23. února 2010

Bramborový hemendex

syrová brambora,vajíčko, sůl,koření dle chuti, olej

Dáme si olej na pánev a rozpálíme, nahrubo nastrouháme brambory a rozprostřeme na rozpálený omastek. Okořeníme např.majoránka, pepř, sůl, česnek co kdo má rád. Můžeme postrouhat salám a tvrdý sýr. Na vrch rozlepneme vajíčko a vidličkou rozprostřeme po celé placce a necháme pořádně propéct do křupava poté obrátíme a opečeme i na druhé straně. Podle své chuti můžeme ozdobit kečupem nebo tatarkou. 

"Granátník" s brambor

6 středních brambor,těstoviny /kolínka,ev. široké nudle/, cibule, sůl, pepř, sladká paprika, olej

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, na pánvi osmažíme cibuli, uvaříme těstoviny. Vše pak smícháme a osolíme okořeníme a posypeme mletou červenou paprikou. Vhodné jako příloha k masu nebo karbenátkům.

Bramborovo - chlebové placky

brambory,chleba,koření,česnek,sůl,olej

Ze starého chleba vybereme střídu a tu ponoříme do mísy s vodou.Nechat rozmočit doměkka (cca 1/2 hod )a potom jemně vymačkat,aby vytekla voda.Nastrouhat brambory a přidat rozmočený chleba. Zhruba púl na půl.Přidat koření,sůl,česnek a pořádně promíchat.Dát na rozpálený olej v tenké vrstvě. Osmažit z obou stran do růžova.Placky jsou díky chlebu krásně křupavé. 

Bramborové placky po staročesku

6 uvařených brambor,150 g polohrubé mouky,1 vejce,sůl,sádlo

Uvařené brambory najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl a vše dobře propracujeme. Vyválíme tenké placky a pečeme na sádlem pomaštěné pánvi. Po upečení potřeme sádlem a podáváme.

Bramborové placky

brambory,1 vejce,sůl, mouka hladká a polohrubá,sádlo

Brambory nejlépe den napřed uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme  nebo pomeleme na jemno.Přidáme vejce sůl a mouku a vše zpracujeme. Z těsta vyvalujeme placky o průměru cca.20-25 cm.a pečeme z obou stran na plotně.Upečené placky namastíme sádlem a mažeme trnkama.

Bramborové placičky

0.5 kg uvarenych oloupanych brambor,3 vejce a polohruba mouka,kapusta,povidla,mak


Uvarite pul kila oloupanych nakrajenych brambor, rozstouchate a po vychladnuti pridate 3 vejce a polohrubou mouku, nez vznikne testo ,ktere jde valet.Pak z nej delate male placicky a smazite .Podavate s dusenou kapustou nebo nasladko s povidly a makem


Bramborové lodičky

8-10 nových brambor,šunka,sýr eidam,lžička grilovacího koření,2 stroužky česneku,majoránka, sůl,pepř,1 vajíčko,šlehačka,2 lžíce oleje(sádla)

Brambory necháme ve slupce,dokonale očistíme,rozkrojíme na půlky a z každé půlky vyřízneme dužninu tak,aby nám vznikla mistička. Vyříznutou dužninu nastrouháme,přidáme najemno nakrájenou šunku, namačkaný česnek, nastrouhaný sýr, vajíčko, majoránku, grilovací koření a cca 3 lžíce šlehačky, lehce podle chuti opepříme a směs dokonale promícháme. Bramborové mističky jemně osolíme a plníme připravenou směsí. Olejem potřeme pekáč a narovnáme plněné půlky brambor. Pro výraznější chuť můžeme lodičky zlehka pokapat šlehačkou, dáme do trouby a pečeme  na 150°C zhruba 3/4 hodiny. Pro vytvoření krustičky zvýšíme teplotu na maximum po dobu asi 5 minut. Můžeme podávat samostatně se zeleninou , nebo jako přílohu k bifteku 

Bramborové karbonátky

brambory,vejce,sůl,pepř,hl.mouka,strouhanka

Uvařené studené brambory nastrouhat,přidat 1 vejce,osolit,opepřit,udělat placičky které se obalí v
trojobalu a opečou.podáváme s kyselou okurkou.kdo má může do nastrouhaných brambor přidat na kostičky nakrájený salám. 

Bramborová tortila s porkem

600 g brambor,2 cibule,2 pórky,4 lžíce olivového oleje,sůl pepř,kmín mletý,4 vejce

Brambory oloupeme, nastrouháme a tenké plátky a vložíme do studené vody. Cibule oloupeme a nakrájíme. Pórek nakrájíme na kolečka a omyjeme. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli s pórkem na něm krátce osmahneme. Přidáme okapané plátky brambor. Vydatně osolíme a okořeníme pepřem a mletým kmínem. Pod pokličkou pečeme asi 20 minut. Občas obrátíme. Rozšleháme vejce, přelijeme je přes pečené brambory a na malém ohni je necháme srazit.

Brambrová omeleta

2 předvařené brambory,2 předvařené mrkve,1/2 předvařeného celeru,1 lžíce sekaných bylinek,
8 vajec, 2 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce smetany, tymián,sůl,pepř,olej

Brambory orestujeme na oleji společně s kořenovou zeleninou a bylinkami. Vše zalijeme rozšlehanými vejci s moukou, smetanou, solí a pepřem. Důkladně promícháme a po obou stranách opečeme. 

Bramborová galetka

1 kg brambor,150 g Eidam 30%,30 g másla,3 lžíce oleje,cibule,pepř,sůl,tymián,bobkový list


Brambory nakrájíme na plátky cca 3 mm a rozdělíme na 4 části. Vyšší pánev vymažeme částí másla, nalijeme olej,osolíme a opepříme. Překládáme plátky brambor od středu jako květinu, posolíme, opepříme a zasypeme vrstvou sýra.S další vrstvou brambor si již nemusíme tak hrát a pokračujeme tak,abychom končili vrstvou brambor,kterou polijeme zbytkem másla.Položíme rozříznutou cibuli,2-3 bobkové listy a okořeníme tymiánem. Přikryjeme pokličkou a 30minut zápékáme na mírném ohni. Pokličku odstraníme a 30 min.pokračujeme. Odstraníme cibuli a b.list,uvolníme okraje a vyklopíme. Pro 4-člennou rodinu množsví zdvojnásobíme. Je to výborná pikantní příloha k masům a s tatarkou i samostatný sytý pokrm.

Zeleninový guláš

600 g brambor,200 g zelených paprik,200 g rajčat,100 g cibule,40 g oleje,pažitka,mletý pepř a sůl

Nasekanou cibuli a proužky zelených paprik lehce osmažíme v kastrolu na oleji, podlijeme trochou vody a 10 minut dusíme.Přidáme kostičky brambor,osolíme, opepříme a dodusíme do měkka.Před dokončením vmícháme plátky rajčat. Hotový pokrm sypeme sekanou pažitkou. Podáváme s chlebem.

Zeleninové smaženky

1/2 kg míchané zeleniny (hrášek,květák,mrkev,brukev),2 vejce,1 vejce na obalování,1/8 kyselé smetany,sůl,strouhanka,4 dkg tuku na smažení,mouka,strouhanka na obalení

Květák uvaříme ve slané vodě,zeleninu nakrájíme a na másle podusíme.Do zeleniny přidáme smetanu,ve které jsme rozšlehali vejce.Přidáme sůl,strouhanku a vytvoříme placičky.Obalíme v trojobale a usmažíme.

Zeleninová omeleta s vločkami

50 g ovesných vloček,1/2 l obyč. mléka,1 vejce,30 g zeleniny,1 lžička oleje,150 hlávkového salátu

Ovesné vločky máčíme 45 minut v mléce. Pak vmícháme žloutek, dušenou zeleninu, osolíme, přidáme jemně nasekanou pažitku nebo petrželku a nakonec vmícháme sníh z bílků. Na vymaštěné pánvi upečeme omeletu. Podáváme se salátem nebo s rajčaty.
 

Zapekané těstoviny s hubami

250 g makaronů,600 g hlívy ústřičné,1 cibule,1 cuketa,4 rajčata,1/2 svazku petrželky,4-5 lžic olivového oleje,400 ml mléka,150 g smetanového krémového sýra,4 vejce,1 lžíce provensálských bylinek,pepř,sůl

Makarony uvaříme v osolené vodě. Nakrájíme houby. Oloupanou cibuli nasekáme. Cuketu a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Petrželku nasekáme.Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Houby podusíme na oleji a poté vyjmeme. Na pánvi zpěníme cibuli, k ní přimícháme mléko, krémový sýr a vejce. Do omáčky pak přidáme petrželku a bylinky. Osolíme a opepříme.Makarony vložíme do vymaštěné zapékací formy. Navrch poklademe houby a zeleninu. Zalijeme omáčkou. Zapékáme přibližně 40 minu .

Zapečené brambory s pórkom

brambory,2 porky,2 polévkové lžíce másla,smetana, 1 lžička pepře

Vařené studené brambory oloupeme a rozkrájíme na kousky. Porky nakrájíme na tenká kolečka. Na polovině másla porek orestujeme. Zapékací misku vymažeme máslem a střídavě klademe vrstvu brambor a porku. Jednotlivé vrstvy osolíme a opepříme. Vše nakonec přelijeme smetanou. Vložíme do trouby na 200°C, zapékáme asi 30 minut.

Zapečené toasty s jablkem a syrem

2 malá červená jablka,4 krajíce celozrnného chleba,150 g čedaru nebo ementálu,máslo na pomazání chleba,8 lístků šalvěje, pepř

Gril předehřejeme na nejvyšší teplotu. Omyjeme jablka, rozkrojíme je na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a očištěné čtvrtky nakrájíme na tenké plátky. Chléb opečeme z jedné strany na grilu. Mezitím najemno nastrouháme sýr. Chléb obrátíme a neopečenou stranu namažeme máslem. Poklademe plátky jablek a hustě je posypeme sýrem. Poté chléb grilujeme zhruba 4 - 5 minut, až se sýr roztaví a jablka jsou teplá. Mezitím opláchneme, osušíme a nadrobno nakrájíme lístky šalvěje. Jakmile jsou toasty hotové, posypeme je šalvějovými lístky a pepřem a ihned podáváme

Zapečené knedlíky

24 plátků houskových knedlíků,3 lžíce oleje, 6 rajčat,2 dl zakysané smetany,4 vejce,1 lžíce sekané pažitky

Knedlíky opečeme na oleji. Do vymazané zapékací misky klademe vrstvu knedlíků, ne ně kolečka rajčat, posypeme pažitkou a překryjeme zbytkem opečených knedlíků. Zalijeme smetanou, do níž jsme rozšlehali vajíčka. Zapečeme v troubě asi 20 minut.

Zapečené housky se syrem

šest housek(z předešlého dne),30 deka sýra na strouhání, 2 vejce,máslo, sůl a koření podle chuti, grilovací, kari atd

Housky rozkrojíme,namažeme trochu máslem.Z vajíček,sýra,koření a soli uděláme těstíčko(trochu hustější),naneseme na housky a dáme zapéct do předehřáté trouby.Pečeme do zlatova.Je to dobrá a rychlá večeře.

Zapečené brambory se zakysanou smetanou

2 kg brambor,plátkový sýr,3 vařená vejce,cibule,vegeta,sul,2 ks zakysaná smetana

Brambory zbavím slupky,nakrájím na silnější kolečka a ve slané vodě chvíli povařím.Mezitím nakrájím na plátky vejce, cibulku nakrájím nadrobno.Když jsou brambory povařené,vyskládám je do vymaštěného pekáče,zasypu cibulí,pokladu plátky vajec,posypu solí,vegetou a pokladu plátky sýra.Stejným zpusobem vytvářím další vrstvu.Na závěr zaliju zakysanou smetanou.Peču asi 30 minut.


Zapečená bramborová kaše

1 kg brambor,100 ml zeleninového vývaru,1 cibule, 2 rajčata, 1 paprika,2 lžičky oleje, 2 lžíce strouhaného eidamu,2 lžičky másla

Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, zalijeme vývarem a rozmícháme na kaši. Cibuli nasekáme nahrubo. Spařená rajčata zbavíme semen a dužninu pokrájíme na nudličky. Očištěnou papriku nakrájíme na nudličky a opečeme na oleji. Do kaše vmícháme cibuli a rajčata, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymazanou formu naplníme kaší a posypeme sýrem. Pokryjeme vločkami másla a nudličkami opečené papriky. Zapékáme asi 10 minut.

Zablafuňky

0,5 kg brambor,0,5 l mléka,1 šlehačka,4 vejce,2 lžice hladké mouky,sůl,pepř,kmín,tymián,bobkový list,
nový koření

Brambory s kořením vaříme do poloměka. Přidáme mléko, rozšlehaný vejce a šlehačku s rozkvrdlanou s moukou. Krátce povaříme, dochutíme octem nebo šťávou s citrónu.V letních měsících můžeme přidat čerstvý rozsekaný kopr

Vařená pšenice se zeleninou

1 hrnek vařené pšenice,1 hrnek zeleného hrášku,1 hrnek na kostičky nakrájené mrkve,1 hrnek jemně nakrájeného kyselého zelí,1 velká jemně nakrájená cibule,1/2 hrnku na kostičky nakrájené červené řepy, asi 1/2 lžičky soli,2 lžíce rostlinného másla

Hrášek s mrkví dusíme do mírného změknutí. Poté přidáme zbývající suroviny s výjimkou másla a ještě krátce podusíme. Před podáváním rozpustíme máslo.

Vajíčkový guláš

1 cibule, tuk, gulášové koření, mletá paprika, 8 uvařených vajec natvrdo,1 syrové vajíčko, sterilovaný hrášek
Základ jako na guláš, (na tuku osmažíme cibulku, přidáme gulášové koření a papriku) vložíme pokrájená vajíčka a hrášek, trochu podusíme, zahustíme jedním rozšlehaným vajíčkem.

Uhlířina

1/2 kg  brambor,5 dkg polohrubé mouky,1 vejce,1 cibule
Brambory uvaříme,ke konci vaření přidáme rozmíchané vajíčko s moukou / noky vykrajované lžičkou/, necháme přejít varem cca 3 min . Scedíme a servírujeme polité cibulkou. 

Tvarohové ovocné knedlíky

1 měkký tvaroh 250 gr,1 celé vejce,1 polévková lžíce rozpuštěného másla,1 polévková lžíce dětské krupičky,1 polévková lžíce polohrubé mouky,3 polévkové lžíce strouhanky,špetka soli
Na posypání : strouhaný tvaroh,mák,osmažená sladká strouhanka,cukr,a poléváme rozpuštěným máslem

Na vále do tvarohu postupně přídáme všechny ingredience a vypracujeme tužší těsto, které vyválíme do válce o průměru 5 - 6 cm ze kterého krájíme ostrým nožem plátky silné asi 3 cm. Tyto naplníme podle chuti buď čerstvým nebo mraženým ovocem (jahody, meruňky, borůvky, maliny).  Těsto uzavřeme do podoby koule a takto připravené knedlíky ihned vkládáme do mírně osolené vroucí vody. Po odmíchání ode dna hrnce vaříme knedlíky 7 minut. Po vyjmutí z vody knedlíky vypíchneme vidličkou, aby se těsto nesrazilo a podáváme posypané tvarohem, mákem nebo strouhankou a cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Tvarohové knedlíky

250 g měkkého tvarohu,1 vejce, 2 hrsti strouhanky,2 hrsti dětské krupičky,špetka soli

Tvaroh se zpracuje v míse s celým vejcem, strouhankou, dětskou krupičkou a špetkou soli. Tvoří se malé knedlíky, trochu se zploští a v osolené vodě se vaří 15 minut.

Tvarohové knedlíčky Miša

2 kostky tvarohu,4 rohlíky, 3 vejce,strouhaný tvaroh, cukr, máslo

Promícháme 2 kostky tvarohu se 4 rohlíky nakrájenými na kolečka a 3 vejci.Vše řádně propracujeme v těsto.Pak vytvoříme koule o průměru asi 5 cm.Vklákáme je do vařící vody a vařím je asi 20 min.K vaření použijeme větší nádobu - knedlíky hodně nabudou.Uvařené knedlíky posypeme strouhaným tvarohem,cukrem (nebo mák a cukr) a přeléváme máslem.Lze je také použít jako přílohu k zelenině

Těstoviny s nivovo-žampionovou omáčkou

1 balíček těstovin,30 dkg Nivy,250 g žampionu, mléko, smetana na vaření,vegeta, pepř, sůl, bazalka

Do hrnce dáme vařit mléko se smetanou, až se zahřeje přidáme nastrouhanou nivu. necháme rozehřát až se niva roztopí, potom mixerem rozmixujeme, až nezůstanou kousky,přidáme na másle a vodě podusené žampiony, osolíme, přidáme bílý pepř, vegetu,zkrátka podle chuti dochutíme. Nakonec když je omáčka vypnuta, přidáme bazalku. podáváme s uvařenými těstovinami...Můžeme posypat sýrem.

Těstoviny s hubami ve ztracene vode

500 g těstovin (raději drobnější),1 l slaného vývaru, cibule,2 pórky, rajský protlak nebo kečup,2 cl oleje,2 dcl vody,hrst sušených hub,bazalka,oregáno (případně koření na těstoviny),sůl, sýr na posypání

Do hrnce ,do rozehřátého oleje nasypeme nakrájenou cibuli a syrové těstoviny a krátce opražíme do zlatova. Potom přilijeme vývar, houby namočené ve 2 dcl vody (i s vodou), nakrájený pórek, lžičku soli a trochu kečupu. Za stálého míchání přivedeme k varu. Asi po 15-20 minutách voda zcela vymizí, hrnec odstavíme a necháme asi 10 minut dojít pod pokličkou. Na závěr přidáme bazalku nebo oregáno (může být i trocha koření na těstoviny). Sypeme strouhaným sýrem.

Těstoviny s brokolicovým pestem

400 g silných krátkých těstovin (penne,vřetena),250 g brokolice rozdělené na růžičky,1 oloupaný stroužek česneku,1 velký citron,1/2 lžičky sušeného rozdrceného chilli,3 lžíce piniových ořechů,5 lžic extra panenského oleje,3 lžíce nastrouhaného parmazánu,sůl a pepř na dochucení

Těstoviny uvařte dle návodu.Mezitím přiveďte k varu slanou vodu v menším hrnci a čtyři minuty v ní vařte brokolici.Uvařenou brokolici slijte a vraťte do hrnce. Lehce ji rozmačkejte mačkadlem na brambory, kvedlačkou či vidličkou. Přidejte rozdrcený česnek a jemně nastrouhanou citronovou kůru,chilli a piniové oříšky.Citron rozkrojte napůl a dejte stranou.Těstoviny slijte a vraťte do hrnce.Vmíchejte do nich brokolicové pesto a směs pokapejte šťávou z půlky citronu. Pak těstoviny ještě zalijte olivovým olejem a bohatě osolte a opepřete. Nakonec k nim přidejte nastrouhaný parmazán, všechno dobře promíchejte a podávejt

Těstoviny s brokolici

3/4 sáčku semolinových těstovin,brokolice na růžičky (cca 1/2 kg),4-5 rajčata, sýr typu balkán (20 dkg - lze kombinovat i s ostatními sýry),olivový olej, sůl, pepř,bylinky (bazalka,tymián,oregano atd.),česnek

Uvaříme těstoviny, smícháme s uvařenou brokolicí (pozor-nerozvařit!). Rajčata (syrová) a sýr nakrájíme, a přidáme k uvařeným těstovinám a brokolici. Dále přidáme česnek, olivový olej a koření - dle chuti. Zamíchat, hned podávat. 

Tatínkovy placky

2.5 kg brambor, 8 vajec, sůl, olej, pepř

Brambory se oloupají a nastrouhají nahrubo. Osolí se, opepří a vytvoříme rovnoměrné hromádky (8 hromádek = 8 placek). Na pánvi si rozpálíme olej a vložíme 1hromádku brambor. Brambory vařechou dotvoříme do placky a zalijeme rozšlehaným a osoleným vajíčkem. Smžíme po obou stranách dozlatova a křupava.

Švestkove knedlíky od babičky

švestky,150 g tvarohu na strouhání,300 g hrubé mouky,40 g tuku (Rama, Flora), 1 vejce,trochu mléka (podle potřeby), sůl

Nastrouhaný tvaroh utřeme s tukem, přidáme mouku a vejcem a mlékem zaděláme těsto. Tence obalujeme švestky. Vaříme v osolené vodě 10 až 12 minut

Štrasburské brambory

1/2 kg brambor, 20 dkg tvrdého sýru,20 dkg měkého salámu, sterilovaný hrášek,1 kostka masoxu, 1 vejce, polévková lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme a nakrájíme na plátky.Máslem vymažeme várnou mísu a poklademe vrstvu brambor,posypeme hráškem,pokrájenou uzeninou a posypeme sýrem.Další vrstva brambor a stejně položíme hrášek,uzeninu,sýr.Poslední vrstva brambor se posype sýrem.Připravíme si zálivku kterou brambory v míse polejeme. Uvaříme masox po vychladnutí dáme do uvařeného masoxu vejce,sůl,hořčici,pepř,trochu majoránky,vše dobře zamícháme a brambory v míse tím zalejeme.Dáme do trouby 45 min.zapéct. 

Špenátový koláč

listové těsto,špenát,cibule,česnek, balkánský sýr, sůl
Na drobno nakrájenou cibulku osmahneme a přidáme do rozmraženého špenátu, trochu jej osolíme a přidáme prolisovaný česnek a necháme vychladnout. Listové těsto vyválíme a položíme na plech. Potom na něj rovnoměrně rozvrstvíme špenát a nadrobíme balkánským sýrem. Necháme v troubě upéct.

Špenátové karbonátky z Tofu

1000 g špenat, 700 g sýr tofu, 200 g mouka celozrnná jemná,60 g mouka sójová,20 g česnek,6 g sůl ,200 g olej
Semeleme dohromady, osmažíme.

Špenátová roláda

500 g lisovaného  mraženého špenátu,3 žloutky, sníh ze 3 bílků,3 lžíce hrubé mouky, sůl.
Náplň: 4 vejce,1 větší cibule lžíce oleje,pepř, sůl.
Omáčka: 250 g žampionů, 40 g másla,0,25 litru smetany, 1 lžíce hladké mouky,ocet, pepř, sůl

Těsto: Z rozmrazeného špenátu slijeme vodu. Pak ho promícháme v misce se žloutky a moukou. Osolíme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Plech dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rovnoměrně rozetřeme v jedno až dvoucentimetrové vrstvě a pečeme v mírně vyhřáté troubě deset až patnáct minut.
Náplň: Cibuli nadrobno pokrájíme a osmažíme do růžova. Opepříme, osolíme, přidáme vejce, ze kterých uděláme velice řídká míchaná vajíčka.
Omáčka: Omyté nadrobno pokrájené žampiony dusíme na másle, až zmizí voda. Přidáme lžíci mouky, pepř, sůl a zalijeme kyselou nebo sladkou smetanou. Chvíli povaříme, ochutíme octem a cukrem. Upečené špenátové těsto potřeme vaječnou náplní a sbalíme jako roládu. Krájíme napříč a na talíři poléváme omáčkou. Nejsou li žampiony,posypeme roládu smaženou strouhankou a polijeme rozpuštěným máslem. Špenátovou roládu můžeme podávat jako teplý předkrm, ale také jako samostatné jídlo. 

Španělská bramborová tortila

1000 g brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku,6 vajec, 2 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V osolene vodě je 5 min. předvaříme a necháme okapat. V pánvi na oleji je orestujeme s nakrájenou cibulí, dokud trochu nezhnědnou.Přidáme utřený česnek,rozšlehaná vejce a nasekané bylinky.Osolíme,opepříme a promícháme. Smažíme na pánvi asi 10 minut a dáme do předehřáté trouby na dalších 5 minut, až nám povrch zezlátne.Tortilu nakrájíme na trojúhelníky a můžeme ji podávat teplou i studenou.


Špaldové karbonátky

šálek uvařené pšenice špaldy, 10 dkg kysaného zelí,lžička drceného kmínu, lžička sojové omáčky,špetka mletého zázvoru, 2 celá vejce, 2 stroužky česneku

Smícháním vytvoříme hmotu jako na karbanátky.Smažíme na lívanečníku na oleji, dobře přitlačíme ke dnu pánvičky.Podáváme s bramborem, nebo kaší. 

Špagety s fazolkami

špagety, 200 g fazolky 100 g žampiony ,sůl, drcený pepř, parmazán, olej

Spaří se nakrájené fazolky.Na oleji se podusí fazolky se žampionama, ochutí se solí a drceným pepřem.
Vše se smíchá se špagetami.Porce se posypou strouhaným parmazán

Svieží Ovesné guličky

200 g ovesných vloček,4 lžice medu, 2 lžice rozehřátého másla,1 pomeranč, 1 citrón, strouhaný kokos nebo čokoládová rýže na obalení
Ovesné vločky za stálého míchání na sucho opražíme a necháme vychladnout.Pak k nim přidáme tekutý med (podle potřeby ho ve vodní lázni krátce nahřejeme).Rozehřáté máslo a vymačkanou štávu z pomeranče a citronu.Podle potřeby můžeme přidat trochu vody.Z dobře promíchané hmoty tvarujeme kuličky,které obalíme ve strouhaném kokosu nebo čokoládové rýži. 

Sójové šunkové placičky se zelim

50 g sojoveho šunkoveho granulatu,1 sklenice kyseleho zeli, 250 g polohrube mouky,1 vejce..sul, pepr, 80 g oleje
Sojovy sunkovy granulat prelijeme trojnasobnym mnozstvi osolene vrouci vody a nechame 20min.bobtnat.Pak prebytecnou vodu slijeme a granulat zprudka orestujeme na tuku.Zeli vymackame,pokrajime a spolu s moukou a vejcem pridame do sojoveho granulatu.Propracujeme a vytvorime placicky,ktere klademe na vymasteny plech a peceme ve stredne vyhrate troube.

Sójové plátky

balení sojové plátky,2 vejce ,grilovací koření, sojová omáčka,hladká mouka, 1 kostka masox 
Sojové plátky krátce povaříme ve vývaru z přidaného masoxu. Po té je necháme asi tak hodinu odstát. Dále z plátků vyždímeme vývar a plátky lehce pokapeme sojovou omáčkou a posypeme grilovacím kořením. Takto připravené plátky obalíme v těstíčku z mouky a vajíčka. Po usmažení na pánvi doporučuji podávat s bramborem, či bramborovou kaší. 

Sojová sekaná játra

200 g sójových granulí, 80 g slaniny,1 lžíce Vegety, 1 lžička sardelové pasty, 2 vejce,200 g cibule, strouhanka podle potřeby, 13 g masoxu, 50 g másla, 50 g slaniny, pepř, sůl

Sójové granule posypeme Vegetou speciál, přelijeme 2dl vařící vody a necháme odležet. Pak ke granulím přidáme vejce, strouhanou cibuli, kostičky slaniny, sardelovou pastu, pepř a sůl. Dobře promícháme a zahustíme trochou strouhanky. Hmotu dáme na prkénko posypané strouhankou a upravíme do tvaru šišky. V pekáčku rozpustíme sádlo,šišku na něm ze všech stran opečeme, trochu podlijeme, do šťávy přidáme kostku masoxu a 30 minut pečeme ve vyhřáté troubě. Podávame s vařenými brambory,s bramborovou kaši nebo s chlebem. Je velmi chutná i studená.

Placky

3 vejce,rúzné směsi koření (dle chuti),stouhanka,stroužek česneku
Do vajec přidáme koření, stroužek česneku a promícháme. Nakonec přidáváme strouhanku na husté těsto. Opečeme. Podává se k tomu brambor,poléváme tatarskou omáčkou. 

Pikantní smažené palačinky

Na palačinky : 500 ml mléka, dvě vejce, 250 g mouka polohrubá, tuk
Na náplň :500 g salámu, malá sklenka leča, cibule, feferonka, koření
Na obalení : vejce, hladká mouka. strouhanka
Salám nakrájíme na nudličky,orestujeme na cibuli,spojíme s lečem a dle chuti okořeníme.Hotové palačinky naplníme směsí ze salámu,leča a koření,přeložíme(zajistíme párátky)obalíme v trojobalu a usmažíme. 

Linguine s mätovou omáčkou a zeleným hráškem

500 g těstovin Linguine,250 g sterilovaného hrášku
na mátovou omáčku: 1/4 šálku vody,2 svazky čerstvé máty,3 polévkové lžíce rozdrcených pistáciových oříšků,1 čajová lžička soli,1/4 lžičky mletého pepře
Suroviny na přípravu mátové omáčky rozmixujte na hladké pyré. Uvařte těstoviny. Ve velké míse smíchejte horké těstoviny s mátovou omáčkou a nakonec přidejte sterilovaný hrášek.

Lacine česnekové placičky

1 kg mouka hladká, 1 l mléko , 50 g droždí, 1 lžíce cukr práškový,1 lžička sůl 
Droždí necháme nakynout v teplém mléce s práškovým cukrem.Pak přidáme zbytek surovin a uděláme řidší těsto. Když těsto nakyne vykrajujeme sklenici od hořčice asi 25 bochánků, které ukládáme na moukou posypaný vál. Přikryjeme a necháme ještě vykynout. Připravíme si pánev s horkým olejem. Před smažením ještě každý bochánek roztákneme na kulatou placku. Po opečení potřeme utřeným česnekem rozmíchaný se soli a tukem. Můžeme potřít i kečupem případně posypat sýrem.

Kukurično-bramborové pagáče s pomazánkou

400 g mouka kukuřičná,400 g brambory,100 ml olej ,200 g kaše kukuřičná,150 g jogurt ,50 g droždí , sůl,100 g sýr tvrdý ,50 g rajský protlak,1 bazalka ,1 oregáno , 2 stroužek česnek ,1 cibule ,2 lžíce olej,sůl
Do prolisovaných brambor zapracujeme oživlé droždí, mouku, olej,jogurt a sůl, necháme hodinu odpočívat, vyválime na tloušťku palce a vypichujeme kolečka. Necháme ještě 10 minut kynout a upečeme do zlatova. Shora potřeme horkým olejem nebo rozpuštěným máslem.
Pomazánka : Očištěný česnek a cibuli jemně nastrouháme a rozšleháme s olejem, rajským protlakem a kořením. Přidáme kukuřičnou kaši a další přísady, dochutíme solí a umícháme pomazánku, kterou mažeme na teplé nebo vychladlé pagáče. Pomazánku můžeme použít také na topinky, do arabského chleba, na chlebíčky apod. 

Kukuričné placky

1200 g kukuřičná zrna,375 ml mléko 250 g mouka hrubá ,20 g sůl, 30 g petržel , 325 g mouka kukuřičná,50 g olej ,  5 g pepř bílý,
Sterilovaná kukuřičná zrna trochu rozsekáme a pak smícháme se všemi surovinami.  Ochutíme a navoníme kořením.  Placičky pečeme na tálu nebo v pánvičce na lívance. Na porci podávame 3-4 placičky.