27. března 2010

Zalesacký gulaš

600 g předního hovězího masa, 150 g bílých fazolí, 20 g sušených hub, 60 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 15 g mleté papriky, 5 dl vody, sůl, pepř, kmín, 40 g rajčatového protlaku, 30 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, majoránku, 30 g slaniny, 100 gzeleniny (mrkev, hrášek, květák)

Fazole den předem namočíme a uvaříme, houby namočíme a uvaříme. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, zpěníme, přidáme trošku vody, na malé kostky nakrájené maso, sůl, pepř a za stálého míchání osmahneme. Přidáme trochu vody, kmín, protlak a dusíme přikryté. Když je maso téměř hotové, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme teplou vodou, rozšleháme, přidáme utřený česnek, majoránku a vaříme do změknutí masa. Maso vyjmeme, šťávu přecedíme na maso, přidáme vařené fazole, nakrájené vařené houby, povařenou zeleninu, nakrájenou a orestovanou slaninu, dochutíme a krátce prohřejeme. Podáváme s tmavým chlebem nebo tmavým pečivem.

Špagety po cikánsku

čerstvá rajčata, česnek, majoránka, sůl, pepř, olej, špagety
Dáme vařit balík špaget, v této době nakrájíme na kolečka rajčata (cca 3/4 - 1 kg) a oloupeme a nakrájíme česnek (cca 1/2 paličky). Asi dva stroužky dáme orestovat na rozpálený tuk na pánev a v momemtě, kdy začne česnek vonět přidáme nakrájená rajčat, která dusíme až do šťávy. Rajčatovou směs ochutíme majoránkou, solí, pepřem (minimálně, nemusí ani být) a hlavně zbytkem česneku. Podáváme dohromady se špagetami.

Špagety s balkanským syrem

špagety, špek, balkánský sýr, kečup, česnek, bazalka
Uvaříme špagety podle návodu a současně si osmažíme na kostičky nakrájený špek posypaný bazalkou. Také si nastrouháme sýr. Po uvaření špagety dáme na talíř, posypeme sýrem, zalijeme vyškvařenou slaninou a kečupem a prolisujeme česnek podle chuti. Podáváme s nějakým jarním salátem.

Špagety Kuala Lumpur

1 kg hovězího nebo vepřového masa, 500 g špaget, 200 g hub, 200 g kořenové zeleniny, malou hlávku zelí, 4 vejce, 150 g ořechů nebo mandlí,kmín, sůl, pepř
na marinádu :1 velkou cibuli, 1 vejce, 2 polévkové lžíce Solamylu, 2 lžíce sojové omáčky, čtvrt lžičky soli, 1 lžičku kari, čtvrt lžičky chilli, sůl, pepř  
Maso nakrájejte na proužky a osolte.
Připravte si marinádu: Cibuli nasekejte, přiejte rozšlehané vejce a další přísady, promíchejte a vlijte na maso. Nechte uležet 12 hodin.
Zelí a kořenovou zeleninu nakrájejte na nudličky a poduste na oleji. Houby poduste na kmínu a smíchejte se zeleninou. Maso i s marinádou osmahněte na rozpáleném oleji a pak poduste doměkka. Špagety uvařte, sceďte a smíchejte s dušenou zelenino-houbovou směsí, masem a sekanými ořechy. Zapečte v pekáči vymazaném tukem, 10 minut před dokončením zalijte rozšlehanými vejci a ještě dopečte.
 


Špagety na olivách

500 g špaget, 200 g oliv (černé i zelené), 1 malá sklenčka kapary, konzerva sardelek, konzervované rajčata, ocet balsamico, olivový olej, italské koření
Rozpálíme olivový olej přilejeme lžíci octa. Přidáme nasekané sardelky, kapary a vypeckované olivy. Prohřejeme a na závěr přidáme rozsekané rajčata. Krátce podusíme a servírujeme na uvařené porce špaget.

Špagety expres

špagety, dvě cibule, tři stroužky česneku, moučkový cukr, kečup, bazalka, italské bylinky nebo směs koření na špagety, salám (gothaj)
Dáme vařit špagety a zpěníme na drobno nakrájenou cibulku ,přidáme na drobno nakrájený salám , prolisujeme česnek, dvě lžíce moučkového cukru a dusíme 5 min ,přidáme 200 až 300 g. kečupu a přivedem k bodu varu ,dle chuti dosladíme a přidáme špetku bazalky a směs koření ,zamícháme , scedíme špagety a můžeme podávat . Dle chuti možno přidat ostrý kečup místo salámu lze použít klobásu.

Špagety dlouhého života

balíček špaget, 100 g vepřového masa, 50 g drůbežích jater, 100 g kuřecích prsou, 3 malé cibulky,5 stroužků česneku, 1 lilek, 2 papriky, 50 g pórku, 1 lžička zázvoru, chilli, 2 lžíce sójové omáčky, lžíce dezertního vína(metropol), vegeta, sůl, vývar, pepř, olivový olej
omáčka : hrst malých žampiónů, lžíce oleje, lžíce hladké mouky, 2 dl vývaru, lžička sójové omáčky

Na oleji zpěníme nakrájené cibulky,na plátky nařezaný česnek. Přidáme vepřové a kuřecí maso nakrájené na nudličky,játra a orestujeme. Pak přidáme na kostičky nakrájený lilek, proužky papriky a pórku a za stálého míchání smažíme. Pak přidáme sójovou omáčku, víno, zázvor, pepř, chilli a podlijeme několika lžícemi vývaru a krátce podusíme. Dochutíme vegetou a solí a dáme stranou. Uvaříme špagety a necháme je odstát. Mezitím si uděláme omáčku. Žampióny osmahneme na oleji a zaprášíme moukou. Když jíška zežloutne,tak přilijeme vývar, promícháme, povaříme, přidáme sójovou omáčku a ještě za stálého míchání omáčku prohřejeme. Na špagety dáme masovou směs a přelijeme omáčkou.

Špagety se žampiony

300 g špaget, 150 g anglické slaniny, 100 g čerstvých žampiónů, 50 g parmazánu, 4 lžíce bílého vína,2 vejce, lžíce smetany, 2 stroužky česneku, petrželovou nať, sůl, drcený pepř

Špagety vaříme v osolené vodě cca 8 minut. Mezitím na pánvi rozpálíme olej, přidáme slaninu a po chvilce žampióny a nadrobno nakrájený česnek. Orestujeme a zalijeme vínem. Vaříme až se tekutina odpaří. V hrnku nebo misce rozmícháme dvě vejce, lžíci smetany, většinu parmazánu, drcený pepř a sůl. Na předehřátý hlubší talíř dáme scezené, okapané špagety (musí být horké), přidáme směs z pánve, zalijeme rozmíchanou směsí z hrnku, promícháme, posypeme nasekanou petrželkou a zbytkem parmazánu a podáváme.

Špagetový slimáci

250 g špaget, 250 g vepřového masa na kostičky, 1/2 cibule, 2 lžic rajského protlaku,10 dkg strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžic mléka
Osmahneme cibulku, přidáme maso, protlak, česnek, okořeníme, podusíme a nakonec vmícháme sýr. Okapané špagety necháme trochu proschnout, aby lepily. Na pečící papír zatočíme vidličkou šneky a potřeme je směsí z vejce a mléka a doprostřed dáme masovou směs. Pečeme asi 15 minút.

Špagetové omelety

300 g spaget nebo jiných dlouhých testovin, 2 strední cibule, 200 g uzenin, napríklad toceného salámu, 8 vajec, 8 lzic mléka, 4 lzice oleje, 2 sterilované okurky, 2 rajcat, mletý cerný pepr ,sul, zelenou petrzelku na ozdobení

Testovny dáme varit do osolené vody. Mezitím ocistíme cibuli, kterou pokrájíme nadrobno. Salám oloupeme a nakrájíme na malé kosticky. Vejce rozsleháme s mlékem. Osolíme je a opepríme. Hotové spagety scedíme. Na pánvi rozehrejeme 1 lzíci oleje. Vlozíme 1/4 cibule s uzeninou a krátce orestujeme. Pridáme 1/4 testovin a zalijeme 2 vejci. Na mírném plameni upeceme z obou stran omeletu. Aby vejce rovnomerne ztuhla, shrnujeme je vidlickou od stredu ke krajum. Hotovou omeletu prendáme na teplo. Postupne takto upeceme 4 omelety. Na talíri je prehneme a ozdobíme vejírky okurky, tenkymi plátky rajcete a zelenou petrzelkou. Vyborne chutnají s kecupem nebo hustou korenenou rajcatovou omáckou.

Špagetová pochoutka

špagety, anglická slanina, rajčata, papriky, salám, koření čubrica, strouhaný sýr eidam
Rajčata a papriky podusíme jako na lečo, rozškvaříme anglickou slaninu, salám pokrájíme na kostičky, špagety uvaříme ne příliš do měkka. Všechny suroviny smícháme opatrně dohromady, okořeníme čubricou. Dáme do vymazaného pekáčku, hustě posypeme sýrem a zapečeme v troubě 20-30 min.

Široké nudle

500 g nudlí, 200 g kuřecích prsou,150 g žampionů, 1 ks pórku, 250 ml smetany, 200 g sýru eidam, sůl, pepř, bazalku, sojovou omáčku, worchestr
V osolené vodě uvařené těstoviny smícháme se směsí, kterou připravíme na pánvi z orestovaného masa, žampionů, pórku, smetany a koření. Vše dáme do zapékací misky a posypeme sýrem. Pečeme při 200°C.

Syrový čtyřlístek

500 g těstovin, 125 g parmazánu, 125 g nivy, 125 g lučina, 125 g balkánského kaškavalu, oregano,
pepř, máslo, 3 rajčata

Uvařené těstoviny rozdělíme na čtyři stejné hromádky. Všechny čtyři druhy sýra nadrobíme, parmazán nastrouháme a každý druh zamícháme s troškou koření do jedné hromádky těstovin. Do zapékací mísy vyrovnáme těstoviny tak, aby byly pěkně oddělené, nemísily se a daly se potom zase odděleně nabírat a rozdělovat na talíře. Když jsme je urovnali, nazdobíme je plátky rajčat a nahoru dáme pár kousků másla. Dáme zapéct do trouby, ale jen zlehka, než se sýry začnou rozpouštět, asi 20 minut při 200 °C. Každý strávník pak dostane ochutnat od každého druhu.

Sýrové těstoviny

2 porce těstovin, niva, tavený sýr, česnek, bazalka, smetana
Uvaříme těstoviny, na pánvičce rozpustíme sýry, zalejeme smetanou,přidáme stroužek česneku a špetku bazalky, smícháme z těstovinama a podáváme.

Sýrová omáčka

tavený sýr, šlehačka, cibule, šunka (nebo jiný podobný salám), sůl
Cibulku nakrájíme na jemno a oprančíme do zlatova, přidáme na menší kostičky nakrájenou šunku(angl. slaninu) a na to sýr, který necháme rozpustit. Rozředíme šlehačkou nebo mlékem, popř. vodou z těstovin. Osolíme. Podáváme s tortelinami, nebo kolínky.

Dobrota s nudlí

2/3 šálku burákového másla, 340 g máslových lupínků, 80 g vařených čínských nudlí
Burákové máslo rozehřejeme v rendlíku na sporáku nebo v mikrovlné troubě,máslové lupínky a burákové máslo smícháme v misce,přihodíme čínské nudle a zamícháme. Potom lžící uděláme na plech hezké hrudky pak dáme do lednice a čekáme až ztuhnou.

Studenské těstoviny

balik testovin, 10 dkg sunkoveho salamu v celku, protlak, cibule, cesnek, sul, chilli (papricka, omacka, ci pouze koreni), syr na posypani (eidam, parmazan)
Zatimco varime testoviny nakrajime cibuli a sunku na kosticky a mirne oprazime na panvi. Po oprazeni mirne podlejeme vodou, pridame protlak, cesnek a chilli a michame, dokud se omacka neprohreje. Na taliri posypeme nastrouhanym syrem.

Těstoviny s kuřecím masem

těstoviny, 200 g kuřecí maso, smetana, sýr strouhaný, kousek nivy, kus hermelínu nastrouhat, sůl, pepř, bazalka
Orestovat maso, vylít olej, nalít smetanu, zahřát, nechat rozpustit sýry, okořenit.

Rychlý Těstovinový salát

balíček těstovin, okurka ,střední cibule, 3 papriky, 20 až 30 dkg jemný salám nebo šunka, bílý dresing nebo tatarka
Dáme vařit vodu na těstoviny,mezitím co se nám dá voda do varu, nakrájíme si zeleninu a salám na kostičky a vše dáme do velké misky.Až se nám uvaří těstoviny, přecedíme a necháme je vychladnout až budou v pokojové teplotě,vložímě je do misky se zeleninou, promíchámě a nakonec ještě smícháme s tatarkou nebo s dresinkem a můžeme podávat na stůl.

Rychlé nudle

200 g nudle do polévky ,cibule, buřt, klobása, paprika, sojová omáčka
Dáme uvařit vodu a nasypeme do ní nudle az změknou (jako špagety) slejeme  a dáme smažit na pánev. Nakrájíme klobásu popř. buřta na kostičky a dáme smažit na nudle přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, a papriku nakrájenou na nudličky.Smažíme asi 2 min a poté 3 min. dusíme podáva se teplé s chlebem.

Těstoviny rýchle a levně

voda, sůl, těstoviny, špenát, vejce, pepř ,česnek
Do 1/2 litru vroucí vody dáme špetku soli a 300 gramů těstovin.Po uvaření je scedíme.Připravíme špenát,dochutíme jej česnekem a pepřem,poté zahustíme vejcem.Vařené těstoviny smícháme se špenátem a můžeme podávat.

Portugalský salát

2 tuňáky v konzervě ,střední cibule, majonéza, 1 zarovnaná lžička soli, 0,5 lžičky kari, 0,5 lžičky pepře, 2 lžíce oleje, 2 vejce na tvrdo, 1 balík těstovin (vrtule či špagety)
Ve slané vodě uvaříme těstoviny a pěkně propláchneme vodou aby byly vlažné až studené. V míse si připravíme směs z tuňáka, oleje, koření drobně krájené cibule a vajíček, majonézy a vše důkladně rozmícháme. Přidáme těstoviny a důkladně promísíme. Podáváme ihned nebo odležené v lednici (alespoň dvě hodiny - směs na těstovinách zatuhne) samotné či s bílím pečivem.

Plněné těstoviny

400 g těstovin (nejlepe velkých mušlí), 500 g mletého masa, 5 vajec, kečup, cibule, česnek
Dozlatova osmažíme cibuli, přidáme mleté maso. Když je mlete maso hotove, tak ho zelijeme kečupem, přidáme trochu vody a podusime. Do směsi namačkáme 4 stroužky česneku a podle chuti osolíme a opepříme.Tuto náplň promícháme v míse s vařenými těstovinami a se smaženými vejci.

Penne s tuňákovou omáčkou

těstoviny penne, konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě, 400 ml pomodoro(sekaná rajčata), 2 větší cibule, olej, kapari, sůl, pepř
Na měsíčky nakrájenou cibuli orestujeme do lehce zlatavé barvy přidáme pomodora po chvíli provaření dáma do omáčky tuňáka i s nálevem, osolíme, opepříme pidáme sterilované kapari také i s nálevem provaříme tak 10 minut a podáváme s vařenou těstovinou.

Penne al curry

400 g penne lisce o rigate ,200 g drůbežích jater nakrájených hrubě,střední cibule jemně nakrájená, 50 g másla, 1/2 sklenice portského, 50 g smetany na vaření, 1 lžička kari, 2 žloutky, parmazán, sůl, pepř

Na pánvi nechte na másle zesklovatět cibulku. Přidejte játra a na větším plameni nechte 5 minut restovat. Poté zalijte portským, přidejte sůl a pepř a nechte vařit. Po uvaření přidejte smetanu, v níž jste rozmíchali kari. Touto šťávou polijte penne, přidejte 2 žloutky, dobře promíchejte, posypte parmazánem.

Pečené zelí

1,5 kg pokrájeného zelí, 3-4 lžíce oleje na plech, sůl, kmín, cibule, 40 dkg těstovin, uzený bůček (nebo jiné maso)
Pokrájené zelí rozložíme na vymaštěný plech, osolíme, pokmínujeme a dáme péci do trouby až po dosažení světle hnědé barvy. Během pečení zelí promícháme a přidáme pokrájenou cibuli. K upečenému zelí přimícháme uvařené těstoviny a na kostky pokrájený vypečený bůček s vyškvařeným sádlem.

Pasta Corleone

1 balení Špaget ,1 konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě, 1 konzerva hovězího ve vlastní šťávě, 2 sklenky lečo, 1 láhev ostrého kečupu, 10 stroužků česneku,4 špetky kurkumy, 2 lžíce italská kořenící směsi, 2 rajčata, 1 paprika, 40 dkg sýru eidamu, 2 hrsti oliv

Uvaříme špagety v osolené vodě s kurkumou do poloměkka. Rozdělíme na dva díly. První díl stejnoměrně rozprostřeme v pekáčku. Nadrobno nasekáme obsah vepřové konzervy, nasekáme olivy a rozprostřeme na Maggi Špagety. Nasekáme poloviční množství oloupaného česneku a posypeme. Zaprášíme půl lžící Italské kořenící směsi, pokryjeme jednou sklenicí leča a potřeme cca 1/2 lahví ostrého kečupu. Zaprášíme 20 dkg nakrouhaného eidamu. Rozprostřeme druhý díl špaget, celý postup opakujeme, pouze použijeme hovězí maso ve vlastní šťávě a před zaprášením pokryjeme vrsvou sýra, stejnoměrně nakrájenou paprikou na proužky a rajčaty na kolečka. Zapékáme při cca 200°C  do lehkého zhnědnutí sýra.

Luncheon Meat se špagetami

3 velké cibule, 10 stroužků česnek, Pork Luncheon Meat, 2-3 dcl kečup, špagety, tuk (olej), sladká paprika, pepř, worcesterová omáčka, sojová omáčka
3 velké cibule nakrájené na kostičky zpěníme na tuku, jakmile zesklovatí přidáme prolisovaný česnek(asi 10 stroužků). Nadrobno nakrájený obsah konzervy Pork Luncheon Meat vsypeme do pánve, promícháme s cibulí a česnekem a asi 3 minuty podusíme. Bublající směs (ani nemusí bublat) zasypeme lžičkou sladké papriky, trochu pepře a zamícháme. Přidáme mírně rozředěný kečup (2-3 dcl) podle chuti, počkáme až to začne vřít. pak přidáme dvě lžíce worcesteru. Chvilku asi 2-3 minutky povaříme. A odstavíme. A hned přidáme 2-3 lžíce sojové omáčky.

Kuřecí těstoviny

250 g kuřecího masa, 500 g těstovin (vrtulky, mušle, sekané potrubí), sůl, lžíce kari, lžička barbecue, lžíce sojové omáčky, 2 lžíce pažitky, 2 vrchovaté lžíce hub, lžíce hrášku, lžíce kukuřice,1 střední mrkev,1 menší pórek, 3 lžíce plnotučné hořčice, lžíce kečupu, 200 g strouhaného sýru, salátová okurka, máslo, citrón, feferonka

Kuřecí maso nakrájíme na drobné kostky, osolíme, přidáme kari, barbecue, sojovou omáčku a nakrájenou pažitku. Dobře promícháme a necháme v chladu hodinu uležet.  V osolené vodě uvaříme těstoviny. Scedíme a promícháme s máslem. Směs suchých hub namočíme  na čtvrt hodiny do vlažné vody (čerstvé  nakrájíme na čtvrtky - mohou být i žampiony). Na másle orestujeme kuřecí maso naložené v koření, přidáme všechnu zeleninu a houby. Společně restujeme, přidáme sojovou omáčku, hořčici a kečup.  Masovou směs se zeleninou promícháme s těstovinami.

Kuřecí bordel

kuřecí maso na nudličky, žampiony /z kozervy/, sterilovaná sladká kukuřice, petrželka, sladká smetana, cibule, červená sladká paprika /špetka/, kmín, sůl, bazalka, špetka pepře, olej,,tvrdý sýr, těstoviny
Na oleji zesklovatět cibulku, orestovat maso, okořenit, přidat žampiony a nechat dusit až je maso měkké, přidat kukuřici, zalít smetanou a posypat nasekanou petrželkou nachat lehce povařit .Na uvařené a zcezené těstoviny nasypat nastrouhaný sýr a zalít omáčkou.

Kukuřičný salát

těstoviny, kukuřice ve sladkoslaném nálevu, pažitka, šunka, tatarka
Těstoviny uvaříme.Všechny ingredience smícháme v míse.Můžeme dokořenit pepřem,česnekem nebo dle chuti.

Krabí salát

těstoviny, krabí tyčinky, sýr, mrkev, hrášek, kukuřice, tatarská omáčka, jogurt, sůl, pepř, horčice
Uvařené těstoviny smícháme s nakrájenými krab. tyčinkami a sýrem, dále mrkev, hrášek, kukuřice. zálivka tatarská omáčka s jogurtem, sůl, pepř a lžice hořčice. Vše opatrně promícháme a necháme vychladit. Podáváme druhý den.

Rybí Těstovinový salát

3/4 pytlíku těstovin, konzerva tuňák, balení krabích tyčinek, olivy (dle chuti), hrášek (dle chuti), kukuřice (dle chuti), menší ledový salát ,2 ks rajčat,1 paprika (červená kapie), menší cibule, pepř, sůl, olivový olej,ocet, špetka chilli, pažitka ,libeček nebo bazalka ,tatarská omáčka ( nemusí být )
Těstoviny dle návodu povaříme. Mezitím nakrájíme dle chuti a gusta všechny připravené ingredience. Poté společně zamícháme v připravené míse. 

Fettucine s nivou a vlašskými orechami

500 g těstovin fettucine, 160 g mraženého hrášku, 75 g půlených vlašských ořechů, 150 g nivy, 80 g másla, 2 lžíce smetany, sůl, pepř
Uvaříme těstoviny v osolené vodě. Mezitím opražíme ořechy na pánvi nebo v troubě. Ve větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nastrouhanou nivu, smetanu a hrášek a vaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí a pepřem, nalijeme na těstoviny, přidáme opražené ořechy a řádně promíchám.

Čína na špagety

30 dkg vepřové maso, 1 větší cibule, 1 lžička sůl, cukr práškový, kari, maggi, solamyl, 2 ks žloutek, 2- 4 lžíce olej, 2 lžíce kečup
Maso nakrájíme na nudličky cibuli na drobno.Vše zamícháme a necháme v chladu do druhého dne. Na pánvi zahřejeme trochu oleje a směs dusíme až nám maso pustí štávu a je měkké.Podáváme s rýží,chlebem, hranolky nebo špagety.Špagety posypeme nastrouhaným sýrem.

Těstoviny s vepřovým masem a hraškem

300 g špaget, 1 cibule, sůl, olej, mletá paprika, 300-400 g vepřového masa , 3 lžíce rajčetového kečupu, 200 g sterilovaného hrášku, 2 vejce, 4 lžíce mléka, 100 g tvrdého sýra
Špagety uvaříme podle návodu na obalu, ocedíme a necháme okapat. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, popráším ji paprikou, přidáme maso nakrájené na drobné kostičky a osmažíme je za stálého míchání. Když se maso vydusí do tuku, vmícháme kečup a několik lžic vody a dusíme, až maso změkne (můžeme použít tlakový hrnec). Hrášek prohřejeme v nálevu, ocedíme a necháme okapat. Špagety promícháme s masem a hráškem, vložíme je do vymaštěné zapékací misky, přelijeme vejci rozšlehanými se solí, mlékem a strouhaným sýrem a zapečeme pod grilem, až se sýr roztaví a povrch zrůžoví

Těstovinový salát s hraškem

česnek, 1 ks paprika, 1 ks cibule, 1 ks pórek, 1 balíček těstoviny, 200 g salám šunkový, hrášek sterilovaný, 200 g sýr balkánský
Cibuli nakrájíme a zpěníme na tuku, přidáme utřený česnek. Najemno nakrájíme salám, pórek a přidáme k cibuli. Krátce osmažíme a přidáme okapaný hrášek a odstavíme. Vše smícháme s uvařenými těstovinami a posypeme nastrouhaným sýrem a smícháme.

26. března 2010

Spaghetti di Capresse

0,5 bal.špagetti z tvrdé pšenice ,0,5 dcl sladkého kečupu, 0,5 dcl majolky,0,5 dcl mléka, malé balení zelených oliv plněných papričkou,sterilované houby,30 dkg uzeného, nebo jiné uzeniny,0,5 menší cibule, 0,5 dcl oleje,bazalka, tvrdý sýr na strouhání (Eidam)
Na drobno nakrájené uzené se osmaží na oleji, před dokončením se přidá na jemno nakrájená cibulka a vše se dosmaží. V poměru 1:1:1 se smíchá a za studena našlehá omáčka z kečupu, majolky a mléka. Uvaří se ve slané vodě špagety, zcedí se, vmíchá se do nich osmažené uzené a trocha bazalky. Špagety se naservírují na vyhřáté talíře, posypou se sýrem a následně cik-cak polijí se připravenou omáčkou. Nakonec se vše ozdobí na plátky krájenými olivami a sterilovanými houbami

Smetanové špagety

250 g špaget, 100 g čerstvých žampionů, 50 g sýra Niva, 1 šlehačka, lžíce oleje, 1 kostka zeleninového bujónu
Do vody na špagety přidáme lžíci oleje a kostku zeleninového bujónu. Špagety poté vaříme dle návodu. Zatímco se vaří špagety, si nakrájíme žampiony na plátky a lehce osmažíme na rozehřátém oleji. Poté v mixéru rozmixujeme do hladka Nivu ve šlehačce a přidáme na pánev k žampionům. Dusíme až omáčka zhoustne a smícháme se špagetami.

Smažené nudle s rajčatovou omáčkou

široké nudle, vejce, sýr-ementál, gouda, rajčata, olivový olej, kečup, česnek, bazalka, pepř, sůl

Široké nudle uvaříme dle návodu, do horkých scezených těstovin vmícháme celé syrové vejce, nastrouhaný sýr a zamícháme, rozehřejeme olej na pánvi, nudle se sýrem a vajíčkem vložíme na olej a vytvarujeme placku tu po obou stranách opečeme. Na druhé pánvi orestujeme na olivovém oleji česnek, poté přidáme nakrájená rajčata, zbavená slupky, přidáme kečup,bazalku, dle chuti pepř a sůl a krátce povaříme. Touto omáčkou přelijeme horké těstovinové placky. Kdo má rád může si přidat ještě nastrouhaný sýr.

Salát s kuřecím masem

sáček těstovin, zakysaná smetana, plechovka kukuřice a hrášku, cibule, kuřecí maso, kari, sůl, pepř
Necháme uvařit těstoviny, na pánvy osmažíme kostičky kuřecího masa,přidáme cibuli,osolíme, opepříme, a dáme přiměřeně kari. Když kuřecí maso bude již hotovo, zalijeme zakysanou smetanou, krátce promícháme a odstavíme. Do těstovin nasypeme hrášek a kukuřici a pak smícháme ještě ze směsí kuřecího masa a zakysané smetany.

Rychlé špagety s rajčaty

300 g špaget, 8 středních rajčat (dobře prozrálých), 1 malá cibule, 3 lžíce oleje, provencálské koření, sůl, snítku meduňky
V osolené vodě s 1 lžící oleje vaříme špagety. Dáme vařit rajčata dokud jim nepraskne slupka. Mezitím nakrájíme cibuli na jemno a necháme ji zesklovatět v malém kastrůlku spolu se zbytkem oleje. Uvařená rajčata oloupeme a vykrojíme z nich tuhý střed. Poté je přidáme do kastrůlku k cibuli, dochutíme provencálským kořením a dosolíme dle chuti a povaříme do měkka. Uvařené špagety scedíme, prolejeme horkou vodou a podáváme spolu s rozvařenými rajčaty. ozdobíme snítkou nasekané meduňky. 

Rýchla čína

široké nudle, sterilizovaná zelenina, vepřová kýta, sojová omáčka, olej, sůl
Uvaříme nudle, scedíme a necháme vychladnout. Nakrájíme maso na malé kostky a na rozpáleném tuku ho orestujeme pak přidáme ster. zeleninu a chvíli spolu s masem ji dusíme. Na vedlejší pánvi rozpálíme tuk, kde orestujem nudle, když jsou nudle prohřáté zalijeme sojovou omáčku a krátce orestujem. To samé uděláme s masem, které také zalijem sojovkou a můžem podávat!

Špagety s tousty

špagety, cibule, dábelské toasty, tvrdý sýr
Uvaříme špagety,potom scedíme a přilijeme trochu oleje. do špaget vmícháme toasty a posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě.  Po upečení vkládáme na talíř s barevnou zeleninovou oblohou podle své fantazie.

Regitacs

3/4 uvařených brambor ve slupce den předem, 1/2 uzeného masa, kousek anglické slaniny, 5-7 uvřených vajíček na tvrdo, 1/2 balení větších italských těstovin(nebo domácích noků), kyselé okurky, cibule, sůl, zelená petrželka, mletá paprika, nové koření mleté
Osmahneme na sádle nebo oleji nakrájenou cibuli, uzené a anglickou slaninu. Přidáme na kousky nakrájené vejce, okurky a nenakrájené noky či italské těstoviny. To vše dochutíme kořením a zeleninou dle chuti, promícháme a lehce prohřejeme. Nejlépe chutná uležené druhý den.

Rajčata na smetaně s těstovinami

400 g rajčat, 1 cibule,50 g másla, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté sladké papriky,
sůl dle chuti, 400 g těstovin
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme stroužek česneku rozetřený se solí a umytá rajčata pokrájená na plátky. Podusíme a zajijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali mouku a sladkou papriku. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut a podáváme s těstovinami, které uvaříme dle návodu