12. listopadu 2013

Slovenská fazolačka

4 brambory, fazole tmavá nakládaná,kysaná smetana, sladká paprika, sůl, pepř, světlá jíška,malá cibule
Osmahneme cibulku na oleji do červena,na ní nasypeme na kostičky nakrájené brambory a dáme lžičku červené papriky.Krátce osmahneme,pak podlejem trošku vodou.Po 5min.vložíme nakládané fazole,zalejem vodou a vaříme ještě asi 15 min. Až jsou brambory měké nalijem kysanou smetanu, zahustíme jíškou nebo moukou,posolíme a popepříme.

Fazolová polévka s houbami a vejcem

200 g bílých fazolí, 150 g mrkve, 100 g petržele, 3 brambory, 4 stroužky česneku, bobkový list, 15 ks sušených hub, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, kostka zeleninového bujónu, sůl, vegeta, ocet

Den předem namočené fazole zalijte 1,5 l vody, přidejte na kostky pokrájenou zeleninu, bobkový list a dejte vařit. Přidejte prsty rozmačkanou bujónovou kostku a prolisovaný česnek. Asi po 30 min. přidejte sušené houby. Když je fazole měkká, polévku osolte, přilijte smetanu rozmíchanou s hladkou moukou a nechte přejít varem. Potom do polévky vlijte vejce, jemně promíchejte a ještě 2-3 min. povařte. Na závěr dochuťte octem a vegetou.

Fazolová polévka s haluškami

400 g drobné bílé fazole,  cibule, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, sůl, olej, 2 lžíce hladké mouky, lžíce cukru, 2 dcl sladké smetany, ocet
halušky: 200 g hladké mouky,  vejce, voda podle potřeby

Nabobtnalou fazole uvaříme doměkka s bobkovým listem. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mouku a uděláme bledou jíšku. Přecedíme do uvařené fazole a při mírné teplotě vaříme15 min. Osolíme, ocukrujeme, zahustíme smetanou a dochutíme octem. Z mouky, vejce a vody připravíme haluškové těsto a halušky zavaříme do vařící fazolí.

Čočková polévka se sušenými švestkami

400 g čočky, 150 g sušených švestek, 90 g oleje, 50 g hladké mouky, 1 dcl mléka, ocet, cukr, sůl
Čočku přeberte, předem namočte a pak v téže vodě uvařte. Když je čočka napůl uvařená přidejte sušené švestky a dovaříme do měkka. Z oleje a mouky připravte světlou jíšku, kterou rozřeďte mlékem, vlijte do polévky a provaříme. Nakonec polévku osolte, ochuťte octem a cukrem.

Španělská fazolová polévka

100 g bílých fazolí, 0,5 nahrubo nastrouhané cibule, 2 stroužky na plátky nakrájeného česneku, na kostky nakrájenou červenou papriku, 3 lžíce olivového oleje, 0.5 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce posekané majoránky,  lžíci petrželky, plátek bílého chleba,  lžíci másla

Fazole nechte přes noc namočený ve vodě, vodu slijte a dejte čerstvou. Přidejte cibuli, česnek, papriku a olej. Nechte povařit, dokud není fazole měkká. Polévku propasírujte a udělejte z ní pyré. Kostku bujónu Rozpustit ve vodě, smíchejte s fazolemi, přidejte bylinky a nechte ještě 30 min. povařit, dochutíme. Plátky chleba nakrájejte na kostičky, osmahneme na másle a podávejte k polévce.