4. dubna 2013

Bílé fazole se smetanou

balíček bílých fazolí, lžíce másla, lžíce mouky, cibule, 2 bobkový list, 0,5 malé lžičky mletého černého koření, dle potřeby masový nebo zeleninový vývar, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 dl smetany, malá lžička soli, malá lžička cukru, malá lžička octu

Bílé fazole necháme několik hodin odmočit. Pak vodu slijeme, přilijeme masový nebo zeleninový vývar a vaříme do měkka. Přidáme bobkový list, mleté černé koření. Když máme fazole měkké, uděláme si jíšku. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na másle a vmícháme mouku, za stálého míchání přilijeme jíšku do vařících fazolí. Dále přidáme 1 dl smetany a za stálého míchání chvilinku povaříme. Nakonec přidáme prolisovaný česenek, dochutíme solí, dle chuti octem a cukrem.

Sojové maso na smetaně

balíček sojové maso, kostka masox, cibule, 3 lžíce oleje, balíček mraž. zelenina na čínu, zakysaná smetana, 2 lžičky kari koření, 15 dkg hlíva ústřičná, dle chuti pepř

Sojové maso uvaříme podle návodu 15 min. ve vodě s masoxem. Po vychladnutí vymačkáme, vývar odložíme a maso nakrájíme na nudličky. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájené maso, orestujeme a zaprášíme kari kořením. Přidáme zeleninu na čínu, hlívu ústřičnou na nudličky, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem z masa. Přikryjeme a dusíme, až zelenina změkne. Zahustíme dle chuti zakysanou smetanou.

Fazolkový mozeček

cibule, 15 dkg sterilovaných fazolek, 5 dkg vařených bobů, vejce, petrželka 
Na cibulce podusíme fazolky, přidáme vařené sójové boby, vmícháme vejce. Sypeme petrželkou.Podáváme s brambory nebo s chlebem.

Zapečené sojové maso s jablky a sýrem

100 g sojových plátků, jablko, cibule, zeleninový bujón, 150 g uzeného sýra, sůl, pepř, zázvor, majoránka, citrové šťáva, olej, petrželka

Do vroucí vody dáme rozpustit kostku bujónu a přidáme sojové plátky. Povaříme asi 15-20 minut, necháme ve vývaru chvíli stydnout, potom plátky vymačkáme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme ještě chvilku v klidu.Zatím si nastrouháme sýr, oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, neoloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky, jen vykrojíme jádřinec. Petrželku si nasekáme najemno. Pekáček vymažeme olejem, vložíme sojové plátky, které okořeníme zázvorem, na ně dáme vrstvičku cibule, na cibuli naklademe plátky jablek, vše posypeme rozemnutou majoránkou, nahoru nasypeme sýr a petrželku. Nakonec vše lehce pokapeme olejem a dáme do předehřáté trouby zapéct asi 15-20 minut.

Sojové nudličky s rajčatovým pyré a zeleninou

100 g sojového masa /nudličky/, 3 jarní cibulky /nať/, 3 stroužky česneku, 300 ml rajčatového pyré, 200 g zelenin. mražené směsi, sůl, cukr 
Sojové maso uvařte dle návodu na obalu. Nechte vychladnout a vymačkejte z masa vodu. Na pánvi osmahněte nakrájenou jarní cibulku, na plátky nakrájený česnek a přidejte i maso. Až získá maso kůrčičku, zalijte rajčatovým pyré a přidejte zeleninu. Nechte provařit a osolte, popř. doslaďte. Podávejte s rýží nebo s plátky chleba.

Sekaná z čočky s celerem

svazek řapíkatého celeru, 250 g čočky, 100 g vlašských ořechů, cibule velká, balení uzeného tofu, 0,5 kostky droždí, 3 vejce, sůl, pepř, hladká mouka, strouhanka a máslo do formy

Čočku uvaříme do měkka, z celeru oddělíme listy. Natě celeru nakrájíme najemno a orestujeme na cibulce. Listy celeru nasekáme nadrobno, a vložíme do větší mísy. Dále do mísy přidáme čočku, ořechy, orestovaný celer, vejce, pepř, sůl a rozdrobíme droždí. Přidáváme postupně mouku aby vzniklo těsto husté asi jako na bramboráky. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy, a poklademe lupínky másla. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 1 hodinu. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Zapečený šmakoun

rajče, šmakoun
náplň : 50 g eidamu, lžíce kečupu, bazalka, 2 jarní cibulky, sůl

Šmakouna si rozkrojíme napůl, namažeme jednu stranou kečupem, okořeníme bazalkou a osolíme. Vložíme plátek eidamu. Přiklopíme druhou polovinou šmakouna. Do zapékací mísy, kterou jsme vymazali olejem, dáme rajčata nakrájená na plátky. Položíme šmakouna a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Osolíme a okořeníme jakýmkoli dalším kořením. Šmakouna zapékáme v troubě při 180 °C asi 5 - 10 minut. Podáváme s americkými brambory.

Fazolky s nivou a vejci

konzerva fazolek, konzerva žampiónů, niva, 2 vejce uvařená na tvrdo, máslo, pažitka, sůl 
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené žampióny, vejce nasekaná na kostičky a nivu rozdrobenou na kousky. Promícháme a opatrně přidáme fazolky, jen lehce prohřejeme, dochutíme a podáváme s vařenými bramborami sypané pažitkou.

Fazolové tortilly

400 g fazolí v chilli omáčce, 2 zelené papriky, červená paprika, špetka soli, pepře a koření na grilovanou zeleninu, 3 lžíce zakysané smetany, 150 g eidamu, 3 rajčata, 2 lžíce oleje na smažení, velká cibule, 200 ml vody, 4 mexické tortilly 
Na oleji osmažíme zeleninu, okořeníme. Promícháme, zalijeme vodou a dusíme asi 8 minut. Přidáme fazole a opět dusíme 5 minut. Nakonec přidáme smetanu, sýr a promícháme. Na další pánvi ohřejeme tortilly dle návodu. Do tortill vlijeme zeleninovou směs a zabalíme dle své fantazie.

Kaše z červené čočky s česnekem a tymiánem

200 g červené čočky, 70 ml oliv. oleje, 50 ml citronové šťávy, 3 stroužky česneku, sůl, trocha čerstvého tymiánu 
V hrnci ohřejte 1/4 l vody a 2 min. v ní vařte čočku. Pak ji přikryjte a na velmi mírném ohni nechte dojít do měkka. Pak čočku slijte, vložte do mixéru a umixujte. Nakonec přidejte olej, citr. šťávu a česnek a znova mixujte. Osolte a přidejte tymián.

Arménské čočkové bochánky

200 g červené čočky, 100 g krupice, 2 lžíce olivového oleje, cibule velká, 4 lžíce citr. šťávy, lžička sladké papriky, lžička římského kmínu, svazek máty, petrželky, rajčat. protlak malý, sůl 
Do 1/2 l vařící vody přisypte čočku a vařte 15 min. Přidejte krupici a nechte 15 min. odtát. Na oleji osmahněte cibuli, přidejte ji k čočce a pokapejte cirónem. Vložte koření, mátu, petrželku a protlak. Ze směsi vypracujte tuhé těsto. Vkládejte je 2 lžičkami na pečící papír a ještě 15 min. pečte.

Sójové plněné papriky

balení sójového granulátu, cibule, 4 stroužky česneku, rýže, sůl, pepř, 2 rajčatové protlaky, bobkový list, nové koření, mouka, cukr

Sójový granulát uvaříme v ochucené vodě dle návodu a pak z něj vymyčkáme přebytečnou vodu. Rýži uvaříme v osolené vodě a scedíme. Cibuli očistíme a nasekáme a česnek utřeme. Do sójového masa vmícháme rýži, cibuli, česnek a podle chuti hmotu osolíme a opepříme. Směsí pak naplníme papriky. Pak si uděláme omáčku-nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova, okořeníme bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Přilijeme vodu a zahustíme jíškou. Po chvilce přidáme rajčatový protlak a ochutíme solí a cukrem. Do omáčky vložíme naplněné papriky a povaříme. Podáváme s těstovinami nebo huskovým knedlíkem.

Sójové čevabčiči

balení sójový granulát, 1,5 cibule, podle chuti a potřeby olej, česnek, paprika, vejce, paprika, chilli, strouhanka, sůl, pepř

Nejdříve si připravíme dle návodu sójový granulát, z kterého vymačkáme přebytečnou vodu. Do sójového masa přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, papriku, chilli, vejce, pepř a sůl a vše důkladně propracujeme. V případě, že je směs řidká, přidáme trochu strouhanky, abychom ji zahustili. Ze vzniklé směsi uděláme malé válečky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší. Můžeme doplnit hořčicí a kroužky čerstvé cibule.

Čočka s kari, rajčaty a paprikou

250 g čočky, červená paprika, cibule, rajčatový protlak (nebo 2 rajčata), podle chuti: kari, sůl, pepř, olej 
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme kari kořením, a po chvilce přidáme propláchnutou a několik hodin namočenou čočku a nakrájenou červenou papriku. Pak podlijeme vodou a podle potřeby přidáme sůl. Vaříme do měkka. Pak přidáme rajčatový protlak (nebo oloupaná čerstvá rajčata nebo rajčata z konzervy) a povaříme ještě 5 minut. Podáváme s vejcem a čerstvým pečivem.

Sójový chilli guláš s fazolemi a zeleninou

50 g sojového granulátu, 250 g konzerv. fazolé, 3 rajčata, 50 g steril. kukuřice, cibule, kapie, 2 stroužky česneku, olej, 3 lžíce raj. protlaku, chilli paprička, sůl, 0,15 l vývaru

Granulát asi 20 minut povaříme, propláchneme vodou a necháme okapat.Oloupaná rajčata překrojíme, vybereme střed a masitou část rozkrájíme na čtvrtky. Kapii rozkrájíme na nudličky, cibuli a česnek pokrájíme na plátky.Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli, česnek a papriky. Přidáme rajčata, protlak a polovinu vývaru. Promícháme a vaříme asi 15 minut.Do zeleninového základu přidáme sójový granulát, papričku, zbytek vývaru, sůl a pokrájené chilli. Promícháme a povaříme 15 minut. Nakonec vmícháme sterilované fazole a kukuřici /bez nálevu/.

Minutka ze sójových plátků

dle potřeby sójové plátky, vegeta, česnek, kari, masox, olej
Plátky vložíme do rozředěného masoxu, vegety a dusíme asi 1/2 hodiny.Necháme vychladnout a odložíme do ledničky na 1 - 2 dny.Pak je potřeme utřeným česnekem, ochutíme majoránkou nebo karí kořením a na rozpáleném oleji nebo másle rychle opečeme.

Sojové maso s fazolovými lusky

10 dkg sojových kostek, 10 dkg fazolových lusků, zeleninový bujon, bílý jogurt, jíška 
Sojové kostky nasypeme do 1 litru vroucí vody, ve které jsme rozpustili zeleninový bujón, odklopené povaříme 15 minut. Přidáme fazolové lusky a necháme povařit do změknutí zeleniny. Potom přidáme bílý jogurt. Chvíli povaříme a dle potřeby zahustíme jíškou. Směs necháme přejít varem. Podáváme s rýží nebo s těstovinami.

Bulharský fazolový hrnec s rajčaty a paprikami

2 hrsti červených fazolí, červená paprika, 2 bílé papriky, 3 rajčata, 4 stroužky česneku, 4-6 brambor (podle velikosti) | sůl, pepř, oregano 
Fazole přes noc namočíme a uvaříme. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme očištěné na kousky nakrájené brambory, trochu opečeme a zalijeme horkou vodou a osolíme. Vaříme do poloměkka, přidáme fazole a nakrájenou zeleninu, ochutíme česnekem a kořením a dovaříme doměkka.

Bezmléčná hrachová kaše

400 g hrachu, 1,5 dl vody, dle chuti máslo, česnek, sůl 
Hrách omyjeme a necháme jej přes noc namočený. Druhý den ho v této vodě uvaříme a poté rozmixujeme. Naředíme ho vodou (či vodou smíchanou s náhražkou mléka), dle chuti máslem a utřeným česnekem se solí. Podáváme s uzeninou.

Čočkové pyré s bylinkami

400 ml vývaru, 2 snítky kerblíku, lžíce sójové omáčky, 2 cibule, sůl, pepř, lžíce rajského protlaku, 250 g červené čočky, cayenský perř, 2 lžíce másla, dle chuti pažitka 
Cibule nasekáme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo a cibuli na něm pomalu osmahneme. Vsypeme čočku, zalijememe ji vývarem a uvaříme doměkka. Pak přidáme protlak, sójovou omáčku a provaříme. Lístky kerblíku vložíme do čočky a společně vše rozmixujeme v hladké pyré. Dochutíme jej oběma druhy pepřů. Podáváme k pečeným masům.

Pikantní šmakoun s fazolemi

balení šmakouna, cibule, plechovka fazolí, podle chuti sůl, pepř, sladká paprika, chilli, sójová omáčka, kečup 
Šmakouna a cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji. Posypeme paprikou, solí, pepřem, chilli a zakápneme sójovou omáčkou. Přidáme fazole s nálevem (buď s rajčatovou omáčkou a když jsou ve slaném nálevu, tak přidáme kečup). Prohřejeme a podáváme s chlebem.

Šumajstr

250 g fazolí, 200 g krup, 200 g škvarků, sůl 
Přes noc namočené fazole uvaříme, sůl přidáváme, až jsou měkké. Kroupy mírně osolíme a také uvaříme doměkka. Fazole i kroupy smícháme a přidáme na malé kousky pokrájené škvarky. Dosolíme podle vlastní chuti. Ihned podáváme se zavařenými okurkami nebo kysaným zelím.

Sterilované fazolky s křenem

400 g sterilovaných fazolek, 40 g oleje, 10 g cukru, citrón, sůl, křen dle chuti 
Očištěný křen nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s okapanými a pokrájenými fazolemi. Přelijeme zálivkou ze sterilovaných fazolek ochucenou citronovou šťávou, cukrem, solí a olejem. Výborné ke grilovanému masu.

Zelené fazolky s koprovkou a vejcem

porce zelené fazolky, porce koprová omáčka, porce brambory, 2 vejce, dle chuti sůl

Dáme vařit brambory. Zelené fazolky vložíme na chvilku do horké trochu osolené vody. Můžeme použít mražené nebo i čerstvé. Záleží na tom co máte doma či co máte rádi. Připravíme koprovou omáčku dle receptu, který máte rádi a nebo se dá použít již hotová koprová omáčka z pytlíku. Uděláme 2 volská oka z vajec.A můžeme servírovat. :-) Na talíř dáme oloupané brambory, okapané zelené fazolky, přelijeme koprovou omáčkou a přidáme volská oka.

3. dubna 2013

Kroupy s fazolemi

400 g bílých fazolí, 400 g krup, dle chuti slanina, cibule, majoránka, voda, sůl 
Naložíme přes noc zvlášť kroupy a fazole do vody. Poté uvaříme doměkka. Slijeme. Opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slaninu a majoránku. Vsypeme kroupy a fazole, zamícháme, osolíme, přilejeme trochu vody a krátce podusíme.

Pohankové ragú

hrnek pohanky, 4 brambory, 2 cibule, stroužek česneku, 2 vejce, 4 mrkve, 250 gramů zelených fazolek, lžička mletého koriandru, špetka kurkumy, 0,5 lžičky mletého kmínu, 0,5 lžičky oregana, 2 lžíce oleje, sůl 

Na rozehřátém oleji opečeme na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme koření, nakrájené uvařené brambory a za stálého míchání opékáme. Přidáme na tenké nudličky nakrájenou mrkev a fazolové lusky. Podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Nakonec promícháme s uvařenou pohankou. Na talíři ozdobíme uvařenými vejci, nakrájenými na kolečka.

Sekaná z rýže, sóji s bazalkou

120 g vařených sójových bobů, 100 g rýže, 50 g strouhanky, 200 ml vody, bal. sušených kvasnic, 10 ml sójového mléka, cibule, lžíce hrubé mouky, lžíce bazalky, olej, sůl, pepř 
Sójové boby pomeleme, přidáme rýži, strouhanku, droždí, nadrobno nakrájenou cibuli, bazalku, 1 lžíci oleje, sójové mléko. Osolíme, opepříme, zalijeme vdou a promícháme. Vložímě na vymazaný a vysypaný plech a pečeme dozlatova. Podáváme nakrájené na plátky.

Krušnohorská čočka na kyselo

500 g čočky, dle chuti: sůl, pepř, cibule, 150 ml vody, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce octa

Čočku přebereme a důkladně propláchneme. Pak ji vsypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Vodu osolíme a čočku na mírném ohni pod poklicí vaříme do změknutí. Po uvaření čočku scedíme a vývar zachytíme do jiného hrnce. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a na něm dorůžova osmažíme nakrájenou cibuli. Tu pak poprášíme hl. moukou a za stálého míchání orestujeme a poté zalijeme zachyceným vývarem z čočky a důkladně prošleháme. Do omáčky vmícháme ocet a směs povaříme. Potom vmícháme čočku a dochutíme solí a pepřem.

Fazole zapečené se sýrem

200 g bílých fazolí, 150 g červených fazolí, 5 vajec, 100 g slaniny, 200 g balkanského sýru, 1,5 lžičky sladké papriky, 150 ml mléka, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sekané petřželky, lžíce sádla na vymazání formy, na ozdobení oregano, cibulka

Fazole zalijeme studenou vodou a necháme namočené alespoň 8 hodin. Pak je uvaříme doměkka, před dovařením osolíme a scedíme.Tři vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Slaninu nakrájíme na kostky a rozškvaříme na pánvi.Zapekácí formu vymažeme. Na dno dáme vrstvu scezených fazolí, na ně poklademe plátky vajec, zasypeme slaninou, osolíme, poprašíme lehce paprikou, zasypeme nastrouhaným balkánským sýrem a pokapeme olejem. Uděláme vrstvy, poslední bude z fazolí. Zbývající dvě vejce rozmícháme s mlékem, petrželkou a solí. Směsí zalijeme připravené fazole a zapekáme při tepolě 200 stupňů asi 25 až 30 minut. Podáváme ozdobené čerstvým oreganem a cibulkou.

Kung-pao ze sojového masa

balení sójových kostek, kostka bujonu, 1 l vody, lžíce moučky, 50 g arašídů, cibule, kapie, dle chuti zázvor, 1 dcl piva
Zálivka: v 1 dcl vody a 1 dcl piva rozmícháme lžíci škrobové
moučky, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje a špetku nastrouhaného zázvoru.
Kostky si povaříme ve vodě s bujonem a vychladlé smícháme se škrobovou moučkou, poté osmahneme na oleji do křupava. Přidáme nasekanou cibulku, kapii, arašídy, opečeme, zalijeme zálivkou a krátce dusíme. Jako přílohu volíme ryži.

Rizoto s fazolemi

hrnek rýže, konzerva fazolí, cibule, sůl, pepř, trochu oleje 
Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnuté fazole z konzervy (třeba bílé fazole ve slaném nálevu) a propláchnutou rýži, sůl, pepř, případně i jiné koření podle chuti. Podlijeme vodou a za občasného míchání uvaříme na mírném ohni doměkka.

Fazole s mletými ořechy

500 g bílých fazolí, 250 g mletých vlašských ořechů, lžička mleté sladké papriky, 3 stroužky česneku, 20 gramů másla, bazalka, petrželka, pažitka 
Fazole si den předem namočíme. Pak z nich slijeme vodu. Na másle orestujeme prolisovaný česnek, ochutíme paprikou, solí a zalime dostatkem vody. Vsypeme bylinky a vaříme do měkka. Vodu necháme téměř vyvařit a ke změklým fazolím vmícháme mleté ořechy. Krátce dovaříme. Podáváme s bílým pečivem.

Sojové plátky se sýrovou omáčkou

2 plátky sójového masa, sůl, pepř, šálek žampiónů, 2 porce špaget, 2 lžíce másla, 2 lžíce parmezánu, omáčka sýrová

Osolené sójové plátky opečeme pomalu na másle. Přidáme cibuli a žampoény. Společně pak dusíme 15 minut. Poté je promícháme s uvařenými špagetami a okořeníme podle vlastní chuti. Dáme do gratinky a zalijeme předem připravenou sýrovou omáčkou, posypeme parmezánem a gratinujemem cca 10 minut. Podáváme se salátem. Sýrová omáčka: Lžíce másla, líčce hladké mouky, šálek vývaru, lžíce parmezánu, žloutek, sůl. Na másle zpěníme mouku, zalijeme ji vývarem, osolímea za stálého mícháni vaříme asi 15 minut. Potom odstavíme a přimícháme žloutek a sýr.

Fazolový guláš s červenou řepou

cibule, 4 brambory, červená řepa, sladká mletá paprika, pepř, drcený kmín, plechovka červené fazole, 4 stroužky česnek, olej 

Na rozpáleném oleji si dozlatova osmahneme nakrájenou cibuli. Brambory a červenou řepu si nakrájíme na malé kousky a přidáme k osmahnuté cibuli. Zalijeme do poloviny kastrólu vodou, přidáme drcený kmín, červenou papriku a vaříme brambory s červenou řepou do měkka. Nakonec přidáme prolisovaný česnek s plechovkou fazolí a společně ještě krátce povaříme.

Karbanátky z bílých fazolí, brambor a česneku

velká brambora, vejce, 300 g suchých bílých fazolí, 50 g cibule, 2 stroužky česneku, na obalení strouhanka a vejce, sůl, pepř, olej 

Předem namočené bílé fazole uvaříme doměkka. Bramboru uvaříme ve slupce a oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno a na oleji orestujeme dorůžova. Česnek prolisujeme. Měkké fazole slijeme a zpola rozmixujeme. Přidáme prolisovanou bramboru, osmaženou cibuli, česnek a vejce. Osolíme, opepříme a řádně vše promícháme. Polévkovou lžící tvoříme karbanátky, které smáčíme v rozšlehaném vejci a obalujeme ve strouhané housce. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Pokrm podáváme s bramborovou kaší.

Kuskus s fazolemi a rajčaty

200 g kuskusu, 200 g fazolí, rajčatové pyré, 3 kostky hovězího vývaru 
Uvaříme fazole, pak přidáme vodou spařený kuskus a ještě povaříme, přidáme bujony a rajčatové pyré a podáváme.

Fazolky s rajčaty, paprikou a sýrem

500 g fazolových lusků, 2 střední rajčata, lžíce petrželky, 2 bílé papriky, svazek jarní cibulky, olej, jíška, vývar, eidam strouhaný, sůl, pepř, bagetky

Fazolové lusky pokrájíme na kousky. Papriky nakrájíme na jemná kolečka. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku očistíme a i s natí nakrájíme na jemné kroužky. Česnek prolisujeme. Na oleji necháme zpěnit cibulku, vmícháme papriky, fazolky, rajčata a česnek. Směs osolíme, opepříme a restujeme asi 2 minuty. Potom vše zalijeme vývarem a udusíme do měkka. Šťávu podle potřeby zahustíme hotovou jíškou a vmícháme usekanou petrželovou nať. Hotové fazolky se zeleninou rozdělíme do misek, posypeme sýrem a podáváme s křupavou bagetou.

Zeleninová pánev s červenými fazolemi

2 hrsti červených fazolí, 4 bílé papriky, 8 rajčat, 2 vejce, 0,5 pórku, oregano, sůl, pepř 
Fazole namočíme asi na 5 hodin do studené vody a potom uvaříme doměkka. Pórek nakrájíme a orestujeme na olivovém oleji, přidáme papriky, rajčata a uvařené fazole, podle potřteby podlijeme vodou a hvíli dusíme. Dochutíme solí, pepřem a oreganem a vmícháme vejce, necháme srazit. Výborné s celozrnným nebo slunečnicovým chlebem.

Fazole na italský způsob

50 g tuku, 400 g fazolí, 2 lístky šalvěje, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř 
Den předem namočené fazole zalijeme dvěma litry nesolené studené vody a zvolna vaříme doměkka. V jiné nádobě nahřejeme tuk, přidáme jemně nasekané lístky šalvěje, scezené fazole a chvíli dusíme. Pak promícháme s rajčatovým protlakem a podle chuti osolíme a opepříme.

Makaróny se sýrem

olivový olej ve spreji, 500 g celozrnných těstovin, 4 hrnky růžiček brokolice, velká červená paprika - posekaná, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 4 hrnky nízkotučného mléka, 1/4 hrnku kukuřičné mouky, lžička hořčičného prášku, 3,5 hrnku strouhaného nízkotučného čedaru, 1/4 hrnku pšeničných klíčků

Troubu předehřejte na 180 C. Třílitrový pekáček vystříkejte olejem ve spreji.Ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle návodu, v posledních 2minutách vaření přidejte brokolici, papriku a mrkev. Směs slijte a vraťte do hrnce.Mezitím ve středním rendlíku smíchejte mléko, kukuřičnou mouku a hořčici. Na středním plameni je pomalu přivedte k mírnému varu. Přidejte sýr a vařte, dokud se nerozpustí a nezahustí omáčku. Touto omáčkou přelijte těstoviny a promíchejte je, aby se obalily. Poté vložte do pekáče a posypejte klíčky. Pečte jej, až směs začne bublat.

Kuskus s balkánským sýrem

1/4 l vody, kostka bujonu, 250 g kuskusu, trocha soli, lžička oleje, 150 g balkánského sýru, trocha sterilovaného hrášku, trocha sterilované kukuřice, trocha sterilovaných fazolí 

V menším hrnci přivedeme k varu vodu s bujonem. Do vody nasypeme kuskus. Mícháme tak dlouho, dokud se do kuskusu nevsákne všechna voda. Potom vypneme vařič a 10 minut necháme odstát. Kuskus podáváme na talíři a podle chuti přidáme sterilovaný hrášek, kukuřici a fazole jako oblohu. K tomu nakrájíme na drobné kousky sýr a můžeme obložit čerstvou zeleninou.

Falafel z cizrny

3-4 hrnky cizrny, 4 stroužky česneku, menší cibule, špetka soli, špetka drceného kmínu, špetka mletého koriandru 
Nejprve si uvaříme cizrnu do měkka (1-2 hodiny), popřípadě můžeme nechal obležet přes noc ve vodě bez vaření. Poté vylijeme přebytečnou vodu a cizrnu spolu se všemi ingrediencemi rozmixujeme. Hmotu tvarujeme na menší kuličky, které pak vkládáme do vroucího oleje. Smažíme dozlatova. Podáváme s pita chlebem nebo čerstvým salátem a jogurtovým dresingem.

Placičky s tofu a sójou

80 g sójového granulátu, po 1 mrkvi a cibuli, 2 stroužky česneku, lžíce protlaku, 150 g tofu, 2 lžíce koriandru /čerstvého/, 2 lžíce hladké mouky, 40 g strouhanky, vejce, na obalení hladká mouka, sůl, pepř, olej

Dle návodu na obalu připravíme sójové maso. V pánvi rozpálíme trochu oleje a 5 minut na něm opékáme nastrouhanou mrkev a najemno nakrájenou cibuli. Přidáme protlak, drcený česnek a ještě 4 minuty restujeme. K tofu přidáme nasekaný koriandr, strouhanku, mouku, sójové maso a opečenou zeleninu. Přidáme vajíčko, osolíme, opepříme. Placičky obalujeme v mouce a smažíme na rozpáleném oleji.

Kuskus s čočkou

1 díl čočky, 1,5 dílu kuskusu, cibule, dle chuti sůl, dle chuti pepř, případně bujón

Připravíme si kuskus tak, že ho zalijeme horkou vodou či bujónem. Vodu dáme v poměru 2 díly vody a 1 díl kuskusu. Uvaříme čočku. Na pánvi na troše olivového oleje opečeme cibuli nakrájenou na malé kostičky. Přidáme uvařenou čočku. Ochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme hotový kuskus. Vše promícháme a dle potřeby dochutíme oblíbeným kořením a solí.Na talíři vše můžeme ještě posypat strouhaným sýrem.

Červené fazole na smetaně

plechovka červených fazolí, cibule, 2 lžíce másla, lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 2 bobkové listy, ocet, 200 ml smetany, 5 nové koření 
Na másle zpěníme cibulku, zasypeme moukou, orestujeme a přidáme fazole i s vodou, sůl, pepř, nové koření, bobkový list a provaříme. Zjemníme smetanou a dochutíme octem. Podáme s uzeninou a chlebem.

Červená čočka s cuketou

porce červené čočky, porce tempehu, dle chuti sůl, dle chuti česnek, dle chuti koření, dle potřeby olej, porce cukety 
Červenou čočku uvaříme dle návodu. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm osmažíme tempeh, který pak dáme stranou. Na pánev dáme na plátky nakrájený česnek a cuketu, chvíli smažíme, pak znovu přidáme tofu a chvilku dusíme. Smícháme s uvařenou čočkou a dochutíme solí a kořením.

Fazole s oříšky na sladko

480 g vařených bílých fazolí nebo sterilované, 80 g nesolených mandlí, 80 g kešu oříšky, 80 g nesolených arašídů, 2 lžíce cukru, olivový olej na orestování, plátek másla, lžíce čerstvého tymiánu 
Na pánvi s olivovým olejem orestujeme fazole se směsí ořechů asi 5 minut, až začnou zlátnout. Občas promícháme, na závěr vmícháme cukr, tymián, plátek másla a necháme rozpustit. Dáme do misek a podáváme teplé.

Cizrna s česnekem

porce cizrny, dle chuti česnek, dle chuti sůl, dle chuti pepř, dle potřeby olej 
Den předem večer namočíme cizrnu. Druhý den ji uvaříme. Na pánvičku dáme trošku (nejlépe olivového) oleje, přidáme na plátky nakrájený česnek a po chvíli cizrnu. Trošku opečeme. Ochutíme solí a pepřem.

Cizrnové karbanátky s houbami a sýrem

cibule, dle chuti sůl, dle chuti pepř, dle potřeby olej, dle potřeby mouka či strouhanka, 5-10 hub (nejlépe čerstvých) , vejce, 0,5 misky cizrny, 5 dkg eidamu, 2 stroužky česneku 
Cizrnu namočíme do vody večer před přípravou jídla.Pak ji uvaříme. Po vychladnutí nameleme, přidáme na malé kousky nakrájenou cibuli a houby, vejce, sůl, pepř, 2 stroužky rozmačkaného česneku a nastrouhaný sýr. Celou směs důkladně promícháme a přípravíme karbanátky. Ty pak můžeme obalit v mouce či strouhance. Smažíme na oleji.

Čočkové karbanátky s cuketou

250 g čočky, 250 g cukety, podle chuti: česnek, sůl, pepř, 3 vejce, strouhanka 
Předem namočenou čočku uvaříme doměkka. Cuketu nastrouháme, přidáme vychladlou čočku, vejce, sůl, pepř, česnek a strouhanku podle potřeby. Hmotu vkládáme do muffinové formy a upečeme ji. Můžeme i smažit, ale ve formičkách lépe drží tvar a nemusíme používat žádný tuk. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.

Hrachová kaše se saturejkou

250 g žlutého hrachu, 7 dl vody, 1/4 lžičky sušené saturejky, 2 stroužky česneku, 1 12% smetana, sůl 
Hrách uvaříme ve vodě se saturejkou do měkka (v tlakovém hrnci asi 20 min. - vařte ve velkém hrnci, aby se hrách nedostal do pojistného ventilu). Do takto uvařeného hrachu přimícháme smetanu, přidáme rozmačkaný česnek a podle chuti osolíme.