26. března 2013

Fazolový závin

balíček listového těsta, 200 g červených fazolí, 300 g brambor vařených ve šlupce, cibule, 2 vejce, petrželka, sůl, pepř

Rozmrazené těsto rozválíme na plát. Uvařené fazole (nebo můžeme použít scezené fazole z konzervy) smícháme s uvařenými bramborami , které jsme nakrájeli na malé kostičky. Přidáme ještě petrželku nakrájenou na jemno cibuli nakrájenou nadrobno, sůl, pepř, vejce a vše dobře promícháme. Směs rozložíme na vyválené těsto, opatrně zavineme, potřeme navrchu žloutkem a dáme na tukem vymazaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova . Hotové nakrájíme na široké řezy a můžeme podávat se zeleninovým salátem.

Cizrna s bílým sýrem

hrnek cizrny, kelímek bílého sýru Cottage, česnek, špetka soli 
Cizrnu namočíme na 2 hod do studené vody a pak ji v ní i uvaříme. Scedíme a po vychladnutí přimícháme kelímek Cottage, stroužek prolisovaného česneku a případně dosolíme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Fazolové lusky s shiitake

450 g fazolových lusků, 2 lžíce olivového oleje, 225 g čerstvých hub shiitake bez nožiček, stroužek prolisovaného česneku, rajče nakrájené na kostičky a zbavené semínek

Do velkého rendlíku nalijte 5 cm vody a na velkém plameni ji přiveďte k varu. Do rendlíku vložte napařovací vložku a do ní lusky. Přiklopte je a na středním plameni vařte, dokud nebudou jasně zelené, měkké, ale stále křupavé. Přendejte je na talíř a zakryjte, aby nevychladly.Mezitím ve velké pánvi na středním až velkém plameni rozehřejte olej. Na něm opékejte houby, dokud nezhnědnou a nezměknou. Přidejte k nim česnek a rajče a za stálého míchání vše vařte, až rajče nezměkne a vytvoří se omáčka. Směs nakonec promíchejte s fazolemi.

Fazolové česnekové karbanátky

300 g vařených fazolí, 3 rohlíky, 2 cibule, 6 stroužků česneku, sůl,pepř, sojová omáčka, pálivá paprika, olej 
Vařené fazole rozmačkáme se 3 nakrájenými rohlíky, vmícháme 2 drobně nakrájené cibule a 6 stroužků rozetřeného česneku. Osolíme, opepříme a zakapeme sojovou nebo worčestrovou omáčkou, přidáme trošku pálivé papriky, vše promícháme. Ze směsi vytvoříme válečky nebo kulaté karbanátky. Na pánvi ohřejeme olej a smažíme karbanátky dozlatova.

25. března 2013

Sojové hašé s houbami a vejci

50 dkg vařených sojových bobů, 6 dkg másla, 5 dkg cibule, 12 dkg čerstvých hub, trochu mleté papriky, 3 vejce, sůl, kmín 
V kastrole na rozpuštěném másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme očištěné a jemně nasekané houby, kmín, papriku a sůl a asi 5 minut podusíme. K podušeným houbám přidáme vařené a umleté sojové boby a znovu krátce podusíme. Potom ke směsi přilijeme rozkvedlaná vejce a mícháme tak dlouho, až vejce ztuhnou. Hotové hašé upravíme na talíře a ozdobíme hlávkovým salátem.

Fazolová čorba

500 g zelených fazolek, 1,2 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 2 cibule, dle chuti: mletá sladká paprika, dle chuti: petrželka, dle chuti: česnek, dle chuti kopr, ocet,  sůl

Očištěné fazolky nakrájíme na šikmé nudličky, dáme do trochy vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném oleji, posypeme hladkou moukou, osmažíme ji a vmícháme mletou papriku. Po zpěnění zalijeme vodou, dobře rozmícháme a čtvrt hodiny za občasného promíchání povaříme.Potom přidáme fazolky i s vývarem, krátce vše povaříme a okořeníme nasekanou nadrobno petrželkou, koprem a rozetřeným česnekem.Polévku podle potřeby přisolíme, mírně okyselíme a podáváme.

Fazole po gaskoňsku

300 g bílých fazolí, 40 g sádla, 6 stroužků česneku, dle chuti: petrželka, dle chuti: sůl, dle chuti kousek kůže z vepřového masa, dle potřeby voda 
Přebrané fazole propláchneme vodou, namočíme do vody a necháme 3 hodiny bobtnat.Pak k nim přidáme kůži z vepřového masa a uvaříme vše pod pokličkou doměkka.Očištěný česnek čtvrt hodiny povaříme v osolené vodě, pak scedíme a utlučeme v hmoždíři se sádlem na kaši.Česnekovou kaši zahřejeme na pánvi, přidáme scezené měkké fazole, osolíme je a posypeme nasekanou petrželkou.

Fazolový karbanátek

75 g fazolí, 10 g hladké mouky, 0,5vejce, 10 g cukru, 20 g tuku, 10 g rozinek, 30 g kysané smetany, 30 g strouhanky 
Vařené fazole umeleme, přidáme mouku, vejce, cukr, rozinky a 10 g tuku. Z dobře propracované směsi upravíme 2 karbanátky, obalíme ve strouhance a po obou stranách smažíme. Podáváme s kysanou smetanou.

Fazole na mexický způsob

200 g suché strakaté fazole, cibule, 3 PL lžíce slunečnicového oleje , pol. lžíce hladké mouky, čajová lžička sladké mleté papriky, 250 g rajčat, dle chuti: sůl, dle chuti: křen, pažitka 
Přes noc namočené fazole uvaříme doměkka v osolené vodě a scedíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mouku a mletou papriku, přidáme nakrájená rajčata, nastrouhaný křen a promícháme s fazolemi. Krátce povaříme. Po odstavení posypeme pažitkou.

Sojové boby na slanině

90 dkg vařených sojových bobů, 15 dkg slaniny, 6 dkg cibule, sůl, trochu mletého pepře, lžička citronové šťávy 
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme do kastrolu a trochu ji rozškvaříme. Pak v ní osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme vařené, scezené sojové boby, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a silně prohřejeme. Podáváme buď jako přílohu k vařenému nebo pečenému hovězímu masu nebo jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem.

Bramborovo - čočková mísa

250 g čočky, 400 g brambor, lžička kari, 2 bobkové listy, sůl, lžíce octa, 50 g rozinek, mandlových lupínků, 2 cibule, lžíce oleje, 100 g prorostlého špeku, litr zeleninového vývaru, špetka muškátového oříšku, 150 g červené čočky, pórek, majoránka

Čočku namočíme přes noc do 500 ml studené vody a necháme nabobtnat. Druhý den vodu slijeme a čočku propláchneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme tuk, přidáme špek nakrájený na kostičky a orestujeme na něm cibuli. Zaprášíme lžičkou kari a přidáme čočku, brambory a bobkový list. Přilijeme zeleninový vývar a necháme půl hodiny probublávat. Mandlové lupínky orestujeme na horkém tuku dozlatova. Pórek rozpůlíme a nadrobno posekáme. Přidáme ho do vroucího eintopfu a dále vaříme. Nakonec vmícháme majoránku, a mandlové lupínky.

Křenové fazole s anglickou slaninou

konzerva červených nebo černých fazolí, 100 g anglickej slaniny, cibule, dle chuti: majonéza, křen, pepř

Nakrájíme slaninu na kostičky, dáme škvařit. Po chvíli přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, ja preferuji červenou - nemáme-li, obyčejná je fajn. Smažíme až je cibulka zlatá. Odstavíme a necháme aspoň trochu vychladnout. V misce, ve které budeme podávat salát rozmícháme majonézu s křenem. Nasypeme scezené fazole, dle chuti opepříme. Přidáme slaninu s cibulí a zamícháme. Můžeme přidat petrželku. Podáváme. Připravujeme-li salát delší dobu dopředu a uskladňujeme v lednici, je ho třeba před použitím vytáhnout o dost dříve, aby se stihnul ohřát na pokojovou teplotu. Tuk ze slaniny v lednici ztuhne a salát je tuhý. Salát je dost sytý, dá se použít i jako jednoduchá večeře s rohlíkem. Když ho podáváme k masu (grilovaná žebra, steak nebo plátek), nepřidáváme už žádnou jinou přílohu.

Fazolové burritos

1,3 hrnku suchých fazolí pinto, rajče, 2 stroužky česneku, lžíce oleje, salsa dle chut, 12 velkých tortill, cibule, hrnek nastrouhaného tvrdého sýra, 0,5 lžičky soli, avokádo

Fazole propláchneme vodou a necháme okapat. Do hrnce dáme fazole, litr vody a přivedeme k varu, vaříme odkryté 2 minuty. Odstavíme, těsně přikryjeme pokličkou a necháme hodinu odstát. Pak fazole slijeme a propláchneme vodou. Fazole vrátíme do hrnce, zalijeme dalším litrem vody a přikryté vaříme zvolna asi 1 a 1/2 hodiny, až jsou velmi měkké. Slijeme a vývar uchováme.Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. Na velké pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na něm cibuli s česnekem a odstavíme. Vmícháme fazole a osolíme. Vše rozmačkáme.Placky zabalíme do alobalu a v troubě prohřejeme. Na teplé placky rozdělíme fazolovou směs, posypeme strouhaným sýrem a rajčetem. Pevně srolujeme a naskládáme do zapékací misky. Přikryté zapečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 10 minut. Podáváme ozdobené salsou, nasekanými rajčaty a avokádem.

Fazole pečené se slaninou

350 g barevných nebo bílých fazolí, 200 g anglické slaniny, dle potřeby: olej, 2 lžíce hladké mouky, asi 1 dl mléka, dle potřeby: vývar, kousek vařeného celeru, kousek bílé části pórku, 100 g žampiónů, cibule, dle chuti: česnek, mletý pepř, sůl, 100 g žampiónů, cibule, dle chuti: česnek, dle chuti: mletý pepř, dle chuti: trochu kari, dle potřeby: strouhanka

Fazole zalijeme vodou, necháme asi šest hodin bobtnat, pak vodu slijeme, fazole za­lijeme novou vodou a uvaříme doměkka. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a trochou vývaru, rozšleháme a uvaříme hustší omáčku. Kousek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na lžíci oleje, přidáme celer nakrájený na nudličky, cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka, na plátky nakrájený pórek a žampióny a vše osmahneme. Přidáme rozetřený česnek, pepř, sůl, dobře okapané fa­zole, omáčku, popřípadě i kari a promícháme. Směs vložíme do vymaštěné zapékací misky, posypeme strouhankou, poklademe slaninou stočenou do roliček a pečeme v troubě, až se slanina začne tavit.

Velkolepé řecké fazole

500 ml suchých bílých, nebo červených razolí (fazol měsíční, vlašské fazole atd.), 2 lžíce extra panenského olivového oleje, velká cibule na jemno nakrájená, 4 velké stroužky česneku, podélce nakrájené na proužky, 4 stonky řepíkatého celeru nakrájeného na kostky, 4 mrkve nakrájené na kostky, dle chuti: několik snítek tymiánu nebo sušený, 2 bobkové listy, velká špetka sušeného oregána, 0,5 malé sušené chili papričky nebo feferonky , 400 ml posekaných konzervovaných rajčat i s jejich tekutinou nebo čerstvých na kosky nakrájených, 250 ml vody, 2 lžíce medu, dle chuti sůl, čerstvě rozdrcený černý pepř

Namočit fazole do druhého dne do vody (nebo alespoň na 4 hodiny). Slít fazole, vložit je do hrnce a zalít je dostatečným množstvím studené vody. Přivést je do varu na prudkém ohni. Snížit teplotu a dusit je nepřikryté po 30-35 min. do měkka. Slít je. Mezitím si usmažit cibuli na rozehřátém oleji dozlatova, asi 4-5 min. Zamíchat dovnitř celer, tymián, bobkový list, oregano, chilli, rajčata, vodu, med sůl a pepř. Přivést do varu, přikrýt a dusit po 1 hodinu, až je omáčka trochu zhoustlá a zelenina měkká. Mezitím předehřát troubu na 190 °C. Vložit vše do zapékací misky, nebo pekáčku a péct po 20-25 min. nebo až je směs hustá a bublající. Před podáváním vyjmout snítky tymiánu a bobkové listy. Podávat horké.

Dušené černé fazole se slaninou

1 1/3 hrnku černých fazolí, 75 g slaniny (vyberte si tu, kterou máte rádi), 4 lžíce olivového oleje, 400 g šalotky, 2 řapíkaté celery pokrájené na drobno, 2 lžičky lahůdkové papriky, 150 g ostré klobásy (Chorizo) nakrájené na plátky, 2,5 hrnku drůbežího vývaru, 2 zelené papriky zbavené semínek pokrájené na větší kousky, dle chuti: pepř a sůl

Fazole zalijte studenou vodou a nechte přes noc nabobtnat. Před přípravou sceďte, dejte do kastrolu a zalijte čerstvou vodou. Přiveďte do varu a vařte zprudka 10 minut. Sceďte. Předehřejte troubu. Slaninu nakrájejte na kousky. Ve velké pánvi nebo pekáčku rozehřejte olej a opékejte asi 3 minuty cibuli a řapíkatý celer. Přidejte slaninu a pečte dalších 7–10 minut, dokud slanina nezezlátne. Přidejte lahůdkovou papriku a Chorizo a pečte další 2 minuty. Přendejte do ohnivzdorné mísy, přidejte fazole a promíchejte. Vývar vlijte do pánve a přiveďte jej do varu. Osolte, opepřete a zalijte jím maso a fazole. Přikryjte a pečte v troubě asi 1 hodinu (cca 180 °C). Přidejte do směsi čerstvé zelené papriky a vraťte do trouby asi tak na 15 minut. Podávejte horké.

Pikantní fazolový hrnec

fazole v plechovce (bílé a červené v chilli omáčce), cibule, paprika, klobása, dle chuti: kečup, dle chuti: sůl, pepř a chilli, dle potřeby: olej, dle potřeby: pivo 
Na oleji opečeme klobásu nakrájenou na kolečka. Přidáme cibuli na půl kolečka. Papriku na nudličky. Vyklopíme fazole, dochutíme solí, pepřem, chilli, kečupem, podlijeme trochou
piva. Podáváme s chlebem.

Fazole rychle hotové

plechovka červených fazolí v pálivé omáčce s kukuřicí Bonduelle, plechovka červených fazolí ve slaném nálezu Giana, pálivá zelená slovenská paprika (nebo jedna nepálivá a sušená feferonka), nožička suché pálivé paprikové klobásky, 4 stroužky česneku, z 0,5 malé limetky šťáva, malý rajčatový protlak, dle chuti: sůl a pepř, dle potřeby: olej

Papriku nakrájíme na proužky, česnek na drobné kousíčky, klobásku na tenké plátky. Rozehřejeme olej, přidáme papriku, chvíli restujeme, pak klobásku a nakonec přidáme česnek, jen lehce proženeme a hned přidáme obě konzervy fazolí. Orestujeme, přidáme rajčatový protlak a ještě chvíli za stálého míchání na prudkém plameni dusíme. Dochutíme limetkovou šťávou a s citem solí a pepřem. Výběr fazolí není náhodný, kombinace menších a měkčích od Bonduelle a větších a tvrdších od Giany je podle mne ideální. Můžeme podávat jen tak, s opečenou klobáskou a nebo s kousky pečeného vepřového masa.

Sojové kostky stroganov

balíček sojových kostek, cibule, pepř, sůl, 4 lžíce kečupu, sojová omáčka, plechovka sterilovaných žampionů, 4 velké sterilované okurky, 1/4 l sladké papriky 
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přisypeme nabobtnalé kostky, pokapeme sojovou omáčkou, přidáme kečup a orestujeme. Přidáme i žampiony, na kostičky nakrájené okurky, opepříme, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Podáváme s knedlíkem nebo s rýží.

Sojový hamburger

100 g sojového granulátu, 4 dl vývaru z masoxu, 200 g nadrobno rozsekané cibule, 3 stroužky česneku, 150 g strouhaného sýra, 2 lžíce bramborové moučky, pepř, sůl, trouhanka dle potřeby, olej, kečup, hořčice, listy hlávkového salátu, 8 žemlí (lze i chléb)

Granulát přelijeme vřelým bujonem a necháme nabobtnat, pak scedíme, smícháme s polovinou cibule, utřeným česnekem, solí, bramborovou moučkou, sýrem a strouhankou a z promíchané hmoty utvoříme ploché karbanátky. Po usmažení je vložíme do rozkrojených žemlí vyložených listy salátu, potřeme hořčicí, zakapeme kečupem a posypeme zbylou cibulí.

Pohanka pečená se sýrem

400 g uvařené pohanky, 150 g eidamu, 100 g pórku, lžíce tuku, 50 g strouhanky, sezamové semínko, svazek čerstvéých bylinek, sůl 
Uvařenou a vypařenou pohanku promícháme se strouhaným sýrem, pokrájeným pórkem a posekanými bylinkami. Zapékací nádobu potřeme tukem, vysypeme sezamovým semínkem a strouhankou a pak do ní vložíme pohanku se sýrem. Povrch pohanky pomastíme a pečeme zvolna v toubě asi tak půl hodinky. 

Fazolky na smetaně s koprem

800 g fazolových lusků sterilovaných bez nálevu, špetku soli, 60 ml pitné vody, 60 g másla, 40 g hladké mouky, 400 ml smetany nebo Ramy Cremefine ke šlehání, 5 g čerstvého kopru, lžička octu

Fazolové lusky nakrájíme na menší kousky a krátce povaříme v malém množství vody. Z másla a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vývarem z lusků, smetanou, rozšleháme a povaříme.Omáčku přecedíme na lusky a dochutíme převařeným octem, solí a povaříme. Nakonec přidáme umytý jemně nakrájený kopr.

Čočkové omeletky

250 g rýže, 120 g čočky, sůl, olej na smažení 
Důkladně ve vodě rozvaříme rýži. V druhém hrnci rozvaříme předem namočenou čočku na kaši. Obojí scedíme a promícháme. Dochutíme solí. Tvoříme placičky a smažíme na oleji. Podáváme s kyselými okurkamu nebo čalamadou.

Sojové maso v chilli jogurtové omáčce

100 g sojového masa /kostky/, 4 lžíce oliv. oleje, cibule /větší/, stroužek česneku, lžička papriky, 1/4 lžičky chilli koření, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, vývar 
Maso namočíme na 10 minut do horkého vývaru. Zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou a osmažíme. Přidáme maso i s částí vývaru, chilli, utřený česnek a necháme přejít varem. Mouku rozmícháme ve 4 lžících vývaru a přilijeme k masu. Chvíli povaříme, odstavíme z ohně a vmícháme jogurt.

Sojové nudličky se zeleninou a bylinkami

balení sojových nudliček, trocha sojové omáčky, 1-2 stroužky česneku, zelená paprika, balení zeleninové omáčky na těstoviny, šalvěj, dobromysl, saturejka 
Sójové nudličky dáme do 0,5 litru vroucí vody společně s nakrájeným česnekem a přidáme pár kapek sójové omáčky. Vaříme asi 10 minut. Pak vše přelijeme na pánvičku, přidáme nadrobno nakrájenou papriku. Podusíme až se voda téměř odpaří, pak přidáme omáčku a koření. Prohřejeme a podáváme s rýží nebo rýžovými nudlemi.

Hrách zapečený s kysaným zelím

250 g hrachu, 2 dl kečupu, 250 g kysaného zelí, 40 g másla, strouhanka, 100 g strouhaného sýra, sůl, pepř, petrželka 
Hrách propláchneme a namočíme na 1/2 hodiny do vody. Pak jej uvaříme doměkka. Uvařený hrách smícháme se zředěným kečupem a vložíme do vymaštěného hrnce. Kysané zelí podusíme v osolené vodě, scedíme, opepříme a rozložíme na hrách. Na takto připravenou směs nasypeme strouhaný sýr smíchaný se strouhankou, přidáme plátky másla a zapečeme v troubě. Před podáváním sypeme petrželkou.

Čočkové krokety

100 g čočky, 40 g česneku, 2 g soli, 2 g majoránky, 20 g hrubé krupice, 20 g strouhanky, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 200 g strouhanky, 300 ml oleje na smažení

Čočku namočíme na 1/2 hodiny do vody, potom ji uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a jednu polovinu uvařené čočky umeleme nebo rozmixujeme. Smícháme obě poloviny čočky, přidáme krupici, strouhanku a směs dochutíme kořením. Pomocí kávové lžičky tvarujeme krokety a obalujeme je v trojobalu. Krokety smažíme na rozehřátém tuku. Podáváme je teplé nebo studené spolu s čerstvou zeleninou nebo salátem.

Zapečené fazole s uzeným sýrem

250 g fazolí, 200 g uzeného masa, cibule, 4 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 150 g uzeného sýra, 200 g rajčat, trochu papriky, sůl

Fazole necháme přes noc nabobtnat ve studené vodě. Druhý den je uvaříme doměkka, můžeme použít tlakový hrnec. Zatím si očistíme cibuli a nakrájíme ji najemno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Uzené uvaříme a nakrájíme na kostky.V kastrůlku rozpálíme olej s máslem a zpěníme cibuli. Přidáme papriku, krátce osmahneme a přidáme rajčata a dusíme je, až se vypaří polovina šťávy. Fazole scedíme, necháme okapat a přidáme je k rajčatům. Přidáme i uzené, kečup a promícháme s částí sýra. Směs řádně osolíme.Fazole s uzeným a sýrem rozdělíme do 4 zapékacích misek, posypeme sýrem a vložíme do trouby. Zapékáme při vysoké teplotě, nejlépe pod grilem.Zapečené fazole s uzeným a sýrem ihned podáváme. Můžeme podávat s čerstvým pečivem.

Sojová čína s kari rýží

3 balíčky sojových kostek, 2 cibule, pórek, sterilovaný hrášek, sterilovaná kukuřice, buráky, grilovací koření, kari, pepř, sůl, olej, rýže, vegeta
Sojové kostky uvaříme v osolené vodě a s přidáním vegety. (Dle návodu na balíčku). Scedíme, necháme vypakat (je dobré si uvařit sojové maso den před dalším vařením, ale není to podmínkou). Na rozehřátou pánev s olejem nasypeme sojové kostky a necháme chvíli opékat, po chvíli přidáme na jemno nakrájenou cibuli, hrách, porek, kukuřici, osolíme, přidáme dle chuti, pepř, grilovací koření a kari.

Jogurtové fazolky

70 g fazolek, 5 g hladké mouky, nízkotučný bílý jogurt, dle potřeby olej,  sůl 
Fazolky pokrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.Z oleje a mouky připravíme jíšku, vlijeme do ní vodu z fazolek, vmícháme jogurt, sůl a na závěr fazolky. Necháme projít varem a podáváme s vařeným bramborem.

Fazolky se smetanou

400 g čerstvých zelených fazolek, 600 ml smetany ke šlehání nebo Ramy Cremefine ke šlehání, dle chuti: sladká mletá paprika, cibulka, dle potřeby olivový olej, sůl  dle chuti

Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku. Když cibulka zesklovatí, nasypeme na ni papriku a 2 minuty mícháme. Poté přidáme předem uvařené fazolky (stačí 5 minut v osolené vodě). Mícháme minutku či dvě a zalijeme smetanou. Na mírném plameni vaříme 5 minut a znovu zasypeme paprikou a osolíme. Vaříme na nejnižším plameni dalších 5 minut a můžeme podávat. Jako příloha se nejlépe hodí chléb.

Jáhly s mandlemi

250 g jáhel, cibule, olivový olej, větší červená paprika, lžíce mandlových lupínků, 2 lžíce sójové omáčky, zeleninová kostka + 500 ml vody, zelená petrželka, Solčanka

Jáhly nejprve několikrát spaříme horkou vodou, pak je prolijeme studenou vodou a necháme dobře okapat. Pak na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme jáhly a mícháme 2 minuty. Přidáme mandlové lupínky a zalijeme zeleninovým vývarem. Po 15 minutách mírného varu přidáme na tenké nudličky nakrájenou červenou papriku, sójovou omáčku a Solčanku. Když jsou jáhly měkké, přidáme najemno posekanou zelenou petrželku a už jen chvilku prohřejeme.