14. listopadu 2011

Masové kuličky se sýrovou omáčkou

0, 5 kg mletého masa, sůl, pepř, cibule, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, strouhanka
zálivka: 250 ml smetany 33%, 200 ml mléka, 10 dkg nastrouhané nivy,10 dkg nastrouhaného eidamu

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu mleté papriky, hladkou mouku, vejce a trochu strouhanky. Vše dobře promícháme a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky o velikosti 2-3 cm, které vyskládáme do vymazaného pekáče. Takto za občasného podlití pečeme do změknutí. Po upečení zalijeme zálivkou ze smetany, mléka, sýrů a dáme ještě na chvíli zapéct.

Šunkové rolády zapečené

½ kg mletého masa ( ochutit, třeba jako na sekanou), 7-10 plátků šunky,15-20 dkg tvrdého sýra, smetana (250ml), kečup (cca3-4 lžíce), bazalka

Z masa vytvarujeme válečky které zabalíme do šunky, z masa na které už šunka nezbyla uděláme kuličky.Rolády a kuličky vyložíme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou, kterou jsme zamíchali s kečupem a bazalkou.Mísu dáme do trouby cca na 200°C a pečeme 30-40 min. Podáváme s rýží, možno i s brambory.

Sekaná pečeně Parmentier

2 cibule, lžíce sekané petrželky, 30 g másla nebo sádla, 500 g vařeného hovězího masa, sůl, pepř, špetka hladké mouky, 300 ml vývaru nebo vody, 50 ml bílého vína, 400 g brambor,40 g másla, 100 ml vývaru, 40 g másla, vejce

Cibuli drobně nasekat, promíchat s petrželkou a osmahnout na tuku. Přidat rozemleté maso, mouku, vodu či vývar,víno, sůl a pepř. Za občasného promíchání dusit asi 3/4 hodiny. Brambory uvařit ve slané vodě a propasírovat. Přidat máslo a trochu teplého vývaru. Podušené maso vložit do ohnivzdorné nádoby, pokrýt kaší, polít máslem a zapéci. Doporučená příloha: Opečený chléb.

Sekaná květáková pečeně

500 g mletého masa (vepřové i hovězí nebo jen vepřové), 0,5 menšího květáku, 5 PL strouhanky, trochu mléka, vejce, 5 PL sodové vody, cibule, 1 brambor, plnotučná hořčice, 2 - 4 stroužky česneku, koření Vegeta, mletá paprika, majoránka, drcený kmín, sůl

Očištěný květák uvaříme v menším množství vody nebo v páře do změknutí. Mleté maso dáme do misky, přidáme v mléce namočenou strouhanku, rozšlehané vejce se sodovou vodou, jemně nastrouhaný syrový brambor, pokrájenou cibuli, hořčici, prolisovaný česnek, koření a osolíme. Rukou dobře propracujeme a nakonec vmícháme květák rozebraný na malé růžičky. Z hmoty utvoříme rukama namočenýma ve vodě šišku, kterou vložíme do zapékací misky a v troubě za stálého podlévání horkou vodou a polévání vypečenou šťávou pečeme do změknutí.
Obdobným způsobem můžeme sekanou připravit i s předvařenou kapustou, kterou nadrobno pokrájíme nebo umeleme. Chceme-li získat svátečnější pokrm, můžeme sekanou pečeni libovolně naplnit. Postupujeme tak, že z hmoty vytvarujeme na prkénku posypaném strouhankou plát, který poklademe některou z následujících náplní: natvrdo uvařenými nebo míchanými vejci, párkem nebo plátky uzeniny, špalíčky sýra (např. eidamu, hermelínu, ementálu), sterilovanou okurkou, kapií. Sekaná výborně chutná i studená. Můžeme ji podávat pokrájenou na plátky jako součást obložených studených mís.
Doporučená příloha: bramborová kaše nebo opékané brambory, zeleninový salát. 

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, velká konzerva rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, houska, 500 g mletého masa, 3-4lžíce strouhanky, vejce, 3 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce italských bylinek, sůl, pepř, lžička cukru.

Cibuli a česnek oloupeme, posekáme a orestujeme na oleji. Polovinu vyjmeme. Rajčata pokrájíme a spolu s protlakem vložíme k cibuli a vaříme asi 30 min. Housku namočíme v teplé vodě. Po chvíli ji vymačkáme a promícháme s mletým masem, odloženou cibulovou směsí, strouhankou, vejcem, parmazánem, bylinkami, solí a pepřem. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které opečeme po všech stranách na oleji a poté je vložíme do omáčky a prohřejeme. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Nejlepší příloha jsou špagety.

Karbanátky s ořechy

500 g mletého vepřového masa, 2 lžíce mletých vlašských ořechů,  vejce, sůl, 2 lžičky Vegety speciál, 5 lžic hladké mouky, 7 lžic vody, ¼ lžičky prášku do pečiva

Mleté maso promícháme s ořechy, rozšlehaným vejcem, solí a Vegetou. Necháme ho v chladnu asi hodinu odležet a poté z něj vytvarujeme několik menších karbanátků. Z mouky, vody a kypřícího prášku ušleháme těstíčko a necháme ho chvíli odstát. Nemělo by být příliš husté. Připravené masové placičky namáčíme v tomto těstíčku a smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. Podáváme teplé – například s bramborovou kaší nebo s čerstvou zeleninou v arabském chlebu. 

Švédské masové kuličky v omačce

600 g mletého masa, střední cibule,  lžička škrob. moučky, 2 středně velké strouhané vařené brambory, 2 žloutky, 125 ml šlehačky, trochu sardelové pasty, trochu strouhanky , sůl a pepř, trochu , olivového oleje.
omáčka: 200 ml smetany na vaření, plnotučná hořčice, špetka hladké mouky, hovězí vývar nebo z kostky, brusinky

V míse smícháme strouhané brambory se solí, pepřem, jemně nakrájenou cibulí, sardelovou pastou a škrob. moučkou. Přidáme mleté maso, žloutky, smetanu, trochu strouhanky. Propracujeme těsto a vytvoříme kuličky, které klademe do pekáčku nebo zapékací misky vymazané olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut. Hotové kuličky vyjmeme, část tuku slijeme, zbylý poprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme smetanu,necháme přejít varem. Podle chuti dochutíme hořčicí a sardelovou pastou. Podáváme s vařenými brambory a brusinkami.

Pštrosí vejce

8 vajec vařených natvrdo, 400 g mletého masa, 100 g hladké mouky, 200 g strouhaného sýra, 2 vejce, sůl, pepř, koření na mletá masa, strouhanka na obalení, olej na smažení 

Mleté maso promícháme s vejci, sýrem, moukou a kořením. Oloupaná vařená vejce obalíme masovou směsí, potom je obalíme ve strouhance a zvolna smažíme v hlubší pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran. Usmažené rozkrojíme a podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Mleté řízky v leču

400 g mletého masa,  vejce, 150 ml mléka, 5 lžic strouhanky, hladká mouka, tuk

Mleté maso smícháme s vajíčkem rozdělaným v mléce, přisypeme strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně hmotu propracujeme. Potom z této směsi uděláme několik řízků, poklademe je to rozpuštěného tuku v pekáčku a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme z každé strany 10 minut. Před dopečením řízky zalijeme lečem rozmíchaným s rajčatovým protlakem, po chvilce přilijeme smetanu, přisypeme mletou paprikou a dopečeme. Podáváme s těstovinami.

Mleté maso s fazolemi

100 g uzené slaniny, 4 cibule, zelená paprika, 750 g mletého vepřového a hovězího masa, 400 ml vývaru, 2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu,, plechovka bílých fazolek v tomatě, , 8 rajčat, ,  lžíce sladké papriky, 1/2 lžíce chilli, pepř, sůl, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sádla

Pokrájíme nadrobno slaninu, papriku a cibule. Vše necháme v kastrole zesklovatět na sádle. Poté přidáme mleté maso a zprudka osmažíme. Zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme scezené  a propláchnuté červené fazole a bílé fazolky i s nálevem. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a fazolím. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme mletou papriku, chilli a česnek nakrájený na plátky. Osolíme, opepříme. Podáváme s těstovinami, rýží nebo pečivem.