16. srpna 2012

Nudle zapékané se smetanou

500 g polohrubé mouky, 5 vajec, 1/2 lžičky oleje, 50 g másla, 4 žloutky, 4 bílky, 2 dl sladké smetany, 80 g moučkového cukru, strouhanou kůru z poloviny citrónu, tuk a mouku do zapékací mísy
Máslo utřeme se žloutky, přidáme smetanu, moučkový cukr a citrónovou kůru. Vmícháme uvařené scezené nudle, předem připravené z mouky, vajec a oleje, a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Hmotou naplníme vymaštěnou a moukou vysypanou zapékací mísu. Povrch zakapeme smetanou a upečeme v troubě. Podáváme s kompotem.

Nudle po provensálsku

široké nudle, tvrdý strouhaný sýr, niva, česnek, bazalka,olej, máslo
Široké nudle uvaříme ve slané vodě. Mezitím připravíme pastu z tvrdého strouhaného sýra, nivy, česneku, bazalky a oleje, nudle vložíme do mísy a promícháme s máslem a sýrovou pastou.

Nudle s tvarohem a meruňkami

balíček nudlí, balíček tvarohu na strouhání, meruňkový kompot, maso na podlití a moučkový cukr podle chuti
Nudle uvaříme v osolené vodě a slijeme. Na talíři na ně poklademe dílky z kompotovaného ovoce (množství podle chuti),posypeme nastrouhaným tvarohem, cukrem a podlijeme rozpuštěným máslem. Nechceme-li tolik tuku, můžeme místo másla nalít na nudle ohřátou šťávu z kompotu. Cukru také můžeme použít méně, sladíme-li nudle meruňkami.

Nudle s medem a strouhankou

1,5 hrstí polévkových nudlí, lžíce medu, lžíce másla, lžíce strouhanky, citrón na pokapání
Nudle dáme uvařit na mírně osolené vody. Mezitím rozpustíme máslo a přidáme strouhanku., osmažíme (nepřipálit), přidáme med a pomalu necháme rozpustit (už nesmažíme ani nevaříme). Zakápneme asi 2 lžičkami citrónové šťávy (možno přistrouhat i kůru) a tím vším prolijeme uvařené nudle. Kdo má rád hodně sladké, může si ještě přicukrovat. Místo medu lze použít i vanilkový cukr, cukr se skořicí, badyánem, hřebíčkem - podle toho, na jaké sladké máme vlastně chuť.

Nudle s masozeleninovou směsí

400 g nudlí, 50 g másla, 100 g celeru, 100 g mrkve, cibule,50 g slaniny, hrst celerové natě, pepř, sůl, 1 dl vína, 100 g zbytků jakéhokoliv masa kromě uzeniny, 2 vejce
Veškerou zeleninu postrouháme na mrkvovém struhadle. Cibuli pokrájíme najemno, celerovou nať nasekáme. Rozpustíme máslo a vše podusíme do měkka (osolit, opepřit), občas mírně podlijeme lžící vody. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme rozškvařit,přidáme uvařené a okapané nudle a za stálého míchání osmažíme, pak přidáme zeleninu. Vejce rozšleháme s vínem a solí (glutasolem) a nalijeme na směs zeleniny a nudlí, mícháme a necháme vejce srazit. Klademe na talíře a posypeme nadrobno nasekaným masem.

Nudle paní Ludmily

hlávka zelí, těstoviny, sádlo nebo olej, škvarky nebo anglickou slaninu, sůl, pepř
Zelí nakrájíme, posolíme a necháme chvíli odstát. Potom zelí zbavíme vody (vymačkáním). Dáme klasickým způsobem vařit těstoviny. Rozehřejeme sádlo nebo olej na pánvi a vložíme vymačkané zelí, které osmažíme jako cibulku do zlata až hněda (trvá dost dlouho). Scedíme těstoviny a spojíme je s hotovým zelím, osolíme, opepříme, přidáme opraženou pokrájenou slaninou nebo škvarky. Zapíjíme pivem.

Nudlové smaženky

250 g širokých nudlí, sůl, 60 g strouhaného sýra, olej na plech, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení

Nudle uvaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat, promícháme se sýrem a mírně osolíme. Rozložíme ve stejnoměrné vrstvě vysoké nejvýše 2 cm na lehce pomaštěný plech, zatížíme prkénkem a necháme v chladu ztuhnout. Tento polotovar si můžeme připravit den předem. Z vychladlého ztuhlého obdélníku nakrájíme menší obdélníčky, které obalíme v mouce, vejci a strouhance a po obou stranách usmažíme dozlatova. Podáváme jako přílohu k dušenému špenátu nebo jako samostatný pokrm se salátem.

Vřetena se strouhaným sýrem a kečupem

600 g vařených těstovin, 150 g strouhaného moravského bochníku (eidam), pepř, sůl, kečup, 2 lžíce oleje, 3 lžíce bešamelové omáčky, 2 lžíce pažitky
bešamelová omáčka: lžíce másla, lžíce polohrubé mouky,2 dl mléka, špetka soli.Horké těstoviny po okapání smícháme s olejem, bešamelem a částí strouhaného sýra. Prohřejeme, osolíme, opeříme a na míse posypeme zbývajícím sýrem. Nakonec pokapeme kečupem a posypeme pažitkou.
Bešamelová omáčka: Na másle zpěníme mouku a připravíme světlou jíšku, do níž vmícháme mléko, povaříme čtvrthodinku za stálého míchání a jemně osolíme.

Vřetena s uzeninou a pórkem

600 g vařených těstovin typu vřetena, 150 g uzeniny (nejlépe šunky), pórek, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, pepř,sůl, petrželová nebo celerová nať
Omytý pórek nakrájíme na kolečka a zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek a za stálého míchání doplníme na proužky nakrájenou uzeninou. Po osmahnutí podlijeme trochou vody a podusíme. Pak vmícháme odkapané těstoviny, dosolíme a dochutíme pepřem. Ozdobíme rozsekanou natí.

Kolínka s Italskou omáčkou

400 g kolínek, 150 g zbytků masa (vařené, pečené) nebo párku, 100 g sýra, rajčatový protlak, špetka cukru, lžička vegety, pepř, paprika, 3 lžíce oleje, pažitka, oregano
Kolínka uvaříme, polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem a pokrájenou pažitkou. Omáčku připravíme takto: maso pokrájíme na kousíčky a ohřejeme na oleji. Přidáme všechny pochutiny a podlijeme. Necháme dusit asi 5 minut.

Těstovinový salát se žampióny

250 g velkých kolínek nebo mušliček, 200 g sterilovaných žampiónu ve slaném nálevu, střední pórek, rajče, 125 g majonézy, šťáva z 1/2 citrónu nebo 1-2 lžíce vinného octa, bílý pepř, dobromysl, petrželka
Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme a necháme vychladnout. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka a krátce povaříme v malém množství osolené vody. Z majonézy, citrónové šťávy nebo octa a koření si připravíme zálivku, kterou zředíme nálevem ze žampiónů, vmícháme žampióny, těstoviny a vychladlý pórek a necháme rozležet. Porce zdobíme osminkami rajčete a sekanou petrželkou a podáváme jako předkrm nebo lehkou večeři.

Jitrocelové nočky

150 g hladké mouky, 2 vejce, 1 dl mléka, 120 g strouhanky, máslo, lžička majoránky nebo sušené celerové natě, sůl,mletý pepř, miska malých listů jitrocele, strouhaný sýr

Z mouky, vajec, mléka, soli, pepře a majoránky připravíme těsto. Na lžíci másla osmažíme dorůžova strouhanku, přidáme drobně nasekaný jitrocel, promícháme a spojíme s těstem. Necháme asi 20 minut uležet. Pak znovu promícháme. Do vroucí osolené vody vykrajujeme lžící nočky a vaříme, až vyplavou na povrch (5-7 minut). Pak je vyjmeme děrovanou naběračkou a skládáme do mísy. Omastíme máslem. Podáváme je posypané strouhaným sýrem nebo pokapané kečupem, nebo jako přílohu k houbové, koprové, bylinkové teplé či studené omáčce.

Krupicové noky

3,5 dl mléka, 200 g krupice, 20 g tuku, 2 vejce, sůl
V části studeného mléka rozmícháme krupici a vlijeme do zbývajícího vařícího mléka. Osolíme, přidáme tuk, a za stálého míchání vaříme, až se těsto nelepí na vařečku. Pak do prochladlého vmícháme postupně vejce a mícháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto. Z něj vykrajujeme noky, zavařujeme je do vařící vody a po 6 minutách vybíráme. Okapané podáváme nejen k masu, ale třeba i k dušené zelenině.

Jemné noky

300 g hrubé mouky, 2 žloutky, 5 lžic sladké smetany, 1,5 dl vody, 2 lžíce másla, 0,5 dl smetany, sůl
Žloutky rozšleháme se smetanou, vodou a solí, nalijeme do prosáté mouky, a lehce spojíme (nevypracujeme). Navlhčenou lžící vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící vody. Jakmile vyplavou na povrch, vyjmeme je děravou naběračkou, necháme okapat a prohřejeme na másle se smetanou. Podáváme ihned ke guláši nebo kuřeti na paprice a podobně.

Strouhankové knedlíčky

Máslo se utře se solí, do toho se jedno po druhém zamíchají vejce, přidá se navlhčená strouhanka a posekaná petržel. Pak se přidá suchá strouhanka. Udělají se knedlíky velké asi jako vejce. Vaří se v osolené vodě 5 minut. Je dobré jeden knedlík zkusit. Kdyby byl příliš měkký, přidáme ještě trochu strouhanky.

Jablkové knedlíky s mandlemi

těsto: 500 g jablek, 50 g strouhaných mandlí, lžíce citrónové strouhané kůry, 2 žloutky, vejce, 100 g cukru
sůl, 50 g másla, 250 g hrubé mouky, 2 lžíce strouhanku
dokončení: sklenice strouhanky (asi 3 dl), cukr pískový (2 lžíce) a práškový, jablečnou šťávu, zavařeninu, citrónovou šťávu


Nejprve uděláme těsto. Do mísy dáme cukr, 2 žloutky přidáme jedno celé vejce, máslo a špetku soli. Trochu promícháme (základní kašička), přidáme mouku, zamícháme, přidáme strouhané mandle, 2 lžíce strouhanky, lžíci citrónové kůry a vše rádně promícháme (vznikne jakási drobenka-suchá). Nakonec přidáme na malé kostičky pokrájená jablka (zvlhčovač), a důkladně promícháme. Z vytvořeného těsta formujeme ve dlaních kulaté knedlíky o průměru asi 3 cm. Do vařící neosolené vody (cca6 cm) vkládáme knedlíky po jednom (aby se neslepily) a zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 minut. Mezitím si připravíme směs na obalení knedlíků. Do hrnce dáme dvě lžíce cukru a lehce zkaramelizujeme, přidáme sklenici strouhanky, promícháme, uděláme drobenku. Že je hotovo poznáme, když cukr zkaramelizoval. Knedlíky vyndáme, odkapeme a obalíme v připravené cukrové strouhance. Obalené knedlíky přendáme na talíř a posypeme moučkovým cukrem. Na toto jídlo můžeme dát cokoliv dle své fantazie např. šlehačku, čerstvé jahody, posypat borůvkami, malinovou zavařeninu smícháme s jablečnou šťávou (moštem) smícháme a pokapeme citrónem a dáme ke knedlíkům.

Knedlíky z tvarohového těsta s revení

250 g měkkého tvarohu, žloutek, špetka soli, 2 lžíce sójové mouky, asi 4 lžíce mléka, lžíce škrobové moučky, 100 g dětské krupičky, hrubá mouka na vyválení, zmrazená reveň

Tvaroh utřeme se žloutkem, promícháme se solí, sójovou moukou, částí krupičky a mlékem, ve kterém jsme rozmíchali škrobovou moučku. Těsto necháme hodinu v chladu odležet. Potom je podle potřeby zahustíme zbylou krupičkou a rozdělíme na stejné kousky, do kterých balíme po třech kouscích částečně rozmražené reveně. Knedlíky vaříme v mírně vroucí vodě podle velikosti asi 8-10 minut. Než knedlíky vyjmeme, jeden na zkoušku rozkrojíme, zda jsou těsto i reveň provařené. Knedlíky sypeme strouhaným tvarohem nebo skořicovým cukrem a mastíme rozehřátým rostlinným tukem nebo máslem.

Jemný houskový knedlík

500 g žemlí, 5 dl mléka, trocha soli, 100 g másla, 4 vajíčka, petrželku

Žemle ostrouháme a nakrájíme na kostky, zalijeme rozpuštěným máslem a necháme zase v troubě lehce osušit. Mléko osolíme, přidáme vajíčka, jemně usekanou petrželku a dobře rozšleháme. Touto tekutinou zalijeme žemle, lehounce promícháme a necháme hodinu stát. Těsto, které se krásně spojí dáme na navlhčený ubrousek, zabalíme do tvaru podlouhlého knedlíku, na obou koncích zavážeme a knedlík pak vaříme v osolené vodě asi 35-40 minut. Hotový knedlík z ubrousku velmi opatrně vybalíme a nití nakrájíme na plátky.

Jemný knedlík Žaves

veka, vejce, mléko, mouka, sůl, olej, popřípadě zelená petrželka
Veka se nakrájí na 1 cm silné plátky. Vejce, mléko, troška mouky a sůl se rozšlehá vidličkou. Plátky se do tohoto namočí z obou stran a v rozpáleném oleji rychle mírně opečou. Posypou se petrželkou a podávají se s čímkoliv, k čemu je dobrý knedlík.

Knedlík ubrouskový

70 g másla, 3 žloutky, 560 g mouky, necelý půllitr smetany, z 8 bílků sníh, 2 housky, sůl
Máslo se utře ze ž loutky, přidá se smetana, mouka a na kostičky nakrájená houska. Pak se zlehka vmíchá sníh. Knedlík se hodinu vaří - lehce zabalený do máslem vymazaného alobalu.

Knedlík jemný

veka, housky nebo rohlíky (asi 6 housek), 2-3 lžíce oleje,1 dl mléka, 3 žloutky, 2 hrstičky strouhanky, ze 3 bílků sníh, sůl
Veka se nakrájí na plátky, namočí se do mléka, které smícháme s olejem, žloutky, solí. Bílky se ušlehají, půlka se zamíchá do těsta a další půlka jen lehce vpracuje. Namažeme alobal pečlivě máslem, těsto do toho lehce zavineme (pozor nabude) a vaříme asi 1/2 až 3/4 hodiny. Je toho málo, asi tak pro 3 osoby, ale je to spíš než na nadlábnutí pro labužníky.

Těstovinové lívanečky

hrníček hvězdiček či jiných těstovin, vejce, 1 dl mléka, 5 lžic polohrubé mouky, párek či uzené maso, 0,5 prášku do pečiva, olej na smažení, strouhaný sýr na posypání
Těstoviny uvaříme podle návodu, pak přimícháme všechny přísady, nadrobno nakrájené párky či uzené maso a po obou stranách pečeme v lívanečníku na malém množství oleje. Ještě horké posypeme strouhaným sýrem a podáváme s bramborem.

Těstoviny s kukuřicí a hráškem

Při přípravě lze využít i zbylé uvařené těstoviny jakéhokoliv druhu (mušličky, vřetena, kolínka, vrtulky). Uvařené těstoviny promícháme s podušenou mraženou kukuřicí a hráškem, vmícháme osmaženou cibulku. Podle chuti zakápneme sojovou omáčkou. Lze doplnit zamícháním kousků masa nebo uzeniny. Zdobíme zelenou petrželkou.

Těstoviny se zelím

Nejprve si uvaříme těstoviny (jakékoli). Zpěníme do růžova cibulku na kousku tuku, přidáme nakrájené zelí, lehce podlijeme a dusíme do měka. Udušené zelí potom smícháme s uvařenými těstovinami, podle chuti dosolíme, a vylepšíme špetičkou muškátového oříšku.

Těstoviny se sýrem

500 g mouky, 4 vejce, na špičku nože mletého muškátového oříšku, přesně 2,5 dl vody, 200 g ementálu, 3 cibule, 2 lžíce másla, sůl

Mouku, vejce, strouhaný muškátový oříšek, 1,5 lžičky soli a vodu dáme do mísy, dobře vypracujeme, dokud se v těstu nezačnou vytvářet bublinky. Sýr postrouháme, cibuli pokrájíme na kolečka a na másle osmažíme do zlatova. Z vypracovaného těsta dáme malou část na navlhčené prkénko a nožem odkrajujeme tenké nudle přímo do vřící slané vody. Necháme vřít, vyjmeme sítkem, krátce propláchneme v teplé vodě a necháme okapat.Dáme na předehřátou mísu a posypeme částí sýra. Takto uvaříme postupně nudle z celého těsta. Každou porci uvařených nudlí posypeme sýrem, navrstvíme je na sebe a udržujeme teplé. Na poslední vrstvu nasypeme osmaženou cibuli. Podáváme s hlávkovým nebo zelným salátem.

Těstoviny Carbonara

těstoviny (jakékoliv), česnek, anglická slanina,petrželka, víno, vejce , strouhaný sýr, pepř, šlehačka (nemusí být), tuk

Nasekáme česnek, na kostičky rozkrájíme anglickou slaninu.Do malého množství tuku přidáme česnek a slaninu, opečeme, přidáme víno, podusíme. V míse rozmícháme vejce a strouhaný tvrdý sýr, okořeníme pepřem a rozšleháme. Můžeme přidat i šlehačku. Do hotové směsi přidáme uvařené těstoviny a rychle promícháme, aby se stejnoměrně obalily. Posypeme nasekanou petrželkou.

Těstovinové mušle

těstoviny (mušle), cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 kg mražených rajčat, feferonka, žampiony, petrželka, strouhaný sýr
Uvaříme těstoviny. Mezitím na oleji zpěníme cibuli a 2 stroužky česneku, přidáme 1/2 kg mražených rajčat nakrájených na kousky, feferonku a hrst nakrájených žampionů. Osolíme, opepříme, vaříme do zhoustnutí. Mušle dáme na talíř a do důlku uprostřed nalijeme omáčku. Zdobíme petrželkou a strouhaným sýrem.

Tvarohové halušky

500 g tvarohu, 200 g hladké mouky, lžíce másla, 1-2 vajíčka,sůl, podle chuti osmaženou strouhanku, cukr na posypání halušek, trocha másla na přelití
Tvaroh prolisujeme do jemna, smícháme s moukou, rozpuštěným tukem, vajíčkem a špetkou soli. Z dobře vypracovaného těsta lžící namáčenou ve vodě vykrajujeme malé nočky a vhazujeme je do vařící vody. Po pár minutách - až nám halušky vyplavou, je vylovíme. Podáváme na talíři kde je ještě posypeme osmaženou strouhankou s cukrem a maličko přelijeme rozpuštěným máslem.

Tvarohové šátečky

těsto: 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 2 lžíce oleje,špetka soli
náplň: 250 g měkkého tvarohu, vejce, 2 lžíce cukru vanilkový cukr, rozinky, strouhaná citrónová kůra

Z mouky, vajec a oleje zaděláme těsto (olej přidáváme proto, aby těsto neokoralo a bylo vláčné), dobře vypracujeme a těsto vyválíme na sílu asi 2 mm, rozkrájíme na čtverečky,naplníme připravenou tvarohovou nádivkou, a přehneme do trojúhelníku. Okraje dobře stiskneme. Tyto šátečky zavaříme do vroucí osolené vody. Zhruba za 8 minut by měli být uvařené. Na talíři můžeme hotové šátečky posypat cukrem a strouhanými ořechy a lehce přelijeme rozpuštěným máslem.

Tvarohové taštičky

500 g studených vařených brambor, 450 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, švestková povidla, osmaženou strouhanku s cukrem na posypání, máslo nebo jiný tuk na přelití

Brambory oloupáme, nastrouháme, prosypeme moukou, přidáme vajíčka a lehce osolíme, jako když děláme těsto na bramborové knedlíky. Vypracujeme tužší těsto, na vále z něj vyválíme placku a vykrájíme kolečka. Do prostřed koleček dáme lžičku povidel, přeložíme na polovinu a okraje dobře stiskneme.Taštičky pak vhodíme do vroucí osolené vody, asi po pěti minutách vyplavou na povrch, jsou uvařené. Dírkovanou naběračkou je vylovíme a dáme na talíř. Posypeme osmaženou strouhankou s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
dia tvarohove tasticky

Taštičky s mákem nebo tvarohem

250 g polohrubé mouky, 1 dl mléka, sůl
maková nádivka: mák, mléko, moučkový cukr, citrónová kůra,skořice
tvarohová nádivka: 500 g tvarohu, 2 vajíčka, 2 nastrouhané mandle, citrónová kůra, 3 lžíce cukru, sáček vanilkového cukru, sníh z 1-2 bílků


Mouku zaděláme vařícím osoleným mlékem na tužší těsto, dobře propracujeme a necháme pod teplým kastrůlkem půl hodiny odpočinout. Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na sílu asi 3 mm a na něj klademe lžící kopečky nádivky asi na šíři prstu od sebe. Druhý díl rozválíme obdobně a přiklopíme jej na první, kolem nádivky při tlačíme. Nožem nebo rádýlkem vykrajujeme čtverečky, které vaříme ve slané vodě 5-7 minut. Když vyplavou, vybereme je drátěnou naběračkou a na talíři podle chuti polijeme rozpuštěným máslem a posypeme tvarohem nebo mletým mákem smíchaným s cukrem.
Maková nádivka: Umletý mák dáme vařit s mlékem v poměru 2:1. Když se mléko vyvaří - za stálého míchání, aby se mák nepřipálil - odstavíme ho z ohně a necháme vychladnout.Smícháme s moučkovým cukrem (podle toho jak jej máme rádi sladký), špetku skořice a citrónové kůry.
Tvarohová nádivka: Tvaroh dobře promícháme se žloutky, cukrem a ostatními přísadami a nakonec vmícháme pevný sníh z bílků.

15. srpna 2012

Šlikovské kraple

Uvařené maso ze slepice jemně rozsekáme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme jí smetanou a přidáme k masu.Maso osolíme, přidáme mletý pepř, dva žloutky, lžičku parmezánského strouhaného sýra a promícháme. Z mouky a dvou celých vajec uděláme nudlové těsto. Těsto rozválíme a poklademe jednou polovinou hromádky nádivky. Přes ně přehneme těsto potřené bílkem a vykrajujeme malé čtverečky (kraplíčky).Kraje stiskneme a kraplíčky zavaříme do osolené vařící vody.Vaření vyplavou na povrch. Podáváme je polité rozpuštěným máslem se zeleninovým salátem.

Plněné pelmeně

na těsto: polohrubá mouka, voda, vejce, trocha soli
náplň: půl na půl hovězí a vepřové mleté maso, cibuli, pepř,sůl, (masox, hořčice, smetana, ocet nebo citrón)

Nejprve si připravíme těsto z vody vejce a mouky jako nudlové těsto ale měkčí (aby potom šlo dobře spojit). Vyválíme dvě tenké placky. Skleničkou z nich vykrajujeme kolečka. Masovou směs připravíme z vepřového a hovězího mletého masa, do něj přidáme pepř, cibuli na jemno nasekanou, sůl a vše dobře promícháme. Na špičku lžičky nabereme masovou směs, dáme na vykrojené kolečko, přehneme v půli a okraje k sobě pevně přitiskneme. Až všechna vykrojená těstová kolečka naplníme, vložíme je do vařící vody (bujónu).Pelmeně jsou hotové, když vyplavou. Vybereme je děravou naběračkou. Vedle si připravíme silný hovězí vývar (lze i z kostky). Pelmeně podáváme zalité do půli silným hovězím vývarem. Rovněž lze místo bujónu použít smetanu. Jiná varianta je jen trocha bujónu, pelmeně potřeme ze shora mírně hořčicí a pokapeme citrónem.

Olomoucké ravioli

200 g Olomouckých tvarůžků, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 100 g hub (nejlépe hříbků), 2 dl smetany, větší cibule,olej, sůl, pepř, kmín

Z mouky, vajec a soli vypracujeme tužší nudlové těsto, z něj vytvoříme malé taštičky naplněné kouskem tvarůžků a okraje pevně stiskneme. Necháme v chladu odpočinout do druhého dne,potom je ve slané vodě uvaříme do měkka. Zatímco se ravioli vaří, připravíme si omáčku. Na oleji osmahneme cibulku,přidáme hříbky, osolíme, okmínujeme, opepříme a podusíme. Když jsou houby měkké, přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a za stálého míchání chvilku povaříme. Hotové ravioli rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou.

Italské ravioli

500 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, máslo, strouhaný parmezán, zbytek pečeně na nádivku

Do mouky dáme 1 vejce a špetku soli a s vlažnou vodou vypracujeme měkké nudlové těsto. Tence vyválíme a nakrájíme na malé čtverce. Ty potřeme bílkem a na polovinu klademe lžičku nádivky, čtverce přehneme, okraj dobře přitiskneme prstem, aby taštička dobře držela, a ořízneme je rádýlkem, aby okraj byl vzhledný. Chceme-li drobné ravioli, krájíme čtverce menší, na ně klademe malý kousek nádivky, zarolujeme a konce spojíme do kroužku. Plněné ravioli vkládáme do vařící slané vody. Když vyplavou na povrch, povaříme je ještě 3-5 minut (na kousku zkusíme, je-li provařený), pak vyjmeme, necháme na sítu odkapat. Podáváme polité máslem a posypané strouhaným parmezánem.
Nádivka : Zbytky umleté pečeně smícháme s jemně nastrouhaným parmazánem a vegetou a spojíme vejcem. Podle chuti dosolíme.

Ivančiny těstoviny

větší cibule (může být i červená), stroužek česneku (může být i víc), 300 g mletého nebo vařeného nadrobno nakrájeného kuřecího masa, vývar z masa, špetka provensálského koření, špetka vegety, sůl, pepř, masox, malá lžíce sojové omáčky, 200 g strouhaného sýra (30% eidamská cihla), sáček uvařených těstovin (mohou to být kolínka,vrtulky i špagety...), 2 rajčata, paprika, kečup podle chuti ostřejší nebo jemný, tuk na pánev

Na větší pánvi rozehřejeme tuk na smažení a dorůžova na něm zpěníme nakrájenou cibuli. Stáhneme plamen, vložíme mleté syrové nebo vařené krájené maso, zamícháme a přidáme provensálské koření, sůl, kousek masoxu, vegetu a pepř, podlijeme vodou a mírně dusíme, pak přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Když je zelenina měkká, zakápneme sojovou omáčkou a stáhneme z ohně. Smícháme s uvařenými těstovinami a ve vymazaném pekáčku posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě zapečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Domácí nudle

150 g hrubé mouky, lžíce vody, vejce červené nudle: místo vody 2 lžíce kečupu zelené nudle: místo vody 100 g špenátového protlaku kakaové nudle: přidat 10 g kakaa

Na vál prosijeme odváženou mouku (u kakaových nudlí s kakaovým práškem) a uděláme do ní důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme vodu (případně jinou surovinu). Těsto začneme zpracovávat nejdříve nožem, teprve až se nám suroviny spojí, pracujeme rukama. Těsto důkladně dlaněmi prohněteme, až je hladké, pružné a nechytá se válu.Těsto připravované z více vajec rozdělíme pro další přípravu na několik bochánků. Bochánek rozválíme od středu na pomoučeném vále válečkem na tenkou, stejnoměrně silnou placku. Během válení těsto několikrát obrátíme. Hotové placky sušíme na utěrce.Proschlou placku, která se neláme a při krájení se nelepí k sobě, rozkrojíme ostrým nožem na poloviny. Obě části na sebe položíme a krájíme na pruhy potřebné délky. Šířku těstovin zvolíme podle toho, zda to budou nudle do polévky (vlasové), jako příloha či flíčky. Při krájení nesmíme zapomenout, že se nám těstoviny navaří, proto je krájíme o něco menší, než jak je potřebujeme mít velké uvařené.Těstoviny vaříme v dostatečném množství osolené vody.Na 100 g těstoviny počítáme asi 1 litr vody a 10 g soli. Při vaření italských těstovin přidáváme do vody 1-2 lžíce stolního oleje, aby se po zcezení neslepily. Čerstvé těstoviny vaříme 4-5 minut, sušené podle velikosti i 10-20 minut.Přidáme-li do vody kurkumu, získají těstoviny žlutou barvu.

Kuře pečené na sardeli s domácími nudlemi

1 kg kuřete, 200 g domácích nudlí, 20 g másla, 2 lžičky sardelové pasty, cibule, 2 dl vody, 150 g eidamu

Máslo rozpustíme a smícháme je se sardelovou pastou. Oloupanou cibuli rozkrojíme na čtvrtiny. Rozmrazené kuře omyjeme vodou a vložíme do pekáče, potřeme je máslem se sardelí, obložíme cibulí a podlijeme vodou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě 35-40 minut. Během pečení kuře poléváme vypečenou šťávou, aby se nám maso nevysušilo.Domácí nudle uvaříme podle samostatného receptu. Sýr jemně nastrouháme. Upečené kuře naporcujeme, obložíme vařenými nudlemi, bohatě posypeme sýrem a zalijeme vypečenou šťávou.

Polévka s cuketou

1 l kuřecího vývaru, 150 g celeru, 150 g cukety (může být i sterilovaná), 2 rajčata, 4 stroužky česneku, 6 kuliček celého pepře, olej, sůl, 100 g domácích nudlí, 100 g eidamu, zelená petrželka na ozdobení

Podle receptu na domácí nudle si připravíme domácí těstoviny široké asi 1 cm. Celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Omytá rajčata (mohou být i sterilovaná) nakrájíme na srpečky a cuketu na kostičky. česnek oloupeme a utřeme se solí. Petrželovou nať nadrobno nasekáme. Do vroucího vývaru nasypeme nakrájený celer,pepř, česnek a 10 minut vaříme. Přidáme čerstvé nudle a povaříme dalších 5 minut. Potom přidáme rajčata a cuketu,dochutíme solí a krátce povaříme. Použijeme-li čerstvá rajčata a cuketu, vaříme ještě 3 minuty. Do polévky na talíři nasypeme jemně strouhaný sýr a nasekanou pažitku.

Dušená ryba s domácími těstovinami

150 g těstovin, 200 g rybího filé (makrela, kapr), 30 g másla, 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček celého pepře, 6 kuliček jalovce, sůl
Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme na ně osolenou rybu, přidáme koření a dusíme 20 minut. Podle receptu na domácí nudle připravíme těstoviny a uvaříme je. Dušenou rybu rozdělíme a podáváme s těstovinami přelitými vypečenou šťávou.

Omeleta z makarónů

250 g makarónů, 2 vejce, 150 g tvrdého sýra Primátor, 150 g zmrazené zeleninové směsi, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, tuk na vymazání formy

Do vroucí osolené vody vložíme makaróny a uvaříme je.Do velké mísy nastrouháme sýr Primátor. část sýra oddělíme na posypání omelety před podáváním. Dortovou formu vymažeme tukem. K nastrouhanému sýru přidáme uvařené makaróny a vejce, osolíme a promícháme. Připravenou směs vložíme do vymazané formy a rovnoměrně ji rozprostřeme.Pečeme v dobře vyhřáté troubě 20 min. Do 5 dl vroucí osolené vody vsypeme zeleninu a vaříme 8 minut. Uvařenou zeleninu scedíme, smícháme se slunečnicovým olejem a urovnáme ji na upečenou omeletu, kterou jsme předtím vyjmuli z formy. Před podáváním omeletu posypeme sýrem.

Rajská polévka s těstovinami

1/2 l vody nebo masového vývaru, 4 rajčata, cibule,sůl, nové koření, bobkový list, moučkový cukr, lžíce oleje, 100 g těstovin
Cibuli nakrájíme na malé kousky a osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájená rajčata, nové koření,bobkový list, sůl a podlijeme sklenicí vody nebo vývaru.Dáme vařit těstoviny. Cibuli s rajčaty a kořením rozdusíme na hustou kaši a protlačíme cedníkem. Přilijeme vývar a polévku přivedeme do varu. Dochutíme ji cukrem a přidáme vařené těstoviny.

Kakaové těstoviny s ananasem

300 g čerstvých kakaových těstovin, 500 g ananas (zmrazeného), 1 dl vody, 40 g pískového cukru, 30 g rozinek, 8 hřebíčků, 250 g měkkého tvarohu, 1 dl mléka,15 g vanilkového cukru
Kakaové nudle si připravíme kupované nebo lépe čerstvé domácí a hned je uvaříme. Zmrazený ananas uvaříme ve vodě s pískovým cukrem, hřebíčkem a rozinkami. Vaříme 10 minut. Měkký tvaroh ušleháme s mlékem a s vanilkovým cukrem. Teplé těstoviny rozdělíme na talíře, přidáme k nim teplý ananas a ozdobíme ušlehaným tvarohem.

Ředkvičkový salát s těstovinami

svazek ředkviček, pórek, 150 g vařených těstovin,2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl
Pórek podélně rozřízneme a dobře opláchneme vodou. ředkvičky omyjeme a spolu s pórkem nakrájíme na tenká kolečka. Do mísy s uvařenými vychladlými těstovinami přidáme nakrájené ředkvičky, pórek, sůl a vše dobře promícháme. Těsně před podáváním zalijeme salát sójovou omáčkou smíchanou se slunečnicovým olejem.

Zapečené nudle se žampióny a hráškem

350 g čerstvých červených nudlí, 150 g čerstvých žampiónů, 100 g hrášku mraženého, 20 g tuku, 1.5 dl šlehačky, 2 vejce, sůl, mletý kmín

Připravíme si potřebné množství červených nudlí širokých asi 1 cm (viz recept "Domácí červené nudle") a uvaříme je. Uvařené nudle slijeme a dáme do mísy.Zmrazený hrášek zalijeme vodou a vaříme jej 5 min.Před jeho dovařením vodu osolíme. Hotový hrášek slijeme a přidáme k nudlím. čerstvé žampióny očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme je do pánve s rozpáleným tukem, osolíme, okořeníme mletým kmínem a pod pokličkou dusíme 10 minut. Hotové žampióny přidáme k nudlím s hráškem, vše zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali vejce, osolíme a dobře promícháme. Takto připravené nudle vložíme do tukem vymazané zapékací misky a v předehřáté troubě je zapečeme 10 minut.

Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou

150 g vařených těstovin, 40 g tuku Ceres soft, 2 lžíce sójové omáčky, 2 rajčata, zelená paprika, 50 g eidamu, mletý pepř, sůl
Sýr Eidam nastrouháme, rajčata a papriku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Na části rozpáleného tuku nejdříve krátce podusíme papriku, potom přidáme rajčata, osolíme, opepříme a ještě 3 minuty dusíme. Zbytek tuku rozpustíme na pánvi, přidáme sójovou omáčku a uvařené těstoviny, které za stálého míchání prohřejeme. Teplé těstoviny a směs rajčat a papriky vkusně urovnáme na talíř a posypeme strouhaným sýrem.

14. srpna 2012

Fenyklový salát se sýrem

400 g hlízového fenyklu, jablko, 300 g ananasu nebo pomeranče, 200 g ementálu
marináda : 200 g bílého jogurtu, lžíce slunečnicového oleje, na okořenění galgantový prášek nebo pepř, trocha pálivé papriky
Sýr a Fenykl nakrájíme na nudličky. Ananas a jablko na kostičky, vše zalijeme jogurtovou marinádou.

Lahůdkový salát s chřestem

150 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, lžíce plnotučné hořčice, lžička nastrouhaného křenu, půl lžičky cukru, sůl, pepř, pažitka, 250 g měkkého salámu, cibuli, jablko, 2 rajčata, 250 g vařeného chřestu nebo sterilovaného, petrželka,2 natvrdo uvařená vejce

Jogurt dáme do salátové mísy, smícháme s majonézou, hořčicí a okořeníme. Omáčku ochutíme, přidáme jemně pokrájenou pažitku. Salám a cibuli oloupeme, jablko, rajče rozkrojíme a zbavíme jader. Všechno včetně chřestu nakrájíme na nudličky a smícháme. Salát dochutíme a před podáváním krátce promícháme, připravíme k servírování. Vejce oloupeme, rozkrojíme na šest dílků a salát jimi ozdobíme. Salát můžeme nechat odležet. Podáváme vychlazený, nikoliv však ledový.

Salát s houbami

400 g hovězího masa, sůl, 2 mrkve, 1/3 celeru, 0,5 skleničky nakládaných hub ve sladkokyselém nálevu, nakládaná kapie, lžíce worcestrové omáčky, citrónová šťáva
Hovězí maso uvaříme s přidáním mrkve, celeru a cibule. Vychladlé maso nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou zeleninu a houby, na nudličky nakrájené kapie, worcestrovou omáčku, sůl, a citrónovou šťávu. Dobře zamícháme a podáváme s tmavým chlebem.

Salát Astoria

2 velké zralé grapefruity, velká sladká hruška, 2 paprikové lusky (1 červený, 1 zelený), 3 lžíce šlehačky,lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce vlašských ořechových jader, lžička oleje a několik kapek octa, lžička cukru
Ocet, citrónovou šťávu a olej rozšleháme s cukrem na zálivku, oprané ovoce oloupeme a nakrájíme na nudličky, omytý salát potrháme na kousky, papriky zbavíme stopky a jaderníku a také je rozkrájíme. Zalijeme zálivkou, smícháme a upravíme na mísu. Zdobíme šlehačkou a ořechy.

Ředkvičkový salát s majonézou

4 svazky ředkviček, 150 g majonézy, 2 lžíce jogurtu, pepř, pár kapek citrónové šťávy, cukr, sůl
Oprané ředkvičky nahrubo nastrouháme, přidáme majonézu, zalijeme ochuceným jogurtem a promícháme. Necháme vychladit.Dětem můžeme salát zjemnit nastrouhanou mrkví.

Mrkvový salát s rozinkami

3 mrkve, nastrouhané, 200 g nastrouhaného zelí, 100 g rozinek, 0,5 zelené papriky, nakrájené nadrobno, malá cibule,nakrájená nadrobno, lžička nastrouhaného křenu, 2 lžíce majonézy, sůl.
V salátové míse smícháme všechny přísady mimo majonézy. Pomalu přimícháme majonézu, aby bylo vše dobře pokryté.

Mrkvový salát s křenem

400 g mrkve, 100 g křenu, sůl, cukr, ocet, voda, olej
Očištěnou mrkev a křen jemně nastrouháme a smícháme. V troše vody rozmícháme sůl, ocet, cukr, několik kapek oleje a nalijeme na zeleninu.

Hlávkový salát s mrkví

2 hlávkové saláty, 2 mrkve, citrónová šťáva, voda, cukr, sůl
Umytý hlávkový salát pokrájíme na nudličky a přidáme jemně nastrouhanou mrkev. Promícháme a zalijeme nálevem z vody, soli, a cukru. Opatrně promícháme a podáváme chlazené.

Hlávkový salát s jitrocelem

hlávka salátu, šálek mladých lístků jitrocele kopinatého nebo většího, cibule, 2 lžíce strouhaného křenu,vejce uvařené natvrdo, šálek smetany, sůl, citrónová šťáva, špetka sušeného rdesna, peprníku (nebo saturejky)
Salát dobře omyjeme, jitrocel přelijeme na cedníku vroucí vodou. Salát natrháme nebo nakrájíme nadrobno, cibuli a jitrocel jemně nasekáme. Promícháme s křenem, smetanou, podle chuti osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, dochutíme drcenými sušenými bylinkami. Povrch posypeme drobně nakrájeným vajíčkem, krátce vychladíme a podáváme s tmavým chlebem.

Hlávkový salát s jablky

hlávkový salát, 3 jablka, 50 g ořechů, houska, olej
Rozebrané lístky salátu poklademe do mísy, posypeme nadrobno ořechy, na plátky nakrájenými jablky. Na kostičky nakrájenou housku osmažíme na oleji, nasypeme na salát a dobře promícháme.

Zdobený hlávkový salát

4 menší hlávkové saláty, 4 vařená vejce, 80 g sýra eidam,200 g šunkového salámu, 4 menší rajčata, kapie, ředkvičky,petrželka, kečup, hořčice, majonéza, sůl, pepř, máslo

Nejprve opereme celou hlávku salátu a necháme okapat. Po obvodu talíře dáme šunkový salám do jeho středu hlávkový salát. Ten pokapeme majonézovým přelivem, který připravíme smícháním kečupu, majonézy, trochy hořčice, soli a pepře. Kečupu a hořčice dáme jen na obarvení majonézy. Salát posypeme nastrouhaným vajíčkem a sýrem. Potom ještě pokapeme nepatrně kečupem a ozdobíme plátkem rajčete, petrželkou, ředkvičkou a máslem. Podle sezóny můžeme použít více druhů zeleniny na ozdobu.

Salát od tetinky

mrkev, celer, jablka, Majolka, sůl
Mrkev a celer nakrájíme na kostičky a dáme vařit do slané vody. Potom je scedíme a přidáme na kostičky nakrájená syrová jablka, vše dobře promícháme. Z části vody, v níž se vařila zelenina, vytvoříme sladkokyselý nálev, zalijeme jím zeleninu a přidáme Majolku. Salát tak trošku plave. Necháme ho uležet, složky si navzájem předají chuť. Jablky nešetříme.

Salát s jablky a brusinkami

500 g červeného zelí, sůl, 2 jablka, 2 lžíce kompotovaných, částečně scezených brusinek nebo rybízu nebo stejné množství pikantního džemu
Podušené a vychladlé zelí doplníme oloupanými a na plátky nakrájenými jablky bez jádřinců. Doplníme ovocem nebo džemem,promícháme a podáváme ochucené nepatrně octem nebo citrónovou šťávou. Hodí se výborně k hovězí pečeni nebo k úpravám masa ze zvěřiny.

Salát pro labužníky se sardelkami

250 g za syrova připraveného nakrouhaného zelí, 2 lžíce nakládaných hub, cibule, 2 nakládané kapie, 2 sardelky,ocet podle chuti, nálev z kapií
Zelí den předem nakrouhané a připravené nebo alespoň několik hodin odleželé doplníme na menší kousky překrájenými houbami, na nudličky nakrájenou kapií. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a spaříme. Scezenou ji přidáme k zelí.Nakonec přidáme sardelky nakrájené na tenké nudličky, promícháme a teprve pak přidáme trochu nálevu z kapií a podle potřeby ocet.

Salát z červeného zelí s Majolkou

500 g červeného zelí, zeleninová paprika, jablko, kyselejší hruška, cibule, sůl, pepř, ocet podle chuti, 100 g Majolky
Podušené a vychlazené zelí dáme do mísy a doplníme na nudličky nakrájenou paprikou bez semen, oloupaným a nahrubo nastrouhaným jablkem, hruškou a oloupanou nadrobno nakrájenou cibulí. Vše promícháme a dochutíme solí, pepřem, octem a teprve potom vmícháme Majolku.

Salát z hlávkového zelí

500 g hlávkového zelí, 80 g olivového oleje, špetka kmínu, pepře, sůl
Hlávku zelí očistíme a pokrájíme na nudličky a dáme do kastrolu do studené vody alespoň na 15 minut namáčet. Pak vodu slijeme, ještě jednou ve studené vodě vypereme a na sítu necháme okapat. Zelí osolíme, posypeme kmínem a dáme do mísy,zalijeme olivovým olejem, opepříme a necháme odležet. Salát je velmi chutný.

Zelný salát á la mode Italiano

na 1 kg bílého hlávkového zelí, 100 g pórku, 100 g naložené červené kapie, 100 g sterilovaných žampiónů, ocet, olej, sůl,trocha cukru, 2 lžíce sójové omáčky
Zelí nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájené kapie a žampióny, obojí bez nálevu, nakonec přidáme na kolečka nakrájený pórek. Zakápneme olejem, octem, s citem osolíme, sojovou omáčkou. Chuť doladíme trochou cukru. Lehce promícháme a necháme alespoň 4 hodiny v chladnu uležet.

Zelný salát s ovocem

300 g nastrouhaného zelí, plechovka ananasového kompotu, 2 jablka, nakrájená na kousky, 150 g hroznového vína, bílý jogurt, 3 lžíce majonézy, lžíce cukru krystal, sůl
V salátové míse smícháme všechny přísady a dobře promícháme. Můžeme nechat vychladit v ledničce.

Zelný salát s angreštem

300 g hlávkového zelí, 200 g kompotovaného angreštu (asi 2 naběračky), jablko, sůl, ocet
Očištěné hlávkové zelí dáme do hrnce s malým množstvím vroucí osolené vody. Bez pokličky asi jen 10 minut upravujeme. Pak zelí odcedíme a necháme vychladnout. Teprve potom k němu zamícháme scezený angrešt, oloupané a nastrouhané jablko bez jádřince. Vše promícháme i s malým množstvím cukerného roztoku z kompotu, podle chuti přisolíme a doplníme octem.

Rychlý salát

300 g kysaného zelí, lžíce oleje, cukr podle chuti, lžíce rozsekané pažitky, 1 dl vody
Cukr rozmícháme ve vodě a ochutíme jím zelí smíchané s olejem a pažitkou. Podáváme ihned.

Sváteční salát z pekingského zelí

400 g pekingského zelí, 0,5 grapu, 100 g kompotovaných hroznů nebo angreštu, 200 g pečeného drůbežího masa, citrónová šťáva,lžička zeleného pepře, 4 lžíce šlehačky, lžíce brusinkového nebo klikvového kompotu
Opláchnuté, okapané zelí nakrájíme na nudličky. Díly grapu sloupneme dužinu, přidáme k zelí, doplníme odkapaným ovocem,na nudličky nakrájeným masem, pepřem a promícháme, podle chuti přikyselíme citrónovou šťávou a nálevem z kompotu. Salát rozdělíme do skleněných pohárů a zdobíme šlehačkou a brusinkami.

Salát z čínského zelí s jogurtem

2 hlávky čínského zelí, 30 g cibule, jablko, 4 lžíce jogurtu, 2 lžíce oleje, lžíce cukru, petrželka, sůl
Oprané hlávky nakrájíme na nudličky, přidáme k nim jemně usekanou cibuli a nastrouhané jablko, zbavené jádřince. Dobře promícháme a zakapeme olejem. Potom salát zalijeme jogurtem, podle chuti osolíme a přisladíme. Můžeme přikyselit.

Zeleninový salát s masem

sáček zmrazené zeleninové směsi, 3 lžíce oleje, cibule, 250g vepřového masa, sůl, mletá paprika, 3 lžíce kečupu
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, a na ni osmahneme na kostky nakrájené vepřové maso. Osolíme, přidáme mletou papriku, podlijeme a dusíme do poloměkka, teprve potom přidáme částečně rozmraženou zeleninu, lehce přisolíme, lehce podlijeme a dodusíme do měkka. Když je pokrm skoro hotov,přidáme kečup a dodusíme. Podáváme s pečivem.

Zeleninový salát se šunkou

150 g šunky, 3 mladé kedlubny, 3 malá tvrdší rajčata, 4 malé karotky, zelená paprika,malá salátová okurka, 2 malé cibulky, citrónová šťáva, pažitka, sůl
Šunku nakrájíme na širší nudličky, přidáme nastrouhané kedlubny a rajčata, papriku a karotku nakrájené na kolečka, salátovou okurku nakrájenou na malé kostičky a na tenká kolečka nakrájené cibulky. Pokapeme citrónem, dochutíme solí,posypeme nakrájenou pažitkou a dobře zamícháme
.

Zeleninový salát s těstovinou

těstoviny, rajčata, papriky, případně salátová okurka,cibule, pepř, sůl, Majolka
Běžným způsobem si uvaříme těstoviny (kolínka, vřetena, mušle). Mezitím si nakrájíme rajčata, papriky, cibuli popřípadě i okurku na drobné kousky. Připravenou zeleninu promícháme s horkými těstovinami, spojíme Majolkou a ochutíme pepřem a solí. Můžeme podávat teplé i studené jako samostatný pokrm.

Salát z černé ředkve

100 g černé ředkve, 100 g mrkve, 100 g jablek, 200 g zelí, cibule, sůl, pepř, olej, ocet, špetička cukru
Ředkev a mrkev nastrouháme na jemno, jablka na hrubo, zelí a cibulku jemně nakrájíme. Pak vše promícháme, přidáme olej a ocet, osolíme, opepříme, ocukrujeme. Podle chuti dokořeníme, necháme hodinku odpočinout v chladu. Podáváme s toastem celozrnného pečiva.

Ředkvičkový salát s ovocem

6 ředkviček, nakrájených na tenké plátky, 2 grapefruity, rozdělené na dílky a nakrájené na polovinu, 2 pomeranče, rozdělené na dílky, malá červená cibule, nakrájená na kolečka, listy hlávkového salátu, 4 lžíce vody, 2 lžíce cukru krystal, lžíce citrónové šťávy, špetka sladké papriky, sůl
V salátové míse smícháme ředkvičky, pomeranče, grapefruity a cibuli. Ve sklenici smícháme všechny ostatní přísady a dressing nalijeme na salát. Přikryjeme a necháme v ledničce několik hodin vychladit. Podáváme na listech hlávkového salátu.

13. srpna 2012

Paprikový salát s jablky

12 zelených paprika kapií, 4 středně velká jablka, 100 g Majolky, jogurt, sůl, citrónovou šťávu nebo ocet a pažitku
Papriky zbavené semen nakrájíme na nudličky, přidáme oloupaná nastrouhaná jablka a promícháme s Majolkou, kterou zjemníme jogurtem. Vše dochutíme sekanou pažitkou, případně trochu přisladíme.

Paprikový salát s květákem

4-6 paprik, menší cibule, malý květák, půl citrónu, 2 lžíce oleje, půl šálku vody s octem, lžičku hořčice, sůl, cukr
Očištěné papriky a cibuli jemně pokrájíme, pokropíme olejem a šťávou z citrónu a necháme asi hodinu proležet. Květák ovaříme, odcedíme a rozebereme na růžičky. Do šálku vody s octem přidáme hořčici, olej, dobře protřepeme a nalijeme na papriky a květák. Marinádu podle chuti přisolíme a přisladíme.

Celer s paprikami

větší celerová bulva, 2 mrkve, lžíce rozkrájené pažitky, 2 paprikové lusky, sůl, pepř, citrónová šťáva a trochu cukru na dochucení, 2 lžíce oleje, 150 g strouhaného tvrdého sýra
Zeleninu opereme, oloupeme a papriky odjádříme. Celer nahrubo nastrouháme s mrkví a sýrem, papriku nakrájíme na nudličky a vše posypeme pažitkou. Olej, sůl, pepř a cukr rozšleháme s citrónovou šťávou na zálivku. Podáváme vychlazený s tmavým chlebem.

Sýrový salát s paprikami

4 papriky, jablko, 0,5 citrónu, rajčata na obložení, 100 g trvanlivého paprikového salámu, 250 g ementálského sýra případně tvrdší plátkový sýr
Sýr, papriky zbavené semen i jablko nakrájíme na nudličky a ihned zakapeme citrónem. Vše promícháme, doplníme oloupanou cibulí nakrájenou na drobno, i stejně pokrájenou uzeninu.Nemusíme solit, dáme na talířky a přizdobíme nakrájenými rajčaty. Podáváme s pečivem.

Salát z Hermelínu s oreganem

2 Hermelíny, svazek mladé cibule, 2 snítky čerstvého nebo přiměřeně sušeného oregana, 4 lžíce oleje, sůl, vinný bylinkový ocet, trochu bílého vína
Sýr nakrájíme na kostičky. Opláchnutou cibuli i s natí nakrájíme na kolečka. Oregano (otrhané lístky) přelijeme teplým olejem a necháme chvíli stát, pak přidáme sůl, ocet, víno, promícháme a nalijeme na sýr s cibulí, promícháme, přikryjeme a necháme v chladnu 2 hodiny odležet. Podáváme s tmavým chlebem. Varianta : do nálevu můžeme přidat 1-2 nadrobno nakrájené feferonky.

Salát pro milovníky steaků

3 šálky zelených fazolek s česnekem, 350g steaku, malá na kolečka nakrájená cibule, 2 lžíce oleje, 4 šálky hlávkového salátu, 2 šálky špenátu, 3 větší houby pokrájené na plátky, sůl, pepř
Připravíme fazolky s česnekem. Steak osolíme, opepříme a usmažíme na tuku. Nakrájíme jej na proužky. V pánvi usmažíme cibulku do křupava. Houby ba jiné pánvi podusíme. Vše smícháme v míse a zalijeme zálivkou Dijon.

Sýrový salát

350 g sýra, 300 g šunkového nebo jiného měkkého salámu,200 g různé vařené zeleniny, 1-2 natvrdo vařená vejce, menšíkyselá okurka, 100 g majonézy nebo 2 dl kysané smetany, 0,5 lžičky hořčice, sůl, citrónová šťáva nebo ocet
Sýr, salám, uvařenou zeleninu, okurku a bílky z natvrdo uvařených vajec pokrájíme na malé nudličky, smícháme s majonézou, smetanou, hořčicí citrónovou šťávou nebo octem, osolíme a necháme alespoň půl hodiny před podáváním v chladu odležet. Salát upravíme na mísu, ozdobíme rajčaty,ředkvičkami, zelenou paprikou, kyselou okurkou, hlávkovým salátem a zelenou petrželkou. Ozdobu volíme podle ročního období.

Bramborový salát moravský

uvařené brambory, sterilovaný celer, cibule, olej,ostřejší sladkokyselý nálev, sůl, pepř

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Celer nakrájený na kostičky uvaříme ve sladkokyselém nálevu nebo použijeme sterilovaný. Do mísy klademe vrstvu na plátky nakrájených brambor, posolíme, opepříme, pokapeme olejem a pikantním nálevem, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a okapaným celerem. Pak klademe další vrstvu - brambory, sůl, pepř, olej, nálev, cibulka, celer. Nálev má být pikantní, použijeme i nálev z celeru. Salát přikryjeme a necháme uležet, nejlépe přes noc. Pak jej zamícháme a podle potřeby dochutíme.

Rajský salát

rajská jablíčka, kysanou smetanu, worcestrovou omáčku, citrónovou šťávu, malou špetičku soli, balkánský sýr
Rajčata nakrájíme na malé kousky, které přelijeme ochucenou smetanou, vytvořenou takto: do kysané smetany vešleháme worcester, citrónovou šťávu (na kelímek smetany stačí půl lžíce od obojího) a přisolíme lehce. Na vršek salátu patří strouhaný Balkánský sýr. Podáváme s kouskem celozrnného pečiva. Kysanou smetanu lze nahradit bílým jogurtem nízkotučným.

Rajsky salat

Cibulový salát

6 cibulí, sladkokyselá zálivka s olejem, 4 listy salátu, petrželka, mletý pepř

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a přelijeme na sítku vroucí vodou. Necháme okapat. Ještě horkou cibuli zalijeme zálivkou a necháme v chladničce pod pokličkou rozležet a přiměřeně vychladit. Při podávání vyložíme misky opranými a osušenými listy salátu, na ně srovnáme cibuli, přidáme zálivku, posypeme jemně usekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem. Podáváme především k teplým masitým pokrmům, ale i k tlačence nebo huspenině.

Vaječný salát

8 natvrdo uvařených vajec podélně rozkrojených na polovinu, 6 lžic majonézy, ½ lžičky plnotučné hořčice, 16 kaparů, 5 středních rajčat nakrájených na kolečka,0,5 hrnku nastrouhaného čedaru, 2 zelené cibulky nakrájené nadrobno, 5 listu hlávkového salátu, sůl, pepř
Z uvařených vajíček vyndáme žloutky a bílky zatím dáme stranou. Žloutky dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a pepř, dobře rozmícháme a vzniklou směsí naplníme bílky. Na talíře rozložíme listy hlávkového salátu, na ně položíme naplněná vejce ozdobená kapary a obložíme je plátky rajčat, které posypeme sýrem a zelenou cibulkou.

Pestrý salát

3 rajčata, vařená červená řepa, menší okurka, čtvrtka bílého hlávkového zelí, 2 mrkve a půlka menšího celeru, 2 dl kysané plnotučné smetany, sůl, pepř, citrónová šťáva, olej na zakapání, ředkvičky a hlávkový salát na ozdobení

Všechny druhy zeleniny očistíme, omyjeme a podle potřeby oloupeme. Pak ji nakrájíme na nudličky, smícháme s ostatními přísadami a nakonec zalijeme smetanou. S čerstvým chlebem je to chutná večeře. Lze ji ještě doplnit natvrdo uvařenými vejci.
Pestry salat se slaninovou zalivkou