16. března 2012

Čaj proti srdeční slabosti

K posílení srdce je osvědčená směs ze stejných dílů natě truskavce, brutnáku, kručinky a listu břízy. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3 krát denně, ne dlouhodobě.

Bušení srdce

K jeho uklidnění připravíme čaj ze stejných dílů natě brutnáku, routy, meduňky a třezalky. Do hotové půllitrové dávky čaje přidáme po 1 lžičce tinktury z prhy a tinktury z kozlíku. Vypijeme po částech v průběhu půl dne.

Víno na posílení a uklidnění srdce

Deset lžic nasekané petrželové natě i se stonky dáme do 1l bílého vína a přidáme 2 lžíce vinného octa. Vaříme na mírném ohni 10 minut. Vzniklou pěnu sbíráme. Odstavíme, přidáme 5 lžic medu a dobře promícháme. Horké scedíme do lahví, do každé přidáme lžičku silného alkoholu a u-zavřeme. Užíváme 2 lžíce třikrát denně.

Čajová směs na snížení cholesterolu

Tato čajová směs obsahuje stejné díly natě rozrazilu, kopřivy, přesličky a sporýše. Při preventivním užívání střídáme pití tohoto čaje se zeleným čajem, který má podobné ú-činky. Snižování cholesterolu v krvi má i an-tisklerotické účinky a zlepšuje paměť.

Francouzský čaj Antisklerol

Tento známý čaj se skládá ze čtyř dílů listů břízy a natě kopřivy, dvou dílů listů jmelí, k tomu přidáme po jednom dílu natě řeb-říčku, šalvěje, mydlice a přesličky. Tři lžíce směsi zalijeme 3/4 1 vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme, přidáme lžičku tinktury z prhy a v průběhu dne vypijeme v několika dávkách mezi jídlem.

Protisklerotický čaj

Do této pro téměř každého potřebné čajové směsi dáme dva díly natě rozrazilu a po jednom dílu natě routy, kokošky a jmelí. Do hotového čaje ještě přidáme po lžičce jina-nové tinktury a tinktury z prhy. Pijeme 1 až 2krát ročně 2-3 týdny.

Běloruský recept proti skleróze

Prolisujeme větší hlavičku česneku, zalijeme ji 1l horké vody a přidáme šťávu z citronu. Necháme 24 hodin stát a scedíme. Užíváme dvakrát denně 1 lžíci, dlouhodobě.

Angína pectoris-prevence

Čajovou směs připravíme ze stejných dílů natě karbince, srdečníku a květu hlohu. Při prevenci a léčbě anginy pectoris dbáme na dostatečný příjem hořčíku, nejlépe formou výživových doplňků.

Angína pectoris

K prevenci srdeční anginy připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě mochny husí, meduňky a routy. Do obvyklým způsobem připravené 1/2 1 dávky čaje přidáme 20 kapek konvalinkové tinktury a pijeme 3 až 5krát denně. Pitnou kúru děláme jednou ročně v trvání 3-4 týdnů.

Leukopenie – nedostatek bílých krvinek

Při těchto potížích bylinkářské recepty uvádějí, že nejlépe pomáhá čaj ze dvou dílů natě komonice, k níž přidáme jeden díl natě svízele. Jsou to silně působící bylinky, proto je dávkujeme pozorně. Čaj pijeme nanejvýš 7-10 dní, potom uděláme nejméně měsíční přestávku.

Kopřivová šťáva na nízký obsah železa v krvi

Čerstvé mladé koncové výhonky kopřivy rozmixujeme s malým množstvím vody a šťávu vymačkáme. Užíváme třikrát denně 1 lžičku před jídlem. Kopřiva je nejlepší bylinkou na úpravu krvetvorby, bylinkové recepty ji doporučují i při chudokrevnosti a na čištění krve.

Bylinková krev – šťáva na všechny nemoci krvetvorby

Smícháme čtyři díly syrové šťávy z řepy se třemi díly šťávy z černého rybízu, přidáme ještě po jednom dílu šťávy z pampelišky a kopřivy. Pijeme nalačno třikrát denně po 1/2 dl.

Srdeční kapky podle manželů Theissových

Ke dvěma dílům tinktury z meduňky přidáme po jednom dílu tinktury z kozlíku lékařského, máty a hlohu. Užíváme při srdečních potížích jednorázově 20-30 kapek v trošce vody. Když nemáme tinkturu, připravíme si kapky ze směsi nadrobno nasekaných bylin v uvedeném poměru, které necháme macerovat v silném alkoholu.

Chudokrevnost

Dvě lžíce čerstvě pomletých semen fenyklu macerujeme v 1l červeného vína 7-10 dní, občas protřeseme. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně mezi jídlem v době dopolední a odpolední svačiny.

Anémie – chudokrevnost

Při nedostatku červených krvinek připravíme čajovou směs ze dvou dílů natě kopřivy, k níž přidáme po jednom dílu natě zeměžluče a třezalky. Tento čaj podporuje tvorbu krve a optimalizuje její složení.

15. března 2012

Migréna

Jeden ze starých receptů doporučuje šálek kávy bez cukru se šťávou z citronu, za 2-3 hodiny tuto proceduru opakujeme.

Aromaterapeutický obklad na bolesti hlavy

Uděláme bylinnou směs ze stejných dílů natě levandule, majoránky a máty. Pět lžic této směsi krátce povaříme v 0,5 1 vody, necháme přikryté vychladnout a uděláme na 20-30 minut obklad na čelo a temeno hlavy. Ještě předtím užijeme 0,5 lžičky kozlíkové tinktury ve sklenici vody. Tento obklad pomáhá i při migréně.

Na bolest hlavy

Vymačkáme 2 dl čerstvé šťávy z natě třezalky a přidáme 3 dl žitné pálenky. Zamícháme a necháme 24 hodin stát. Při a-kutní bolesti hlavy užíváme 10 kapek na kostce cukru. Když bolesti neustupují, po 2 až 3 hodinách proceduru zopakujeme.

Bolesti hlavy

Starý polský recept doporučuje čajovou směs, do níž dáme po dvou dílech květu heřmánku a lípy, po jednom dílu natě meduňky, máty, třezalky a komonice. Čaj připravený obvyklým způsobem pijeme několik dní.

Proti chronickým bolestem hlavy

K 1 lžíci natě tymiánu přidáme 1 sáček porcovaného zeleného čaje. Zalijeme 1/2 1 vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme a hodně teplý čaj vypijeme během několika hodin.

Čaj proti chronickým bolestem hlavy

Příčinou je většinou těžká, špatná a nadměrná strava, proto kromě jejího odstraňování zaměříme pozornost na trávicí orgány. Smícháme stejné díly natě dobromysli, meduňky a květu měsíčku. Čaj z této směsi pijeme delší dobu. Pro změnu můžeme vyzkoušet i některý recept na zlepšení trávení.

Prášek na snížení chuti k jídlu

Sušené kukuřičné blizny pomeleme na kávovém mlýnku. Když nás neustále trápí pocity hladu, užíváme 1/2 hodiny před hlavním jídlem čajovou lžičku prášku s troškou vody. Další lžičku prášku vezmeme 15 minut po jídle. Kúra trvá asi 14 dní, opakujeme ji až po stejně dlouhé přestávce.

Čajová směs na snížení chuti k jídlu

Její hlavní složkou je nať svízele. Ke třem dílům této drogy přidáme ještě po jednom dílu natě tužebníku a listu břízy. Čaj připravený obvyklým způsobem nesladíme, pijeme 2-3 krát denně.

Hroznová kúra na hubnutí

Před každým jídlem a večer před spaním vypijeme Šálek čerstvé hroznové stavy zředěné polovičním množstvím vody nebo zkonzumujeme trochu hroznů. Hroznový cukr nezpůsobuje přibírání na váze, ale upravuje látkovou přeměnu cukrů, čímž přispívá ke snižování hmotnosti

Čajová směs na podporu hubnutí

Smícháme stejné díly listu břízy, maliny, natě celíku, květu bezu a na prášek pomleté krušinové kůry. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme dvakrát denně po polovině množství. Tento čaj mírně projímá a odvodňuje organismus, tím mu pomáhá zbavit se tělesné hmotnosti.

Lžičník proti obezitě

Podle bylinkáře Karla je lžičník lékařský nejlepším prostředkem proti obezitě. Můžeme ho konzumovat v syrovém stavu, pít denně 1 dl čerstvé šťávy nebo čaj ze sušené drogy.

Čekanka proti obezitě

Podle starého receptu pravidelné pití čaje z kořene čekanky nebo kávy – cikorky pomáhá zbavit se přebytečných kil Čekankový čaj prospívá i vnitřním orgánům a snižuje hladinu cukru v krvi.

Bylinná šťáva na zhubnutí

Odstavíme stejné množství čerstvých kořenů petržele, celeru a fenyklu. Pijeme dvakrát denně nalačno po 1 dl šťávy.

Čajová směs na hubnuti

Smícháme stejné díly nastrouhaných kořenů lékořice, pýru, pampelišky, celeru a petržele. Dvě lžíce směsi dáme do 1/2 1 vlažné vody a necháme na teplém místě 12 hodin macerovat. Scedíme a pijeme ráno a večer, ne dlouhodobě.

Čajová směs proti obezitě

Do 1 l vody dáme 2 lžíce sušených rozdrcených plodů trnky a 20 minut povaříme. Přidáme po 2 lžících květů trnky a přesličky, necháme 15 minut vyluhovat a scedíme. Celou dávku tohoto lahodného čaje vypijeme během dne. Čaj nejen podporuje úbytek na váze, ale také čistí krev a prospívá ledvinám a játrům.

14. března 2012

Obrácené řízky s česnekem

4 kotlety, 4 stroučky česneku, 1-2 vejce, strouhanka, pepř, sůl, 2 cibule, 100 g anglické slaniny, olej
Řízky naklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme. Obalíme ve strouhance a v rozšlehaném vejci. Osmažíme na oleji (4 min. na každé straně), naklademe do pekáče, posypeme cibulí a na plátky nakrájenou slaninou. Pečeme asi 30 minut.

Vraní zob

1 kg vepřové kýty, sterilované kukuřici, hrášek, petržel, mrkev, okurky, cibuli, 100 g šunky, máslo, olej, vegeta, pepř, sůl

Maso nakrájíme na kostečky, osolíme, opeříme, zakapeme olejem a necháme odležet. Pokrájíme jemně cibuli a šunku, do mísy namícháme zeleninu. Na rozpáleném oleji opečeme maso, přidáme zeleninu, prohřejeme, přidáme šunku, dochutíme vegetou a máslem. Podáváme s pečenými brambory.

.Česnekový olomoucký řízek

600 g vepřové kýty, 80 g cikánské pečeně, sůl, 8 stroužků česneku, 40 g hořčice, tuk

Nakrájíme řízky, naklepeme, posolíme a na jedné potřeme rozetřeným česnekem a hořčicí. Na půlku potřené strany položíme cikánskou pečeni, plátek přehneme, přichytíme špejlí. Pomalu opečeme na mírném ohni, cca 8 min. na jedné straně.

Rychtářský řízek

4 kotlety, 3 stroučky česneku, 200 g paprikového bůčku,  cibule, 150 g šunky, 200 g nivy, sůl, pepř, olej

Kotlety bez kosti naklepeme, osolíme a opepříme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do hněda a těsně před dokončením přidáme hrubě posekaný česnek. Tuto hmotu položíme na polovinu řízku, položíme plátek nivy, řízek přehneme, zaklepneme okraje a pečeme asi 5 minut na každé straně.

Brněnský řízek

400 g vepřové kýty, sůl, hladká mouka, vejce, mléko, strouhaná houska na obalování, 150 g sádla, 20 g másla, 120 g šunky, 50 g sterilovaného hrášku, 2 vejce 
náplň: Na pánvi rozehřejeme máslo, pokrájenou šunku a necháme prohřát. Pak přidáme sterilovaný okapaný hrášek, vejce, osolíme a necháme ztuhnout

Vepřovou kýtu nakrájíme na 4 řízky, které opatrně naklepeme, osolíme, a naplníme. Po naplnění přeložíme jako taštičky, okraje paličkou sklepneme, obalíme a smažíme zvolna na sádle. Vhodná příloha bramborová kaše maštěná máslem a meruňkový kompot.

Řízky naruby

plátky vepřové kýty nebo kotlety, anglická slanina, olej, vejce, cibule, česnek, strouhanka
Řízky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance a rozšlehaném vejci a osmažíme na oleji. Do pekáčku postupně pokládáme plátky slaniny a cibule, smažené řízky, na které opět klademe slaninu a cibuli, které tvoří také poslední vrstvu. Zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 25 min.

Černý rybíz na revma

Vysoký obsah účinných látek v jeho plodech patří mezi nejlepší revmatické přírodní prostředky, proto jej revmatici mají konzumovat co nejčastěji a v různých formách, jako kompot, čerstvou šťávu, ale i ve formě čaje ze sušených plodů a listů. Rybíz patří mezi všeléky, ale jeho všestranně prospěšné účinky na celý organismus se nejlépe projeví právě při revmatismu.

Paprika proti revma

Podle tohoto starého receptu uděláme z mleté pálivé papriky tinkturu tak, že k jednomu dílu papriky dáme devět dílů bílého destilátu. Tinkturou potíráme bolavé končetiny.

Tinktura na revmatické bolesti

Láhev naplníme mladými výhonky borovice a smrku, trochu namačkáme a zalijeme lesanou. Na 1 dl lesany přidáme 10 acylpyri-nů, necháme 10-14 dní za občasného protřesení macerovat a používáme až do spotřebování k potírání bolestivých svalů a kloubů.

Masážní tinktura na revmatické bolesti

Naplníme vhodnou láhev nadrobno nasekanou bylinkovou směsí stejných dílů květů a oloupaných nasekaných plodů jírovce, natě rozmarýnu a čerstvých kořenů kostivalu. Zalijeme lesanou a necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat na slunném místě. Po scezení máme lék na všechny revmatické bolesti, jímž bolavá místa masírujeme a opakovaně potíráme.

Revmatické onemocnění

Použijeme směs stejných dílů vrbové kůry, listu břízy, rybízu, natě přesličky a pýru. Při revmatických onemocněních omezujeme ve stravě lilkovité potraviny.

Čajová směs na revmatické onemocnění

Hlavní složkou této směsi je nať tužebníku. K jeho třem dílům přidáme po jednom dílu natě fialky, květu bezu a kořene pampelišky. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3 krát denně.

Voda v koleně

Květy heřmánku zalijeme malým množstvím mléka oslazeného medem a krátce povaříme. Necháme stát a hustý odvar i s heřmánkem dáme v tenké vrstvě na plátno, polijeme vaječným bílkem, přiložíme na koleno a teple zabalíme, nejlépe na noc. Přes den léčbu doplníme přiložením křenové placky.

Ústřel- hexnšus

K uvolnění záchvatu a zmírnění bolestí doporučují bylinkové recepty obklad z třezalkové natě. Dáme ji napařit na sítku v hrnci nebo povaříme v malém množství vody. Potom dáme do plátna a teplý obklad přiložíme na kříže. Přikryjeme teplou dekou, necháme působit 10-15 minut a opakujeme vícekrát.

Úbytek kostí

Tato tzv. anglická nemoc napadá pohybové orgány. Starší bylinkové recepty doporučují ořechovou koupel Čtyři hrsti nasekaných ořechových listů nebo oplodí ořechu krátce povaříme v 2-3 1 vody, necháme přikryté vyluhovat a scedíme do vanové koupele.

Osteoporóza – odvápnění kostí

K léčbě a prevenci této nemoci pijeme denně obvyklou půllitrovou dávku čaje z řebříčku, k němuž přidáme lžičku mletého nebo na prášek roztlučeného semene pískavice.

Obklad na vykloubeniny

Do 1/4 kg čerstvého tvarohu zamícháme 2 lžíce tinktury z prhy a kostivalu. Rozetřeme na kousek plátna na tloušťku asi 2 cm do vhodného tvaru podle místa vykloubení. Přiložíme, převážeme a necháme působit, dokud tvaroh nevyschne.

13. března 2012

Zapékané bulky

4 bulky, 2 cibule, 300 g mletého hovězího masa,2 lžíce oleje,2 lžíce kečupu, lžíce sojové omáčky,sůl a pepř,tvrdý sýr
Housky rozřízneme a střídku natrháme na malé kousky. Na pánvi rozpálíme olej,přidáme maso a osmahneme. Trochu podlijeme vodou a dusíme doměkka. Až je maso měkké, necháme vodu vydusit, přidáme pokrájenou cibuli společně se střídkou a ještě trochu osmahneme. Sejmeme z plotny a ochutíme solí, pepřem, kečupem a sojovou omáčkou. Housky rozpečeme v troubě dokřupava, vložíme do každé kousek sýra, naplníme masovou směsí a zasypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v horní části trouby dokud se sýr neroztaví(asi 8 minut při 200°C).

Zelná bába

1 veka, 600 g hlávkového zelí, 3 jitrnice, 2 cibule, 100 g plátkového sýra, kečup, sůl, drcený kmín, olej, 2 vejce, 100 ml mléka
Plátky veky nasypeme do mísy a pokropíme vodou.Na troše oleje zpěníme jednu pokrájenou cibuli, přidáme nakrouhané zelí a za stálého míchání osmažíme do poloměkka. Nakonec vmícháme trochu soli a kmínu. Druhou cibuli rovněž necháme zpěnit na troše oleje, přidáme jitrnice ze kterých jsme sloupli střeva a za stálého míchání rozehřejeme na kašovitou hmotu. Zapékací misku nebo pekáč vymažeme a vysypeme moukou. Na dno naskládáme navlhčené plátky veky. Pokryjeme je vrstvou jitrnicového prejtu a zakryjeme dalšími plátky veky. Na ně urovnáme vrstvu zelí, znovu plátky veky. Na ně rozložíme sýr a pokapeme ho kečupem. Zakryjeme poslední vrstvou veky, přitlačíme a lehce pokropíme olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zezlátnutí povrchu (asi 20 minut). Pak zalijeme vejci rozšlehanými se solí a mlékem, vrátíme do trouby a necháme zapéct do sražení vajec.

Zapékaná cuketa z mletým masem

cuketa, 0,5 kg mletého masa, 200 g rýže, cibule, sýr na strouhání, smetana, česnek, sůl, černý pepř, sladká paprika, olej, tuk na vymazání, muškátový oříšek
Rýži uvaříme klasickým způsobem. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme lehce na oleji. Přidáme mleté maso a koření a dusíme do změknutí masa. Cuketu nakrájíme na kostičky a rozložíme do zapékací mísy vymazané tukem. Na ni navrstvíme maso a nakonec uvařenou rýži. Celé zalijeme smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Můžeme přidat špetku muškátového oříšku. Zapékáme cca 20 minut.

Zapečené kuřecí řízky se slaninou

6 kuřecích prsních řízků, 200 g anglické slaniny, 200-300 g sýra (eidam, niva), 2-3 cibule, česnekový pepř Kotányi (nesehnala jsem, nahradila kombinací mletého pepře a sušeného česneku), sůl, máslo na vymazání misky, trochu oleje
Řízky naplocho rozpůlíme a z obou stran lehce osolíme.Zapékací misku vymažeme máslem, sýr nastrouháme. Dno misky vyložíme plátky anglické, na ně naskládáme maso. Poprášíme kořením, posypeme pokrájenou cibulí a strouhaným sýrem. Znovu anglickou, maso, koření, cibule, sýr, a ještě jednou celé zopakujeme. Poslední vrstvu sýra pokapeme olejem. Přikryté vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a pečeme asi 20 minut. Pak odkryjeme a dalších 15 minut dopečeme. Podáváme teplé s bramborami a zeleninovým salátem nebo studené s pečivem a zeleninovou oblohou.

Zapečená rýže

uvařená rýže, vařené nebo pečené maso, brokolice, tvrdý sýr, 3 vejce, trochu mléka, sůl, koření na rýži, mletý pepř, tuk na vymazání pekáče
Brokolici rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě. Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme tukem. Na dno urovnáme uvařenou rýži a posypeme kořením na rýži. Na mi urovnáme pokrájené pečené nebo vařené maso, opepříme a dáme vrstvu brokolice. Posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme osoleným mlékem, ve kterém jsem rozšlehali vejce. Vložíme do vyhřáté trouby a při 200°C zapečeme asi 20 minut.

Rýžový nákyp s brokolicí

250 g rýže,  brokolice, 150 g šunky, 200 g eidamu, 50 g másla, 4 vejce, sůl, pepř, lžička vegety, lžíce másla a 2 lžíce strouhanky - na vymazání a vysypání zapékací misky
Rýži uvaříme doměkka. Brokolici rozebranou na růžičky povaříme 4 minuty v páře. Sýr nastrouháme, šunku drobně nakrájíme. Máslo utřeme se žloutky přidáme rýži, brokolici, polovinu sýra, osolíme, opepříme, okořeníme vegetou a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Směsí naplníme vymazanou a vysypanou zapékací misku a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 15 minut. Poté nákyp posypeme zbývajícím sýrem a dopečeme.

Zelí zapečené s masem a rýží

hlávka zelí, 250 g rýže, 500 g mletého masa, cibule, 5 stroužků česneku, 4 lžíce rajského protlaku, 1-2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, kmín, 1 dl mléka, 2 vejce


Zelí rozkrojíme na poloviny a uvaříme v osolené vodě (asi 5-8 minut). Pak scedíme a pokrájíme na nudličky. Rýži uvaříme jak jsme zvyklí. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme maso, prudce orestujeme, osolíme, opepříme, okmínujeme, podlijeme troškou vody a 10 minut dusíme pod pokličkou. Pak přidáme protlak, rozmačkaný česnek a promícháme. Zapékací misku nebo pekáč vymažeme olejem nebo máslem. Rozložíme do něho rýži, na ni navrstvíme maso a přikryjeme kapustou. Osolíme, opepříme a vložíme do vyhřáté trouby (200°C). V mléce rozšleháme vidličkou celá vejce, osolíme, opepříme a po deseti minutách pečení rovnoměrně rozlijeme po povrchu kapusty. Vrátíme do trouby a ještě asi 10 minut necháme zapéct.

Francouzské brambory netradičně

1 kg brambor uvařených ve slupce, cibule, cuketa, 2 nožičky klobásy, kelímek zakysané smetany (150 g), 2 vejce, vrchovatá lžíce plnotučné hořčice, lžička koření gyros, sůl, mletý pepř, tvrdý uzený sýr, olej nebo sádlo na vymazání pekáče

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a polovinu rozprostřeme do vymazané zapékací misky nebo pekáče. Osolíme, opepříme a urovnáme vrstvu na půlkolečka pokrájených klobás. Posypeme pokrájenou cibulí, na kostičky nakrájenou cuketou a přikryjeme druhou polovinou brambor. Osolíme, opepříme. Do misky rozklepneme vejce, přidáme smetanu, hořčici, gyrosové koření, osolíme a vidličkou rozšleháme. Tuto hmotu rozetřeme na brambory. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po dvaceti minutách posypeme povrch strouhaným sýrem. Dopečeme do roztavení sýra.

Francouzské brambory

1 kg brambor, 6 špekáčků, 1 - 2 cibule, 3 - 4 nakládané okurky, 4 vejce, 1 dl mléka, sůl, mletý pepř, olej
Brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme a nakrájíme na kousky. Pekáč vymažeme olejem, rozložíme do něj polovinu pokrájených brambor. Osolíme. Špekáčky nakrájíme na kostičky a rozložíme na brambory. Cibuli a okurky pokrájíme nadrobno a nasypeme na špekáčky. Přikryjeme druhou polovinou brambor, opět lehce osolíme. Celá vejce rozšleháme vidličkou s mlékem, osolíme, opepříme a rovnoměrně rozlijeme na brambory. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a zapékáme asi 30 minut.

Brokolice zapečená se sýrem a parky

brokolice, 200 g jemných nebo kuřecích párků, 200 g nivy, 200 g tvrdého sýra, cibule, sůl, pepř, žloutek, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky,  250 ml mléka, kousek másla nebo hery na vymazání

Brokolici rozkrájíme na menší kousky, vložíme do vařící osolené vody a asi 5 minut povaříme. Zcedíme a propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na kostičky, párky na kolečka. Oba sýry nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a za stálého míchání uvaříme bešamel. Přidáme do něho asi 2/3 tvrdého sýra a mícháme, dokud se úplně neroztaví. Bešamel osolíme a opepříme a až není vařící, vmícháme žloutek. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme tukem, a urovanáme do něj na kousky nakrájenou brokolici. Posypeme pokrájenou cibulí, na ni navrstvíme párky a zasypeme nivou. Nakonec přelijeme bešamelem. Povrch posypeme zbytkem tvrdého sýra a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu asi 40 minut. Podáváme s vařenými bramborami.

Brambory zapečené se sójovým granulátem

7 brambor,  krabička sójového granulátu cca 100 g, cibule, lžíce másla,  malá plechovka sterilovaného hrášku, vejce, 2 dl mléka, 100 g strouhaného eidamu, sůl
V hrnci přivedeme k varu litr osolené vody, přisypeme granulát a bez pokličky vaříme 15 minut. Zcedíme, případně vymačkáme přebytečnou vodu. Na másle zpěníme cibuli, přidáme granulát a osmažíme. Oloupané očištěné brambory pokrájíme na menší kostičky, smícháme s okapaným hráškem a opečeným granulátem, osolíme, promícháme a nasypeme do zapékací misky vytřené máslem. Vložíme do studené trouby, zapneme na 200°C a pečeme odkryté, dokud nejsou brambory téměř měkké. Pak je zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem a posypeme sýrem. Vrátíme do trouby a dopečeme dorůžova.

12. března 2012

Kostivalová lesana

Omytý čerstvý kořen nařežeme na drobné kousky a hned dáváme do sklenice, v níž už máme nalitou lesanu. Kořen totiž „srůstá“, jako by chtěl ukázat své léčivé účinky na zlomeniny kostí. Nádobu naplníme tak, aby droga byla dobře ponořená. Na 1 dl lesany přidáme 2 lžičky tinktury z prhy a necháme 2-3 týdny na teplém místě macerovat. Necedíme, kořeny necháme ve sklenici a le-sanou potíráme i masírujeme bolavá místa. U zlomenin, vykloubenin a natržených svalů uděláme obklad.

Bezová koupel nohou

Tato koupel je určená proti onemocnění po silném promrznutí, promočení, dlouhém pobytu v chladnu apod. Dvě hrsti květů bezu krátce povaříme v 2-3 1 vody a necháme přikryté pomalu chladnout na teplotu, kterou sneseme. Na rozproudění krevního oběhu si můžeme dát skleničku alkoholu. Nohy koupeme 15-20 minut a udržujeme co nejvyšší teplotu doléváním horké vody. Současně pijeme bezovo-lipový čaj a vezmeme větší dávku vitaminu C. Uložíme se pod teplou peřinu a podle možnosti se i vypotíme.

Křeč v noze

Na uvolnění křečí v noze pomáhá přiložit rozdrcený list kapradě a nechat jej působit, dokud se křeče neuvolní. U chronických křečí koupeme nohu v silném odvaru nebo ji jím opakovaně potíráme a masírujeme, současně pijeme protikřečový čaj .

Nadměrné pocení nohou

K odstranění této nepříjemnosti smícháme dva díly alpy a jeden díl ovocného octa. Touto směsí zalijeme nadrobno nasekanou nať přesličky, aby byla ponořená, a necháme za občasného protřesení 10-14 dní macerovat. Ze silného odvaru dubových listů nebo kůry uděláme koupel nohou a po něm roztok opakovaně vtíráme do pokožky nohou.

Jánův olej

Vhodnou sklenici naplníme nasekanou natí třezalky, mírně namačkáme. Zalijeme panenským olivovým olejem a necháme 4-6 týdnů na slunci, dokud olej nezčervená. Scedíme a vymačkáme. Používáme na potírání bolestivých kloubů, kožních poranění a jako univerzální lék k vnějšímu použití.

Křenový ocet

Najemno nastrouhaný kořen křenu zalijeme ovocným octem, aby přesahoval drogu asi o 2 cm. Necháme 14 dní macerovat, pro-pasírujeme a tímto octem opakovaně potíráme bolavá místa.

Křenová placka

Nastrouhaný kořen křenu smícháme s troškou mouky, másla a přírodního octa. Dáme do tenkého plátna, vytvarujeme plac ku a přikládáme na bolavé místo, které chráníme před podrážděním pokožky bylinkovou mastí nebo kosmetickým krémem. Placku necháme působit nejvíce 30 minut, opakujeme až za několik hodin. Výborně „vytáhne“ každou bolest, můžeme ji použít i na jiné bolesti, například v boku při zánětu pohrudnice.

Na bolesti pohybového ústrojí

Smícháme nastrouhaný křen s nastrouhanými brambory, z nichž předem vymačkáme šťávu. Pokožku před použitím obkladu chráníme léčivým olejem nebo mastí.

Obklad na bolesti pohybového ústrojí

Pomeleme kořen zázvoru a přidáme asi 1/4 objemu mletého semene hořčice nebo lnu. Všechno rozmícháme s malým množstvím vroucí vody na kasičku. Tu vložíme do jemné ponožky nebo plátna, ohřejeme nad parou a přikládáme na bolavé místo po 1/2 hodině několikrát denně.

Kostivalový obklad

Kostival patří mezi nejlepší rostliny k léčbě všech bolestí svalů, vykloubenin a zlomenin. Sušený kořen pomeleme na prášek, přidáme trochu panenského oleje a horké vody a vymícháme na kaši. Ještě teplé natřeme na lněný hadřík, přiložíme na bolavé místo a o-vážeme. Stejný obklad můžeme udělat i z pomačkaných čerstvých listů kostivalu nebo devětsilu.

Obklad na bolesti kloubů

Tento obklad z receptur 19. století použijeme při bolestech kolen, loktů nebo ramen. Uvaříme brambory ve slupce, rozmačkáme a přidáme poloviční objem pomletého čerstvého nebo sušeného kořene kostivalu. Dáme na plátno, pokapeme tinkturou z pr-hy, přiložíme na bolavé místo, ovážeme a necháme působit přes noc.

Obklad babičky Múhlbacherové

Tento obklad podle receptu významné bylinkářky slouží na otoky a různé jiné vnější bolesti. Nastrouhané syrové brambory u-vaříme v malém množství mléka na řídkou kaši, přidáme asi 1/3 objemu ovesné mouky, dobře rozmícháme a upravíme mlékem na hustotu kaše. V tenké vrstvě dáme do plátna a teplý obklad přikládáme na bolavé místo, každé 2 hodiny měníme. Nakonec jen pro-masírujeme a potíráme rozmarýnovo-levan-dulovým olejem.

Recept na chronický zánět kloubů

Čajovou směs připravíme ze stejných dílů natě pampelišky, kopřivy, přesličky, řebříčku, listu břízy a ořechu. Čaj připravený obvyklým způsobem pijeme 2-3krát denně během 6 týdnů.

Domaci lek na Ischias

Vymačkáme stavu z čerstvých bezových plodů a smícháme s červeným vínem v poměru 1:1. Užíváme dvakrát denně 1 lžíci. Bolavá místa potíráme a masírujeme Jánovým olejem.

.Ischias

Jedná se o bolesti nervového původu, proto zaměříme pozornost i na tuto oblast. Připravíme čaj ze stejných dílů natě meduňky, levandule, třezalky a chmelových šišek. Do hotového čaje přidáme lžičku tinktury z kozlíku. Zevně přikládáme obklad z listů devětsilu.