28. května 2010

Dušené papriky podávané za studena

1 kg papriky, 1 kg rajské,1 větší cibule, 250 ml majoneza, 1 kg mleté maso, sůl, 4 lžice olej

Papriky omyté a vyčistěné od vnitřků,naplníme ochuceným mletým masem jako na sekanou,do hrnce dáme pokrájenou cibulku a do skloviny ji osmahneme na trošce tuku,potm zasypeme pokrájenými rajčátky na čtvrtky a dusíme chvilinku,jak pustí vodody trošku,vložíme na ně připravené papriky,dusíme tak dlouho až jsou papriky měké a le nenecháme je rozvařit.Když je hotovo,papriky vyndáme a necháme vychladnout až do studena.Sos který nám vzniknul rozsekáme buď mixerem na omáčky a nebo můžeme propasírovat.Opět necháme zchladnout a po vychladnutí zamícháme do omáčky majonezu.Vložíme do ni studené papriky a můžeme podávat s chlebem.

Ďábelská pomazánka na topinky

1 kg cukety, 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 3 velké cibule, 10 feferonek nebo 4 paličky česneku, 1 kg mletého masa nebo 2 konzervy vepřového ve vlastní šťávě, 1/2 balíčku Deka

Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme, přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned zavíčkujeme a na 10 min obrátíme dnem vzhůru.

Cuketa s paprikou

olej, větší cuketa, 4 až 6 zelených paprik, vegeta nebo vega (kořenící přípravek)
Cuketu a papriky nakrájíme na proužky aby se pohodlně vešly do pánve. Přidáme olej, vegu, promícháme a zalijeme vodou. Dusíme na mírném ohni za občasného míchání až jsou papriky měkké. Jako přílohu doporučuji chléb nebo rýži.

Brambory se sýrem

800 g brambor, 1 zelená paprika, svazek jarní cibulky,100 g anglické slaniny, 2 vejce, sůl, pepř, muškátový květ, 20 g másla, 150 g sýra eidam, svazek petrželky

Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Vychladlé je potom oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Omyjeme a očistíme papriku s cibulkou. Papriku nakrájíme na slabé proužky a cibulku i s natí na kolečka. Slaninu pokrájíme na drobné kostičky a dokřupava je osmahneme. Brambory smísíme s pokrájenou paprikou, cibulkou i s vysmahnutou slaninou. Přimícháme vejce a muškát, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme máslo a dozlatova na něm osmahneme bramboráčky. Smažíme asi 6 minut z každé strany. Na jemném struhadle nastrouháme sýr. Vždy část jej nasypeme na téměř hotový bramboráček a necháme ho rozpustit. Hotový pokrm na závěr posypeme drobně nasekanou petrželkou a ještě horký servírujeme.

Balkánske papriky

4 červené papriky, balkánský sýr 15 dkg, sladká smetana
Vyjádřené a rozpůlené papriky osmahneme na oleji, přendáme na talíř, položíme na ně špalíčky balkánského sýra a přelijeme šlehačkou, kterou jsme předtím ohřáli, nejlépe na oleji z paprik.

Zapékané špagety s lečem

1 bal.špaget, 1 vepřová konzerva masa ve vlastní šťávě, 1 lečo, větší cibuli, paličku česneku, hrst hub sušených, kari, pepř, sůl,20 dkg sýra cihla, 7 vejce

Uvařené špagety smícháme v pekáči s masovou konzervou, lečem, houbami okořeníme a dáme péct na 30-40 minut. Pak zalijeme strouhanným sýrem smíchaným s vejci a dáme dopéct asi 10 minut. Chutná teplé i studené.

Vepřové v zeleninovém leču

300 g vepřové kotlety,nebo lépe zvěřiny, 250 ml smetany ke šlehání, 1 sklenice zeleninového leča Hamé, 150 g strouhaného tvrdého sýra, sůl, příp.pepř
Plátky mase naklepeme, osolíme, případně opepříme. Naskládáme do kastrolu, zalijeme lečem. Maso opatrně vidličkami pozvedneme, aby se lečo dostalo mezi plátky. Zalijeme šlehačkou a posypeme strouhaným sýrem. Přikryjeme a dále zapéct na cca 30 minut. Podáváme s bramborem či chlebem

Vepřové azu

500 g vepřové kýty, 4 větší sterilované okurky, velká cibule, sterilované lečo, 1 bujón, sůl, pepř, chilli, olej

Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na  kostičky nakrájené sterilované okurky a podusíme. Přidáme na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu a necháme zatáhnout na povrchu. Přidáme sůl, pepř, chilli (podle toho,jak má kdo rád ostré) a dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Poté přidáme vycezené sterilované lečo a rozdrcený bujón. Ještě krátce podusíme,dochutíme a podáváme s brambory, rýží nebo hranolkami.

Oškvarková pomazánka s lečem

3/4 kg mletých škvarků, 1 zeleninové lečo-velké, 3 velké stroužky česneku, 15 dkg hořčice, 3 feferonky,
3 lžičky Vegety, 4 syrová vejce, špetka soli
Vše se jemně pomele,řádně promíchá,naplní do skleniček a sterilizuje v páře 1 hodinu.

Škrundle

špagety, anglická slanina, rajčata, papriky, salám, koření čubrica, strouhaný sýr eidam

Rajčata a papriky podusíme jako na lečo, rozškvaříme anglickou slaninu, salám pokrájíme na kostičky, špagety uvaříme ne příliš do měkka. Všechny suroviny smícháme opatrně dohromady, okořeníme čubricou. Dáme do vymazaného pekáčku, hustě posypeme sýrem a zapečeme v troubě 20-30 min.

Toast z mletého masa s lečem

500 g plecka, 50 g oleje, 150 g žampionů, 250 g sterilovaného leča, 100 g kečupu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, worcester, 50 g strouhaného sýra, petrželka

Na masovém strojku semeleme maso, vložíme na horký olej a za stálého promíchávání opékáme. Dříve, než je maso měkké, přidáme nakrájené žampiony, trochu orestujeme, vložíme lečo, česnek utřený se solí, kečup, pepř, několik kapek worcesteru a chvilku podusíme. Nasucho opečené toasty potřeme podušenou směsí, posypeme sýrem a ozdobíme petrželkou.

Moravské lečo

rajčata, papriky, zeleninová směs na lečo, cibule, olej, 2 vejce, uzenina - klobása
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme spolu s uzeninou do zlatova, pak přidáme zeleninu a lehce podusíme, nakonec zalejeme rozšlehanými vejci, a dobře provaříme aby se vejce uvařilo. 

Masová pochoutka

4 vepřové kotlety nebo vepřové řízky z kýty, 100 g anglické slaniny,  100 g šunkového salámu, 150 g tvrdého sýra, sterilované lečo - malé, 1 šlehačka, sůl, pepř

Maso mírně poklepeme, okraje nařízneme, osolíme a rozložíme na pekáč. Takto připravené řízky opepříme a na každý klademe vrstvu anglické slaniny, šunkového salámu a leča. Nakonec vše bohatě zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Pečeme v předehřáté troubě 20-30 min.

Maďarský perkelt

500 g vepřového masa (dle libosti), 1 zelená paprika, 1 rajče, 1 lžíce mleté červené papriky, 1 cibule,
1 chili paprička, hrubá mouka, hladká mouka, sádlo, sůl, pepř, vaječné žloutky

Maso nakrájíme na větší kostky a namočíme asi na 1 hodinu do studené vody pak vyjmeme a necháme okapat. Najemno nasekanou cibuli osmahneme na sádle, přidáme půlku zelené papriky nakrájenou na nudličky, červenou mletou papriku a zarestujeme. Přidáme maso a restujeme až je maso poloměkké za jemného podlévání vodou. Do orestovaného masa dolijeme vodu a dusíme pod pokličkou až maso změkne. Před dovařením přidáme druhou půlku zelené papriky nakrájenou na silnější proužky a rajče na větší kousky. Podáváme s noky, které vytvoříme z hladké mouky, vaječných žloutků a vody. Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje.

Lečo s cuketou

1 větší cuketa, cibulka, pepř, sůl, 15 dkg šunky, sýr na posypání, 1 rajče, olivový olej, 4 vejce

Na olivovém oleji do zlatova cibulku, přidáme nadrobno šunku a na drobné kostičky oloupanou cuketu, posolíme, opepříme, přidáme na kostičky rajské jablíčko. Přidáme vejce. Podáváme s chlebem. Možno vylepšit kečupem, nebo přidáním papriky. Posypeme sýrem.

Lečo s vínem

3 vejce, 3 papriky, 4 rajčata, 2 cibule, česnek, 1 dcl vína, sul, koření
Cibuli, rajčata, papriku a česnek podusíme a přidáme víno. Přidáme koření podle chuti. Na závěr přidáme vejce.

Kuře v alobalu

1 malé kuře, 4 lžíce oleje, 40 g slaniny, 1 velká cibule, 100 g sterilovaného zeleninového leča, rajčatový protlak, sůl, pepř, koření kari

Kuře rozdělíme na čtyři porce, opláchneme, osušíme, osolíme, okořeníme a opečeme po obou stranách v rozehřátém oleji. Část oleje slijeme, v ostatním oleji zpěníme cibuli nakrájenou na tenké plátky a slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme rajčatový protlak, lečo a promícháme. Směs rozdělíme na čtyři plátky alobalu, na ně položíme porce kuřete a alobal dobře zabalíme, aby neunikala pára. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Podáváme s vařenými brambory nebo s dušenou rýží.

Kuřecí placka

1/2 kg masa (kuřecí, vepřové), malé léčo, 2 vajíčka, 1/2 dcl oleje, 1/4 až 0,5 solamylu, sojová omáčka, hořčice, pepř, bazálka, červená paprika sladká
Maso nakrajíme na nudličky všechno smichame a nechame odležet.Udělame placky a usmažíme na oleji.

Kuře na leču

1 naporcované kuře, 1,5 sklenice sterilovaného nebo domácího leča, žampiony, cukr, grilovací koření, kečup, sýr Eidam

Do pekáčku nalijeme lečo, lehce přisladíme a promícháme s troškou kečupu, přidáme na plátky nakrájené žampiony. Na směs klademe naporcované kuře okořeněné grilovacím kořením. Nepodléváme vodou, pekáček přikryjeme poklicí a dusíme v troubě asi hodinu. Po hodině odkryjeme, a maso zasypeme strouhaným sýrem a necháme sýr roztavit. Podáváme s rýží, hranolky, bramborem.

Kotlety s lečem

4 kotlety, steril. lečo, cibule, brambory, šlehačka, sádlo, sůl, pepř, sýr

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme. Brambory nakrájíme na plátky. Do pekáčku naskládáme brambory a cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme trochu sádla. Na brambory dáme kotlety, na každou navrstvíme trochu leča.Vše zalejeme šlehačkou. Dáme péci, před dokončením můžeme ještě posypat strouhaným sýrem .

Houbové lečo

400 g hub, 4 papriky, 6 rajčat, sůl, 3 lžíce másla, kmín, 6 vajec, 1 cibule

Očištěné houby nakrájíme na plátky, přidáme kmín a dusíme ve vlastní šťávě. Během dušení je podle potřeby podléváme vodou. Po chvíli přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, očištěné na proužky nakrájené papriky a dusíme. Nakonec přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Když se šťáva vydusí, přidáme máslo, osolíme, zalijeme rozvedlanými vejci, zlehka promícháme a necháme mírně vydusit do řidší konzistence.

Francouzské brambory s lečem

syrové brambory dle počtu osob
náplň : 1 kg mleté maso, 2 vejce, 2 cibule , 3 stroužky česneku (dle chuti), 1 velkou sklenici leča bez klobásy, sůl, pepř

Podle osob v rodině oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Připravíme si náplň: 1 kg mleté sekané dáme do mísy, přidáme 2 vejce (nemusí), 3 stroužky česneku, sůl, pepř a    l velkou sklenici leča bez klobásy a bez šťávy. Vše pořádně promícháme. Na vymazaný pekáč klademe brambory a střídáme s vrstvou masové směsi a vrstvou  cibule. Vrstvy můžeme opakovat (záleží na velikosti pekáčku a množství hmoty).  Vrch polijeme rozkvedlanými vajíčky.

Brambory s lečem

1 kg brambor, 1 šálek horkého mléka, 1 vejce, 4-6 stroužků česneku (dle chuti), sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, 10-12 dkg hladké mouky, sádlo nebo olej na smažení 
na náplň : 1 malé lečo, 30 dkg masa, 30 dkg jater (koření dle chuti)

Syrové brambory oloupeme a na jemno nastrouháme, vodu z nich vymačkáme. Brambory přelijeme horkým mlékem, přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl a koření, zamícháme a zahustíme moukou. Na rozpáleném tuku smažíme dozlatova buď menší, tenké bramboráčky, nebo velké, přes celou pánev. Maso s játry prudce orestujeme, přidáme lečo a koření dle chuti. Malé bramboráčky zdobíme lžící leča s masem, nebo na půlku velkých dáme náplň a překlopíme. Dle chuti můžeme ještě ozdobit jemně nasekanou pažitkou. 

Thajský okurkový salát

2 salátové okurky; 1 šálek opražených posekaných arašídů;  2 lžíce rybí omáčky; 1 lžíce tmavého cukru ; šťáva z limety ; 1 chilli paprička ; 1 lžička sladkokyselé chilli omáčky ; 2 lžičky sezamového oleje ; 1 lžíce oleje ;  sůl ;  pepř ; čerstvý zelený koriandr
Okurku podélně rozřízneme, vydlabeme semínka a nakrájíme na plátky. Všechny ostatní ingredience smícháme v misce a promícháme s okurkou. Necháme odležet minimálně hodinu v ledničce.

Okurkový salát

jedna salátová okurka, jeden kefír nebo podmáslí nebo kyška (0,5 l), sůl, pepř

Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. poté rukou vymačkáme šťávu, čím více, tím lépe. kefír nalijeme do misky, osolíme, opepříme a vyšleháme kvedlačkou. poté jím zalijeme okurku, rozmícháme a dáme na chvíli chladit do lednice.

Zapečený lilek

lilek, rajčata, sýr (parmazán nebo niva), koření na pizzu nebo provensálské koření, olej

Lilek nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, naskládáme vedle sebe na lehce pomaštěný pekáč, na každé kolečko položíme kolečko rajčete, osolíme, okořeníme směsí na pizzu nebo provensálským kořením, posypeme strouhaným sýrem. Nejlepší je parmazán, velice pikantní je niva. Dáme zapéci asi na 10 minut. Podáváme s bílým-tmavým pečivem jako předkrm nebo rychlé pohoštění.

Řecký lilek

4 lilky, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 feferonky, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky kari, 4 lžíce bílého jogurtu, 1/4 l mléka, 2 lžíce struhaných oříšků, 2 lžice octa, lžíce cukru, olej, sůl
Lilky nakrájíme na plátky.Oříšky si namočíme v mléce.Cukr smícháme s octem.Na oleji osmahneme plátky lilku,přidáme jemně nasekanou cibuli,utřený česnek a ostatní přísady a dusíme lilek doměkka.

Smažené patisóny

700 g patisonů, sůl, 2 vejce, 4 lžíce mléka, hladká mouka, strouhanka, tuk nebo olej na smažení

Opláchnuté patisony oloupeme, znovu opláchneme a nakrájíme na asi 8 mm silné plátky, osolíme a obalíme v hladké mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a strouhance. Smažíme po obou stránách na tuku nebo oleji. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Pomazánka z lilku

lilek, cibule, česnek, olivový olej, citronová šťáva, sůl, pepř

Lilek napříč překrojíme a pečeme asi 20 minut v mikrovlné troubě. Když je zcela měkký, vymačkáme dužinu tupou stranou nože, slupku vyhodíme. Vidličkou (lépe balonovou metličkou) zašleháme podle chuti olej, jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek. Okořeníme. Podávame studené s petrželkou a bílou vekou.

Plněný lilek se sójovým granulátem

2 ks lilků, hrnek sójového granulátu, masox, 10 dkg jemně nakrájené šunky, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 vejce, 4 větší plátky sýra

Omyté lilky podélně rozkrojíme a vydlabeme z nich dužninu tak aby nám vznikly "vaničky", které vyplnme následující směsí: Sójový granulát ( který zalejeme vývarem z masoxu, necháme asi 5 minut odstát a přebytečnou vodu slejeme) smícháme s šunkou a cibulí. To vše vložíme na pánev, krátce opražíme a zaklepneme vejcem. Naplněné lilky, přikryjeme plátky sýra, vložíme na pekáč, podlejeme trochou vody a pečeme cca 30-40 min.

Lilkový salát

4 středně velké baklažány, 1 paprika, 4 rajčata, 1 menší cibule, 4 lžíce oleje, šťáva ze dvou citrónů, 1/2 lžičky "čili" koření, 2 lžičky tlučeného kmínu, 2 stroužky česneku, sůl

4 středně velké baklažány několikrát prořízneme nebo propíchneme a dáme do horké trouby, aby změkly a ztmavla jim slupka. Pak je necháme vychladnout, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Přidáme 1 pokrájenou papriku, 4 rajčata a 1 drobně posekanou menší cibuli.  Zvlášť smísíme asi 4 lžíce oleje, šťávu ze dvou citrónů, 1/2 lžičky "čili" koření, 2 lžičky tlučeného kmínu a 2 stroužky česneku, utřené se lžičkou soli. Vlijeme na zeleninu a důkladně promícháme. Před podáváním necháme vychladit. Podává se s tmavým nebo arabským chlebem jako předkrm, nebo samostatný chod.

Kaviár z lilku

3 lilky, 1 větší cibule, 2 rajčata, 2-3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Omyté lilky nasucho upéci v troubě při vyšší teplotě (200-250°C) dokud nezhnědnou a nezměknou. Lilky rozříznout a vybrat lžicí jejich obsah a ten drobně nasekat a dát do mísy. Cibuli drobně nakrájet a přidat k lilkům. Oloupaná rajčata na hrubém struhadle nastrouhat k lilkům. Osolit, přidat olej a promíchat. Do hotového kaviáru přidat jemně pokrájený česnek a případně pepř, promíchat a uložit alespoň na 1 h do chladničky. Podávat s tousty nebo černým chlebem.

Rybí salát z králíka

králík celý, 250 ml bílý jogurt, majolka, cibule, moravanka, hořčice, ocet, pepř, sůl, cukr
Celého králíka uvaříme v osolené vodě. Potom králíka vykostíme a nakrájíme maso na kousky. Přidáme 1 bílý jogurt, jednu malou lžičku majolky, Moravanku, 3 menší cibule (nakrájet), hořčice, ocet, pepř, sůl, špetku cukru. Vše promíchat a nechat uležet do druhého dne.

Roláda z králika

2 zadní nohy, 100 g másla, 3 vejce, 150 g šunky, 50 g slaniny, 80 g zeleného hrášku, sůl
Nohy vykostit naklepat a sešít na pláty - vzniknou obdélníky. Polosmažená vajíčka se šunkou a hráškem vložit na pláty, svázat jako roládu a dusit na másle nebo slanině.

Králík pečený na česneku

3 porce králíka, 1 polévková lzíce sádla, uzená slanina asi 5 dkg, česnek 5 stroužků, cibule, sůl, 5 ks celý pepř, 3 ks nové koření 3 ks, tymián 2 špetky, paprika - poprášit porce, bobkový list, 1,5 lžice hladká mouka 

Králíka prošpekujeme, vložíme ma cibuli zpěněnou na sádle, okořeníme,posypeme česnekem nakrájeným na plátky, podlijeme vodou a pečeme do měkka/asi 2-2,5 hod./.V průběhu pečení porce poléváme vypečenou šťávou, dle potřeby podléváme vodou, aby se králík nevysušil. Upečené porce králíka vyjmeme hrudky, vložíme porce zpět do pekáče, necháme ještě asi 15 minut  v troubě dopéct.

Králík na zelenině

králík, 2 kostky knorr "tymián a bazalka", česnek, sůl, pepř, podravka, mražená zeleninová směs (hrášek, mrkev, kukuřice), sterilovaná zelenina (základ pod svíčkovou), šlehačka, mouka na zahuštění, tuk na smažení, 1 větší cibule

Králíka dáme vařit do tlakového hrnce, přidáme utřený česnek, 2 kostky Knorr, trochu Podravky. Vaříme hodinu. Poté králíka vyjmeme, obereme, rozkrájíme na kousky. Do zbylého vývaru přidáme mraženou zeleninu, sterilovanou zeleninu, šlehačku a provaříme, zahustíme, dochutíme kořením, přidáme do zlatova osmaženou cibulku (na proužky) a nakrájeného králíka a ještě chvílí povaříme. Nejlépe chutná s houskovým knedlíkem.

Králík na koření

králik, 4 ks cibule, troška oleje, pepř, sůl

Na trošku oleje dáme nakrájené čtyři velké cibule a na to položíme posoleného a na čtvrtky nakrájeného králika,potom ho hrubě posypeme pepřem jen z odkryté strany a necháme pomalu dusit . Asi po půl hodině králika otočíme a posypeme ho pepřem z druhé strany. Dusíme další půl hodiny a podle potřeby otáčíme. Podlévat není vůbec třeba cibule pustí spousty šťávy a pálivou chuť pepře částečně pohltí. Dusíme až do změknutí králika. Podáváme s rýži nebo bramborem.

Králik naložený

2 dcl oleje,2 dcl vody, sůl, 1 lžička mletého pepře, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5 stroužků česneku, 1 velká cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 - 3 lžíce kečupu a cca 1/2 králíka
Vše smícháme a do této směsi naložíme králičí maso na 24 hodin. Poté pečeme v troubě. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Králík s bramborovými mini knedlíčky

1 kg králičího masa, 250 g špeku, 6 stroužků česneku, 1 větší cibule, 200 ml červeného těžšího vína, 3 polévkové lžíce sádla, mouka na zaprášení, sůl, pepř, citrónová šťáva
mini knedlíčky : 300 g vařených brambor, 60 g strouhaného sýra, 70 g másla, 90 g strouhanky, 2 vejce, muškátový květ, sůl

Králíka rozporcujeme a maso potřeme po všech stranách česnekem rozetřeným se solí. Na pekáči rozehřejeme sádlo a rozpustíme špek nakrájený na kostičky. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a maso zprudka opečeme. Podlijeme teplou vodou a dusíme pod poklicí . Když je maso skoro měkké, přidáváme postupně červené víno a v troubě dopečeme. Po upečení vyjmeme maso, omáčku zaprášíme moukou a rozmixujeme. Dochutíme citrónovou šťávou . Podáváme s bramborovými mini knedlíčky: Máslo se žloutky utřeme se strouhankou, přidáme strouhaný sýr, brambory, zbytek strouhanky, sůl a muškátový květ. Vše dobře promícháme a tvoříme mini knedlíčky, které vaříme cca 10 minut.

Králik cibulár

1 králík, 100 g slaniny, 300 g cibule, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 1 lžička celého pepře

Králičí hlavu odřízneme, vykrojíme z ní oči, usekneme čelist, dobře vypereme a dáme vařit na polévku. Játra opečeme na oleji a hotová nakrájíme na  plátky a přidáme k hotovému králičímu masu. Na vyškvařené slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli  do zlatova. Na ni přidáme očištěné, vyprané porce králíka. Osolíme je a chvíli smahneme. Potom ještě přidáme bobkový list, tymián a pepř. Podlijeme vývarem z králičí hlavy a dusíme doměkka za občasného přilívání horkého vývaru. Měkké porce králíka dáme do jiné nádoby, šťávu z něho propasírujeme, aby dřeň z cibule přišla do šťávy a maso se šťávou krátce povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Králík na hořčici

1 králika, 1 plnotučnou hořčíci, ½ kg cibule, sůl, pepř, olej

Den předem kralika naporcujeme,cibuli nakrájíme na kolečke.Každou porci králika osolíme, opepříme, potřem hořčicí a vkladáme do pekáče. Zasypem cibuli a zalijem olejem. Příkryjeme a do druhého dne necháme uležet v lednici. Pečeme s přikrytím asi hodinu a pak půl hodinky s  odkrytím.

Králičí řízky na víně

4 porce králičí kýty, 80 g anglické slaniny, 50 g mandlí, 100 g kořenové zeleniny, 1 jablko, 2 kostky cukru, 4 dl červeného vína, 80 g másla, rozmarýn, sůl

Zadní běhy vykostíme, protkneme slaninou a mandlemi, osolíme. Osmažíme kořenovou zeleninu na másle, přidáme cukr, rozpustíme na karamel, opečeme maso, posypeme rozmarýnem a podlijeme vínem. Přikryjeme poklicí a pečeme v horké troubě doměkka. Přidáme nakrájené oloupané jablko, krátce povaříme za mírného podlití vodou (asi 2 dl šťávy). Vhodná příloha: Podáváme s opékanými brambory a salátem.

Králičí pusinky

kostky králičího masa, sůl, škrob, worchester, sojová omáčka, vejce, voda, česnek, strouhaný sýr, hladká mouka
Kostky králičího masa nasolíme, posypeme škrobem, worchester, sojová omáčka a necháme naležet. Příprava těstíčka : vejce, voda, česnek, strouhaný sýr, hladká mouka Obalíme naložené maso v těstíčku a usmažíme.

Králičí plněné plátky

4 ks stehení řízky z králíka, 4 špalíčky uzené krkovice
Stehení řízky upravíme, naklepeme a zabalíme do nich špalíčky uzené krkovice. Zprudka opečeme na tuku a dále pečeme 20 min. při 220 st. C. Podáváme s bramborovými knedlíky a červeným zelím.

Králičí paštiky

1 kg králík, 1 kg bůček, cibule, česnek, sůl, pepř, koření na králičí maso, popřípadě koření dle vlastní chuti

Očištěného králíka dáme spolu se všemi přísadami péci tak dlouho, až se začne rozpadat. Je nutno dosti podlévat. Po upečení ještě za tepla obereme maso z kostí a vše 2 x semeleme na masovém strojku. Nandat do kelímků a nechat vychladit. Je možno i zamrazit.