15. října 2010

Zapečené palačinky s tvarohem

těsto na palačinky : 100 g hladké mouky, 200 ml mléka, vejce, citrón kůra z citrónu, vanilkový cukr, sůl, olej
tvarohová náplň : 200 g měkkého tvarohu, 80 g rozinek, lžíce rumu, lžíce medu
sníh z bílků : 2 bílky, 80 g moučkového cukru, 80 g krystalového cukru, voda

Mouku, vejce, mléko, vanilkový cukr, citrónovou kůru a špetku soli vyšleháme v jednolité těstíčko. Poté pečeme na oleji v pánvi tenké palačinky.Tvaroh vymícháme s rumem, rozinkami a medem, naplníme do palačinek, zarolujeme a jednotlivé porce vložíme do zapékacích mističek nebo společně všechny porce do pekáčku.Bílky a moučkový cukr vyšleháme v pevný sníh. Cukr krystal svaříme s vodou na medovou konzistenci a zašleháme za tepla do vyšlehaného sněhu.Palačinky poklademe sněhem, vložíme do rozpálené trouby a při 250°C krátce zapečeme dozlatova. Podáváme teplé.

Škvarkové placky

150 g vařených brambor, 85 g škvarků, 60 g hrubé mouky, 4 žloutky, 40 g vepřového sádla, pepř, sůl

Uvařené brambory bez slupky ještě horké rozšťoucháme s rozehřátými škvarky, osolíme a opepříme, zasypeme hrubou moukou a přikryjeme pokličkou, mouku necháme zapařit a do vychladlé bramborové hmoty přidáme žloutky a vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme placičky o průměru 10 cm a pečeme na vepřovém sádle. Podáváme k polévce.

Krkonošské kyselo s hříbky

chlebový kvásek : 250 g celozrnné pšeničné nebo žitné mouky, 250 ml teplé vody
polévka : 1,2 l vody, 50 g sušených hříbků, celý kmín, sůl
míchaná vejce : 4 vejce, 50 g cibule, 25 g másla, pepř mletý, sůl, pažitka

Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě (v zimě u radiátoru) alespoň 24 hodin, nejlépe 48 hodin stát. Do litru vroucí a osolené vody vložíme sušené předem namočené hříbky, kmín a necháme povařit asi 10 minut. Do chlebového kvásku přidáme studenou vodu, cca 200 ml, a metličkou řádně prošleháme. Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20-30 minut provařit. Na přepuštěném másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, která se vkládají do horké polévky až na talíři.

Tvarohová zeleninová pomazánka

250 g plnotučného měkkého tvarohu, 1/4 ks salátové okurky, 0,5 červené papriky, lžička olivového oleje, sůl
Salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme střed. Nakrájíme jí na malé kostičky, stejně jako červenou papriku. Tvaroh vyšleháme s olejem, ochutíme špetkou soli, přidáme nakrájenou zeleninu a promícháme.Podáváme s celozrnnými tyčkami, toustovým chlebem nebo dalšími typy chutného a zdravého pečiva.

Cizrnová pomazánka

150 g suché cizrny, 1 dcl studeného vývaru z cizrny, 4 stroužky česneku, 0,5 dcl olivového oleje, citron, sůl, římský kmín drcený, 100 g sezamové pasty tahini

Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit - zvlášť cizrnu, zvlášť vývar.Uvařenou cizrnu rozmixujeme v kuchyňském robotu společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu. Na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini - tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí. Tahini používejte až na úplný konec pokud byste ji přidali dříve, nenamixujete tak hladkou konzistenci pasty.Hotovou pastu podávanou v miskách či namazanou na chlebech jemně zakápneme olivovým olejem.

Minipizza

pizza : 300 g polohrubé mouky, 150 ml vody, lžíce olivového oleje, 10 g droždí, lžíce cukru krupice, 2 lžičky soli,olej na vymazání plechu
náplň : 200 g drcených rajčat, 200 g mozarelly, 150 g tuňáka v oleji, 150 g kukuřice, svazek mladé cibulky,oregáno, pepř v mlýnku

Droždí rozdrolíme, dobře smícháme s vlažnou vodou, přidáme mouku, olej, ochutíme solí a cukrem, dobře promícháme. Těsto dopracujeme rukama na pomoučeném vále.Bochánek těsta přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Těsto pak znovu krátce prohněteme, tvarujeme pizzy a pokládáme je na vymazaný plech olejem. Hotové kolečka těsta potřeme drcenými rajčaty, poklademe plátky mozzarelly, tuňákem, posypeme kukuřicí, cibulkou, oregánem, mírně opepříme a vložíme do rozehřáté trouby asi na 8 až 10 minut na nejvyšší výkon.

Kapří hranolky

600 g filetů z kapra, 20 g česneku, 4 vejce, sladká sojová omáčka, chilli omáčka, sůl, pepř, 200 g hladké mouky na obalování, sladká mletá paprika, 500 ml oleje na smažení

Kapra vykostíme a z filetů nakrájíme nudličky ve velikosti větších hranolků.Z vajec, drceného česneku, sojové omáčky, chilli, soli a pepře vymícháme těstíčko, do kterého kapříka naložíme alespoň na dvě hodiny.Poté kapra vyjmeme a necháme okapat.Do mouky přidáme papriku a v této moučné směsi obalíme nudličky, které smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. 

Tofu ve vinném těstíčku

600 g přírodního tofu, 2 dcl bílého vína, 60 g hladké mouky, 1 PL sladké papriky, sůl, pepř, 0,3 oleje na smažení, citron (podle chuti na pokapání)
grilovaná zelenina : 200 g čerstvé papriky (mix zelená, červená, žlutá), 200 g rajčat, 200 g cukety, 50 g jarní cibulky, 20 g česneku, špetka provensálského koření, sůl, bílý pepř,1 PL olivového oleje na osmahnutí
brambůrky : 400 g ve slupce vařených malých brambůrků, 30 g čerstvé máty, limetka, pepř,sůl, 2 PL olivového oleje

Z mouky a vína vymícháme středně tuhé těstíčko, dochutíme ho solí, pepřem a sladkou paprikou. Přírodní tofu je neochucené, tak se nebojte připravit pikantní těstíčko, můžete i experimentovat a přidat do něj také bylinky.Tofu nakrájíme na plátky či kostky, obalíme v těstíčku a smažíme ponořené v oleji dozlatova. Po upečení necháme okapat na papírovém ubrousku a můžeme vydatně pokapat citrónovou šťávou.Omytou zeleninu očistíme, nakrájíme a zprudka na kapce olivového oleje orestujeme spolu se solí, pepřem a provensálským kořením.Ve slupce uvařené a oloupané brambůrky opečeme, osolíme a opepříme, lehce promícháme s nasekanou mátou, nakonec přidáme limetovou šťávu.Vše pěkně naaranžujte na talíře.

Filátko ze štiky na čočkovém salátu

4 filátka ze štiky s kůží á 150 g, svazek čerstvých bylinek /petrželové natě, bazalky, majoránky... /, 100 g zelené vařené čočky, 100 g oranžové vařené čočky, 2 jarní cibule, 300 g hlívy ústřičné, listový salát, 4 plátky slaniny bez kůže, 4 bobkové listy, sůl, pepř bílý, vinný ocet, nejlépe aceto balsamico, olivový olej

Máme-li dva druhy čočky, uvaříme každou zvlášť v osolené vodě s bobkovým listem a necháme vychladit.Hlívu ústřičnou a jarní cibulky ogrilujeme v celku, poté nakrájíme nebo natrháme na kusy, smícháme s čočkou, natrhaným hlávkovým salátem a dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a octem.Filátko ze štiky osolíme, opepříme a obalíme v jemně sekaných čerstvých bylinkách. Lehce pokapeme olejem a pečeme nejdříve po straně kůže, pak po druhé tak, aby maso nebylo zcela vysušené. Souběžně s masem opékáme do křupava i plátky slaniny .Na talíř servírujeme čočkový salát, filé ze štiky a slaninu.

12. října 2010

Zelný salát s mrkví

500 g zelí hlávkové, mrkev, citron, olej olivový, sůl, cibule  

Zelí zbavíme ovadlých listů a pokud je křehké, rovnou je nastrouháme na nudličky. Pokud jsou zelné listy tužší, lehce je spaříme, necháme okapat a dále postupujeme podle předpisu. Mrkev oloupeme a nastrouháme na zelí. Cibuli oloupeme, překrojíme podélně a nakrájíme na tenké proužky. Vše promícháme, okyselíme citronovou šťávou, osolíme a zakapeme olejem. Necháme proležet v chladničce a asi po hodině odležení podáváme.  

Zelí s červenou řepou a křenem

zelí hlávkové 500 g, řepa červená, křen 70 g, citron,  olej, sůl, výhonky řeřichy dánské

Zelí nastrouháme na jemné nudličky, spaříme, prosolíme a zakapeme olejem. Červenou řepu uvaříme ve slupce. Po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme na nudličky. Křen nastrouháme na jemno a smícháme se lžičkou octa nebo citronu a přidáme k základním surovinám. Vše dobře promícháme a necháme odležet alespoň jednu hodinu v chladničce. Před podáváním posypeme pokrájenými výhonky řeřichy nebo sojovými klíky. Velice výživný salát vhodný pro podzimní chřipkové období.

Zeleninový salát s makarony

makarony 200 g, paprika 2 ks, rajče 150 g, okurka salátová 150 g, pórek, cibule, olej, ocet, sůl, pepř bílý

Makarony (nebo jiné oblíbené těstoviny ) vložíme do vařící osolené vody a běžným způsobem uvaříme. Scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a pokrájíme na kousky asi 3 cm dlouhé. Salátovou okurku oloupeme a pokrájíme na kostičky, papriku zbavíme semeníku a nakrájíme na nudličky. Cibuli na drobno nakrájíme a nakonec přidáme na kolečka nakrájený pórek a rajčata nakrájená na malé kousky. Vše dobře promícháme, ochutíme solí a bílým pepřem, zakapeme olejem, okyselíme octem a podáváme.

Zeleninový krém se šafránem

olej stolní 200 g, cibule 200 g, mouka hladká 200 g, vývar z vepřových kostí 2000 g, květák 110 g, zelenina kořenová 400 g, muškátový květ 1 g, mléko 500 g, polévkové koření 10 g, sůl 10 g, šafrán 1 g, máslo 100 g, petrželka nať 10 g, smetana 150 g

Cibulovou jíšku zalijeme vývarem - B. Dobře vyšleháme, abychom se zbavili hrudek mouky. opranou kořenovou zeleninu pokrájíme na kousky a uvaříme v polévce. Když je zelenina měkká rošleháme jí a napěníme emulgátorem. Přidáme mléko a dopředu spařený šafrán. Dochutíme solí a polévkovým kořením. Do hotové polévky přidáme růžičky uvařeného květáku a máslo. Polévku zdobíme šlehačkou a posypeme sekanou petrželkou. Vývar z květáku můžeme použít při výrobě. Krémová plévka béžové barvy s růžičkami květáku zjemněná smetanou.

Zapékané patisony

patison 2 ks, pepř mletý, uzený bůček 200 g, kuře 150 g, maso vepřové 200 g, sůl, vejce 4 ks, grilovací směs, cibule,  sýr 100 g, sýr,  provensálské koření, mléko

Patisony asi 5 min povaříme, oloupeme a pokrájíme na silnější plátky osolíme a můžeme pokapat citrónem. Necháme odpočinout a vychladnout. Na pánvi osmahneme masa posolená a okořeněná. Do ohnivzdorné misky pokládáme kousky uzeného bůčku, cibuli nakrájenou na kolečka, patisony, obdělaná masa s grilovacím kořením, plátkový sýr,patisony, cibuli, prosolíme, opepříme atd. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Na závěr připravíme rozšlehaná vejce s nastrouhaným sýrem, sůl, mléko a provensálské koření. Zalijeme a dopečeme. Možno podávat s kečupem jako samostatné jídlo

Zapékaná cuketa

cuketa, cibule, salám točený 15 dkg, kečup, česnek, majoránka, pepř mletý, sýr tvrdý 10 dkg
Na cibulce podusit salám s cuketou, přidat kečup, česnek, majoránku, pepř. Naplnit cuketu, zalít vajíčkem a posypat nasprouhaným sýrem. Nechat zapéct v troubě (asi 1/2 hodiny).

Zapečený kapr

kapr, sůl, bazalka, olej, smetana sladká, hořčice 2 lžice, sardelová pasta, libeček, tuk

Opláchnutého, osušeného kapra nakrájíme na menší, úzké porce, které rozložíme do tukem vymazané zapékazí misky tak, aby se nepřekrývaly; osolíme, posypeme bazalkou a pokapeme olejem.Smetanu přelijeme do hrnečku, postypně zašleháme hořčici, přidáme koydek sardelové pasty, drobně sekaný libeček, promícháme a lžicí naléváme na porce kapra. Zapékání v předehřáté troubě 25 minut. Příloha: braborové krokety, salát z rajčat s cibulkou.

Zapečený chřest se šunkou a sýrem

chřest 300 g, šunka dušená 200 g, sýr eidamský 200 g, petrželka nať 10 g
Plátek šunky a eidamu stočíme do dvou kornoutů, které naplníme chřestem a dáme zapéct do grilu. Zdobíme kouskem petrželky a podáváme.

Zapečené kuřecí maso se šunkou a sýrem

kuře, sůl, máslo 60 g, šunka 200 g, sýr tvrdý 200 g, broskev kompot  

Může být i bez broskve. Nejdříve kuře uvnitř i zevně osolíme, dáme na pekáček s rozehřátým máslem a pečeme. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou nebo vývarem. Maso po upečení opatrně, aby se příliš nerozdrobilo, vykostíme. Na prkénko rozložíme plátky šunky, a na ně stejnoměrně rozložíte vykostěné maso z kuřete, navrch dáme půlku broskve a každou porci ještě překryjeme plátkovým sýrem. Na pekáček nalijeme vypečenou šťávu s tukem z pečení, rozložíme připravené porce kuřete na šunce a zapečeme. Pokrm je hotov tehdy, když sýr na povrchu pěkně zezlátne. Podáváme s vařenými brambory a salátem nebo kompotem

Vitamínový salát s olivami

mrkev 150 g, celerová nať 3, okurka salátová 150 g, rajče 150 g, jablko, olivy, smetana zakysaná 200 ml, citron, sůl

Mrkev a okurku oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky a vložíme do salátové misky. Celerovou nať drobně posekáme a smícháme s pokrájenými olivami a kysanou smetanou. Vše dobře prošleháme s citronovou šťávou a se solí a nalijeme na základní suroviny. Nakonec lehce vmícháme na kolečka nakrájená rajčata a znovu opatrně promícháme. Jednotlivé porce zdobíme kolečkem rajčete s olivou. Salát nechladíme a neskladujeme, neboť většina použitých surovin rychle zavadne.

Vepřový váleček pečený s pórkem a klobásou

vepřová panenka 1500 g, pórek 200 g, mrkev 200 g, klobása 200 g, sůl 30 g, olej stolní 100 g

Vepřový váleček očistíme,naplníme pórkem,mrkví a klobásou, osolíme a pečeme do měkka.Před podáváním maso tranžírujeme na několik pravidelných plátků. Na talíř rovnáme pravidelně tak aby byla vidět mozajka uvnitř masa. 

Vepřový filet na sladké paprice s divokou rýží

vepřová kýta 1500 g, sůl 30 g, cibule 200 g, olej stolní 120 g, vývar telecí 200 g, mouka hladká 150 g, paprika 100 g, paprika mletá sladká 20 g, mléko 250 g, smetana 100 g, máslo 50 g, víno bílé 100 g, rýže černá divoká 750 g, sůl 20 g

Plátky z vepřové kýty opečeme na oleji. Máslovou jíšku za přidání červené sušené papriky zalijeme telecí essenci a bílým vínem. Omáčku zjemníme smetanou.Přidáme na drobné kostičky nakrájené čerstvé papričky (červenou,zelenou,žlutou). Upečené plátky masa krátce pošírujemem v hotové omáčce.Černou rýži uvaříme stejným způsobem jako rýži bílou.Dva plátky masa redukované ve smetanové omáčce s kousky papriky. Omáčka je smetanová krémová růžová po použité paprice.

Vepřové plátky pečené na směsi sladkého koření

vepřová kýta 700 g, máslo 100 g, olej stolní 100 g, jablka 130 g, mandle 50 g, curry koření 20 g, sůl 20 g, citronová šťáva 5 g, česnek 90 g, cukr krystal 100 g,voda 1 dcl, mandle 50 g

Vepřovou kýtu očistíme od šlach a případně i od sádla, nakrájímeji přes vlákna na medailonky a z obou stran lehce osolíme. Z oleje, curry koření a utřeného česneku připravíme řidčí kačičku. Medailonky v tété marinádě vykoupemetak, aby se maso pravidelně obalilo. Připravené steaky pokládáme do pánve na máslo které se začalo rozpouštět. Pomaloučku dusíme z jedné strany, pak otočíme a dusíme z druhé strany. Do pánve potom ihned nalijeme citrónovou šťávu zavaříme a dáme na stranu. Maso uchováme na teple ale dále již nedusíme. Na druhé pánvi na sucho za stálého míchání pomalu rozpouštíme cukr, až dostane medovou barvu a začíná vonět. Pak cukr zalijeme 1 dl vody a rozvaříme ho. V tomto karamelu podusíme doměkka osminky oloupanýh jablek. Spařené a oloupané mandle nakrájíme na jemné plátky a nasucho mírně opražíme. Na jednu porci klademe 3 medailonky, dva podlijeme a třetí přelijeme výpekem z masa. Ozdobíme osminkou dušeného jablka a hoblinkami z mandlí. Vhodná příloha jsou krajíčky chleba, případně dušená rýže

Vepřové kotlety se zázvorem

vepřové kotlety 60 dkg, olej 5 dcl, máslo 3 dkg, mouka hladká 2 dkg, zázvor, sůl, vývar hovězí

Kotlety naklepeme, osolíme, okořeníme zázvorem a na oleji zprudka opečeme dohněda. Pak maso vyjmeme, do oleje přidáme máslo a mouku, kterou necháme osmahnout do růžova a zalejeme vlažnou vodou nebo polévkou z kostí. Necháme chvíli povařit a hotovou omáčkou zalijeme maso. Podáváme s bramborami nebo s rýží a salátem.

Vepřová kýta pečená na zázvoru

vepřová kýta 2000 g, mouka hladká 20 g, sůl 30 g, zázvor 30 g, máslo 100 g, kmín 2 g
Vepřovou kýtu osolíme okmínujeme a upečeme do měkka. Šťávu vysmahneme na tuk,zaprášíme moukou,zarestujeme a zalijeme vodou. Přidáme zázvor a máslo.

Uzený losos s mussem ze salátových okurek a bylinkovou omáčkou

losos 625 g, okurka 626 g, smetana 200 g, smetana 100 g, kopr 40 g, citronová šťáva 50 g, sůl 30 g, želatina jedlá 80 g, mandle 50 g, majonéza 500 g, smetana 200 g, pažitka 100 g, sůl 10 g, listové těsto 500 g, citron 555 g, kopr 40 g, polníčkový salát 200 g

Připravíme si okurkový muss z nastrouhaných okurek, smetany, kopru, citronové šťávy, soli, želatiny a nasekaných mandlí. Hotovou směs dáme do tvořítek. Z majonézy, smetany a pažitky, připravíme bylinkovou omáčku.Na talíř dáme plátek uzeného lososa, vyklopíme z tvořítek okurkový muss, přidáme bylinkovou omáčku a ozdobíme máslovou fleuronkou citronem a snítkou kopru.

Uzený jazyk leštěný se zeleninou

hovězí jazyk 2000 g, aspik 100 g, křen 400 g, okurka 300 g, rajče 300 g, hlávkový salát 2000 g, petrželka nať 20 g
Uvařený hovězí jazyk uvaříme a potom co vychladne ho nakrájíme na tenké plátky. Naskládáme na talíře, přeleštíme aspikem a dáme ztuhnout do lednice. Ozdobíme zeleninou a servírujeme.

Uzený jazyk leštěný - skládaný

hovězí jazyk 1000 g, šunková pěna 400 g, okurka 200 g, rajče 300 g, petrželka nať 20 g, hlávkový salát, aspik 100 g
Uvařený na plátky nakrájený jazyk naskládáme na talíře, potřeme aspikem a dáme ztuhnout do lednice. Pak ozdobíme šunkovou pěnou a zeleninou.

Třeboňský kapr s křenovou pěnou s mladým hráškem

kapr 4000 g, olej stolní 100 g, sůl 40 g, máslo 150 g, jalovec 100 g, křen 200 g, citron 555 g, bešamel 400 g, mandle 100 g, hrášek 250 g, mrkev 500 g, brambory 1200 g, listové těsto 500 g, kopr 40 g

Vykoštěné filety kapra osolíme a opečeme na oleji. Do základní rybí omáčky, přidáme nastrouhaný křen, citron a mandle. Na porci dáváme 2 filety kapra doplněné křenovou omáčkou, bramborové soudky, karotku, hrášek, fleuronku a snítku kopru.

Topinky se šunkou a s pivem

sýr ementál 250 g, šunka 200 g, chléb 10, pivo 250 ml, máslo 60 g, pepř mletý, sůl

Pivo svaříme přidáme ementál nalámaný na menší kousky,vetší část másla pepř a mícháme,až se sýr roztopí a vytvoří hustý krém. Krajíčky chleba namažeme máslem a namazanou stranou uložíme na plech. Na krajíčky dáme plátky šunky nebo salámu, které předem trochu opečeme, a pak na šunku klademe hustou omáčku a zapekáme v troubě. Chlebíčky podáváme horké a k tomu černou kávu nebo mléko.

Terina s vepřovou panenkou a špenátem

vepřový bok 500 g, slanina anglická 200 g, vejce 5 ks, paštikové koření 5 g, panenská svíčková 200 g, smetana 500 g, špenát 970 g, olivy plněné 100 g

Maso jemně umeleme, vyšleháme, okořeníme, naplníme do půlky vymaštěné formy. Panenku protkneme olivami, vložíme do formy, doplníme zbylou dávkou, posypeme kuličkami zeleného pepře, pečeme ve vodní lázni při 80 C asi 90 min.

Telecí řízky nebo kotlety na roštu

4 telecí řízky, olej, máslo, sůl

Řízky nepereme, pouze na okrajích je otřeme čistou navlhčenou utěrkou. Okraje masa nařízneme, aby se řízky nekroutily, naklepeme je a osolíme. Před vložením na rozpálený rošt potřeme řízky olejem. Opékáme je na každé straně 3 až 5 minut. Upečené řízky potřeme máslem.Přílohy: vařený květák, dušený hrášek, opečené brambory nebo zeleninový salát s majonézou.

Telecí steak plněný husími játry

telecí kýta 1500 g, husí játra 500 g, estragon 5 g, olej stolní 200 g, sůl 30 g, pepř bílý 1 g, bešamel 300 g, žampiony 1000 g, smetana 200 g, sherry 100 g, citronová šťáva 50 g, sůl 10 g, brambory 2400 g, máslo 150 g, jogurt bílý 540 g, pepř bílý 2 g, sůl 10 g, cukr krystal 10 g, kopr 75 g, citronová šťáva 50 g

Telecí steak rozříznem a naplníme játry a jedním listem čerstvého estragonu. Maso z vrchu osolíme a opepříme a pak pozvolna opékáme. Žampionnové ragů připravíme z opečený ch hub , bešamelu Sherry, smetany a ostatních ingrediencích. Je důležité ragů dobře provařit. 

Telecí filé s husími játry a liškami na smetaně

telecí kýta 2000 g, sůl 30 g, olej stolní 200 g, husí játra 500 g, sádlo škvařené 100 g, houby čerstvé 1000 g, bešamel 500 g, citronová šťáva 100 g, smetana 200 g,sherry 100 g, sůl 10 g, mrkev 500 g, brokolice 500 g

Předem i s kořením naložené plátky telecí kýty opečeme na plátu. Husí játra s liškami opečeme zvlášť přidáme bešamelovou omáčku ,víno, smetanu, citr. šťávu a 2min provaříme. Mladou zahradní zeleninu můžeme před samotným vařením tvarovat do různých tvarů (soudečky, rohlíčky, kuličky atp.) a uvařit v oslazené a trochu osolené vodě. Při ůpravě na talíři maso přeléváme omáčkou jenom přes půlku. Zahradní zeleninku můžeme na talíři naleštit máslem.

Tatarský biftek falešný

brambory 3 ks, paprika mletá sladká, paprika mletá pálivá, olej 1 dcl, kečup 5 lžíce, cibule, česnek, sůl, sýr tvrdý 15 dkg
Brambory uvaříme ve šlupce,oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme jemně nasekanou cibuli a ostatní přísady s citem důkladně promícháme. Mažeme na topinky a sypeme strouhaným sýrem.

11. října 2010

Špenátové omelety

vejce 6 ks, mléko, špenát 3, máslo 3 g, mouka hrubá 3 dkg

V mléce dobře umícháme vejce, hrubou mouku, sůl, málo tlučeného pepře a uvařený prolisovaný špenát. Omeletní pánev vymažeme rozpáleným máslem a upečeme na obou stranách stejné omelety. Teplé zatočíme a podáváme je s citronovou omáčkou nebo je naplníme sekaným masem smíchaným s kyselou smetanou. Dětem podáváme omelety bez omáčky a náplně.  Náplň : 12 dkg uzeného masa jemně usekáme a umícháme se 6 lžicemi kyselé smetany. Umíchanou náplní potíráme omelety.

Švestkové knedlíky s tvarohem

brambory, vejce 2, máslo, sůl lžička, mléko 8 lžíce, mouka hrubá, švestky 1 kg, máslo, tvaroh

Do mísy dáme uvařené prolisované brambory, přidáme nahřáté máslo, vejce, sůl, mléko a mouku. Vypracujeme tužší těsto a tvoříme knedlíky. Na moukou posypaném vále utvoříme váleček a nakrájíme jej na dílky, poklademe omytým osušeným ovocem a knedlíky zabalíme. Vaříme je asi 6 až 8 minut. Podáváme s máslem, tvarohem a cukrem, nebo též mletým mákem smíchaným s cukrem a omaštěné sádlem.