2. června 2012

Fazolkový salát s Nivou a jogurtem


Fazolkové lusky uvaříme, scedíme a nakrájíme na kousky. Lehce osolíme.Nivu nastrouháme a vmícháme do jogurtu. Jogurt smícháme s fazolkami a salát necháme alespoň jednu hodinu odležet.Těsně před podáváním salát posypeme nakrájenou pažitkou.

Zapečená ztracená vejce s Nivou


Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do vymaštěné zapékací mísy. Osolíme a opepříme. Bazalku opereme a otrháme lístky. Několik si jich odložíme na ozdobení, zbylou bazalkou rovnoměrně posypeme rajčata. V nízké nádobě přivedeme k varu litr vody, ocet a lžičku soli. Postupně každé vejce rozklepneme do naběračky a necháme opatrně sklouznout do vody. Při mírné teplotě vaříme asi 4 minuty. Pak je vyjmeme, necháme okapat a rozložíme na rajčata. Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme sýr Niva nakrájený na kostky a za občasného míchání necháme roztavit. Směs okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a nalijeme na vejce. Zapékáme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 15 minut. Opereme petrželku. Jednu snítku odložíme, zbytek jemně usekáme a nasypeme na vejce. Zapečená ztracená vejce zdobíme bazalkou, snítkou petrželky a podáváme.

Brambuchta - zapečený bramborák se sýrem


Sýry nastrouháme. Salámy nakrájíme na drobné kostičky. Pekáček si předem vytřeme olejem. Troubu předehřejeme na 250 °C. Obsah sáčku sypké bramborákové směsi smícháme s práškem do pečiva, mlékem a přidáme nadrobno nakrájené salámy a nastrouhané sýry. ( Sýry :Niva , Eidam salám : Gothaj - nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme ). Těsto na brambuchtu vlijeme do připraveného pekáčku a předeme v předehřáté troubě dozlatova. Upečenou brambuchtu podáváme horkou i studenou. Brambuchta je dobrota pro každý den. Nejvhodnější přílohou je pivo.

Kuřecí nudličky s poličanem a Nivou


Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, zasypeme kořením (Italské bylinky) a asi na 1 hodinu naložíme do oleje a dáme do ledničky. Naložit maso můžeme i den předem. Nivu nahrubo nastrouháme a salám nakrájíme na kostičky. Pokud máme krájený salám, nakrájíme jej na čtverečky.Na pánvi, nejlépe Wok, rozehřejeme olej. Vložíme maso a orestujeme jej, přidáme nakrájený salám, ještě chvíli smažíme a nakonec přidáme nastrouhanou nivu. Počkáme, až se niva rozpustí a sundáme z ohně. Kuřecí nudličky s poličanem a nivou ihned podáváme. Jako příloha je vhodné cokoliv, výborná je k tomu vařená kukuřice nebo ledový salát.

Vepřové soté se sýrem


Vepřové maso nakrájíme na nudličky nebo na kostičky. Můžeme zasypat kořením (třeba směsí Avokádo Italské bylinky) a naložit do oleje buď den dopředu nebo stačí i hodina. Naložené maso dáme do ledničky. .Eidam, nivu i balkánský sýr nastrouháme nahrubo. Na pánvi, nejlépe Wok, rozehřejeme olej. Vsypeme naložené maso a orestujeme jej. Potom je zalijeme smetanou, necháme dojít k varu a přidáme nivu a balkánský sýr. Sýr v soté necháme je rozpustit. Eidam můžeme přidat buď do hotového jídla nebo až zasypat na talíři. Vepřové soté se sýrem ihned podáváme. Jako příloha je vhodné téměř cokoliv, výborná je vařená kukuřice.

Krůtí placičky s Nivou


Maso necháme rozmrznout. Nivu zatím nastrouháme nahrubo a připravíme si trojobal.Do rozmrzlého masa vmícháme nivu a podle chuti pepř. Z hmoty tvarujeme placičky, třeba jako karbanátky a obalujeme je v připraveném trojobalu - mouka, vejce, strouhanka.V pánvi si rozehřejeme olej a krůtí placičky s nivou v něm smažíme dozlatova.Krůtí placičky s nivou jsou vynikající s bramborovou kaší a okurkovým salátem. A pokud zbudou, pochutnáte si na nich i za studena s chlebem a zeleninou.

Plněné brambory Nivou


Brambory vydrhneme. Vydrhnuté brambory ve slupce uvaříme ve slupce téměř doměkka. Brambory podélně rozřízneme a vydlabeme tak, aby vznikly mističky. Plech vymažeme sádlem. Česnek oloupeme a rozetřeme. Nivu nastrouháme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s nivou. Každou mističku opatrně vytřeme sádlem a česnekem. Naplníme ji nivou, posypeme mletou paprikou a nakonec dáme nahoru plátek slaniny. Plech s plněnými brambory nivou vložíme do předehřáté trouby a zapečeme. Plněné brambory nivou podáváme horké. Při podávání dáme na každou plněnou brambory kopeček zakysané smetany.

Těstoviny s Nivou a kuřecím masem


Těstoviny si uvaříme podle návodu na obalu.Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na kousky. Na první pánvi rozpustíme kostičky slaniny, přidáme cibuli a zesklovatíme. Pak vložíme kousky kuřecího masa, osolíme a orestujeme.Ve druhé pánvi rozpustíme nastrouhanou nivu, okořeníme, jemně přisolíme, zalijeme smetanami a prohřejeme.
Na talíře rozdělíme těstoviny, přidáme masovou směs a zalijeme omáčkou. Těstoviny s nivou a kuřecím masem ihned podáváme.

Nivové chuťovky


Petržel, pažitka, bazalka - opereme, osušíme a pokrájíme. Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Ořechy umeleme nahrubo. Nivu nastrouháme. Vmícháme ji do žervé a společně s máslem vše ušleháme do pěny. Pak do základu chuťovek vmícháme bylinky, hrst ořechů a podle chuti sůl a pepř. Solíme málo, protože niva je slaná. Ze vzniklé hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme ve zbylých mletých oříšcích smíchaných s pepřem. Nivové chuťovky dáme alespoň na 30 do chladničky ztuhnou. Kdo ochutná, toho už rozhodně nemusíte pobízet.

Rajčata s Nivou


Česnek oloupeme a rozdrtíme. Nivu nastrouháme.V menší misce rozmícháme olej s česnekem a bazalkou. Marinádu necháme uležet v lednici. Můžeme ji klidně připravit předem.Rajčata omyjeme a rozčtvrtíme. Pokud jsou větší, nakrájíme je na osminky. Rajčata naskládáme je hluboké mísy. Osolíme je, opepříme a nakonec zalijeme česnekovou marinádou. Nivu nastrouháme.Těsně před podáváním posypeme marinovaná rajčata bohatě nivou a ještě špetkou bazalky. Rajčata s nivou jsou vynikající přílohou k nasucho opečeným toastům z veky, který namáčím do marinády. Skvělé jsou také s čerstvým chlebem s máslem.

Pomazánka - Niva s balkánským sýrem


Nejprve nakrájíme nivu ( asi 350 g )  na kostky. Krájíme je o velikosti čtverce 0,5cm a přidáme do mísy. Balkánský sýr ( cca 200 g ) jemně nastrouháme do mísy s nivou. Sýry opatrně promícháme. Přidáme do nich tatarskou omáčku ( 5 lžic ), sójovou omáčku ( 2 lžičky ), chilli, kari koření a nakonec koření na gyros a vše pořádně zamícháme. Hotovou pomazánku necháme asi 30 minut chladit v lednici. Mezitím si můžeme připravit pečivo, ke kterému budeme pomazánku servírovat. Vhodné jsou topinky nebo teplý chléb.

Uzené koleno na pivu


vepřové uzené koleno, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 2 cibule, 10 stroužků česneku, grilovací koření, 150 ml piva, 2 lžíce sádla

Koleno důkladně omyjeme teplou vodou a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou, přidáme kuličky koření a bobkové listy, 1 oloupanou cibuli, zavřeme a vaříme půl hodiny. Pak koleno vyjmeme z vývaru a necháme trochu vychladnout, abychom si při další manipulaci nepopálili ruce. Kůži nařízneme do mřížky do hloubky asi 1 cm. Koleno pořádně posypeme grilovacím kořením a do zářezů nastrkáme plátky česneku. Pekáč vymažeme sádlem, vložíme do něj koleno, cibuli rozkrájenou na osminky a zbytek česneku. Trošku podlijeme vývarem (ze zbytku uvaříme polévku). Přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po půl hodině pečení koleno přelijeme pivem a pečeme odkryté ještě 15 - 20 minut. Po částečném zchladnutí vykostíme a podáváme s chlebem, hořčicí, křenem a kyselou okurkou.

Halušky z brambor


800 g syrových oloupaných brambor, sůl, polohrubá mouka

Brambory najemno nastrouháme, osolíme a postupně přidáváme a vmícháváme mouku tak, aby vzniklo ne moc řídké těsto (když ho dáme na síto na halušky, nesmí samo protékat). Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Těsto dáváme po částech do sítka na halušky a vařečkou nebo lžící protlačujeme přímo do vařící vody. Od chvíle kdy voda začne znovu vařit, vaříme asi čtyři minuty. Uvařené halušky vyndáváme z vody děrovanou naběračkou nebo sítkem a necháme chvilku okapat. Takto připravené halušky můžeme podávat jako přílohu případně dále upravovat, např. jako halušky s brynzou, se zelím, nebo jinak.

1. června 2012

Filipínská rýže s rybou


2 šálky rýže, 4 šálky vody, 300 g vařené vykostěné ryby, 4 hřebíčky, 8 zrn pepře, 2 kolečka kompotovaného ananasu, 2 banány, citrón, bílý jogurt, lžíce kaparů, sůl
Rybu v osolené vodě pozvolna uvaříme do měkka, vyjmeme, podélně rozřízneme a vykostíme. Rybu nakrájíme na malé kousky, samostatně uvaříme rýži s přídavkem všeho koření. Kapary, ananas a banány drobně pokrájíme, přidáme jogurt a vše lehce promícháme s rybím masem a rýží.

Čertovská jatýrka


500 g kuřecích jater, 250 ml smetany na vaření, 1/4 lžičky chilli koření, 2 lžičky mleté papriky, sůl, 1 - 2 cibule, olej

Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku. Až zesklovatí, přidáme papriku a chilli, krátce osmahneme a přidáme na kousky pokrájená játra. Za stálého míchání dusíme do změknutí. Zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Odstavíme a dosolíme podle chuti. Podáváme s rýží.


Játrový guláš


500 g vepřových jater, 2 cibule, 4 - 5 stroužků česneku, 4 dl vody, 3 lžíce sojové omáčky, 5 - 6 lžic kečupu, lžička karí, lžička sladké mleté papriky, majoránka, sůl, trochu oleje, lžička solamylu

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme játra a prudce opečeme. Pak zasypeme paprikou a karí, rozmícháme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka. V trošce vody rozmícháme solamyl, vlijeme k játrům, přidáme majoránku a kečup, promícháme a krátce povaříme. Nakonec podle chuti osolíme a dále už nevaříme. Podáváme s rýží.

Kuřecí játra s pórkem


500 g kuřecích jater, 2 pórky, 3 stroužky česneku, trochu oleje, 2 lžíce sójové omáčky, kmín, pepř

Játra pokrájíme na menší kousky a na teflonové pánvi lehce potřené olejem je za všech stran osmahneme. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, plátky česneku a koření a společně podusíme. Můžeme podlít trochou vody. Dochutíme sójovou omáčkou a podáváme s rýží.


Játra na cibulce


500 g drůbežích jater, 100 g anglické slaniny, cibule, karí, sůl, pepř, drcený kmín, rajče, zelená petrželka
Na pánvi rozehřejeme kostičky slaniny a osmažíme na ní pokrájenou cibuli. Přidáme játra nakrájená na kousky a za stálého míchání smažíme doměkka. Během smažení posypeme kmínem, pepřem a karí. Hotová játra osolíme a na talíři ozdobíme kousky rajčat a zelenou petrželkou. Podáváme s chlebem.

Sekaná s párkem


800 g mletého masa, sůl, pepř, lžíce majoránky, 2 vrchovaté lžíce Krenexu, 3 vejce, 1 - 2 rohlíky, mléko, strouhanka, hrst posekané zelené petrželky, 2 nožičky párku, bílek na potření

Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme takovým množstvím mléka, aby se všechno vsáklo. Do mísy dáme maso, celá vejce, rohlíky s mlékem, majoránku, Krenex, petrželku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Je-li hmota příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Vytvarujeme šišku, do které zabalíme párky. Uložíme na pekáč, povrch šišky potřeme bílkem, trochu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu při 200°C. Podle potřeby podlijeme a občas přelijeme sekanou výpekem. Jestli na povrchu rychle tmavne, přikryjeme poklicí nebo alobalem. Podáváme teplou s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami a dušeným kysaným zelím. Můžeme podávat i studené s chlebem a kyselou okurkou.

Sekaná pečeně s pažitkou


1 kg mletého masa (vepřové a hovězí půl na půl), cibule, 5 vajec, sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránka, strouhanka, nadrobno pokrájená pažítka nebo petrželka

Maso v míse důkladně promícháme s vejci, nadrobno pokrájenou cibulí, solí a kořením (množství dle chuti). Zahustíme strouhankou, přidáme bylinky, znovu důkladně promícháme. Hmotu rozdělíme na poloviny a z každé vytvoříme na plechu mokrýma rukama šišku. Potřeme je bílkem, trochu podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší nebo s chlebem. Nezapoměňte na zeleninový salát nebo kyselou okurku.

Masové smažené kuličky


500 g mletého masa,  menší cibule, 2 lžíce bílého vína, 3 lžíce sojové omáčky, lžička cukru, 0,5 lžičky pálivé papriky, 2 lžičky mletého zázvoru, několik lžic hladké mouky, sůl, olej na smažení
Všechny přísady vmícháme do masa, osolíme a zahustíme moukou. Vše důkladně promícháme a tvoříme kuličky, které osmažíme na oleji dokřupava. podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Mleté řízky se sýrem


5OO g mletého masa, 1 dl mléka,  vejce, 200 g tvrdého sýra, sůl, koření na mleté maso, sušená zelená petrželka, strouhanka, tuk na smažení
Mleté maso osolíme a okořeníme podle chuti a důkladně promícháme s mlékem. Necháme hodinu uležet. Pak vmícháme vejce, strouhaný sýr, petrželku a promícháme. Z hmoty tvarujeme placičky a obalujeme ve strouhance. V rozpáleném tuku osmažíme z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší a čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Boloňské špagety


300 g mletého masa - směs vepřové a hovězí, malý rajský protlak, 1/4 pórku, 1/4 kostky masoxu, hladká mouka, sůl, 2-3 stroužky česneku, koření na mleté maso nebo na špagety, trocha oleje

Rozpálíme trošku oleje a mleté maso na něm osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme rajský protlak a podlijeme vodou, aby směs měla řídkou kašovitou konzistenci. Přidáme masox, na kolečka nakrájený pórek, osolíme, přidáme jemně pokrájený česnek a dochutíme kořením. Necháme asi deset minut provařit na mírném plameni. Podáváme se špagetami a strouhaným sýrem.

Barevný guláš


750 g hovězího nebo libového vepřového masa, 4 velké cibule, 4 papriky (čím více barev tím lépe), 4 rajčata nebo plechovka sterilovaných rajčat, několik stroužků česneku, sůl, mletá paprika, pepř, instantní jíška, olej

Na oleji osmažíme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Až je skoro růžová, zasypeme lžičkou mleté papriky, zamícháme a přidáme na kostky pokrájené maso. Ze všech stran opečeme. Osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem (i z kostky). Necháme dusit. Papriku nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky (pokud používáme čerstvá, je třeba je spařit vařící vodou a oloupat), česnek na plátky. Až je maso téměř měkké, přidáme asi 3 lžice jíšky, všechnu zeleninu a dodusíme doměkka. Hotový guláš dochutíme solí a rozetřeným česnekem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s pečivem.

Pivní guláš po staročesku


750 g hovězí kližky, 3 velké cibule, 0,5 l světlého piva (10°), 2 lžíce sádla, 1 - 2 krajíce staršího chleba, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, 3 stroužky česneku

Maso nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a společně smažíme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání opepříme a okmínujeme. Pak podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme pivo. K měkkému masu přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku a povaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.


Svíčková podle dědy


maso na svíčkovou (asi 1 kg), menší celer, 2 mrkve, 4 petržele, 5 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, lžíce tymiánu, 0,5 dl octa, sůl, olej, 250 ml smetany, hladká mouka

Zeleninu nahrubo nastrouháme. Všechno koření zalijeme asi 1,5 litrem vařící vody, přidáme ocet a lžičku soli. Na dně jiného hrnce rozehřejeme trochu oleje a na něm osmahneme ze všech stran maso (nepíchat do něj, obracíme vařečkami!). Opečené maso z hrnce vyndáme a na tom samém oleji orestujeme nastrouhanou zeleninu (asi 3 minuty). Poté do hrnce vrátíme maso, zalijeme vše připraveným lákem, promícháme a vaříme doměkka. Až je maso uvařené, vyndáme je a obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem (kdo nemá, použije klasický mixér). Omáčku přecedíme, podle potřeby zahustíme hladkou moukou (asi 1 lžíce) rozmíchanou ve smetaně a dochutíme solí, případně octem. Pokud použijeme k vaření masa tlakový hrnec (výrazně zkrátí dobu vaření), vody na lák dáme podstatně méně (asi polovinu).

Kuřecí kousky s nudlemi


4 kuřecí prsa, plechovka rajského protlaku, 3 stroužky česneku, lžíce sezamových semínek, sůl, pepř, chilli, sójová omáčka, olej, balíček instantních rýžových nudlí

Očištěná a osušená kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a opepříme. Pokrájíme na nudličky a na rozpáleném oleji osmažíme. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, chilli a sezamová semínka. Za občasného míchání smažíme 10 minut. Mezitím připravíme nudle - zalijeme je horkou vodou a necháme stát 2 minuty, poté scedíme. Radši se podívejte na obal - různé typy nudlí mají různou dobu přípravy. Scezené nudle přidáme na pánev k masu a společně chvíli smažíme. Podáváme s okurkovým salátem.

Čínská kuřecí směs


500 g kuřecích prsíček, 200 g žampionů, balíček mražené čínské zeleninové směsi, 2 lžíce oleje, 5 lžic sójové omáčky, zázvor, pepř, sůl

 

Maso nakrájíme na nudličky, naložíme do směsi z 1 lžíce oleje, 2 lžic sójové omáčky, koření a soli a necháme do druhého dne uležet. Pak směs zprudka opečeme na teflonové pánvi, přidáme na plátky pokrájené žampiony a osmahneme. Mraženou zeleninu podusíme v trošce vody, okapanou promícháme s masovou směsí, zalijeme 3 lžícemi sójové omáčky, vše polečně prohřejeme a dochutíme. Podáváme s rýží.


Krůtí nudličky s nivou


600 g krůtích řízků, 100 g šunky, 1 dl vývaru, 150 g nivy, 2 dl smetany, grilovací koření, vegeta, zelená petrželka, olej

Maso nakrájíme na nudličky, smícháme s kořením a orestujeme v rozpáleném oleji, přidáme pokrájenou šunku a krátce orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme rozdrobenou nivu a mícháme do rozpuštění, pak přilijeme smetanu a ještě necháme přejít varem. Nakonec přidáme sekanou petrželku.Podáváme s brambory nebo těstovinami.

Moravští vrabci


600 g vepřového plecka, 3 velké cibule, 6 stroužků česneku, sůl, kmín, trochu oleje

Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky a vložíme do olejem vytřeného pekáče. Osolíme, pokmínujeme. Přisypeme na tenké plátečky pokrájený česnek a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Promícháme. Trošku podlijeme vodou, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po dvaceti minutách odkryjeme a za občasného zamíchání upečeme do změknutí a zhnědnutí masa. Podle potřeby můžeme podlít vodou. Podáváme s bramborovým knedlíkem a dušeným zelí.


Jižanské kotlety


4 plátky vepřové kotlety, velká cibule, 2 papriky, plechovka loupaných rajčat, 3 lžíce hladké mouky, lžička mleté papriky, sůl, mletý pepř, oregano, 100 ml červeného vína, olej

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Rajčata z plechovky vyndáme a překrájíme na kousky. Papriky zbavíme semen a pokrájíme na proužky. Maso naklepeme, z obou stran posolíme a opepříme. Mouku smícháme s mletou paprikou a v této směsi obalíme z obou stran plátky masa. Prudce je opečeme z obou stran na rozpáleném oleji a vyndáme z pánve. Ve výpeku osmažíme cibuli do zesklovatění, přidáme pokrájené papriky a rajčata i se šťávou z plechovky. Přidáme větší špetku oregana, osolíme, přilijeme víno, promícháme, vložíme maso, přikryjeme pokličkou a dusíme vše společně asi 10 minut. Podáváme s rýží.


Mini domácí tlačenka


2 prasečí nožičky, zadní vepřové koleno, vepřové srdce, případně nějaké odřezky masa (máme-li), sůl, pepř mletý i celý, nové koření, bobkový list, majoránka, česnek, kmín mletý nebo drcený, obal na tlačenku

V tlakovém hrnci uvaříme maso doměkka spolu s celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a solí. Pak vykostíme a nakrájíme na kostičky. Vývar použijeme na polévku. K nakrájenému masu přimícháme rozmačkaný česnek, kmín, majoránku, pepř a rozdrcené nové koření. Koření dáváme podle vlastní chuti, nešetříme, ať to voní! Směs napěchujeme do sáčku, nejlépe dvojitého, na obou koncích pevně podvážeme. Vaříme ponořené 2 hodiny. Občas otočíme vařečkou, aby nedošlo k protržení. Po vychladnutí krájíme na kolečka. Podáváme s chlebem, cibulí a octem.

31. května 2012

Přírodní řízek s hořčicí


4 plátky masa (vepřové kotlety, krkovice nebo kuřecí řízky), plnotučná hořčice, sůl, pepř, hladká mouka, tuk na smažení

Maso naklepeme, osolíme, lehce opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Necháme chvilku odležet a potom maso obalíme v hladké mouce z obou stran. Na pánvi rozehřejeme tuk a smažíme nejdříve ze strany s hořčicí. Pánev přikryjeme poklicí. Až začne stékat voda z poklice do tuku, tak maso otočíme a dosmažíme už bez pokličky. Podáváme s braborami - vařené, americké nebo kaše.

Pradědovo tajemství


4 vepřové kotlety bez kosti, plechovka nebo sklenice zeleninového leča (použila jsem lečo Alibona 330 g), cibule, 8 stroužků česneku, 5 lžic oleje, 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu, 1 dl piva, 200 g strouhané nivy, sůl, pepř, oregano, feferonky, 8 topinek

Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kotlety z obou stran doměkka. Přendáme je na talíř. Do výpeku na pánvi nasypeme cibuli a za stálého míchání osmažíme do změknutí. Přidáme česnek, lečo, protlak a pivo, promícháme a asi 3 minuty povaříme. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Maso vložíme do směsi a necháme prohřát. Na talíř položíme dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelejeme je zeleninovou omáčkou. Na to položíme porci masa a hustě posypeme sýrem. Ozdobíme feferonkou (zapomněla jsem koupit, nahradila jsem ji troškou pálivé chilli omáčky).

Prezidentský guláš


1 kg plecka, 3 velké cibule drobně nakrájené, 5 stroužků česneku drobně nakrájených, 3 lžičky sladké papriky, 3 rovné lžíce solamylu, 3 lžičky karí, sůl a pepř, 2 kostky masoxu, 1 l vody,

Vodu s masoxem přivedeme k varu. Ostatní suroviny promícháme v pekáči. Přilijeme vodu s masoxem, promícháme, zakryjeme poklicí nebo alobalem a ve vyhřáté troubě pečeme 1,5 hodiny.Neodkrývat.Možno přidat pálivou papriku či feferonku nebo houby.


Střapaté řízky


4 řízky (vepřové, krůtí, kuřecí), sůl, 50 ml mléka, vejce, 50 g hladké mouky, 2 brambory, olej na smažení, tvrdý sýr
Plátky masa naklepeme a osolíme. V misce smícháme mléko, vejce, mouku, najemno nastrouhané brambory a špetku soli. Řízky lehce obalíme v mouce, důkladně omočíme v těstíčku a z obou stran osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme posypané strouhaným sýrem.

Znojemské plátky


4 - 6 plátků masa (vepřové, krůtí, kuřecí), sůl, mletý pepř, hořčice, kostka masoxu, 100 g kabanosu, 100 g kyselých okurek, trochu hladké mouky, olej, 2 vejce uvařená natvrdo

Plátky masa lehce naklepeme a z obou stran osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je prudce z obou stran opečeme a vyndáme. Do zbylého tuku nasypeme pokrájenou cibuli, osmažíme a vrátíme k ní maso. Zalijeme horkou vodou (aby bylo maso ponořené), přidáme masox, přiklopíme pokličkou a dusíme do změknutí masa (podle druhu a kvality asi 25 - 45 minut). Mezitím v půl hrnku vody rozkvedláme lžíci hořčice a lžíci hladké mouky. Měkké maso vyjmeme, do kastrolu vlijeme obsah hrnku, rozmícháme, přidáme na drobné kostičky nakrájené okurky, kabanos a vejce, vrátíme maso, přiklopíme a ještě asi 15 minut společně provaříme. Podáváme s rýží.

Kotlety na másle s jablky

vepřové kotlety podle počtu strávníků (trošku silnější plátky masa než na řízek), poloviční počet jablek, sůl, pepř, moučkový nebo krupicový cukr, máslo

Pekáč pořádně vymažeme máslem a na dno položíme ještě 2 - 3 tenké plátky másla. Každý kousek masa několikrát propíchneme vidličkou, z obou stran osolíme a opepříme a naskládáme do pekáče na máslo. Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a vypouklou stranu pocukrujeme. Na každý kousek masa položíme jednu půlku jablka. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do změknutí masa (asi hodinu). Nepodléváme, maso a jablka pustí šťávu. Během pečení můžeme občas maso přelít výpekem. Pokud jablíčka hnědnou příliš rychle, zakryjeme pekáč alobalem. Podáváme s bramborovou kaší a oblohou ze sterilované zeleniny.

Kuře dle strejdy


kuře, hlávka zelí, kousek másla, kmín, sůl, těstoviny

Nakrájíme menší hlávku zelí, dáme do pekáče a jemně prosolíme. Na to dáme naporcované, osolené a jemně okmínované kuře (dávám kmín drcený). Poklademe plátky másla, trošičku podlijeme, ne moc, zelí si vodu pustí, a dáme do trouby péci asi na 220 °C. Pečeme do zlatova. Kuřecí porce vyndáme a do zelí vmícháme uvařené těstoviny (nejlépe celozrnné).

Kuřecí řízky gyros


kuřecí řízky, koření gyros, mletý zázvor, česnek, hladká mouka, olej, worchestrová omáčka, sójová omáčka, chilli omáčka, tmavá jíška, smetana

Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, posypeme gyros kořením, zázvorem a utřeným česnekem. To celé obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme. Přidáme lžíci worcestrové omáčky, sójové omáčky a chilli omáčky (dle chuti), zalijeme trochou vody, pokud je štáva příliš řídká zahustíme tmavou jíškou a nakonec přidáme smetanu. Podáváme s bramborami.

Bramboráky


750 g syrových okrájených brambor, 1/4 l mléka, 2 vejce, sůl, pepř, lžíce majoránky, 5 - 10 stroužků česneku (jak kdo rád), 5 - 6 vrchovatých lžic hladké mouky

 

Brambory nastrouháme a hned zalijeme vařícím mlékem (aby nezčernaly). Přidáme celá vejce, sůl, koření a podle potřeby mouku, množství záleží na vodnatosti brambor, aby vzniklo řídké těsto. Dobře promícháme. Naběračkou nabíráme a lijeme na pánev s rozehřátým olejem, rozetřeme nebo pohybem pánví rozlijeme do kruhu a smažíme z každé strany dozlatova. Do těsta můžeme přidat nadrobno pokrájenou uzeninu nebo škvarky.


Kuřecí prsíčka po orientálsku


600 g kuřecíh řízků, solamyl, pórek, červená paprika, 2 malé cibule, olej, sůl, bílý pepř, 8 lžic sójové omáčky

 

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kousky. Osolíme, obalíme v solamylu a dáme na chvíli do ledničky. Pórek i se zelenou částí nakrájíme na tenká kolečka, očištěnou papriku na nudličky, cibuli rozkrájíme na čtvrtky a rozebreme na jednotlivé plátky. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji maso za neustálého obracení opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme a vyjmeme. Na výpeku za stálého míchání osmažíme zeleninu tak, aby zůstala křehká. Maso přidáme k zelenině, zalijeme trochou sójové omáčky a promícháme. Jako příloha jsou vhodné vařené skleněné nudle. Zbylou omáčku podáváme zvlášť.


Kuřecí prsíčka s hořčicí a sýrem


4 kuřecí řízky, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce nízkotučného bílého jogurtu, 3 lžíce hladké mouky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 3 lžíce drobně pokrájené pažitky nebo petrželky

 

Hořčici smícháme s jogurtem. V této směsi namáčíme omyté a osušené řízky a skládáme do misky. Zakryjeme pokličkou nebo alobalem a necháme uležet (nejlépe přes noc) v ledničce. Strouhaný sýr smícháme s moukou a bylinkami. Řízky postupně "namáčíme" z obou stran do této směsi a klademe do pekáče vyloženého papírem na pečení. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut při 200°C.


Kuřecí prsty


4 kuřecí prsní řízky, mouka, 3 vejce, 300 g kukuřičných lupínků, 200 g sezamových semínek, sůl, olej, 100 ml bílého jogurtu, 100 ml majonézy, 6 stroužků česneku

 

Kuřecí prsa nakrajíme na silnější proužky, osolíme, obalíme v mouce, vejci a lehce v drcených lupíncích se semínky. Smažíme v oleji dozlatova. Namáčíme v česnekové omáčce, kterou vyrobíme smícháním majonézy, jogurtu a utřeného česneku. Podáváme s pečenými či vařenými brambory a zeleninovým salátem.


Kuřecí rarášky


kuřecí maso (prsa nebo vykostit stehna), 2 vejce, 1 dl piva, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř,  lžíce solamylu, 3 lžíce hladké mouky, sójová omáčka dle chuti, olej na smažení

Maso nakrájíme na kousky, z ostatních surovin vymícháme řídké těstíčko. Do těstíčka ponoříme kousky masa a necháme 3 hodiny uležet. Smažíme na pánvičce dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.

http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/09/kureci-rarasky/


Maso podle Michala Davida


3/4 kg vepřové kýty nebo kuřecích řízků, 3 vejce, 2 lžíce solamylu, 1,5 lžíce maggi, 1,5 lžíce majoránky, lžička soli, 1/4 lžičky pepře, 0,5 lžičky mletého kmínu, 0,5 lžičky kari, 0,5 lžičky worchestrové omáčky, trochu chilli, 8 - 10 stroužků česneku

Maso nakrájíme na řízky a lehce naklepeme. Ostatní suroviny smícháme. Do této směsi namáčíme řízky a skládáme do misky nebo jiné nádoby. Zbytkem marinády je zalijeme, nádobu uzavřeme (pokud na ni nemáme víčko tak alobalem), dáme do ledničky a necháme uležet. Pak rychle opékáme z obou stran na oleji. Takto naložené řízky prý vydrží v ledničce i dva měsíce, nemám to však ověřeno.

Medvědí tlapy


4 plátky vepřové kýty (nebo kuřecích či krůtích prsíček), 4 plátky nízkotučného eidamu,4 plátky drůbeží šunky,kousek papriky,mletý bílý pepř,sůl,trochu oleje

 

Plátky masa naklepeme,opepříme,osolíme,naplníme plátkem sýra,šunky a kouskem papriky.Přehneme nebo zavineme a sepneme párátkem.Vložíme na rozehřátou pánev potřenou olejem a zvolna ze všech stran opečeme.Podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka.Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.


Naložená kuřecí prsa


4 plátky kuřecích prsíček, hrnek (2,5 dl) trvanlivého mléka, 3 lžíce medu, lžička solamylu, několik kapek sójové omáčky, pepř, olej
Med rozmícháme v mléce, přidáme solamyl a sójovou omáčku a do tohoto nálevu vložíme naklepaná prsa. Necháme 1-2 dny odležet v chladničce. Potom na rozpáleném tuku opečeme po obou stranách. Před podáváním zlehka opepříme.Podáváme s brambory a salátem.

Pikantní směs


500 g kuřecích prsou, 400 g kuřecích jater, pórek, 3 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce worchestrové omáčky, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, chilli omáčka

Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, promícháme s olejem, rybí omáčkou a větší špetkou pepře. Necháme dvě (nebo více) hodiny uležet. Na pánvi rozpálíme trošku oleje, nasypeme naložené maso a za stálého míchání opékáme. Až se maso zatáhne, osolíme ho a zastříkneme worchestrovou omáčkou. Dále mícháme dokud se nevydusí všechna tekutina, kterou maso pustilo. Pak přidáme na kousky nakrájená játra a dále smažíme. Až jsou játra i maso měkké, přisypeme pokrájený pórek a opékáme dokud nezměkne. Směs rozdělíme na talíře, pokapeme chilli omáčkou a podáváme s čerstvým chlebem (nebo čímkoliv jiným).

Ražniči na plechu


500 g kuřecích řízků, 500 g drůbežích jater, 200 g anglické slaniny, červená paprika, zelená paprika, 2 nožičky oblíbené klobásy, 2 nožičky tenkých párků, cibule podle chuti, olej, sůl, grilovací koření, pepř

Kuřecí řízky a játra nakrájíme na větší kostky, klobásu na kolečka, anglickou na kostičky, párky nakrájíme na menší kousky a kraje nakrojíme jako když opékáme buřty, krásně se rozevřou a na talíři to pěkně vypadá. Papriky zbavíme jadřinců, nakrájíme na širší proužky, pokrájíme cibuli (velkou na silnější kolečka, malou na půlky nebo čtvrtky). Všechno smícháme a nasypeme na plech s vyšším okrajem. Pokropíme trochu olejem, osolíme a opepříme, posypeme grilovacím kořením. Upečeme doměkka. Podáváme s rýží nebo bramborami.

Roláda z kuřecích prsíček


4 kuřecí prsa, 100 g šunky nebo šunkového salámu, pórek, 2 - 3 lžíce hořčice, sůl, pepř, trochu oleje

 

Kuřecí prsa podle potřeby rozkrojíme a naklepeme tak, abychom dostali co největší plátky. Alobal potřeme olejem a naskládáme na něj maso tak, aby se okraje jednotlivých plátků trošku překrývaly. Takto vzniklý plát masa posolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na ni naskládáme šunku nebo salám a položíme celý pórek. Pomocí alobalu svineme do rolády a do alobalu ji pevně zabalíme. I s alobalem dáme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme 45 minut. Pak opatrně odstraníme alobal, roládu trošku podlijeme vodou a za občasného přelití výpekem dopečeme dozlatova. Podáváme teplé s rýží nebo bramborovou kaší, studené s pečivem.


Kachna na kmíne


kachna (2 kg), sůl, kmín

Omytou kachnu dobře osušíme a ze všech stran i zevnitř osolíme a okmínujeme. Vložíme prsíčky nahoru do suchého pekáče a přikryjeme pokličkou. Nepodlévat! Dáme do studené trouby a zapneme na 120°C. Pečeme 4 - 5 hodin (podle velikosti kachny). První čtyři hodiny troubu neotvírat. Podáváme nejlépe s dušeným červeným zelím a bramborovými knedlíky

Vylepšené řízky


řízky z krůtích prsou (nebo jakékoliv jiné maso vhodné na řízky), tvrdý uzený sýr, šunka nebo šunkový salám, sůl, mletý pepř, hořčice, vejce, hladká mouka, strouhanka, tuk na smažení

Plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Z jedné strany potřeme hořčicí, na ni položíme plátek sýra, znovu potřeme hořčicí a přiložíme plátek šunky nebo salámu. Celé obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme z obou stran na rozpáleném tuku. Podáváme s bramborami nebo bramborovou či nastavovanou kaší a čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

30. května 2012

Rybí polévka s hráchem


500 g rybích vnitřností, 4 lžíce másla, 2 vejce, 100 g loupaného hrachu, světlá jíška, mrkev, petržel, celer, 200 g květáku, zelená petržel,  žemle, mletý pepř, zázvor, sůl

Kořenovou zeleninu nakrájíme na slabé nudličky a osmahneme v hrnci, v němž budeme polévku vařit. Jakmile zelenina vsákne tuk, přidáme vodu a na růžičky rozebraný květák. Po přidání světlé jíšky vaříme za častého šlehání metlou asi hodinu. Uvařený hrách pak protlačíme sítem do polévky, rybí vnitřnosti přidáme do téměř hotové polévky a jen krátce povaříme. Polévku podle chuti okořeníme, před podáváním protřeme sítkem dva vařené žloutky. Na talíře dáme na kostičky rozkrájené a osmahlé žemle, lžičku nakrájené petrželky a přelijeme horkou polévkou.

Hrachová rybí polévka


1,5 l vody, 50 g odřezků z ryb, hrst hrachu, 50 g másla, 2 lžíce mouky, 100 g kořenové zeleniny, cibule, 2 housky, mletý pepř, majoránka, petrželka, sůl, žemle

Předem namočený hrách uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme ve slané vodě odřezky z ryb, kořenovou zeleninu a cibuli. Měkký hrách prolisujeme, zalijeme vývarem z ryb a zeleniny, zahustíme máslovou jíškou a dobře povaříme, okořeníme majoránkou a pepřem. Do hotové polévky vložíme obrané , usekané maso z rybích odřezků, nakrájené vařené mlíčí nebo jikry a usekanou petrželku. Podáváme s kostičkami osmažené žemle.

Jihočeská rybí polévka


100 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 100 g másla, předvařený hrách, kousek celého zázvoru, 20 pepřů, 5 rybích hlav, 500 g rybích vnitřností, máslová jíška, sůl
Zeleninu nastrouháme a prudce osmahneme na másle. Přilijeme 1,5 l vody, přidáme hrst hrachu, koření, cibuli, rybí hlavy  a vaříme 30 minut. Polévku přecedíme, zahustíme světlou jíškou, přidáme pokrájené vnitřnosti a ješte 20 minut povaříme.

Silná rybí polévka


rybí hlavy, vnitřnosti, jikry, mlíčí, dvě hrsti hrachu, mrkev, petržel, tuk, mouka, sůl, pepř, polévkové koření

Hrách namočíme, uvaříme do měkka a prolisujeme. Zvlášť uvaříme rybí hlavy, když je maso měkké, obereme je a zbavíme kostí. Mrkev a petržel drobně nakrájíme a osmažíme na tuku. Zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem z hlav. Přidáme prolisovaný hrách, maso z rybích hlav, sůl, pepř a dobře povaříme. Ke konci varu přidáme jikry a mlíčí a vaříme ještě 10 minut. Okořeníme polévkovým kořením a zelenou petrželkou a podáváme s osmaženou žemlí.

Rybí polévka


2 rybí hlavy a vnitřnosti (nejlépe z kapra), 25 dkg kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), zázvor, pepř, sůl, máslo, petrželová nať, hrách

V 1,5 l vody uvaříme dvě rybí hlavy. Na pánvi rozpálíme lžíci másla a opečeme na něm nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zeleninu přidáme k masu a přidáme dva kousky celého zázvoru a dvě hrsti předmáčeného hrachu. Po hodině varu polévku přecedíme a do vývaru přidáme krájené rybí vnitřnosti, špetku pepře a sůl a povaříme ještě asi 15 minut. Nakonec vmícháme lžíci čerstvého másla a nasekanou petrželovou nať.

Polévka z úhoře s rýží


500 g úhoře, 3 stroužky česneku, 250 g rajčat, 2 lžíce oleje, 70 g rýže, sůl
Ze staženého úhoře odstraníme páteř a nakrájíme ho na malé kousky, zalijeme vodou a osolíme, přidáme rýži, česnek utřený se solí, páteř a kůži z úhoře a později nakrájená rajčata. Několik minut vaříme, přidáme olej a vaříme přiklopené tak dlouho, aby rýže změkla. Z hotové polévky vyjmeme páteř a kůži.

Jistebnická polévka


300 g kapřích jiker, cibule, masox, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1,5 l vývaru z ryb, 4 lžíce sterilovaného hrášku
Do procezeného vývaru přidáme strouhanou cibuli, pokrájené jikry, masox a po 10 minutách varu polévku zahustíme světlou jíškou z másla a mouky. Ještě povaříme a přidáme hrášek.

Rožmberská polévka


3/4 kg kapra, 50 g másla, 50 g slaniny, 100 g kořenové zeleniny, 3 žloutky, pepř, špetka muškátového květu, sůl, 1,5 l vody
Kapra upečeme na másle a pokrájené slanině, pak kapra zbavíme kůže a kostí, umeleme ho a rozvaříme se strouhanou zeleninou, kořením a solí ve vodě. Polévku procedíme a zakvedláme žloutky rozmíchané v troše studené vody.

Chalupnická rybí polévka


2 kapří hlavy, jikry,  mlíčí, ploutve, 60 g ztuženého tuku, 200 g kořenové zeleniny, 60 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý zázvor, zelená petržel, 2 osmažené žemle, sůl

Části ryb vaříme s česnekem, až jdou kosti od masa. Větší kosti vybereme, maso protlačíme cedníkem, zalijeme částí vývaru, přidáme hrubě nastrouhanou zeleninu, světlou jíšku připravenou z tuku a mouky, rozředěnou vodou a osolíme. Polévku zvolna vaříme, před skončením varu přidáme jikry a mlíčí a krátce povaříme. Hotovou polévku okořeníme zázvorem.

Vodňanský bujón


1 kg kapřích hlav, kostí a odřezků, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, cibule, stroužek česneku, 1/2 lžičky koriandru, sůl, 4 žloutky
Kořenovou zeleninu na hrubo nastrouháme a nasucho osmahneme, zalijeme 2 l vody, přidáme kapří hlavy, kosti a odřezky, cibuli, česnek a koriandr. Vaříme 20 minut, vývar procedíme přes pláténko, osolíme a do polévky zakvedláme syrové žloutky. Hned podáváme.

Javorový sirup a jedlá soda proti rakovině


javorový sirup, jedlá soda

3 díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody ( soda bicarbona ) smísit ( např. 15 lžiček sirupu a pět lžiček sody) a promíchat, dát poté v kastrůlku na sporák, zahřívat 5 minut nepříliš silně, dokud směs poněkud nezahoustne. Na počátku může být užíváno častěji, např.3x denně jedna čajová lžička. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, dlouhodobě. Může být rozpuštěna ve vodě, čaji, nebo třeba namazána na chléb. Javorový sirup může být případně dočasně nahrazen medem.

Lék na bolest kloubů a zad

10 kaštanů, 1 francovka
Kaštany nakrájíme na plátky a dáme do sklenice, zalijeme francovkou. Po 3 týdny mažeme na bolestivá místa. 

Citrónové rozinky


Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C  se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.

Teplá citronáda


Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Protichřipkový salát


500 g kysaného zelí, 2 mrkve, větší jablko, cibule,  lžíce strouhaného křenu,zakysaná smetana
Kysané zelí a cibuli nakrájíme a mrkev s jablkem nastrouháme, přidáme strouhaný křen
a zalijeme smetanou. Dobře promícháme.

Nápoj při odvodnění organizmu


1 l vody, 1 PL cukru, 1 ČL soli, na špičku nože kyseliny citronové, dobarvit džusem
Pít po doušcích. Nápoj je chutný a stravitelný, nedráždí a není těžký.

Mrkvový tvaroh na játra


Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme osladit nebo trochu osolit, podle chuti.

Onemocnění jater a žlučových cest

Med výrazně šetří játra a umožňuje jejich regeneraci. Zatímco u rafinovaného (řepného) cukru musí být celé požité množství rozštěpeno v játrech a teprve potom využito, z medu se v játrech štěpí jen malá část složitějších cukrů. Cukry jednoduché, kterých je v medu převaha, játry neprocházejí, jsou přímo ze zažívacího traktu vstřebávány do krve.

29. května 2012

Třeboňská rybí polévka


150 g strouhané kořenové zeleniny, cibule, 4 kapří hlavy, 500 g kapřího mlíčí, kousek celého zázvoru, 5 pepřů, sůl, 100 g másla, smažená houska

Zeleninu na sucho osmahneme, přidáme celou cibuli, kapří hlavy bez žaber, sůl, koření a zalijeme 1,5 l vody. Vaříme 30 minut. Pak polévku přecedíme, obsah doplníme na 1,5 l, zavaříme mlíčí a vaříme dalších 15 minut. Poté polévku rozmixujeme, ochutíme čerstvým máslem a podáváme s osmaženou houskou.

Candát s hřiby a rajčaty


4 porce candáta po 200 g, olej, 5 větších hřibů, 5 rajčat, lusk zelené papriky, stroužek česneku, kmín, zelená petržel, sůl

Vykostěné porce opečeme z obou stran na rozpáleném oleji, po opečení dolijeme olej, přidáme na plátky nakrájené houby s kmínem, na nudličky nakrájenou papriku a nakonec v horké vodě spařená, oloupaná rajčata. Do základu vrátíme opečené porce candáta, přidáme jemně nakrájenou zelenou petržel, česnek utřený se solí a vše prohřejeme. Podáváme s vařenými maštěnými brambory.

Zapečený okoun s rýží


4 porce okouna, 100 g předvařené rýže, sůl, litr vývaru, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, cibule, 200 g slaniny, 1/2 kg pórku, 200 g rajčat, pepř, paprika, tymián, bazalka, 2 dcl bílého vína, 100 tvrdého sýra

Na oleji rozškvaříme pokrájenou slaninu a na ní prudce opečeme osolenou rybu, vyjmeme ji, osmahneme pokrájený pórek, čtvrtky rajčat, nastrouhanou cibuli a utřený česnek. Vše zalijeme osoleným a okořeněným vývarem a vaříme 10 minut, pak přidáme víno, předvařenou rýži, přelijeme do ohnivzdorné mísy, poklademe okouním masem, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme asi 1/4 hodiny.

Ukrajinské okouní rizoto


0,5 kg pečených okounů, 200 g předvařené rýže, 100 g sterilovaného hrášku, lžíce oleje, lžička papriky, 4 dcl masového vývaru, 50 g tvrdého sýra
Maso obereme z kostí, pokrájíme, smícháme s hráškem, rýží a zalijeme vývarem se solí, olejem a paprikou. Asi 10 minut zapečeme, až se vývar vsákne do rýže, podáváme se strouhaným sýrem.http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/11/ukrajinske-okouni-rizoto/

Frymburské candátí medajlonky


600 g candáta, cayenský pepř, sůl, 200 g másla, 200 g žampiónů, 2 dcl sladké smetany, lžíce hladké mouky

Z vykostěného a staženého candáta nařežeme malé medajlonky, ty osolíme, opepříme a po obou stranách prudce opečeme na másle. Medajlonky vybereme, do másla přidáme pokrájené a osolené žampióny a osmahneme je. Pak přidáme smetanu zakvedlanou s moukou a krátce povaříme. S touto omáčkou pak medajlonky podáváme.

Posílení srdce

Podstatou infarktu je choroba věnčitých tepen, které vyživují srdeční sval. Jsou-li zúženy, dodávají srdci méně živin a kyslíku, na němž je srdce závislé. Med způsobuje rozšíření věnčitých cév a zlepšuje koronární oběh krve. Podle sdělení řady autorů vede užívání medu (průměrně 70g denně) po delší dobu (1 až 2 měsíce) u osob s těžkým srdečním onemocněním ke zvýšení obsahu hemoglobinu, k upravení složení krve a také srdečně cévního napětí a vůbec ke zlepšení celkového stavu.

Cibulový čaj podle babičky


Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule.Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Cibulový sirup


Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

Zázvorový čaj


10 g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

Medvědí mléko


Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.

Med ze smrkových výhonků – na průdušky

35 dkg výhonků spaříme v 1 litru převařené vody a necháme 2 dny louhovat.Pak přecedíme a přidáme 1,35 kg cukru. Vaříme, až zhnědne a zhoustne .Výhonky se sbírají do 15.května Hned horké to naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů, necháme vychladnout .Z jedné dávky jsou dvě sklenice .

Onemocnění horních cest dýchacích


Při nemocech se doporučuje brát med s teplým mlékem (40 C) nebo med s citrónovou šťávou (šťáva z 1 citronu na 100 g medu), případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžíci medu.

Octový zábal - proti nachlazení a horečce

Vlněné ponožky namočte do studeného octového vodného roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Po asi dvaceti minutách zábal vyměňte.
Účinky: Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují také octové ponožky horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Čelní dutiny


Nejdříve si uvaříme středně velký brambor ( musí být vařen ve slupce), připravíme si šátek tak  , aby odpovídal šíři čela a dal se zavázat na něj položíme igelit a na igelit kapesník.Pak bramboru oloupeme a lehce rozmačkáme, vložíme na kapesník v šátku a přiložíme na čelo ( teplota bramboru by měla být co nejteplejší, prostě co snesete), a necháme působit 20- 25 minut. 

Křen s medem


Křen najemno nastrouháme a  2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme. Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá. 

Úporný kašel


Nastrouhejte a rozetřete křen a smíchejte s medem. Užívejte ráno nalačno, hodinu po obědě a večer před spaním po čtvrtině jedné kávové lžičky. 

Máslový čaj


Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

Na dráždivý kašel

12 skořápek vlašských ořechů, 1/2 l vody
Vyloupeme 12 vlašských ořechů namočíme je do 1/2 l vody, necháme louhovat 4 hod., potom je 1/2 hod. vaříme a dolíváme, aby bylo pořád 1/2 l vody. Pijeme slazené medem nebo cukrem 3x denně šálek. Po dvou dnech se začne odkašlávat.

Proti kašli


hrnek mléka, žloutek,  lžička másla, lžíce medu
Vše umíchat v teplém mléce a vypít.

Na kašel


Vincentka,mléko,med
Převaříme mléko. Do hrnku dáme 1/3 vincentky kterou zahřejeme, ale pozor aby nepřekročila teplotu 70 stupňů. V ní rozpustíme kávovou lžičku medu a vše dolijeme trošičku ochlazeným mlékem, taky aby mělo méně než 70 stupňů. Pijeme ještě teplé.

Mrkvový sirup od kašle


Do väčšieho kastróla dame 0,5 litra čerstvej mrkvovej šťavy a 4 lyžice medu. Za občasného miešania zahustíme do sirupovej konzistencie, nevaríme.Berieme 1 lyžičku 5x denne.Je to starodávny osvedčený recept na kašeľ a choroby priedušiek.

Kořeněná limonáda proti bolesti v krku


600 ml vody, 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, kousek celé skořice, šťáva z celého citronu, med
Dáme vařit vodu a koření do hrnce, přikryjeme a 10 minut pomalu vaříme (ne klokotem).
Po uvaření scedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z celého citronu. Pijeme co nejvíce horké. Je to příjemná varianta léčby. 

Kuřecí tikka masala

4 kuřecí prsíčka bez kostí a kůže, asi 600 g,kelímek jogurtu, lžička mletého zázvoru,lžička mletého chilli,lžička garam-masaly, lžička mletého koriandru,špetka kurkumy,šťáva z  citronu,2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje + trochu oleje na potření grilovací mřížky,2 cibule, nakrájené na jemno,3 stroužky utřeného česneku,chilli paprička, zbavená semen a usekaná,lžíce mleté papriky,sůl,250 ml smetany na šlehání,2 lžíce rajčatového protlaku, nemusí být

 Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Jogurt smícháme s kořením a citronovou šťávou. Kousky kuřete naložíme do připravené směsi, přikryjeme a necháme několik hodin, nejlépe přes noc marinovat.Rozpálíme si gril, grilovací mřížku potřeme olejem a maso z obou stran ogrilujeme. sPři grilování pod maso vložíme tácek na zachycení šťávy z kuřete. V kastrole na másle nebo oleji osmažíme cibuli a česnek do zlatova, přidáme posekanou chilli papričku, opět osmahneme, poprášíme mletou paprikou, promícháme a zalijeme smetanou a šťávou z kuřete, případně dolijeme trochou vody. Pro barvu můžeme přidat trochu rajčatového protlaku, který také krátce osmahneme, a teprve pak zalijeme smetanou. Osolíme a provaříme asi 15-20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Asi 10 minut před koncem varu vložíme do omáčky grilované kuře a společně dovaříme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem nán. 


Mangové lassi

2 kelímky jogurtu,500 ml plnotučného mléka,2 větší zralá manga,2-3 lžíce cukru, nejlépe přírodního, nebo med, dle chuti,vanilkový cukr,lžíce mleté skořice, špetka strouhaného muškátového oříšku .špetka strouhaného muškátového oříšku

Mango oloupeme a vyjmeme pecku. Nakrájíme na kousky a v mixéru společně s jogurtem a cukrem rozmixujeme. Na ozdobu si necháme 4 tenké plátky manga. Přidáme mléko a ještě jednou promícháme. Je-li nápoj příliš hustý, doplníme ho trochou studené vody. Necháme vychladit a před podáváním prošleháme. Rozdělíme do čtyř sklenic, poprášíme skořicí, strouhneme špetku muškátového oříšku a ozdobíme plátkem manga.

Nápoj můžete obohatit strouhaným kokosem, oříšky, různým kořením. Jogurtové nápoje se v Indii připravují i na slano, s ostrým kořením nebo bylinkami, oblíbený je jogurt s hořčičným semínkem, kari, česnekem, koriandrem, zázvorem a solí.

Kuřecí kari

600 g kuřecího masa bez kostí a kůže, nakrájeného na kostky,3 lžíce oleje,2 cibule, nakrájené nadrobno,lžička zázvoru,0,5 lžičky mletého pepře,lžička chilli,0,5 lžičky mleté skořice,0,5 lžičky mletého hřebíčku,lžička turmeriku nebo kari koření,4 lžíce kokosového mléka nebo krému,voda na podlití, přibližně 500 ml,sůl,hrst lístků koriandru nebo petržele
Cibulku osmahneme, přidáme sušené koření a pražíme asi pět minut. Přidáme kousky kuřete a opečeme je ze všech stran. Zalijeme kokosovým mlékem, vodou, osolíme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa a zahuštění šťávy. Měla by se vydusit asi na polovinu.Kari posypeme koriandrem a podáváme s rýží basmati. 


Samosa

na těsto : 400 g hladké mouky,100 g přepuštěného másla,150 ml vody nebo mléka,sůl
na náplň : 400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných a drobně nakrájených,400 g zeleného hrášku,1,5 lžičky hořčičného semínka,2 cibule nakrájené nadrobno,2 zelené chilli papričky,1,5 lžičky mletého zázvoru, lžíce turmeriku, kari nebo lžička kurkumy,1,5 lžičky garam-masaly (směs koření),2 lžíce usekaného zeleného koriandru,2 lžíce citronové šťávy,sůl,olej


Mouku smícháme se solí, přidáme přepuštěné máslo a promísíme. Přiléváme vodu nebo mléko, až vznikne nelepivé těsto, a pak přikryjeme utěrkou.
V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a opražíme na něm hořčičná semínka, přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme. Přidáme chilli, zázvor a turmerik nebo kari a osmahneme. Přisypeme hrášek, garam-masalu a osolíme.Dusíme, až je hrášek měkký, přidáme nakrájené brambory, zelený koriandr a citronovou šťávu, promícháme a podusíme.Necháme vychladnout a poté směsí plníme těsto rozdělené na 12 tence vyválených dílů. Na každou placku dáme trochu směsi a zabalíme. Smažíme za průběžného otáčení do zlatohněda. 


Čočkový sambár s dýní a lilkem

250 g čočky,0,5 lžičky pískavice, čili řeckého sena,250 g dýně a lilku,0,5 lžičky turmeriku nebo kari koření,trochu citronové šťávy,2 lžíce kokosového krému nebo 3 lžíce nastrouhané kokosové dužiny,1-2 chilli papričky, zbavené semen a pokrájené, lžička mletého chilli, 2 lžičky mletého kmínu,1-2 lžičky mletého pepře,lžička skořice,lžička mletého koriandru,lžička mletého zázvoru,2-3 lžíce oleje,0,5 lžičky hořčičných semen, lžička kurkumy,stroužek česneku,sůl
Čočku namočíme a necháme nabobtnat a pak ji uvaříme s řeckým senem do měkka. Kousky dýně a lilku uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a turmerikem nebo kari.Měkkou zeleninu vyjmeme cedníkem a dáme k čočce, přidáme kokosový krém, chilli, kmín, pepř, skořici, koriandr, zázvor a osolíme a ještě asi 5 minut povaříme.Na pánvi rozpálíme tuk a pomalu na mírnějším ohni opékáme hořčičné semínko, kurkumu a utřený česnek, až začnou semena pukat. Obsah pánve smícháme s čočkou a ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme.Podáváme s uvařenou rýží nebo jako pikantní přílohu různých pokrmů.