2. února 2010

Kukuřičná polenta

1 l vody,1/2 lžičky soli,400 g kukuřičné krupice,olej na vymazání

Do hrnce dejte vodu, přiveďte k varu, osolte. Pomalu,postupně přisypávejte za stálého míchání krupici, aby se neutvořily hrudky. Snižte teplotu na velice nízkou a za častého, lépe neustálého míchání vařte, až se polenta při míchání sama odděluje od stěn hrnce a vařečka v ní sama od sebe stojí. Počítejte s tím,že jak bude polenta houstnout, bude bublat a možná prskat, takže částečné přikrytí hrnce je dobrá věc. Vaření trvá cca. 30 – 35 minut.Olejem vymažte hluboký plech s okrajem,formu na srnčí hřbet, zapékací misku a podobně, polentu na něj rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Při pokojové teplotě ji nechte ztuhnout, potom ji nakrájejte na silné plátky nebo obdélníčky a používejte jako přílohu. Lépe je nechat ji několik hodin zcela vychladnout, potom vyklopit, teprve před použitím krájet a osmažit nebo přihřát jako knedlík, či použít studenou. Lze ji podávat i jako samostatný pokrm různě ochucenou,se salátem apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat