3. února 2010

Kohout na víně

1 kohout (případně slepice),1 větší cibule nakrájená nadrobno,50 ml armagnacu nebo brandy,1 lžíce hladké mouky,700 ml dobrého červeného vína,2 lžíce rajského protlaku,12 plátků bílého chleba,4 lžíce másla, sůl, pepř,200 g čerstvých žampiónů,100 g slaniny (špeku) nakrájené na kostičky,4 zelené jarní cibulky nakrájené na kolečka,bouquet garni (snítky tymiánu, petrželky, majoránky,bazalky a bobkový list, svázané nití)

V hluboké pánvi oškvařte 3/4 množství nakrájené slaniny a na ní opečte dozlatova kohouta. Přidejte cibuli, krátce opečte a oflambujte armagnacem. Kohouta i slaninu vyndejte, do pánve vmíchejte mouku a udělejte jíšku. Zalijte ji vínem, přidejte protlak, zelenou cibulku, bouquet garni a sůl s pepřem. Přidejte kohouta,přikryjte pokličkou a na mírném teple duste asi 90 minut. Na další pánev dejte zbytek slaniny,přidejte očištěné, na plátky nakrájené žampióny, krátce je poduste a 10 minut před podáváním je přidejte do pánve s kohoutem. Podávejte s osmaženými plátky chleba, které můžete potřít prolisovaným česnekem.

Žádné komentáře:

Okomentovat