24. září 2010

Vepřové medajlóniky s jablky

8 medailonků z vepřového masa, 20 g másla, 3 jablka, 30 g jader vlašských ořechů, 50 ml bílého vína, 1 lž citronové šťávy, 2 lž medu, 1/4 lž sušené harissy (není potřeba), sůl, pepř

Medailonky lehce naklepeme, osolíme, mírně opepříme a pečeme je z obou stran na oleji. Poté maso vyjmeme z pánve a uchováme na teplém místě. Do pánve vložíme oloupaná a na osminky nakrájená jablka spolu s máslem, nasekanými ořechy, citronovou šťávou, medem, harissou a vínem, a vše krátce podusíme. Maso rozdělíme na talíře a obložíme podušenými jablky. Podáváme s bramborami v různých úpravách.

Vepřové kotlety na Vermutu

500 g vepřové kotlety, 0,5-1 dcl Vermutu, posekané arašídy, kremžská hořčice, česnek, olivový olej, sojová omáčka, sůl, pepř

Maso nakrájíme na vetší mudličky,dáme do misky, přidáme Vermut, arašídy, lžíci hořčice, česnek dle chuti, přiměřeně oliv. oleje a sojové omáčky, sůl a pepř. Vše v misce rukou pořádně prohněteme a dáme do chladničky do druhého dne. Rozpálíme tuk(sádlo),směs zprudka orestujeme asi 8-10 min.(možno dělat i ve Woku téměř bez tuku). Podáváme s hranolkami.

Toskánska cibulová polévka

400 g cibule, 2 stroužky cesneku, 3 lžíce tuku, chilli paprička,1 l zeleninového bujónu, 200 ml bílého vína, čerstvá majoránka, muškátový oříšek, mletý černý pepř, cukr, sůl, bílý chléb, 2-3 lžíce olivového oleje, 100 g ovčího sýra

Rozpálíme olej, přidáme cibuli (na plátky), nadrobno pokrájenou papričku a prolisovaný česnek. Chvíli smažíme, pak přidáme vývar a víno. Osolíme, okořeníme, dochutíme muškátovým oříškem a cukrem. Přidáme nasekanou majoránku a asi 15 minut povaříme. Kostky chleba opečeme na olivovovém oleji.Do každé porce dáme na talíři kostky chleba a nastrouhaný sýr.

Telecí řízky s meruňkami

4 telecí řízky (po 200 g), plechovka meruňkového kompotu (425 g), 2 polévkové lžíce másla nebo rostlinného tuku, sůl, bílý pepř, 1/8 l bílého vína, 250 g spirálovitých (nebo jiných) těstovin, 1-2 PL solamylu, 2 PL nakládaného zeleného pepře, petrželka na ozdobení

Maso opláchneme a osušíme. Na sítu necháme okapat meruňky, jejich šťávu si zachytíme a použijeme později na omáčku. Meruňky nakrájíme na kousky a dáme stranou. Na pánvi rozehřejeme tuk a maso na něm po obou stranách dobře opečeme, potom osolíme a opepříme. Do výpeku přilijeme víno a 1/8 l meruňkové šťávy a pod poklicí dusíme přibližně 20 minut. Těstoviny nasypeme do většího množství vroucí osolené vody a podle návodu vaříme. Hotové maso vyjmeme z pánve a udržujeme teplé. V trošce vody rozmícháme solamyl a omáčku jím zahustíme. Osolíme a opepříme. Přidáme meruňky a zelený pepř. Mezitím slijeme těstoviny a necháme je odkapat. Maso s ovocem a těstoviny podáváme ozdobené petrželkou.

Vepřové na curry

4 kotlety, curry, 3 dl bílého vína, olej na smažení, plátky citronu

Kotlety naklepat, osolit a opepřit. Na rozpáleném tuku prudce osmažit za přidání káv.lžičky curry. Těsně před ukončením smažení přidat 1,5 dl vína a vysmahnout do výpeku. Poté přidat dalších 1,5 dl vína a dusit zvolna. Před vysmahnutím na každý plátek přidat do pánve kolečko citronu. Příloha: brambory.

Velkomoravský řízek

500 g telecí kýty, 150 g husích jater, 50 g pražených mandlí, sůl, 80 g másla, hladká mouka, vejce, víno, strouhanka,120 g sádla

Telecí kýtu nakrájíme na řízky,naklepeme,osolíme a potřeme rozpuštěným máslem.na každý řízek položíme plátek husích jater,prošpikovaných nakrájenými mandlemi a chvíli podusíme na másle.Podušené řízky zavineme,obalíme v trojobalu,ale místo mléka na rozšlehání vajec použijeme bílé víno a velmi zvolna v sádle smažíme.

Rychlá pečeně

játra, trochu červeného vína, worcesterová omáčka, sójová omáčka, pórek  nebo cibule, kečup, plnotučná hořčice
Játra nakrájíme na kousky  a opečeme na oleji. Zalijeme červeným vínem, přidáme worcestrovou a sójovou omáčku. Krátce podusíme a přidáme pokrájený pórek nebo cibuli. Ještě chvilku podusíme a nakonec  dochutíme kečupem a hořčicí, které omáčku výborně zahustí.

Zapékané držky

600 g drštěk, 100 g šunky (šunkový salám, anglická slanina nebo podobná uzenina podle chuti), česnek, 2 dl bílého vína, podravka, bešamelová omáčka
Dršťky uvaříme s podravkou, nakrájíme na proužky asi 2 cm dlouhé, smícháme s nakrájenou šunkou, zalijeme bílým vínem a a dáme do troubu asi na 20 minut zapéct. Podáváme zalité bešamelovou omáčkou a s chlebovým toastem.

Roštěnky se sardelkami

4 roštěnky, 3 sardelky nebo očka, 20 g másla, pepř, 4 polévkové lžíce bílého vína

Očištěné roštěnky naklepeme,opepříme a potřeme sardelovým máslem. Pokapeme bílým vínem a necháme asi hodinu odpočinout. Pak grilujeme po každé straně asi 5 minut. Roštěnky můžeme podávat s opečeným bramborem a zeleninovým salátem.

Plněná broskev

kuřecí maso, 2 jablka, celer, bílé víno, majonéza, sůl, pepř,plátkový sýr, kompot broskví, šlehačka, veka

Kuře uvaříme (grilujeme, pečeme...) a zbavíme kůží, chrupavek a kostí. Nakrájíme na drobné kostičky. Vařený celer a jablka nastrouháme nahrubo. Přidáme majonézu a asi 1 dl bílého vína. Dochutíme solí a pepřem a vše promícháme. Necháme vychladnout a na talíř poklademe plátky tvrdého sýra, na který nandáme kopeček salátu. Na to položíme půlku broskve a nastříkáme šlehačku. Podáváme s vekou.

Pikantní staročeské kuřecí kousky

400 g kuřecích prsních řízků nebo vykoštěné kuřecí stehna, 2 až 3 větší cibule, 250 ml. červeného suchého vína, 1 až 2 balíčky předvařené rýže, 1,5 lžičky "Staročeského koření" od Vitany, 100 ml Rama culinesse

Na pánev dáme Rama cullinesse, přidáme drobně pokrájenou cibuli, kterou zesklovatíme. Přidáme na kostky pokrájené kuřecí a staročeské koření, zprudka krátce osmahneme. Podlejeme vínem, pánev přikryjeme pokličkou a dusíme cca 7 - 10 minut tak aby bylo maso zůstalo šťavnaté. Podáváme s vyřenou rýží nebo bramborem.

Pečená krůtí stehna

krůtí kýta, česnek, rozmarýn, sůl, bílé víno, olivový olej

Kýtu omyjeme, osušíme, maso s kostí několikrát nařízneme, necháme kýtu potaženou kůží. Do zářezů pak vložíme hodně česneku. Osolíme a posypeme rozmarýnem. Pekáč pokapeme olivovým olejem a necháme asi 20-25 min. péct (v mikrovlnce v režimu Crisp Grill 900W). Po 10ti minut8ch otočíme a podlijeme trochou bílého vína. Necháme udělat hodně do měkka. Maso má pak chuť k nerozeznání od jehněčího. Před podáváním stáhneme kůži a nůžkami na drůbež naporcujeme. Jako přílohu doporučuji rýži nebo vařené brambory. Při pečení více kýt je nutné péci podstatně delší dobu.

Marinovaná pečeně s mrkví

velká cibule, 1 kg plecka,bobkový list, 4 zrna pepře, 3 hřebíčky, 4 lžíce červeného vína, 1/8 l podmáslí, 50 g prorostlé slaniny, lžicka soli,  3 mrkve, 1/4 l masového vývaru, lžíce rajského protlaku, 50 g perníku

Plecko změkne marinováním a pomalým dušením, které zachová šťavnost masa a dodává omáčce sílu.Cibuli s masem vložte do mikrotenového sáčku. Přidejte koření, červené víno a podmáslí. Ze sáčku vytlačte vzduch, neprodyšně jej uzavřete a dejte do lednice. Několikrát obraťte.Slaninu nakrájejte na kostičky, zprudka osmahněte. Maso osušte, osolte a opečte. Přidejte 4 lžíce marinády a pod poklicí maso pomalu duste.Mrkev oloupejte, nakrájejte na nudličky a přidejte k masu. Pečení zalijte vývarem tak, aby ji zcela zakrýval, přidejte rajský protlak a duste do měkka. Maso s mrkví připravte k podávání. Výpek povařte se zbytkem marinády a peníkem. Propasírujte a dochuťte. (Maso 3 dny marinujte) Příloha : Brambory uvařte ve slupce a krátce před jídlem je oloupejte, podélně rozkrojte na čtvrtky, zahřejte na másle nebo oleji a podávejte s petrželkou a listovým salátem.

Kuřecí soté s krevetami

600 g kuřecích prsou, 100 g ananasový kompot, 200 g krevet, zmrazená zeleninová směs, rýžové víno, škrobová moučka

Opláchnutá a osušená kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a obalíme ve škrobové moučce. Krevety mírně osolíme a zalijeme rýžovým vínem. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání opečeme nejprve kuřecí maso, poté zeleninu a přidáme na nudličky nakrájený ananas. Na závěr přisypeme krevety a ochutíme rýžovým nebo bílým vínem, případně suchým vermutem.

Kuřecí plátky na víně

500 g kuřecích prsou, 3 plátky sýra, 1 dcl bílého vína, 1/2 cibule, 1/2 papriky, olivový olej, bobkový list , nové koření, jalovec, nové koření, pepř, sůl

Kuřecí plátky osolíme a opepříme, nakrájíme na kolečka cibuli na nudličky papriku. Na grilovací plech dáme cibuli a papriku, přidáme nové koření, jalovec a bobkový list. Na směs položíme kuřecí plátky a vše zalejeme olivovým olejem. Dáme grilovat cca 8 minut. Pak maso obrátíme a grilujeme dalších cca 5 minut. Vyjmeme z grilu, maso pokryjeme sýrem a přilejeme bílé víno. Znovu dáme na gril a grilujeme cca 2 minuty.

Kuřecí nudličky s ořechy

½ kuřecích řízků, lžíce škrobové moučky, 0,5 lžíce mletého zázvoru, 3 lžíce vlažských jader, olej, cibule ( pórek), 1-2 červené papriky, 2 lžíce vývaru (není nutné), 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce sojové omáčky, sůl, 1-2 lžíce medu

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, promícháme se škrobovou moučkou a zázvorem. Necháme 1 hodinu odležet. Vlašská jádra nakrájíme na kousky, osmahneme na oleji a vyjmeme. Na stejném oleji zpěníme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přidáme maso a nakrájenou papriku na nudličky. Za stálého míchání opékáme asi 5 min. Vše zalejeme vývarem a vínem, přidáme sojovou omáčku, sůl, med a dusíme dalších 5 min. Vmícháme opečená ořechová jádra a ještě krátce podusíme. Hned podáváme... Vhodnou přílohou je rýže a nebo hranolky.

Kuřecí nudličky s Nivou

4 porce kuřecích prsíček, 100-150 g nivy, škrobová moučka, trochu vývaru, nebo bílého vína, worcester, mletý pepř, sůl, tuk na opečení

Kuřecí maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, osolíme a poprášíme škrobovou moučkou. Vložíme na rozehřátý tuk a za stálého míchání zvolna opékáme. Zakapeme worcestrem a podle potřeby zastříkneme vývarem, nebo vínem. Do měkkého masa přidáme rozdrobenou, nebo nastrouhanou nivu, promícháme a ihned podáváme s opečenými brambory, nebo bramborovými hranolky a obložíme zeleninou. K pokrmu je chutná i rýže, nebo rýžové nudle, chutnají i na topinkách.

Kuřecí na bazalke

kuřecí maso, sůl, pepř, lžička oleje, 2 stroužky česneku, lžička bazalky, 2 lžíce kečupu, 1 dcl smetany, 2 lžíce červeného vína
Kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme nasekaný česnek, bazalku, kečup, smetanu a červené víno. Vše společně orestujeme a podáváme. Příloha dle vlastního výběru.

Kuřecí játra na červeném víně

500 g kuřecí játra, můžou být i mražená, bobkový list, několik kuliček nové koření, jalovec, sůl, pepř, olej, cibule, 3 dl červeného vína

Ve větší pánvi zpěníme na oleji cibulku, přidáme rádně propraná kuřecí játra, (nesolit ! ) , která orestujeme-klasická příprava. Přidáme koření, krátce orestujeme a podlijeme červeným vínem - čím kvalitnějším, tím lepší - a dusíme. Víno necháme způli vyvařit, aby omáčka získala silnější chuť, dle chuti dosolíme. Červené víno s játry a kořením vytvoří "neodolatelnou" chuť. Podáváme s rýží, nejlépe parboiled.

Kuře s ořechovou omáčkou

kuře, 3 lžíce másla či oleje, 1/2 sklenky bíleho vína, 7 očištěných ořechů, sůl, pepř

Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, a osmahneme na másle ze všech stran. Pomalu podléváme vínem, až se vytvoří pára. Podlejeme ještě sklenkou vody a dusíme. Je-li třeba, podléváme během dušení horkou vodou. Když je kuře měkké, vyjmeme ho na mísu. Do šťávy přidáme nastrouhané ořechy a necháme několikrát přejít varem. Nezahušťujeme! Pak už jen kuře vložíme zpátky do hrnce, přihřejeme, a podáváme.  

Kuře pečené s řepou a dýní

kuře, 3 cibule, 3 menší červené řepy, 6 malých sladkých ( nebo normálních ) brambor, 4 mrkve, dýně, čerstvý nebo mražený tymián a rozmarýn, 2 citrony, 2 dl portského nebo madeirského nebo dezertního vína, 2 lžíce másla, sůl a pepř podle chuti

Řepu, dýni, mrkev a brambory pokrájíme na kousky a vložíme do vymazaného pekáče. Kuře osolíme, opepříme, a dovnitř nacpeme nakrájenou cibuli a citrón. Zalijeme vínem a dáme péct do trouby asi na 1 - 1 ½ hodiny.

Domáce kuře

kuře, sůl, pepř, 60 g slaniny, 1 dl vody, 100 g brambor, 30 g másla, 80 g žampionů, 80 g cibule, 1 dl vína

Kuře nakrájíme na porce, osolíme a opepříme.Slaninu nakrájíme na nudličky, rozpustíme ji, vložíme na ni porce kuřete, podlijeme troškou vody a pečeme pod pokličkou doměkka. Před koncem pečení přidáme kostičky syrových brambor, které jsme nejdříve osmahli na másle, na plátky nakrájené žampiony, na kostičky nakrájenou cibuli, zalijeme vínem a společně dopečeme,až je všechno měkké. Podáváme s dušenou rýží.

Kuře k vínu

4 celá kuřecí stehna , 2 kuřecí prsa, sůl, pepř, čerstvý tymián, petrželka, 2 bobkové listy, 30 dkg hub (žampiony), 3 stroužky česneku, 3 dcl základního masového vývaru, 1 dcl suchého bílého vína, 1/2 dcl francouzského koňaku, 4 rajčata, lžíce mouky, 4 vejce (jedno na každou porci), housky (jedna na každou porci)

V pánvi nebo v rendlíku rozpálíme směs olivového a jiného jedného oleje. Ještě než se úplně rozpálí, rozřízneme kuřecí stehna a prsa napůl, osolíme je. Kousky kuřete vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme ho ze všech stran do červena. S kůží buďme opatrní, ta obsahuje hodně vody a při smažení dost prská. Dokud se kuře smaží, nakrájíme si žampiony na čtvrtky. Když je kuře osmažené vyndáme ho na talíř. Do pánve, kde jsme smažili kuře vložíme nakrájené žampiony a nahrubo nakrájený česnek a osolíme (houby tak pustí vodu a česnek se nepřipálí) a opepříme a vše osmažíme. Přidáme jeden nebo dva výhonky čerstvého tymiánu a čerstvou petrželku, vše nahrubo posekané a dva nebo tři bobkové listy. Zalijeme masovým vývarem a vrátíme tam naporcované a osmažené kuře. Přidáme suché bílé víno a francouzský koňak. Přikryjeme pokličkou a dusíme alespoň 20 minut. Na někoplik posledních minut pokličku sundáme, aby se šťáva mírně zahustila. Mezitím si připravíme rajčatové ragů: V pánvi rozpálíme směs olivového a jiného jedného oleje a přidáme na koustičky nakrájená čerstvá rajčata. Až se začnou smažit osolíme je, opepříme a posypeme moukou a pak podlijeme šťávou z kuřete. Do většího množství hodně horkého oleje rozklepneme dvě vejce, lžící je upravíme do pěkného tvaru a usmažíme je. Housku nakájíme na tenké plátky a na jiné pánvi je na troše směsi jedlého a olivové oleje jemně osmažíme, jenom aby mírně zhnědly. Na talíř hezky urovnáme jednu horní, jednu dolní část stehna a prsíček. Vedle masa dáme osmažený plátek housky a na něj jedno smažené vejce. Přidáme zvlášť houbové a zvlášť rajčatové ragú. Přizdobíme trochou čerstvé petrželky a tymiánu.

Kuře na žampionech

kureci prsa, zampiony nakladane, cinzano cervene, vino bile, maslo, horcice, vegeta, pepr, sunka, syr, piri papricky, cibule

Zampiony slijeme a zalijeme cinzanem, kureci prsa naplnime sunkou, syrem, piri paprickami, okorenime vegetou, peprem a potreme obycejnou horčici. Na máslo do pekacku naklademe kolecka cibule , polozime pripravena prsa, zasypeme zampiony i s cinzanem, poklademe opet cibuli, podlijeme bilym vinem a peceme na 200 cca 1 hod. Podavame s chlebem a rajcatovym salatem. 

Kuře na zelenině s alkoholem

kuře, směs čínské zeleniny mražené, sůl, pepř,feferonky (nemusí být), víno, nebo tvrdší dle chuti

Kuře dáme do pekáčku obsypeme zeleninou, osolíme, opetříme, dáme papričky. Pak to kuře necháme péci za stálého podlévání a si 3/4 hod. a pak přidáme oblíbený alkohol. Přílohu můžete dát gnocchi,rýži nebo brambory v různém provedení.

Kuře na víně se zeleninou

50 dkg kuřecích prsíček, 2 mrkve, hrnek nakrájeného celeru, zelená paprika, 2 lžíce arašídového nebo sojového oleje, 2 dcl vína, cibule, kečup

Nakrájené maso na kostičky orestujeme, přidáme pokrájenou mrkev a dusíme asi minutu. Pak přidáme celer, papriku a dusíme další dvě minuty. Přilijeme víno, kečup a vše za stálého míchání ještě krátce podusíme. Podáváme s rýží nebo s bramborami.

Kuře na víně

kuře
marináda : 2 lžíce oleje (nejlépe olivového), 1 dcl bílého vína, 2 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku, lžíce sekané čerstvé bazalky, sůl

Kuře rozdělíme na porce, potřeme připravenou marinádou. Marináda: v misce smícháme všechny ingredience, nesolíme! Přelijeme přes kuře. Necháme odležet, nejlépe přes noc. Vložíme do pekáčku, osolíme, polijeme zbylou marinádou, podlijeme trochou vody a upečeme do měkka. Během pečení dle potřeby podléváme vodou a maso přeléváme vypečenou šťávou, aby dostalo kůrčičku. Podáváme s křupavou bagetou nebo s brambory a hlávkovým salátem.

Kuřecí stehna s houbami

4 kuřecí stehna, 2 velké cibule, 200 g uzeného bůčku, 300 g hub (možno i žampiony), 0,25 l bílého vína, šlehačka, olej, máslo, pepř, sůl, špetka cukru

Stehna osolíme, opepříme, potřeme olejem a upečeme na grilu. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a zasypeme cukrem. Houby nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Bůček nakrájíme na kostičky a osmažíme. Víno uvedeme do varu, přilejeme šlehačku a hned odstavíme. Vlijeme do zapékací misky, přidáme cibulku, houby, opečený bůček a grilovaná stehna a zapečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme s opečenými neloupanými brambory.

Kuk-pao

400 g kuřecích prsou, 2 bílky, 3 lžíce hladké mouky, sůl, 5 lžic rostlinného oleje, červená paprika, zelená paprika, 5 lžic arašídů, lžička chilli, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, cibule, lžička cukru, lžička octa, špetka vegety

Kuřecí maso nakrájíme na střední kostičky. Dva bílky ušleháme s hladkou moukou, slabě osolíme a smícháme s masem. Necháme odležet. Na pánvi rozpálíme asi pět lžic oleje a za stálého míchání a oddělování masa je osmažíme. Osmažené maso vyjmeme a dáme stranou. Odlijeme nadbytečný olej až na asi dvě lžíce. Pak olej znovu rozehřejeme, vrátíme maso, přidáme na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku a čtyři lžíce arašídů, opečeme. Zvlášť si připravíme zálivku z jedné lžičky chilli, dvou lžic vína, sójové omáčky, jemně usekané cibule, lžičky cukru, lžičky octa a špetky vegety. Maso na pánvi přelijeme, zamícháme a osmahneme. Podáváme s dušenou rýží.

Hovězí na víně

1 kg hovězí kližky nebo zadního, 0.5 kg cibule, brambory, olej, máslo, sůl, pepř, 1 l suchého červeného vína

Nakrájíme si maso , oloupané brambory a cibuli na plátky. Plátky masa nasolíme opepříme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme. Do větší zapékací misky skládáme vrstvu brambor, cibule a masa. Střídáme suroviny a nezapomeneme brambory solit a pepřit. Do výpeku po mase vložíme kousek másla a podlejeme trochou vína. Necháme povařit a všechnu tuto šťávu nalejeme na navrstvené brambory a maso. Zalijeme zbytkem vína přikryjeme a dáme pomalu dusit do trouby. Po 2 hodinkách je hotovo.

Játra na červeném víně

0,5 kg vepřová játra, sůl, pepř, mouka, mletý kmín, červené víno, kečup, kefír, citronová šťáva

Játra nakrájíme na plátky 1 cm silné, opepříme, posypeme moukou a mletým kmínem. Na pánvi zpěníme máslo a plátky do něj vložíme. Játra opečeme z obou stran a přendáme na talíř. Šťávu z jater vlijeme do kastrolku a přidáme 1 dcl. červeného vina, lžíci kečupu, l dcl. kefíru a lžičku citronové šťávy. Omáčku povaříme a játra vložíme do ní. Dusíme je ještě deset minut a nakonec omáčku osolíme a zjemníme kouskem másla. Podáváme s bramborem nebo se suchou rýží.

Kachní prsa na zelí

3 kachní prsa ( 600, 700 g ), větší cibule, stroužek česneku, 1 Šťáva ke kuřeti (Maggi), nebo silný vývar+gril. koření, 500 g kysaného zelí, 200 ml bílého vína, kmín, sůl

Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme, vložíme na pekáč, trochu podlijeme vodou a pečeme v rozehřáté troubě za občasného přelévání vypečenou šťávou téměř doměkka. Odebereme trochu vypečeného tuku, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené scezené zelí, zalijeme vínem a krátce podusíme. Kachní prsa vyjmeme z pekáčku. Zelí přendáme do šťávy v pekáčku, na zelí dáme porce kachny a společně dusíme pod pokličkou, až je zelí měkké, přičemž maso občas poléváme šťávou.

Hovězí v hořčičný marinádě

800 g hovězího zadního, 2 cibule, 60 g pomerančového džemu, 60 g jablečného džemu (nebo přesnídávky), 2 lžíce plnotučná hořčice , lžíce dijonské hořčice, lžíce vinného octa (může být běžný ocet), lžíce tymiánu, 2 špetky soli,pepře, 200 ml červeného vína, 3 stroužky česneku, 100 ml smetany, 750 ml vývaru hovězího bujónu, 2 větší mrkve a petržele, menší celer, máslo

Maso odblaníme, osolíme, opepříme a svážeme provázkem. Na másle orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky s nakrájenou cibulí. Maso se zeleninou dáme na pekáč a pomarinádujeme  (marináda-džemy, hořčice, ocet, tymián, sůl, česnek).  Podlijeme vínem a vývarem a pečeme asi 1,45 - 2 hod. Průběžně potíráme marinádou a podléváme vínem a vývarem. 20 minut před koncem pečení přidáme smetanu. Po dopečení sejmeme provázek, nakrájíme na plátky a podáváme se směsí zeleniny, marinády a smetany z pekáčku. Nejvhodnější přílohou je rýže.

Hovězí na bílém víně

4 hovězí plátky (např. hovězí zadní), 2 dl bílého vína, sůl, pepř, 2 cibule, polohrubá mouka, hladká mouka na zahuštění

Plátky naklepeme, nařízneme a poprášíme polohrubou moukou. Na tuku zpěníme cibulku a plátky zprudka opečeme, zaprášíme pepřem a přidáme 2 dl bílého vína, dusíme. Přidáme trochu vody, když je maso měkké, šťávu ještě trochu zahustíme hladkou moukou.

Gurmánské zelí

1/2 hlávky bílého zelí, 3 větší jablka, větší červená paprika, 3 dcl bílého vína, bílý pepř, olej , sůl, troška cukru

Zelí a papriku nakrájíme na proužky a podusíme na oleji spolu s kořením. Po chvíli přilejeme postupně bílé víno a dusíme do poloměka.Pak přidáme naloupané, na čtvrtky rozkrájené jablka a dodusíme.Podáváme jako přílohu k masu nebo jako nádivku do kuřete či kachny-těm dodá vyjímečnou chuť.

Guláš s Maggi těstovinami

800 g hovězí kližky, 3 velké cibule , 2 mrkve, 2 petržele , 1 balení Maggi Vřeten, 1/2 celeru , lžíce ostré hořčice, 20 g sádla , 2 dcl červeného suchého vína, 4 bobkové listy , 1/2 lžičky tymiánu, 2 lžíce sladké papriky, šťáva z citronu , 2 lžíce kudrnky, balení zakysané smetany, balení Maggi Omáčky Gulášové, balení Maggi Harmonie Chuti

Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli dozlatova. Přidáme na drobné kostky nakrájené maso a ze všech stran ho necháme zatáhnout.  Přidáme hořčici, citrónovou šťávu a papriku, koření vložené do sítka na koření nebo zabalené do kousku gázy, sůl, necháme chvilku zasmahnout a zalijeme červeným vínem. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi hodinu doměkka. Vyjmeme sáček s kořením, přidáme obsah skleničky Maggi Omáčka Gulášová a ohřejeme již nevaříme. Ve vodě rozmícháme Maggi Harmonii chuti, přidáme Maggi vřetena a vaříme 5-8 minut.