná rýže

2 varné sáčky rýže, 4 vejce, menší cibule, malá plechovka hrášku,menší mrkev,sůl, pepř, 3 lžíce oleje

Společně s rýží uvaříme na kostičky nakrájenou mrkev. Na pánvi s olejem osmažíme najemno nakrájenou cibulku, vlijeme rozšlehaná osolená vejce a zlehka umícháme. Přidáme rýži s mrkví,   promícháme, aby se zrnka rýže pěkně oddělila. Nakonec  vsypeme hrášek a dochutíme solí a pepřem. Podáváme jako přílohu k mnoha masovým nebo čínským pokrmům.

Bůčkové řízky

1 kg mletého libového bůčku, 150 g strouhaného tvrdého sýra, 2 vejce, sůl, pepř
Maso smícháme s vejci, strouhaným sýrem, osolíme, opepříme a dobře promícháme.Tvarujeme váleček, dáme do alobalu a necháme v mrazničce asi 2 hodiny ztuhnout. Krájíme na plátky, obalujeme v trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Uzený bůček na fazolích

Předem namočené bílé fazolky (cca půl kila) vařte do poloměkka. Na pánvi osmažte jednu najemno nakrájenou cibuli, 100 g slaniny na kostičky a dva stroužky česneku. Přimíchejte deci rajčatového protlaku, lžíci mleté pálivé papriky, sůl, pepř a špetku cukru. Přidejte hotové fazolky a nařeďte trochou vody. Vařte zhruba čtvrt hodiny a dolaďujte dle chuti solí, pepřem nebo cukrem. V hrnci uvařte asi 1 kg uzeného bůčku, dokud zcela nezměkne a kosti půjdou lehce vytáhnout. Poté ho nakrájejte na plátky a prudce osmahněte na pánvi. Fazole servírujte jako přílohu, je možné přidat i čerstvé pečivo.

Lasagne

Těstoviny na lasagne koupíte už hotové. Můžete si je předvařit ve vodě, ale rády se lepí, takže přidejte lžíci oleje a vařte jen do poloměkka. Někdo klade do pekáčku lasagne nepředvařené. Připravte si boloňskou omáčku: Na rozpáleném oleji v pánvi osmažte kostičky cibule a plátečky česneku. Vmíchejte mleté maso a opékejte, až zhnědne. Přidejte rajský protlak, sušená nebo čerstvá rajčata, bazalku a podlijte červeným vínem. Okořeňte solí, pepřem a nechte třicet minut dusit. V jiném hrnci nebo pánvičce umíchejte jíšku z másla a hladké mouky, kterou pomalu zalévejte mlékem. Stále míchejte, až vznikne konzistence omáčky. Do vzniklé hmoty nastrouhejte čedar nebo podobný sýr, opepřete a strouhněte muškátový oříšek. Do pekáčku nebo zapékací misky poklaďte vrstvu lasagní, zalijte boloňskou omáčkou, přelijte sýrovou omáčkou, poklaďte lasagnemi... Vrstvy střídejte několikrát a končete lasagnemi. Dejte zapékat do předehřáté trouby na dvacet minut, potom na vrchní vrstvu nasypte ještě strouhaný sýr a kousky másla - dopečte. Sýr můžete střídat v různých kombinacích (niva, eidam, blaťácké zlato). Podávejte se zeleninovým salátem.

Musaka-recept

Tři větší lilky nakrájejte podélně na plátky, osolte a nechte chvilku vypotit. Zatím na oleji nechte zesklovatět dvě pokrájené cibule, přidejte k nim čtvrt kila mletého masa, osolte a chvíli za stálého míchání opékejte. Na kostičky nakrájejte čtyři rajčata, přidejte k masu, osolte a duste do zhoustnutí. Osušené plátky lilku obalte v hladké mouce a namočte v rozšlehaných vejcích. Z obou stran je opečte dozlatova a nechte na ubrousku okapat. Do vymazané zapékací misky nebo remosky klaďte střídavě lilek a maso. Končíte lilkem a ještě zalijete zbylými rozšlehanými vejci. Zapečte v předehřáté troubě asi třicet minut a podávejte s brambory nebo rýží. Koření se jen solí a sekanou petrželkou

Vepřové závitky z bůčku

600 g vepřového bůčku,měkký salám,zelená paprika,kyselá okurka,vejce natvrdo,grilovací koření,sůl,pepř

Vepřový bůček nakrájíme na centimetr silné plátky o rozměrech 5x12 cm. Plátky z jedné strany osolíme a opepříme, z druhé posypeme solí a grilovacím kořením.Na každý plátek položíme kousek papriky, kyselou okurku, kousek měkkého salámu, a vařeného vajíčka. Konce závitků stačí spíchnout k sobě párátkem a naskládat vedle sebe do suchého pekáčku.  Podlijeme vodou a pečeme v troubě dočervena.

Moravský vrabec s chlupatými knedlíky

350 g vepřového bůčku,300 g vepřové plece,2 cibule,4 stroužky česneku,kmín, hladká mouka, 2 dl vody, sůl
knedlíky : 800 g očištěných brambor,250 g polohrubé mouky,4 lžíce solamylu,vejce, sůl,sádlo
zelí : 400 g červeného zelí, cibule, ocet, cukr, sádlo, sůl

Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Osolíme, okmínujeme, promícháme a vložíme do trouby na 250°C.
Necháme opéct a za občasného podlévání pečeme. Když je maso měkké, vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme. Pak vložíme maso zpět a necháme prohřát.
Na chlupaté knedlíky nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme mouku, 2 lžíce solamylu, vejce a osolíme. Lžící tvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě se 2 lžícemi škrobu (aby se nerozvařily) asi 10 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem.
Na pánvi opečeme na sádle nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nakrájené zelí, podusíme a dochutíme solí, octem a cukrem. Na talíře dáme maso, obložíme je knedlíky a zelím a posypeme smaženou cibulkou.

Hamačka

2 buřty,15 dkg papriko­vaného bůčku,2 housky,1/8 l mléka,3 vejce,špe­tička soli,špetka pepře, podle chuti pažitka a petr­želová nať,30 g másla,2 hrsti strouhanky

Buřty a bůček nasekáme nadrobno, dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrá­jené a mlékem zvlhčené housky, vejce ušlehaná do pěny (nejlépe mixérem), sůl, pepř, jemně naseka­nou petrželovou nať a pa­žitku a vše řádně promí­cháme.Kastrůlek (misku z varné­ho skla, remosku) vytřeme silně máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směskou, povrch zastříká­me mlékem a pečeme v troubě (remosce) zvolna 40 minut. Je vynikající teplé i studené.

10. dubna 2012

Topinky s pomazánkou z Nivy

15 topinek, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 10 dkg Nivy, konzerva "Ďábelské toasty",zelenina na oblohu
Konzervu (Ďábel. toasty) ohřát na pánvi, přidat na kousky nakrájenou Nivu, až se rozpustí, přidat 2 syrová vejce a nechat zhoustnout (míchat). Teplou pomazánku natřít na očesnekované topinky a ozdobit pórkem, paprikou, rajčaty.

Voňavé topinky

olomoucké syrečky, cibule, pálivá paprika, půl lžičky drceného kmínu, sůl,0,5 l světlého piva, 3 lžíce plnotučné hořčice, lžička sardelové pasty
K nakrájené cibuli přidáme syrečky a rozetřeme. Přidáme další ingredience a řádně promícháme. Nakonec přilijeme pivo a promícháme. Necháme odležet přes noc. Mažeme na chléb nebo topinky a ozdobíme kousky zeleniny.

Tvarůžková pěna s česnekem

125 g pravé olomoucké tvarůžky, 75 g másla, 60 g majonézy, 1,5 dl mléka, česnek
Tvarůžky jemně umeleme, rozmícháme v mléce a necháme ustát tak dlouho, dokud mléko nevsákne. Do rozšlehaného másla přidáme rozetřený česnek, majonézu a tvarůžky v mléce. Vyšleháme pěnu. Dobré na topinky a jiné chuťovky.

Topinky s tvarůžky

chléb 4 plátky, olej 2 dl, česnek, tvarůžky 200 g, anglická slanina 100 g, cibule, chilli

Chléb opečeme na oleji, dle chuti potřeme česnekem, poklademe plátky anglické slaniny. Na 1 ks topinky překrojíme 2 kolečka tvarůžků a rozložíme na topinku. Prohřejeme v mikrovlnné troubě 15 sekund na plný výkon.Topinku přizdobíme jemnými půlkolečky cibule a přidáme špetku čili koření.

Topinky z Pardubic

4 krajíce chleba, 2 vejce, malá játrová paštika, pepř, sůl, olej

Z krajíců odkrojíme kůrku (kůrku necháme vcelku). Kůrku vložíme do horkého tuku a do otvoru nalijeme půl rozšlehaného, osoleného vejce. Po částečném ztuhnutí vaječné hmoty přimáčkneme do otvoru střídku, namazanou paštikou a opečeme s obou stran. Můžeme obložit podle potřeby.

Topinky

krajíc chleba, sojová omáčka, česnek, olej
Krajíc chleba opečeme na pánvičce a poté potřeme česnekem a pokapeme sojovou omáčkou.

Topinka s parkem

2 plátky chleba, 3 vejce, párek, hořčice, kečup, stroužek česneku, plátkový sýr, živočišný tuk (vepřové škvařené sádlo)

Nejdříve rozpustíme lžíci sádla na pánvi, necháme rozehřát pánev na pořádnou teplotu. Pak osmažíme chleba. Mezi tím než se chleba osmaží tak si v hrnečku rozmícháme vajíčka s troškou soli. Když se chleba dosmaží do požadované barvy vyjmeme a položíme na talíř. Pořádně ho načesnekujeme namažeme hořčicí a kečupem. Potom si usmažíme z rozmíchaných vajec placku. Mezi tím si nastrouháme párek na hrubém struhadle a nasypeme na topinky. Po dosmažení vaječné placky ji rozřízneme na půl a na každý chleba dáme jednu polovinu. Nakonec dáme plátkový sýr.

Jadranské topinky

200 g vepřová kýta , cibule , hořčice, sůl, pepř, olej, kečup, česnek, sýr na strouhání

Kýtu nakrájíme na nudličky, orestujeme na oleji spolu s nakrájenou cibulkou, osolíme opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, kečup a hořčici plnotučnou. Hotové namažeme na topinky a posypeme strouhaným sýrem a můžeme ozdobit kapií a petrželkou.

Francouzský salát z ředkviček

hlávka listového salátu, 1 dkg soli, 1 ks hořčice plnotučná, 1 dl olivového oleje, 6 ks topinek, 12 ks ředkviček, 2 stroužky česneku

Do misky si dáme 1 lžíci hořčice, trochu oleje a špetku soli, vše rozmícháme vařečkou. Opečeme topinky na oleji nebo v toustovači a nakrájíme na obdélníčky. Opláchneme salát a nakrájíme na menší kousky. Salát dáme do misky s rozmíchanými ingrediencemi a zamícháme. Do misky přidáme topinky a nakonec přidáme jako ozdobu nakrájené kousky ředkviček.

Fazolová pomazánka

cibule, 100 g vařených fazolí, kostka droždí, 3 lžíce namočených ovesných vloček ve vodě, 50 g tavený sýr, sůl, koření
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme droždí a opékáme, dokud nezačne houstnout.  Přidáme uvařené fazole, ovesné vločky a opékáme asi 2 min. Dochutíme solí, kořením, případně posekanou petrželovou natí a natíráme na topinky.

Bramborový tatarák

300 g vařených brambor – strouhaných,velká cibule, sůl, pepř, paprika (chilli), mletý kmín,1 ČL hořčice, 1 - 2 ČL sójové omáčky, 1 ČL worcesterské omáčky, 1 - 2 PL kečupu
Vše smícháme a mažeme na topinky s česnekem.