19. března 2010

Zelí s křenem

5 kg zelí,1 kg cibule,křen /dle chuti/,0,75 l ocet,0,5 kg cukr,1 balení deko
Zelí nakrájíme na proužky, cibuli nakrájíme na kostičky,nastrouháme křen. Vše nasypeme do velké mísy (nejlépe do velkého lavoru), přidáme ocet ve kterém jsme rozpustili cukr a Deko. Důkladně vše promícháme a je hotovo. Podáváme jako přílohu k jídlům, k pivu,nebo jen tak pro chuť.

Vařená rýže

1/2 dlouhozrné rýže,1 litr voda,0,2 litru oleje,sůl
Večer rýži namočíme do litru vody. Druhý den vodu slejeme, a rýži jemně osmažíme na oleji. Osmaženou rýži vaříme téměř do změknutí v jemně osolené vodě, odstavíme a necháme dojít. Veškerá voda by měla být pryč. Při správném postupu zůstane rýže jemná, chutná a nelepí. Takto připravená může sloužit jako příloha, nebo jako surovina pro další jídlo.

Špenát mražený s vejcem

450 g zmrazeného špenátu,60 g másla,20 g hladké mouky,1 cibule,2 stroužky česneku,1 vejce,1 dl mléka,sůl, mletý pepř

Zmrazený špenát vložíme do nádoby, podlejeme trochou vody a na mírném ohni necháme pomalu rozmrazit. Na rozpuštěném másle (trochu másla necháme) zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme vlažným mlékem a zamícháme do vařícího špenátu. Přidáme utřený česnek, mletý pepř, podle chuti osolíme a dobře povaříme. Krátce před dovařením přidáme rozšlehané vejce, zbylé máslo a občas promícháme, dokud vejce neztuhne.

Syrový bramborový salát

450 g uvařených oloupaných brambor,100 g tvrdého sýra (ementál),100 g měkkého sýra (plísňový),
1 lžíce pažitky nebo petržele,50 g cibule,3 lžíce octa,4 lžíce oleje,špetka mletého černého pepře,
sůl, cukr
Brambory umyjeme, uvaříme ve slupce a oloupeme. Spolu s oběma druhy sýra je pokrájíme na malé kostky. Cibuli a pažitku nadrobno posekáme. Ze soli, cukru, octa a oleje připrávíme nálev, který nalijeme na salát, přidáme pepř a zlehka promícháme. Necháme v chladu uležet. Salát můžeme ozdobit vařeným vajíčkem a podávat s čerstvou zeleninou.

Vařené zelí

600 g zelí,400 g vepřového masa,kmín,mletý pepř, sůl,1 cibule,tuk,2 stroužky česneku,20 g  hladké mouky,2 dl smetany

Zelí rozkrájíme a uvaříme s masem a kmínem, mletým pepřem a solí. Na tuku zpěníme  sekanou cibuli a česnek, zaprášíme moukou, zalijeme smetanou, dobře zamícháme, přidáme zelí s pokrájeným masem, zamícháme a povaříme.

Rýže jako příloha

1 cibule,2 dcl ryže ,kostka hovězího bujónu ,olej rostlinný,voda 4 dcl na porci

Sypanou rýži propereme řádně v sítku pod proudem teplé tekoucí vody dokud není voda čistá a průzračná jinak by při vaření voda pěnila a necháme odkapat. Cibuli nakrájíme nadrobno. Do tlakového hrnce ( papiňáku ) dáme přiměřené množství oleje a cibuli osmažíme do hněda, rýže bude mít pak krasnou nahnědlou barvu a chuť smažené cibulky. Okapanou rýži vsypeme do hrnce a mícháme, hlavně ode dna hrnce !!!, cca 1 minutu. Pak zalijeme rýži odměřeným množstvím vařící vody. Přidáme kostku bujonu. Za stálého míchání a na plném plameni přivedeme do řádného varu. Bujón se musí úplně rozpustit. Tlakový hrnec zavřeme. Vaříme dále 2,5 - 3 minuty ( dvě a půl až tři !!! ). Hrnec odstavíme. Neodpouštět páru, nechladit, musí „dojít“ sama !!! Rýže je hotová, jakmile jde tlakový hrnec otevřít. Hodí se jako příloha všude kde se používá běžně vařená rýže, ale je výborná i samotná.

Rýže

rýže, cibule, sůl, hřebíček, rostliný olej

Rýži propláchneme a vybereme případné nečistoty. Na pekáč dáme trochu oleje a rýži na něm orestujeme do sklovata. Poté přidáme vodu , zde je nutno dodržet poměr vody ku rýži a to je 1,5 dílu vody na 1 díl rýže. (Pokud nedodržíme tento poměr , bude rýže buď rozvařená , nebo nedovařená). Poté podle chuti přisolíme , můžeme též přidat kari koření , tím docílíme žlutého zbarvení a specifické vůně rýže. Přidáme na půl rozkrojenou cibuly s napíchaným hřebíčkem. Přiklopíme pekáč a dáme do rozehřáté trouby. Dusíme při teplotě 200 stupňů asi 20 minut. Po této době rýži zkontrolujeme a ubereme teplotu na 150 stupňů. Dále dusíme dokud se nám z pekáče neodpaří zbytek vody. Takto připravená rýže se nelepí , není rozvařená ani tvrdá a drží tvar. Podává se jako příloha k různým pokrmům.

Rohlíkové knedlíky vařené ve vodě

4 rohlíky,1 hrnek hrubé mouky,1 hrnek mléka,vejce, sůl
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, zasypeme hrubou moukou, zalijeme mlékem s vejcem, osolíme. Promícháme a tvoříme 4 kulaté knedlíky, které ihned vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut, potom je obrátíme a vaříme dalších 10 minut z druhé strany. Vyjmeme, propíchneme vidličkou aby vyšla pára a můžeme podávat.

Pravé knedlíky

2 vejce, 4 dl sodovky, 400 g polohrubé mouky ,8 starších housek, sůl

Sodovku a vejce rozmícháme v misce, osolíme, přisypeme mouku a mícháme měchačkou, až se začnou tvořit na těstě bubliny. Potom přidáme na kostičky nakrájené housky. Nenecháme se zmýlit tím, že to "nedrží pohromadě". Vypracujeme. Rukama namočenýma ve studené vodě uděláme dvě knedlíkové šišky a vložíme je do vařící vody. Vaříme 20 minut, pak otočíme a pokračujeme dalších 10 minut.

Pikantní zelí

0,5 kg kyselého zelí,půl malé hlávky bílého zelí,sladká a pálivá paprika, zelená paprika, cibule, olej, masox, pepř,klobása
Zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kyselé zelí normální zelí,zelenou nakrájenou papriku přidáme masox pepř a dvacet minut dusíme. Pět minut před koncem přidáme nakrájenou klobásu.Dokořeníme sladkou a pálivou paprikou. Podáváme s chlebem.

Pečené tofu kostky

1 kostku bílého tofu,1 - 2 polévkové lžíce sojové omáčky,1 čajovou lžičku drceného kmínu,2 - 4 stroužky česneku,1 čajová lžička zeleninového bujónu ,1 ks cibule,2 polévkové lžíce slunečnicového oleje,voda na podlití

Tofu nakrájíme na středně velké kostky, smícháme s ostatními surovinami, podlijeme trochou vody a pečeme asi 8 - 10 minut ve vyhřáté troubě. Během pečení promícháme. Vhodné k dušenému špenátu, kapustě, zelí, hrachové kaši, bramborám a pod.

Pečené plněné brambory

1,5 kg větších brambor,1 konzerva kukuřice,30 dkg sýru eidam,olej, česnek,bazalka, podravka,sůl

Brambory neloupeme, řádně omyjeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Lžičkou do každé z nich vykrojíme důlek. Připravíme si do misky olej, propasírovaný česnek, sůl, Podravku a bazalku, vše promícháme. Brambory pokládáme postupně do misky, poté vyndáme na plech, dáme péci na asi 45 minut při teplotě 220 stupňů - tedy dokud brambory nejsou na povrchu křupavé. Nakonec brambory naplníme kukuřicí, posypeme sýrem a dáme ještě na několik minut zapéct.

Patizónové kocky

2 patizony o průměru 10 cm,2 lžíce olivového oleje,1 kuřecí prsa pečená nebo vařená,2-3 rajčata,
100 g plesnivý sýr,1 lžíce provensálského koření,1 lžička koření tsasiky,1 lžička koření gyros,trocha soli

Patizony oloupeme, vybereme jadřinec a nakrájíme na kostičky (1x1 cm). Vychlazená vařená nebo kuřecí prsa nakrájíme na kostičky (1x1 cm). Rajčata spaříme vodou, oloupeme a vybereme jádra se štávou, nakrájíme na kostičky (1x1 cm). Plesnivý sýr nakrájíme na kostičky (1x1 cm). Vše opatně smícháme a přidáme koření se solí. Necháme proležet alespon 1/2 hodiny. Podáváme samostatně s jakoukoli přílohou nebo jako přílohu k hl.jídlu.

Orientální rýže

250 g rýže, 30 g másla,1 malá cibule,karí koření,30 g rozinek,30 g mandlí,1 hřebíček, sůl

Rýži přebereme a na sítku třikrát spaříme vařící vodou. Potom propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Rýži a koření karí osmažíme na rozpuštěném másle, zalijeme 350 g vody, přivedeme k varu a přidáme oloupanou cibuli vcelku se zapíchnutým hřebíčkem. Pod pokličkou dusíme doměkka. Mandle zatím spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky, rovněž rozinky propláchneme vařící vodou a necháme okapat. Jakmile je rýže hotová, nakrájené madle i rozinky do ní promícháme.

Nastavovaná kaše

5 brambory ,krupky (2 hrstě ),1 česnek ,sůl, majoránka
Krupky propláchneme v horké vodě, abychom vyplavili kal. Do kastrolu dáme rozkrájené brambory, česnek nakrájený na slabé plátky a sůl. Zalijeme vodou tak, aby vyčnívaly špičky brambor. Přidáme připravené krupky. Vaříme zprudka, až vše projde varem, pokračujeme jen na mírném ohni.Když jsou brambory měkké, jsou měkké i krupky. Přidáme majoránku a ručně  rozštoucháme. Poléváme smaženou cibulkou.

Moravské zelí

1 kg kysaného zelí, hladká mouka,cibule, sádlo, 2 střední brambory škvarky, sůl

Zelí proplachneme a dáme vařit, mezitím připravíme cibulobou jíšku do které nastrouháme jemně oba brambory, kterou také osolíme, Jíšku vmícháme do zelí, přidáme škvarky. Můžeme podávat s pečeným masem a jako přílohu mohou být brambory, knedlík bramborový nebo houskový.

Mexická rýže

2 varné sáčky rýže,100 g uzené slaniny,1 plechovka červených fazolek,2 zelené chili papričky,snítka oregana a petrželky
Uvaříme rýži. Na pánvi mezitím necháme zesklovatět slaninu a nasekané chili papričky, přidáme fazolky podle chuti, krátce podusíme a posypeme bylinkami. Směs vmícháme do uvařené rýže a podáváme.

Kynuté knedlíky

1/2 kg hrubé mouky, 1-2 vejce, 1/2  kostky droždí, 1/4 l vlažného mléka, 1,5 na kostky nakrájeného tvrdého rohlíku (kostka musí mít tvrdé hrany), lžička soli, troška cukru

Z droždí s trochou mléka a cukru - uděláme kvásek. Kvásek a vše ostatní smícháme dohromady a necháme vykynout, v teple, přikryté utěrkou. Vytvoříme knedlíky, obalíme je v mouce a necháme znovu vykynout. Vaří se 25 min. v mírně osolené vodě ( po 12 min. se knedlíky musí otočit ) Po vytažení, ihned propíchat vidličkou nebo špejlí, nakrájet.

Kedlubny s česnekem a sýrem

600 g kedluben,2 stroužky česneku,2 lžíce oleje, sůl, pepř,strouhaný sýr
Česnek rozetřeme a osmahneme na oleji, poté přidáme oloupané, na kostičky nakrájené kedlubny, osmahneme je, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme do změknutí. Všechna voda by měla být vyvařena. Podáváme je posypané strouhaným sýrem.

Kedlubny na smetaně

4 velké kedlubny,špek, 1 velká cibule,smetana sladká,sůl, cukr, ocet,mouka pol.výběrová,zelená petrželka nebo celerová nať

Špek nakrájíme na malé kostičky a zprudka osmažíme. Nakrájenou cibuli osmažíme na osmaženém špeku. Kedlubny nakrájíme na kostky 1x1 cm, trochu osmahneme na cibulce (pro zlepšení chuti a barvy můžeme přidat mrkev na kolečka a cuketu na kostky), osolíme, podlijeme vodou a dáme pod pokličku dusit. Až je měkká,zahustíme moukou rozkvedlanou ve smetaně,případně i trochou světlé jíšky. Po odstavení z ohně přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou ,nebo celerovou nať. Nakonec dochutíme solí , cukrem, trochou octa. Před podáváním necháme alespoň 10 min. rozležet. Podáváme samostatně s přílohou brambor,nebo jako přílohu k masu či párku s bramborama.

Kedlubny na másle

500 g kedluben,50 g másla, vegeta
Kedlubny důkladně oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle a vložíme do hrnce, podlejeme vodou, přidáme vegetu a máslo a dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu k pečeným masam.

Rýže se žampiony na bílem víne

rýže,porek,česnek,olej,sůl,vejce,voda,bílé víno,papriky,žampiony (zeleninu mužeme nahradit mraženou směsí)

Klasickým způsobem si uvaříme rýži. Na pánev dáme olej do kterého přidáme na drobno nakrájený česnek a necháme lehce zarestovat. Přidáme vejce, které jsme si předtím rozmíchali v misce, ale hned nemícháme a necháme částečně srazit. Potom přidáme zeleninu, necháme prohřát a přidáme rýži. Promícháme, dochutíme solí a trochou bílého vína.

Chlebové knedlíky

4 ks krajíce chleba,1,5 hrníčky polohrubé mouky,1 hrnek vody,1 ks prášek do pečiva,sůl

Chleba nakrájíme na kostičky,v míse jej smícháme s moukou,solí a práškem do pečiva,zalijeme vodou a uhněteme těsto. Z těsta vytvarujeme dva knedlíky,které vložíme do vroucí slané vody  a vaříme 20 - 25 min po 10 min knedlíky obrátíme. Tento druh je obzvlášť vhodný především ke zvěřině a ke gulášům.

Hruškové zelí

1 kg hlávkového zelí,50 g másla,1 cibule,sůl dle chuti,2 polévkové lžíce medu,1 celá skořice,cukr dle chuti,vinný ocet dle chuti,trochu bílého vína,3 hrušky

Na másle zpěnit cibulku, přidáme na jemno nakrájené zelí a dusíme do měkka. Když je zelí dostatečně měkké přidáme oloupané (na větší kousky) hrušky. hrušky oloupeme, až když je dáme do zelí, ne dopředu, jinak zčernají. poté dusíme cca 10 min, aby se hrušky zcela nerovařily.

Knedlíky

1/2 l hrubé mouky,1/2 l mléka,2 vejce - z bílku sníh,máslo,sul
Hrnícky vymazat máslem, umíchanou hmotu nalít do 2/3 hrnícku a dát do hrnce s vodou a varit 25 min., Vody nesmí být moc.

Hrachová kaše Jendov puch

500 g hrachu,2 lžíce sádla,1 lžíce mouky,125 ml mléka,česnek,majoránka,sůl

Hrách propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Nabobtnalý hrách vaříme ve vodě, ve které byl namočen. Vaření urychlíme v tlakovém hrnci.Na sádle zpěníme trochu mouky, zalijeme mlékem, povaříme, vmícháme prolisovaný hrách, ochutíme a ještě chvíli povaříme.Podáváme s masem, uzeninou, vejcem a se zeleninovým salátem.

Knedlík bez kvasníc

1/2 kg hrubé mouky,1 vejce,sůl,mléko,2 tuhé housky
Mouku do mísy, přidat celé vejce,osolit, přilévat mléko až vypracujeme tužší těsto. Do těsta vmícháme na kostičky nakrájené housky a vytvarujeme šišku, kterou vložíme do vařící se vody. Vaříme 15 min knedlík otočíme a vaříme dalších 15 min. Knedlíky jsou tuhé a v omáčkách se nerozpatlávají.

Knedlíčky

8 rohlíků, 40 dkg hrubé mouky,40 dkg knemixu, 2 vajíčka,2 hrnky studené vody, sůl
Nakrájíme rohlíky na kostičky a vše se zamícháme v míse s vodou,knemixem a moukou v těsto.Pak uděláme 8 válečků,vložíme do vařící vody na 20 min.Poté knedlíky vyjmeme a nakrájíme na knedlíky.

Hlávkové zelí dušené s ananasem

60 dkg bílého hlávkového zelí,vývar z hovězího masa nebo z vývarové kostky,8 dkg másla, 2 dkg cibule,20 dkg kompotovaného ananasu,lžíce citronové šťávy,trochu citronové kůry,1/8 litru bílého vína, sůl a nepatrně cukru

Nakrouhané zelí dáme do kastrolu a za občasného podlévání vývarem dusíme (odkryté) téměř do měkka. Drobně nakrájenou cibulku zpěníme na másle,přidáme k ní podušené zelí,nadrobno nakrájený ananas,citronovou šťávu,trochu nastrouhané citronové kůry, přilijeme víno, osolíme,osladíme a znovu podusíme. - Výborná příloha k pečeným bílým klobásám s opékanými brambory.

Fazolová příloha s dresinkem

0,25 l červených fazolí ,1 cibule větší ,1 kyselý okurek  ,6 brambory ve slupce,5 dkg osmahnutého uzeného bůčku
Dressing : 1 lžíce hořčice,1 dkg cukr, pepř, sůl,1-2 lžičky ocet,1 lžička citronová šťáva,3 lžíce olej
Uvařené fazole, nakrájenou cibuli, okůrek a brambory oloupané a nakrájené na kostičky dáme do mísy. Zalijeme dressingem, který jsme připravili v uzavřené láhvi, kterou jsme třepali až se vše promíchalo. Vše promícháme a ještě polijeme bůčkem.

Dušené zelí

800 g kysaného zelí,1/2 l. vody,2 lžíce krystalového cukru,1 lžička hladké mouky,1 velká cibule,trochu oleje, sůl, pepř, vegeta, kmín

Nakrájenou cibulku osmažíme na oleji nebo másle dorůžova, přidáme zelí, cukr, sůl, pepř, kmín a trošku Vegety a pod pokličkou dusíme cca 45 minut, podléváme vodou. Jakmile je zelí měkké, dosladíme podle chuti a lehce poprášíme hladkou moukou. Za stálého míchání vaříme ještě asi 10 minut.

Dušené kroupy

30 dkg krupek,3/4 l vody,3 dkg cibule
Na rendlíku osmažíme do růžova cibulku, na ní krátce opražíme vyprané krupky, osolíme, zalijeme vodou, dáme do trouby dusit. Podáváme jako příkrm místo rýže.

Dušená rýže

dlouhozrnná rýže,citronová šťáva,olej, sůl, voda
Rýži vsypeme do pekáčku nebo remoskové mísy,pokapeme cironovou šťávou,pár kapek oleje,popřípadě sůl.Zalijeme vařící vodou díl rýže /2díly vody. Přiklopíme remoskou (pekáčkem)a dusíme.Po cca 10 minutách zkontrolujeme,popřípadě dolijeme vodu(vařící).Za zhruba 20 minut máme dušenou rýži připravenou ke konzumaci. Výborná příloha k jídlům typu Vok.Rýže se může i obarvit vhodným kořením.

Domácí kynuté knedlíky

440 gramů polohrubé mouky, 1/2 kostky kvasnic, 1 vajíčko, 1 hrnek mléka, sůl, 3 rohliky
  
Do mísy navážíme 440 gr polhrubé mouky.Osolíme asi půl kávové lžičky a přidame necelou půlku kostky droždí. To všechno promichame rukou.Pak si ohřejem mléko v mikrovlne troubě jen aby bylo vlažný a zalejeme do středu  mísy s moukou.Přidáme celé vajičko a pořadně prohněteme(já rukama).Necháme 5 min.odpočinout.Nakrájíme na kostky rohlíky a postupně přidávame do těsta a hnětem.Když je houska dobře spojena s těstem přikryjem čistou utěrkou a dáme k teplu.Za 20 min těsto v mise rozpulime a udělame 2 válečky knedliků.Připravíme hrnec vložime napařovač s utěrku mokrou a celý hrnec obložime aby nám neutikala pára pod pokličkou.(do hrnce dáme vodu zároven po napařovač)To vše vaříme 25 min.Knedliky krájime rež.nití.

Čočkový salát se žampiony

1/4 kg  čočky (den předem namočené),1 plechovka sterilované kukuřice cukrové ,1 plechovka sterilovaných žampionů ,1 plechovka sterilovaných sojových bobů (nebo předem namočené a uvařené soj. boby),1 velký kečup,4 cibule ,sojová omáčka, sůl, pepř, olej, chilli koření

Cibuli nakrájíme na kolečka, necháme na oleji zesklovatět a přidáme čočku. Podusíme, až změkne přidáme kukuřici, nakrájené žampiony, boby a zalijeme kečupem, zakápneme sójovou omáčkou a ještě chvíli podusíme. Dochutíme chilli, pepřem, popř. solí. Podáváme za tepla s hranolky a sójovým masem - čína, nebo za studena jako salát.

Česnekové knedlíčky

400 g vařených brambor, 50 g špeku -opraženého, 1 vece,2-3 stroužky česneku, sul, 100 g hruba mouka
Brambory nastrouháme, přidáme mouku ,sul, špek, vejce a česnek .Uděláme těsto ze kterého vytvoříme knedlíky a vaříme asi 15-20 minut ve vroucí vodě.

České knedlíčky

500 g mouky, sůl,1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce,1/4 litru mléka, 2 tvrdé rohlíky

Ve velké  míse promícháme mouku se lžičkou soli a kypřícím práškem. Přidáme vejce a mléko. Vařečkou nebo v robotu směs vypracujeme do hladkého těsta. Rohlíky nakrájíme na drobné pravidelné kostičky, a vmícháme je do těsta.  Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Ruce poprášíme moukou a z těsta vyválíme dva stejně velké válečky o mprůměru 4 - 5 cm. Povrch má být hladký, žádné kostičky ztvrdlého pečiva nesmějí vyčnívat. Oba knedlíky necháme při pokojové teplotě 30 až 60 minut přikryté odpočinout. Ve velkém hrnci přivedeme do varu osolenou vodu a knedlíky do ní vložíme. Ztlumíme teplotu a vodu necháme jen slabě vřít. Občas vařečkou promícháme, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu. Vaříme 20 až 25 minut. Knedlíky necháme na děrované naběračce okapat a kráječem nebo nití je nakrájíme na asi centimetrové plátky. Ihned podáváme na předehřátém talíři.

Červené zelí

1 kg červeného zelí, 80 g sádla, 20 g cibule, sůl, 50 g cukru,1 jablko,10 g hladké mouky, trochu  vinného octa, 1/8 l červeného vína, voda nebo trochu vývaru

Rozpálíme sádlo, přidáme cukr a drobně nakrájenou cibulku, trochu opražíme (necháme zkaramelizovat), přidáme nakrájené a octem pokapané zelí, na plátky pokrájené jablko, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme. Když je zelí poloměkké, zaprášíme moukou, podlijeme vínem a dusíme doměkka.

Červené brambory

brambory,cibule,kořeni papriky sladke,maslo/nebo sadlo
Brambory uvařime. Cibuli nakrajime a dame osmahnout na masle/sadle ne na oleji až bude cibulka osmažena přidejte papriku zamichat a muže se to dat do brambor už uvařenych a udělejte si z nich kaši(štouchané brambory) Je to lepši více osolené Podavá se jako přiloha k masu Dřive narozeni to jedli samotné s kyškou nalitou v taliři hlubokem.

Cibulové brambory

500 g brambor, 4 velké cibule, sůl, olej
Brambory omyjem a nakrájíme na plátky ,které klademe na vymazaný plech.Brambory osolíme a zasypeme cibulí nakrájenou na kolečka. Po 5 až 8 minutach promícháme na plechu a necháme péct tak dlouho dokud nejsou brambory měkké.Hlídáme cibuli aby nezčernala. Podáváme jako přílohu k jídlům a nebo samotné.

Cibulová kaše s jablky

600 g cibule, 600 g kyselých jablek, 100 g másla, podle chuti sůl, 0,2 l šlehačky, špetka cukru
Cibuli a jablka oloupáme a nakrájíme na čtvrtky. Na másle pod pokličkou nejdříve podusíme jablka, pak cibuli; podle chuti osolíme a dusíme do měkka, pak vše prolisujeme přes síto, dáme znovu na oheň; přidáme šlehačku a cukr. Podáváme s pečenými brambory. Kaše je nejlepší z nové cibule.

Brambory ve vlastní šťávě

1 kg brambor,větší cibule, 1 rajče,100 g másla,kmín, sůl

Oloupané syrové brambory nakrájené na menší kousky (čtvrtky, kolečka) vložíme do přetlakového hrnce, zalejeme menším množstvím vody (jen tak, aby kousky byly ponořeny), vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a přidáme kus másla, osolíme a přidáme trochu kmínu. Vše dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu i se šťávou z brambor a cibulí k vepřovému masu, plátku uzeného masa apod.

Brambory opečené na cibuli

1 kg brambor,1 větší cibule,80 g sádla nebo oleje,sůl a pepř
Brambory uvaříme ve slupce, oloupáme a nakrajíme na tenké plátky. Na drobno nasekanou cibuli osmahneme na tuku, vložíme brambory, promícháme je s cibulí a opekáme na tuku do zlatova. Můžeme přidat i stroužek česneku.

Bramborový salát

brambory,vejce,sterilizované okurky,lak/nalev z okurek,mrkev, hrašek,salám, sul,pepř, majolka

Uvařene brambory oloupeme,rozmačkame,přidáme na tvrdo uvařena vajička,majonezu,nakrajeny salam a okurky na jemno,sul pepř,ster..mrkev a hrášek,dale přilívame lak z okurek dle chuti a pojeni salatu,vše řadně promísíme a nechame uležet do druheho dne,na konec posypeme salát najemno nakrajenou pažitkou,petrželkou .

Bramborové pusinky

1 kg syrových brambor,1 vejce,1 prášek do pečiva,polohrubá mouka,sůl,pepř,olej na smažení
Brambory oloupeme a nastrouháme,přidáme vejce,sůl,pepř,prášek do pečiva a mouku.Promícháme a utvoříme těsto husté jako na bramborák. Vykrajujeme lžičkou malé kousky a vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje. Smažíme do růžova.

Bramborové knedlíčky se sýrovými bramborami

4 větší brambory,4 rohlíky nebo housky ,4 vrchovaté polévkové lžíce krupice,4 kávové lžičky soli

Brambory oloupeme a syrové nastrouháme, přidáme na kostky pokrájené housky, krupici a sůl, všechno pořádně prohňahňáme. Upatláme šišky o průměru cca 6 cm. Pokud by snad bylo těsto tak řídké, že by patlání šišek zcela znemožnilo, můžeme si pomoci přidáním houskových kostek nebo trochy strouhanky. Knedlíkové šišky vrazíme do vroucí vody a vaříme cca 1/2 hodiny. Ignorujeme skutečnost, že se trošku odvaří a jak vypadají. Vyjmeme z vody, nakrájíme na kolečka. Podáváme, coby přílohu k pečeni, k uzenému

Bramborové knedlíky

600 g brambor,100 g hrubé mouky a krupice,sůl,2 vejce,3 rohlíky
Ze surovin uděláme 6 šištiček, které vaříme v osolené vodě.

Bramborová kaše s cibulkou

1 kg brambory ,mléko,cibulka,máslo,sůl
Brambory vaříme 20 minut, připravíme na jemno nakrájenou cibulku. Brambory po uvaření rozšleháme za přidání mléka, cibulky a trochy másla, mírně osolíme. Podáváme jako přílohu k různým druhům masa, sekané a pod.

Bramborová dobrota

750 g syrových loupaných brambor,10 g soli,1 vejce,300 g hrubé mouky

Na polití: 80 g sádla,1 větší cibule

Brambory nastrouháme, přidáme sůl,vejce a hrubou mouku.Z dobře promíchaného těsta porcujeme, nejlépe lžící, menší knedlíčky a ve vroucí vodě vaříme asi 8 minut. Na sádle osmažíme na drobno nakrájenou cibuli. Po vyjmutí knedlíčků, přelijeme porce sádlem s cibulkou. Příloha k pečenému vepřovému masu s kysaným zeli.

Bramborové koule

brambory,sůl,pepř,podravka,majoránka,cibule,česnek,vejce,strouhanka,voda na vaření brambor,olej na smažení

Očištěné brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě,necháme mírně vychladnout,tak,aby se daly loupat.Oloupané brambory vložíme do mísy,přidáme veškeré ingredience(cibulku na drobno,česnek prolisovaný)a šťouchadlem vytvoříme hmotu,kterou zpevníme přidáním strouhanky dle uvážení,poté tvarujeme koule velikosti středních rajčat,které řádně obalíme ve strouhance(pouze tím,že je ve strouhance otáčíme,nepoužíváme tedy klasický trojobal).Poté koule smažíme v rozpáleném oleji. Koule jsou fantastickou přílohou ke guláškúm,nebo ostrým směsím.

17. března 2010

Lívance

1/2 l mléka, 40 g krupice, 1 žloutek, 1 lžíce cukru, 2 jablka, na špičku nože prášku do pečiva, sníh ze 2 bílků,
polohrubá mouka na zahuštění, tuk na smažení

Mléko zahřejeme a nasypeme do něj krupici. Když zchladne přidáme žloutek a nastrouhaná jablka. Hmotu
zahustíme moukou s práškem, zamícháme sníh a pečeme do zlatova. Povrch sypeme cukrem se skořicí.

Bublanina ze školy

20 dkg tuku (Hera), 20 dkg mletého cukru, 4 vejce, 20 dkg hladké mouky, 20 dkg hrubé mouky, 3/4 prášku do
pečiva

Tuk, cukr a žloutky třeme v mixéru, přidáme mouku a sníh. Dáme na vysypaný a pomazaný plech a poklademe
ovoce. Potom pocukrujeme.

Bublanina

24 dkg polohrubé mouky, 10 dkg másla, 3 vejce, 15 dkg cukru, 3/4 prášku do pečiva, asi 1/8 l mléka, 26 dkg
ovoce


V míse utřeme do pěny máslo s cukrem, pak přidáváme žloutky. Potom střídavě vmícháváme mléko a mouku
s práškem. Nakonec do těsta jen lehce vmícháme sníh. Těsto dáme na dobře vymazaný pekáč a poklademe
ovoce, které jsme omočili v mouce. Pečeme 30 minut.

16. března 2010

Kapr na česneku

4 kapr ,2 stroužek česnek ,paprika mletá pálivá,2 paprika mletá sladká ,3 lžíce mouka hladká
Porce kapra potřeme česnekem rozetřeným se solí ,obalíme ve směsi papriky a mouky. Kapra opečeme na rozpáleném oleji. Podáváme s  vařenými brambory , nebo chlebem.

Kapr klasický

600 g kapra,3 strožky česneku,3 kl sladké papriky,1 kl pálivé papriky,40 g polohrubé mouky,sůl, 80 g oleje
Kapra nakrájíme na dvoucentimetrové podkovy,které potřeme česnekem se solí.Obalíme v mouce s paprikami a pečeme na oleji.Podáváme s bramborovým salátem

Kapří hranolky

vykoštěné kapří filety,trocha sojové omáčky,hladká mouka,sůl, pepř, vajíčko,koření na ryby ,olej na smažení

Z vykošteného kapra nařežeme cca 1 cm široké hranolky, které naložíme do směsi vejce a sojové omáčky a koření na ryby, podle chuti připepříme a dosolíme.Hranolky necháme uležet, (nejlépe do druhéhodne) po odležení obalíme v hladké mouce a z prudka opečeme ve větším množství tuku. Podáváme s bílým chlebem nebo vekou.