11. listopadu 2011

Křenová sekaná se sýrem

500 g mletého masa, 150 g nakrájené slaniny, 250 g strouhaného sýra, 70 g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl

Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky. Sekanou potřeme bílkem, trošku podlijeme vodou a pečeme asi 45 minut.

Cuketové soudečky s mletým masem

velká cuketa, 1/4 kg mletého masa, cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, oregano, mletý pepř, olej

Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm dužniny. Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Po chvíli přidáme drobně posekanou vykrájenou dužninu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme a za občasného míchání dusíme než se odpaří větší část vody kterou pustila cuketa. Touto směsí naplníme prázdné soudečky na pekáči a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 20 minut. Před koncem pečení je možné na každý položit hromádku nastrouhaného sýra. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Zahradnická sekaná

1 kg mletého masa, 2 vejce, 2 mrkve, 2 petržele, půlka menšího celeru, plechovka sterilovaného hrášku, několik stroužků česneku, sůl, mletý pepř, asi 4 lžíce hladké mouky, křen, gril. koření

Mleté maso pořádně promícháme s vejci, nahrubo nastrouhanou zeleninou, okapaným hráškem, rozmačkaným česnekem, ochutíme solí a mletým pepřem, přidáme 2 lžičky křenu a zahustíme moukou. Z této směsi vytvarujeme na pekáči mokrýma rukama šišku, posypeme gril. kořením, trochu podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě upečeme ( 200°C asi 40 minut). Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo studené s chlebem a hořčicí, případně křenem.


Lilek plneny mletym masem

2 středně velké kusy lilku, mleté maso, cibuli, trochu červeného vína, vejce, pepř, hladká mouka, strouhanka, koření podle chuti, sůl, strouhaný sýr asi 10 dkg
na přílohu brambory, hranolky nebo brambor. kaši.

Mleté maso promícháme s pokrájenou cibulí, vejcem, strouhaným sýrem, moukou, strouhankou. Zakápneme (nemusí být) červeným vínem, osolíme, opepříme. Lilek očistíme a rozkrojíme, vydlabeme, naplníme masem, vymažeme pekáček trochou oleje a narovnáme lilky.Zapečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 200 st. Měl by být lilek trošku propečený a maso hnědé upečené. Před servírováním zasypeme maso sýrem.  Jako přílohu uděláme brambor. kaši nebo brambory, hranolky. 

Čevabčiči

500 až 600 g mletého masa (vepřové, hovězí), vejce, cibule, 1 až 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, špetka majoránky, špetka tymiánu

K mletému masu přidáme vejce, velmi jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl a všechno koření. Rukama dobře promícháme a propracujeme. Potom odkrajujeme polévkovou lžící masovou směs a tvarujeme ji mokrýma rukama na delší a tenké šišky. Ty zvolna opékáme po všech stranách v rozpáleném oleji. Podáváme s hořčicí a nakrájenými kolečky cibule. Vhodnou přílohou je chléb, brambory či bramborová kaše.

Ďábelské karbanátky

500 g mletého vepřového masa, 500 g mletého hovězího masa, 2 rohlíky, 5 lžic mléka, 2 cibule, 2 feferonky, 2 vejce, lžička čerstvě mletého pepře, lžíce plnotučné hořčice, lžíce strouhaného křenu, lžička Vegety speciál, lžička tymiánu , sůl, strouhanka na obalení

Rohlíky nakrájíme na kousky a povlažíme mlékem. Jakmile změknou, rozmačkáme je vidličkou na kousky a přidáme k masu. Cibuli oloupeme, 2feferonky očistíme a jemně nasekáme. Přidáme k masové směsi společně s vejci, pepřem, hořčicí, křenem, solí a kořením. Směs dobře propracujeme, v misce uhladíme, přikryjeme a necháme v chladnu odpočinout. Může odpočívat i do dalšího dne, dobře se proleží a chuť je ještě výraznější. Před přípravou vytvoříme rukama karbanátky a lehce je obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší, ale výborné jsou také studené s čerstvým chlebem. 

Klopsy se sýrovým krémem

mleté maso, vývar nebo kostka bujonu, 2 dl bílého vína, tavený sýr, šlehačka, zelené olivy,Maizena, vejce, strouhanka, petrželka, pažitka, sůl, pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. K masu přidáme vejce, cibuli a trochu strouhanky, osolíme a opepříme. Masovou směs dobře zpracujeme a pak z ní vytvarujeme asi 12 kuliček. Do každé uděláme dírku, vložíme do ní olivu a zase maso zakulatíme. Do hrnce dáme vývar a víno a pod pokličkou asi 10 minut vaříme. Do vývaru dáme rozpustit sýr, zahustíme Maizenou rozmíchanou v trošce studené vody a nakonec vmícháme šlehačku. Petrželku nebo pažitku opláchneme, oklepeme vodu, osušíme a nasekáme nadrobno. Zbylé olivy také nasekáme nadrobno a společně s pažitkou nebo petrželkou vmícháme do omáčky.

Sekaná se zakysanou smetanou

800 g mletého masa, vejce, kelímek zakysané smetany, 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Mleté maso osolte a opepřete podle chuti (pokud nevíte, dejte jednu vrchovatou čajovou lžičku soli a půl rovné čajové lžičky pepře). Přidejte prolisovaný (rozetřený česnek) a za stálého zpracovávání masové hmoty rukama přidávejte po lžících zakysanou smetanu. Je velmi důležité přidávat zakysanou smetanu postupně a důkladně ji do mletého masa zapracovat. Zdá-li se vám hmota příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Ze zpracovaného masa vytvořte šišku, uhlaďte ji mokrýma rukama, obalte ve strouhance, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte si do pekáčku, ve kterém je na dně zhruba 1 cm vody. Pekáč přikryjte víkem a sekanou pečte ve středně zahřáté troubě dozlatova, při pečení potírejte zbytky rozšlehaného vajíčka a polévejte vypečenou šťávou. Po upečení nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a rajčatovým salátem nebo s kompotem. 

Zapečené řízky z mletého masa

400 g mletého masa, vejce, 150 ml mléka, 5 lžic strouhanky, hladká mouka, tuk 400 g 

Vejce rozšleháme s mlékem, nasypeme do něj strouhanku a necháme ji chvíli nasáknout. Potom do této směsi zapracujeme mleté maso, osolíme a důkladně propracujeme. Z takto vzniklého těsta uděláme řízky, které obalíme v mouce, vložíme na zapékací mísu nebo na pekáček s rozpuštěným tukem nebo olejem, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Potom řízky obrátíme a pečeme dalších 10 minut z druhé strany. Pak řízky vytáhneme, na každý položíme plátek sýra a dáme ještě na chvíli do trouby, aby se sýr roztekl. Podáváme se zeleninou a vařenými bramborami.

Italská sekaná

500 g mletého masa (vepřové+hovězí), 150 g gothajského salámu, 50 g tvrdého sýra, 2 vařené brambory, 2 vejce, 250 g cibule, 250 g mrkve, malý celer, 100 ml bílého vína, 3 rajčata, 20 g másla, sůl, petrželová nať

Měkký salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a osolíme (trochu méně něž obvykle - sýr bývá většinou dost slaný). Rukama celou směs dobře propracujeme (asi 5-10 minut) a vytvoříme hladkou šišku sekané. Tu vložíme do tukem vytřeného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem. Dáme do rozpálené trouby, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a prudce pečeme asi 20 minut. Zatím očistíme a na kostičky nakrájíme všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidáme k masu a zalijeme vínem (nebo vývarem). Pekáč opět přiklopíme a společně pečeme v troubě dalších 30-40 minut. Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k masu a pečeme ještě dalších 15 minut.
Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.