5. března 2010

Fazolové lusky na zázvoru

400 g fazolových lusků, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce worchesteru, 1-2 lžíce sladké sojové omáčky, 1/2 lžičky cukru, olej, vývar, z masa či masoxu, sůl, 4 plátky anglické slaniny

Do rozehřátého oleje nasypeme zázvor, přidáme fazolky a osmažíme. Pak podlijeme vývarem, přidáme worchester, sojovou omáčku, cukr, podle chuti osolíme a za občasného míchání dusíme do měkka. Podáváme s vařenými bramborami a opečenou anglickou slaninou

Fazolové lusky s bramborovými noki

300 g fazolové lusky,bramborové noky/hotový chlazený výrobek 500 g/,2 cibule,česnek podle chuti,
2 lžíce olivový olej,1-2 rajčata,sůl,pepř (chilli, kari),bylinky (provensálské, bazalka)

Fazolové lusky nakrájíme a v osolené vodě povaříme 10', scedíme. Na pánvi osmahneme cibulku s česnekem a s noky do zlatova. Přidáme fazolky, nakrájená rajčata a dusíme. Na závěr osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami.

Fazolové lusky v těstičku

400 g sterilovaných fazolek,2 vejce,hladká mouka,mléko,olej do těstíčka a na smažení,sůl

Z vajec, mléka, soli, oleje a mouky si připravíme středně husté těstíčko. Jednotlivé lusky osušíme v utěrce, obalíme v mouce a namáčíme v připraveném těstíčku. Smažíme je do zlatova ve větším množství horkého oleje. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako doplněk k hovězímu či skopovému masu.

Fazolové závitky

8 platků šunky; 4 vejce; 650 g fazolových lusků;4 lžíce hrubé mouky; 3 lžíce mléka; 2 lžíce sýra; podle potřeby tuk,podle chuti sůl a mleté černe koření

Fazolové lusky uvaříme v osolené vodě. Vybereme je na sítko a necháme odkapat. Potom je rozdělíme na jednotlivé plátky šunky. Zavineme je do zavitků a sepneme párátkem. Z mouky, mléka, žloutků a sýra vymícháme hladké těsto. Osolíme ho, okořeníme a přemísíme se sněhem z bilků. Závitky namočíme do těsta a smažíme je v horkém tuku.

Fazolový guláš po moravsku

fazole,cibule,klobása.paprika mletá, pepř, sůl, česnek, kečup, mouka
Uvaříme fazole osmahneme cibuli,klobásu,pak zahustíme moukou přidáme papriku,pepř a sůl.vaříme asi 10 minut.po této době přidáme zcezené fazole předem uvařené.pokud jsou fazole studené necháme prohřát.pak přidáme kečup a česnek.podáváme s chlebem,bramborem nebo dle chuti.

Fazolový guláš s vepřovým masem

1000 g vepřového masa,800 g červených fazolí,500 g kysaného zelí,kečup,sůl,mléko tatra,hladká mouka,cibule,olej

Červené fazole předem namočené uvaříme.Cibuli nákrájíme na jemno,zpěníme,přidáme maso nakrájené na kostičky a dusíme asi 10 minut.K masu přidáme kysané zelí a spolu jěště dusíme až je maso měkké.Přidáme kečup podle chuti,necháme vysmahnout na tuk ,trošku zaprášíme hladkou moukou,zalijeme vývarem z fazolí /ne moc/, povaříme.Nakonec přidáme smetanu a uvařené fazole.Vše důkladně promícháme,dochutíme solí nebo cukrem.

Fazulový guláš dle uzenaře

300 g bílých fazolí ,150 g uzeného bůčku nebo klobásy,2 lžíce oleje,1-2 cibule,1 lžíce hladké mouky,2 zelené papriky, 4 rajčata , mletá červená paprika, sůl,česnek,2-3 lžíce rajčatového protlaku

Přes noc namočené fazole dáme vařit, přidáme k nim na malé kostky nakrájené syrové uzené maso a společně vaříme. Když je obojí měkké, přidáme nadrobno nakrájenou zelenou papriku a rajčata a za chvíli zahustíme růžovou cibulovou jíškou, přidáme podle chuti sůl, utřený česnek, rajčatový protlak a ještě chvíli povaříme. Před podáním můžeme do jídla přidat 2-3 lžice smetany. Podávame s chlebem nebo s vařenými bramborami. Dobu úpravy skrátíme vařením v tlakovém hrnci

Fazulový pikantní mls

2 velké cibule,3 400 g konzervy Fazole ve slaném nálevu,100 g másla,trochu hladké mouky,pepř , chilli ,pálivá paprika
Do kastrolu dáme trochu másla a na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli.Pak přidáme z konzerv fazole s nálevem a necháme vařit.Zahustíme máslovou jiškou a okořeníme podle chuti.

Fazolový guláš s hovězím masem

300 g bílých fazolí,300 g hovězí kližky,100 g másla,2 cibule,kmín,sůl,kečup

Nejméně 2 hodiny namočené fazole uvaříme doměkka. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky krájené maso, posypeme kmínem, promícháme a za občasného mírného podlévání dusíme doměkka. K masu přidáme fazole, dle chuti osolíme přidáme kečup a prohřejeme. Podáváme s vařenými brambory.

Fazolový salát s petrželem

300 g fazole,1 cibule ,petržel zelená,olej,ocet,sůl
Přebrané fazole propláchneme studenou vodou, necháme nabobtnat, uvaříme a slijeme. Vychladlé použijeme pro přípravu salátu. Cibuli drobně pokrájíme, smícháme s fazolemi, zakapeme olejem, osolíme, okyselíme octem a přidáme několik lžic vody.Jednotlivé porce při podávání zdobíme nasekanou petrželovou natí. 

Fazolový salát s kukuřici

konzerva kukuřice, 3 konzervy červené fazole,4 vajíčka natvrdo uvařená,porek, 3 barevné papriky,kyselé okurky, petrželku, majonézu, pepř,sůl
Vše nakrájet na kostičky,mimo naložené kukuřice,pórek nakrájíme na kolečka , osolíme, opepříme, vmícháme majonézu. A můžeme podávat

Fazolový salát s jablkem

1 plechovka konzervovaných fazolí ,100 g karotky,1 celer,1 jablko,hlávkový salát,3 lžíce olivového oleje,0,5 lžičky pln.hořčice,citrónová štáva podle chuti,2 stroužky česneku,sůl a cukr na dochucení

Fazolky scedíme.Očistíme mrkev i celer a uvaříme do měkka.Nakrájíme je na kostičky.Omyjeme jablko a neoloupané je také nakrájime na kostičky.Opereme salát ,osušíme a natrháme na kousky.Připravené suroviny dáme do mísy a s fazolemi promíchame . Olivový olej smíchame s hořčicí , citrónovou štávou a utřeným česnekem Vzniklým dresinkem přelijeme salát a promíchame.dochutíme solí a cukrem.Salát podáváme s celozrnným pečivem.

Fazolový salát s kečupem

300 g bílé fazole, 200 g sýr eidam ,200 g měkký salám ,3 dl kečup ,1 dl olej ,ocet, 1 cibule,sůl,cukr, worcesterová omáčka,vegeta,mletá sladká paprika,oregano, bazalka

Přebrané, propláchnuté a předem namočené fazole uvaříme do měkka tak, aby nezůstalo mnoho vývaru. Hustý vývar slejeme a necháme si ho pro další použití. K vychladlým fazolím přidáme na kostičky nakrájený salám a sýr, jemně nakrájenou cibuli a zalijeme zálivem, který připravíme smícháním kečupu, oleje, octa, cukru, soli, vývaru a koření (oregana více, bazalky nepatrně). Vše řádně promícháme, dochutíme. Milovníkům ostřejších jídel lehce přidáme nějakou formu chillies (Sambal oelek, Tabasco). Necháme proležet v chladu min. 3 hodiny a podáváme s chlebem či pečivem.

Fazolový salát s kukuřicí a rýží

50 g dlouhozrnné rýže,4 polévkové lžíce kečupu,1 čajová lžička hořčice,4 polévkové lžíce octa,5 polévkových lžic oleje,pepř, cukr, česnek,1 plechovka červených fazolí Bonduele v chilli omáčce,1 plechovka červených fazolí s kukuřicí v chilli omáčce,1 cibule červená, 150 g kabanosu
Smícháme kečup, hořčici, ocet se lžičkou cukru, pepřem a dvěma stroužky utřeného česneku. Do vzniklé směsi zašleháme olej a přidáme fazole, cibuli, kabanos a rýži. Promícháme a můžeme podávat.

Fazolový salát s majolky

1 cibulka, 0,5 kg fazolky bílé ,0.5 kg fazolky červené ,3 kyselá okurka ,kečup jemný přiměřeně,hořčice obyčejná jedna polévková lžíce,400 ml kysaná smetana, nebo bílý jogurt ,4-6 polévkových lžic majolka,5 lžic olivový olej

Vyprané a přes moc namočené fazolky, uvaříme v tlakovém hrnci do měkka (cca. 20 minut). Po uvaření fazolky propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Po přesypání do mísy prolijeme olivovým olejem. Necháme odstát a připravíme si na drobno nakrájenou cibulku, na menší kostičky nakrájenou kyselou okurku. V půllitru promícháme majolku, kečup a hořtici. Vše přidáme do fazolek a opatrně promícháme. Pokud nám to chuť dovolí necháme 2 hodiny v lednici vychladit. Podáváme s čerstvou bagetou a červeným vínem

Fazolový salát s mladou cibulkou

300 g fazole,1 svazek cibulka mladá , olej, ocet, sůl, pepř bílý
Fazole uvaříme, slijeme a necháme okapat. Cibulku nakrájíme na kolečka i se zelenou natí a smícháme s fazolemi. Zakapeme  olejem, okyselíme octem a dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme hned bez dlouhého skladování, aby mladá cibulka nezvadla

Fazolový salát s paprikou

300 g fazole , cibule, 2 paprika, 2 stroužeky česnek, kečup, olej, ocet, sůl, pepř bílý
Uvařené okapané fazole vložíme do salátové misky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a rozetřený česnek . Papriky nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s fazolemi. Zakapeme olejem, dochutíme kečupem, solí, octem a bílým pepřem. Salát dobře promícháme a dáme vychladit.

Fazolový salát se zelím

300 g fazole,200 g zelí hlávkové,1 citron ,kečup,sůl,olej,pepř bílý,1 cibule

Uvařené, vychlazené fazole vložíme do salátové misky, přidáme drobně nasekanou cibuli a šťávu z jednoho citronu. Zelí velice jemně nastrouháme, nasypeme na fazole, promícháme, zakapeme olejem, přidáme kečup a dochutíme solí a špetkou bílého pepře. Vše dobře promícháme a vychladlý salát podáváme ozdobený kolečkem citronu.

Fazole se zeleninou

3 šálek fazole,1 šálek mrkev,celer,1 šálek cibule,6 lžíce olej ,sůl,masox
Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou nahrubo, přidáme zeleninu,osolíme a chvíli dusíme bez podlévání. Pak přidáme fazole, je-li třeba, mírně podlijeme vývarem a dusíme na mírném ohni, až jezelenina měkká. Podáváme s topinkami opečenými na oleji a se saláty.

Frijoles Refritos

150 g špek ,1 cibule ,3 fazole červené v konzervě , 200 g sýr sirenje 

V hlubší pánvi vysmahneme špek nakrájený na kostičky a na něm osmažíme hrubě sekanou cibuli dosklovata. Přidáme fazole s  veškerou tekutinou a na prudkém ohni osmažujeme, až se nám začnou lepit. Odstavíme, a šťouchátkem na brambory nebo  odpěňovačkou je rozmačkáme. Dáme zpět na oheň a na mírném ohni je za neustálého míchání přivedeme do stadia, kdy se začínají vysušovat. Teprve tehdy je dáme na vyhřáté talíře a ozdobíme rozmělněným sýrem.

Holandský řízek s fazolkami

250 g mleteho veprového masa, 200 g fazoli, 200 g eidamu, sul, pepr, majoranka, 4 strouzky cesneku, 4 vejce, 4 lzice strouhanky, olej na smazeni
Fazole den predem uvarime ve slane vode a romixujeme.Smichame je s mletym masem a ostatnimi ingrediencemi.dle chuti ochutime soli , peprem ,majorankou a prolisovanym cesnekem .Ze vznikle smesi vytvorime kulate placicky a dozlatova osmazime po obou stranach.

Hovězí guláš s fazolemi

500 g hovězího masa,2 cibule,olej,sůl,mletý černý pepř,provensálské koření,mletá červená paprika,
200 g sterilizovaných bílých fazolí,400 g rajčat,2 stroužky česneku,petrželová nať

Opláchnuté maso osušíme a nakrájíme na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přikryjeme a několik minut dusíme. Přidáme maso, sůl, pepř a provensálské koření, mletou papriku, přikryjeme a při mírné teplotě dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou. Fazole scedíme, přidáme k masu spolu s nakrájenými rajčaty, prolisovaným česnekem, nasekanou natí a ještě 20 minut vaříme. Podáváme s těstovinami.

Hrachová kaše s uzeninou

hrách,cibule,česnek,nové koření,uzenina,mléko
Hrách přebrat a řádně proprat ve studené vodě. Pak přelít vodou a nechat stát nejméně 2 hod. Přidat nakrájenou cibuli a vše uvařit v tlakovém hrnci cca 40 min. Po této době rozvařený hrách upravit, přidat česnek, koření, osolit dle vlastní chutě a mlékem upravit konsistenci dle  uvážení.

Hrášek s hovězím

konzerva zeleného hrášku,15 deka hovězího zadního,stroužek česneku,mletá paprika,sůl,pepř mletý,hladká mouka,olej
Hovězí nakrájíme na drobné kousky, které osmahneme na oleji. Osolíme , opepříme a lehce zasypeme paprikou.Podlejeme trochou vody a dusíme do měkka. Jakmile maso změkne přidáme utřený česnek a ještě chvilku podusíme.  V druhém kastrolku osmahneme na oleji dvě lžičky hladké mouky. Otevřeme konzervu hrášku, odlejeme část nálevu a hrášek vsypeme do kastrolku na jíšku a osolíme. Krátce povaříme za stálého míchání. Vzniklou kaši servírujeme na talíři spolu s dušeným hovězím masem. Možno doplnit krajíčkem chleba a jedním nebo dvěma půllitry piva.

Hrášek ve sladkokyselém nálevu

čerstvý vyloupaný hrášek
Nálev na jeden litr vody: 1,5 dl 8% octa,25 g soli,50 g cukru
Vyloupaný hrášek vsypeme do vařící vody,povaříme jej 6 - 8 minut,scedíme a vsypeme do studené vody. Ocezený a okapaný nasypeme do sklenic ,doplníme až po okraj a zalejeme jej horkým nálevem. Nálev: vodu svaříme s cukrem a solí a přilijeme ocet,chvíli necháme provařit. Nálevem plníme skleničky s hráškem 1 cm pod okraj,uzavřeme víčky a vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme: Zahřátí na 100°C (než se teplota dostane na 100°C),25 - 30 min Sterilace při 100°C.sklenice 4dcl cca.40 min,sklenice 7 - 9 dcl cca 50 min Po ukončení sklenice hned vyjmeme a necháme vychladnout.

Chilli con Carne ala Mexico

500 gr mleté maso,750 gr fazole velké tzv,velké 2 cibule,česnek, olej/tuk/,pepř,sůl,mexické koření (ostré),rajský protlak,kukuřičná tortila

Na rozpálený tuk dáme vysmažit dozlatova cibulku, kterou před tím nakrájíme na drobno. Když cibulka začíná mít zlatavou barvu, přidáme mleté maso a restujeme. Jakmile maso začíná hnědnout, vmícháme do orestovaného masa fazole, které jsme po nočním namočení ve vodě, uvařili do měkka.Promícháme a ochutíme čerstvě utřeným česnekem, lehce osolíme a opepříme, nakonec celé toto dílo prosypeme kořením chillies po kterém vmícháme rajský orotlak. Hotový pokrm krátce vyrestujeme a podáváme v tortile, nebo s chlebem a kyselým okurkem.

Chilli con carne Mexikano

800 g zadního hovězího masa,sůl, 5 lžic oleje, 1 cibule,1/4 lžičky koření chilli,1 lžička sladké mleté papriky,1/8 l vína, 4 rajčata,2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce kečupu,400 g sterilizovaného hrášku (nebo vařených bílých fazolí),100 g strouhaného sýra,4 sladkokyselé okurky,4 sterilizované kapie

Maso nakrájíme na plátky o tloušťce asi 2 cm,naklepeme,nakrájíme na úzké proužky a osolíme.Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli,přidáme koření chilli,sladkou mletou papriku,zcela krátce osmahneme,přidáme maso a zprudka po všech stranách opečeme,až pustí vlastní šťávu . Podlijeme částí vína,zmírníme teplotu a dusíme doměkka.Během dušení podle potřeby podléváme dalším vínem.V polovině dušení přidáme nakrájené rajčata,protlak a kečup,ke konci hrášek a omáčku necháme zhoustnout.Podáváme s chlebem nebo s opečenými brambory.Na talířích posypeme strouhaným sýrem,ozdobíme vějířkem okurky a na proužky nakrájenou kapií.Místo chilli můžeme použít 2-3 feferonky,které dusíme s masem.

Chilli con Carne v mikrovlnce

250 g mletého masa,1 malá paprika,1 lžička mletého chilli koření,1 lžička mletá sladká červená paprika,2 (malé) konzervy fazolí (nejlépe obou barev),2 cibule,2 lžíce oleje,2 stroužky česneku,4 rajčata, sůl

Nakrájenou cibuli, papriku a tuk promícháme a vaříme 2 min na 100% výkon. Přidáme nakrájená rajčata a vaříme 1 minutu na plný výkon. Vmícháme utřený česnek, mleté maso obarvené červenou paprikou, chilli koření a osolíme. Vaříme 5 minut na plný výkon a v polovině času zamícháme (odkryté). Přidáme (slité) fazole a vaříme 8 minut na plný výkon, občas promícháme. Aby jídlo zhoustlo, můžeme vařit odkryté.

Chilli hot

4 velké cibule,5 stroužků česneku,2 plechovky velkych fazolí,1/2 kg mletého hovězího,1 rajský protlak asi 5 rajčat,tabasco,olej,sklenka piva

Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na tuku,přidáme maso a smažíme dokud maso pustí štávu.přidáme rozetřený česnek se solí.podlijeme pivem a dusíme asi půl hodiny potom přidáme fazole,protlak a rajčata.dochutíme tabascem. podáváme s chlebem a jogurtem.

Chilli kuře s paprikou

500 g kuřecí prsa,1 cibule, 150 g žluté papriky,150 g červené papriky,150 g zelené papriky,2 feferonek,2 lžíce rostlinného oleje,sklenka sterilovaných fazolí s chilli,sklenka sterilované kukuřice,250 ml vývaru z masa,lžička sladké papriky,cukr krystal, 2 stroužky česneku,1/2 lžičky koriandru,špetka soli,cayenský pepř,pažitka, petrželka,meduňka

Maso nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a drobně nasekáme. Papriky a feferonky rozpůlíme, zbavíme jadérek a omyjeme. Obojí nakrájíme na tenké nudličky. Maso společně s cibulí osmahneme na oleji. Přidáme pokrájené papriky a feferonky a krátce podusíme. Fazole a kukuřici slijeme a necháme okapat. Omáčka:  do vývaru přimícháme papriku, cukr, prolisovaný česnek a koriandr. Vše zalijeme 500 ml vody a asi 25 minut povaříme. Omáčkou zalijeme maso s paprikami, přidáme cayenský pepř a bylinky.

Chilská jehla

vepřové maso,solamyl,podravka, cibule, žampiony, červené nakládané fazole ,feferonky,anglická slanina, pepř

Maso,část slaniny,část žampionů a cibuli napícháme na jehlu,okořeníme a na pánvi opečeme,přikryjeme poklicí a pak asi 7-10 minut podusíme.Potom jehlu vyndáme,na tuk co je v pánvici dáme zbytek nakrájené slaniny,žampiónů a jednu feferonku . Orestujeme,přidáme fazole i s nálevem,to vše znovu orestujeme,dochutíme a na to položíme ty opečené špízy.Přikrejeme poklicí a opět asi 5-10 minut podusíme.Během dušení špízy obracíme.Na talíři špíz přelejeme omáčkou a podáváme s rýží nebo americkými bramborami.

Závitky z hraškem

300 g hovězího masa,1-2 svazečky chřestu,300 g zeleného hrášku,1 polévková lžíce sojové omáčky, olej na smažení,pepř, sůl

Maso nakrájet na tenké plátky po vláknech, lehce opepřit a pokropit sojovou omáčkou. Chřest nakrájet na kousky o něco delší než je šíře plátků masa, lehce povařit v osolené vodě. 3 až 4 kousky chřestu zavinout do plátku hovězího a sepnout párátkem. Na pánvi rozpálit lžíci oleje, lehce na něm osmahnout hrášek, osolit a přendat na misku. Na téže pánvi osmažit maso s chřestem, při smažení mírně polévat sojovou omáčkou. Usmažené závitky vložit na hrášek, podávat nejlépe s rýží.

Jota - polévka

120 g fazolí,300 g kysaného zelí,200 g brambor,500 g uzených vepřových žebírek,100 g uzeného bůčku , 20 g česneku,svazeček petrželové natě,2 bobkové listy,sůl,pepř

Fazole namočíme přes noc do vody a pak je uvaříme v téže vodě do změknutí. Zvlášť uvaříme kysané zelí a uzená žebírka. Když jsou fazole napůl měkké, scedíme je a vaříme dál spolu s žebírky. Přidáme hned také bobkový list, pepř a podle potřeby sůl  a rovněž pešt, který jsme připravili z nasekaného uzeného bůčku, česneku a petrželové natě. Před dokončením přidáme na kostičky nakrájené brambory a dovaříme. Žebírka vyjmeme a podáváme na zvláštním talíři (event. obereme, maso pokrájíme a přidáme do polévky

Karbanátky s fazolemi

dva šálky fazolí Adzuki,kousek mořské řasy,šálek uvařených ječmenných krup,trochu pohankové mouky,jedna cibule,rostlinný olej,3 stroučky česneku,majoránka,1 lžíce sojové omáčky

Fazole Adzuki namočíme přes noc do vody, a pak je v téže vaříme v tlakovém hrnci spolu s mořskou řasou asi 40 minut. Uvařené fazole spolu s uvařenými kroupami pomeleme na masovém mlýnku, přidáme koření, česnek, sojovou omáčku a orestovanou cibulku / osolenou/ na oleji, nakrájenou na jemné kostičky. Zahustíme pohankovou moukou. Z této hmoty děláme karbanátky, které pečeme na vymazaném plechu, nebo fritujeme ve vrstvě oleje. Jako přílohu dáváme například polentový kukuřičný knedlík, napařenou mrkvičku a „špenát“ z bršlice a kopřiv, doplníme salátem s kvašenu zeleninou.

Hrách se zelím

40 dkg hrachu,20 dkg krup,10 dkg slaniny,1 cibule,kysané zelí,sůl
Uvařený hrách a uvařené zelí smícháme a promícháme s rozškvařenou slaninou.K tomu si dáme kysané zelí.

Kostarická čierná polievka -Sopa negra

2 hrnky černých fazolí,kytička koriandru,1 paprika na čtvrtky,1/2 zelené papriky na drobné kousky,1/2 lžičky oregána,větvička celeru,2 stroužky česneku,1 cibule na kousky,1 lžička olivového oleje,sůl a pepř,osmažené vajíčko (volské oko) ,snítka koriandru na ozdobení

Fazole se přes noc namočí do vody. Poté se vaří v dostatečném množství vody spolu s celerem, koriandrem, oreganem, rozčtvrcenou paprikou, nakrájenou cibulí, solí a pepřem dokud nezměknou - cca. 1 1/2 hodiny. Když jsou měkké, rozmixují se v mixeru. Je dobré uvařit fazolí víc a část vzniklé směsi zamrazit pro pozdější použití. V hrnci se osmahne nasekaná cibule, nakrájená paprika, nasekaný česnek. Jakmile je cibule průsvitná, přidají se rozmixované fazole. Vše se chvíli vaří, vroucí vodou se zředí do hustoty polévky. Dochutí se solí a pepřem, případně trochou kari. Na pánvi se usmaží vajíčko (volské oko). Vloží se na dno talíře a zalije se polévkou. Ozdobí se nasekaným koriandrem. Možno zastříknout limetkovou šťávou, ozdobit avokádem. Také lze do polévky přidat čínské rýžové nudle.

4. března 2010

Kruti stehna z černými fazolemi

250 g černých fazolí, 1 l vody, 2 cibule, stroužek česneku, sůl, 4 hřebíčky,svazek polévkové zeleniny včetně pórku, bílý pepř, 2 krůtí stehna (asi 1,2 kg), lžíci oleje,bobkový list, svazek tymiánu, 3 lžíce octa, petrželku

Fazole namočíme nejméně na 6 hodin do studené vody. Oloupeme cibuli a česnek, jednu cibuli rozpůlíme a zapíchneme do ní hřebíčky. Druhou cibuli a česnek jemně nasekáme,zeleninu nakrájíme na kostičky. Do stehen zatřeme pepř a na prudším ohni je na oleji opečeme ze všech stran dohněda. Přidáme sekanou cibuli, česnek, zeleninu, přikryjeme a krátce opečeme na stř. ohni. Fazole scedíme a vodu zachytíme. Fazole a asi 2/3 vody přidáme k masu. Přidáme bobkový list, půlky cibule a tymián, vše přivedeme k varu a vaříme asi 1,5 hod., až jsou fazole měkké. Postupně přidáváme zbývající vodu z fazolí. Odstraníme půlky cibule, bobkový list a tymián. Stehna vyjmeme, maso od kosti nakrájíme na kousky, vrátíme do nádoby a prohřejeme. Osolíme, opepříme a ochutíme octem, přimícháme nasekanou petrželku.

3. března 2010

Mexické maso s pfefer kořením

300 g kuřecích prsou,chilli omáčka,červené fazole,pfefer steak koření
Do alobalu dáme maso s kořením, omáčkou a uvařenými fazolkami. Celé pečeme v troubě 20 min a pak podáváme.

Kovbojská fazole Texas

400 g červených fazolí,400 g velkých bílých fazolí,100 g žampionů,1 větší cibule,6 stroužku česneku,1 pórek,50 g bílé slaniny,1 červená kapie,1 zelená kapie,200 g zakysaná smetana

Na trošce oleje osmahneme nadrobno nakrájenou slaninu. Až pustí tuk tak na ní lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Když začne cibule červenat, přidáme kapii nakrájenou na větší kousky a necháme ji osmahnout asi 3 minuty. Pak to zalijeme nálevem z fazolí a případně také ze žampiónu, přidáme do toho nakrájený pórek a dusíme asi 10 minut. Ke konci přidáme žampiony. Až kapie změkne, vypneme sporák a do směsi zamícháme zakysanou smetanu. Servírujeme do hlubších misek, pro okrasu můžeme posypat sekanou petrželovou natí, zelenou cibulkou nebo nadrobno nakrájeným zeleným pórkem. Nejlepší přílohou je čerstvý chléb a červené víno. Do směsi je možno přidat také nějakou uzeninu, velmi vhodné je trampské cigáro. Podle chuti je možno během dušení přidat kečup a sojovou omáčku. Solit není třeba vůbec nebo jen velmi málo. Pikantní fazole uděláme mletým chilli nebo chilli omáčkou.

Kovbojské mäso

vepřové, králičí a kuřecí maso, sůl ,pepř ,vegeta ,ole j,mražená zelenina ,fazole,1/2 kostky masoxu,sojová omáčka,cibule, česnek
Na oleji osmahneme cibuli a maso nakrájené na kostky, okořeníme a pečeme na pánvi, dokud maso nepustí šťávu a nezhnědne. Podlijeme vodou a přidáme masox. Dále přisypeme mraženou zeleninu, přimícháme sojovou omáčku a 3 stroužky rozetřeného česneku. Na závěr přidáme 2-3 plechovky fazolí, nejlépe barevných. Podáváme s chlebem.

Kura po alžírsku

1 kuře,250-300 g sóji nebo hrachu 3 lžíce oleje,2-3 cibule, sůl,pepř,lžičku skořice,vývar z masoxu,2 žloutky , citron

Luštěniny namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme v osolené vodě dopoloměkka. Kuře naporcujeme, zprudka po všech stranách opečeme na rozehřátém oleji, přidáme drobně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, skořici, podlijeme vývarem a dusíme spolu s luštěninami doměkka. Měkké maso vyjmeme, ke šťávě přidáme mimo plotnu žloutky rozšlehané s citrónovou šťávou, zředíme dle potřeby vývarem, dáme na plotnu, dokořeníme a prohřejeme,

Kuřecí kari s hráškem

kuřecí řízky, cibule, kari koření (pálivé i nepálivé), olivový olej ,sůl , pepř , podravka, grilovací koření,3-4 stroužky česneku ,mražený hrášek, žampiony, petrželka,smetana (kysaná i sladká), světlá jíška Knorr , penne těstoviny /jiné/

Do rozpáleného olivového oleje dáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, necháme zatáhnout. Když nám maso začíná hnědnout, přidáme cibuli nakrájenou také na kostičky.Necháme zesklovatět a posypeme kari. Malinko opečeme(pozor, kari může žhořknout) a zalijeme smetanou(dávám půl na půl kysanou se sladkou). Necháme probublávat a přisypeme zelený hrášek a žampiony(dávám obojí mražené).Když se všechno prohřeje ochutíme solí, pepřem, grilovacím kořením a podravkou.Pokud se nám omáčka zdá příliš řídká, přidáme trochu světlé jíšky a provaříme. Nakonec přidáme rozdrcený česnek a petrželku a už nevaříme. V pánvi promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

Kuřecí prsa s fazolkami

2-3 kuřecí prsa ,1 větší cibule ,1 zelená paprika,1-2 lžičky kečupu, 1-2 lžičky tatarky ,1 lžička feferonek v soli,1-2 kostky bujónu, 1-2 lžičky škrobové moučky ,1 nakládané červené fazole ve slaném nálevu, sůl, pepř, sušená bazalka,sojová omáčka,máslo, olej

Na kousky nakrájená kuřecí prsa orestujeme na oleji s kouskem másla. Osolíme, opepříme, přidáme cibuli a promícháme. Zakápneme sojovou omáčkou, přidáme nakrájenou papriku a orestujeme. Po chvilce přidáme kečup, hořčici, tatarku, feferonky a promícháme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Dle chuti přidáme bujón, bazalku a necháme maso vařit do měkka. Ke konci přidáme fazole bez vody a zahustíme škrobovou moučkou. Podáváme s bramboráčky.

Luštěniny ala mix

70 g fazole, 70 g čočka, 70 g hrách , 200 g kroupy , 1 lžíce oleje , 1 cibule

Předem namočené luštěniny a kroupy uvaříme zvlášť doměkka. Scedíme a společně umeleme. Jemně pokrájenou cibuli zpěníme na oleji a spolu s vejci, rozetřeným česnekem, kořením a solí přidáme do mleté směsi. Promícháme a rozetřeme do tukem dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme do zlatova.