11. června 2010

Zapečené slané omelety

150 g lžíce hladké mouky, 2 vejce, sůl, 2 x 1/4 l mléka, 1 sterilované žampiony (250 g), 3 x 20 g másla, pepř, muškátový oříšek, 300 g zmraženého hrášku, 250 g kuřecích jater, 100 g cibule na kostičky, 4 lžíce červeného vína, 2 lžíce nasrouhaného ementálu

Těsto umíchejte ze 150 g hladké mouky, 2 vajec, 1/4 l mléka a špetky soli. houby nechte okapat.
Omáčka: na másle opražte 30 g mouky, vmíchejte šťávu z hub a 1/4 l mléka, vše povařte 10 minut. ochuťte solí, pepřem a muškátem. 1/3 smíchejte s hráškem.
Játra obalte v mouce, oklepejte, krátce osmahňete na másle, posolte a vyjměte. houby krátce orestujte a vyjměte. cibuli rovněž krátce osmahňete a pak chvilku povařte s červeným vínem. 1/2 cibule smíchejte s játry, 1/2 s houbami.Z těsta upečte na pánvi omelety, vrstvěte do formy a střídavě prokládejte připravenými náplňemi. zalijte zbylými 2/3 omáčky a sýrem. zapečte v troubě, vyklopte na talíř a překlopte na další talíř opečenou stranou nahoru. 

Zelenina se šunkou a žampiony

1 salátová okurka (asi 400 g), 125 čerstvých žampiónů, 200 g nakládané kukuřice, 2 cibule, 1 feferonka, 2 papriky, 100 g šunky, 3 lžíce kečupu, pepř, tymián, sůl

Salátovou okurku,žampióny a papriky dobře omyjeme.Okurku oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky. Nemáme-li čerstvé, můžeme použít i nakládané. Papriky pokrájíme na silnější proužky, které ještě přepůlíme.Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Šunku pokrájíme na větší čtverečky.Všechny připravené složky dáme do misky, přidáme nakládanou kukuřici bez nálevu a vše dobře promícháme. Ochutíme pepřem, tymiánem a pokrájenou feferonkou. Nechceme-li, aby jídlo bylo ostré,feferonku ponecháme vcelku. Podle chuti osolíme.Nakonec přidáme kečup a opět dobře promícháme. Vaříme v mikrovlné troubě 15 min. přikryté. 

Zeleninové rizoto s houbami

rýže 40 dkg, zmrazená zeleninová směs, houby (možno i čerstvé), koření adžika, sůl, olej, cibule, strouhaný sýr, lze i kečup

Rýži udusíme (uvaříme), cibulku zpěníme na oleji do skelnata, přidáme houby, zeleninu a dobře orestujeme. Uvařenou rýži nasypeme do orestované směsi, přidáme sůl, koření Adžiku a dobře promícháme. Klademe na talíř v kopečku, posypeme strouhaným sýrem, zaleje trochou kečupu a podáváme. 

8. června 2010

Závin plněný zelím, paprikami, houbami a salámem

1 listové těsto, 20 dkg krájeného měkkého salámu, 2 papriky, kysané zelí, houby ( žampiony), sůl, pepř (nebo koření podle vlastní fantazie)

Těsto rozdělíme na dva díly a rozválíme na pláty. Poklademe kolečky salámu, na něj dáme nakrájené podušené papriky, kysané zelí, podušené houby, okořeníme a zabalíme jako štrůdl. Oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. 

Zapékané vepřové plátky s houbami a sýrem

vepřové plátky z kýty, máslo, tuk, cibule, houby (mohou být i sušené které před podušením namočíme), sýr

Vepřové plátky cca 1 cm silné opečeme do poloměkka na másle, naklademe do vymaštěného pekáčku, pokryjeme doměkka na cibuli podušenými či usmaženými houbami, podlijeme troškou vody a pečeme. Ke konci pokryjeme plátky sýra a dopečeme.

Zapékané těstoviny s houbami

250 g makaronů, 600 g hlívy ústřičné, 1 cibule, 1 cuketa, 4 rajčata, 1/2 svazku petrželky, 4-5 lžic olivového oleje, 400 ml mléka, 150 g smetanového krémového sýra, 4 vejce, 1 lžíce provensálských bylinek, pepř, sůl

Makarony uvaříme v osolené vodě. Nakrájíme houby. Oloupanou cibuli nasekáme. Cuketu a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Petrželku nasekáme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Houby podusíme na oleji a poté vyjmeme. Na pánvi zpěníme cibuli, k ní přimícháme mléko, krémový sýr a vejce. Do omáčky pak přidáme petrželku a bylinky. Osolíme a opepříme. Makarony vložíme do vymaštěné zapékací formy. Navrch poklademe houby a zeleninu. Zalijeme omáčkou. Zapékáme přibližně 40 minut. 

Zapékané kotlety na žampionech

kotlety, ½ kg žampionů, slanina, sůl, pepř, šlehačka, grilovací koření
Okořeníme a vše vložíme do pekáčku a necháme zapéct. 

Zapečený kuřecí steak

4 kuřecí řízečky, 1 plechovka žampionů, 1 pórek, 50 g salámu Herkules, sůl, bílý pepř, 1 lžíce oleje, 3 dcl smetany, 100 g cihly

Řízky naklepeme, osmahneme na oleji, pórek nakrájíme na 1 cm kolečka, sýr nastrouháme nahrubo. Pekáček vytřeme olejem, naskládáme maso, mírně osolíme, opepříme, posypeme pórkem, dále na 1 kolečka salám, žampiony a zalijeme smetanou. Přiklopíme pokličkou a pečeme 15-20 min. Potom odklopíme poklici, zasypeme sýrem a necháme zapéct. 

Zapečené žampionové řízky

4 vepřové řízky, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, 2 lžičky kečupu, 150 g žampionů, 1 lžíce másla, 1 lžička citronové šťávy, 4 plátky sýra

Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stránach do červena. Vymastíme zapékací misku, vložíme opečené maso, potřeme kečupem a poklademe plátky žampionů. Rozpuštěné máslo promícháme s citrónovou štávou a řízky pokapeme. Na každý položíme plátek sýra a zapečeme v troubě. 

Zálesácký guláš s houbami

250 g předního hovězího, 250 g vepřové plece, 4 cibule, 2 lž oleje, 2 lž. kečupu, 2 lž hladké mouky, 750 ml masového vývaru, 500 g hub (1/2 lišek), 1 lž másla, 100 ml bílého vína, 100 ml smetany, sůl, pepř, 5 kuliček jalovce, 2 bobkové listy, 1 lž nakládaného zeleného pepře, 300 g těstovin

Nakrájíme cibuli a necháme ji na oleji zesklovatět, maso pokrájíme na kostky, přidáme k osmahlé cibulce a restujeme. Pak zaprášíme moukou a přidáme kečup, jalovec, bobkový list, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka.Očištěné houby pečeme na pánvi, osolíme, přidáme zelený pepř, zalijeme vínem a dusíme.Když jsou měkké, přidáme je k masu a promícháme.Nakonec vmícháme smetanu a již nevaříme, podáváme s těstovinami a zdobíme petrželkou. 

Výborné kuře s hřiby

kousky kuřete, 50 g másla, 4-6 brambor předem uvařených ve slupce, 1 velká cibule, celá palička česneku,100 g slaniny v celku, provensálské koření, bobkový list, nové koření, 500 ml vývaru ( bujón ), hlíva ústtřičná nebo jiné žampiony, hladká mouka, sůl

Kousky kuřete osolíme a potřeme namačkaným česnekem. Na nakrájené slanině zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli.Vložíme kousky kuřete a nakrájené houby. Posypeme provensálským kořením a zalijeme vývarem. Všechno pečeme v troubě. Do uvařených brambor, kde ukrojíme jeden roh, uděláme díru a dáme do ní nakrájenou slaninu na kostičky.Naplněné brambory vložíme do pekáče a společně dopečeme. 

Vepřový guláš s houbami

800 g vepřového masa (kýta, plecko), 200 g žampionů, 2 lžíce sádla, 4 cibule, sůl, mletý černý pepř, 100 ml masového vývaru, 200 ml červeného vína, červený drcený pepř 

Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejnoměrné kousky. Žampiony očistíme, případně je otřeme vlhkým ubrouskem, a nakrájíme na silnější plátky nebo, pokud jsou malé, na čtvrtky. V kastolu rozehřejeme sádlo. Cibule oloupeme a nasekáme na drobno. Zpěníme je dorůžova na sádle, přidáme maso a zprudka je opečeme. Osolíme, opepříme a vydusíme do šťávy. Vývar promícháme s červeným vínem. Maso zalijeme vývarem s vínem a dusíme na mírném ohni asi 1 hodinu. Po 45 minutách dušení přidáme žampiony. Potom vešleháme instantní jíšku a ještě 5 minut povaříme. Guláš na talířích sypeme pepřem. Pdáváme jej s houskovým knedlíkem. 

Vepřové kotlety na houbách

4 vepřové kotlety, sůl, mletý kmín, hladká mouka, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky na omáčku, olej nebo sádlo, 250 g čerstvých hub

Kotlety naklepeme, osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce. Na tuku necháme zpěnit jemně nakrájenou cibuli, přidáme kotlety a z obou stran je opečeme do světlehněda. Měkké kotlety vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou nebo vývarem z masoxu a povaříme. Mezitím očistíme houby, pokrájíme je na plátky,vložíme na olej, osolíme, okm ínujeme a promícháme. Zprvu je dusíme ve vlastní šťávě,pak, až tekutina vysmahne, ještě krátce opékáme. Na talířích rozložíme kotlety, podlijeme je omáčkou, na ně navršíme houby a doplníme zeleninovou rýží, kterou připravíme tak, že na lžíci oleje osmahneme cibulku, přidáme hrnek spařené rýže, promícháme s cibulí, vsypeme půl sáčku zmrazené zeleniny, zalijeme dvěma hrnky vody, osolíme a 15 minut dusíme. 

Steaky vepřové s houbami

4 vepřové plátky /řízky/, 15 dkg hub, 4 plátky sýru / ementál nebo na tousty /, 4 vejce, příloha vařené brambory hranolky ...
Na pánev dáme tuk, ne moc. Zprudka opečeme jednu stranu plátku.. / cca 2 min. / snížíme teplotu na minimum a plátky obrátíme. Na ně rozprostřem předem upravené houby. / míněno do měkka / tyto zalejeme rozšlehanými vejci a překryjeme plátky sýra.

Vepřová plec na žampionech

vepřová plec, cibule, sladká paprika, bílá paprika, žampiony, olej, sůl, nové koření, smetana

Na drobno nakrjenou papriku osmahneme na oleji poté přidáme sladkou papriku a do toho dáme nakrájenou plec na kostičky. Vše dusíme do poloměkka a potom přidáme nakrájenou papriku a žampiony. Nakonec zahustíme a zjemníme smetanou.

Valentýnská kulajda

1l vody, 4 větší brambory, 1 menší cibule, 1 kelímek zakysané smetany / 200 ml /, 1 lžíce hladké mouky, sůl, kmín, ocet nebo citrónová šťáva, 2 vejce, kopr /čerstvý nebo sterilizovaný/, 300 g čerstvých hub /nebo hrst sušených/

Do osolené vody s kmínem dáme vařit oloupané a nakrájené brambory a nadrobno nasekanou cibuli. Po 15 minutách přidáme kousky hub /sušené předem chvíli povaříme v mléce a scedíme/. Když je vše měkké, vlijeme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky. Necháme přejít varem, dochutíme octem nebo citrónovou šťávou a nasekaným koprem. Každou porci doplníme půlkou vařeného vejce. Nemáme-li vejce uvařené, můžeme vejce také rozklepnout přímo do polévky a povařit. 

Těstoviny s houbami v ztracené vodě

500 g těstovin (raději drobnější), 1 l slaného vývaru, cibule, 2 pórky,, rajský protlak nebo kečup, 2 cl oleje, 2 dcl vody, hrst sušených hub, bazalka, oregáno (případně koření na těstoviny), sůl, sýr na posypání

Do hrnce , do rozehřátého oleje nasypeme nakrájenou cibuli a syrové těstoviny a krátce opražíme do zlatova. Potom přilijeme vývar, houby namočené ve 2 dcl vody (i s vodou), nakrájený pórek, lžičku soli a trochu kečupu. Za stálého míchání přivedeme k varu. Asi po 15-20 minutách voda zcela vymizí, hrnec odstavíme a necháme asi 10 minut dojít pod pokličkou. Na závěr přidáme bazalku nebo oregáno (může být i trocha koření na těstoviny). Sypeme strouhaným sýrem. 

Telecí plátek v alobalu

80 g telecího masa, sůl, pepř, kmín, 10 g cibule, houby, olej, 20 g šunky

Drobně nakrájené houby dáme na zpěněnou cibuli,osolíme,přidáme kmín, nepatrně podlijeme a dusíme do měkka. Na olejem vymazaný alobal dáme naklepaný a opepřený telecí plátek,pak plátek šunky,na který dáme udušené houby.Alobal pevně zabalíme a dáme na plech do trouby.pečeme asi 30 minut.Každou porci masa balíme zvlášť.

Telecí guláš se žampióny

750 g telecího masa, 30 g přepuštěného másla, 3 velké cibule, stroužek česneku, sůl, pepř, 2 lžíce sladké papriky, po 1/2 lžičky majoránky a tymiánu, 125 ml bílého vína, konzervu žampionů (370 g), 125 ml smetany, svazek pažitky

Maso nakrájíme na velké kostky, prudce a krátce opečeme v kastrolu na másle, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek a osmahneme. Přidáme sůl, pepř, papriku, majoránku a tymián, přilijeme víno a přikryté dusíme na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Občas zamícháme. Houbu spolu se smetanou vmícháme do guláše a povaříme. Osolíme, opepříme a posypeme pažitkou. 

Stehýnko v houbové omáčce

100 g žampionů, 1 kuřecí stehýnko, 1 lž.oleje, sul, pepř, 1 stroužek česneku, 1 lž.instantní houbové omáčky, 1 lž.suchého sherry, 1 lž.snítky petrželky

Žampiony očistíme, a nakrájíme na plátky. Kuřecí stehno omyjeme, osušíme, a v rospáleném oleji opečeme ze všech stran. Ochutíme solí a pepřem, česnek prolisujeme k masu. Pak stehýnko vyjmeme. Na zbylém tuku orestujeme houby,asi 3 min. Přidáme 125 ml vody, necháme přejít varem, přimícháme instantní omáčku, opět necháme přejít varem,a nakonec dochutíme sherry. Kuřecí stehýnko přidáme do omáčky, a pod pokličkou dusíme na mírném ohni 25 min . Podáváme s rýží, a kousky rajčat. Ozdobíme petrželkou. 

Smetanové kuřecí řízky se žampiony

4 kuřecí řízky, 4 lžíce oleje, sůl, pepř
omáčka : 2 cibule, 400 g žampionů, 300 ml smetany, 200 ml vývaru, 2 lžíce čerstvých bylinek, 4 lžíce bílého vína, sůl, pepř

Řízky mírně naklepeme, osolíme, opepříme a na pánvi opečeme, jakmile se na mase vysráží bílkoviny, maso obrátíme a hned vyndáme, aby se nevysušilo. Na zbylém tuku opečeme cibuli a plátky žampionů. Přilijeme vývar, smetanu a vše krátce povaříme. Přidáme bylinky, omáčku osolíme, opepříme a ještě necháme přejít varem. Poté řízky vložíme do omáčky, prohřejeme a nakonec omáčku ochutíme vínem. Podáváme se zázvorovou nebo kari rýží.

Smažené kuličky z kuřecího masa

1 uvařené kuře bez kůže, 200 ml mléka, 150 g žampiónů, 50 g másla, 2 lžíce mouky, 1 celé vejce, 2 žloutky, 1 citron, tymián, sůl, pepř, strouhanka

Vykostěné kuřecí maso rozmixujeme, žampiony očistíme a nakrájíme. Připravíme si jíšku, podlijeme trochou mléka, osolíme a opepříme. Do vychladlého bešamelu vlijeme žloutek. Přidáme kuřecí maso, žampiony a tymián. Zamícháme a necháme vychladit. Tvoříme krokety a namáčíme je v rozšlehaném a osoleném vejci. Pak je obalíme ve strouhance a osmažíme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Salámové pampelišky

200 g godhaj salám, 300 g hub, 1 lzicka másla, 1 cibule, 250 g hrásku, 4 vejce, sul, pepr, olej

Hrnky vymazeme olejem, vyskládáme salámem,na pánvi orestujem cibulku,na orestovanou cibulku nasypeme hriby a lzicku másla, chvili dusime. Osolime, operime dle chuti. Lzickou nabereme smes a vlozime do vymazaneho vyskládaneho hrnku. Posypeme trochou hrásku, do kazdeho hrnku rozbijeme 1 vejce, ktere osolime, opeprime. Dáme do predehrate trouby na 200 stupnu a zapekáme zhruba 15 min.Po upeceni vyklopime z hrnku a podáváme s brambory.

Rýže s houbami a květákem

rýže, tvrdé houby, květák, máslo, pepř, zelená petrželka

40 dkg tvrdých hub pokrájíme na drobno a prudce je osmažíme na 6 dkg rozpáleného másla. Okořeníme je pepřem a zelenou petželkou a několik minut dusíme aby změkly, ale zůstaly pevné v kouskách. Pak je zamícháme do hotové rýže. Můžeme přidat malou hlavičku uvařeného květáku, rozebraného na růžičky. 

Rýže s hlívu ústřičnou

hlíva ústřičná, rýže, cibule, sůl, kmín, vegeta, petržel anebo mladá cibulka, parmezán 

Hlívu ústřičnou nakrájíme a na pánvi podusíme na cibulce. Osolíme , přidáme kmín a vegetu. Rýži uvaříme tak aby zůstala sypká, scedíme. Promícháme s houbami a sekanou petželkou (cibulkou) . Na konec posypeme strouhaným parmezánem .

Roštěná se žampiony

150 g hovězího roštěnce, plátek šunky, 25 g sterilovaných žampionů, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce worchestrové omáčky, 1 plátek citronu, sůl, pepř

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji prudce orestujeme. Mezi plátky masa vložíme kornout ze šunky naplněný orestovanými žampiony, zastříkneme kečupem, worchestrem a dusíme doměkka. Na talířích maso zdobíme citronem. Podáváme s hranolky a zeleninovou oblohou. 

Provensálské brambory se žampiňóvou omáčkou

1 kg  brambor ve slupce, 0,5 l  smetana na vaření 30%, 10 dkg žampiony, 20 dkg balkánský sýr, provensalské koření, sůl, olej

Pečlivě omyté a na měsíčky nakrájené brambory osolíme a upečeme v troubě do měkka. Mezitím si v kastrůlku orestujeme žampiony, přilijeme smetanu a osolíme. Vaříme do té doby, než nám smetana zhoustne. Upečené brambory posypeme provensálským kořením a přelijeme omáčkou. Nakonec vše posypeme balkánským sýrem. Pozor na to, že sýr je slanější,tak moc nesolit omáčku. 

Pikantní vepřové nudličky

1/2 kg vepřová kýta, 1/2 kg žampiony, 1 ks veliká cibule, 2 dcl vývar z masoxu, olej, máslo, chilli omáčka, vegeta, sul

Cibuli nakrájíme na kolečka a dáme ji zpěnit na olej do hrnce. Až je cibule hotová, hrnec odstavíme nabok. Maso si nakrájíme na nudličky a zprudka osmahneme na oleji v panvi. Maso vyklopíme do hrnce k cibuli. Na panvi roztopíme máslo a přidáme očištené, na plátky pokrájené žampiony, mírně podusíme a přidáme do hrnce. Podlijeme vývarem, přidáme chilli omáčku, dochutíme solí a vegetou (případně tím, nač má kdo chuť) a vaříme asi  15 minut. Podáváme s rýží nebo s hranolkami. 

Pečené kuře na toskánský způsob

1 kuře, 400 g špaget, 100 g čerstvých hub, 40 g sádla, 2 rajčata, 2 lžíce vody, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 2 lžíce oleje, drůbeží vývar

Vykuchané kuře omyjeme, osušíme a uvnitř i zevně osolíme. Špagety uvaříme v osolené vodě a scedíme. Očištěné houby nakrájíme na tenké plátky, podusíme v rozehřátém sádle, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, podlijeme vodou a udusíme do měkka. Promícháme s uvařenými špagetami, posypeme nasekanou zelenou petrželovou natí a naplníme kuře. Zbytek špaget odložíme do tepla. Otvor kuřete zašijeme, kuře opečeme v rozehřátém oleji, podlijeme drůbežím vývarem a upečeme do měkka.. Odložené špagety dáme na mísu a doprostřed položíme kuře. Podáváme s rajským salátem. 

Krůtí steak s houbovou omáčkou

4 krůtí steaky - jeden 150 g, 250 g žampionů, 1 kostička smetanového taveného sýru, 2 dl smetany, 2 lžíce sekané petrželové natě, margarín na pečení, sůl, pepř, těstovinová vřeténka jako příloha

Steaky lehce naklepeme, okořeníme solí a pepřem. Opečeme je z kažé strany 3 minuty na margarínu, pak je vyjmeme a uložíme do tepla. Očištěné žampióny nakrájíme na kostičky a opečeme je na výpeku z masa dokud se z nich nevydusí přebytečná voda. Poté k houbám přidáme kostku tav. sýru a smetanu. Zahříváme tak dlouho než se rozpustí sýr. Když je sýr rozpuštěný přidáme pokrájenou pet.nať. Omáčku dochutíme podle chuti solí a pepřema přeléváme s ni steaky. Podáváme s těstovinami -vřeténky.

Krůtí směs se žampiony

400 g krůtích prsíček, 250 g žampionů, 2 lžíce tuku na smažení, 250 ml červeného vína, 250 ml bílého polosladkého vína, cibule, petržel, sladká paprika, sůl, pepř, worcesterová omáčka

Na rozehřátém tuku opečeme maso nakrájené na nudličky, poté jej vyjmeme a udržujeme v teple. Osmahneme na drobno nakrájenou cibulku až zesklovatí, přidáme nasekanou petželku a žampiony a vše společně podusíme. Směs zalijeme červeným a bílým vínem a povaříme, aby se tekutina svařile na polovinu. osolíme, pepříme a okořeníme paprikou a worcesterovou omáčkou, přidáme maso, krátce ohřejeme a podáváme s rýží. 

Maxikolená s houbovou omáčkou

žampiony nebo jiné houby, cibule, olej, houbové koření, těstoviny (nejlépe maxikolena), smetana ke šlehání

Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby a dusíme, až pustí šťávu (případně dáme náprstek vody) a přidáme houbové koření (běžně k dostání v obchodech). Samozřejmě trvale mícháme. Asi po třech minutách nalejeme smetanu ke šlechání. Necháme projít varem a podáváme s uvařenými těstovinami.

Masová směs v alobalu

400 g vepřového nebo hovězího masa, 2 větší brambory, 1 párek, 20 g sušených hub, 40 g cibule, 20 g oleje, 1 sterilovaná okurka, 2 rajčata, petrželka, grilovací koření, worcester, kmín, sůl

Hovězí nebo vepřové maso rozkrájíme na plátky, naklepeme, prosolíme a poprášíme kořením. Sušené houby na chvíli namočíme do vody, potom scedíme, vložíme na zpěněnou cibulu spolu s kolečky párku, okmínujeme, osolíme, podlijeme lžící vody a chvíli podusíme. Na každý plátek masa dáme lžičku hub s párkem, plátky vařených brambor, rajčat a okurky. Zakapeme worcestrem a pevně zabalíme do alobalu. Pečeme na roštu, v troubě nebo grilu.

Maso na česneku a žampionech

maso, sůl, kmín, česnek, smetana, houby - žampióny

Maso pokrájíme na nudličky, dáme do pekáče spolu se žampióny. Osolíme, okmínujeme, trochu opepříme a přidáme stroužky česneku, které jsme nakrájeli na plátky. Zalijeme vodou a pečeme v troubě při 200 stupních asi 45 minut. Pak přelejeme smetanou a necháme v troubě ještě asi 15 - 20 minut sojít. Příloha: rýže, hranolky, brambory. 

Máčanka

1/3 kg hovězího masa, 3 čerstvé houby nebo hrst sušených, cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, ocet, tuk

Maso spolu s pokrájenými houbami dáme vařit, až změkne. Pak ho vyndáme a rozkrájíme na malé kousky a opět vložíme do hrnce. Přidáme česnek, osolíme, opepříme a ještě chvíli vaříme. Mezitím v hrníčku rozmícháme vodu s moukou a vylijeme do vařící polévky a vaříme ještě asi 5 minut. Dochutíme octem.Na pánvi rozehřejeme tuk, osmahneme na něm cibulku a přisypeme sladkou papriku. Polévku nalejeme na talíř, kde mačanku posypeme cibulkou a podáváme. 

Lečo s houbami

1 kg zelené papriky, 1 kg cibule,1 kg hub (může být směs), 1 kg rajčat, 20 dkg cukru ( může být méně), 5 dkg soli, 2 dcl oleje, 1 dcl octa, 3 dcl vody, 2 dcl kečupu

Papriky, rajčata ( dávají se poslední) , cibuli nakrájet na kolečka. Houby nakrájet na kousky trochu větší než na smaženici. Přidá se olej, sůl , cukr, voda, ocet, kečup, dá se na 15-20 minut povařit podle druhu hub.Rajčata se vkládají 1 minutu před dovařením. Hotovou směs zarexovat pod víčka na 15 minut při 80-90 stupních. 

Lasagne s houbovou omáčkou

150 g žampiónů, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 3/4 l mléka, 100 g tvrdého sýra, 50 g šunkového salámu, 10 ks špenátových lasagní, sůl, pepř, mletý kmín, zelená petrželka

Žampióny nakrájíme na plátky, osolíme a podusíme na másle. Okořeníme pepřem, mletým kmínem a petrželkou.Z másla, hladké mouky a mléka uvaříme řidší bešame, do kterého přidáme podušené žampióny.Do zapékací misky postupně na sebe vrstvíme lasagne, omáčku, nastrouhaný sýr a salám tak, aby poslední vrstvu tvořila omáčka a sýr. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny. 

Květák se žampiony

menší květák, 10 dkg žampiónu, 1 lžička oleje, citrónová šťáva, petrželka
Květák rozebereme na růžičky,vložíme do vařící osolené vody ,uvaříme doměkka a necháme dobře okapat.Žampióny nakrájíme na plátky ,podusíme s citronovou šťávou a solí na oleji ,přidáme květák a prohřejeme. Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

Kuřecí taštičky se žampiony

4 lžíce olivového oleje; 200 g drobných žampionů nakrájených na plátky; hrst nasekané petrželky; 1 velký stroužek česneku, rozmačkaný; 380 g listového těsta; (lépe pláty než balíčky); 4 kuřecí prsa bez kůže; 1 rozšlehané vejce ; sůl, pepř

V pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a na vysokém plameni v něm tři minuty smažte žampiony, dokud nezhnědnou. Přidejte petržel a česnek a všechno dobře promíchejte. Hojně osolte a opepřete; poté odstavte, aby směs trochu vychladla. Dejte do trouby plech a předehřejte ji na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Vybalte těsto a nakrájejte ho na čtvrtky. Přes střed všech čtyř kousků položte příčně kuřecí prsíčka. Na ně navršte trochu houbové směsi a všechno zakápněte zbytkem oleje. Protilehlé rohy těsta přeložte přes maso a houby,aby se kraje těsně překrývaly, a stisknutím je spojte. Taštičky potřete rozšlehaným vejcem. Balíčky opatrně přemístěte na rozpálený plech a pečte půl hodiny,až se těsto nafoukne a zezlátne. Před podáváním nechte taštičky chvíli odpočinout. Ideální přílohou je čerstvá zelenina nebo salát.

Kuřecí soté se žampiony

400 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, kapie, 100 g sterilovaných žampionů, olej, smetana, sojová omáčka

Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme do pánve na rozpálený tuk a orestujeme. Pak přidáme žampiony, kapii, sojovou omáčku, 250 ml smetany a necháme krátce povařit. Dochutíme solí. Podáváme s houskovým  knedlíkem.

Kuřecí soté s houbami

kuře, kukuřice, cibule, houby, hladká mouka, sůl
Umyté kuře porežeme na nudličky, na spraženej cibuli podlijeme vodou, podusíme a před koncem přidáme kukuřici s houbami dokud to nezmekne, podáváme s rýží, bramborami.

Kuřecí prsa na žampionech

500 gr kuřecí prsa, 3 ks větší cibule, 20 dkg čerstvých žampiónů, tvrdý sýr, rajčata, kyselé okurky, hořčice plnotučné nebo lépe dijónska, čerstvá feferonka, tymián a bazalka, 1 až 2 palice česnek

Do pekáčku vymazaného máslem vložíme na plátky nakrájenou cibuli, na ní vložíme pokrájené žampiony, na plátky česnek, rajčata, okurky a rozsekanou feferonu. Přidáme lístečky bazalky a tymiánu. Plátky masa rozklepeme posolíme a potřeme hořčicí a posypeme čerstvě drceným zeleným pepřem. Vložíme do pekáčku a zasypeme strouhaným sýrem. Navrch opět přidáme plátky másla a nakonec vyrovnáme na plátky nakrájené  a osolené brambory. Poté přikryjeme vrchním pekáčem a v troubě pečeme na asi 200°C. Po 25 min. vyndáme a výpekem poléváme brambory. Vrátíme do trouby a pečeme. Na konci přípravy, před podáváním, na brambory nasypeme jemně sekanou čerstvou petrželku.

Kuřecí roláda s houbami

vykostěné kuře, slanina, nějaká uzenina (šunkový salám, pizza šunka a podobné), sůl, pepř a koření dle vlastní chuti, máslo na vrch při pečení, vajíčka  na amoletu, žampióny nebo hříbky

Kuře vykostíme, upečeme si vaječnou amoletu kterou necháme vychladnout a položíme na vykostěné kuře které jsme si rozprostřeli a trochu naklepali,osolíme, okořeníme dle chuti, přidáme slaninu,uzeninu, můžeme také přidat nadrobno nakrájené žampiony nebo houby. Srolujeme do rolády a obvážeme režnou nití aby držela pohromadě. Dáme na plech, podlijeme vodou, můžeme přidat i trochu  bílého vína, navrch dáme máslo a pomalu pečeme v troubě cca 1-1,5 hod.

Kuřecí plátek se smetanovými žampiony

kuřecí prsa, grilovací koření, kari koření, mletý černý pepř, sůl, rostlinný olej, hladká mouka, žampiony, smetana, sojová omáčka, bílé víno

150 g kuřecích prsou naklepeme a okořeníme a zprudka opečeme na rozehřáté pánvi.Po chvíli přidáme žampiony a orestujeme.Zaprášíme trochou mouky a přilijeme smetanu a trochu vývaru.Nakonec přidáme sojovou omáčku a podle potřeby dokořeníme a dochutíme a můžeme podávat.Vhodná příloha je rýže nebo americké brambory.

Kuřecí nudličky se žampiony na smetaně

1/2 kg kuřecích prsíček, 1/4 kg žampionů, 1 šlehačka, 50 g tuku (Rama, Perla...), 1 lžíce polohrube mouky, sůl, bílý pepř, bylinková směs (Podravka a pod.)

Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky (nebo koupíme krájené).Tuk rozpustíme v kastrolu, přidáme kuřecí nudličky, krátce opečeme, osolíme, opepříme, přidáme bylinkové koření, zalijeme asi šálkem vody a dusíme 15 minut.Po 15 minutách přidáme žampiony a dusíme dalších 15 minut. Lžíci mouky rozmícháme s vodou, vlijeme do podušené směsi, přidáme šlehačku a povaříme. Podle chuti dosolíme a naředíme. Podáváme s rýží nebo hranolkami.

Kuřecí maso s těstovinami zapečené se sýrem

2 kusy fenyklu, 2 červené cibule, 125 g žampionů, 300 g těstovin penne, hrst rozinek (kdo nemá rád není potřeba), 300 g vařeného kuřecího masa, 300 g  nízkotučného taveného sýra, 150 g nivy, 2-3 lžíce parmazánu, sůl, pepř, česnek, olej
Nakrájíme fenykl, cibuli, žampiony na plátky a česnek. Vše orestujeme na oleji. Přimícháme vařené kuřecí nudličky osolíme, opepříme. Vmícháme rozinky. Vložíme do zapékací misky a promícháme s horkými těstovinami, do kterých vmícháme tavený sýr. Vše posypene nivou a nakonec parmazánem. Zapékáme asi 10-15 minut v troubě.

Kuřecí kari s hráškem a žampióny

kuřecí řízky,cibule, kari koření (pálivé i nepálivé), olivový ole, sůl, pepř, podravka, grilovací koření, česnek (3-4 stroužky), mražený hrášek, žampiony, petrželka, smetana (kysaná i sladká), světlá jíška Knorr, těstoviny (penne)

Do rozpáleného olivového oleje dáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, necháme zatáhnout. Když nám maso začíná hnědnout, přidáme cibuli nakrájenou také na kostičky. Necháme zesklovatět a posypeme kari. Malinko opečeme (pozor, kari může žhořknout) a zalijeme smetanou(dávám půl na půl kysanou se sladkou). Necháme probublávat a přisypeme zelený hrášek a žampiony(dávám obojí mražené).Když se všechno prohřeje ochutíme solí, pepřem, grilovacím kořením a podravkou.Pokud se nám omáčka zdá příliš řídká, přidáme trochu světlé jíšky a provaříme. Nakonec přidáme rozdrcený česnek a petrželku a už nevaříme. V pánvi promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

Kuře z údolí Auge

1 kuře, 100 g másla, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 cl kalvádosu nebo džinu, 150 g smetany, 500 p žampionů, 1 žloutek, 10 malých cibulek
Kuře prudce opečeme na většině másla ze všech stran. Osolíme,opepříme, pak podlijeme trochou vody, zprvu dusíme, pak pečeme spolu s pokrájenými žampiony. Když je kuře měkké, podlijeme je kalvádosem, zapálíme, zhasneme plamen, Pak štávu zalijeme smetanou a rozkvedlaným žloutkem. Přidáme zbytek čerstvého másla.Kuře rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s rýží nebo s rohlíky k tomu při­dáme malé cibulky podušené na másle, opepřené a osolené.