24. dubna 2010

Těstoviny s kuřecím masem Cremefine

půl balení těstovin (penne), 1 Rama Cremefine ke šlehání, 1 balení sterilovaných žampiónů, 10 dkg nivy,1 cibule, 1 lžička bazalky, 30 dkg kuřecího masa, olej, sůl, gyros koření, pepř

Maso osolíme, opepříme  a okořeníme, osmahneme na pánvi, přidáme cibuli, žampióny, přílijeme šlehačku a přidáváme na kostičky nakrájenou nivu, do té doby, než se rozpustí. Nakonec přidáme bazalku a podle chuti dosolíme. Podáváme se scezenými těstovinami.

Těstovinový penne salát

těstoviny penne, tatarská omáčka, mälá cibulka, mražená zelenina (benátská směs), sůl, pepř, krabí tyčinky
Těstoviny uvaříme a scedíme,přidáme cibulku nadrobno nakrájenou, mírně podušenou zeleninu, nakrájené krabí tyčinky na kostičky a vše promícháme s tatarskou omáčkou (množství podle chuti). Dochutíme pepřem  a solí.

Šunkoflaky s houbami a masem

800 g těstoviny, 2 kg kuřecí skelety, 20 dkg houby, 4 vejce, 1 dcl mléka, 1 cibule, sůl, pepř, olej

Uvařit těstoviny,uvařit skelety. Skelety obrat,dát dusit houby na cibuli a následně na ně přidat maso. Dokořenit dle chuti. poté se navrství půlka těstovin do pekáče,na těstoviny maso s houbami a zakrýt zbytkem těstovin. Nepromíchavat! Pokapat olejem a nechat 10 min. prohřát v troubě. Rozšlehat vejce s mlékem a nalít na těstoviny. Nechat zapéci asi 20 min. Jako přílohu podávat jakoukoli čalamádu,rajský či okurkový salát,nebo okurku.

Těstoviny s kukuřicí

250 g těstovin, 400 g kukuřice, 200 g kuřecího masa, sůl, pepř, sladká paprika, strouhaný sýr, cibule

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou. Společně s nasekanou cibulkou osmažíme na másle. Až je maso hotové, přidáme na pánev kukuřici a necháme ji prohřát. Toto vše přidáme k uvařeným těstovinám a promícháme dohromady. Na závěr posypeme sýrem a dokořeníme podle chuti.

Těstoviny s párkem a sýrem

párky, rajský protlak, paprika, kukuřice, pepř, kečup, sojová omáčka, česnek, těstoviny, niva, sýr, kuřecí bujon

Na prozehřátou pánev s trochou oleje dáme na chvíli orestovat párky nakrájené na kolečka či kostky. Když se trochu orestují, přidáme jeden rajský protlak a řádně zamícháme. Přidáme kečup, hustotu si každý určí sám, zalijeme půlkou kuřecího bujonu, opět podle potřeby no a pak už jen přidáme trochu sojové omáčky, nakrájenou papriku ( nejlepší je bílá ale fantazii se meze nekladou ), kukuřici, trochu pepře a celé to povaříme. Pokud se omáčka bude zdát řídká můžeme zahustit kečupem. V mezičase necháme povařit těstoviny ( Panzani - AL Dente ) a nastrouháme si nivu a sýr. Těstoviny dáme buď do zapékací mísy, zalijeme omáčkou , zasypeme promíchaným nastrouhaným sýrem a dáme na chvíli ještě do trouby zapéct, nebo můžeme rovnou podávat na talíř, zalít omáčkou,zasypat sýrem a podávat. 

Těstoviny se špenátem a kukuřicí

500 g těstoviny (rigatone), 250 g kukuřice (mražená,konzervovaná), 500 g špenát (listový sekaný, ne protlak), 125 g smetana , 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, špetka drcených čili papriček (dle chuti),bazalka

Na oleji osmahneme cibuli, česnek a čili papričky, přidáme špenát a kukuřici, krátce povaříme, dokud špenát nezměkne, dle chuti osolíme, přidáme smetanu, na závěr bazalku. Těstoviny uvaříme al dente, scedíme a promícháme s kapkou olivového oleje, podáváme přelité, nebo promíchané se špenátem, zastrouhané sýrem.

Tofu s těstovinami

přírodní tofu, mražená zeleninová směs dle chuti, italské těstoviny, pepř, sůl, sojová omáčka, olej, cibule

Přírodní tofu nakrájíme na nudličky, dáme na rozpálený olej, a opékáme dozlatova. Pak přidáme sojovou omáčku dle chuti, osolíme, opepříme a nakonec přidáme nakrájenou cibuli. Asi po pěti minutách přidáme rozmraženou zeleninovou směs, a ještě 10 min. dusíme. Mezitím uvaříme těstoviny. Nakonec těstoviny se směsí smícháme vše smícháme, a podáváme na vyhřátých talířích. 

Zapečené těstoviny s konzervou hověziho

1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, olej, cibule, sladká mletá paprika, česnek 2-3 stroužky,30 dkg těstovin, 2 rajčata, 2 papriky, 10-15 dkg strouhaného sýra

Těstoviny uvaříme doměkka a odstavíme. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět.Přidáme sladkou mletou papriku a na kostky nakrájené maso z konzervy i se šťávou a krátce podusíme.Přisolíme,opepříme,přidáme rozmačkaný česnek.Můžeme přidat koření na špagety.Zvlášť na pánvičce orestujeme odjadřincovanou a na kolečka nakrájenou papriku a na plátky nakrájená rajčata. Do pekáče dáme uvařené a zcezené těstoviny.Na těstoviny navršíme podušené maso a na nahoru na něj dáme orestovanou papriku a rajčata.Dáme prohřát do trouby,asi 10 minut.Před koncem posypeme strouhaným sýrem a zapečeme až se sýr rozpustí.

Zapečené těstoviny s mletým masem

500 g těstovin (vrtule), 750 g mletého masa (libovější), 1 velká cibule, 350 g kečupu, 150 g šunky nebo anglické slaniny (nemusí být), 250 g šlehačky, 150 g tvrdého nastrouhaného sýra, sůl, pepř, mletý kmín, paprika, olej

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, spíš méně a scedíme. Na pánvi na troše oleje orestujeme mleté maso, přidáme všechno koření, množství podle chuti. Chuť masa by měla být výraznější. Do většího pekáčku vymazaného trochou oleje nasypeme vrstvu těstovin (zhruba polovinu), na to dáme všechno mleté orestované maso, posypeme na kostičky nakrájenou šunkou, cibulí a zalijeme kečupem.Na to nasypeme zbytek těstovin, postrouháme tvrdým sýrem a zalijeme šlehačkou. Pečeme cca 1/2 hodiny až je sýr zlatavy.

Zapékané špagety

spagety, veprove maso, protlak ,syr, sterilované papriky, protlak, hrasek, 3 vejce, trochu oleje, sul, sladka paprika, kecup

Uvarime spagety,osolíme,do varu dáme kostku bujonu a necháme varit do meka.slejeme a nejlépe prendáme do remosky,mozno i pekácku.pridáme hrásek, nakrájene veprové maso, pridáme protlak, nakrajené papriky, sladkou papriku, kecup. Rozmícháme a necháme asi 20 minut zapékat, potom znovu zamícháme a pridáme tri vejce,a proložime tvrdým sýrem a rádne promícháme.na povrch naklademe opet sýr a celé to asi 15 minut zapékáme a muzeme podávat.

Flaky s masem a zelím

1 balení fleků,1 sklenice kysaného zelí, 10 dkg anglické slaniny, 1 cibule, 20 dkg vepřového masa, 2 nohy ostravské klobásy, olej, pepř, sůl, kmín, pálivá paprika

Nudle uvaříme dle návodu a mezi tím si nakrájíme slaninu a cibuli na kostičky, rozpálíme olej na pánvi, přidáme slaninu, cibuli a smažíme do zlatova, přidáme na kostky nakrájené vepřové maso, dusíme do změknutí, podléváme, poté přidáme pokrájené kysané zelí spolu se šťávou a nakrájenou klobásu, osolíme,opepříme,přidáme papriku a kmín a dusíme jeste asi 10 min.Poté směs vmícháme do fleků, ochutíme kořením a podáváme.

Kotlík afrického domorodce

1 menší vepřové koleno, 1 hovězí oháňka,olej, 2 cibule, 4 rajčata,1 lusk sladké papriky, 3 chilli papričky nebo 1 lžičku sušeného chilli, vývar nebo 2 kostky masoxu,1 lžíce worcesteru

Ve vhodném hrnci (nebo papiňáku) rozehřejeme olej a osmažíme na něm nadrobno krájenou cibuli s nakrájenými rajčaty, paprikou a chilli. Přibližně 5 minut osmažíme, poté přidáme koleno a oháňku a krátce společně podusíme. Přilijeme vývar (nebo vroucí vodu s masoxem), a společně vaříme až je maso měkké. Koleno a oháňku vykostíme nakrájíme a vložíme do polévky. Nakonec vše zalijeme dávkou worcesteru. Podáváme v hlubokém talíři - porci obou druhů mas, přelité malým množstvím vývaru, který rozvařením zeleniny a cibule nepatrně zhoustl. Možno podat s nakrájeným chlebem, nebo pečivem, pro opravdové labužníky doporučujeme smažený banán.

Kopřivová polevka

50 g moravského uzeného nebo šunky, 4 lžíce rýže, 3 lžíce oleje, 1 cibuli, 4 hrnky vody, hrst čerstvých lístků kopřiv, pažitka
Drobně nakrájenou cibuli osmahnete na tuku, přisypete propranou rýži, zamícháte a zalijete vodou. Vaříte, než je rýže téměř měkká. Přisypete drobně rozsekané kopřivové lístky, na nudličky nakrájené uzené a vaříte dalších 5 minut. Před podáváním přidáte pažitku.

Koprová polévka

brambory, sůl, voda, kmín, plnotučné mléko, kopr (čerstvý, mražený ,sušený), 2 vajíčka, polohrubá mouka na zahuštění

Brambory oškrábeme, nakrájíme a dáme do vody vařit. Nezapomeneme přidat kmín a sůl. Až jsou brambory skoro uvařené, přidáme nasekaný kopr a necháme ještě asi 5 min povařit. Pak přidáme mléko (může být i smetana), lehce necháme přejít varem, pokud někdo chce, může ještě zavařit dvě až tři polévkové lžíce polohrubé mouky (na zahuštění) necháme projít varem a vypneme sporák. Do horké polévky ještě zamícháme vejce a je hotovo.

Knedlíčky z mletého masa

250 g mletého masa, 1 houska,petrželka, 1 vejce, sůl, struhanka
K masu přidáme ve vodě namočenou housku, sekanou petrželku nebo pažitku, vejce, sůl a dle potřeby zahustíme strouhankou. Tvoříme knedlíčky a vhazujeme do vařící vody. Vaříme 8-10 minut. Scezené podáváme s rajčatovou omáčkou a rýží nebo těstovinami.

Kovářská cesnačka

4 velke strouzky cesneku, 1l vody,pepr, sul, majoranka,1 pol.lzice maggi, 2 brambory, sadlo, 1 klobasa

Dame varit vodu a pridame na kavovou lzicku sadlo. Rozkrajime oloupanou bramboru na male kosticky a nechame rozvarit. Utreme cesnek a pridame do hrnce, nasledne na to rozkrajime druhou bramboru a varime do meka. Pridame klobasu ( pokrajenou na male kosticky ). Osolime, opeprime, pridame polevkovou lzici Maggi a majoranku.

Králičí polévka

králiči hlavy, 1 l. vody, sůl, 10 k. pepře, 10 k. nového koření, 3 bobkové listy, tymián, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 1 vejce, 2-3 lžíce hladké mouky, ocet, 3/4 l. mléka
Králičí hlavy uvaříme s kořením a cibulí,přidáme 1/2 l. mléka a povaříme.V 1/4 mléka rozmícháme mouku , zahustíme. Dochutíme octem.

Královská polévka

1 menší, uzený vepřový jazyk, 100 g kořenové zeleniny, 1/2 květáku, 1 brzlík, 10 žampionů,100 g másla,100 g pečeného nebo dušeného telecího masa z plece, 1/4 pečeného, vykostěného kuřete,na špičku nože muškátového květu, 200 ml sladké smetany, 1 žloutek,Maggi Světlá jíška, Maggi Harmonie Chuti

Do studené, osolené vody vložíme jazyk a uvaříme ho doměkka. Vyjmeme ho, dáme do studené vody a pak oloupeme. Jazyk nakrájíme na nudličky. Do vývaru, ve kterém se jazyk vařil, přidáme na tenké nudličky nakrájenou zeleninu, na nudličky nakrájená masa (brzlík, telecí maso, kuřecí maso), připravený jazyk, květák a žampiony orestované na másle. Polévku okořeníme muškátovým květem, přidáme MAGGI Světlou jíšku, dochutíme MAGGI Harmonií Chuti a povaříme. Do polévky nalijeme smetanu smíchanou se žloutkem a dobře ji ohřejeme, ale již nevaříme.

Kmínová polévka

celý kmín, máslo, mouka, nudle, bujón zeleninový
Udělá se zásmaška, do zásmašky se dá cca 2 pol.lžice celého kmínu. Posmažit, chvíli. Zalét vodou cca 1l přidat bujón a nudle. Nechat uvařit nudle a může se podávat.

Hanácká syrnica

3 kolečka olomouckých tvarůžků, 150 g tvarohu na strouhání, 50 g másla, 1/2 l mléka, sůl, kmín, libeček
Do hrnce vlijeme mléko a půl litru vody, ochutíme solí, trochu másla a kmínem. Přidáme krájené tvarůžky a povaříme. Do hotové polévky vsypeme strouhaný tvaroh a krájený libeček. Podáváme s pečivem nebo chlebovými plackami.

Fazolová polévka rychlá

1 ks plechovka fazolí v tomatě ( Heinz ), 1 ks střední cibule, 1-2 ks párku, či jiné uzeniny, kostka masoxu, kousek slaniny, olej, majoránka, tymián, sůl

Na oleji osmahneme společně se slaninou cibulku do skleněna až zlatova. Ke konci vhodíme na kolečka nakrájený párek, promícháme a vsypeme plechovku fazolí. Plechovku vypláchneme vodou kterou nalijeme do hrnce. Vhodíme kostku Masoxu a vaříme cca 5 min. Poté zahustíme trochou mouky rozmíchané ve studené vodě. Provaříme okořeníme a je to. Pokud chceme polévku vydatnější, přidáme brambory.

Držková polévka z polotovarů

1 krabička zamrazených drštěk,7 dkg máslové jíšky,1 krabička zmrazené zeleniny, sůl, pepř, česnek, paprika, majoránka, zelená petrželka

Dršťkovou polévku buď koupíme hotovou zamrazenou, nebo si ji připravíme doma ze zmražených nebo vařených drštěk. Jíšku rozstrouháme, přidámek ní papriku a zalijeme 1 a 1/2 litrů vody, promícháme a vaříme. Přidáme pokrájené dršťky a když se prohřejí, zkusíme, zda nejsou tuhé. Podle potřeby je dovaříme, přidáme zmrazenou zeleninu, povaříme ještě asi 5 minut a nakonec dle chuti okořeníme. Místo soli můžeme dát podle předpisu do polévky přípravky Masox , Podravku či Vitanku. Polévka je díky těmto přípravkům chutnější.

Držková polévka

600-700 g mlynářek ( krásnoporka neboli choroš ovčí ), 2 lžíce oleje, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky,1 houbový masox apod., mletá sladká paprika, sůl, pepř, podravka, majoránka, libeček, 4 stroužky česneku, mletý muškátový květ

Mlynářky nakrájíme na plátky a vaříme je v osolené vodě asi 1,5 hodiny. Když jsou téměř měkké, vodu slijeme. Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme paprikou, chvíli restujeme, přídáme mouku, promícháme a podle potřeby naředíme vodou a přidáme kostku masoxu. Přidáme houby, osolíme, opepříme přidáme prolisovaný česnek, rozedmutou majoránku a libeček. vaříme asi 20 minut a podle potřeby doředíme vodou. nakonec vmícháme špetku muškátového oříšku.

Čočková polévka se zelím

200 g čočka, 1 zeleninový bujón ,250 g kýsané zelí, 3 lžíce olej,1 lžice hladká mouka, 120 g zakysaná smetana, 1 žloutek, sůl, ocet

Namočenou čočku zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón a vaříme doměkka. Ve druhém hrnci zalijeme vodou zelí a rovněž vaříme doměkka. Po uvaření obojí smícháme, přidáme vodu, pokud se vyvařila. Z oleje a mouky upražíme světlou jíšku, kterou vlijeme do čočky se zelím a rychle rozmícháme. Do zakysané smetany přidáme žloutek a za stálého míchání vlijeme do polévky (přilijeme-li do hrnku ke smetaně horkou polévku, v polévce se potom nesrazí). Necháme povařit a dochutíme solí a octem.

Čočková polévka s kokosem

100 g čočka, 1 cibule větší , 4 rajčata, 2 lžíce sušené houby, 2 lžíce máslo, strouhaný kokos,mletý hřebíček, mletý pepř, sůl

Přebranou a důkladně vybranou čočku namočíme asi na 2 hodiny do stunené vody. Sušené houby vypereme, namočíme a necháme nabobtnat. Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, vložíme na ni na osminky překrájená rajčata, krátce podusíme a přidáme odcezenou čočku, překrájené houby a strouhaný kokos. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme doměkka. Ochutíme mletým hřebíčkem a pepřem.

23. dubna 2010

Těstoviny s houbami

500 g těstovin (raději drobnější), 1 l slaného vývaru,cibule, 2 pórky,rajský protlak nebo kečup, 2 cl oleje,2 dcl vody, hrst sušených hub, bazalka, oregáno (případně koření na těstoviny), sůl, sýr na posypání

Do hrnce ,do rozehřátého oleje nasypeme nakrájenou cibuli a syrové těstoviny a krátce opražíme do zlatova. Potom přilijeme vývar, houby namočené ve 2 dcl vody (i s vodou), nakrájený pórek, lžičku soli a trochu kečupu. Za stálého míchání přivedeme k varu. Asi po 15-20 minutách voda zcela vymizí, hrnec odstavíme a necháme asi 10 minut dojít pod pokličkou. Na závěr přidáme bazalku nebo oregáno (může být i trocha koření na těstoviny). Sypeme strouhaným sýrem.

Těstoviny s brokolicí a chilli

400 g silných krátkých těstovin (penne,vřetena), 250 g brokolice rozdělené na růžičky,1 oloupaný stroužek česneku, 1 velký citron, 1/2 lžičky sušeného rozdrceného chilli, 3 lžíce piniových ořechů,
5 lžic extra panenského oleje, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, sůl a pepř na dochucení

Těstoviny uvařte dle návodu. Mezitím přiveďte k varu slanou vodu v menším hrnci a čtyři minuty  v ní vařte brokolici.Uvařenou brokolici slijte a vraťte do hrnce. Lehce ji rozmačkejte mačkadlem na brambory, kvedlačkou či vidličkou. Přidejte rozdrcený česnek a jemně nastrouhanou citronovou kůru, chilli a piniové oříšky. Citron rozkrojte napůl a dejte stranou. Těstoviny slijte a vraťte do hrnce. Vmíchejte do nich brokolicové pesto a směs pokapejte šťávou z půlky citronu. Pak těstoviny ještě zalijte olivovým olejem a bohatě osolte a opepřete. Nakonec k nim přidejte nastrouhaný parmazán, všechno dobře promíchejte a podávejt

Rychlé těstoviny s hraškem

těstoviny jakékoliv, hrášek sterilovaný, kuřecí maso nebo šunka, cibule, sterilované žampiony,sůl, kari, smetana, olej
Na zpěněné cibuli orestujeme osolené kuřecí maso nebo šunku, přidáme propláchnutý sterilovaný hrášek a žampiony a necháme spojit a dusíme až maso změkne. Pak přidáme lehce kari a zalijeme smetanou. Těstoviny uvaříme a podáváme polité připravenou omáčkou.

Kuře s vrtulkami

1 celé kuře, balíček těstovin - vrtulek, 6 žampionů, kostka maggi, lžíce másla, olej, sůl, paprika,2 stroužky česneku, majoránka
Celé kuře upečeme "klasicky" v troube (olej, sůl) v hrnci přivedeme do varu dostatečné množství vody, uvaříme vrtulky v další nádobě podusíme na másle na plátky nakrájené žampiony, přidáme kostku maggi, zaprášíme paprikou a majoránkou, nakonec podlijeme a přidáme utřený česnek. Směs vmícháme do uvařených vrtulek, servírujeme s porcí pečeného kuřete, přílohou je  salát z čínského zelí.

Špagety s krevetami

40 dkg špaget, 25 dkg krevet, 1 oloupané rajče, stroužek česneku, čerstvá bazalka, 4 lžičky olivového oleje, sklenka brandy, pepř

Když pospícháte, můžete použít vařené krevety. Čerstvé krevetky  omyjte a vařte je ve vroucí vodě asi 4 minuty. Potom je sceďte, ale vodu nevylévejte. Vhoďte do ní rajče a chvíli ho nechte plavat. Potom půjde zlehka oloupat. Rajče nakrájejte, česnek oloupejte a rozmačkejte. Nezapomeňte na bazalku. Do rozpáleného oleje na pánvi vhoďte česnek a počkejte až zhnědne. Zmírněte oheň a pomalu vlijte brandy. Přidejte rajče, sůl a špetku pepře. Vše na pánvi dobře míchejte. Omáčka se pomalu začne táhnout a to je ta pravá chvíle, kdy přidejte krevety.Ve velkém hrnci vařte vodu do které nezapomeňte přidat sůl a olivový olej. Až voda začne vřít, vložte do ní špagety a vařte je až budou al-dente, tedy na zkus. Pak slijte špagety, přidejte omáčku a můžete servírovat.

Špagety s bazalkou a olivovým olejem

špagety, olivový olej, bazalka, slnečnicová nebo jiná semínka, cibule
Špagety uvaříme běžným způsobem. Cibulku osmahneme na olivovém oleji. Do hotové cibulky přimícháme větší množství sušené bazalky (nebo menší množství nadrobno nakrájené bazalky čerstvé).Semínka upražíme nasucho. Na talíř dáme špagety, na ně cibulku s bazalkou a opražená semínka. 

Špagety s fazolemi

špagety, 200 g fazolky ,100 g žampiony, sůl, drcený pepř, parmazán, olej
Spaří se nakrájené fazolky. Na oleji se podusí fazolky se žampionama, ochutí se solí a drceným pepřem. Vše se smíchá se špagetami. Porce se posypou strouhaným parmazánem.

Omeleta s tuňákem

6 vajec, 2 lžíce bílého vína, sůl, pepř, 40 g másla nebo margarinu na pečení, 1 malá konzerva tuňáka v oleji,1 sardel, 1 lžíce másla, citrón
Vejce dobře rozšleháme s vínem, solí a pepřem a upečeme 4 omelety. Maso tuňáka jemně nakrájíme, zakapeme citrónem, popřípadě přidáme trochu strouhanky. Touto směsí omelety plníme, přehneme a povrch ozdobíme sardelovým máslem.

Míchaná vajíčka s rybím filé

½ kg rybí filé, 2 cibule, 4 vejce,
Cibuli osmahneme na pánvi do průhledna a přidáme na kostky nakrájené filé.Až je filé měkké přidáme vejce sůl koření nebo vegetu.

Jarní rybí těstovinový salát

těstovin (3/4 pytlíku), tuňák (konzerva), krabí tyčinky (balení), olivy (přiměřeně - dle chuti), hrášek (přiměřeně - dle chuti), kukuřice (dle chuti), Ledový salát (půlka hlávky), 2 ks rajčat, 1 paprika (červená kapie), menší cibule, pepř, sůl, olivový olej, ocet, špetka chili, pažitka (čerstvá), libeček nebo bazalka  ( čerstvé), tatarská omáčka 
Těstoviny dle návodu povaříme. Mezitím nakrájíme dle chuti a gusta všechny připravené ingredience. Poté společně zamícháme v připravené míse. Tatarskou omáčku možno vynechat.

Filé se zeleninou

zmrazené fazolové lusky Bondulle, zmrazená mrkev Bondulle, 4 filety z tresky /každá asi 150 g/, česnek, cibule, sůl, rostlinný tuk, koření na ryby, citron
Porce ryby pokapeme citronovou šťávou,osolíme a okořeníme. Položíme na alobal asi 30 na 30 cm. Rybu poklademe fazolovými lusky a podélně překrájenou karotkou. Navrch přidáme lupínky rostlinného tuku,zabalíme a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 15 minut.

Brokolicový salát s tuňákem

1/4 kg brokolice, 1 konzerva tuňáka v oleji, 1 konzerva sterilované kukuřice, kostka balkánského sýra
Brokolici vaříme asi 5 min, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Přidáme tuňáka i s olejem, kukuřici a na kostičky nakrájený balkánský sýr. Zamícháme. Není třeba dochucovat.

Aljašská treska se zeleninou

filety aljašské tresky
300 g zeleniny : brokolice, květák, mrkev, kukuřice (lze koupit mraženou už namíchanou zeleninu),100 ml smetany, 150 g eidamu, směs koření na ryby, sůl
Aljašskou tresku a zeleninu vložíme do zapékací misky, osolíme, okořeníme, podlijeme smetanou a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem.Pečeme v mikrovlné troubě na plný výkon ( 750 W )cca 10 minut.

Pomazánka z olejovek

4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky

Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.

Těstoviny s tuňákem a zeleninou

těstoviny, tunak v konzerve, cibule, paprika, rajcata, sýr
Uvarime balik testovin podle navodu, scedime, dame do vhodne misky a pridame tunaka, na drobno nakrajenou cibuli, papriku a rajcata a důkladne promichame, nakonec pridame nastrouhany syr a take promichame. Mozne podavat teple i za studena.

Těstoviny ala tuňák

2 velkě cibule, 3 střední mrkve, 4 lžíce hladká mouka, máslo Rama, 200-250 g  těstoviny, 800 ml -1l mléko, 200 g sýr cihla, tuňák
V hrnci ohřát máslo Rama, přidát cibule a mrkev doměkka. Přidát 4 lžíce mouky, mléko,stále míchat. když vaří mléko, dát syrové těstoviny a 200ml mléka. Vše stále míchat. Na pekáči dát z hrnce, pak přidat na návrch tuňáka a posypeme strouhaným nahrubo sýrem a nakonec strouhankou. Pak péct asi 7 minut. 

Špenátové nudle

500 g špenátové nudle, 300 g losos, 200 g máslo, 50 g mouka hladká, 300 g smetana, 80 g citronová šťáva, 150 g kopr, 150 g parmazán
Máslovou jíšku rozředíme smetanou, přidáme plátky uzeného lososa pokrájeného na čtverečky o rozměru 3 x 3 cm a široké vařené špenátové nudle. Lehce promícháme a nudle obalíme omáčkou. Přihustíme strouhaným parmezánem a servírujeme ozdobené koprem a fleuronkou.

Špagety s tuňákem

2 plechovky s tuňákem ve vlastní šťávě, 5 stroužku česneku, smetanu, špagety, olivový olej, tvrdý sýr (parnazán nebo eidam)
Uvařit špagety na pánvi v olivovém oleji lehce oresetovat nakrájený česnek, přidat tuňáka bez štávy (tu scedit) znovu orestovat, přidat smetanu - dle chuti a potom osolit a dochutit pepřem a třeba pažitkou špagety smíchat s připravenou omáčkou podávat s nastrouhaným eidamem.

Špagety s lososem

100 g uzený losos (možno i uzená treska ala losos), špagety (makaróny), 250 ml smetana ke šlehání,
sušená chilli paprička, olivový olej
Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a na něm orestujeme nadrobno nakrájené plátky uzeného lososa. Okořeníme špetkou drcené chilli papričky. Restujeme cca 5 minut. Poté zalijeme smetanou a krátce prohřejeme. Nakonec servírujeme se špagetami nebo makarony.

Rýžový salát s tuňákem

1 pytlík rýže, 1 sekaný tuňák, 2 lžíce tatarské omáčky (jogurt), 10 dkg eidamu 30% (popř. niva), koření Knorr - gurmán, pepř, rajčata (olivy, kukuřice, čínské zelí...)
Propláchneme rýži ve varném pytlíku a dáme ji vařit do osolené vody. Tuňáka zbavime vl. štávy nebo oleje a dáme ho do mísy, přidáme nakrájená rajčata (popř. jinou zeleninu= jiná variace), nastrouháný eidam (popř. nivu), tatarskou omáčku (popř. jogurt) a koření. Vše smícháme s horkou uvařenou rýži.

Rybokuřecí brambory

bramboráky : brambory, vejce, mouka, sůl, pepř, mletý kmín, majoránka,
masová směs : kuřecí prsa, rybí filé, sůl, tymián, směs na ryby, sojová omáčka, bílé víno

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, rybí filé na drobné kousky. Osolíme, okořeníme a orestujeme na oleji. Přidáme sójovou omáčku, podlijeme bílým vínem a dusíme. Mezitím si připravíme bramborové placky klasickým způsobem. Hotové placky položíme na talíř, naplníme směsí masa a přeložíme. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Rybičková pomazánka

2 konzervy rybiček (nejlépe uzené šproty v oleji), máslo, 2 lžičky hořčice, pár nakládaných okurek,1 menší cibule, trochu citronové šťávy, sůl, pepř
Rybičky zbavíme páteří. Všechny suroviny potom smícháme (nejlépe ručním mixerem).

Rybí pomazánka ze sardinek

4 vejce, 1 větší cibule,10 dkg perly, 1 sardinky, špetka soli
Vejce uvaříme na tvrdo, do misky dáme sardinky, máslo, nakrájenou cibuli, jemně rozmícháme. Přidáme uvařená studená vajíčka všechno řádně promícháme osolíme a namažeme na chleba.

Rybí pomazánka z Makrely

uzená makrela, máslo, cibule, sardelová pasta, paprika, pepř, sůl

Ve šlehači šleháme máslo které jsme prolili asi půl hrníčkem vařící /horké vody/ušlehá se hustá pěna , trvá to třeba i čtvrt hodiny.Mezim si dobře vykostíme makrelu,na jemno nakrájíme cibuli a když je našlehané máslo,tak cibuli vsypeme do šlehače , přidáme sardelovou pastu, klidně celou tubu,přidáme opatrně pepř ,na obarvení malinko sladké papriky málo zašleháme abychom nerozmlátili cibuli a ochutnáme. Pokud bychom mysleli že je málo slaná/pomazánka/ tak přisolíme ale pozor, sardelová pasta je slaná až až. Je dobré nechat to chvilku v ledničce odležet aby máslo troch přituhlo ,ale ne zas moc.

Rybí pomazánka z filetů mořských ryb

400 g mraženého file, sůl, bílý pepř, majonéza dle chuti / sklenice 250 ml/, cibule, moučkový cukr

Mražené file opláchneme ve studené vodě a hned ho vložíme do 1 litru vroucí vody osolené vrchovatou lžící soli. Vaříme cca 15 min mírným varem. Poté vyjmeme a nadrobno rozsekáme nožem. Vložíme do mísy a necháme vychladnout. Do vychladlého file vložíme jednu větší nadrobno krájenou cibuli, opepříme, dáme špetku cukru pro zjemnění chuti, přidáme majonézu do množství nám vyhovujícímu a dobře promícháme. Můžeme mazat na chléb jako vhodnou večeři pro děti, na jednohubky či jako podmaz na chlebíčky.

Rybí pomazánka ze šprotů

šproty, pomázankove máslo, lžička plnotučné hořčice, na drobno nakrájená cibule, sůl, pepř
Vše promícháme a vidličkou rozmačkáme šproty s máslem na jemnou pomazánku. Dosolíme a okořeníme. Podáváme vychlazené.

Rybí pěna

1 krabička sardinek v oleji, 100 g rostliného másla, lžička hořčice, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, "osátá" vegeta, 1 velká cibule
Ze sardinek vyndáme kostru (nemusí se, je to prý zdravé)a rozšleháme el. šlehačem spolu s hořčicí a máslem. Nyní zašleháme olivový olej, což tuto pomazánku zlehčí a napění. Dochutíme pepřem, solí a vegetou. Naposledy přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli. Hodí se nejen jako rybí pěna s paprikou, ale také jako pomazánka pro zdobení normálních obložených chlebíčků.

22. dubna 2010

Těstoviny s vepřovým a paprikou

300 g vepřové kýty, paprika /žlutá,červená,zelená/2 lžíce krémžské hořčice, 3 lžíce ostrého kečupu, sůl, pepř, grilovací koření, paprika pálivá, 0,5 l vývaru, 0,5 kg těstoviny vařené
Maso, pariky nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce se lžící oleje po 2 minutách míchání přidáme vývar, koření, hořčici a kečup. Promícháme a necháme vařit cca. 10-15 min. Poté přimícháme vařené těstoviny a podáváme.

Těstoviny se salámem

testoviny,10 az 20 dkg mekkeho salamu, 2 vejce,1 lzice masla, syr, pepr, sul
Uvarime testoviny, na masle osmazime nakrajeny (na nudlicky nebo kosticky)salam. Vejce uvarime na tvrdo,pote ho nakrajene, osolene a opeprene smichame se salamem a testovinami a nakonec posypeme nastrouhanym syrem.