12. března 2010

Smažená rýže

250 g rýže,1 rajče,50 g okurky,100 g vařené šunky,4 polévkové lžíce oleje,sul, pepř

Rýži propereme,přivedeme k varu ve dvojitém množství vody a pod pokličkou ji na mírném ohni asi 20min.necháme vydusit.pak ji v míse necháme dukladně vychladnout.Mezitím zalijeme rajče vroucí vodou,necháme ho chvíli namočené,prudce ochladíme studenou vodou a oloupeme.Odstraníme jadérka a rajče nakrájíme na drobné kostičky.Okurku opláchneme a rovněž ji nakrájíme na kostičky.Šunku nakrájíme na drobno.Rozpálíme wok nebo pánev a přilijeme olej.V něm na středním ohni za stálého míchání1/2 min.smažíme šunku,rajče,a okurku. Přidáme rýži,osolíme a opepříme a za stálého míchání asi 2 min smažíme.pak podáváme.

Dobrota

fazole,rýže,sádlo,škvarky,sůl,zelená petržel
Fazole namočíme,nejlépe přes noc.Potom vodu scedíme a fazole uvaříme do měkka.Rovněž uvaříme rýži a obojí smícháme se škvarkama a trochou sádla.(můžeme to dát po smíchání zapéci do trouby) Posypeme pro ozdobu sekanou petrželkovou natí a podáváme. 

Telecí maso zapečené v rýži

500 g telecí kýty,2 plátky slaniny,1 cibule,1 utřený česnek,20 g sušených hub,1/2 celeru,400 g rýže, 1 l hovězího vývaru,šťáva z 1 citronu,sůl,pepř,tymián

Nakrájíme slaninu na kostičky a trochu vyškvaříme, přidáme pokrájenou cibuli, celer a orestujeme. Vložíme nakrájené maso, okořeníme a přidáme houby, česnek, po chvíli také propranou rýži a vše společně orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme tymián, citrónovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, dáme do trouby a pečeme asi 40 minut

Thajské kuřecí křidélka

12 kuřecích křidélek,4 stroužky česneku,barevný drcený pepř,koriandr,mletý zázvor,sojová omáčka,2 lžíce medu,100 g kečupu,grilovací koření,400 g rýže,100 g zmraženého hrášku,1 červená paprika, olej

Kuřecí křidélka omyjeme, okořeníme grilovacím kořením, drceným pepřem a necháme marinovat v oleji.
Marináda : Z medu, zázvoru, koriandru, drceného pepře, sojové omáčky, kečupu a jemně strouhaného česneku.
 Troubu předehřejeme na 210°C, křídla rozložíme na hlubší plech a za stálého přelévání marinádou pečeme do měkka a zlatova. Zeleninová rýže: Na oleji opečeme na jemné kostičky nakrájenou papriku s hráškem,promícháme s vařenou rýží a podáváme.Lze podávat i s pečivem.

Tuňákové rizoto

sůl,máslo,4 ks paprika,2 ks žloutek,1 lžíce kapary,2 konzervy tuňák,150 g sýr strouhaný,3 hrnky rýže vařená
Rýži promícháme s tuňákem pokrájeným na kostičky, přidáme pokrájené papriky, posekané kapary a nastrouhaný sýr promíchaný se žloutky. Ochutíme solí, pepřem směs promícháme a dáme do vymazané zapékací misky a v troubě pečeme dozlatova.

Pilaf

2-3 cibule;rýže; olej; broskvový nebo jiný ovocný kompot;rozinky; sůl; sojová omáčka;kuřecí maso,ale může být i vepřové kabanos nebo klobása;koření - gyros nebo čínská směs nebo prostě podle chuti; pálivá paprika,vajíčko; loupané arašídy; solamyl; špetka cukru

Na rozpáleném oleji osmažíme do hněda nakrájenou cibuli, kterou posypeme pálivou paprikou a pokapeme sojovou omáčkou. Mezitím propereme rýži v tekoucí teplé vodě ( množství podle potřeby). Na usmaženou cibuli nasypeme propranou rýži, necháme lehce osmahnout a potom zalejeme teplou vodou a promícháme. Přidáme sůl a necháme vařit až do uvaření rýže. Mezitím si na kousky nakrájíme kuřecí maso (nebo vepřové,kabanos či klobásu), posypeme solamylem, vyklepneme na to jedno (i více)vajíčko, přidáme - koření, sojovou omáčku, sůl, arašidy, špetičku cukru a důkladně promícháme. Potom tuto směs osmažíme na rozpáleném oleji. Když je maso měkké a dochucené, přidáme celý kompot (ananasový nebo i jiný, moc dobrý je švestkový, ale švestky musí být odpeckované a na půlky). Celou směs promícháme s kompotem a jeho šťávou, přikryjeme pokličkou a necháme podusit. Hotovou směs masa přidáme do mokré a mastné rýže (voda z rýže se neslévá, protože rýži vaříme bez pokličky. Její mokrá konzistence je důležitá) a po důkladném promíchání můžeme podávat.

Turbo rizoto

mořský koktejl,rýže,cibule,česnek,zelená petrželka,sůl pepř,bílé víno,voda,olej

Na oleji zpěnime drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozetřený česnek, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petržel a potom rozmrazený a oplachnutý koktejl. Chvíli při vyšší teplotě opékáme. Propláchnutou rýži přidáme k opečené směsi, podlijeme troškou vína a přidáme tolik vody, aby se vše potopilo. Když se voda vydusí, vytvarujeme naběračkou úhledné kopečky a ozdobíme je plátky rajčat a snítkami zelené petrželky.

Vařená ochucená rýže

4 dcl dlouhozrnné rýže,8 dcl vody,1 větší cibule,1 kostka masoxu,2 cl oleje,1 lžičku vegety, sůl,
2 kuličky nového koření ,pár lístků petrželové naťi a zeleného maggi

Cibuli rozpůlíme, jednu půlku nakrájíme na kostičky a druhou na tenké měsíčky. Takto nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme suchou rýži (rýže se nemusí proplachovat), za stálého míchání smažíme asi 2 minuty, nebo když se rýže začne přichytávat k hrnci, pak podlejeme vodou. Přidáme masox, vegetu koření a nať, dobře promícháme (masox musí být rozpuštěný) a případně dosolíme. Přivedeme k varu, hrnec přiklopíme poklicí ztlumíme tepelný zdroj a vaříme 12 minut. Poté hrnec odstavíme a necháme 10 minut odstát. Po dobu vaření a odstátí neodklápíme pokličku.

Varená ryže

1/2 dlouhozrné rýže,1 litr voda, 0,2 litru oleje, sůl
Večer rýži namočíme do litru vody. Druhý den vodu slejeme, a rýži jemně osmažíme na oleji. Osmaženou rýži vaříme téměř do změknutí v jemně osolené vodě, odstavíme a necháme dojít. Veškerá voda by měla být pryč. Při správném postupu zůstane rýže jemná, chutná a nelepí. Takto připravená může sloužit jako příloha, nebo jako surovina pro další jídlo.

Výborné rizoto

4 balíčky rýže, voda,sůl, mražená zelenina
Dáme vařit vodu s rýží a osolíme jí. Až rýži uvaříme dáme do ní zeleninu a pořádně zamícháme. Na vrch dáme strouhaný sýr. Nejlepší je s obsahem tuku do 30%.

Zaručeně dobrá rýže

2 šálky rýže,olej troška,sůl
Vypranou a osušenou rýži 30 minut před podáváním osmažíme na trošce oleje do sklovata.Pak zalejeme lehce osolenou vodou (na 2 šálky rýže- 4 šálky vody)a vaříme odkrytou na velkém plameni až vzkypí. Pak na mírném ohni necháme vodu vypařit. Nemíchat! Odsuneme z plamene,zakryjeme pokličkou a necháme 20 minut odstát.

Zeleninové rizoto na kari

0,5 hrnku rýže,0,5 sáčku mražené zeleniny dle vlastního výběru,3 lžíce oleje,0,5 lžičky karí,10 dkg tvrdého strouhaného sýru, sůl

Rýži po propláchnutí dáme vařit do mírně osolené vody. Mezi tím na pánvi v oleji orestujeme zeleninu. Můžeme přidat nakládané žampióny. Po jejím změknutí dodáme kari koření, vmícháme uvařenou rýži, prohřejeme a ihned podáváme. Na talíři posypeme strouhaným tvrdým sýrem.

Zeleninové rizoto Maggi

500 g míchané zeleniny (karotka,hrášek,fazolky...),2 cibule, 30 g másla nebo margarínu,300 g rýže natural,2 kostky Maggi Jemného zeleninového bujónu, 750 ml vody, 1/2 svazku potrželky, sůl, bílý pepř,muškátový oříšek

Zeleninu nakrájíme na tenké proužky, cibuli na kostičky. Máslo rozpustíme a cibuli na něm osmahneme do sklovita. Přidáme rýži, zeleninu a krátce orestujeme. Zalijeme horkou vodou a přidáme 2 kostky Maggi Jemného zeleninového bujónu.. Na mírném plameni dusíme asi 20 - 25 minut. Podle potřeby přilijeme trochu vody. Přidáme nasekanou petrželku a okořeníme.

Zeleninové rizoto

1 šálek rýže basmati,100 g krevet (nebo "krabích tyčinek"),2 rajčata, 1 paprika,1 avokádo ,100 g pórku,100 g sterilizované kukuřice,50 g černých oliv,olivový olej, 50 g parmazánu,bylinková kostka

Rýži uvaříme spolu s bylinkovou kostkou. Do vychladlé rýže přimícháme nakrájená rajčata, papriku, avokádo a pórek; přidáme krevety, kukuřici a olivy. Lehce promícháme, promastíme olivovým olejem dle chuti a posypeme strouhaným parmezánem.

Žlutá rýže

rýže, 4 vejce, 3/4 l mléka, sůl, cukr moučka, 2 nakrájené jablka
Předvařit rýži /cca 10 min./-osolit, dát do mléka, zamíchat se 4 žloutky, osladit.Udělat ze 4 bílků sníh a rozmíchat s rýží.Nasypat jablka nakrájená na kousky.Péci v troubě cca 1 hod. při teplotě cca 200 C.

Arabská rýže

2 banány,1 zelená paprika,2 lžíce másla,160 gr. rýže,1/2 l. slepičího vývaru,120 gr. rozinek,2 lžičky kari,50 gr. pistácií nebo arašídů,sůl

1 lžíci másla rozehřejeme spolu s kari. Přidáme rýži, propečeme. Zalijeme vývarem a uvaříme. Vaříme asi 20 minut. Rozinky rozehřejeme s trochou vody. Najemno nasekáme papriku. Rozinky a papriku vmícháme do rýže. Osolíme. Banány nakrájíme na kolečka, oříšky nahrubo nasekáme a osmahneme na zbylém másle. Rýži dáme do mísy a ozdobíme banány a oříšky.

Big steak Bona vita

2 sójové big steaky,voda a bujón na základní přípravu, 2 rajčata, 1 červená cibule, 3 větší žampióny,60 g cukety, 60 g lilku, sůl,pepř , oregano , bazalka, 200 g sýra Mozzarella

Big steak připravíme podle návodu na obalu, vychladlý pak po obou stranách opečeme. Zeleninu nakrájíme na menší kousky, orestujeme a okořeníme .Takto připravenou směs navršíme na steaky, poklademe plátky sýra a zapečeme v troubě nebo grilu. Podáváme s hranolkami nebo s celozrnným pečivem.

Čína ze sojového masa

sójové maso ,jakákoliv zelenina ,mražená zelenina ,cibule, vejce,česnek,hrnek vývaru z kostky a jedna kostka na vaření masa (nejlepší je drůbeží), sójová omáčka, glutasol, cukr, ocet, solamyl

Sójové maso je li víc sójového masa dáme míň zeleniny a naopak. Sójové maso uvaříme ve vývaru z kostky a nakrájíme na menší kousky, vymačkáme, necháme vychladnout a dáme do misky, zalejeme vejcem, ve kterém jsme rozmíchali lžičku solamylu, půl lžičky glutasolu . Na rozpáleném tuku rychle opečeme, přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, po chvíli přidáme zeleninu (pórek na kolečka, kelubnu na tenké špalíčky, zelí na nudlicky atd.), česnek a chvíli restujeme. Do hrnku s vývarem dáme 2 lžíce sójové omáčky, lžičku octa a půl lžičky cukru, nalejeme na maso a necháme cca 5 minut dusit. Rozmícháme si trochu solamylu ve studené vodě (asi lžičku solamylu a dvě lzíce vody) a tímto jídlo zahustíme. Krátce povaříme a popřípadě ochutíme glutasolem popř. sójovou omáčkou. Místo sójového masa můžeme použít vepřové nabo drůbeží maso, postup zůstává stejný.

Čtverečky sojového sýra na listech čerstvého salátu

1 kg sýr tofu, 30 g sójová omáčka ,30 g víno bílé, 10 g zázvor, 3 ks salát hlávkový ,voda,15 g sůl  ,15 g cukr , 10 g pepř bílý , 10 g pažitka, 100 g veka bílá 

Sýr  nakrájíme na  kostičky velké  asi 1.5  x 1.5 cm. Čtverečky pokapeme  sojovou  omáčkou,  vínem  se  strouhaným  zázvorem. Listy salátu  natrháme  a  smícháme  s  citronovým  dresinkem. Bílou veku nakrájíme  na krutony  velké asi  1x1 cm  které lehce  opražíme. Na listy salátu nasypeme sýr a krutony. Zdobíme sekanou petrželkou.

Zelí se sojovým masem

50 g sojového masa,1/4 l vody,250 g syrové kapusty,1 rohlík,2 lžíce ovesných vloček,1 středně velká cibule,1 stroužek česneku,1 vejce,sůl, pepř, strouhanka

Sojové maso zalijeme v misce vodou a necháme do druhého dne namočené. Kapustu uvaříme ve slané vodě a umeleme na masovém mlýnku spolu s česnekem, cibulí, sojovým masem, vločkami a rohlíkem. Zahušťujeme podle potřeby strouhankou. Smažíme běžným způsobem.

Sójové a mleté maso

1 sáček sojové drti,1/2 kg mletého masa,1 menší hlávka bílého zelí,10 dkg slaniny/špeku/,2 vejce,3 lžíce oleje,sůl, pepř, 6 lžic hladké mouky, strouhanka

Uvaříme dle návodu sojovou drť, přes síto propláchneme studenou vodou. Do drti přidáme mleté maso, 2 vejce, sůl, pepř dle chuti. Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou slaninu, přidáme nakrouhané zelí a restujeme, až zesklovatí. Poté dusíme do poloměkka. Vychladlé zelí přidáme do směsi sojové drti a mletého masa. Zahustíme hladkou moukou. Vše prohněteme. Lžící vykrajujeme koule, které obalíme ve strouhance a v dlani vytvarujeme do karbanátku. Smažíme na oleji. 

Lívance ruské

20 dkg mouka hrubá , 1 vejce , 0,75 l mléko,2 dcl voda, 1,5 dkg kvasnice ,1,5 dkg cukr,8 g sůl 

Odváženou mouku dobře za sucha promícháme, malého množství směsi použijeme na přípravu kvásku spolu s droždím, cukrem a menším množstvím mléka. Když kvásek vykynem, zředíme jej mlékem, rozmícháme a pomalu přisypáváme za stálého míchání směs mouk, sůl a nakonec přidáme žloutek. Velmi dobře vypracujeme vařečkou, ušleháme bílek na hustý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Dáme na teplé místo kynout na půl druhé až dvě hodiny. Rozpálený lívanečník nebo malou pánvičku dodře potřeme tukem nebo olejem, sběračkou opatrně nabíráme zkynuté těsto na lívanečník a opékáme po obou stranách. Podáváme teplé čerstvé jako přílohu kzelenině, nebo jako sladký chod s džemem, povidly či borůvkami a potřeme tvarohem nebo žervé, nebo pokapeme kyselou smetenou či mlékem.

Sójová čína

sojové maso, sojová  omáčka, pórek, sezamové semínko, rýže

Sojové kostky nebo nudličky povaříme 20 minut ve vodě s kostkou masoxu a scedime. Na oleji orestujeme kolečka pórku, přidáme scezené maso, sezamové semínko a sojovou omáčku (můžeme přidat i trochu scezené vody). Restujeme asi 10 minut. Rýži uvaříme dle návodu.

Mexická sója

sojové kostky,pórek,brambory,sýr nebo niva, nakládané fazole v konzervě nebo sterilovaná zelenina podle chuti,2-3 vejce,chilli, olej

Sóju uvaříme podle návodu,potom uvaříme brambory. Oboje nakrájíme na kostičky a dáme smažit na pánev.Chvíli před dosmažením posypeme chilli (nejlépe z mlýnku) a přidáme fazole a pórek a za stálého míchání přidáme vejce a dosmažíme.Podle chuti se přidá tatarka či kečup.

Netradiční sójové maso

4 velká cibule, 5 dkg slaniny, 5 stroužek česneku, sterilizovaná červené fazole, mletý koriandr, majorán, červená a zelena syrová paprika, 1 kostka masoxumletý kmín, worchestr

Slaninu na kostičky,v papiňáku poškvařit, pridat na kolečka nakrájenou cibuli nechat zpěnit a přidat na nudličky nařezanou papriku!Nechat podusit. Přidat nenamočené kostky sojového masa podlít vývarem , zavřít papinův hrnec a nechat povařit 25 - 30 min.Přidat mletý koriandr,majorán,červené fazole.česnek/drcený, jemně kmínu a lžičku worchest.omáčky. Nechat povařit zbytek času.Možno dochutit dle vlastní chutě .

Pikantní kaše

400 gr pohanka,7 kusů mrkve,100 gr. sojové drtě, 1 cibule, kostka zeleninového bujónu, sůl, olej, oregáno, 4 stroužky česneku

Pohanku namočit od vody, nastrouhat nahrubo mrkev, sójovou drť namočit do vroucí vody, ve které se předtím rozpustil zeleninový bujón, nakrájenou cibuli smažíme na oleji, pak přidáme nastrouhanou mrkev a oregano a vše podusíme, přidáme sójovou drť a scezenou pohanku a ještě jeden bujón, 15minut povaříme a nakonec přidáme rozmačkaný česnek a dochutíme solí.

Pikantní sójové maso

krabice pekingského sojového masa,bujón,olej, sůl,žampiony,papriky, cibule, solamyl,koření: ,pepř, kořenící směs na sójové maso,kořenící směs paella

Sójové maso uvaříme dle návodu. Na oleji si osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou papriku, po opečení přidáme nakrájené žampiony. Podusíme a přidáme uvařené sójově maso, koření a společně ještě chvíli dusíme. Po vysmahnutí podlejeme trochou vývaru a zahustíme solamylem. Podáváme s brambory na které můžeme dát jogurt smíchaný s jogurtovou zálivkou v sáčku.

Plněné sójové kapsy

sójové maso,anglická slanina,olomoucké syrečky,mouka, paprika,sójová omáčka,sůl, vejce

Do vařícího vývaru (z masoxu) vložíme sójové plátky a necháme cca 5 minut vařit. Pak necháme ještě cca 30 minut ve vývaru ležet. Poté maso vyjmeme, opatrně vymačkáme a nařízneme tak, abychom vytvořili kapsu. Do této kapsy vložíme kus olomouckého syrečku zabaleného v anglické slanině. Kapsu můžeme uzavřít páratkem. Z mouky, vejce, papriky a koření (sůl, sójová omáčka...) vytvoříme těstíčko. V tomto těstíčku kapsy obalujeme a smažíme, nejlépe ve fritovacím hrnci. Jako přílohu podáváme např. opékané brambory. 

Plněné sojové řízečky

balení sojových řízků,kostka bujonu,10 dkg plátkového sýra,4 velké brambory,koření do bramboráku, vejce, mouka,olej na smažení

Rozpustíme kostku bujonu v 1 l vroucí vody a vložíme sojové řízky které na mírném ohni povaříme 15 - 20 min. Mezitím si připravíme klasické těsto na bramborák. Řízky scedíme, vytlačíme přebytečnou vodu, rozkrojíme, vložíme plátek sýra a obalíme v bramborákovém těstě. Smažíme a podáváme se zeleninovým salátem.

Pomazánka ze sojové drti

1/2 sáčku sojové drti,1 masox ,5 vajíček, hořčice,1 cibule, sojová omáčka,tatarka, veka, zelenina

1/2 sáčku sojové drti se vaří 20 minut s 1 kostkou masoxu,přecedí se,přidá se 5 vajíček na tvrdo-nakrájených na jemno,hořčice,1 cibule také nakrájená na jemno,sojová omáčka,tatarka-dle chuti. Natřít na veku a obložit zeleninou.

Rýže se sójou

250 g ryže,100 g sojových kostek,1 kostka vyvaru,cibule, česnek,olivovy olej,sojova omáčka,kari kořeni
Sojové kostky vařit 15-20 min.s kari kořenim, vyvarem a sojovou omačkou. Rýži uvařit a do ní vmichat soju a cibulku s česnekem zpěněnou na oleji.

Salát ze sójového masa

80 g sójové maso neochucené ,2 kostky zeleninový bujón,340 g nakládaná paprika červená ,300 g čínské zelí ,1 cibule,pórek, zelená část, kečup, kečup ostrý, sójová omáčka, pepř

Kostky bujónu Knorr přivést k varu v 800 ml vody, přidat sójové maso rozkrájené na kousky cca 1 cm a 15 min povařit. Zelí mezitím nakrájet a smíchat s nakládanou paprikou a na jemno nakrájenou cibulkou. Přidat uvařené, zcezené a vymačkané (odstranit bujón) sójové maso. Dochutit kečupy a sojovou omáčkou, případne troškou pepře. Vše důkladně promíchat a nechat do druhého dne uležet.

Směs na hotový bramborak

kuřecí játra,sojové kostky,houby,hlávkové zelí, porek, sojová omáčka,tymián, pepř,sůl, máslo

Sojové kostky uvaříme v nálevu z pepře, soli, sojové omáčky (můžeme přidat i koření Gyros), samostatně na másle podusíme houby (osolené), játra podusíme na másle s tymiánem a do hotových přidáme vymačkané,sojové kostky a na kostičky nakrájené hlávkové zelí, po změknutí zelí přidáme houby a porek (pouze prohřát) dochutit můžeme přidáním sojové omáčky, podáváme na bramboráku .

Sojová pomazánka

cibulka, kmín,koření,hořčičné semínko,sójová mouka hladká,majoránka, česnek, sůl

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme pomleté koření a sójovou mouku a společně posmažíme.Zalejeme vodou a dusíme 15 minut, pak přidáme majoránku, česnek a sůl. Na pomazánce se dodrží hustota takto: je-li hustá přidá se voda- je-li řídká, nechá se  voda vyvařit. Chléb s pomazánkou ozdobíme červenou paprikou nebo rajčaty.

Sójové maso na žampionech

sójové maso /1 balíček plátkú/, kostka slepičího bujonu, sůl,pepř, olej,smetana na vaření, konzerva žampionů, cibule, 1 maggi polévka krémová žampionová, hladká mouka

Sójové maso namočíme do slepičího bujónu podle návodu.Vymačkáme vodu a pokrájíme na    šírší nudle, opečeme dozlatova na oleji.Spěníme cibuli a přidáme žampiony a opečené sójové nudle,zalejeme smetanou v které jsme rozkvedlali Maggi žampionovou polévku, přidáme dvě lžíce hladké mouky /rozpuštěné v  šálce studené vody/ a povaříme asi 10 minut, přidáme súl a pepř podle chuti.Podáváme s rýží anebo těstovinou

Sójové maso s pekinským zelím

150 g maso sójové , 300 g pekinské zelí , 4 stroužky česneku,4 lžíce sójová omáčka,3 lžíce olej,120 g zelí,sůl, 1 cibule 

Sójové maso zalijeme horkou vodou, přidáme 1 stroužek utřeného česneku, sójovou omáčku, zamícháme a necháme alespoň 30 minut v klidu. Potom nálev slijeme, maso vložíme na rozehřátý olej, přidáme na nudličky pokrájené pekingské zelí, kapustu, cibuli,zbytek česneku pokrájeného na lupínky, osolíme a dusíme asi 30 minut za občasného zamíchání, Podle potřeby podlijeme nálevem. Před podáním dochutíme solí případně sójovou omáčkou. Vhodnou přílohou je dušená rýže.

Sójové plátky v těstíčku

sojové plátky /1 balení /,2 vejce,  grilovací koření, sojová omáčka, hladká mouka, masox 

Sojové plátky krátce povaříme ve vývaru z přidaného masoxu. Po té je necháme asi tak hodinu odstát. Dále z plátků vyždímeme vývar a plátky lehce pokapeme sojovou omáčkou a posypeme grilovacím kořením. Takto připravené plátky obalíme v těstíčku z mouky a vajíčka. Po usmažení na pánvi doporučuji podávat s bramborem, či bramborovou kaší.

Sojové řízky Soja Vita

2 bílek vaječný , 8 Soja Vita , 8 lžíce voda, 50 g sýr, 2 lžíce mouka hrubá, sůl,koření polévkové, tuk

Soja Vitu dáme do misky, zalijeme vodou a asi 10 minut necháme namočené. Pak našleháme bílky (ale nešleháme je úplně na sníh), přidáme k nim namočenou sóju, nastrouhaný sýr i hrubou mouku a doplníme polévkovým kořením. Promícháme a hned lžící roztíráme na pánev s rozehřátým tukem tenké placičky a opékáme je po obou stranách. Chutnají výborně s brambory nebo s bramborovou kaší a sladkokyselou okurkou nebo se zeleninovým salátem. 

Sojové řízky

80 g sojové maso (plátky) ,1 masox ,4 stroužky česnek,koření (dle chuti),sójová omáčka (několik kapek) , sůl, mouka hladká,1-2 vejce ,voda,olej

Sójové pátky vsypeme do vařící vody, do které jsme přidaly masox, koření, sůl a povaříme 10-20 minut v otevřené nádobě. Poté vyndáme vymačkáme přebytečnou vodu a necháme vystydnout. Pokapeme olejem, sójovou omáčkou, potřeme utřeným česnekem, důkladně promačkáme a necháme v lednici marinovat. Takto připravené plátky obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku, strouhance jako klasické řízky a smažíme do růžova. Před obalením je možno opatrně plátky rozříznout a vložit šunku nebo plátek sýru, není ale podmínkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a zeleninová obloha.

Základní příprava sojového masa

sojové maso, worchester, tekuté maggi, sojová omáčka, sůl

Příprava je jednoduchá. Do hrnce dáme přibližně lžíci worchesteru a sojové omáčky, přibližně lžičku tekutého Maggi a soli a celé to zalejime potřebným množstvím vody. Vodu přivedeme k varu, pak do ní nasypeme sojové maso a vaříme 15-20 minut.

Vepřová čína se sojovým masem

100 g sójového masa /granulát/,100 g vepřového masa z kýty nebo 100 g kuřecího masa,1 větší cibule,1 polévková lžíce solamylu,1 vajíčko,4 polévkové lžíce rostliného oleje,1 lžička kari koření,3 polévkové lžíce worcesterské omáčky,3 polévkové lžíce sójové omáčky,1 lžička vegety,sůl,mletý pepř, mletá sladká paprika /kořenící směs na čínu/, olej na smažení

Do osolené vařící vody (vývaru)vložíme sójové maso a vaříme do změknutí (granulát - 10 min.). Potom sóju slijeme, propláchneme a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme maso na nudličky a cibuli na jemno. Maso s cibulkou dáme do misky, okořeníme, přidáme vejce, solamyl, olej, wor. a sój. omáčku a nakonec vychladlé sójové maso. Vše dobře promícháme a necháme v chladu odležet (2 hodinky nebo přes noc). Takto připravené maso na rozehřátém oleji za stálého míchání osmahneme.  Lze do směsi přidat pokrájené čínské zelí, pórek, kapii, černé houby či arašídy. Hotovou směs rozdělíme na nahřáté talíře. Přebytečný olej slijeme, dochutíme kari kořením a vegetou, necháme přejít varem. Masou touto šťávou přelijeme. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Špagety se sójou

špagety,sojový granulát,rajský protlak,cibule, česnek,olej,sojová omáčka,bazalka, drcený kmín,kečup

Do vroucí osolené vody dáme sojový granulát a necháme nabobtnat dle návodu. Pak vodu slijeme a necháme granulát okapat.Špagety uvaříme v osolené vodě tradičním způsobem. Příprava omáčky ze sojového granulátu: na panvici rozpálíme olej a osmahneme jednu na drobno pokrájenou cibuli přidáme velký rajský protlak,lžíci sojové omáčky a deci vody krátce asi 5 min. povaříme a za stálého míchání přidáme 4 stroužky prolisovaného česneku, kdo má rád česenek může i více, okořeníme bazalkou a drceným kmínem nakonec přidáme okapaný sojový granulát a vše dobře promícháme Na talíř servírujem špagety, navrch naložíme omáčku ze sojovým granulátem a dokola pokapeme kečupem.

Sójový Segedínský guláš

100 g sojových kostek,1 cibule,2 lžíce oleje,1 lžičku drceného kmínu,2 lžičky sladké pepriky,500 g kysaného zelí,2 lžíce hladké mouky,1 kelímek zakysané smetany
marináda : 1 bujónová kostka,1 lžíce oleje,1 cibule,3 stroužky česneku,mletý pepř,sůl

Nejdříve si připravíme marinádu asi půl litru vody přivedeme k varu, přidáme bujónovou kostku, rozdrcený česnek, cibuli nakrájenou na drobno, olej, pepř a sůl. Krátce povaříme a přidáme sojové maso, které asi 20 minut povaříme a pak necháme půl hodiny odstát. Mezitím osmahneme na oleji nakrájenou cibuli, přídáme koření a překrájené zelí. Dusíme pod pokličkou pak přdáme sojové kostky. Na konec zalijeme smetanou ve které jsme rozmíchali hladkou mouku a povaříme. 

Sojový guláš

sojové kostky,gulášové koření,sladká paprika, masový bujon, cibule, česnek, brambory

Na sojové kostky vysypeme gulášové koření a přidáme bujón,přelijeme vodou a necháme alespoň půl hodiny vařit,poté hrnec odstavíme a necháme louhovat.Poté vaříme znovu,přisypeme sladkou papriku.Mezitím vedle na pánvi dozlatova usmažíme cibuli.Pak jí vhodíme do hrnce.Oškrabeme velkou bramboru,nastrouháme,a přihodíme.Poté vymačkáme alespoň dva stroužky česneku.Vaříme alespoň půl hodiny,dokud se brambora kterou jsme zahušťovali neuvaří.Podle chuti dochutíme. Guláš má nejlepší chuť pokud je déle odstátý

Sójové šunkové placky se zelím

50 g sojoveho šunkoveho granulatu ,1 sklenice kyseleho zeli ,250 g polohrube mouky,1 vejce, sul, pepr, 80 g oleje

Sojovy sunkovy granulat prelijeme trojnasobnym mnozstvi osolene vrouci vody a nechame 20 min.bobtnat.Pak prebytecnou vodu slijeme a granulat zprudka orestujeme na tuku.Zeli vymackame, pokrajime a spolu s moukou a vejcem pridame do sojoveho granulatu.Propracujeme a vytvorime placicky,ktere klademe na vymasteny plech a peceme ve stredne vyhrate troube.

Sójové plátky s parkem na zelí

100 g sojových plátků,1 kostka hovězího bujónu, lžička Vegety, lžíce sojové omáčky, kousek slaniny, 2 párky, mletá sladká paprika, 2 cibule, 250 g sterilovaného zelí, česnek, 5 lžic kečupu, chilli, sůl, pepř

Sojové plátky zalijeme vroucím vývarem připraveným ze 3 dl vody, kostky bujonu, sojové omáčky, Vegety a necháme 30 - 40 minut bobtnat.Slaninu nakrájíme na kostičky, mírně ji roztavíme na oleji a vyjmeme. Na tuku opečeme párky nakrojené na jedné straně hlubšími zářezy a rovněž vyjmeme. Sojové plátky lehce vymačkáme, poprášíme paprikou, opečeme zvolna po obou stranách na tuku a vyjmeme. Na tuku pak zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji mletou paprikou. Po zpěnění přidáme zelí, kečup, chilli, utřený česnek a krátce podusíme. Směs osolíme, přidáme plátky a prohřejeme je. Rozdělíme na talíře, poklademe kostičkami slaniny, půlkami párků a podáváme.

Sojové mexiko

100 g sójových kostek,1 l vody,2 dl vývaru z bujonu,1 lžíce cukru, 2 kapie, 1 cibule,4 stroužky česneku,2 lžíce pikantního kečupu, olivový olej,chilli, špetka tymiánu, sůl,80 g sterilizovaných fazolí vhodné jsou červené

Kostky 15-20 vaříme ve vroucí osolené vodě. Cibuli osmažíme na oleji. Přidáme sójové kostky, případně tymián a všechno dohromady opečeme. Přidáme nakrájenou kapii a česnek, kečup a trochu opečeme. Přimícháme fazole, zalejeme zálivkou z bujonu a vše ještě krátce podusíme. Příl.  těstoviny nebo světlé pečivo

Sójové maso s cibulkou

400 g sojové maso,3 velké cibule,kečup, sůl,majoránka,1 zeleninový bujón ,olej,voda

Sojové kostky předem namočíme do zeleninového vývaru. Po jejich nabobtnání je lehce vymačkáme, osmažíme na oleji s cibulkou, dále přidáme kečup a cibuli, sůl, trošičku majoránky (případně jiného oblíbeného koření) a vše ještě prosmažíme na pánvi. Na talíři můžeme podle chuti ještě posypat syrovou nakrájenou cibulkou a podáváme s chlebem.

Sójové maso

sojové maso,cibule, sůl, pepř, masox
Sojové maso uvaříme ve vodě s masoxem, cca 10 - 15 nim. Důkladně vymačkáme z plátků vodu. Na pánev dáme olej a na jemno nakrájenou cibulku, počkáme až bude cibule měkká a přidáme sojové plátky. Asi po minutě přilejeme trochu vody a přidáme masox a koření. přílohy: rýže, bramborové placky, hranolky.