8. března 2013

Cizrnový kotlík

250 g cizrny, velká cibule, 1-2 stroužky česneku, velký lilek, červená paprika, 2 cukety, 200 g zelených fazolek, 2 dužnatá rajčata, 5 lžic oleje, špetka mletého nové koření, skořice, koriandr, kajenský pepř, šafrán, sůl, mletý pepř, lžička nasekaných mátových lístků, lžíce sekané petrželky 

Cizrnu máčíme v 1,5 litru vody nejméně 6 hodin, Potom ji doměkka vaříme asi jeden a půl hodiny (v tlakovém hrnci asi 40 minut). Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. U lilku a cukety odkrojíme konec se stopkou. Papriku rozpůlíme, očistíme a omyjeme Z fazolek odkrojíme oba konce. Rajčata spaříme, sloupneme, rozčtvrtíme a zbavíme semen. Fazolky nakrájíme na kousky, ostatní zeleninu na kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a dáme zesklovatět cibuli s česnekem. Přimícháme zbývající zeleninu a okapanou cizrnu. Krátce opečeme. Osolíme, opepříme a přidáme zbývající koření. Zalijeme půl litrem vody, v níž se cizrna vařila. Přikryjeme a zvolna vaříme asi 25 minut. Pokrm dle potřeby dochutíme. Přimícháme mátu a petrželku.

Naklíčená čočka

200 g čočky

Nejprve čočku důkladně propláchneme, potom jinamočíme do studené vody a alespoň 12 hodin ji necháme bobtnat. Vodu slijeme, čočku znovu propláchneme, necháme okapat a uložíme na teplé tmavé místo. Abychom zabránili zahnívání a růstu plísní, musíme čočku 3-4 denně proplachovat. Toto činíme 3-6 dní a poslední den je vystavíme přímému slunku, aby klíčky zezelenaly.

Hrušky s fazolí v omáčce

2 hrušky, 250 g tmavých fazolí v nálevu, 100 g másla, 2 dl smetany, 50 g hladké mouky, kostka zeleninového vývaru, lžička octa, špetka soli a cukru, trochu hřebíčku 
Na másle osmažíme mouku, zalijeme 2 dl vody, přidáme kostku vývaru, špetku soli a omáčku provaříme za stálého míchání. Vlijeme polovinu sladké smetany a promícháme. Hrušky čerstvé oloupeme a nakrájíme na kousky, lehce podlijeme vodou a podusíme s hřebíčkem a octem a cukrem. Fazole přecedíme a vmícháme do omáčky spolu s teplou hruškou. Hustotu upravíme smetanou a podáváme s pečenými vdolky.

Zapečená fazolová směs

200 g fazolí, 1 kg brambor, 2 vejce, paprika, 4 rajčata, 4 stroužky česneku, olivový olej, bazalka, petrželka, pepř, sůl 

Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a nakrájíme je na kostičky. Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Utřený česnek zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou papriku, oloupaná a pokrájená rajčata, osolíme, opepříme, ochutíme bazalkou a petrželkou a chvíli restujeme. Fazole rozmixujeme, přidáme k zelenině, prohřejeme a dáme na dno vymazané zapékací misky. Nahoru dáme brambory, přelijeme rozšlehanými vejci a pečeme dozlatova.

Smetanové fazole

100 g fazolí, 10 g másla, trocha mouky, cibule, sůl, mletá paprika, 20 g kysané smetany 
Fazole namočíme do studené vody a druhý den je uvaříme doměkka. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme papriku, mouku a smažíme asi 2 minuty. Pak zalijeme trochou vody, necháme 15 minut povařit, přidáme fazole a přelijeme rozkvedlanou smetanou. Osolíme.

Fazole se slaninou v mikrovlnce

500 g fazolí, 100 g na kostičky nakrájené slaniny, 25 g másla, 0,5 lžičky cukru, jemně nakrájená cibule, 100 ml vody, sůl, pepř 
Fazole umyjeme a přebereme. Máslo dáme na talíř crisp a 1 minutu zahříváme. Pak přidáme cibuli, cukr, fazole. Zamícháme, přidáme vodu, sůl a pepř a vaříme funkcí crisp 6 minut, během vaření několikrát zamícháme. Nakonec vmícháme slaninu a vaříme dál funkcí crisp 3-4 minuty. Hotové fazole podáváme s pečivem.

Fazole s rýží

500 g červených fazolí, 1 l vody, střední mrkev , 1/3 hrnku řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 0,5 lžičky červeného mletého pepře, čtvrt lžičky mletého nového koření , šunková kost, střední cibule, střední zelená paprika, 0,5 lžičky tymiánu, bobkový list, čtvrt lžičky mletého černého pepře 

Vodu z namočených fazolí slijeme a nahradíme 5 hrnky vody čerstvé. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a přidáme šunkovou kost, nakrájenou cibuli, hrubě nastrouhanou mrkev, nadrobno pokrájenou papriku, řapíkatý celer, česnek, bobkový list a koření. Část měkkých fazolí rozmačkáme o stěnu hrnce a osolíme, vyjmeme šunkovou kost, ořežeme maso a nakrájené na malé kousky vložíme zpět. Na talíř dáme uvařenou rýži a přelijeme fazolemi.

Zapečené fazole s jablky a slaninou

250 g slaniny na plátky, lžička rostlinného oleje, 2 středně velké cibule, nakrájené na drobno, 800 g sterilovaných fazolí v tomatě, 4 jablka, sůl, pepř a saturejka 

Slaninu nakrájejte na kostičky /několik plátků si nechte stranou na ozdobu/. Kostičky slaniny vložte do kastrolu spolu se lžičkou oleje a vypékejte. Jakmile slanina zesklovatí, přisypte k ní cibuli. Osmahněte ji a přidejte fazole. Dochuťte solí, pepřem, případně saturejkou a na mírném ohni krátce povařte, aby se chutě krásně propojily. Na pánvi opečte zbylé plátky slaniny, vyjměte je a ve vypečeném tuku osmažte klínky neloupaných, ale jádřinců zbavených jablek. Ta pak přidejte do kastrolu k fazolím a navrch položte plátky vyškvařené slaniny.

Fazole s houbami

300 g fazolí, 2 sklenice mléka, 250 g čerstvých hub, velká cibule, hladká mouka, sůl, pepř, cukr, olej 
Fazole uvaříme ve vodě, do které jsme přidali mléko. Houby podusíme zvlášť. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na tuku. K části vývaru z fazolí přidáme cibuli, scezené houby, vařené fazole a vše zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Ochutíme solí, cukrem a pepřem. Pokrm můžeme podávat s vařenými brambory.

Prejt z fazolek adzuki

400  g krup, 400  g fazolek adzuki, 400  g cibule, lžičku majoránky, špetku mletého zázvoru, 3 lžíce zastudena lisovaného oleje, 2 rozetřené stroužky česneku, sůl 

Den předem: Fazolky properte a namočte aspoň na 4–6 hodin. Poté je vařte asi dvě hodiny (v tlakovém hrnci stačí 30–35 minut). Kroupy na několik hodin namočte (na 1 hrnek 2,5 hrnku vody) a pak přiveďte k varu; seberte pěnu, mírně osolte mořskou solí a pod pokličkou vařte hodinu a půl (v tlakovém hrnci asi hodinu). Vodu z vaření nechte stranou.
 Druhý den: Na oleji osmahněte cibulku. Jakmile začne vonět (asi po pěti minutách), přidejte k ní uvařené adzuki, rozetřený česnek, sójovou omáčku, zázvor a majoránku. Mírně podlijte vodou a deset minut duste. Přisypejte uvařené kroupy a duste ještě pět minut, až se vypaří všechna tekutina. Podle chuti dokořeňte a podávejte.

Fazolový prejt s mořskou řasou

300 g fazolí adzuki, 300 g celeru, 100 g cibule, 5 g řasy Kombu, česnek, majoránka, sojová omáčka , jablečný ocet, olivový olej 
Fazole večer namočíme a ráno je uvaříme s trochou řasy doměkka. Celer nastrouháme, osmahneme ho na oleji, přidáme posekanou cibuli, česnek, pak vsypeme uvařené fazole, ochutíme majoránkou, octem a sójovou omáčkou. Vložíme do zapékací misky a zapečeme asi deset minut v horké troubě. Podáváme s pečivem.

Zadělávané naklíčené boby

3 šálky naklíčené sójové boby, 3 lžíce sojového oleje, šálek proužky zelené papriky, studená voda, 2 jemně sekaná cibule, lžíce sójová omáčka, šálek syrové kousky celeru, 2 lžíce kukuřičný škrob, libeček, šálek vroucí vody 

Na pánvi rozpálíme olej, vložíme očištěnou zeleninu - celer, papriku, cibuli a boby. Restujeme asi 2 minuty. Pak přilijeme vroucí vodu a zakryté dusíme 5 minut. Ve studené vodě rozmícháme škrob, přidáme sójovou omáčku, jemně sekaný libeček a nalijeme k bobům a zelenině. Podle chuti osolíme a zakryté na mírném plameni vaříme 10 minut.

Bílé fazole v tomatové omáčce

250 g bílých fazolí, 2 cibule, stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 0,5 šálku červeného vína, malý rajský protlak, masox, sůl a pepř podle chuti, majoránka 
Večer namočíme fazole v 0,75 l studené vody. Druhý den je uvaříme doměkka asi na 1 hodinu.
Omáčka : jemně nakrájenou cibulku se stroužkem česneku opečeme dozlatova, pak přidáme víno a rajský protlak. Povaříme, osolíme, opepříme a přidáme trochu majoránky. Můžeme ještě eventuálně přisladit, okyselit. Podáváme s uzeninou a chlebem.

Divoké zelí

30 g červených fazolí, 5 g oleje, 150 g bílého zelí, 40 g cibule, 5 g česneku, 100 g mrkve, 130 g brambo, kmín, bobkový list, nové koření celé, grilované koření, sůl 

Z předešlého dne uvaříme namočené fazole do měkka.Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli s nastrouhanou mrkví na hrubém struhadle, přidáme nakrouhané zelí, podlijeme vodou a dusíme pod poklicí do měkka. Během dušení přidáme gril.koření 3 ks bobkového listu, 4 kuličky nového koření. Na konec přidáme nastrouhanou bramboru na jemném struhadle, ta nám zelí pěkně zahustí, povaříme opět do měkka a dochutíme česnekem a solí.

Becoky

balení velkých fazolí, 30 dkg anglické slaniny, 2 cibule, sůl 
Fazole si namočíme přes noc do vody. Druhý den je uvaříme do měkka ve stejné vodě. Na pánvi si osmažíme nakrájenou anglickou slaninu a přidáme k ní na drobno nakrájenou cibulku. Když jsou fazole uvařené, slijeme vodu, přidáme k nim směs s anglickou slaninou a cibulí, zamícháme. A podáváme. Můžeme dosolit.

Kapsy plné fazolí

plechovka červených sterilovaných fazolí, hladká mouka, rajský protlak, chléb, cibule, chilli koření, sůl, pepř, česnek, olej, tvrdý sýr 
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku a do vzniklého bešamelu vyklopíme fazole bez láku a přidáme protlak. Provaříme a okořeníme česnekem, solí a chilli. Vzniklou směsí plníme arabský chléb a kapsy ještě zapečeme v troubě posypané tvrdým sýrem.

Dvoubarevné fazole

hrnek červených fazolí, hrnek bílých fazolí, 2 rajčata, paprika, menší cibule, 2 stroužky česneku, malý rajský protlak, 2 lžičky kari nebo kurkuma,pepř, sůl 
Fazole namočíme na cca 5 hodin a uvaříme do měkka bez soli. Na pánvi osmažíme cibuli a zasypeme kari nebo kurkumou - fazole nebudou nadýmat. Pak přidáme nakrájená rajčata, nejlépe masitá, a papriku, podlejeme a chvíli dusíme pod pokličkou. Osolíme, opepříme, dochutíme rajským protlakem a česnekem. Vhodné i pro kojící maminky - z vlastní zkušenosti.

Balíčky zelených fazolek z Vídně

500 g zelených fazolek, 6 plátků libovější slaniny, sůl, pepř 
Uvařit fazolky v osolené vodě (musí zůstat ještě křupavé). Ihned je namočit do vody s kostkami ledu. Slít. Udělat 6 balíčků fazolek, omotat každý plátkem slaniny a osmažit je na horké pánvi po 2-3 min. Osolit a opepřit je.

Fazole v ořechové omáčce

500 g bílých fazolí, 250 g vlašských ořechů,  lžička mleté papriky, snítka petrželky, bazalky, máty a pažitky ,  stroužek česnek, 20 g margarínu 
Fazole si den předem namočíme, vodu z nich slijeme. Na tuku restujeme utřený česnek, mletou papriku, zalijeme dostatkem vody a vsypeme fazole. Vaříme je doměkka spolu se zelenými bylinkami. Vodu necháme téměř vyvařit, ke změklým fazolím vmícháme mleté ořechy, osolíme a fazole v ořechové omáčce krátce dovaříme.

Fazole na sladké paprice

15 dkg fazolí, cibule,2 lžíce tuku,sůl,ml.sladká paprika, ¼ l kysané smetany,2 lžíce mouky,zelená petrželka, bobkový list
Mírně osolené fazole uvaříme do měkka s bobkovým listem. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme ml. papriku, zaprášíme moukou, zalít vodou, osolit a přidat k fazolím.Nechat provařit a procedit a pak teprve přidat k fazolím.Po krátkém povaření zatřepat kysanou smetanou. Podáváme s vařenými brambory.

Fazole na paprice

Červená čočka se zeleninou

250 g červené čočky, 2 papriky, rajče, 5 lžic smetany, dle chuti majoránka, dle chuti vegeta, cibule, olej, vejce 

Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku na kostičky a za chvilku rajčata na kostičky. Společně opékáme, pak vsypeme čočku, zalijeme hrnkem vody a okořeníme vegetou. Voda se vsakuje do čočky,takže průběžně doléváme, asi po 20 minutách je čočka měkká. Přidáme 5 lžic smetany a okořeníme majoránkou. Podáváme s vejcem na tvrdo.

7. března 2013

Zapékaná čočková kaše

2 hrnky čočky, 4 lžíce bio bujonu, hrnek osmažené cibulky, 3 lžíce sezamového oleje 
Čočku na 3 hodiny namočíme a poté vaříme 1 hodinu nebo dokud není čočka téměř měkká. Přidáme bujón, sůl, cibuli a sezamový olej, přesypeme do zapékací misky a při 160°C zapékáme jednu hodinu.

Čočkové kotlety

350 g čočka, vejce, žloutek, strouhanka, smažená cibule, sůl, tuk, mouka, vejce 
Čočku uvařte do měkka a prolisujte hrubým sítem. Do vychladlé kaše přidejte vejce a žloutek navíc, strouhanku, cibulku a sůl. Tvořte placky, obalte je ve vejcích, strouhance a čočkové kotlety osmažte na tuku.

Pučálka z čočky

100 g čočka, 100 g hrách, podle chuti: cukr, sůl , dobromysl 
Čočku namočte na 3 dny do vody a nechte vyklíčit. Osmahněte ji na troše cukru, podávejte sladkou nebo slanou. Slaná pučálka z čočky je dobrá s dobromyslí.

Fazolky s hruškami

balení mražených fazolek,zeleninový vývar, cibule, 2 stroužky česneku, sklenice kompotovaných hrušek, slanina, olej 
Na oleji rozpustíme slaninu, přidáme cibuli, česnek a poté fazolky. Zalijeme vývarem a povaříme. Na závěr zamícháme pokrájené kompotované hrušky. Hrušky dodají fazolkám nezaměnitelnou chuť

Fazole s kečupem

200 g bílé fazole, 4 lžíce sójového oleje, trochu soli, podle chuti kečup, 4 stroužky česneku, 4 krajíce chleba
Přes noc namočenou bílou fazoli uvaříme doměkka v slané vodě a scedíme. Na oleji osmažíme na kostky nakrájený chléb, smícháme s fazolí, zalijeme kečupem (nebo rajčatovým pyré) a zprudka zahřejeme. Fazole s kečupem okořeníme utřeným česnekem a podle chuti dosolíme.

Mrkev s fazolemi

30 dkg mrkve, 30 dkg bílých fazolí, 5 dkg másla, 2 dkg mouky, 1/4 l vývaru, špetka papriky 
Fazole namočíme den předem do vlažné vody. Druhý den je uvaříme skoro do měkka. Očištěnou mrkev nakrájíme na plátky a s kouskem másla, solí a vývarem udusíme do měkka. Polovinu másla rozpustíme, zasypeme moukou, osmažíme světlou jíšku, kterou podlijeme vývarem, okořeníme paprikou, osolíme a dobře povaříme. Přidáme fazole a mrkev.

Veselá hrachová pánev

hrnek loupaného půleněho žlutého hrachu, velké rajče, jarní cibulka s natí, 2 velké stroužky česneku, 1 PL olivového oleje, bílý pepř, sůl 

Předem namočený hrách uvaříme. Mezitím nakrájíme na kousky rajče, na plátky jarní cibulku i s natí, oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a krátce na něm orestujeme česnek nakrájený na plátky. Poté přidáme rajčata nakrájená na kousky a mladou jarní cibulku nakrájenou na plátky. Přidáme uvařený a okapaný hrách, osolíme, opeříme bílým pepřem a krátce prohřejeme.
 

Čočka po tunisku

0,5 kg velkozrné čočky, 2 velké čerstvé papriky (barevné), 3 větší rajčata, 2 velké cibule několik malých cibulek, 5 stroužků česneku, olej, sůl, pepř, různé pikantní koření

Na troše oleje zpěníme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájená rajčata. Krátce orestujeme a přidáme namočenou a propláchnutou čočku. Okořeníme, zalijeme trochou vody a vaříme asi 5 minut. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriku a malé cibulky a dovaříme, až je čočka měkká (ne však blátivá). Místo čerstvých rajčat můžeme použít pikantní kečup nebo rajský protlak.

Jihotyrolský nudlový hrnec


4 středně velká nakyslá jablka, citrón, 60 g cukru , vanilkový cukr ,250 g těstovin,(kolínka, trubičky) ,sůl ,250 g dietního tvarohu ,4 bílky ,50 g rozinek ,2 lžíce rumu ,30 g másla nebo margarinu ,tuk na formu

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na řezy. Ihned pokapeme citrónovou šťávou a s trochou vody a cukru podusíme několik minut do poloměkka. Mezitím uvaříme těstoviny „al dente“. Propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Utřeme tvaroh se strouhanou citrónovou kůrou, v rumu máčenými rozinkami, cukrem, vanilkovým cukrem. Pak vmícháme jablečné řezy. (Několik jich ponecháme na ozdobu). Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Do vymaštěné formy dáváme vrstvy těstovin a tvarohové hmoty. Poslední vrstvu tvoří tvaroh. Neplním formu vysoko, protože nákyp nabude. ozdobíme zbylými jablky, posázíme vločkami másla a pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut při 225°C.

Salat se špecli


2 šálky vařených špecli , 200 g měkkého salámu,  krabička majonézy ,2 sterilované okurky ,100 g dušeného hrášku ,100 g dušené karotky ,100 g dušených žampiónů, sůl, pepř ,ocet
Okurku a salám nakrájíme na proužky a promícháme s podušenou zeleninou, houbami a těstovinami. Spojíme majonézou a ochutíme solí, pepřem a octem.

Dánský těstovinový salát


250 g kolínek nebo trubiček ,sůl ,300 g mraženého hrášku a mrkve, lžička směsi koření ,200 g vařené šunky ,pohár (200 ml) kysané smetany, 2 lžíce salátové majonézy ,lžička bylinkové hořčice , špetka cukru, bílý pepř , střik octa ,svazek pažitky
Zatím co vaříme těstoviny „al dente“, podusíme dle návodu na obalu zeleninu s trochou vody a směsí koření. Šunku nakrájíme na proužky. Zeleninu necháme dobře okapat a promícháme ji s rovněž dobře okapanými těstovinami a šunkou. Kysanou smetanu utřeme s majonézou, hořčicí, kořením a octem. Pažitku pokrájíme a spolu se zálivkou přidáme k salátu.

Jogurtové fazole

350 g fazolí , 5  rajčat, 2 cibule s natí, 4 lžíce čočky, jogurt-bíly, 2 lžíce oleje, sůl 
Fazole uvaříme v osolené vodě do měkka, zcedíme a přidáme nakrájená rajčata a cibule, klíčenou čočku, olej a zalejeme jogurtem. Jogurtové fazole necháme chvilku odležet.

Indická čočka dhál

2 žluté cibule, lžíce řepkového nebo arašídového oleje , 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 - 2 lžičky garam masaly nebo kari, lžička kmínu, 0,5lžičky kurkumy, 5 dl zeleninového vývaru, 2 dl červené čočky, 1 - 2 ml koření sambal oelek, 4 drcená rajčata, sekaný koriandr nebo petržel 
Oloupeme a pokrájíme cibuli a lehce ji osmahneme na slabém plameni na oleji. Ke konci přidáme česnek, garam masalu, kmín a kurkumu. Přidáme vývar, čočku, zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak. Asi 10 minut podusíme, dokud čočka nezměkne. Posypeme sekaným koriandrem.

Fazole po srbsku

300 g bílých fazolí, 1 kg cibule, bobkový list, 2 lžíce papriky, sůl, pepř, olej, 2-3 červené papriky 
Fazole uvaříme do poloměkka. Cibuli osmažíme na oleji, osolíme, opepříme, přidáme koření. Do pánve Zepter pokládáme vždy vrstvu fazolí, pak vrstvu osmažené cibule. Poslední vrstvu tvoří fazole. Posypeme nakrájenou červenou paprikou. Přelijeme vývarem z fazolí. Přidáme olej a asi na 25 min. vložíme do trouby zapéci.

Zelené fazolky se špekem

2 menší cibule, kousek špeku, olej, pytlík zelných fazolek, sůl, provenskálské koření, 3 stroužky česneku ,mleté chilli, 1,5 dl mléka, masox, hotová jíška

2 menší cibule, kousek špeku nakrájet a osmažit na trošce oleje. Na to dát pytlík zelených fazolek, přiklopit, případně trošičku podlít a nechat dusit. Přidat sůl, trošku provensálského koření, 3 stroužky česneku rozmačkaného, mleté chilli. V druhém kastrůlku dát vařit asi tak 1,5 dcl mléka, rozpustit v něm 1 Knorr masox, když se chviličku povaří, tak přidat Knorr jíšku a zamíchat to do fazolek.

Fazole pečené s rajčaty

2 hrnky předem uvařených fazolí, hrnek rajčat, cibule,0,5 hrnku medu, lžička francouzské hořčice, špetka jedlé sody, 3-4 plátky slaniny, olivový olej 
Vše promícháme a pečeme v mírné troubě až do zhoustnutí. Podáváme s kečupem. Nechte si chutnat.

Zapečené fazole se škvarky

400 g fazole, 100 g škvarky, trochu sádla, 5 lžic strouhanka, sůl, smetana,kysané zelí jako příloha 
Přebrané a propláchnuté fazole předem namočené uvaříme doměkka, scedíme a nasypeme do hrnce. Zvlášť rozpálíme škvarky se sádlem a osmahneme na nich strouhanku. Vše zamícháme do fazolí, osolíme, zalijeme smetanou a asi půl hodiny pečeme přikryté v troubě. Podáváme s kysaným zelím.

Pečená naklíčená čočka

600 g čočka, sůl , česnek podle chuti, olej nebo sádlo 

Čočku nakličte : do zavařovací či jiné sklenice se širším hrdlem nasypte asi do třetiny výšky propláchnutou čočku, sklenici jemně zavřete a postavte na teplejší místo. Několikrát denně propláchněte (stačí dvakrát) čerstvou vodou a zase vraťte na teplé místečko. Už druhý den ze zrníček čočky polezou malé klíčky - na správnou délku stačí 2 dny. Na špičkách by se neměly objevovat zelené výhonky - pak už je čočka překlíčená (a můžete ji rovnou zasadit:) Až budou zrníčka měkká na skus, tedy dostatečně vyklíčená, vymažte pekáček olejem nebo sádlem, vsypte na něj čočku a dejte do trouby. Až se čočka trošku speče, vmíchejte česnek a sůl a ještě trošku dopečte. Správně propečená čočka má lehce spečené klíčky.

Salát se zeleným chřestem


250 g makarónů, polámaných, sůl, pepř ,500 g zeleného chřestu ,2 pevná masitá rajčata ,2 vejce ,malá cibule nebo šalotka ,svazek bazalky, 2 lžíce oleje ,2 lžíce citrónového octa,  špetka cukru

Zatím co vaříme těstoviny „al dente“, očistíme chřest (odkrojíme jen dřevnaté konce, dobře opláchneme) a vaříme v osolené vodě 12-15 minut. Rajčata opláchneme a nakrájíme na  osminky nebo plátky, lehce osolíme. Vejce podle velikosti vaříme 4-6 minut na hniličko. Cibuli usekáme, rovněž tak bazalku. Chřest a těstoviny necháme trochu prochladnout. pak chřest nakrájíme na kousky a s rajčaty a těstovinami upravíme na mísu. Vejce nyní oloupeme, opatrně oddělíme. Bílky rozmačkáme vidličkou. Žloutky promícháme s olejem, octem, cibulí, kořením a bazalkou. Zálivka musí být výrazně ochucena. nyní vmícháme bílky a případně nastavíme 1-2 lžícemi nálevu z chřestu. Dáme na salát. Krém můžeme ochutit ještě česnekem.

Sytý salát s kuřetem

250 g velkých kolínek, sůl ,pečené nebo grilované kuře, 0,5 hlávky endivie ,cibule ,svazek petrželky, 250 ml smetany , lžíce červeného vinného octa, 2 lžíce rajčatového protlaku ,pepř, paprika
Zatím co se vaří těstoviny, vykostíme kuřecí maso, podle obliby s kůží nebo bez ní nakrájíme na kousky, opláchnutou endivii nakrájíme na proužky. Cibuli a petrželku usekáme. Těstoviny necháme okapat, vlažné promícháme s masem, endivií, přidáme cibuli, petrželku a nyní i smetanu, ocet, protlak, sůl, pepř a papriku. Ihned podáváme.

Těstovinový salát s masem

250 g těstovin, sůl ,300 g zbytků pečeně, šunky nebo uzeniny, 2 sterilované okurky ,100 sterilovaných lišek nebo žampiónů, předpis lehkého salátového krému, trochu rozemnutého nebo čerstvého libečku , lžička strouhané citrónové kůry ,několik kapek worcesterské omáčky ,lžíce zeleného pepře ,svazek petrželky nebo pažitky

Těstoviny uvaříme „al dente“. Zatím Zbytky masa či uzeniny nakrájíme na tenké proužky, rovněž tak okurky, houby necháme okapat, případně je pokrájíme. Salátový krém  promícháme s trochou nálevu z hub, libečkem, worcesterskou omáčkou a rozmačkaným pepřem, pak promícháme s těstovinami, mase, okurkou a houbami a necháme proležet. Před podáním ochutíme a vmícháme petrželku.

Švýcarský salát


250 g kolínek ,200 g ementálu ,200 g vařené šunky, 2 středně velké sterilované okurky ,6 lžic kysané smetany ,3 lžíce oleje, 2-3 lžíce octa ,sůl, pepř, mletá paprika sladká ,špetka cukru , malý svazek pažitky
Těstoviny uvaříme a dáme okapat. Mezitím nakrájíme sýr, šunku a okurky na nudličky. Kysanou smetanu umícháme s olejem a octem, výrazně ochutíme kořením promícháme s ostatními přísadami. Necháme déle proležet. Ještě jednou ochutíme. Před podáním sypeme sekanou pažitkou.

Livornský salát


250 g těstovin, sůl, bílý pepř ,velký svazek bazalky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce strouhaných mandlí, 2 lžíce smetanového tvarohu, 100 g smetanového sýra ,2 lžíce olivového oleje ,1-2 lžíce bylinkového octa, 2 lžíce pistáciových jader
Než uvaříme těstoviny, otrháme lístky bazalky a polovinu jich dáme stranou. Zbylé lístky umixujeme s česnekem, mandlemi, tvarohem a sýrem, postupně přidáme olej a šleháme na krém. Ochutíme octem, pepřem a solí  a promícháme s okapanými vlažnými těstovinami. Před podáním znovu ochutíme a posypeme zbylou bazalkou a pistáciemi.

6. března 2013

Fazolky zapékané se sýrem

400 g fazolek, 40 g másla, 60 g strouhaného sýra, trochu soli a pepře 

Z fazolek odstraníme špičky a vlákna, opláchneme je, pokrájíme na šikmé proužky, vsypeme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Odcedíme je a po okapání pečlivě urovnáme do vymaštěné zapékací misky, opepříme je, posypeme strouhaným sýrem, poklademe vločkami másla a krátce zapečeme pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě. Hned po zapečení podáváme.

Cizrnové karbanátky s mrkví a sýrem

100 g suché cizrny, 2 menší mrkve, rohlík z předešlého dne, cibule, jarní cibulka, 2 menší vejce, 50 g tvrdého sýra, lžíce hořčice, sůl, pepř, mléka a strouhanky podle potřeby 

Cizrnu přes noc namočíme, pak vodu slijeme a v nové uvaříme do měkka. Vodu na vaření cizrny nesolíme. Měkkou cizrnu rozmixujeme s trochou mléka na hustou pastu (nemusí být rozmixována úplně). Mrkev očistíme, najemno nastrouháme, cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Rohlík nakrájíme na kolečka a namočíme do mléka. Smícháme cizrnovou pastu s nastrouhanou mrkví, cibulkou, na kolečka nakrájenou jarní cibulkou, vejci, nahrubo nastrouhaným sýrem, rohlíkem, osolíme, opepříme, přidáme hořčici. Umícháme a případně zahustíme trochou strouhanky. Z hmoty uděláme malé karbanátky, obalíme je ve strouhance a do zlatova opečeme na pánvi s olejem (asi 2 lžíce oleje) při střední teplotě. Karbanátky by neměly být vyšší než 1 cm, aby se dobře propekly.

Rajské fazole

500 g fazole, rajský protlak, zelená paprika, sádlo, 100 g slanina, cibule, česnek podle chuti, hladká mouka ,mletá paprika

Fazole uvaříme, cibulku pokrájíme a zpěníme na sádle, zaprášíme moukou, osmahneme, vmícháme mletou papriku a zalijeme vodou. Rozmícháme, přidáme rajský protlak, osolíme, dolijeme vývarem z fazolí a za častého míchání vaříme asi 20 minut. Poté přidáme uvařené fazole, utřený česnek s trochou soli a opět přivedeme k varu. Na drobno pokrájenou slaninu rozškvaříme a na ní osmahneme na proužky nakrájenou papriku. Tímto fazole ozdobíme při podávání.

Fazolkové placičky

500 g bílých fazolí, 50 g másla, 3 vejce , 150 g strouhanky, 100 g cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku | trochu soli, trochu pepře, 100 ml oleje 
Nejlépe den předem namočené (pak opláchnuté) a uvařené fazole umeleme, přidáme na másle osmaženou cibuli, vejce, trochu strouhanky, sůl, pepř a utřený česnek. Promícháme a formujeme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji. Podáváme s různými druhy salátu.

Fazole ve vece

veka, konzerva fazolí, 2 lžičky ostré hořčice, 2 lžičky ovocného džemu, máslo, sůl 
Veku nařežeme na krajíčky, ale ne úplně - spodní kůrka musí zůstat vcelku. Řezy mírně potřeme máslem a mezi ně nastrkáme fazole dobře promíchané s hořčicí a se džemem. Navrch veku ještě potřeme máslem, trochu posolíme a dáme do vyhřáté trouby zapéci asi na deset minut.

Kari čočka s banánem

100 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g kyselých jablek, 2 čajové lžičky oleje, 200 g červené čočky, koriandr, kari prášek, 500 ml vody, sůl, 200 g banánů, 100 g celozrnných těstovin, 125 ml zakysané smetany, pažitka

Cibuli nakrájíme na jemno. Stroužky česneku utřeme. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince a nahrubo nastrouháme a vše dohromady podusíme na oleji. Čočku s koriandrem a kari přivedeme k varu a osolíme, při mírné teplotě asi 15 minut přikryté vaříme. Přidáme cibuli, česnek a jablka. Oloupeme banány a nakrájíme je na plátky, vmícháme do čočky a vaříme přikryté dalších 5 minut. Tekutina by se měla skoro všechna vstřebat, v opačném případě ještě povaříme v odkrytém hrnci. Mezitím uvaříme ve slané vodě těstoviny. Podáváme uvařené těstoviny ozdobené kari čočkou, zakysanou smetanou a pažitkou.

Sojové boby s václavkami

hrnek sojových bobů, 2-3 hrnky václavek, střední cibule, 2 stroužky česneku, mletý pepř, koriandr, sůl, majoránka 

Přes noc namočené sojové boby uvaříme až změknou. Hlavičky václavek vaříme v osolené vodě přibližně 45 min. Mezitím dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a necháme ho zpěnit. Do pánve pak přidáme sojové boby s václavkami, osolíme, opepříme a vhodíme špetku pomletého koriandru. Směs potom smažíme ještě 10 - 20 minut a před koncem přidáme rozemnutou majoránku. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.

Kyselé fazole

400 g bílých fazolí, 50 g cibule, 50 g hladké mouky, 4 dl mléka, 3 dl zakysané smetany, trochu tuku, trochu octa, trochu soli, trochu pepře, bobkový list 
Propláchnutou fazoli přes noc namočíme ve studené vodě. Vaříme ji ve vodě ve které byla namočena spolu s bobkovým listem. Z tuku, mouky a cibule si připravíme světlejší jíšku, kterou rozmícháme se studeným mlékem a přidáme do uvařené fazole. Vše osolíme a ještě povaříme. Hotové jídlo dochutíme octem, cukrem a zakysanou smetanou.

Cannelloni s játrovou náplní

2     lžíce olivového oleje, 250 g drůbežích jater, cibule ,karotka ,2 rajčata ,lžička tymiánu, lžička majoránky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce mouky ,šťáva z  citrónu ,0,5 šálku bílého vína , sůl, pepř 3 lžíce másla nebo margarinu ,400 g čtverců z nudlového těsta nebo hotových cannelloni, 1/4 l bešamelové omáčky, 50 g ovčího sýra ,200 g strouhaného sýra, svazek petrželky 

Olej rozehřejeme na pánvi a opečeme na něm na kostičky nakrájená játra. vyjeme a dáme na teplo. Cibuli a karotku oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme na zbylém tuku zesklovatět. Přidáme oloupaná, na kostky nakrájená rajčata a okořeníme tymiánem a majoránkou. Vmícháme protlak, zahustíme moukou rozmíchanou s vínem a citrónovou šťávou. přidáme játra, sůl, pepř a koření a necháme vychladnout. Cannelloni povaříme 5 minut v osolené vodě a naplníme játrovou náplní. Složíme do tukem vymazané formy, zalijeme bešamelem, do které jsme vmíchali ovčí sýr a posypeme strouhaným sýrem. V předehřáté troubě pečeme asi 15 minut při 200°C. podáváme sypané sekanou petrželkou.  

Selská pánev

2     lžíce másla nebo margarinu, 150 g tvrdého salámu, 2 cibule ,pohár smetany , 3 vejce ,0,5 předpisu vařených špecli ,2 lžíce krájené pažitky ,2 cibule na kroužky
Jemně usekanou cibuli a plátky či proužky salámu orestujeme na tuku. Přidáme spätzle a promícháme. Přilijeme ve smetaně rozkvedlaná vejce a necháme srazit. Sypeme restovanými kroužky cibule a sekanou pažitkou

Těstovinový salát se šunkou a ananásem


250 g těstovin, sůl, pepř ,250 g vařené šunky , malá konzerva ananasu v kouscích ,předpis lehkého salátového krému ,trochu ostré hořčice , worcesterská omáčka dle chuti
Zatím co se vaří těstoviny, nakrájíme šunku na kostičky nebo nudličky. Ananas necháme okapat, případně ještě trochu pokrájíme. Salátový krém ochutíme trochu hořčicí a promícháme s přísadami na salát. Před podáním ještě jednou výrazně ochutíme.

Omeleta z těstovin


100 g vařených těstovin, 30 g másla, sůl ,2 vejce ,petrželka
Uvařené těstoviny (jsou-li větší, nasekáme je na menší kousky) smícháme s vejci, usekanou petrželkou a podle chuti dosolíme. Vlijeme na pánev s rozpuštěným máslem a upečeme omeletu po obou stranách do červena. Podáváme k dušené zelenině nebo se salátem.

Zelené fazolky s houbami na paprice

600 g čerstvých zelených fazolek (sklenice sterilovaných fazolek), vývar z kostí hovězích, nebo vývar připravený z kostky masoxu , 40 g másla, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, 10 g mleté sladké papriky, petrželka, 2 stroužky utřeného česneku, 300 g čerstvých hub (hřiby pravé, houby hřibovité, klouzky, lištky) | 1 dl kysané smetany, 0,5 lžičky cukru, lžíce octa, sůl

Očištěné fazolky nakrájíme šikmo na proužky a uvaříme v malém množství vývaru téměř doměkka. (Použijeme-li fazolek sterilovaných, pak jen nálev slijeme a dobře okapané upotřebíme.) Z másla, nadrobno nakrájené cibule a mouky si připravíme žlutou jíšku, z ohně odstavíme, přidáme k ní papriku, jemné rozsekanou petrželku a utřený česnek, zředíme 2 dl studeného vývaru, rozšleháme a do husta svaříme. Do zahoustlé omáčky přidáme ve vývaru uvařené a na kostičky nakrájené houby, doměkka uvařené nebo sterilované fazolky, přilijeme smetanu, nepatrně osladíme, okyselíme, podle chuti přisolíme, krátce povaříme a podáváme.

Hrachové placičky

250 g hrachu , 2 vejce, 50 g strouhanky, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, sladká paprika,150 g kysaného zelí, olej na smažení  
na obalení : 50 g hladké mouky 
Přebraný hrách namočíme přes noc do studené vody, uvaříme doměkka, scedíme a necháme vychladnout. Hrách semeleme nebo a přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř a utřený česnek. Vše promícháme a tvoříme malé placičky, které obalujeme v mouce a smažíme v oleji. Podáváme se studeným kysaným zelím.

Bílé fazole po bulharsku

400 g bílých fazoli, 100 g cibule, 100 g oleje, 200 g rajčat, 100 g zelených paprik, sůl, lžička mleté sladké papriky, zelená petrželová nať 

Den předem namočíme fazole. Ve vodě, ve které se máčely, je dáme vařit. Jakmile fazole vystoupí na povrch, vodu slijeme a zalijeme znovu horkou vodou a vaříme do měkka. Cibuli jemně nakrájíme a slabě osmahneme na oleji, přidáme mletou papriku, vmícháme do fazolí. Pak přidáme na kolečka nakrájená rajčata a ještě povaříme. Před podáváním ještě vmícháme sekanou zelenou petržel.

Fazolové lusky po bulharsku

800 g fazolových lusků, 150 g cibule, 200 g rajčat, 150 g oleje, špetka mleté papriky, lžíce hladké mouky, podle chuti sůl, zelená petrželová nať, hrst kopru

Fazole zbavíme vláken, v polovině překrojíme a dáme do přiměřeně velkého kastrolu, přidáme olej, jemně nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájená rajčata, zaprášíme paprikou, přidáme drobně rozsekaný kopr a petrželku a vše pomalu dusíme. Občas trochu podlijeme vodou, až fazole změknou, zahustíme moukou, kterou rozkvedláme v trošce studené vody a povaříme. Před podáváním fazole osolíme.

Fazole s paprikou a cibulí

konzerva nakládaných fazolí, 2 zelené papriky, cibule, 2 lžíce oleje, špetka soli 
Papriku nakrájíme na kousky, cibuli na silné plátky. Oboje osmahneme na oleji, přidáme fazole, trochu vody, krátce podusíme. Osolíme. Podáváme s tmavým pečivem.

Fazolky zapečené se sýrem

400 g fazolek, 40 g másla, 60 g strouhaného sýra, pepř, sůl 

Z fazolek odstraníme špičky a vlákna, opláchneme je, pokrájíme na šikmé proužky, vsypeme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Ocedíme je a po okapání urovnáme do vymaštěné zápékací misky, opepříme je, posypeme strouhaným sýrem, poklademe vločkami másla a krátce zapečeme pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě. Hned podáváme.

Hrášková rýže

2 skleničky loupaného hrachu, 3 lžíce oleje, nasekaná cibule, 3 nakrájená rajčata, 3 sklenice vroucí vody, trochu soli, trochu pepře, 200 g rýže

Probraný a opláchnutý hrách zalijeme studenou vodou a necháme stát přes noc. Rýži propláchneme a necháme okapat. Hrách zalijeme čerstvou vodou, vaříme doměkka (cca 1,5 hodiny), scedíme a propasírujeme přes síto. V hrnci rozpálíme olej a osmažíme na malém plameni za stálého míchání cibuli, asi deset minut, na kterou přihodíme rajčata a dusíme pět minut. Vlijeme vařící vodu, vložíme propasírovaný hrách, dochutíme solí a pepřem, uvedeme do varu, vložíme rýži, jemně promícháme a vaříme pod pokličkou necelou půlhodinu ( v případě potřeby přidáme lžíci vody a dáváme pozor aby se jídlo nepřipálilo). 

Fazole na topinky

cibule,100 g vařených fazolí, kostka droždí, 3 lžíce namočených ovesných vloček ve vodě, 50 g tavený sýr  , sůl, koření 
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme droždí a opékáme dokud nezačne houstnout. Přidáme uvařené fazole, ovesné vločky a opékáme asi 2 minuty. Dochutíme solí, kořením, případně posekanou petrželovou natí. Natíráme na topinky.

Fazole zapečené s vejci

300 g bílých fazolí, 2 bobkové listy, sůl, pepř, ocet, 2 lžice sádla, cibule, 2 lžíce hladké mouky, 6-8 vajec, 50 g slaniny

Propláchnuté fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den uvaříme s bobkovým listem doměkka. Z měkkých fazolí odstraníme bobkový list, přebytečnou vodu slijeme, fazole osolíme opepříme a pokapeme lžící octa. Na rozehřátém sádle osmáhneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme cibulovou jíšku. Vmícháme ji do fazolí a podle potřeby přidáme trochu vody. V jiném hrnku svaříme vodu s trochou octa, opatrně do ní vyklepneme vejce – jedno po druhém – a 5 minut povaříme. Vymastíme pekáč, rozložíme do něj část fazolí, na ně zastřené vejce a opět fazole. Povrch posypeme škvarečky ze slaniny a vše zapečeme dozlatova.

Papriky plněné těstovinami


125 g libovolných těstovin, sůl , žloutek ,6 lžic strouhaného sýra, 2 lžíce sekaných bylinek, 4 lusky papriky , lžíce oleje ,25 g másla nebo margarinu
Těstoviny uvaříme, necháme okapat a promícháme se žloutky, 4 lžícemi strouhaného sýra a bylinkami. Papriky po délce rozpůlíme, zbavíme semen, potřeme olejem. 10 minut pečeme v troubě, až je slupka měkká. Naplníme těstovinovou směsí. Posypeme zbylým sýrem a posázíme vločkami másla. Zapečeme ještě 6-8 minut v hodně horké troubě.

Rajčata plněná těstovinami


175 g kolínek nebo jiných menších těstovin, sůl, pepř ,4 středně velká rajčata,  stroužek česneku ,4 lžíce lístků bazalky ,4 lžíce rajčatového protlaku ,6 lžic oleje ,1/4 l masového vývaru

Těstoviny uvaříme „al dente“, propláchneme a necháme okapat. Rajčatům odřízneme zatím víčka, rajčata vyhloubíme a obrácená necháme okapat. Utřeme česnek, bazalku jemně usekáme. Dužinu z rajčata bez semen a tekutiny promícháme s těstovinami, bazalkou, česnekem a 2 lžícemi protlaku. Výrazně okořeníme solí a pepřem a naplníme tím rajčata. Pokapeme 4 lžícemi oleje. Posadíme do ohnivzdorné formy. přikryjeme víčky. Pokapeme zbylým olejem a osolíme. Vývar promícháme se zbylým protlakem a dáme také do formy. Pečeme 30-35 minut při 190°C.

Smažená kolínka se zeleninou


125 g těstovinových kolínek, sůl , balíček mražené francouzské zeleninové směsi, 250 g kabanosu nebo jiné ostřejší uzeniny ,20 g másla, 4 vejce ,svazek petrželky nebo pažitky

Těstoviny uvaříme „al dente“, propláchneme a necháme okapat. Mezitím připravíme dle návodu balenou zeleninu. Pak za míchání asi 5 minut osmahneme. Uzeninu nakrájíme na tenké plátky, přidáme a promícháme s těstovinami. Ohřejeme ještě 1-2 minuty. Vejce rozkvedláme s velmi malými vločkami másla, solí a sekanými bylinkami a přelijeme přes potraviny v pánvi. Necháme 2-3 minuty ztuhnout.

Těstovinový věnec

300 g špaget nebo makarónů či kolínek, sůl ,250 g dietního tvarohu ,4 vejce ,150 g strouhaného ementálu ,pepř ,worcesterská omáčka ,tuk a strouhanka na formu

Těstoviny uvaříme „al dente“, propláchneme a necháme okapat. Tvaroh a vejce promícháme s těstovinami. Výrazně okořeníme. Věncovou formu na rýžový věnec vymastíme řádně a vysypeme strouhankou. Natlačíme do ní řádně těstoviny. V troubě předehřáté na 200°C pečeme ca. 25 minut do zlatohněda. Pak okraj uvolníme ostrým nožem. Podložíme deskou, otočíme a vyklopíme. Plníme ragú nebo zeleninou.

5. března 2013

Lahodná čočka

šálek červené čočky, malá cibule, lžíce olivového oleje, 0,5 žičky lmletého koriandru nebo kari koření, špetka mletého chilli, lžíce rajského protlaku, 2 šálky vody, lžička citrónové šťávy na dochucení, 1/2 dcl smetany ke šlehání nebo zakysaný krém
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme mleté koření (až se rozvoní), propláchnutou červenou čočku, zalijeme vodou, přidáme rajský protlak, špetku chilli, sůl a přikryté necháme vařit na mírném ohni, dokud se čočka nerozvaří. Do vzniklé kaše přimícháme Ramu Cremefine a dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme samostatně nebo s chlebem. 

Fazolová paštika

300 g vařených červených fazolí, 2 kostky droždí, 3 lžíce oleje, cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
Drobně pokrájenou cibulku osmahneme na oleji. Přidáme droždí a necháme ho rozpustit. Do mixéru vložíme vařené fazole (můžou být i konzervované), hmotu z droždí,česnek, sůl, pepř, případně paštikové koření. Pomixujeme. Paštiku dáme vychladit. Mažeme na chleba, podáváme s kyselou okurkou.

Fazolový páj

400 g fazolí, 200 g cizrny, 200 g sterilovaných rajčat, 1 kg brambor, cuketa, 2 červené papriky, česnek podle chuti, sůl, mletý bílý pepř, olej

Brambory uvaříme doměkka a slijeme vodu. Mezitím rozpálíme v pánvi olej a osmahneme polovinu česneku. Přidáme papriky, cukety a dusíme několik minut, potom vmícháme 3/4 rajčat. Ochutíme solí, pepřem a mícháme ještě 3 minuty.Předehřejeme troubu a v robotu rozmixujeme uvařenou cizrnu se zbylým česnekem, olejem a rajčaty. Smícháme ji se zeleninovou směsí, přidáme uvařené fazole a vše vlijeme do pekáčku. Brambory rozmačkáme s mlékem a máslem a margarínem. Kaši rozetřeme na zeleninovou směs s fazolemi, vidličkou uděláme ozdobné ornamenty, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme paprikou. V troubě pečeme dozlatova a zdobíme petrželkou.

Čočkový salát s pórkem a šunkou

20 dkg čočky, 10 dkg pórku, 10 dkg šunky, 1 dkg oleje, sůl, pepř
Čočku uvaříme doměkka, scedíme a necháme vychladnout. Pórek nakrájíme na jemná kolečka, šunku na proužky, smícháme s vychladlou čočkou, zakapeme olejem, osolíme a opepříme, můžeme přikyselit podle chuti. Obměna: Trochu jiný salát připravíme, když pórek nahradíme cibulí a šunku vařeným uzeným masem.

Nákyp s fazolemi a uzeným bůčkem


500 g bílých a červených fazolí, míchaných, sůl, pepř ,svazek polévkové zeleniny ,větvička tymiánu ,175 g těstovin (kolínka, makaróny nebo jiné), 2 stroužky česneku , pórek ,150 g uzený bůček, nebo měkký salám ,5 lžic oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, rozemnutá majoránka nebo oregano ,4 lžíce smetany ,100 g strouhaného parmazánu ,30 g másla nebo margarinu ,tuk na formu

Fazole namočíme přes noc.Příští den v téže vodě vaříme se solí, polévkovou zeleninou a tymiánem 1-1 1/2 hodiny doměkka, pak necháme okapat. Mezitím dáme uvaříme zvlášť těstoviny a necháme je rovněž okapat. Česnek utřeme, pórek očistíme a nakrájíme na kroužky, bůček nakrájíme na kostičky. Olej rozehřejeme, podusíme na něm uzený bůček, přidáme krátce pórek a česnek. Vmícháme protlak, pepř, majoránku nebo oregano a smetanu, výrazně ochutíme a několik minut podusíme. Nyní vmícháme fazole a těstoviny a prohřejeme. Vložíme do vymaštěné formy, která není příliš vysoká. Posypeme parmazánem, obložíme vločkami másla nebo margarinu. Zapékáme do zlatohněda 10-15 minut v troubě při 225°C.

Nákyp ze špaget a mletého masa po syrsku

3     cibule, 5 lžic oleje ,6 lžic rajčatové šťávy ,4 lžíce rajčatového protlaku, 400 g míchaného mletého masa ,sůl, pepř, rozemnutý tymián ,špetka chilli , špetka mleté skořice, 0,5 lžičky kari ,375 g špaget ,3 lžíce strouhaných ořechů, 6 lžic strouhaného ementálu ,tuk na formu

Cibuli usekáme a necháme na 3 lžících oleje zesklovatět. Pak přidáme rajčatovou šťávu i protlak, mleté maso, sůl, pepř, tymián, chilli, skořici a kari a za častého míchání vaříme 5-10 minut do husta. Mezitím uvaříme špagety „al dente“. Propláchneme je a necháme okapat. Promícháme s omáčkou z mletého masa a strouhanými ořechy. Dáme do vymazané nákypové formy a silně posypeme sýrem. Pokapeme olejem. V předehřáté troubě pečeme asi 25 minut při 210-220°C.

Těstovinový nákyp po řecku


250 g lilku, šťáva z citrónu, sůl ,8 lžic olivového oleje ,250 g špaget ,cibule , stroužek česneku, 400 g mletého jehněčího masa ,pepř ,tymián , lžíce rajčatového protlaku ,tuk na formu ,3 vejce ,3 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce strouhanky

Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky a pokapané citrónovou šťávou, osolené necháme 30 minut odpočinout. Pak dobře osušíme a se 6 lžícemi oleje opečeme do křupava a zlatohněda. Dáme vařit špagety. Lilky vyjmeme, necháme na papíru okapat. Do pánve přidáme ještě 1 lžíci oleje. Odusíme na něm sekanou cibuli, pak přidáme maso, utřený česnek a několik minut osmahneme při nižší teplotě. Osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem, vmícháme protlak. Formu vymastíme, vyložíme lilkem, pak přijde vrstva okapaných špaget, na to mleté maso, opět špagety. Pokud nám zbyl lilek, dáme jej na maso. Rozkvedláme vejce se sýrem a strouhankou, lehce osolíme, opepříme a přelijeme. Pokapeme olejem. Pečeme v troubě ca. 30 minut při 210-220°C. Pokud nemáme jehněčí nebo jej nemáme rádi, použijeme na tento nákyp míchané mleté maso, které výrazněji okořeníme.

Čočka s kečupem

400 g uvařené čočky, větší nadrobno nakrájená cibule, 6 nadrcených stroužků česneku, 6 až 8 polévkových lžic kečupu (může být i ostrý), 4 lžíce oleje, mletý pepř, vegeta
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a kečup. Vše chvíli podusíme, vmícháme uvařenou čočku a dochutíme Vegetou a pepřem. Podáváme s chlebem. Jako přílohu můžeme podávat vařené vejce nebo uzeninu.

Fazolová pěna

500 g fazolí, 2 dl oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, mletá paprika
Den předem namočené fazole necháme přejít varem, vodu slijeme, nalijeme čerstvou horkou vodu, přidáme cibuli (vcelku) a uvaříme fazole hodně doměkka. Vodu scedíme a fazole propasírujeme. Do fazolové kaše nalijeme olej, přidáme utřený česnek, mletý pepř, papriku, sůl. Všechno dobře promícháme a osmahneme na oleji. Podáváme s chlebem.

Sójové placky

500 g sójových bobů, 1 kg brambor, 2 vejce, 2 lžičky majoránky, 6 stroužků česneku, olej, kmín, sůl, pepř
Sójové boby uvaříme a rozmixujeme. Brambory oloupeme, nastrouháme a vymačkáme přebytečnou šťávu. Potom brambory, sóju, vejce a utřený česnek smícháme. Osolíme a okořeníme podle chuti. Vznikne těsto, ze kterého tvoříme placky, které ihned smažíme na rozpáleném tuku z obou stran.

Čočka se šunkou

25 dkg čočky, 15 dkg šunky, lžíce oleje, cibule, 2 stroužky česneku, lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl

Čočku den předem propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc máčet. Druhý den ji uvaříme doměkka. Rozehřejeme olej a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, zaprášíme paprikou, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, kečup, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Pak přidáme vařenou scezenou čočku, dochutíme a prohřejeme. Podáváme se zeleninovým salátem nebo nakládanou zeleninou.

Fazole s rajčatovým protlakem

2 konzervy fazolí s rajčatovým protlakem, 20 g másla, cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce smetany, sůl, pažitka 
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli,přidáme rajčatový protlak nebo kečup,podlijeme 4lžícemi vody a povaříme.Potom přidáme smetanu a fazole a dobře prohřejeme.Podáváme s vařeným masem,s opečenou uzeninou nebo se sázenými vejci.Před podáváním posypeme drobně nakrájenou petrželkou.

Cizrna po španělsku

35 dkg cizrny, 2 cibule, 5 stroužků česneku, olej, 4 nožičky párku nebo 2 nožičky klobásy, bobkový list, 5 kuliček nového koření, snítka libečku, saturejka, bazalka, tymián, sůl, 15 dkg rajského protlaku, 5 lžic kečupu, 2 lžíce sekané pažitky

Předem namočenou cizrnu uvaříme doměkka.Než se začne vařit, tak do ní přidáme bobkový list, nové koření a libeček. zatím nesolíme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidáme párky nebo klobásy nakrájené na kolečka, saturejku, tymián a bazalku. Mírně podlijeme vývarem z cizrny, přidáme sůl, rajčatový protlak, kečup a scezenou cizrnu. Promícháme, chvilku podusíme, nakonec vmícháme pažitku.

Balkánské fazole

40 dkg bílých fazolí, 5 vařených vajec, 20 dkg balkánského sýra, 2 dl mléka, syrové vejce, olej, pepř, sůl, pažitka
Den předem namočené fazole uvaříme doměkka a scedíme přebytečnou tekutinu. Osolíme je a opepříme. Pekáček vytřeme olejem a skládáme vrstvu fazolí, vrstvu na plátky nakrájených vajec, která posypeme strouhaným nebo rozmělněným sýrem a vrstvy ještě jednou opakujeme. Poslední vrstvou jsou fazole, které pokapeme olejem. V mléce rozmícháme syrové vejce, fazole přelijeme a zapékáme asi půl hodiny v troubě.

Zapékané zelné špecle


250 g špeclí, sůl, pepř ,2 cibule ,200 g vařeného uzeného bůčku ,sklenice sterilovaného kysaného zelí ,4 lžíce ementálu, 3 žloutky ,6 lžic mléka ,3 lžíce strouhanky ,40 g másla nebo margarinu, lžíce mouky ,tuk na formu

Těstoviny uvaříme „al dente“. 1 cibuli usekáme, bůček nakrájíme na kostičky a rozpustíme na pánvi. Cibuli na něm krátce podusíme a přidáme sterilované zelí. Prudce několik minut podusíme. Případně přidáme trochu bílého vína. Nesmí se však utvořit žádná omáčka. Lehce ochutíme solí a pepřem. Do ohnivzdorné vymaštěné formy skládáme vrstvy těstovin, trochy sýra a zelí s masem. Poslední vrstvu tvoří těstoviny. Rozkvedláme mléko se žloutky, solí a pepřem a těstoviny tím přelijeme. Posypeme zbylým sýrem a strouhankou. Posázíme polovinou másla ve vločkách. V předehřáté troubě pečeme 25 minut při 225°C. Nyní nakrájíme druhou cibuli na kroužky, lehce je obalíme v mouce a smažíme na zbylém másle do zlatohněda. Tím posypeme nákyp.

Švýcarský nudlový gratin


250 g širokých nudlí, sůl, pepř ,50 g másla , vrchovatá lžíce mouky, 1/5 l mléka ,200 g strouhaného ementálu nebo gruyere nebo oba druhy ,smíchané ,2 vejce ,150 g vařené šunky ,tuk na formu

Nudle uvaříme „al dente“, pak je propláchneme studenou vodou. 30 g másla rozpustíme, zaprášíme moukou a osmahneme do světlezlata. Rozvaříme mlékem a povaříme 10 minut. Pak do omáčky vmícháme sýr a necháme jej rozpustit. Omáčku necháme trochu vychladnout. Mezitím oddělíme vejce. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Šunku nakrájíme na kostičky nebo proužky. Žloutky vmícháme do prochladlé omáčky, vmícháme těstoviny a šunku. Lehce opepříme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Naplníme do nepříliš vysoké, tukem vymazané formy. Posázíme vločkami zbylého másla a zapékáme 15-20 minut při 225°C.

Makaróny v troubě po jihoitalsku

250 g makarónů , sůl , 500 g masitých rajčat, majoránka nebo oregano, 150 g mortadely ,250 g mozarelly , 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce olivového oleje , olej na formu

Těstoviny uvaříme „al dente“. Mezitím spaříme rajčata, oloupeme je, rozpůlíme a zbavíme semen a nakrájíme na tenké plátky. Rovněž tak uzeninu a sýr. Formu vytřeme tukem. Vložíme tenkou vrstvu těstovin. Obložíme rajčaty, posypeme trochu solí, pepřem, majoránkou nebo oreganem. Na to dáme vrstvu mortadely a trochu sýra. Znovu těstoviny, rajčata atd. Ukončíme tenkou vrstvou těstovin. Obložíme zbytkem sýra a posypeme strouhankou. Pokapeme olejem. Zapékáme asi 25 minut při 210-220°C.

Čočková paštika

25 dkg čočky , 3 lžíce ovesných vloček, strouhanka podle potřeby, bobkový list, majoránka, sůl, 2 syrová vejce, cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje

Čočku uvaříme s bobkovým listem do poloměkka, přidáme vločky, nakrájenou cibuli a posekaný česnek a vše umeleme nebo rozmixujeme. Pak přidáme vejce, olej, zahustíme podle potřeby strouhankou a dochutíme solí a majoránkou. Podle chuti můžeme přidat nakrájenou uzeninu. Dobře promíchanou směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme zhruba 20 minut. Paštiku podáváme teplou i studenou. Příloha: chléb, zeleninová obloha.

Vegetariánské mexické fazole

konzerva bílých fazolí v rajčatové omáčce, lžíce olivového oleje, malá cibule, paprika, 3 rajčat, 2 chilli papričky, krajíc chleba, lžíce smetany, mleté chilli, sůl, pepř
Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata, nakrájenou papriku a dusíme asi 5 minut. Přidáme fazole, chilli papričky, na kostičky nakrájený chléb, smetanu, dochutíme a ještě asi 10 minut vaříme. Podáváme s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.

Hrách zapékaný se zelím

500 g hrachu, 200 ml tomatové štávy, 500 g kyselého zelí, 100 g strouhaného sýra,40 g stroužky česneku, lžíce oleje, pepř, sůl 
Předem namočený hrách uvaříme do husté kaše. Ke kaši zamícháme tomatovou šťávu, kyselé zelí, sůl a pepř a směs vlijeme do vymazaného pekáčku vysypaného strouhankou a zapečeme. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem.

Hrášek s rýží

2 sklenice loupaného hrachu, 3 lžíce oleje, nasekaná cibule, 3 na kostičky nakrájená rajčata, 3 sklenice vařící vody, sůl, pepř , rýže 

Probraný a opláchnutý hrách zalijeme studenou vodou a necháme stát přes noc. Rýži propláchneme a necháme okapat. Hrách zalijeme čerstvou vodou, vaříme do měkka (cca 1,5 hodiny), scedíme a propasírujeme přes síto. V hrnci rozpálíme olej, a osmažíme na malém plameni za stálého míchání cibuli asi deset minut, na kterou přihodíme rajčata a dusíme pět minut. Vlijeme vařící vodu, vložíme propasírovaný hrách, dochutíme solí a pepřem, uvedeme do varu, vložíme rýži, jemně promícháme a vaříme pod pokličkou necelou půlhodinu ( v případě potřeby přidáme lžíci dvě vody a dáváme pozor aby se jídlo nepřipálilo). Podáváme s pečivem.

Vařený hrách s rajčaty

350 g suchého hrachu, cibule, 2 větší rajčata, zelená petrželka, 2 stroužky česneku, sůl, máslo na omaštění 
Předem namočený hrách uvaříme téměř doměkka. Přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, nadrobno posekanou petrželku, cibuli pokrájenou na tenká kolečka a prolisovaný česnek a dusíme doměkka. Hotový pokrm osolíme a polijeme rozpuštěným máslem.

4. března 2013

Nákyp se salámem


250 g těstovin ,sůl ,pórek ,2 paprikové lusky ,20 g másla nebo margarinu ,300 g měkkého salámu ,pepř, muškátový oříšek,sladká mletá paprika, rozemnutá majoránka , svazek petrželky ,100 g bylinkového taveného sýra (plnotučný nebo smetanový) ,150 g smetanového zákysu ,3 lžíce mléka ,4 lžíce strouhaného ementálu tuk na formu
Těstoviny uvaříme „al dente“. Pórky očistíme a nakrájíme na kroužky, papriky pak na ne příliš dlouhé proužky. Podusíme v rozpuštěném tuku 8-10 minut. Salám oloupeme a nakrájíme. Promícháme se zeleninou, okapanými těstovinami, kořením a sekanou petrželkou. Nakonec vmícháme pokrájený tavený sýr. Naplníme do tukem vymazané formy. Zalijeme zákysem rozkvedlaným s mlékem. Posypeme sýrem a pečeme 20-25 minut v přehřáté troubě při 200°C.

Čočkový pilaf s rýží

150 g červené čočky, 150 g rýže parboiled, špetka sušené majoránky, lžíce sójové omáčky, lžíce sekané petrželové natě, panenský olivový olej, sůl
Čočku a rýži přebereme, obojí smícháme, promyjeme a máčíme ve dvojnásobném objemu studené vody 20 minut. Bez pokličky přivedeme k varu a sebereme tvořící se pěnu. Pak přikryjeme poklicí a vaříme na velmi mírném ohni 20 minut. Přidáme majoránku a sójovou omáčku, přikryjeme poklicí a na vypnuté plotýnce necháme 10 minut dojít. Nakonec vmícháme sekanou petrželku a na talířích zakápneme panenským olivovým olejem.

Čočka s nočky

200 g čočky, 200 g hrubé mouky, trochu soli, 3 vejce, cibule, trochu pepře, lžíce oleje, trochu majoránky
Čočku uvaříme v solené vodě s trochou majoránky. Mezitím z mouky, vejce a soli připravíme těsto na nočky, které krátce zavaříme ve vodě. Smícháme nočky s čočkou a posypeme osmaženou cibulkou.

Kyselá čočka

500 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce hladké mouky, ocet, cibule, sůl 
Čočku uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky, ochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku, osolíme a podáváme s kyselou okurkou a vejcem.

Sýrové fazole

700 g fazolových lusků, 50 g másla, 100 g tvrdého sýra, trochu soli, špetka tymiánu 
Nakrájené fazolové lusky podusíme v osolené vodě doměkka. Potom je klademe do vymaštěné pánve po vrstvách a zasypáváme strouhaným sýrem smíchaným s tymiánem. Na mírném ohni zapékáme, až se sýr roztaví.

Zapečená rybí mísa se zelenými nudlemi


400 g uzeného halibuta,bobkový list ,2 středně velké cibule ,1/15 l suchého bílého vína, 5 zrn celého pepře ,400 g mražených rybích filetů (okoun, treska, mořská štika), 250 g širokých zelených nudlí ,šťáva z  citrónu ,sůl, bílý pepř ,50 g másla nebo margarinu ,malá konzerva sterilovaných rajčat (425 ml) ,200 ml smetany ,lžíce kečupu ,40 g mouky , vejce ,tymián ,svazek kopru ,100 g strouhaného ementálu ,tuk na formu

Uzenou rybu zbavíme kůže a kostí. Kůži a kosti dáme vařit s bobkovým listem, 1 nakrájenou cibulí, vínem, celým pepřem a podle množství 1/8-1/5 l vody 25 minut. Mezitím pokapeme rybí filety citrónovou šťávou a necháme rozmrznout. Vývar z uzené ryby scedíme, filety osolíme, vložíme, přivedeme k varu a pak necháme 10 minut pod bodem varu táhnout. Mezitím uvaříme nudle, propláchneme je a scedíme. Na 15 g másla podusíme 1 nakrájenou cibuli. Rajčata nasekáme nebo rozmačkáme a dáme vařit 10 minut do zhoustnutí se smetanou, několika lžícemi rybího vývaru a kečupem. Mouku prohněteme se zbytkem  másla a pomocí metly vešleháme do omáčky. Za stálého šlehání uvaříme hustou bešamelovou omáčku. Vmícháme vejce. Výrazně ochutíme. Promícháme s trochou tymiánu, sekaným koprem, potrhanou uzenou rybou a rovněž tak upravenými filety a těstovinami. Naplníme do tukem vymazané ohnivzdorné formy a posypeme sýrem. Zapékáme 25 minut při 200°C.

Hráškové karbanátky

400 g hrachu, 200 g trhaných krupek, 200 g kysaného zelí, 200 g vařených brambor, stroužek česneku | trochu majoránky, trochu pepře
Zvlášť uvaříme hrách a krupky. Obojí scedíme a smícháme s nastrouhaným bramborem a nasekaným kyselým zelím. Směs okořeníme, z těsta tvoříme kulaté kabanátky a smažíme je na oleji.

Fasole plaki

2 šálky fazolí, středně velký celer, sůl, 2 mrkve, 2 cibule, 0,5 šálku oleje
Fazole namočíme a nabobtnalé vaříme bez soli. Jakmile začnou měknout, osolíme je, přidáme na větší kostky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a olej. Po dovaření je musí vázat přiměřeně hustá omáčka.

Fazolové kremrole

800 g bílých fazolí z konzervy, scezených a propláchnutých, 0,5 lžičky sušeného tymiánu nebo rozmarýnu, 2 lžičky chilli omáčky, 150 g nastrouhaného sýra typu ementál, 400 g listového těsta (raději pláty než balíčky), rozšlehané vejce na potření, hladká mouka na posypání válu

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V míse rozmačkejte fazole (dobře to jde mačkadlem na brambory nebo kvedlačkou; můžete je i rozmixovat, ale ne na kaši). Vmíchejte koření, chilli omáčku a sýr; hrst ementálu si nechte na posypání. Na pomoučenou pracovní plochu rozložte pláty těsta (na obdélník velký asi 30 x 40 cm); možná bude těsto nutné rozválet a okrájet. Obdélník pak rozkrojte na tři pruhy 10 x 40 cm. Z fazolové směsi vytvarujte malé šišky a položte je na prostředek těsta. Po delší straně ho navlhčete a pruh pevně zaviňte. Každý závitek rozkrojte na čtyři díly, takže jich získáte dvanáct. Švem dolů naklaďte na plech, potřete vajíčkem a posypte zbylým sýrem. Pečte 15-20 minut, až se kremrole nafouknou a zezlátnou. Nechte je na plechu pět minut chladnout, aby sýr v náplni ztuhl.

Nákyp z těstovin, šunky a hub

300 g těstovin, sůl, pepř , 200 g žampiónů nebo jiných čerstvých hub , cibule ,25 g másla nebo margarinu , 200 g vařené šunky ,150 g smetanového zákysu ,worcesterská omáčka ,svazek petrželky ,2 pevná rajčata ,125 g mozarelly ,3 vejce ,4 lžíce smetany ,3 lžíce strouhaného ementálu nebo goudy ,tuk na formu 

Zatím co se vaří těstoviny, očistíme houby a nakrájíme je na lupínky, cibuli usekáme nebo nakrájíme na proužky. Máslo nebo margarin rozpustíme, cibuli a žampióny v něm několik minut podusíme. Přidáme šunku nakrájenou na proužky. Na kraji plotny promícháme se zákysem, kořením, sekanou petrželkou a okapanými nudlemi. Rajčata spaříme, oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme semena a všechnu tekutinu a nakrájíme je na tenké plátky. Mozarellu rovněž nakrájíme na plátky nebo malé kousky. Ohnivzdornou formu vymastíme, naplníme třetinou těstovinové hmoty, uhladíme. Na to rozložíme polovinu plátků rajčat, zakryjeme polovinou mozarelly, na to přijdou opět těstoviny, rajčata a sýr. Poslední vrstvu tvoří těstoviny. Rozkvedláme vejce, smetanu, sůl a pepř, přelijeme přes těstoviny. Posypeme sýrem a pečeme do zlatožluta v troubě při 200°C ca. 25 minut.

Fazolky na špeku se smetanou

40 dkg čerstvých zelených fazolek, kousek špeku, 250 ml smetany na vaření, sůl 

Z čerstvých zelených fazolek odřízneme okraje na obou stranách. Pak fazolky propláchneme studenou vodou a vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou, povaříme je asi 5 minut a hlídáme, aby se nerozvařily. Mezitím si na rozpálené pánvičce osmahneme na kostičky nakrájený špek. K němu přidáme uvařené fazolky. Dobře promícháme. Nakonec celou směs zalijeme smetanou na vaření. Fazole, špek a smetanu necháme přejít varem a potom hned servírujeme, nejlépe s chlebem nebo pečenými bramborami.

Šoulet se škvarky

200 g hrách, 150 g kroupy, cibule, 150 g škvarků, sůl, pepř, majoránka, 3 stroužky česneku 
Předem namočený hrách uvaříme doměkka. Nesolíme. Kroupy vypereme a vaříme rovněž doměkka. Na tuku osmažíme cibuli a přidáme rozškvařené škvarky. Vše pomícháme, přidáme koření a česnek. Krátce podusíme a podáváme.

Čočka s purí

750 ml vody, 400 g přebraného ghálu mung /malá žlutá čočka/,2 lžičky najemno nakrájeného čerstvého zázvoru, 2 lžíce rostlinného oleje, 0,5 lžičky kurkumy, 2 tence nakrájené cibule, 1/4 lžičky papriky, 1/4 lžičky mletého římského kmínu, 1/4 mango prášku, 2 lžíce nakrájeného čerstvého korinadru, 16 purí nebo jiného indického chleba 

Do velkého hrnce dejte vodu, čočku, sůl, zázvor, 1 lžíci oleje, kurkumu, přikryjte pokličkou a na středním ohni povařte asi 30 minut. Ručním šlehačem rozmixujte směs, zmírněte oheň na nejmenší možnou míru a pozvolna vařte asi 10 minut, dokud není směs dost suchá. Míchejte tak, aby nedošlo ke sražení. Zbývající olej roztopte na malé pánvi, přidejte cibuli a za občasného míchání dozlatova duste asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Smíchejte papriku, mango prášek a římský kmín. Před podáváním dejte čočkovou směs do formy vytřené olejem, poté ji vyklopte na talíř. Jako oblohu použijte cibuli a vše posypte směsí koření a čerstvým koriandrem.

Špecle s tuňákovou-houbovou omáčkou


špecle,300 g loupaných rajčata sterilovaných, 150 g žampiónů ,malá konzerva tuňáka v oleji,  lžíce másla ,paprikový lusk , sůl ,olej ,česnek
Uvaříme těstoviny. Zatím utřeme česnek a podusíme jej s pokrájenou paprikou na oleji. Přidáme okapaná rajčata, pokrájené houby a rozebraného tuňáka a vše podusíme. Vmícháme okapané těstoviny, vše dáme do nákypové formy, posázíme vločkami másla a prohřejeme 10 minut v troubě při 175°C.

Špecle s jablečnou rajčatovou omáčkou


špecle, 500 g loupaných rajčat, 500 g loupaných kyselejších jablek, 4 lžíce oleje nebo 100 g másla ,řapíkatý celer, sůl, pepř 
Těstoviny uvaříme a necháme okapat. Mezitím rozehřejeme olej, přidáme pokrájená rajčata a jablka a při nízké teplotě dusíme 30 minut. Přidáme jedné sekaný celer, sůl a pepř a dusíme dalších 10 minut. Vmícháme těstoviny a podáváme s masem či uzeninou.

Špecle se slaninou

150 g anglické slaniny , 2 cibule , 375 g špecli ,sůl, pepř , lžíce másla nebo margarinu,  svazek petrželky

Slaninu nakrájíme na kostičky a cibuli na kroužky. Těstoviny vaříme „al dente“. Máslo nebo margarin rozpustíme na pánvi. Podusíme na něm slaninu, přidáme kroužky cibule a obojí do křupava a zlatohněda osmahneme. Spätzle propláchneme, necháme okapat, vložíme do předehřáté mísy, na to rozdělíme směs slaniny a cibule a posypeme pažitkou. K tomuto švábskému pokrmu se podává kyselé zelí nebo pestrý zeleninový salát (v létě rajčatový s čerstvými žampióny a bylinkami, v zimě pak čekankový se sladkokyselou rajčatovou smetanovou omáčkou zálivkou).