9. srpna 2012

Holandský zeleninový salát

rajčata, okurky, papriky, tvrdý sýr, sůl, kari koření,jogurt s majonézou
Rajčata, papriky, okurky a tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme, přidáme trochu kari koření a všechno zamícháme. Pak si rozděláme jogurt s majonézou, přidáme do mísy a promícháme (tím se všechno spojí). Podáváme jako přílohu k masu na rožni, k řízku, nebo samotné jenom s rohlíkem.

Laham fil forn-recept

1,2 kg kýty, 2 velké brambory, 3 velké cibule, 4 stroučky česneku, lžička fenyklu, olivový olej
Do mísy poklademe na kolečka nakrájenou cibuli a zakryjeme masem. Česnek pokrájíme a posypeme maso. Kolečka brambor klademe na maso. Ochutíme solí a pepřem, zalijeme asi 1/4 l vody, olejem, posypeme fenyklem a pečeme asi 1,5 hodiny při vysoké teplotě.

Karkulka-recept

vepřovou panenku, sůl, 2 stroužky česneku, sůl, 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce kečupu, 4 lžíce strouhaného sýra, 2 lžíce cibulové natě
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem, obalíme v mouce a opečeme na rozpáleném oleji. Hotové maso potřeme kečupem, posypeme strouhaným sýrem a jemně nakrájenou cibulovou natí.
Karkulka

Bulharská kjufleta

500 g vepřového masa, žemle, vejce, 2 brambory, sádlo, 5 rajčat, cibule, sůl, pepř, petrželka
Maso umeleme, žemli namočíme, syrové brambory nastrouháme. Vše smícháme, osolíme, opepříme a přidáme vejce. Tvoříme šišky a obalíme v sekané petrželce. Na sádle zpěníme cibuli, položíme na ni maso, poklademe kolečky rajčat a pečeme v troubě.

Rožeň Viléma Tella

700 g vepřové kýty, karotku, 0,5 petržele, kousek celeru, 5 zrnek pepře, 3 hřebíčky, bobkový list, 5 lžic oleje, 100 g cukru, sůl, 5 menších jablek, sterilovaný celer, nakládané houby a kapie na oblohu
Maso nakrájíme na čtverečky, karotku, petržel a celer na malé kousky a dáme střídavě do kameninové nádoby. Přidáme pepř, hřebíček, bobkový list, zalijeme olejem a necháme 6 hodin proležet. Pak maso napichujeme na jehlice a grilujeme.Cukr rozehřejeme s trochou vody, až vznikne karamel, namáčíme v něm jablka, až jim praskne slupka. Na každou porci napíchneme po jednom.

Paprikový kotlík

400 g ramínka, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 50 g oleje, 0,5 lžíce hladké mouky, masox na podlévání, sůl, pepř, 2 feferonky, červenou a zelenou papriku, cayennský pepř, lžíci kuliček zeleného pepře
Maso nakrájíme na proužky a na oleji opečeme s cibulí nakrájenou na tenká kolečka, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Zaprášíme moukou a společně opečeme. Přilijeme masox a dusíme za stálého podlévání doměkka. Přidáme nakrájené papriky, feferonky, špetku cayennského pepře, zelený pepř a podusíme. Osolíme a opepříme dle chuti. Podáváme s dušenou rýží.

Silvestrovský vepřový pikant

400 g vepřové plece, 3 lžíce sádla, lžička hladké mouky,2 cibule, 50 g salámu, 3 lžíce sterilované kapie, 4 lžíce kečupu, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, feferonka
Plec nakrájíme na kostky, osmahneme do červena, zaprášíme moukou, znovu osmahne, zalijeme 1/4 l vody, osolíme, opepříme a dusíme. Na tuku zpěníme cibuli a pokrájený salám, přidáme kapii, feferonku, utřený česnek a kečup a krátce podusíme. Přidáme k masu a společně podusíme. Připravit den předem a přihřát.

Zapékané vepřové maso po finsku

500 g prorostlého masa, lžička oleje, 2 cibule, 0,5 lžičky mletého nového koření, sůl, 500 g brambor, lžíce strouhaného sýra, lžíce strouhanky
Maso nakrájíme na kostky a osmahneme na oleji s nakrájenou cibulí. Osolíme, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme v troubě. Když je maso měkké, přidáme nové koření, brambory pokrájené na kousky, promícháme a bez pokličky zapečeme až je vše měkké. Posypeme sýrem a strouhankou a prudce zapečeme.

Minutka z vepřového masa

3 vepřové řízky nebo větší kotlety, lžička tuku, 3 pórky,1-2 stroužky česneku, sůl, lžička másla, lžička hladké mouky

Pórky očistíme, rozebereme je a nakrájíme na úzké proužky i se zelenou střední částí (kromě horních špiček listů). Vložíme je na rozehřátý tuk, osolíme a přidáme nahrubo usekaný česnek. Dusíme do měkka 8-10 minut. Z kotlet odkrájíme sádlo a vyškvaříme. Při řízcích použijeme další lžičku sádla na opékání. Maso nakrájíme na malé tenké nudličky a na sádle je prudce opečeme 6-8 minut. Pak je posolíme a přendáme k dušenému pórku. Zvlášť smícháme lžičku másla se lžičkou hladké mouky, jakmile začne pěnit, zalijeme ji trochou vody a povaříme 3 minuty na bílou omáčku. Přilijeme ji k ostatnímu a promícháme. Podáváme s vařenou nebo dušenou rýží.

Pikantní vepřové maso s ovocem

400 g kýty, pepř, sůl, 4 pálivé papriky, 3 lžíce sójové omáčky, lžíce worcestru, olej, 250 g míchaného kompotu
Maso nakrájíme na medailonky, osolíme a opepříme. Papriky nakrájíme na malé kousky a promícháme s worcestrem a sójovou omáčkou. Směsí zalijeme maso a necháme den odležet. Maso osušíme a opečeme. Nakonec promícháme s ovocem.

Vepřové maso v cibuli

500 g kýty, 2 cibule, 0,5 lžičky skořice, drcený hřebíček, lžička kmínu, feferonka, 2 bílé jogurty, sůl, 6 stroučků česneku, citrón
Maso nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka a orestujeme na oleji. Přidáme koření. Zalijeme rozmíchaným jogurtem, přidáme rozmačkaný česnek a posolíme. Dusíme doměkka. Dochutíme citrónovou šťávou.

Vepřová roláda s vejci a párkem

750 g vepřového masa, 5 vajec, hořčice, olej, cibule, 2 párky, petrželová nať, mletá paprika sladká i pálivá, vegeta,sůl

Vybereme vyšší kousek masa na roládu, rozřízneme na tenčí plát, který ještě naklepeme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozšlehaná vejce, trochu vegety, nasekanou petrželovou nať. Plát masa osolíme, potřeme hořčicí, rozprostřeme míchaná vejce a na střed položíme párky. Plát pak svineme do rolády a podvážeme nití. Vložíme do vymaštěného pekáče, podlijeme vodou a za občasného potření olejem smíchaným s mletou paprikou upečeme doměkka. Roláda je dobrá i bez párků, můžeme je nahradit podušenou mrkví a hráškem.

Vepřová roláda

800 g pečeně bez kosti, sůl, pepř, kmín, 200 g mletého vepřového masa, 4 stroučky česneku, 5 lžic šlehačky, 2 žloutky, zelený pepř, 1/2 červené papriky, feferonka, 2 sterilované okurky, 1/8 l bílého vína, masox, olej
Mleté maso smícháme se žloutky, solí, pepřem, šlehačkou, nakrájenými feferonkami, okurkami, paprikou a 2 str. česneku a se zeleným pepřem. Maso podélně nakrojíme na tenký plát, Potřeme masovou směsí, srolujeme a ovážeme nití. Potřeme utřeným česnekem, osolíme, opepříme, posypeme kmínem, dáme na pekáč, podlijeme olejem a pečeme 30 minut v horké troubě. Potom snížíme teplotu, podlijeme vínem s masoxem a pečeme dál asi 30 min.

Vepřové maso s vejci a brambory

500 g vařeného ramínka, sůl, 20 g cibule, 500 g brambor, 3-4 vejce, pepř, petrželku
Maso nakrájíme na stejné kousky. Na másle usmažíme drobně nakrájenou cibuli dorůžova, přidáme maso, osolíme a dusíme. Podlijeme vařící vodou a dusíme skoro doměkka. Omáčku vysmahneme, zamícháme do ní brambory zvlášť uvařené, oloupané a nakrájené na větší kostičky. Přilijeme umíchaná syrová vejce, osolíme, opepříme, lehce promícháme a opečeme dorůžova. Na talíři ozdobíme petrželkou a podáváme se salátem nebo kompotem.

Vepřová panenka v listovém těstě

vepřová panenka vcelku, 20g šunky, olej, sůl, máslo promíchané s hladkou moukou, kyselé okurky, kapari, cibule,sterilované žampióny, petrželka, hořčice a bílý pepř, listové těsto, vejce, worchester
Maso naložíme do oleje. Nařízneme a doprostřed vložíme špalíček šunky a osolíme. Cibuli a okurky jemně nastrouháme, kapary a žampióny jemně nasekáme, spojíme hořčicí, přidáme bílý pepř, zelenou petržel a trochu worchesteru. Panenky zpola upečeme, pomažeme směsí, zabalíme do těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a dopečeme.

Plněná panenka

vepřová panenka, 2 lžíce másla, hrnek žampiónu nakrájených na plátky, hrnek nakrájené klobásy nebo šunky, 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky, lžička tymiánu, vaječný žloutek rozšlehaný, 2 plátky slaniny, 3 lžíce bílého vína, sůl, pepř

V mase vykrojíme 2 podélné řezy po celé délce panenky a paličkou lehce vyklepeme. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm krátce osmahneme žampióny. V misce smícháme žloutek, nakrájenou klobásu, žampióny, tymián a petrželku. Vzniklou směs přeneseme na panenku. Ohrneme konce panenky a panenku srolujeme. Navrch položíme plátky slaniny. Panenku ovážeme provázkem, položíme do pekáče na alobal a navrch polijeme máslem. Alobal uzavřeme a pečeme v předehřáté troubě při 180 C asi 30 minut. Alobal otevřeme, maso potřeme Šťávou a pečeme dalších 10 minut. Odstraníme provázek a slaninu a maso nakrájíme na kolejka. Do pánve nalijeme zbytky Šťávy z alobalu, přilijeme víno a osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a nalijeme na plátky masa.

Vepřová krkovička na zelenině

4 plátky libové vepřové krkovičky, cibule, malé lečo nebo 2 papriky, 4 rajčata, olej, vegeta, kmín, pepř, mletá paprika, sůl
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme mletou papriku, kmín, vložíme plátky krkovičky, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké, přidáme malou sklenici leča nebo pokrájené papriky a rajčata, dochutíme vegetou a podusíme. Podáváme s rýží nebo s bramborovým knedlíkem.

7. srpna 2012

Řízečky obalované v sýrovém těstě

vepřové plecko, sůl, kari koření, hladká mouka, ementál, vejce, olej na smažení
Libové plecko rozkrájíme na menší plátky, naklepeme, osolíme a obalíme v těstíčku z hladké mouky, rozstrouhaného ementálu, vajec a kari koření. Po usmažení dozlatova na rozpáleném oleji obložíme na talíři pikantní nakládanou nebo i čerstvou zeleninou podle sezóny. Podáváme s chlebem.

Smetanové frikasé ze selátka

1000 g selátko, 1 dl olej, 100 g cibule, 20 g sůl, 3 ks bobkový list, 2 g mletý pepř, 2 dl kyselá smetana,40 g mouka, 20 g hořčice, 20 g cukr, 0,2 dl citrónová šťáva, 1 g citrónová kůra

K drobům ze selátka patří: nožičky,ocásek, plíce, játra, srdce. Nožičky a vnitřnosti dobře omýt a nechat okapat. Drobně nakrájenou cibulku nechat na oleji zesklovatět. Zalít trochou vody a dusit, než se voda vyvaří.Pak přidat připravené droby, ochutit solí a okořenit bobkovým listem a mletým pepřem. Při střední teplotě dusit s omáčkou.Je-li maso téměř měkké, vmíchat kyselou smetanu s moukou tak,aby mela šťáva konzistenci řidší omáčky. Ochutit hořčicí,cukrem a citrónovou šťávou a přidat trochu citrónové kúry.Chuť vývaru by mela být lehce nakyslá, příjemně pikantní. Při nižší teplotě ještě několik minut povařit a horké servírovat.Jako příloha se hodí brambory, dušená rýže, ale také houskové knedlíky.

Pikantní závitky s křenem

750 g pečeně, 100 g šunky, křen, pórek, 150 g žampióny,200 g anglická slanina, hladká mouka, sůl, pepř, máslo a olej
Z masa nakrájíme kapsy, naklepeme, osolíme, opepříme, nastrouháme jemně křen, kapsy zevnitř potřeme, položíme plátek šunky, trochu žampiónů osmažených na másle, půlkolečka pórku, uděláme závitky, smažíme pod pokličkou, šťávu vylepšíme moukou, kterou rozetřeme s máslem, opražíme. Na hotové plátky klademe opečené hřebeny anglické slaniny.

Švýcarský vepřový plátek

4 plátky masa, 100 g žampiónů, cibule, olej, strouček česneku, 100 g sýru Niva, 1 dl bílého vína, pepř, sůl
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Vyndáme a dáme do tepla. Do výpeku přidáme trochu oleje a necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme plátky žampiónů, chvilku podusíme, zalijeme vínem, uvedeme do varu,přidáme prolisovaný česnek a rozdrobenou Nivu. Omáčku vymícháme do hladka. Maso dáme na talíře a zaléváme omáčkou.

Přírodní vepřové závitky

4 vepřové plátky, 50 g anglické slaniny, 100 g měkkého salámu, vejce, sladkokyselá okurka, cibule, 50 g rostlinného tuku, lžíce hladké mouky, sůl a černý pepř

Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme a do jejich středu položíme slaninu, salám, čtvrtku natvrdo vařeného vejce a čtvrtku okurky. Zabalíme a ovážeme nití, případně spíchneme jehlami. Na tuku zpěníme cibuli, vložíme připravené závitky, opékáme je po všech stranách zhruba dvě minuty, zalijeme vřelou vodou a dusíme v papiňáku asi 20-30 minut. Hotové závitky vyjmeme, šťávu zahustíme vrchovatou lžící mouky, mícháme a osmahneme, potom zředíme vodou. Necháme asi 5 až 6 minut povařit, procedíme, přidáme závitky a prohřejeme. Příloha: rýže, houskové i bramborové knedlíky.

Závitky plněné kysaným zelím

4 plátky vepřového masa, sůl, pepř, 4 - 6 lžic kysaného zelí, 100 g měkkého salámu, lžíce sádla, lžíce polohrubé mouky
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe zelím a nudličkami salámu, stočíme na závitky, upevníme jehličkami. Opečeme v horkém sádle a podlijeme horkou vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Vydušenou šťávu zasypeme moukou, osmahneme, zředíme horkou vodou a podusíme.

Vepřové závitky na tymiánu

2 libové vepřové plátky 1/2 párku cibule sul tymián mletá paprika, 2 lžičky oleje
Vepřové plátky rozklepeme do šířky, osolíme, okořeníme, poklademe kousky párku a půlkou drobně nakrájené cibule, stočíme a upevníme jehlami na závitky. Drobně nakrájenou půlku cibule zpěníme na oleji, shrneme stranou, přidáme závitky,lehce je osmahneme, okořeníme, podlijeme vodou a dusíme, až změknou. Podáváme s rýží.

Pikantní vepřové plátky

8 malých vepřových plátků (dva na jednu porci), 2 cibule,3-4 kyselé okurky, hořčice, sůl, pepř, mouka, tuk
Plátky očistíme, naklepáme, osolíme, opepříme, lehce poprášíme moukou a opečeme na tuku po každé straně asi 4 minuty. Přendáme na talíř, potřeme hořčicí a hustě posypeme drobně nakrájenou cibulí a okurkami. Podáváme s pommes frites.

Plněné vepřové plátky

4 větší vepřové plátky, 4 menší sterilované okurky, 2 vejce, špekáček, mletá paprika, pepř, sůl
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý dáme půlku natvrdo uvařeného vejce, čtvrtku podélně rozkrojeného špekáčku a 1 okurku. Plátky zabalíme a okraje sepneme párátkem. Na oleji osmahneme cibulku, při dáme mletou papriku,zabalené plátky a dusíme doměkka. Podáváme s rýží.

Vepřový plátek v alobalu

řízek z vepřové kýty, sůl, drcený kmín, vetší brambor,lžička nasekané petrželky, lžička másla
Alobal potřeme rozehřátým máslem (nebo olejem), brambor oloupeme, nakrájíme na plátky nebo hranolky, osolíme, okmínujeme a rozložíme po alobalu. Na brambor položíme naklepaný a osolený řízek, potřeme ho zbytkem másla a alobal uzavřeme. Pečeme v horké troubě asi půl hodiny a podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou.

Vepřový plátek s cibulí

4 řízky, 4 lžíce oleje, 2 velké cibule, 2 kyselé okurky,mletý pepř, sůl
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Po jedné straně osmažíme na oleji. Obrátíme, zasypeme jemně pokrájenou cibulí,plátky okurek a opečeme po druhé straně. Podáváme s chlebem.

Vepřové plátky s nádivkou

400 g vepřového masa, 200 g starších rohlíků nebo veky, 2 vejce, 1 dl mléka, lžíce rozsekané petrželové natě, pepř,sůl, muškátový květ, 80 g másla
Rohlíky rozkrájíme na menší kousky, zalijeme mlékem a necháme změknout. Máslo utřeme se žloutky, solí, kořením a petrželkou, přidáme namočené rohlíky a utřeme dohladka. Nakonec vmícháme do nádivky, tuhý sníh z bílků. Maso nakrájené na malé plátky osmahneme a osolíme, naskládáme je na plát tukem potřeného alobalu střídavě s vrstvou nádivky, zabalíme a pečeme asi půl hodinku.

Vepřové plátky s ovocem

600 g vepřových řízků nebo kotlet bez kosti, 60 g oleje, 60 g másla, 2 dl bílého vína, sůl, pepř, 3 jablka, 2 banány, citrónová šťáva
Řízky naklepeme, posolíme a z obou stran opečeme na rozpáleném oleji. Na másle podusíme oloupaná a na dílky nakrájená jablka, n a kolečka nakrájené banány, podlijeme vínem a nakonec dochutíme citrónovou šťávou. Řízky obložíme ovocem a podáváme s rýží nebo kroketami.

Vařené vepřové maso

Nepříliš tučná žebírka z mladého vepřového kusu dáme do horké osolené vody s kmínem. Nejprve prudce povaříme, pak zvolna dovařujeme do měkka (asi půl až 2 hodiny). Podáváme s kyselým zelím, kapustou, tuřínem nebo se zeleným salátem.

Vepřová kýta v rychlém lístkovém těstě

250 g hladké mouky, lžička soli, 250 g+2 lžíce másla, 400 g  kýty, 2 lžíce oleje, 6 listů kapusty, 100 g cibule, 200 g žampionů, 100 g šunky, 4 lžíce smetany, vejce, pepř, plátek slaniny

Nožem rozsekáme máslo v mouce, postupně přidáme 1/8 l vody a vypracujeme těsto. Vyválíme plát 2 cm silný a necháme v chladnu odpočinout. Maso osmažíme na oleji 8 min. dozlatova. Posolíme a po vychladtutí potřeme vlastní šťávou. Kapustové listy spaříme. Cibuli, houby a šunku nakrájíme. Cibuli necháme zesklovatět ve 2 lžících másla, přidáme houby a podusíme. Za studena smícháme se šunkou, smetanou a vejcem a dochutíme solí a pepřem. Těsto vyválíme do tenka a položíme na ně slaninu a kapustu. Potom do něj zabalíme nádivku a maso a roládu položíme na plech švem dolů. Při pečení ve středně horké troubě propichujeme vidličkou. Necháme 15 min. vychladnout a teprve potom rozkrojíme.

Košická pochoutka v bramborových plackách

750 g vykostěné a nakrájené vepřové plece,300 g cibule, 100 g kečupu, 75 g sádla, 250 g leča, sladká mletá paprika, pepř, sůl, sterilované feferonky
bramborové placky: 250 g brambor, 75 g hladké mouky, vejce, 0,5 dl oleje, sůl

Na tuku zpěníme očištěnou cibuli, nakrájenou na kolečka. Přidáme omyté, na kousky nakrájené maso, ochutíme paprikou, pepřem a solí a dusíme do poloměkka. Ke konci vmícháme kečup,lečo, na nudličky nakrájené feferonky podle chuti, a vše společně dusíme doměkka. Každou porci podáváme ve dvou bramborových plackách, které si připravíme předem.
Bramborové placky: brambory vařené ve slupce oloupeme a necháme je vychladnout. Poté je nastrouháme nebo umeleme, přidáme mouku, vejce, sůl a směs zpracujeme na tuhé těsto, které rozválíme na pomoučeném vále, vykrájíme placky o průměru 15 cm a smažíme je po obou stranách na horkém oleji dozlatova.

Hessova remoska

vepřové z kýty nebo plecka, olej, paprika, baklažány nebo cukety, rajská jablka, sůl, sýr, těsto na palačinky (vejce, mléko, mouka)
Vepřové maso nakrájíme na úhledné malé kousky a prudce orestujeme na oleji v remoskové míse, přidáme papriky zbavené jádřinců a nakrájené na proužky, oloupané a nakrájené baklažány nebo cukety, rajčata. Vše osolíme a zalijeme palačinkovým těstem. Remosku přiklopíme a zahříváme shora (samotná remoska), ale i ze zdola (remoska je stále na sporáku). Po chvíli přidáme pár plátků tvrdého sýra a dopečeme.

Chalupářské ražniči s rajčaty a paprikou

5oo g libového vepřového masa (kýta, ramínko), 100 g tvrdého sýra, 4 rajčata, 2 papriky, 100 g anglické slaniny,cibuli, mletý pepř, olej, sůl, alobal
Maso nakrájíme na kostky a mírně naklepeme, rajčata a cibuli nakrájíme na čtvrtky, papriku, slaninu a sýr na plátky.Na špízové jehly postupně napichujeme maso, slaninu, cibuli, rajčata, sýr, papriku a slaninu. Okořeníme, osolíme a dáme na alobal potřený olejem. Dobře zabalíme a dáme grilovat na dřevěné uhlí.

Chalupářské maso

20 plátků vepřového masa z kýty nebo vykostěné kotlety o hmotnosti cca 70 g.
marináda: 2 vejce lžíce soli, lžíce majoránky, lžíce drceného kmínu, 0,5 lžičky pepře, půl lžičky kari koření, 0,5 lžičky chilli (nebo feferonka), lžička Solamylu, lžíce worchestru, lžíce kečupu, 0,5 kostky masoxu rozpuštěného v 0,5 dl vody, 10 stroužků česneku, olej

Z vajec, soli, koření, Solamylu, worchestru, kečupu,roztoku masoxu a prolisovaného česneku si připravíme marinádu.Plátky masa naklepeme, obalíme marinádou a skládáme do zavařovací sklenice, kterou po naplnění zavíčkujeme. Necháme marinovat v ledničce alespoň 24 hodin (výhodou je, že maso v marinádě vydrží i několik dní). Maso smažíme na rozpáleném oleji asi 4 minuty po každé straně. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Debrecínské maso

750 g vepřového masa, lžička mouky, sůl, kmín, paprika, strouček česneku, 100 g slaniny, cibule, párek, 2 sladkokyselé okurky, 2 žampióny, lžička rajčatového protlaku
Cibuli a slaninu nakrájíme na kousky, maso nakrájíme na plátky. Slaninu rozškvaříme, vložíme cibuli a maso., přidáme utřený česnek a koření, poprášíme moukou a prudce osmahneme. Přidáme nakrájený párek, drobně posekané okurky a žampióny,rajčatový protlak, promícháme, zalijeme vodou a zakryté dusíme asi 60 minut.

Maso z Bombaje

800 g vepřového masa, 4 lžíce oleje,0,5 lžičky chilli pálivá paprika), špetka mletého pepře,lžička polohrubé mouky, 2 cibule, 2 rajčata (nebo kečup), sklenice piva, sůl
Maso nakrájíme na kousky a 3 hodiny marinujeme ve směsi z oleje, koření, mouky a soli. Potom je postavíme na oheň a pražíme asi 10 minut (maso i nálev), poté přidáme umletou cibuli a rajčata. Po chvilce směs zalijeme pivem a dusíme doměkka. Hotový pokrm necháme vychladnout a dáme do lednice.Podáváme až druhý den, kdy pokrm znovu ohřejeme.

Vepřový bůček s mrkví

600 g bůčku, 6 mrkví, cibuli, 60 g sádla, petrželku, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl
Maso nakrájíme na kousky a dáme dusit na cibulku zpěněnou v sádle. Osolíme a okmínujeme. Dusíme je asi 3/4 hodiny, podle potřeby podléváme. Pak k masu přidáme mrkev nakrájenou na silnější nudle, ještě podlijeme a dusíme, až jsou maso i mrkev měkké. Zaprášíme moukou, necháme vydusit, znovu mírně podlijeme, povaříme a zasypeme sekanou petrželkou. Podáváme s bramborami.

Uzený bůček s kysaným zelím

600 g uzeného bůčku, 500 g kysaného zelí, cibule, 500 g brambor, 50 g krup, 40 g sádla, 40 g rajčatového protlaku, 2 dl smetany, hladká mouka, mletá sladká paprika, sůl, tuk na vymaštění
Uzené maso uvaříme a vyjmeme. Ve vývaru uvaříme kroupy. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí, podusíme a vmícháme rajčatový protlak. Do vymaštěné zapékací misky vložíme vrstvu uvařených, na kolečka nakrájených brambor, osolíme je, navrstvíme na ně zelí promíchané s vařenými kroupami, navrch položíme bůček nakrájený na plátky. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku a trochu mleté červené papriky.Zapečeme v troubě.

Nadívaný bůček

Do libového bůčku uděláme hlubokou kapsu a naplníme nádivkou, kterou připravíme takto: Na pánev dáme trochu vody,do ní rozklepneme 3-4 vajíčka, přidáme asi 15 dkg libového salámu nakrájeného na kostičky a zelený sterilovaný hrášek.Naplněnou kapsu zašijeme, zvenku osolíme, okmínujeme a potřeme rozetřeným česnekem, pečeme do červena. Chutná teplý s brambory, ale i studený s chlebem a okurkou.

Bůček plněný pórkem

100 g libového bůčku, 100 g prorostlé slaniny, 250 g pórku,150g mrkve, smetana, žloutek, 5 dl bílého vína nebo masový vývar, koření
Slaninu pokrájíme na kostičky a osmažíme, přidáme na kolečka pokrájený pórek a mrkev, podlijeme smetanou a dusíme.Po vychladnutí vmícháme žloutek a koření. Do bůčku uděláme ostrým nožem kapsu, kterou plníme zeleninovou směsí, otvor uzavřeme jehlou. Pečeme v horké troubě a občas podlijeme vínem nebo výpečkem. Maso vyjmeme, šťávu z výpečku smícháme se zbytkem smetany a uvaříme krémovou omáčku. Maso pokrájíme,polijeme omáčkou a podáváme s bramborovými knedlíky.

Plněný vepřový bůček

1 kg bůčku, sůl, kmín, 2 housky, 2 dl mléka, 2 vejce, 30 g tuku, sůl, petrželka, muškátový květ
V masu uděláme kapsu. Housku nakrájenou na kostičky zalijeme mlékem. Vejce rozšleháme se změklým tukem, osolíme,okořeníme a přidáme k houskám. Naplníme maso, zašijeme,osmahneme, osolíme, posypeme kmínem, podlijeme a pečeme doměkka. Plnený veprový buček

Balkánský špíz

600 g vepřového masa z kýty, 4 velké cibule, 0,5 lžíce másla, 200 g nakládaných okurek, 100 g nakládaných feferonek, lžíce oleje, sůl, mletá paprika, 2 lžíce kečupu, kari
Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Na rozehřátém másle ji lehce podusíme. Maso nakrájíme na stejně velké kousky. Okurky, feferonky nakrájíme na tenká kolečka. Maso a zeleninu střídavě napichujeme na špízy, lehce potřeme olejem a dáme grilovat do předehřátého grilu. Z kečupu, soli a papriky uděláme omáčku, kterou během grilování potíráme špíz. Podáváme s opečenými brambory a s čerstvou zeleninou.

Špíz z vepřové svíčkové

500 g masa, 150 g slaniny, 2 zelené papriky, 2 cibule, lžičky směsi Barbecue, trocha oleje
Maso nakrájíme na palec silné plátky. Napichujeme na jehlici střídavě plátky masa, papriky, slaniny a cibule.Posypeme kořením, potřeme olejem a grilujeme.

Ražniči z vepřové kýty

700 g vepřové kýty, sůl, pepř, 100 g slaniny, 5 lžic oleje, 100-150 g leča z konzervy
Maso nakrájíme na menší plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a napichujeme na jehlice střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka a na plátky nakrájenou slaninou. Na rozehrátém oleji ražniči zprudka po všech stranách dozlatova opečeme, zmírníme oheň a dopečeme doměkka. Dle potřeby můžeme podlít vývarem a dodusit. Do tuku po pečení přidáme lečo a necháme chvíli povařit. Na talíři rozdělíme porce leča a na ně klademe porce ražniči. Podáváme se smaženými bramborovými hranolky.

Recept na Šašlik

500 g vepřové kýty, 80 g slaniny, 200 g cibule, olej, sůl,mletý pepř, 4 stroužky česneku

Maso nakrájíme přes vlákna na špalíčky o váze asi 20 g (6 kousků na porci) a opatrně naklepeme. Slaninu nakrájíme na silnější plátky, cibuli na tlustší kolečka. Všechno střídavě napícháme na čtyři kovové jehly nebo špejle a potřeme směsí oleje, pepře, soli a prolisovaného česneku. Necháme v chladu dvě až tři hodiny odležet a potom pod grilem nebo na pánvi vytřené olejem opékáme. Zbylým ochuceným olejem potíráme i během úpravy. Podáváme s opékanými brambory, ale i s bramborovou kaší a se salátem.

Vepřové na jehle

vepřová kýta, mléko, ocet, sůl, tymián, majoránka, pepř, bobkový list, slanina, cibule

Vepřové maso nakrájíme na kousky a naložíme do marinády z mléka, octa, soli, tymiánu, majoránky, pepře a bobkového listu. Pak vyjmeme, necháme okapat, navlékneme na grilovací jehlu proloženě s plátky slaniny a cibulí. Opékáme na grilu. Příloha: chléb.

Rajské špejle

hovězí nebo vepřové maso, žampiony, syrová paprika,slanina, libový salám, olej, česnek, grilovací koření,worcesterská omáčka, červené víno, kečup, pepř, paprika
Na kostky nakrájíme libové hovězí nebo vepřové maso, rozpůlíme žampiony, na plátky nakrájíme paprikové lusky, na kostky slaninu a kolečka libového salámu. Vše střídavě napíchneme na grilovací jehly. Připravíme si směs oleje, česneku, grilovacího koření, worcesterské omáčky a červeného vína, špízy potřeme, necháme odležet. Pak do marinády přidáme několik lžic kečupu, pepř a papriku. Grilujeme a přitom potíráme směsí.

6. srpna 2012

Vepřové Kung-pao

200 g vepřové kýty, vejce, lžička máčeného škrobu, sůl, 3 lžíce oleje, 100 g loupaných pražených arašídů, 8 chilli papriček
záliv: 2 lžíce sójové omáčky, lžíce bílého vína, 0,5 lžičky glutasolu, špetka cukru a trocha vývaru a škrobu

Na kostičky nakrájenou vepřovou kýtu promícháme s vejcem, máčeným škrobem a solí a necháme asi 15 minut odležet. Mezitím si připravíme tmavý záliv, arašídy a chilli papričky. Maso vložíme do rozpáleného oleje, rychle orestujeme, přidáme pražené oloupané arašídy, chilli papričky, promícháme a zalijeme tmavým zálivem. Udržujeme stále velmi prudký oheň, který pomáhá vytvořit zlatohnědou barvu. Správně upravené kung-pao má poměrně malý obsah šťávy, oddělující se od cukru.

Maso Chuang-che (Žlutá řeka)

1 kg vepřové kýty, solamyl, 2 žloutky, cibule, paprika,pórek, žampióny, magi, sójová omáčka, mandle
Maso nakrájíme na nudličky, smícháme se solamylem a žloutky a necháme do druhého dne odležet. Maso dáme asi 3 minuty orestovat. Nakrájíme cibuli na kolečka, papriku na nudličky, pórek na kolečka a žampióny na plátky. Zeleninu smícháme se žampióny, přidáme magi a sójovou omáčku, promícháme jako salát, promačkáme, aby pustila šťávu. Mandle spaříme a oloupeme. Vše promícháme s masem. Zeleninu již nezpracováváme tepelně.

Grilovaná šunka a višňová omáčka

1 kg šunky v celku, olej na potírání
Na 1 porci počítáme 1 silný plátek šunky. Lehce jej potřeme olejem, po každé straně na grilu opečeme a položíme na předem připravený toast. Podáváme na talíři přelitý višňovou omáčkou.

Grilované vepřové plátky

vepřové plátky, olej, pepř, sůl, oregano, citrónová šťáva
Plátky libového vepřového naložíme na hodinu do směsi oleje, pepře, soli, oregana a citrónové šťávy. Poté vložíme na rošt a grilujeme po obou stranách. Přitom potíráme zbylou směsí oleje a přísad. Můžeme pokapat bílým vínem. Servírujeme se studenou omáčkou vyrobenou z bílého jogurtu smíchaného s česnekem a drobně nakrájenou cibulkou.

Transylvánské vepřové plátky

1 kg vepřového masa (i hovězí nebo drůbež), 10 stroužků česneku, větší svazek posekané zelené petrželky, sůl, pepř,olej na rošt
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, vydatně potřeme česnekem a proložené petrželkou v několika vrstvách necháme několik hodin uležet. Potom maso osolíme, opepříme a pečeme na roštu. Podáváme s hořčicí. Použijeme-li jiné maso než vepřové,potřeme je před naložením olejem.

Opilá vepřová pečeně

vepřová pečeně, sůl, pepř, olivový olej, česnek, petrželku, červené víno Chianti
Vepřovou pečeni v celku očistíme, opepříme a osolíme, vložíme na rozehřátý olivový olej na pekáčku a z obou stran krátce opečeme. Potom maso posypeme česnekem, zelenou petrželkou a zalijeme červeným vínem. Potom vložíme do trouby a pečeme 30-45 minut při teplotě 200  C. Během pečení podléváme a je-li třeba přiléváme víno. Po upečení maso nakrájíme na plátky a podáváme s přílohou např. těstoviny (špenátové), rýže, brambor atd. a poléváme vypečeným vínovým sósem. Zapíjíme vínem.

Pleckové medailonky

500 g vepřového plecka, sůl, pepř, olej, hladká mouka, 50 g másla, 1,5 dl horké vody, 1/2 kostky masoxu, 2 lžičky sójové omáčky, 1/2 lžičky worchesteru, 3 lžíce kečupu
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme olejem a necháme odležet. Posypeme moukou, dáme na rozpálený tuk,pečeme na každé straně asi 4 minuty. Vyndáme, přidáme máslo, vodu, masox, sójovou omáčku, worchester a kečup. Povaříme dvě minuty, dochutíme a poléváme na talířích maso.

Džuveč po Bulharsku

500 g tučného vepřového masa, 4 cibule, 8 zelených paprik, 500 g rajčat, 80 g rýže, 500 g brambor, 100 g sádla, sůl, pepř,sladká paprika
Maso pokrájíme na větší kousky a dáme jej dusit na pokrájenou cibuli a sádlo. Maso okořeníme, a než změkne přidáme na plátky nakrájené papriky a rajčata. Když se zelenina podusí, přidá se horkou vodou spařená rýže a navrch na plátky nakrájené brambory. Vše osolíme, poprášíme sladkou mletou paprikou, podlijeme polévkou nebo horkou vodou a dáme do trouby péci asi hodinu. Varianta: džuveč lze připravit i z jiných druhů zeleniny např. lilků, fazolí atd.

Džuveč s vepřovým masem

Na kolečka nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme 300 g vepřového masa nakrájeného na kostky, 150 g čerstvé papriky, 200 g mrkve nakrájené na kolečka, 200 g nakrájených brambor, 60 g uvařené rýže a nadrobno nakrájenou feferonku. Ochutíme solí, pepřem, sekanou petrželovou natí, dobře promícháme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Příloha - zeleninový salát.

Vepřové Martinique

1/2 kg vepřového plecka, nakrájeného na 5 cm kousky, 4 stroužky rozdrceného česneku, 4 lžíce citrónové štávy, 200 g cukru, 1,5 lžičky nového koření, lžička skořice, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce curry, 750 ml hovězího vývaru, 6 mrkví, nakrájených na kolečka, zelená paprika, nakrájená na 2 cm kousky, 2 bobkové listy, lžička tymiánu, 750 g rýže, velká cibule, nakrájená na kousky

V misce smícháme maso, česnek a citrónovou šťávu. Překryjeme a necháme marinovat asi 1 hodinu při pokojové teplotě. Ve velké míse smícháme cukr, nové koření a skořici. Z marinády vyndáme maso a obalíme ho ve směsi cukru. Ve velkém hrnci rozpálíme olej. Maso osmahneme do hněda po malých částech, hotové kousky přeneseme do další misky. Do hrnce přidáme cibuli a za stálého míchání opékáme asi 10 minut na středním plameni. Přisypeme curry a opékáme další 1 minutu. Do hrnce vrátíme maso, přidáme cibuli a papriku, bobkový list, tymián a vývar. Směs přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a dusíme částečně přikryté asi 30 minut. Odstraníme pokličku, zvýšíme plamen na střední a dusíme dalších 45 minut, Odstraníme bobkový list a podáváme s rýží.

Vepřový steak Radost

4 řízky z kýty, vejce, 4 stroučky česneku, 4 plátky šunky, 4 lžičky plnotučné hořčice, sůl, olej
Maso naklepeme a nařízneme, osolíme, potřeme hořčicí s česnekem po jedné straně. Pokryjeme šunkou a obalíme v ušlehaném vejci. Smažíme 8 minut na každé straně. Výpeky zaprášíme moukou, necháme opražit, podlijeme vodou, přidáme sójovou omáčku, worchester. Šťávou zalijeme maso.

Vepřový steak zgöcsej

600 g vepřová kýta, 20 g sůl, 3 g mletý pepř, 0,5 dl olej, 120 g cibule, 100 g paprikové lusky, 150 g zelené fazolky, 30 g petrželka, 2 dl červené víno, 120 g houby

Čtyři stejně velké řízky lehce naklepat, osolit, opepřit. V pánvi rozehřát olej a řízky z obou stran 1 minutu opéci, pak odebrat z pánve a odložit na talíř. Ve stejném oleji podusit drobně nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájenou papriku a na 2-3 cm velké kousky nakrájené fazolky. Ochutit solí, mletým pepřem a drobně posekanou petrželkou. Vzniklým ragú polít řízky, přidat trochu suchého červeného vína a maso pod pokličkou dodusit. K téměř měkkému masu přidat pokrájené houby. při servírování navršit ragú na řízky a jako přílohu podávat vaječné noky.

Vepřové nudličky na zelenině

200-300 g vepřového filé, velkou sklenici Kunovjanky, malou sklenici hrášku s karotkou, menší cibulku, olej, sůl, sladká mletá paprika, sójová a worcestrová omáčka, menší sklenici kečupu

Vepřového filé omyjeme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na malé nudličky, Kunovjanku a hrášek s karotkou smícháme v sítu a scedíme vodu, cibulku nakrájíme a na oleji osmahneme do sklovata, přidáme nakrájené maso a krátce podusíme doběla, občas zamícháme, solí, pepřem a sladkou paprikou okořeníme, sójovou a worcestrovou omáčkou ochutíme,sklenici kečupu vlijeme na maso a krátce dusíme, občas promícháme, připravenou zeleninu dáme k masu a smícháme, podle potřeby dodáme kečup, za občasného míchání dusíme, dokud nebude maso měkké. Vhodná příloha: rýže nebo bramborové hranolky.

Vepřové nudličky gyros

750 g kýty, 3 g solamyl, olej, koření gyros, sůl, pepř
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zakapeme olejem a necháme odležet. Na oleji osmažíme, přidáme gyros a solamyl a znovu osmažíme.

Vepřové maso narychlo

4 plátky vepřového filé, sůl, sladká paprika mletá, pepř, worcestrová a sójová omáčka, olej
Plátky vepřového filé omyjeme pod studenou vodou, osušíme,nasolíme a naklepeme paličkou, sladkou paprikou a pepřem okořeníme, worcestrovou a sójovou omáčkou ochutíme, rostlinný olej rozehřejeme a plátky z obou stran postupně osmahneme. Vhodná příloha: bramborové hranolky.

Vepřové maso po Burgundsku

500 g vepřové kýty, 30 g slaniny, 30 g sádla, 2 lžíce kečupu,pepř, cibuli, sůl, trocha hladké mouky, sklenka červeného vína
Na sádlo dáme slaninu, rozpustíme, na tuk přidáme na nudličky nakrájené maso a všechno pěkně orestujme. Přidáme kečup, osolíme a opepříme, udusíme do měkka. Přidáme nakrájenou cibuli a podlijeme červeným vínem a ještě krátce podusíme. Nakonec pro zahuštění zaprášíme trochou hladké mouky. Servírujeme s bramborem nebo rýží (v Čechách s knedlíkem).

Vepřové hranolky s játry a žampiony

120 g libové vepřové kýty, 30 g cibule, lžička oleje, 30 g drůbežích jater, 50 g žampiónu, mletá sladká paprika, lžíce rajčatového kečupu, mletý pepř, sůl, lžíce bílého vína
Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme je, pak je nakrájíme na hranolky, drůbeží játra odblaníme a nakrájíme na plátky, žampióny rovněž nakrájíme na plátky. Na teflonové pánvi zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso a za stálého míchání je opečeme. Přidáme játra a žampióny, opět je osmahneme, poprašíme paprikou a necháme je zpěnit. Vše zalijeme kečupem a vínem, osolíme, opepříme a minutu podusíme.Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Vepřové na rajčatech se žampiony

400 g libové plece, 30 g sádla, 150 g rajčat, 100 g žampionů,50 g cibule, česnek, pepř, bobkový list, lžička vegety speciál, sůl
Cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso nakrájené na kostky a opečeme. Přidáme rozetřený česnek, koření, sůl, trochu vody a dusíme. Po chvilce přidáme spařená oloupaná rajčata, vegetu a dusíme doměkka.

Vepřové na žampiónech

600 g vepřové kýty, 2 žloutky, škrobová moučka, sůl, cukr,250 g čerstvých žampiónů, lžíce destilátu, lžička glutasolu, lžíce sójové omáčky, olej
Maso pokrájíme na kostky, osolíme, promícháme se škrobem a žloutky. Na horkém oleji osmažíme, dáme na sítě okapat. Na jiné pánvi osmažíme na oleji žampióny, přidáme destilát, glutasol, sójovou omáčku, lžičku cukru a sůl. Krátce podusíme a nakonec vmícháme masové kostky.

Vepřové maso nakládané v česneku

vepřová krkovička, česnek, sůl, bobkový list, nové koření, pepř
Vepřová krkovička, ne moc tučná, se nasolí a potře důkladně rozetřeným česnekem. Místy se píchne do masa nožem a rozetřený česnek se tam natlačí. Uvaříme nálev (voda, trocha soli, pepř, nové koření, bobkový list). Maso dáme do hrnce a zalijeme vychladlým nálevem (musí být ponořené). Přikryjeme a necháme uležet v ledničce alespoň 3 dny. Pak maso vyjmeme, nálev vylijeme. Maso vaříme v osolené vodě s polévkovou zeleninou. Polévka je výborná, přidávají se do ni brambory a zelí. Uvařené maso se podává s křenovou omáčkou, nebo bramborovým salátem.

Vepřové koleno po čínsku

vepřové koleno, 5 lžic sójové omáčky, 5 lžic červeného vína, 2 dl vody, 10 g cukru, 10 g soli, olej

Koleno očistíme, zbavíme "štětinek" a vetřeme do něj sójovou omáčku a nepatrně soli. Pak jej uložíme do chladničky asi na dvě hodiny. Poté rozehřejeme olej v hluboké pánvi a koleno na něm ze všech stran opečeme, až kůžička zhnědne. Opečené koleno přeložíme do kastrolu se silným dnem a dobře přiléhající pokličkou. Zbylou sójovou omáčku smícháme s vodou, vínem a cukrem, přelijeme jí maso a na malém příkonu tepla přivedeme tekutinu k varu. Jakmile se začne vařit, plamen ještě zmírníme a koleno v tekutině asi dvanáctkrát obrátíme. Potom přiklopený kastrol vložíme do předehřáté, zcela mírné trouby a koleno pomalu upečeme do měkka. Aby se peklo stejnoměrně, budeme je vždy asi po 20 minutách obracet. Před podáváním maso vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Podáváme se suchou vařenou rýží a salátem z čerstvé zeleniny.

Vepřové maso na čínský způsob

400 g vepřové kýty, vejce, lžička máčeného škrobu, sůl, 3 lžíce sádla, 100 g hlávkového zelí, cibule, 50 g paprikového lusku, 2 stroužky česneku, 50 g máčených hub, 20 g máčeného zázvoru, lžíce octa, lžička cukru, 2 lžíce vína

Nudličky z vepřového masa smícháme s vejcem, máčeným škrobem a solí a necháme chvíli odležet. Zatím připravíme nakrájené hlávkové zelí, cibuli, paprikový lusk,česnek a na menší kousky nasekané máčené houby a plátky máčeného zázvoru. Maso vložíme do rozpáleného sádla, rychle restujeme a dobře mícháme, aby se nudličky neslepily. Po chvíli přidáme zelí, cibuli, paprikový lusk a houby a stále promícháváme. Zmírníme oheň a dodáme česnek a zázvor. Ochutíme octem, cukrem, vínem, Glutasolem a zahustíme máčeným škrobem. Hotové jídlo můžeme přiostřit sójovou omáčkou, pokud je k dispozici.

Vepřové na pórku

700 g vykoštěného vepřového ramínka, lžíci oleje, sůl,pepř, lžičku šalvěje, lžičku tymiánu, 1 dl bílého vína,1 kg pórku, 4 stroužky česneku, hovězí vývar
Maso nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a na rozpáleném oleji opečeme. Okořeníme šalvěji a tymiánem,podlijeme vínem a půl hodiny dusíme. Pórek nakrájíme na kousky dlouhé asi 5 cm. Když se šťáva z masa vydusí, přilijeme vývar,přidáme na plátky nakrájený česnek, pórek a v předem vyhřáté troubě pečeme. Když maso začíná měknout, pečeme bez pokličky a dle potřeby podléváme. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Vepřové na pivu

600 g vepřového masa, 0,5 l piva, cibule, bobkový list,tymián, sůl, dva krajíce tvrdého strouhaného chleba
Do kastrolu dáme pivo s trochou vody a uvedeme do varu.Pak vložíme maso, cibuli, koření a dusíme. Když maso začíná měknout, zasypeme strouhaným chlebem a necháme provařit. Pak maso nakrájíme na talíře a přelijeme procezenou omáčkou. Tuto klasiku podáváme s knedlíkem.

Vepřové na paprice

800 g vepřového libového masa, 3 cibule, 3 paprikové lusky, mletá červená paprika, sůl, hladká mouka na zátěru, 2 lžíce oleje

Vepřové maso nakrájíme na plátky a na okrajích v několika bodech nařízneme. Pak je jemně naklepeme, osolíme a dáme stranou. Cibuli nadrobno rozsekáme, papriku omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na nudličky. Maso vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem, posypeme cibulí a společně osmahneme po obou stranách. Pak podle chuti přidáme mletou papriku,zalijeme horkou vodou a vaříme pod pokličkou do změknutí masa.Přidáme syrovou papriku, krátce povaříme a zahustíme hladkou moukou rozšlehanou ve studené vodě. Za stálého míchání pak vaříme několik minut, až je zahuštěná omáčka jemná a hladká.Nesmí být cítit neprovařenou moukou. Podáváme s houskovými knedlíky nebo rýží.

Vepřové maso Bahamy

1 kg vepřové kýty, 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno, 4 lžíce másla, lžíce kari koření, 4 hrnky nakrájeného ananasu, 1,5 hrnku ananasové šťávy, 1,5 hrnku kuřecího vývaru, 0,5 hrnku pomerančového džemu
Do masa uděláme hluboké zářezy a ty vyplníme česnekem. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kari koření a za stálého míchání vaříme 3 minuty. Přidáme ananas a vaříme dalších 5 minut. Přilijeme vývar a ananasovou Šťávu a vaříme 10 minut.Maso položíme do pekáče, posypeme ananasem a navrch nalijeme polovinou šťávy. Pečeme odkryté v předehřáté troubě při 170 C asi 1 hodinu, pravidelně mažeme zbytkem Šťávy. Maso navrch pomažeme džemem a pečeme dalších 30 minut. Necháme 15 minut odležet a nakrájíme.