19. května 2012

Pečené kuře v zelenině


2 porce pečeného kuřete, cibule, 2 lžičky oleje, 50 g netučného párku nebo drůbežího salámu, mletá sladká paprika, 300mg rajčat, 150 g vařeného květáku, 2 sterilované okurky, sůl, sójová omáčka, trocha šťávy z pečeného kuřete, petrželka

Z porcí kuřete odstraníme větší kosti, maso nakrájíme na kousky, párek na tenká kolečka (salám na kostičky), rajčata ponoříme na 10 sekund do vařící vody, oloupeme a nakrájíme na dílky, květák rozebereme na růžičky, okurky nakrájíme na kolečka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, po zpěnění hned vmícháme rajčata a krátce podusíme. Osolíme je, přidáme uzeninu, květák, okurky, sůl, sójovou omáčku, usekanou petrželku a krátce podusíme. Připravené kuře prohřejeme ve šťáve od pečení, přidáme je k zelenině a vše ještě krátce podusíme.

Kuře podle Judity

500 g kuřecích prsíček, 2 kolečka zavařeného ananasu nebo stejné množství kostiček, 1 dl šťávy z kompotu, sůl, pepř, lžíce sójové omáčky, lžíce oleje, 0,5 lžíce hladké mouky, stroužek česneku

Kuřecí prsíčka mírně osolíme (dle slanosti sójové omáčky), opepříme, potřeme olejem, a na zbytku oleje opečeme. Přidáme krájený ananas, chvíli dusíme, pak maso vyndáme, a do vypečené šťávy přidáme utřený česnek. Vlijeme mouku rozkvedlanou v ananasové šťávě, zakápneme sójovou omáčkou a povaříme až zhoustne. Jako koření lze přidat rozmarýn. Šťávou přelijeme porce masa a podáváme. Jako příloha je rýže.

Kuře pro mlsné jazýčky


Nachystáme si ruličky - na plátek šunky dáme plátek sýra, na sýr plátek anglické slaniny a stočíme. Těmito ruličkami vyplníme kuře a můžeme je dát i pod kůži kuřete, kterou pak zašijeme. Kuře posolíme a dáme péci do mírně vyhřáté trouby, bez tuku, bez vody. Po 45 min. pečení potřeme rozpuštěným máslem s grilovacím kořením, aby vznikla křupavá kůžička. Doba pečení je podle velikosti kuřete, asi 1,5 hod.

Kuře bez tuku


Kuře rozpůlit, osolit, dát na jenské sklo. 1 hodinu neotvírat troubu! Pak potřít máslem a paprikou a ještě chvíli péct.

Kuře nadívané zelím jako kachna

kuře, 250 g kvašeného zelí, střední cibule, 100 g slaniny, 2,5 dl oleje, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, sladká paprika, pepř, nové koření mleté, muškátový oříšek strouhaný, tlučený hřebíček

Nejdříve připravíme nádivku. Ze zelí vymačkáme část šťávy a ještě drobněji je pokrájíme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou slaninu, kmín, trochu pepře, nové koření, rozmačkaný česnek a nakonec špetku muškátového oříšku a hřebíčku. Hřebíčku nesmí být mnoho, neboť jinak přehluší vůni ostatního koření. Můžeme jej i vynechat. Nádivku dobře promícháme a naplníme jí kuře. Naplněné kuře posolíme a opaprikujeme. Je možné použít i kořenící sůl na pečené kuře. Naplněné kuře položíme na pekáč, podlijeme olejem (pro fajnšmekry lze místo oleje použít odpovídající množství vepřového sádla) a vodou, vydatně posypeme kmínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme doměkka. V průběhu pečení kuře přeléváme šťávou a obracíme. Upečené kuře rozpůlíme a vyjmeme z něj zelí. Pak je rozporcujeme, porce vložíme zpět do pekáče a necháme spolu se šťávou ještě krátce péci. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Poznámka: Zelí lze podávat nejenom zvlášť, ale můžeme je před závěrečným pečením vložit do pekáče společně s porcemi kuřete. Ty potom ještě více připomínají kachnu, šťáva je však nakyslá a zelí mastnější.

Kuře á la kachna


Očištěné kuře prosolíme a hodně napěchujeme kysaným zelím. Zašijeme a hodně okmínujeme. Podlijeme vodou a omastíme sádlem nebo olejem (ne máslem) a pečeme. Po upečení vybereme z vnitřku kuřete zelí a dáme je na mísu. Kuře naporcujeme a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Kuře mnoha vůní


kuře, 200 g Olomouckých tvarůžků, 150 g libovější anglické slaniny, palička česneku, 4 jablka, sůl, pepř, sladká paprika, olej

Kuře zevnitř důkladně vymažeme utřeným česnekem. Dutinu naplníme pokrájenými tvarůžky promíchanými se slaninou a řádně zašijeme. Kuře na povrchu lehce osolíme, položíme ho do pekáče s olejem, obložíme polovinami neloupaných jablek a v troubě upečeme. Podléváme podle potřeby.

Kuře plněné rýží


Místo tradiční nádivky plníme kuře například houbami nebo ananasem, mrkví, oříšky a podobně. Kuře naplníme rýžovou nádivkou, zašijeme a pečeme nasucho na víčku zapékací misky. Kuře můžeme plnit i bramborami. Syrové brambory osolíme, přidáme bylinky, kmín, lupínky másla, opět naplníme kuře a pečeme na sucho. Ochucenou rýži můžeme také naplnit hlavičky žampionů, upéci a posypat strouhaným sýrem.

Kuře španělské


kuře, 200 g šunky nebo šunkového salámu, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 5 rajčat, pepř, sůl

Kuře naporcujeme a opečeme ze všech stran na másle. Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm jemně usekaný česnek. Osmahneme jenom krátce aby česnek nezhořkl a hned přidáme kousíček másla, nakrájená rajčata, osolíme a opepříme a dusíme. Až se šťáva vysmahne, podlijeme horkou vodou nebo vývarem, přidáme nasekanou šunku nebo salám, porce opečeného kuřete a ještě pod pokličkou dodusíme doměkka. Podáváme s brambory.

Kuře floretinské


kuře, cibule, mrkev, kousek celeru, bobkový list, šťávu z půlky citrónu, 1,25 dl bílého vína, vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, olej na smažení

Kuře rozdělíme na porce, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer jemně nastrouháme, přidáme k cibuli a zalijeme bílým vínem a citrónovou šťávou a ještě přidáme rozdrobený bobkový list. Do této směsi vložíme porce kuřete a necháme nejlépe přes noc odležet v chladu. Dbáme, aby maso bylo směsí dobře pokryto. Před přípravou maso osušíme, obalíme v hladké mouce a rozšlehaném vajíčku, které lehce osolíme a opepříme. V rozehřátém oleji potom všechno osmažíme. Podáváme s bramborem. Nezapomeneme na zeleninový salát.

Kuře tahitské


kuře, 6 lžic másla, 1,25 dl vermutu, sůl, pepř, lžička rozmarýnu, lžička kari, 2 lžíce worcesteru, tabasco, 2 lžíce sójové omáčky

Nejprve si připravíme omáčku: máslo rozehřejeme, přidáme vermut, rozmarýn, karí, sójovou i worcestrovou omáčku, pár kapek tabasca. Dobře promícháme a velmi zvolna vaříme asi půl hodiny. Kuře nebo kuřecí porce osolíme a opepříme a pečeme na rožni nebo na mřížce nad dřevěným uhlím. Často potíráme připravenou omáčkou.

Kuře žiguli


kuře, 200 g nivy, 2 lžičky drceného rozmarýnu (nebo čerstvý), lžíce křenu nebo Krenexu, asi 4 lžíce bílého vína, 1/8 (120 g) másla, hlávkový salát na ozdobu

Kuře rozpůlíme a obalíme ve strouhané nivě. Pokud sýr opadává, tak kuře položíme do pekáče a nivu na něj nasypeme. Pak přidáme rozmarýn a poklademe plátky másla. Lehce podlijeme a v rozehřáté troubě upečeme. Když je kuře hotové vmícháme do šťávy křen a bílé víno a necháme ještě přejít varem. Kuře nesolíme, protože dost slanosti získá od nivy. Jednotlivé porce položíme na salátové listy a podáváme s hranolky nebo vařenými bramborami.

Kuře kung-pao-recept


40 dkg kuřecího masa na kostičky, smíchat s jedním vejcem a 1 lžičkou solamylu, osolit a promíchat. Vložit do rozpáleného oleje a osmažit do zlaté barvy. Pak přidáme 5 dkg loupaných arašídů, chilli papričky na malé kousky, zalijeme zálivem ze 2 lžic sojové omáčky, 1 lžíce červeného vína, špetky cukru, soli a glutasolu. Ještě krátce pomícháme.

Kuřecí stehna v medu

5 kuřecích stehen,sůl,mletý černý pepř,1/3 šálku tekutého medu, 0,5 šálku oleje (nebo rozpuštěného másla), šťáva z poloviny citronu

Kuřecí stehna opláchneme, osušíme a po obou stranách potřeme solí a mletým (lépe čerstvě) černým pepřem. V hrnečku si promícháme med s tukem a citrónovou šťávou a touto směsí potřeme důkladně kuřecí stehna. Necháme je v chladnu nejméně 4 hodiny odležet. Zbylou směs si uchováme na potírání masa během pečení. Před vlastní tepelnou úpravou si rozpálíme troubu na 220°C a připravíme si pekáč vhodné velikosti (vhodné je použít jenské sklo nebo keramický pekáček). Každé kuřecí stehno znovu potřeme připravenou medovou směsí a stehna naskládáme do pekáče. Vložíme do trouby a 10 minut prudce zapékáme po jedné straně. Potom stehna otočíme na druhou stranu, opět potřeme medovou směsí a dalších 10 minut prudce zapékáme. Po úvodním prudkém pečení teplotu trouby snížíme na 170°C a maso pečeme v troubě další hodinu. Zhruba každou čtvrthodinu stehna potíráme medovou směsí. Ke konci pečení mají krásnou hnědočervenou barvu. Jako přílohu můžeme použít rýži a třeba baby karotku, která svou barvou i chutí hezky doplňuje barevnou i chuťovou kompozici tohoto jídla.
Poznámka: Stejným způsobem lze upravovat i celé kuře nebo kachnu, případně i kuřecí křidélka. Dobu pečení je ale nutné upravit.

Kuře na bramboráku

kuřecí stehýnka, 5 větších brambor, 20 dkg anglické slaniny, cibule, 3 vejce, 3 housky, mléko,sůl, majoránku, ml. kmín, koření na pečené kuře, máslo na vymazání plechu
Brambory nastrouháme nahrubo, osolíme a vymačkáme z nich šťávu, přidáme osmahnutou slaninu na cibulce, namočenou a vymačkanou housku v mléce,nakrájenou na kostičky, všechno koření a celá vejce. Vypracujeme těstíčko, které dáme na vymazaný plech a na to poklademe okořeněné kuře. Pečeme nejdříve kuře pokladené obráceně a pak ho otočíme normálně, aby byla udělaná kůrka. 


18. května 2012

Studenecké šťouchané brambory


brambory, slanina, sůl podle počtu strávníků

Slaninu nakrájíme do prázdného suchého hrnce, přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, mírně posolíme a přiklopíme pokličkou. Plotnu zapneme na max. asi 1-2 minuty, dále dusíme pozvolna. Uvařené brambory rozšťoucháme.
V létě pro osvěžení můžeme přidat kysané zelí, v zimě hned do studených brambor majoránku.

Bramborové řezy dle babičky


40 dkg brambor, 5 dkg kakaa, 8 dkg hrubé mouky, 8 vajec, 30 dkg moučkového cukru,  čokoládová poleva

Na misku nastrouháme vařené brambory, přidáme kakao a mouku. Utřeme žloutky s cukrem a přidáme sníh z bílků. Vše zamícháme. Upečené a vychladlé potřeme nastavovaným krémem. Polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme podle vlastní fantazie.

Bramborové koblihy


0,5 kg vařených brambor, 0,5 kg polohrubé mouky, 1/8 l mléka, kostka kvasnic, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, lžíce cukru, sůl

Do vlažného mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vykynout. Vykynuté přidáme do nastrouhaných, vařených pro-chladlých brambor, přidáme mouku, 2 žloutky, rum, sůl a vymí-cháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Po půl hodině těsto přemícháme a ještě necháme kynout. Potom uděláme na vále koblihy, necháme chvilku vykynout a smažíme tak, že je dáváme do rozpáleného oleje horní stranou dolů. Na usmažené můžeme dát sladkou marmeládu nebo slanou pomazánku.

Bramborové pekáčky

uvařené brambory, hladká mouka,  sůl, sádlo, povidlí (popř. dle chuti marmeláda),  vál,  váleček

Nejprve uvaříme brambory cca 1kg   ( nejlépe jsou vařené o den dříve). Oloupeme a na jemném stroužku nastrouháme. Na připravený pomoučněný vál dáme strouhané brambory, špetku  soli a  hladkou mouku. Tu přidáme takové množství, aby se těsto dobře propracovalo a na vále nepřilepovalo. Mouky dáme přiměřené množství, aby pekáčky nebyly tvrdé. Vypracujeme  hladké těsto a dáme stranou. Ukrajujeme malé kousky, 3 cm x 3 cm, ze kterých vyvalujeme placičky silné cca 0,5 cm. Tyto placičky dáváme péct na sucho, nejlépe na klasických  kamenných plotýnkách. Opečené z obou stran  potřeme sádlem. Dle chuti promažeme povidlím, nebo marmeládou, stočíme do ruličky a můžeme podávat.

Bramborové langoše


2 nastrouhané  brambory, 30 dkg hladké mouky, mléko, kvásek, sůl
Všechny suroviny se zpracujeme jako těsto a necháme vykynout. Vytvořené langoše smažíme na tuku. Před podáváním potřeme česnekem nebo kečupem. Možno jíst i na sladko s džemem.

Pekáčky


brambory, mouka, sůl, sádlo, povidla

Studené brambory uvařené ve slupce oloupeme, pomeleme na masovém strojku /možno nastrouhat/, osolíme, přidáme mouku a vyválíme na vále. Mouky tolik, aby se těsto nelepilo. Z části ukrojeného těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na cca 1,5 cm kolečka a vyválíme válečkem na nudle. Pečeme na plotně /nejlépe na sporáku na tuhá paliva/. Plotnu je třeba rozehřát a opatrně topit. Je třeba, aby se pekáčky opékaly pomalu, aby se nepřipálily. Upečené mastíme sádlem, máslem. můžeme potřít povidly. Jsou dobré s bílou kávou.

Kostrbáče s bramboračkou


1 kg brambor, 2 hrnky hrubé krupice, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 200 g škvarků, sůl, mletý pepř, majoránka

Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme předtím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletý pepř, majoránku a sůl. Vše promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení neustále mícháme, až se vytvoří dozlatova opečený kostrbáč, podáváme s bramborovou nebo s chlebovou polévkou.
Do vody dáme vařit zeleninu (mrkev, petržel, celer, květák, růžičkovou kapustu …), brambory, cibuli a kroupy. Ke konci vaření přidáme tuk, vejce, pepř, majoránku a mletý česnek.

Grázlův mls


6 větších brambor, 300 g salámu vysočina, 200 g slaniny, 200 g sýra niva, 150 ml smetany ke šlehání, 3 stroužky česneku, zelenina na oblohu

Brambory lehce povaříme, částečně zchladíme a rozkro-jíme na půl. Každou polovinu lžičkou vydlabeme a plníme připra-venou směsí. Směs vyrobíme z nastrouhaného salámu, sýra a smetany. Na jednotlivé brambory pokládáme plátky slaniny, uložíme na pekáč, přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě zapékáme. Brambory podáváme se zeleninovou oblohou.

Bramborové šišky s mákem


500 gr brambor, 200 gr hrubé mouky, 120 gr máku,  70 gr moučkového cukru,  50 g másla,   žloutek, voda, sůl

Omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrou-háme na struhadle nebo umeleme. Dáme na vál, osolíme, přidáme žloutek, mouku, podle potřeby vodu a vypracujeme hustější těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Potom těsto rozdělíme na několik části a z každé části utvoříme tenký váleček o průměru 1 cm a nakrájíme jej na kousky. Kousky těsta rozválíme na válu posypaném moukou na šišky, které uvaříme ve větším množství osolené vody. Během vaření je občas zamícháme, aby se nepřichytily na dno hrnce. Uvařené šišky vyndáme dírkovanou naběračkou, necháme okapat, posypeme mákem promíchaným s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.

Prokládaný bramborák


1 kg  strouhaných syrových brambor, 70 dkg  hrubé mouky,  hlavička česneku, 2  vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti, plátek krkovičky nebo libového bůčku

Maso 1 den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme a necháme uležet. Na pánev dáme vrstvu bramborového těsta, pak položíme maso a přikryjeme další vrstvou bramborového těsta. Vrstev může být libovolný počet. Pečeme  asi 60 – 100 minut na 200 C.

Karbanátky z rokfóru


200 g sýra Rokfór, 50 g droždí, 3 vejce,  lžíce vody, česnek, strouhanka, sůl
Sýr a droždí nastrouháme. Spojíme s vejci a utřeme s troškou vody. Ochutíme česnekem utřeným se solí, zahustíme podle potřeby strouhankou. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Salát Primátor


70 g sýra Primátor, 6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 menší cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce oleje, ocet, zelená petržel, sůl
Oloupanou cibuli a papriku spaříme vařící vodou. Do mísy vrstvíme nakrájená rajčata, vychladlé, na nudličky nakrájené papriky, kolečka nakrájené cibule a plátky vajec. Osolíme, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme olejem a posypeme zelenou petrželkou.

Rozinkové jednohubky


Na hrubé nudličky nastrouháme 250 g tvrdého sýra (Primátor aj.), přidáme 3 stroužky utřeného česneku a 1 majonézu. Zamícháme 3 lžíce rozinek namočených v rumu. Dáme vychladit. Plátky rohlíku nebo veky potřeme lehce máslem a pak silněji namažeme pomazánkou.

Obrácené řízky z kotlet


4 kotlety, 4 stroužky česneku, 1-2 vejce, strouhanka, pepř, sůl, 2 cibule, 100 g anglické slaniny, olej

Řízky naklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme. Obalíme ve strouhance a v rozšlehaném vejci. Osmažíme na oleji (4 min. na každé straně), naklademe do pekáče, posypeme cibulí a na plátky nakrájenou slaninou. Pečeme asi 30 minut.

Gratinované řízečky


400 g libového vepřového masa z plece, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 200 g strouhaného sýra (eidam, primátor), 2 rajská jablíčka, lžíce kečupu, 2 žloutky, 2 dl mléka a 2 dl smetany, sůl, pepř, olej podle potřeby

Maso nakrájíme na malé plátky, které osmahneme na oleji a vložíme do pekáčku nebo zapékací misky. Z másla, mouky, smetany a mléka připravíme bešamel, do něj vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a žloutky, jemně osolíme a opepříme. Na maso v pekáčku položíme plátky předem spařených a oloupaných rajčat a ještě zakapeme kečupem. Pak vše zalijeme bešamelem, navrch nasypeme zbylý strouhaný sýr a zapečeme.

Vepřové řízky s hruškami


4 vepřové řízky, 2 hrušky, sůl, mletý pepř, 30 g tuku
omáčka: 1-2 lžíce hladké mouky, tuk, 2 dl vody, 2 dl bílého vína, 1,25 dl smetany ke šlehání, sůl, cukr, kari koření

Pevné zralé hrušky oloupeme, vyjmeme z nich jádřince a dužinu nakrájíme na kostky. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém tuku řízky po obou stranách opečeme (nejméně 8-10 minut). Měkké maso vyjmeme a necháme v teple. Do pánve vložíme nový tuk a do rozehřátého přidáme mouku, krátce ji osmahneme, zalijeme vodou, vínem, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme kostky hrušek a chvilku společně prohříváme. Stáhneme z ohně, podle chuti okořeníme a omáčkou s hruškami přelijeme maso. Podáváme s pečivem.

Vepřové nakládané řízečky


1 kg vepřové kýty, 1-2 vejce, lžíce majoránky,,hlavička česneku, sůl, pepř
Maso nakrájíme na plátky a naložíme do těstíčka z ostatních surovin. Smažíme na oleji a podáváme s bramboráčky.

Vepřové řízečky s bramboráčky


4 řízky, majoránka, 5 stroučků česneku, vejce, sůl, pepř
Řízky naložíme do těstíčka ze zbývajících surovin a necháme několik hodin odležet. Smažíme na rozpáleném oleji a podáváme s pikantními bramboráčky.

Vepřové řízky s houbami a rajčaty


600 g vepřové kýty bez kosti, 200 g hub, 200 g rajčat, 40 g másla, olej, sůl, česnek

Z vepřové kýty nakrájíme 8 malých řízků, naklepeme je a okrajové blány mělce nařízneme na několika místech. Houby nakrájíme na plátky, rajčata na půlky, osolíme je a odděleně podusíme na másle. Plátky masa osolíme, opečeme po obou stranách na oleji, urovnáme na mísu nebo talíře, poklademe rajčaty a houbami a přelijeme rajčatovou omáčkou do níž jsme přidali trochu rozetřeného česneku. Podáváme s vařenými brambory.

Přírodní vepřový řízek s ořechy


4 plátky vepřové kýty, 100 g oleje, 100 g jader vlašských ořechů, 150 g cibule, lžíce hladké mouky, česnek, petrželka, sůl, pepř

Plátky vepřové kýty zlehka naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Do oleje přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, ořechová jádra a na plátky nakrájený česnek. Vše společně osmahneme. Na talířích k řízkům přidáme cibulovo-ořechovou směs a vše posypeme sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.

Trojité řízky


4 plátky vepřové krkovice, plátkový sýr Eidam, plátky šunkového salámu, sůl, pepř, vejce, mouka, strouhanka, hořčice, tuk na smažení

Z vejce, mouky a strouhanky si připravíme těstíčko na obalování. Maso naklepeme, posolíme, popepříme, potřeme slabě hořčicí, položíme na něj plátek sýra, opět slabě potřeme hořčicí, na sýr plátek šunky a obalíme šikovně (plátky spojí hořčice, lze i použít párátka) v těstíčku. Usmažíme v horkém tuku do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Řízky v majonéze


5 řízku (vepřová kýta, kotleta) 2 vejce 10 dkg majonézy sladká paprika trošku pálivé papriky polévková lžíce sojové omáčky (případně magi) vrchovatou lžíci solamylu

Vše řádně promícháme a vyšleháme až vznikne nálevový lák. Řízky naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme a pak zalijeme lákem. Takto necháme řízky v lednici 3 - 5 dnu zaležet. Nakonec pečeme na oleji jako obyčejné řízky. Jako přílohu podáváme s hranolky nebo s vařenými brambory.


Řízek naruby


Lze dělat z vepřového z kuřecího i králičího masa. Připravené řízky velice malinko osolíme a naklepeme ve strouhance aby se strouhanka vtlačila do masa. Potom je namočíme v rozšlehaném vejci. Zprudka opečeme na pánvičce na oleji. Pak řízky narovnáme nastojato do pekáčku. Zalijeme směsí 2 dl vody 3 lžíce kečupu 3 lžíce hořčice a 1 lžíci vegety (podravky). Zalité řízky upečeme doměkka. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.

Řízek podle Pálffyho


500 g vepřové kýty, 100 g drůbežích jater, 100 g uzeného masa, 50 g taveného smetanového sýra, žloutek, 100 g jablek, 50 g žampiónů, paprika, sůl, olej
těstíčko: 0,5 dl bílého vína, 3 vejce, 60 g hladké mouky

Z masa nakrájíme řízky, naklepeme a osolíme. Játra spaříme, spolu s uzeným masem jemně nasekáme, smícháme se sýrem, žloutkem, solí a paprikou. Směsí potíráme řízky a máčíme v těstíčku, do něhož jsme přidali na tenké nudličky nakrájené jablko a žampióny. Usmažíme a podáváme s bramborovou kaší a salátem.

Řízky Esterházy


Na osmince másla zpěníme středně velkou cibuli do sklovita, zasypeme lžičkou sladké papriky. Naklepané osolené a opepřené vepřové řízky (6)po obou stranách opečeme, podlijeme a dusíme. Asi po 20 minutách přidáme na jemném struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 mrkve, půl celeru, 1 petržel), asi 2 feferonky a několik plátků usušené houby zvané pestřec (zastupuje lanýže, které nemíváme v zásobě). Podusíme doměkka a zalijeme litrem zakysané smetany zahuštěné hrubou moukou. Omáčka sice nemá ten hedvábný charakter jako obvyklá svíčková, ale strouhaná zelenina a hrubá mouka jí dodávají výbornou chuť. Můžeme podávat s knedlíkem, s rýží, ale nejvíce chutná s moučnými noky. K jídlu se pije nejlépe plzeňské pivo.

Balkánské řízky s pórkem


4 vepřové řízky, 400 g pórku, pepř, sůl, olej, cibule, 3 stroužky česneku, 1/8 l zakysané smetany, oregano, majoránky, čubrica, petrželka

Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek na tenké proužky. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, osmažíme a uložíme v teple. Osmahneme pórek a cibuli dozlatova, přidáme sůl, česnek, petrželku, koření a zakysanou smetanu. Vložíme řízky, podlijeme vodou a dusíme doměkka.

Trenčínské řízky


4 vykostěné kotlety, 80g sterilovaných žampiónů, 4 plátky sýra, mletý pepř, sůl, olej
placky: 350 g syrových brambor, 30g mouky, vejce, pepř, 2 lžíce mléka, 50 g paprikového bůčku, cibule, stroužek česneku, sůl

Brambory nastrouháme, přidáme kostičky cibule a osmaženého bůčku a ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Po obou stranách opečeme a klademe na pekáč. Na maso klademe plátky žampiónů a sýra. Zapečeme v troubě. Na pánvi usmažíme placky. Maso klademe na placky do poloviny a plackem překlopíme.

Anglický vepřový řízek


4 plátky z vepřové kýty, sůl, 4 plátky šunky, 4 vařená vejce, 4 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení

Plátek vepřové kýty naklepeme, položíme na něj plátek šunky, do středu dáme vařené vejce, maso přehneme, kraje jemně naklepeme tak, aby vše drželo pohromadě a obalíme v trojobalu. Potom dáme smažit do předem rozpáleného oleje. Usmažené je vyjmeme a překrojíme v půlce.

Indonéské řízky


4 vepřové řízky z kýty, 1 dl bílého jogurtu, podle chuti pálivá paprika, menší sterilovaná kapie, čerstvě mletý černý pepř, 2 tlučené hřebíčky, 5 lžic oleje, 2-3 bobkové listy, na špičku nože skořice

Řízky lehce naklepeme a po obvodu nařízneme, aby se maso nekroutilo. Smícháme jogurt s paprikou, nadrobno nakrájenou kapií, pepřem, hřebíčkem a solí. Směsí potřeme řízky po obou stranách a necháme několik hodin v chladnu odležet. Do rozehřátého oleje vložíme bobkové listy se skořicí a promícháme. Řízky v takto připraveném oleji prudce opečeme po obou stranách. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

16. května 2012

Kapr po plzeňsku


4 porce kapra, olej, 4 plátky slaniny, cibule, máslo, 30 g spařených oloupaných mandlí, citrón, 0,5 l světlého piva, 60 g perníku, bobkový list, celý pepř, sůl

Jednotlivé porce osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme asi 30 minut v chladu odležet. Plátky slaniny opečeme na pánvi, vložíme připravené porce kapra, nakrájenou cibuli, koření, zalijeme pivem a pod pokličkou dusíme do měkka. Kapra vyjmeme na nahřátý talíř. Zbylou šťávu zahustíme strouhaným perníkem, povaříme a prolisujeme sítem, můžeme dosolit a zjemnit máslem. Jednotlivé porce rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou šťávou a posypeme na nudličky nakrájenými mandlemi. Podáváme s bílým pečivem.

Kapr po děčínsku


1000 g kapra, 50 g slaniny, olej, 5 cl červeného vína, 30 g sardelových řezů, hladká mouka, citrón, sůl
Staženého kapra naporcujeme, protneme je sardelovými řezy a slaninou, osolíme a zprudka opečeme do červena. Kapra vyjmeme, přendáme na ohřátý talíř, do zbylé šťávy přidáme máslo, vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce opražíme. Nakonec přidáme víno a krátce povaříme. Šťávu přecedíme do omáčníku a podáváme s brambory.

Kapr po lipensku


750 g kapra, máslo, 2 dl červeného vína, cibule, 50g rajčatového protlaku, sůl
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, zalijeme červeným vínem a trochu vývaru z kapří hlavy, pak přidáme rajský protlak a rozšleháme. Do připraveného základu vložíme naporcovaného kapra a pod pokličkou dusíme asi 12 minut. Podušeného kapra vyjmeme, dáme na talíř a přelijeme šťávou. Přílohou je dušená rýže.

Kapr zapečený s houbami


1 kg kapra, 300 g  sterilovaných  fazolových lusků, 250 g nemodrajících hub, malý květák, žloutek, máslo, olej, zelená petržel, citrón, bílý pepř, sůl

Kapra vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Houby a fazole nakrájíme na plátky, květák rozebereme na malé růžičky. Do zapékací misky dáme olej a skládáme na sebe vrstvy ryby, fazolí, hub a květáku. Každou vrstvu osolíme a okořeníme. Povrch pokrmu mírně pokropíme vodou a poklademe plátky másla. Zvolna dusíme v mírně vyhřáté troubě. Hotové jídlo pokapeme citrónovou šťávou, zjemníme syrovým žloutkem a posypeme rozsekanou zelenou petrželí.

Špenátovo-těstovinová pochoutka


500 g těstovin (můžou být špenátové),  střední cibule, 200 g šunky (popř. kuřecího masa) olej, 2 stroužky česneku, 500 g špenátu, vegeta, pepř, sůl
Těstoviny vaříme do poloměkka. Mezitím nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji, přídáme šunku (popř. masíčko), ovegetujeme, osolíme a opepříme. Je-li hotovo, přidáme zmražený špenát a zase pořádně ovegetujeme. Je-li hotovo, přidáme těstoviny. Popř. můžeme zalít troškou smetany.

Opečenky z kolínek


12 lžic vařených kolínek nebo jiných těstovin ( asi 200g), 200g polohrubé mouky, 4 vejce, 1/4 litru mléka, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, sůl
Z mléka, mouky, žloutků, soli, pepře a utřeného česneku vymícháme řidší těstíčko. Vmícháme nasekané uvařené těstoviny a sníh ze 4 bílků. Z hmoty tvarujeme placičky a smažíme na oleji. Usmažené potřeme hořčicí nebo kečupem a sypeme strouhaným sýrem smíchaným s nakrájenou pažitkou nebo pórkem. Podáváme se zeleninovou oblohou.

Hlívová polevka


250 g hlívy ústřičné (nebo žampionů),střední cibule, lžička sladké papriky, 2 lžičky vegety, 0,5 lžičky drceného kmínu, špetka mletého pepře, zakysaná smetana, 2 lžíce hladké mouky na záklechtku, olej nebo sádlo, 0,5 litru brambor na drobné kostičky nakrájených, 1,5 litru vody, sůl podle potřeby
Na oleji nebo na sádle necháme zesklovatět cibuli, přidáme žampiony nebo hlívu a společně podusíme. Přidáme papriku, vegetu, drcený kmín a špetku pepře a zalijeme vodou. Zamícháme, přidáme drobně nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Před dovařením uděláme ze zakysané smetany a dvou lžic hladké mouky záklechtku a nalijeme ji do polévky. Necháme vše provařit. Podle potřeby dosolíme .

Zapečené brambory s bylinkami


1 kg brambor, sůl, pepř, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 600 ml mléka, 250 ml smetany, 100 g strouhaného ementálu, svazek zelených bylinek, máslo na vymazání formy
Brambory oloupeme, omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Poté je zcedíme a necháme trochu vychladnout. Rozehřejeme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku. Smícháme mléko se smetanou a za stálého míchání přiléváme na jíšku. Svaříme do hustého bešamelu a rozpustíme v něm polovinu sýra. Osolíme a opepříme. Vařené brambory pokrájíme a dáme do vymaštěné zapékací formy. Troubu předehřejeme na 200°C. Směs bylinek omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Polovinu jich vmícháme do bešamelu. Brambory přelijem omáčkou, posypeme zbytkem bylinek a zbylým sýrem. Zapékáme asi 15 minut. Podáváme s čestvou zeleninou nebo salátem.

Přerovské zelňáky


500 g kysaného zelí, 500 g syrových oloupaných brambor, 2 vejce, 200 g klobásy,  lžíce grilovacího koření, sůl, mletý pepř, česnek dle chuti, 5 - 7 lžic hladké mouky, asi 100 ml mléka, olej nebo sádlo na smažení
Zelí necháme okapat a překrájíme ho na drobnější kousky. Brambory nastrouháme nahrubo. Smícháme. Přidáme na kostičky pokrájenou klobásu, vejce, sůl, koření, prolisovaný česnek a promícháme. Přidáme trochu mléka a podle potřeby zahustíme moukou (podle vodnatosti brambor). Na rozpáleném tuku smažíme menší placky z obou stran dozlatova. Odkládáme na ubrousky nebo jiný savý papír.

Brambory zapečené s nivou


1 kg brambor, 8 stroužků česneku, 150 g nivy,  lžíce soli, lžička bílého pepře, zakysaná smetana, 2 dl mléka, tuka a strouhanka na vymazání zapékací mísy
Brambory pokrájíme na slabé plátky, česnek na plátečky, nivu postrouháme na jemném struhadle. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem a opepříme. Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pak dáme vždy vrstvu brambor, které osolíme, několik plátků česneku a posypeme nivou. Opakujeme a vše zalijeme smetanou s mlékem a zapečeme v troubě do růžova. Můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k masům.

Bramborové placičky zapečené se sýrem


500 g brambor vařených ve slupce, vejce, 3 lžíce hladké mouky, muškátový oříšek, sůl, pepř, 100 g plátkového sýra, 200 g cherry rajčat, zelená petrželka
Dobře vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce a podle potřeby mouku. Osolíme, opepříme a zaprášíme čerstvě strouhaným muškátovým oříškem. Ručně uhněteme těsto. Z něj naděláme malé placičky a ty nasucho opečeme na teflonové pánvi. Pak je naskládáme na plech, na každou položíme 2 - 3 kolečka rajčátek, překryjeme plátkem sýra a dáme do trouby zapéci. Před podáváním posypeme sekanou petrželkou.

Zapečený květák se šunkou a smetanou


květák, 60 g másla, 100 ml kysané smetany, 3 vejce, 150 g šunky, 100 g sýra eidam, 40 g másla, sůl
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Potom jej rozložíme do ohnivzdorné mísy vymazané máslem a poklademe plátky šunky, zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali celá vejce a posypeme strouhaným tvrdým sýrem nebo oštěpkem. Připravený květák vložíme do dobře vyhřáté trouby a za občasného pokropení rozpuštěným máslem upečeme do růžova.

Těstoviny s hráškem po benátsku


3 lžíce oleje, 300 g čerstvého nebo zmrazeného hrášku, mletý pepř, sůl, 250 g těstovin (mušličky, kolínka), 200 g šunky nebo jiné uzeniny, petrželová nať, 100 g tvrdého sýra
Na oleji (2 lžíce) osmahneme hrášek, opepříme, osolíme, podlijeme malým množstvím vody a podusíme doměkka. Těstoviny uvaříme zvlášť v osolené vodě a scedíme. Vmícháme na zbylém oleji na nudličky pokrájenou a opečenou šunku, podušený hrášek, jemně pokrájenou petrželovou nať a promícháme. Rozdělíme na porce a bohatě sypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Zapékané bulky s mletým masem a sýrem


4 bulky, 2 cibule, 300 g mletého hovězího masa,2 lžíce oleje,2 lžíce kečupu, lžíce sojové omáčky, sůl, pepř, tvrdý sýr
Housky rozřízneme,a střídku natrháme na malé kousky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme maso a osmahneme. Trochu podlijeme vodou a dusíme doměkka. Až je maso měkké, necháme vodu vydusit, přidáme pokrájenou cibuli společně se střídkou a ještě trochu osmahneme. Sejmeme z plotny a ochutíme solí, pepřem, kečupem a sojovou omáčkou.Housky rozpečeme v troubě dokřupava, vložíme do každé kousek sýra,naplníme masovou směsí a zasypeme strouhaným sýrem.Zapečeme v horní části trouby dokud se sýr neroztaví(asi 8 minut při 200°C).

Skládané koložvárské zelí


0,7 l kysaného zelí (může být i sterilované), 2 cibule, olej, hrnek rýže nebo sáček rýže uvařené, 350 g mletého masa, sůl, pepř, mletá sladká paprika, drcený kmín,  klobása,  smetana na šklehání, sterilovaná kukuřice
V kastrolku necháme na oleji zeskovatět cibuli, vyklopíme na ni zelí s trochou láku a chvíli podusíme. Připravíme si rýži: v sáčku uvaříme. Pokud máme rýži volnou, tak ji propláchneme, na oleji mírně opražíme, zalejeme vodou a podusíme.
Maso: smícháme s drobně nakrájenou cibulí, osolíme, dáme pepř, kmín a sladkou mletou papriku. Vmícháme na tenší kolečka nakrájenou klobásu. Nakonec přidáme připravenou rýži. Pekáček vyložíme pečícím papírem, na něj dáme polovinu zelí, potom mleté maso s klobáskou, podle chuti posypeme kukuřičkou a pokryjeme druhou polovinou zelí. Smetanu mírně osolíme, dáme do ní trochu mleté sladké papriky a nalejeme ji na vše v pekáčku. Pečeme nejprve přikryté v troubě na 200°C, potom odkryté asi 45 minut, až zelí na povrchu mírně zrůžoví.


Olomoucké madailonky


500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, 3 - 4 stroužky česneku, 1 - 2 balíčky kulatých tvarůžků, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení
Maso smícháme s vejci, solí, prolisovaným česnekem a kořením, podle chuti můžeme přidat i jiné koření (mletá paprika, grilovací,) . Dobře promícháme. Každé kolečko tvarůžku zabalíme dobře do masové směsi ( jde to lépe, když si namočíme ruce do studené vody - pak se na ně maso nelepí) a obalíme v mouce, vejci a strouhance jako řízek. V rozpáleném oleji usmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.

Krůtí prsa s rozmarýnem a fazolemi


500 g krůtích prsou, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, sušený rozmarýn, 2 rovné lžíce solamylu, plechovka červených fazolí, 2 lžíce kečupu, cibule, 3 - 4 stroužky česneku, olej na pánev
Maso nakrájíme na kostičky a promícháme s olejem. Osolíme a okořeníme pepřem a rozmarýnem. Vmícháme solamyl a 1 - 2 hodiny necháme v chladnu odpočívat. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek a společně smažíme do zesklovatění cibule. Přidáme maso a restujeme dokud nezmění barvu. Vmícháme kečup, podlijeme trochu vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Nakonec vmícháme scezené fazole a necháme prohřát. Podáváme s těstovinami nebo rýží.

Jogurtové řízky


4 kuřecí řízky, 300 g bílého jogurtu, sůl, pepř, 4 rozmačkané stroužky česneku, 2 vejce, grilovací koření, strouhanka, olej
Omyté a osušené řízky lehce naklepeme. Všechny ostatní suroviny (kromě strouhanky a oleje) smícháme. Každý řízek protáhneme marinádou, uložíme do misky a nakonec je zbylou marinádou zalijeme. Necháme v chladu do druhého dne. Řízky postupně vyndáváme z marinády, obalíme ve strouhance a usmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami.

Drůbeží plátky v hořčičné omáčce

4 plátky kuřecích nebo krůtích prsou, trochu hladké mouky, kousek másla, 2 velké cibule, 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice, 150 - 200 ml smetany na vaření, sůl, pepř, petrželová nať
Plátky masa lehce naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm z obou stran mírně opečeme. Vyndáme z pánve a do výpeku nasypeme nadrobno pokrájenou cibuli. Za stálého míchání osmažíme (ne do tmava). Přidáme hořčici, trochu horké vody nebo masového vývaru a rozmícháme. Vložíme plátky masa a pod pokličkou dusíme doměkka. Až je maso měkké, přilijeme smetanu a vmícháme posekanou zelenou petrželku. Necháme přejít varem. Podáváme s rýží nebo těstovinami a zeleninovým salátem.

Vepřové kotlety v majonéze

4 plátky vepřové kotlety, sůl, 4 velké cibule, 50 g tvrdého sýra
marináda: 250 ml majonézy, lžička karí, 2 lžičky grilovacího koření, 3 lžičky kremžské hořčice

Všechny suroviny na marinádu promícháme. Maso osolíme a lehce naklepeme. Plátky masa protáhneme marinádou, naskládáme do misky a zbytkem marinády zalijeme. Necháme v chladu uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli nahrubo nasekáme. Tři cibule rozprostřeme na dno pekáče. Na cibuli naskládáme maso obalené marinádou a posypeme je zbývající cibulí. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 50 minutách posypeme maso nastrouhaným sýrem a ještě dalších 20 minut pečeme. Na posledních 10 minut můžeme pekáč odkrýt. Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami a zeleninovou oblohou nebo salátem.

Vepřová kýta v mléce

1 - 1,5 kg vepřové kýty, litr mléka, sůl, pepř, 15 - 20 stroužků česneku, zelená petrželka, olej

Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a maso ze všech stran prudce opečeme. Pak je přendáme do zapékací misky nebo menšího pekáčku a přidáme neoloupané stroužky česneku. Zalijeme mlékem, postavíme na plotnu a zahříváme. Až začne mléko vařit, maso otočíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Během pečení maso občas obrátíme. Je třeba hlídat, aby mléko "neuteklo" z pekáče. Mělo by se vypařit asi na poloviční množství. Upečené maso přikryjeme pokličkou a ještě asi 15 minut necháme v troubě. Pak maso vyjmeme z mléka a nakrájíme na plátky. Mléko s česnekem propasírujeme přes hustý cedník, podle potřeby dosolíme a vmícháme drobně pokrájenou zelenou petrželku (nebo rozemnutou sušenou). Maso na talíři přeléváme mléčnou šťávou a podáváme s rýží nebo bramborami.


Pikantní masové placičky


600 g masa ( vepřové plecko nebo kýta, kuřecí prsa), cibule, 3 vejce,  lžička soli, lžička mletého pepře, lžička pálivé papriky nebo chilli, podle chuti worchester, 3 lžíce solamylu, olej na smažení

Maso nakrájíme nadrobno, přidáme vyjmenované suroviny, dobře promícháme a necháme do druhého dne v lednici uležet. Na pánvičce rozpálíme tuk a lžičkou děláme hromádky, které upravíme do tvaru placičky. Opečeme z obou stran dozlatova. Příloha: vařené brambory nebo smažené hranolky, tatarka, zeleninový salát.


Námořnické kotlety


600 g kotlet (nebo krůtích prsou), 2 cibule, 8 stroužků česneku, 3 sterilované okurky, 1 menší plechovka sterilovaných žampionů, 50 ml olivového oleje, 5 lžic rajského protlaku, 250 ml šlehačky (nebo zakysaná smetana), hotová jíška (např. Knorr), lžíce worchestrové omáčky, pepř, sůl

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek a okurky a podlijeme vodou. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa (10 - 15 minut). Pak přidáme rajský protlak, žampiony, worchestrovou omáčku, zahustíme jíškou a povaříme. Nakonec přilijeme smetanu, necháme důkladně prohřát a dochutíme solí a pepřem.


15. května 2012

Maso pečené v zelí


600 g vepřového masa (plecko, krkovička), velká cibule, menší hlávka zelí, sůl, pepř, kmín, olej
Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky. Zelí nakrouháme najemno a rozprostřeme do pekáčku. Lehce osolíme a okmínujeme. V pánvi na rozehřátém oleji necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a opékáme za stálého míchání do zezlátnutí cibule i masa. Pak obsah pánve vysypeme do pekáčku na zelí, trochu podlijeme vodou (málo, zelí pustí šťávu) a ve vyhřáté troubě upečeme do změknutí masa (asi 30 minut).

Kotlety v zelenině


4 vepřové kotlety, solamyl, 2 malé cibulky, žlutá paprika, 2 mrkve, 100 g hrášku, 2 stroužky česneku, 250 ml smetany, sůl, pepř, olej na pánev
Maso omyjeme, osušíme a obalíme v solamylu. Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme. Rozehřejeme olej a maso na něm prudce po obou stranách opečeme, osolíme, opepříme a vyjmeme. Na rozpálený tuk vložíme zeleninu, podusíme, přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Maso naložíme do vzniklé omáčky a prohřejeme. Podáváme s rýží.

Kotlety v marinádě po domácku


6 kotlet
marináda: 2 vejce, lžička soli, lžička pepře, 2 lžíce worchestrové omáčky,  lžíce hořčice,  lžíce solamylu, 4 stroužky prolisovaného česneku

Všechny suroviny na marinádu dobře prošleháme. Vykostěné a naklepané kotlety v marinádě obalíme, zbytkem zalejeme a uložíme do chladna aspoň na 24 hodin, možno i déle. Smažíme na trošce oleje na pánvi. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Athénská jehla


400 g vepřového libového masa, lžíce koření gyros,  lžíce oleje, sůl, máslo, 2 cibule, 2 papriky, slanina, hladká mouka, 2 rajčata, citron
Maso nakrájíme na kostky, posypeme kořením, promícháme s olejem a necháme půl hodiny odpočinout. Na jehlu navlékáme střídavě maso, cibuli, slaninu, kousky papriky. Jemně poprášíme moukou a opékáme v rozpáleném oleji. Do výpeku vložíme nakrájená rajčata a podusíme je. Jehly přeléváme podušenými rajčaty, zdobíme plátkem citronu a podáváme s rýží nebo bramborami.

Kuře se sladkou chilli omáčkou

kuře,sladká chilli omáčka na kuře,sůl,kousek másla

Kuře opláchneme, osušíme, rozporcujeme. Každý díl masa osolíme a potřeme všude sladkou chilli omáčkou na kuře. Dobře se to dělá mašlovačkou nebo štětcem. Vložíme do pekáčku či zapékací misky, kam jsme na dno položili dva až tři tenké plátky másla. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě. Ke konci pečení vyjmeme a ještě jednou po povrchu kuřecí porce potřeme. Necháme v troubě ještě chvíli odkryté, aby se vytvořila křupavá kůrčička.Podáváme třeba s rýží nebo se šťouchanými brambory. Vhodným doplňkem je hlávkový nebookurkový salát.

Moučník tulipán


2 ,5 hrnku polohrubé mouky, hrnek moučkového cukru, 250 g tuku Hera (máslo), 6 lžic oleje, 6 vajec, 2 lžičky prášku do pečiva

Tuk utřeme s cukrem, žloutky, olejem. Přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva a lehce zamícháme ušlehaný sníh. Těsto rozdělíme na 3 díly, do jednoho zamícháme 2 lžíce kakaa, do druhého 3 lžíce mletého máku. Do vymazané a vysypané formy srnčího hřbetu dáme nejdříve makovou vrstvu, uprostřed prohloubíme důlek, do kterého dáme kakaové těsto. Nahoru rozetřeme bílé těsto. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 - 30 minut.


Prosedlá buchta

4 vejce,  hrnek cukru, 0,5 hrnku oleje, 0,5 hrnku mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva
náplň: 500 g tvarohu, 2 vejce, 3/4 hrnku cukru, vanilkový cukr, podle potřeby mléko.povidla, trochu rumu, trochu skořice

Nejdřív si připravíme náplně. Tvaroh rozmícháme s vejci a cukrem, podle potřeby přidáme mléko, neměl by být moc řídký. Povidla smícháme s rumem a skořicí. Ušleháme sníh z bílků a špetky soli. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mléko s olejem, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Nastříkáme na ně mřížku z tvarohu pomocí cukrářského pytlíku nebo pevného sáčku s ustřihnutým růžkem, a do vzniklých čtverečků dáme hromádku povidel (nebo kousek ovoce). Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 25 minut (zkusíme špejlí).Tvaroh a povidla se během pečení částečně propadnou do těsta.

Kočičí oči


100 g hery, 100 g cukru, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 150 g hrubé mouky,  lžíce rumu, 10 lžic mléka, dětské piškoty, marmeláda
Heru, cukr, žloutky a kakao utřeme do pěny. Do ní přimícháme mouku, rum, mléko a tuhý sníh z bílků. Do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet nalijeme polovinu těsta. Na těsto naskládáme do dvou řad piškoty slepené po dvou marmeládou. Zalijeme zbytkem těsta a upečeme. Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Buchta s ořechy


5 vajec, hrnek krupicového cukru, 3 nastrouhaná jablka, hrnek strouhaných vlašských ořechů, 1 dcl oleje, skořice, 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, poleva
Vejce s cukrem našleháme dohusta, přidáme nastrouhaná jablka, ořechy, olej, skořici, můžeme přidat kakao příp. kandované ovoce, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Upečeme a vychladlé polijeme polevou.

Cuketová bábovka


200 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g nastrouhané cukety,  vejce, 1,5 prášku do pečiva, 1,5 - 2 dl mléka, 6 lžic oleje
Cuketu zbavíme vnitřku s jádry a najemno nastrouháme. Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme všechno ostatní, promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme pomalu asi při 160°C kolem 45 minut.

Plněné žampiony

8 velkých žampionů, 6 brambor, sůl, bílý pepř, jednu cibuli, 40 dkg brokolice, 10 dkg anglické slaniny,  kelímek (2 dcl) smetany na šlehání, 1/8 l mléka, dvě lžíce solamylu, jednu lžíci instantní polévky nebo práškového polévkového koření, svazek zelené petrželky, dvě lžíce másla, strouhaný muškátový oříšek a dvě lžíce parmazánu 

Brambory oloupeme a uvaříme asi 20 minut. Opereme brokolici, rozebereme ji na malé růžičky, a asi 5 minut pře dovařením brambor je přidáme k bramborám. Na omáčku nakrájíme slaninu na kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno, očistíme  a opláchneme žampiony, opatrně z nich vykroutíme nožky a ty nadrobno nakrájíme. V kastrolku dokřupava osmahneme slaninu, přidáme cibuli a nakrájené nožky žampionů. Krátce podusíme podlijeme smetanou a mlékem a ještě povaříme. Solamyl rozmícháte ve studené vodě a omáčku s ním zahustíme. Za stálého míchání necháme přejít varem. Dochutíme polévkovým kořením a pepřem. Brambory s brokolicí slijeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme tua a okořeníme solí, pepřem a muškátem. Promícháme až vznikne pyré které naplníme do sáčku a ozdobně nastříkáme do hlaviček žampionů. Do ohnivzdorné nalijeme omáčku, do které jsme ještě zamíchali zelenou petrželku. Na ni vložíme žampiony a posypeme je strouhaným sýrem. Zapékáme je asi 5 - 8 minut v předehřáté troubě.

Bedly na víně


0,5 kila bedel, 1 dcl bílého vína, lžíci oleje, 5 dkg anglické slaniny, šťávu z poloviny citronu, pepř, sůl a máslo na vymazání ohnivzdorné misky

Hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme (nešetříme). Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji. potom podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citrónovou šťávou a nalijeme na bedle. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky. Přílohou je vhodné bílé pečivo.

http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/07/bedly-na-vine/

Nudle s houbami

60 dkg širokých nudlí, 20 dkg hub,  cibule, lžíce rajského protlaku, petrželka,  lžíce sádla, 5 dkg strouhaného sýra, trochu másla, kmín, pepř, sůl

V kastrolu rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, houby, které jsme pokrájeli. Všechno mírně podlijeme vodou a dusíme do měkka asi půl hodiny. Přidáme rajský protlak, pepř a zelenou petrželku. Nudle dáme vařit do osolené vody. Když jsou nudle uvařené, přendáme je do máslem vymaštěného pekáče, přidáme houby a vše promícháme. Zasypeme strouhaným sýrem, zakapeme máslem a dáme zapéci do předem vyhřáté trouby asi na 15 minut. Podáváme s naloženou červenou řepou.
http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/07/nudle-s-houbami/

Guláš z pýchavek

4 lžíce sádla, menší cibule, lžička mleté sladké papriky, 23 menší zelené papriky, 40 dkg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí  nebo voda, 1 dl kysané smetany, 1 - 2 lžíce hladké mouky
Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme  sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme , zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a krátce podusíme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory. 

Rýže s masem a s houbami


2 1/4 l hrnky rýže. 30 dkg mletého masa nebo lančmítu, několik čerstvých hub nebo žampionů, dvě cibule, 5 dkg slaniny,  1/4 l vývaru z masoxu, sůl, pepř, mletou papriku 

Rýži uvaříme. Na rozškvařené slanině osmahneme nakrájenou cibuli, a očištěné houby, přidáme mleté maso nebo lančmít, posypeme pepřem a paprikou, maso trochu osolíme, a za častého míchání osmahneme. Podlijeme vývarem a asi 1/2 hodiny dusíme. Lančmít podlijeme jen velmi málo a také jen krátce dusíme. Pak vmícháme uvařenou rýži a podle chuti ještě přisolíme. Na talíři můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a obložit dílky rajčete.

14. května 2012

Nepravý tažený závin

250 g hladké mouky , sùl , 50 g másla , vejce , 3 lžíce vody , 2 lžíce octa , jablka , strouhanka, skořice, ořechy, rozinky
Na vále smícháme mouku, sůl, rozdrobené máslo. Nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Těsto vypracujeme a vyválíme na dva záviny, které klasicky plníme jablky, rozinkami, ořechy, strouhankou. Posypeme skořicí.Troubu rozpálíme na 180 °C. Oloupeme jablíčka a omyjeme. Vydlabeme jádřince a ovoce vyrovnáme do formy. Odebereme několik lžic mléka, rozpustíme v něm pudink a rozšleháme žloutky. Zbývající mléko svaříme se smetanou a cukrem. Přilijeme pudink a za stálého míchání metličkou ho uvaříme. Pudink nalijeme na jablíčka, posypeme mandlemi a dáme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Dort necháme ve formě vychladnout.