3. září 2010

Řízky dvakrát obalené

4 kuřeci řízky, kořeni na kuře, bazalka, strouhanka, 4 vejce, hladka mouka, olej

Řizky naklepeme a posypem kořenim a bazalkou, obalime v mouce potom vajičku pak ve strouhance pak zase ve vajičku a ještě jednou ve strouhance, smažime na panvi na jedne straně na velkem ohni cc 1min aby na řizku se objevila tvrdši vrstva strouhanky, pak řizky otočime a smažime asi 7 min na mirnem až malem ohni.

Řízek v těstíčku

4 kuřecí řízky, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, lžička čerstvě nastrouhaného křenu, špetka soli, špetka mletého pepře, 4 lžíce oleje

Omyté a osušené řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vejce našleháme s moukou a křenem. V tomto těstíčku obalíme připravené řízky a pak je na oleji osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

Řízek se sýrem

4 vepřové řízky, sůl, pepř, 4 plátky tvrdého sýru, 4 plátky šunky, 2 vejce, hladká mouka, tuk, strouhanka, citronová šťáva

Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe plátky šunky, plátky sýra a přehneme na polovinu. Okraje sklepeme paličkou, pak obalíme v trojobalu a na horkém tuku osmažíme po obou stranách. Na talířích pokapeme citronovou šťávou.

Řízek s medovými bramborami

4 vepřové řízky, stroužek česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce oleje, lžička mletého hřebíčku, špetka pepře, sůl, 20 malých brambor, 7 lžic másla, kysaná smetana, 2 lžíce medu, balíček zeleného hrášku

Utřeme oloupaný stroužek česneku a smícháme ho s rajským protlakem, 1/2 lžičky soli, olejem, mletým hřebíčkem a pepřem. Marinádou potřeme řízky a necháme 2 hodiny uležet. Několikrát je obrátíme. Brambory vaříme ve slupce. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce tuku a osušené a nasolené řízky usmažíme. Plátky vyjmeme z pánve a necháme stát na teple. Vypečenou šťávu zředíme připravenou marinádou, smícháme s kysanou smetanou a dochutíme. Uvařené brambory oloupeme. Na jiné pánvi rozpálíme zbylý tuk a necháme v něm zkaramelizovat med. Karamel pak promícháme s brambory, které po vyjmutí osolíme. Hrášek povaříme 5 minut ve slané vosě a promícháme s omytým a jemně pokrájeným salátem. Vše dochutíme. Omáčku podáváme v misce.

Řízek na pivu

600 g vepřové kýty, 2 větší cibule, 1 dcl piva, 4 lžičky hořčice, vejce, mouka, strouhanka, sůl, pepř, olej

Cibuli nakrájenou na kolečka marinujeme v pivu. Nakrájené maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Na jednu polovinu masa dáme marinovanou cibuli, druhou přeložíme a konce sklepeme. Řízky oalíme v trojobalu a na oleji usmažíme.

Plněný řízek

4 větší vepřové řízky, 4 tenké plátky šunky, 4 plátky olomouckých tvarůžků, hladká mouka na obalení, vejce, 2-3 lžíce  mléka nebo vody, strouhanka na obalení, tuk na smažení

Vepřové řízky naklepeme do šířky, osolíme a opepříme. Poklademe malými plátky šunky a plátky tvarůžků. Přehneme na polovinu a okraje sklepneme paličkou, aby náplň při úpravě nevytékala. Připravené řízky obalujeme v hladké mouce, namáčíme v rozšlehaném vejci s trochou mléka a obalujeme ve strouhance. Vkládáme do pánve z rozpáleným olejem a smažíme po obou stranách do červena. Usmažené řízky necháme okapat a podáváme s brambory, bramborovou kaší  nebo s chlebem.

Řízek marinovaný

kuřecí prsa, solamyl, vejce, bílý jogurt, koření dle chuti (curry grill), pepř, sůl, strouhanka, olej na smažení

Kuřecí prsa naklepat, opepřít a naložit do marinády z bílého jogurtu, 1 vejce, lžičky solamylu, koření (bez soli). Ponechat v marinádě do druhého dne. Vyjmout z marinády, osolit, obalit ve strouhance a osmažit jako řízek. Výhodou je, že díky působení jogurtu nehrozí vysušení masa při příliš dlouhé úpravy.

Řizky s olomouckými tvarůžky

vepřová kýta pro 4 osoby / 600 g/, olomoucké tvarůžky, šunka, sůl, pepř, vejce, hladká mouka, strouhanka

Plátky vepřové kýty naklepeme jako řízky, posolíme, popepříme, naklademe 1-2 plátky šunky, položíme olomoucký tvarůžek ,kýtu přehneme ( vytvoří se kapsa), okraje sepneme, nebo sklepeme paličkou a obalíme v trojobalu ( raději dvakrát ). Potom osmažíme klasickým způsobem! Jako přílohu podáváme brambory, hranolky, krokety.

Řízky v solamylu

kuřecí maso, olej, cibule, sojová omáčka, vegeta, červená paprika, grilovací koření, sůl, solamyl, vejce

Kuřecí řízky nakrajíme na kousky přidáme 2 vejce, vegetu, sojovou omáčku ,sůl ,červenou papriku, grilovací koření ,2 lžíce solamylu, trochu oleje, na jemno nakájenou cibuli a vše smícháme. Necháme asi 1hodinu uležet.Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme malé placičky.

Řízky s vločkami a se sýrem

5 lžic ovesných vloček, 5-7 lžic vody nebo mléka, 3 lžíce hladké mouky, 5 dkg tvrdého sýra, půlku pórku, půlku čínského zelí, 1-2 vejce, oregáno, špetku mletého pepře

Vločky rozmícháme s vodou nebo mlékem a necháme asi 30 min. nabobtnat. Pak přidáme ještě hladkou mouku, sůl, oregáno, pepř, promícháme a přidáme ještě jemně nastrouhaný sýr, jemně nakrájený pórek a čínské zelí, vejce, všechno dobře promícháme a smažíme na pánvi na rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova: rozetřeme na pánvi jako pramboráky, jen na velikost menších řízečků. Na talíři je můžeme dozdobit nastrouhaným sýrem, zeleninou, kečupem. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Řízky se šlehačkou

4 kuřecí řízečky, rýže (cca pro 4 osoby), olivový olej, sůl, pepř, kečup, šlehačka (smetana na šlehání), čtyři žloutky, hrst hladké mouky, kousek másla, 20 dkg eidamu, chilli, worcester

Naklepané řízečky osolíme, opepříme a na pánvi s olivovým olejem je zprudka opečeme. Mezitím si dáme vařit rýži. Zprudka opečené řízečky naskládáme do zapékací mísy. Smícháme smetanu s kečupem, osolíme, ochutíme chilli a řízečky tím zalijeme. Připravíme bešamel - v páře rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, žloutky, trošku smetany, nastrouháme sýr, osolíme, ochutíme.  Na každý ten řízeček dáme  bešamelu kopeček. A v troubě, v zapékací misce zapečeme. Můžeme podávat s rýží nebo křupavou bagetkou.

Prezidentský řízek

4 kuřecí řízky, 4 plátky šunkového salámu,nebo moravské uzené, kolečka cibule ze 4 ks, 3-4 vejce, 10 dkg jemně strouhané cihly, 4-5 lžic strouhanky

Maso naklepat ,osolit,opepřit ,poklást kolečky cibule a plátky uzeného. Smíchat vejce,sýr a strouhanku na ne hustou kaši a tu lžící nanést na každý řízek, nejlépe rovnou na pekáčku a podlít vodou a olejem a přikryté 1 hod. péci, kontrolovat podlití. Potom odkrýt,opepřit a popaprikovat vrch, přidat kousek másla a nechat zčervenat. podávat s bramborem nebojte se sýr neztuhne.

Prezidentské řízky

4-5 ks kuřecích řízků, 2 větší cibule, 10 dkg šunky, 4 vejce, 20 dkg tvrdého sýra, sůl, grilovaní koření, máslo, trochu strouhanky

Středně velký pekáč vymazat máslem, poklást na kolečka nakrájenou cibuli. Na ni dáme mírně naklepané řízky, posypeme grilovacím kořením, osolíme, poklademe šunkou. Vejce rozšleháme, smícháme s nastrouhaným sýrem a vlijeme do pekáče. Přikryjeme druhým pekáčem. Před dopečením posypeme strouhankou a pokapeme máslem, dopékáme bez přikrytí.

Plněný mletý řízek

500 g mletého masa, 200 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, pepř, kari, 4 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky, hermelín, strouhanka na obalení, olej na smažení

Mleté maso smícháme s 1 vejcem a 100 g mouky (podle potřeby) a připravíme hmotu hustou asi jako na mleté řízky. Ochutíme podle libosti solí, pepřem a kari (možno i jiné koření. Vypracujeme 4 placičky o průměru zhruba 10 cm, na každou položíme plátek sýra, plátek šunky a 1/4 hermelínu. Placičky přehneme a vytvoříme kapsu, okraje dobře přitlačíme, aby náplň při smažení nevytekla. Obalujeme v trojobalu a pomalu smažíme na oleji do zlatova. Podáváme se zeleninovým salátem, hranolky nebo opečeným bramborem.

Plněný kuřecí řízek

4 kuřecí řízky, šunka, plátkový sýr, pórek, sůl, mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení

Maso lehce naklepeme a podélně do něj vyřízneme otvor ("kapsu" ), který naplníme plátkem sýra, šunky a nadrobnou nakrájeným pórkem. (Můžeme plnit i paprikou, kyselou okurkou apod. - dle vaší chuti). Řízky pak obalíme v klasickém trojobalu a na pánvi pomalu smažíme v rozpáleném tuku, pak necháme řízky změknout ještě několik minut pod pokličkou (mírný oheň). Jako vhodná příloha se nabízí bramborová kaše, vařené brambory, bramboráčky nebo třeba jen syrová zelenina.
 

Plněné kuřecí řízky ze slaninou

kuřecí prsa, Anglická nebo Pražská slanina, plátky sýra Eidam, sůl, pepř
Kuřecí prsa se rozkrojí aby byla slabší, lehce se naklepou, osolí a opepří, proloží se slaninou sýrem a znovu slaninou, přeloží se na půlku a zašpejluje. Obalí se v trojobalu jako klasické řízky a osmaží se. Příloha brambory, hranolky.

Plněné kotlety

4 silnější vepřové kotlety, 4 plátky moravského uzeného, 4 slabší kolečka cibule, čtyřcentimetrová kolečka jablek, vejce, strouhanka, sůl, tuk na smažení
Kotlety nařízneme a do vzniklé kapsy vložíme vždy plátek uzeného masa, jablko, cibuli. Otvor uzavřeme jehlou.Kotlety osolíme,obalíme v trojobalu a v troubě upečeme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

Plněné drůbeží řízky

kuřecí (nebo krůtí) prsní řízky dle počtu strávníků, sýr-cihla v celku (na 5 řízků cca.250 g), 250 g másla nebo hery, sůl, pepř, citron, trochu vegety

Řízky nakrojíme, lehce naklepeme, osolíme,opepříme, posypeme vegetou a pokapeme citronovou šťávou. Sýr a salám nakrájíme na špalíčky, které vždy 2 × sýr a 1 × salám položíme na maso, přeložíme a dobře upevníme párátky. Takto připravené řízky klademe na pekáček, kam jsme nakrájeli kousky másla nebo hery. Špalíky sýru a salámu poklademe nahoru na řízky, stejně jako další kousky másla. Můžeme ještě posypat nakrájenými žampióny a trochu podlijeme vodou. Přiklopíme dalším pekáčkem a pečeme asi 1 hod. Příloha: pečené brambory.

Plněné křidélka

8 kuřecích křidélek
nádivka : 2 vejce, namočená houska, strouhanka dle potřeby, sůl, pepř

Nádivka : Vyrobíme buď klasickou nádivku do kuřete nebo můžeme kombinovat s nasekaným salámem, žampiony a pod. Nejtenčí část křidélek odkrojíme. V kloubku z vnitřní strany uděláme v kůži zářez a prstem pronikneme pod kůži k oběma krajům křidélka. Vzniklou dutinu naplníme nádivkou. Křidélka obalíme v trojobalu ( vejce, hl. mouka, strouhanka) a smažíme jako řízky.

Pikantní kurare plátky

brambory, chilli, nasekané feferony, mouka, koření na bramboráky, hořčice, slanina, kuřecí prsní plátek

Připravíme si těsto na bramboráky, přidáme chilli, feferony, nasekanou slaninu a hořčici. Na pánev dáme trochu těsta, přidáme plátek masa a zakryjeme opět těstem. Osmažíme z obou stran a podáváme s kyselým zelím.

Pikantní kuřecí řízky

4 kuřecí řízky, 2 velké cibule, 3 vejce, 2 lžíce škrobové moučky, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, lžička Maggi Harmonie Chuti, lžička soli, lžička sladké papriky

Rozšleháme v míse vejce, přidáme najemno nakrájenou cibuli, škrobovou moučku - solamyl, hladkou mouku, papriku, Maggi Harmonii Chuti, olej. Mělo by vzniknout řídké těstíčko. Kuřecí plátky jemně naklepeme, osolíme a nakrájíme na menší řízečky.Ty na 2 - 3 hodiny vložíme do připraveného těstíčka.

Pařížské řízky

4 řízky (vepřové, telecí nebo kuřecí), sůl, 40 g hladké mouky, máslo na opečení, 50 g másla, 40 g cibule na dušení, 2-3 vejce, pažitka

Řízky naklepeme, osolíme a na 2-3 hodiny dáme na sebe do ledničky. Pak každý obalíme v mouce a prudce opečeme po obou stranách do červena na másle. Zvlášť na 50 g másla dozlatova opečeme cibulku a na ni dáme řízky, trochu podlijeme vodou a do měkka podusíme. Hotové dáme do tepla v jiném kastrolu. Pak šťávu z masa dobře odpaříme (aby nebyla moc vodnatá). Do této šťávy dáme rozkvedlaná vejce a usmažíme je. Na talíř dáme bramborovou kaši, na ni řízky posypané vejci a posypeme pažitkou nebo sekanou petrželí. Podáváme se zeleninovým salátem nebo kompotem.

Obrácené řízky

vepřové kotlety, vejce, strouhanka, cibule, anglická slanina

Kotlety naklepeme, osolíme a obalíme ve stouhance a pak ve vajíčku a zprudka opečeme na pánvi. Pak do zapékací mísy střídavě klademe opečené kotlety,anglickou a nakrájenou cibuli a v troubě pečeme asi 40min.Jako příloha je vhodná bramborová kaše.

Nakládané řízky

2 vejce, lžíce hořčice, lžíce kečupu, lžíce vegety, 4 lžíce solamylu, 4 stroužky česneku, špetka majoránky, lžíčka soli, vepřové plátky (kýta, kotleta, krkovička, kuřecí maso) 4 až 5 ks

Vejce rozšleháme vidličkou, přídáme hořčici, kečup, vegetu, solamyl,sůl, česnek, majoránku. Vše promícháme a v této směsi obalíme řízky. Necháme naložené uležet v ledničce 24 hod, ideální jsou 3 až 5 dnů.Jednotlívé plátky smažíme na pánvi.

Krůtí řízky s jogurtem

krůtí prsa 4 plátky, mouka hladká,strouhanka, česnek, jogurt bílý, olej do fritovacího hrnce (olivový), pepř, solící směs Mary (pro lidi kteří trpí vysokým tlakem), mléko odstředěné

Plátky potřeme slabě rozetřeným česnekem se solí a pepřem dle vlastní chuti.Necháme chvíli uležet asi 10 minut, maso nenaklepáváme. Obalíme v hladké mouce, namočíme v jogurtu naředěném mlékem a vložíme do strouhanky kterou řádně umačkáme. Takto připravené řízky dáváme do fritovacího hrnce ohřáteho na 190 st.a smažíme asi 2 minuty, poté vyndáme a ukládáme na ubrousek aby vysál olej. nesmažit na pánvi, maso bude suché.

Malajský řízek

60 dkg vepřové kýty, 2 vejce, 4 lžíce solamylu, 6 lžic sojové omáčky, 2 lžičky kurkumy, 5 lžic mletého koriandru, hlavička česneku, sůl, pepř

Maso naklepeme, jemně osolíme a opepříme a naložíme do marinády, která by měla mít hustou konzistenci. Na marinádu smícháme vejce, solamyl, sojovou omáčku, nastrouhaný česnek a koření. Maso necháme marinovat nejméně 2 hodiny, nejlépe celý den. Takto připravené maso smažíme na oleji a při smažení můžeme ještě potírat zbytkem marinády. Podáváme s bramborovou kaší a ovocným salátem.

Řízek z tvarůžkem

150 g vepřové kýty, tvarůžek, 2 plátky šunky
Z masa vytvoříme kapsu do té vložíme plátek šunky, tvarůžek, plátek šunky. Kapsu zaklepeme, obalíme v trojobalu, usmažíme a podáváme s hranolky.

Řízek ze žervé

600 g vepřové kýty, 200 g žervé (nebo podobný sýr), 50 g křeníku, 2 vejce, 100 g sýr eidam, sůl, pepř, olej

Plátky vepřové kýty naklepeme, osolíme a opepříme, opečeme na oleji a naskládáme na plech. Mezitím si z žervé, křeníku, vajec a eidamu připravíme míchanici (vše smícháme dohromady) a z ní uděláme placičky, které klademe na jednotlivé kousky masa. Potom vše zapečeme v rozehřáté troubě nebo v grilu. Podáváme s bramborem nebo hranolkami.

Kuřecí prsa s kysaným zelím

4 ks menších kuřecích prsíček, ½ kg kyselého zelí (bez nálevu), 1-2 vejce, hladká mouka, sůl, pepř, kávová lžička moučkového cukru, tuk na smažení
Zelí překrájíme, přidáme vejce, pepř, cukr (nemusíme použít), hladkou mouku,dochutíme solí a smícháme-obdoba těsta na bramboráky. Kuřecí prsa naklepeme,osolíme,z obouch stran poklademe zelným těstem a zvolna smažíme na rozpáleném tuku.

Kuřecí stehýnka v bramborovém těstičku

brambory, česnek, vejce, sůl, pepř, vykostěné kuřecí stehna
Materiál připravíme jako na bramboráky, vykostěná stehna nasolíme a obalíme v hladke mouce, potom v bramborovém těstě a usmažíme jak normální řízek.

Kuřecí prsa plněné se sýrem

2 prsní řízky, 40 g strouhaného sýra, 1 pol. lžíci hořčice, 2 plátky šunky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, klasický trojobal

V prsních řízcích uděláme kapsu (vstupní otvor menší), vytřeme solí a do plátku dáme sýr smýchaný s hořčicí zabalený do šunky. Buď otvor zašpejlujeme, nebo jinak zajistíme a takto naplněné řízky potřeme solí, lisovaným česnekem a popepříme. Nakonec obalíme v trojobalu a smažíme po obou stranách, nebo fritujeme. Podáváme s hranolkami, kroketami a nebo s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Kuřecí prsa ze zrající sýrem

600 g kuřecích prs, 200 g zrajícího sýra, 2 vejce, sul, strouhanka , hladká mouka, olej na smažení, 4 vlašské ořechy (jadra)
Kuřecí prsa naklepeme a osolíme,poklademe zrajícím sýrem a přidáme vlašský ořech a přehneme. Kraje sklepneme a celé obalíme jako řízek. Pote vložíme do rozpáleného oleje a smažíme na mírném ohni do zlatova.

Kuřecí řízky

15 dkg bílého jogurtu, zázvor (1/2 lzicky), 2 strouzky cesneku, lzicka skorice, spetka mletého orisku a kardamomu, ½ lzicky soli, 10 dkg mletych mandli, 8 kurecich rizku, 2 lzice masla, lzicka medu, 4 lzice vody, 15 dkg zakysané smetany.

Umixujeme jogurt se zazvorem,cesnekem,korením a mandlemi. Kurecí rízky vlozíme do vymazané ohnivzdorné misky a potreme je jogurtovou smesí. Ohrejeme maslo s medem, pokapeme jím rízky a nechame zhruba hodinu odlezet a vsaknout. Troubu predehrejeme na 225°C. Rízky asi 15 minut zapekame.pak povrch pokryjeme folií a dopeceme domekka. pokrm vyjmeme z trouby a udrzujeme teply.Vypecenou stavu rozredime vodou a primichame zakysanou smetanu. Omacku ochutime soli, peprem a cukrem. Podavame ji oddelene. Jako prilohu pouzijeme hranolky nebo jinak upravene brambory.

Krůtí řízky v kokosu

500 g krůtí řízek, sůl, bilý pepř, bílek, kokosová moučka, broskev-konzerva, kari rýže
Naklepat maso, osolit, přidat bílý pepř, potřít rozšlehaným bílkem. Obalit v kokosové moučce a osmažit.  Navrch ozdobit naloženou broskví.

Krůtí řízky s mangem

2 zralá manga, 100 g goudy, 4 lžíce posekané směsi bylinek, 4 krůtí řízky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, kari, sladká paprika

Manga oloupeme a dužinu vdílcích odkrojíme od pecky. Goudu zbavíme kůry, najemno nastrouháme a smícháme s bylinkami. Řízky omyjeme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme. Troubu předehřejeme na 180 °C. V pánvi rozehřejeme olej a řízky na něm opečeme z obou stran. Vyjmeme z pánve, osolíme, opepříme, okořeníme kari a mletou paprikou,a vložíme do vymazané zapékací formy. Dílky manga poklademe na řízky. Vše posypeme směsí bylinek a sýra a zapékáme v troubě přibližně 10 min. Podáváme s opečenými bramborami.

Krůtí řízky se sýrem

700 g krůtích řízků, 50 g Dijonské hořčice, 150 g sýru Brie (ne úplně vyzrálého), 150 g strouhanky, 1 PL citronové šťávy, 2 vajíčka, 40 g másla, 1 PL oleje, sůl, pepř
omáčka : 3 PL tekutého medu, 3 PL Dijonské hořčice, 3 PL celozrnné hořčice

Osolte a opepřete řízky, v misce rozmíchejte hořčici, citronovou šťávu a vejce s pepřem. Obalte v tom řízky a oplácejte je strouhankou. V pánvi rozehřejte máslo s olejem, citlivě tam vražte řízky a pomalu je jemně osmažte do zlatova. Potom je vyjměte, dejte do vymaštěného pekáče a na čtvrt hodinku je vložte do trouby, vyhřáté na 180. Nakrájejte Brie na tenké plátky a nechte je na masíčku rozpustit. Smíchejte komponenty na omáčku, položte masíčko na teplý talíř, přelijte omáčkou, ať to má šťávu a servírujte s čerstvým salátem.

Krůtí řízky

6 tenkých krůtích řízků, 2 lžíce hladké mouky, pepř, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 500 g žampionů, 2 svazky jarních cibulek, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 250 ml suchého bílého vína, škrobová moučka, lžička nasekané petrželky

Řízky opatrně naklepeme z obou stran dobře osolíme,opepříme a obalíme v mouce.Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje.Řízky na něm postupně 4-5 min.opékáme a přitom je jednou obrátíme.Potom je odložíme na talíř.Žampiony nakrájíme na plátky.Cibulky očistíme a včetně zelené části nakrájíme na kolečka.Česnek oloupeme a nakrájíme na drobno.Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a na něm opékáme za stálého míchání 3 min houby,jarní cibulky, česnek a tymián.Vše zalijeme vínem,přidáme šťávu z masa,kterou vypustilo na talíř a povaříme při vysoké teplotě 3 min.Zahustíme škrobovou moučkou a vmícháme petrželku. Přidáme řízky a necháme 3 min.prohřát.

Krůtí medajlóniky

150 g krůtích řízků, vejce, lžíce mouky, sůl, pepř, 3 lžíce strouhanky, lžíce tuku, 3 listy salátu, 2 lžíce hotového salátového dresinku, lžíce strouhaného parmezánu

Krůtí řízky nakrájíme na plátky. Rozšleháme vejce. Smícháme mouku, sůl a pepř. Maso postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance a osmažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova - listy salátu omyjeme a potrháme na kousky. Vyložíme jimi misku a pokapeme dresinkem. Navrch položíme medailonky posypané strouhaným sýrem.

Smažený řízek

600 g vepřové kýty, 2 větší cibule, 1 dl piva, 4 malé lžičky hořčice, vejce, mouka, strouhanka, sůl, pepř, olej

Cibuli nakrájíme na půlkolečka a dáme marinovat do piva. Maso nakrájíme, naklepene, osolíme, opepříme, potřeme hořčcí. Na jednu polovinu masa dáme cibuli, druhou přeložíme a konce sklepeme. Řízky obalíme v mouce, vejci a strouhance a na oleji osmažíme.

Francouzský řízek

kuřecí prsa, slanina, šunka, platkový sýr, klasický trojobal
Naklepat prsíčka proložit šunkou, sýrem a slaninou. Obalit běžně (trojobal), sešít a usmažit.

Řízky Jirka

400 g kotlet, 3 vejce, 3 lžíce solamylu, 3 lžičky magi, 3 lžičky worchestru, 3 lžičky mleté sladké papriky, lžička soli a pepře
Kotlety nakrájíme na nudličky.Vše smícháme v míse a necháme odstát v lednici po dobu 24 hodin.Potom opečeme na pánvi jako placky.Jako přílohu použijeme brambory,hranolky atd.