3. dubna 2012

Krevní tlak

Toto jedinečné tropické ovoce má extrémně vysoký obsah Potasia a přitom nízký obsah soli, a to dělá banán perfektním nástrojem v boji proti krevnímu tlaku. Navíc, US Food and Drug Administration právě povolila banánovému průmyslu, aby mohla oficiálně vyhlašovat schopnosti tohto ovoce na snižovaní rizik krevního tlaku a infarktu.

Deprese

Podle výzkumů mezi lidmi trpících depresí velká část se cítí výrazně lépe po požití banánu. To je proto, že banán obsahuje tryptophan, druh proteinu  který tělo přemění na serotonin, a ten uvolňuje relaxační prvek a zlepšuje náladu a celkově vás činí šťastnější.

Kocovina

Jeden z nejrychlejších zabírajících způsobů odstranění poopi-cových stavů je udělat si banánovo mléčný  šejk oslazený  medem. Banán utíší žaludek a s pomocí medu vybuduje nazpět zničenou hladinu cukru v těle, zatím co mléko utíší a znovu  zavodní váš systém.

Stres:

V banánu je životně důležitý minerál pomáhající normalizovat srdečný rytmus, pomáhá dodávat kyslík do mozku a reguluje vaši tělesnou hladinu vody. Když jsme ve stresu náš metabolický poměr se zvyšuje a tak snižuje naši hladinu potasia. To může být vyvážené nazpět s pomocí s vysoko potasiovým ,,nabanáněním . 

Žaludeční vředy

Banán je používaný jako dietní jídlo při zažívacích problémech pro svou hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používané bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždní tím, že jemně obalí stěny žaludku.

Cibule jako přírodní lék

Nejlepším lékem proti nachlazení a následnému kašli je cibule.Cibule také obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum , vitamin B9), ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.. je opravdovou zásobárnou životně důležitých látek. Hlavním prvkom v boji proti původcům těchto nemocí, je onen allicin - látka se silně antibiotickým účinkem v našem těle. Starý dobrý recept na kašel - šťáva z nakrájené cibule posýpané cukrem - je jedním z nejznámějších způsobů použití cibule při léčení nemocí respiračního ustrojí. Podobný účinek má také odvar z cibule, známý pod názvem cibulový čaj. Jak šťávu, tak čaj bychom v době nemoci měli užívat alespoň 3-4 krát denně, uleví našemu dýchání, zlepší odkašlávání a postupně zredukují ony mikroskopické vetřelce v našich dýchacích cestách. Na rýmu a zánětlivá onemocnění nosních dutin zase platí vdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule, sice si malinko popláčeme, ale vězte, že ono štiplavé pálení v nose se dá chvíli vydržet. Účinné látky ve výparech z cibule nám pomohou s ničením mikroorganismů, které se uhnízdili na sliznici v našich dutinách a tam škodí. I ostatní látky, jako jsou výše uvedené vitamíny a minerály, nám pomohou zkrátit dobu léčení, protože posílí obranyschopnost našeho těla.

Artritida

Artritičtí pacienti mohou denně, ráno a večer jeden šálek horké teplé vody s 2 lžičkami medu a 1 malou lžičkou skořice. Užívají-li tuto medicínu pravidelně, může se vyléčit dokonce i chronická artritida. Dle výsledků průzkumu dělaného na universitě v Copenhavenu bylo zjištěno, že z 200 pacientů léčených 1 lžící medu a lžičkou skořice před snídaní, bylo 73 nemocných úplně zbaveno bolesti a do měsíce nemocní, kteří se nemohli pohybovat, začali chodit bez bolestí.

Posílení imunitního systému

Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

Chronická únava

Nedávné studie ukazují, že cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti - senioři užívající med a skořici v poměru 1 ku 1 jsou čilejší a ohebnější. Dr Milton, který tyto výzkumy prováděl, říká, že 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a brané několikrát denně a hlavně kolem 3 hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita, obnoví do týdne vitalitu těla.

Na zápach z úst

Lidé v Jižní Africe už odedávna první co ráno udělají, je to, že kloktají 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s teplou vodou. Jejich dech tak zůstává čerstvý po celý den. Zcela určitě vám medová kůra neublíží a bude asi nejlepší to vyzkoušet. Co myslíte?

Rakovina

Nedávné výzkumy prováděné v Japonsku a Austrálii prokázali, že i pokročilá rakovina kostí, žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3 x denně.

Hubnutí

Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek čaje nebo vody s medem a skořicí. Pravidelné užívaní pomáhá snížit váhu i u mimořádně obézních osob.

Kožní infekce

Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Pupínky

3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu. Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně, pupínky do týdne zmizí i s kořeny.

Chřipka

Vědci ve Španělsku zjistili, že med obsahuje přírodní látky, které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.

Nemoci srdce

Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb (samozřejmě nejlépe celozrnný) místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani. Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Ti, kteří už infarkt prodělali a budou denně jíst tuto snídani, budou se držet míle daleko od dalšího infarktu. Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep. V Americe a Kanadě, různé domy s ošetřovatelskou péčí léčí takto své pacienty, kteří jsou ve věku, kdy cévy a žíly ztrácejí svou pružnost a mohou se ucpávat. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

2. dubna 2012

Cholesterol

2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2 dl horké teplé vody, které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu, dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin. Podává – li se 3x denně, je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu. Dle informací zmíněného časopisu i samotný pravý med, je – li užíván denně, zabraňuje zvyšování cholesterolu.

Těžký žaludek

1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Plynatost

Dle studií prováděných v Indii a Japonsku, med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.

Potíže se žaludkem

Med se skořicí úspěšně léčí i bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.

Nachlazení

Ti, kdo trpí na časté nachlazení, by měli užívat 3x denně  lžíci vlažného medu s ¼ lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.

Infekce močového měchýře

Rozpustit 2 lžíce medu a lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít. Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.

Med a skořice

Je zjištěno, že směs medu a skořice pomáhá léčit spoustu nemocí. Med může být užíván bez jakýchkoliv vedlejších účinků a je snadno dostupný. Dnešní vědci jej doporučují jako velmi účinný lék. Vědci zjistili, že ačkoliv je med sladký, jestliže se bere ve správných dávkách jako lék, nemůže ublížit ani diabetickým pacientům. Týdeník World News, vycházející v Kanadě, ve svém vydání datovaném 17. ledna uveřejnil následující seznam nemocí, které mohou být léčeny medem a skořicí jako výsledek studií západních vědců.

Pro unavená játra

Při jakémkoli oslabení našeho organizmu jsou  nadměrně zatěžovaná naše játra. Při infekci bychom jim proto měli dopřát trochu úlevy v podobě stravy, ve které omezíme všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. A naopak přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.

Sádlový obklad

Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička). Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

Citronóvé rozinky

Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C  se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.

Citrónové kloktadlo

Vymačkáme štávu z jednoho středně velkého citronu a kloktá ji. Nakonec polykneme. Opakujeme 2 až 3 x denně

Citróny

Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li podávám formou zvýšené konzumace citronu, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.

Česnek

Nejuniverzálnějším lékem se zdá být česnek, který dokáže jako přírodní účinné antibiotikum snadno zatočit s kdejakou chorobou. Česnek bychom měli v období zvýšeného výskytu infekce konzumovat co nejčastěji. Ať už jako speciální česnekovou pochoutku, nebo přidáním do polévek, omáček či salátů. Jeho nepříjemný odér můžeme zmírnit tím, že se po jeho konzumaci napijeme mléka.

Řepový med

Z černé řípy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Lžíci směsi 5 x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.

Křen

Velmi posilující účinek na naši obranyschopnost má například křen. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotickým účinkem. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce.V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.

Citrus na vyčištění střev

Na ideální vyčistění střev je jednoduchý přírodní produkt – citrusový plod. Každý večer cca dvě hodiny po posledním jídle zkonzumujeme jeden celý citrusový plod, nejlépe grep, ale nejčastěji se užívá pomeranč , (i citrón) vše bez kůry . Ne jen šťávu ! Pak už nic nejíme !!! Dužina citrusových plodů neprovádí detoxikaci, ale čistí veškeré toxické nálepy, usazeniny i parazity a působí ve střevech jako štětka na vymývání sklenic. Ideálně čistí klky ve střevech a na rozdíl od léků, se pak nemusíme v těle doplňovat vzácné bakterie, které jsou součástí imunitního systému. Lidé užívající pravidelně denně potvrdili, že v minulosti trpěli zácpou, syndromem dráždivého tračníku, těžkou plynatostí a nadmutím, obezitou, chronickou vyčerpaností, bolestmi žaludku. Odstranili i problémy s kůží a vlasy, jakož i dalšími častými nemocemi. Chci jen podotknout, že během několika měsíců došlo k jejich váhovému úbytku až o 6 kg , ale pozor, ne na objemu v pase, ale na váze! Prostě zbavili se odpadů - fekálií, zahnívajících ve střevech a způsobujících tak výše uvedené problémy, z nichž nejvážnější je rakovina konečníku. Je to dlouhodobá – doživotní kůra, ale jeden citrus denně není skoro žádná finanční investice. Bez další změny stravovacích návyků.  

Na posilnenie srdca

0,5 kg medu, šťavu zo 7 citrónov, šťavu z piatich veľkých hlavičiek cesnaku
Med, citrónovú šťavu a šťavu z cesnaku zmiešame a necháme odstáť v tme.Užívame tri až 4 krát denne dve lyžice asi 30 minút pred jedlom. Kúra by mala trvať 1 mesiac.

Lipové bonbony proti kašli

120 g medu, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťáva z poloviny citronu

Med, krystalový cukr, lipový čaj a citronovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly. Lipové bonbony jsou velmi dobré proti kašli a při nachlazení.Co ještě pomáhá proti nachlazení? Při chřipce a nachlazení doporučují lékaři dodat tělu co největší množství vitaminů. Většinou jíme pomeranče, citrony nebo kiwi. Opravdovou bombou je ale obyčejný celer. Kromě vitaminů skupiny B, C, K, A, E, obsahuje i draslík, hořčík, chrom, sodík, železo, zinek a vápník. A vybíráte-li čajovou směs, dbejte na to, aby obsahovala podběl lékařský. Jeho léčebné účinky znal už starořecký lékař Hippokrates - tišil jím prý suchý kašel

Lipovy čaj

1 lžičku lipového květu přelijeme šálkem horké vody a necháme asi 15 minut louhovat. Můžeme osladit medem. Užívá se 3 až 5 x denně.

Lípa

Působí léčivě na spousty chorob. Lipové listy se dříve vkládaly do úst, aby se zabránilo tvorbě puchýřků, šťáva z nich měla zabránit vypadávání vlasů. Ano, jistý drobný efekt v tomto případě lípa má. My ale víme, že aftů v ústech se daleko lépe zbavíme pomocí borůvek. Listy spařené vodou a smíchané s vínem se přikládaly na končetiny při svalových křečích a na popáleniny (k těmto účelům se listy - jen bez přídavku vína - používají i dnes).Koupel v odvaru z lipového květu dá kůži jemný zlatavý nádech. Lipový květ vyvolává pocení a rozpouští hleny. Proto se používá především jako podpůrný prostředek při horečnatých onemocněních, jako je nachlazení nebo onemocnění chřipkou. Na chřipku je nejlepší lipový čaj  

1. dubna 2012

Pro zdravé dýchání

Nemoci dýchacích orgánů patří k nejčastějším „každodenním“ onemocněním. Někdy ani nevíme, proč začínáme pociťovat, že se nás „chytá“ nějaká nemoc. Cítíme se malátní, teče nám z nosu, pak přijde kašel a bolesti krku. Většinu těchto nemocí – nachlazení, chřipku, zánět průdušek, anginu – způsobují bakterie a viry, které kolem nás „poletují“ a čekají na nejmenší oslabení naší imunity. Někdy je způsobuje také prochlazení, když nás zastihnou situace, že náhle promrzneme nebo zmokneme. Při těchto častých potížích jsou bylinky nejlepším lékem a osvědčené lidové recepty i dnes pomáhají mnohokrát lépe než oficiální medicína. Bylinkový čaj, vitaminy, koupel, inhalace a teplá postel dokáží více než jakékoli jiné medikamenty. Tyto chřipkové stavy častokrát podceňujeme, neuvědomujeme si jejich nebezpečí v tom, že po delším působení „přejdou“ na jiný orgán a napadnou například srdeční sval, játra, uši, plíce, pohrudníci nebo další orgány. Proto bylinkářská praxe doporučuje při prvních příznacích nasadit „všechny zbraně“ a snažit se s onemocněním co nejdříve skoncovat, což se obvykle podaří za 4-6 dní.

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum)

Vysoká, zářivá „královská svíce“ divizny patří k nejkrásnějším jevům v naší přírodě, proto se často objevuje také v zahrádkách. Květy se otvírají postupně, proto je sbíráme denně, nejlépe za slunečného dne kolem poledne. Oblíbenou květní drogu můžeme také koupit v lékárnách a prodejnách s bylinkami.Vysoký obsah slizovitých látek předurčil diviznu k léčení průdušek a plic. Uvolňuje hleny, čistí průdušky při kašli a chrapotu, léčí zánět hrtanu a zmírňuje dráždění horních cest dýchacích. Velké čerstvé listy divizny můžeme přikládat na různá bolestivá místa a rány, podobně jako listy devětsilu. Divizna nemá žádné nepříznivé účinky a může se užívat i samostatně. Divizna má několik zajímavých praktických uplatnění. Do jejích velkých listu se v římských dobách balily fíky, aby zůstaly dlouho čerstvé. Květy se používaly k výrobě knotů do svíček Jejich žlutou barvu využívaly starší dámy k barvení vlasů. 

Protichřipková koupel

Cítíme-li, že na nás leze chřipka, ale také po promrznutí, promoknutí, vždy, když nám hrozí prochlazení, připravíme si teplou koupel. Do 2-3 1 vody dáme 10 lžic mladých výhonků borovice nebo smrku, krátce povaříme a scedíme do koupele. Můžeme přidat 10 kapek eukalyptového nebo jiného léčivého oleje. Teplotu zvyšujeme na 40-42 °C, koupel má trvat 20-30 minut. Koupel na máhá srdce, proto není vhodná pro lidi se srdečními a cévními onemocněními.

Česnekovo-citronový nápoj

Do 1/4 1 horké vody vymačkáme šťávu z 0,5 citronu. Přidáme 1 stroužek prolisovaného česneku a lžičku medu. Zamícháme a pomalu popíjíme při chřipkových onemocněních.

Čaj při chřipkových onemocněních

Smícháním stejných dílů drcených sušených šípků, bezového a lipového květu dostaneme vynikající a chutný čaj, který pijeme především v přechodných ročních obdobích, kdy hrozí chřipka a prochlazení. Tohoto čaje s medem a citronem můžeme vypít až 1 1 denně.

Univerzální prsní čaj

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů listu (květu) podbělu, květu divizny, prvosenky, natě plicníku, sedmikrásky a mateřídoušky. Čaj připravený obvyklým způsobem pijeme ochucený medem a citronem několik dní, zvlášť v chřipkovém období.

Recept proti chřipce

Dvě středně velké cibule nadrobno nasekáme a krátce povaříme v 0,5 l vody se 2 lžícemi cukru. Odstavíme a necháme stát. Přes síto dobře propasírujeme, přidáme stavu z 1 citronu a lžíci medu. Podáváme po lžičce, teplé až horké několikrát denně, hlavně před spaním.

Cibulový med

Tři až čtyři středně velké cibule nakrájíme nadrobno nebo nasekáme v mixéru. Bohatě je zalijeme teplým rozpuštěným medem a necháme za občasného míchání na teplém místě 2-3 hodiny. Propasírujeme přes husté síto a užíváme každou hodinu po lžičce.

Hovězí plátky na pivě

4 roštěnky, sůl, pepř, sádlo, 2 cibule, vývar, 5 kuliček nového koření, lžíce hladké mouky, 3 dl světlého piva, 2 párky

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a společně s cibulí opečeme. Zalijeme vývarem, přidáme nové koření a dusíme doměkka. Plátky vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme pivem, povaříme, vložíme plátky a prohřejeme. Druhou cibuli osmahnene společně s párkem a klademe na plátky.

Kapsa mlynáře Fanty

hovězí roštěnky, sýr na strouhání, šunka (nebo kvalitní salám), čerstvé nebo sušené houby, sůl, olej

Hovězí roštěnky dobře naklepeme do pravidelného tvaru (nesmí být prorostlé, ale jednolité, libové), přehneme a naplníme strouhaným sýrem, nakrájenou šunkou a houbami (v případě sušených předem předvařených), osolíme. Pak okraje pečlivě sklepneme a pečeme na pánvi z obou stran. Před dokončením na chvíli přiklopíme pokličkou. Důležitá je fáze sklepání, protože sýr nesmí vytéct, to pak není Fantova kapsa, ale sýrový lepenec.

Znojemská roštěná

1 kg roštěné, slanina, cibule, sůl, pepř, hladká mouka, sterilované okurky, olej, vývar
Plátky masa posolíme, popepříme a osmažíme na oleji. Šťávu zasmažíme moukou, rozpustíme v ní kostičky slaniny a vložíme drobně krájené okurky, trochu podlijeme vývarem a krátce podusíme.

Plzeňské roštěnky

4 roštěnky, 2 párky, 100 g cibule, 1 dl piva, sůl, pepř, 2 bobkové listy, lžíce hladké mouky, olej

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Vyjmeme, dáme do tepla, na tuku zpěníme polovinu cibule, vrátíme roštěnky, přidáme bobkové listy, podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka. Maso vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, zasmažíme, podlijeme pivem a chvilku povaříme. Roštěnky na talíři poléváme šťávou, na ně klademe opečený párek a zbylou, podušenou cibuli.

Strážnický divoký šíp

600-700 g hovězího masa ze svíčkové, sůl, pepř, 250 g uzené klobásy, 5 lžic oleje, 3 lžíce másla, cibuli, 0,5 lžičky chilli koření, 2 kapie, 200 g sterilovaného hrášku, 2 lžíce kečupu, 200 g rýže, 3 hřebíčky

Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a střídavě s kolečky klobásy napichujeme na jehlice. Na rozehřátém oleji maso ze všech stran dozlatova opečeme a v horké troubě dodusíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme chilli, trochu osmahneme, přidáme nakrájené kapie, hrášek, kečup, podusíme, přidáme předem s hřebíčky uvařenou rýži, promícháme, prohřejeme a podáváme s masem.