150 g bilych fazoli, 200 g hoveziho masa, 1 cibule, 5 lzic oleje nebo sadla, 2 lzicky hladke mouky, sul, 1 lzicka sladke papriky
Fazole namocime pres noc do studene vody a v teze vode uvarime domekka. Maso nakrajime na mensi kostky, osmahneme je na cibuli a tuku, pak trochu podlijeme vodou a dusime domekka. Zaprasime moukou, osmahneme, podlijeme trochou vyvaru z fazoli a povarime. Maso pak smichame s uvarenymi fazolemi, osolime a opaprikujeme podle chuti. Podavame se slanymi rohliky. Misto hoveziho masa muzeme pouzit skopove maso a gulas pak vydatne doplnime prolisovanym cesnekem a kouskem slaniny.
Recepty na jídla s lúšteninami zejména z čočky, fazole a sóje. Stránka dále obsahuje další recepty nejenom z lúšteniny. Ale aj z mäsa, ovoce a zeleniny a mnohé iné. Vláknina je duležitá zložka zdravé stravy a tuto obsahují zejména lušteniny. Proto by váš jídelniček nemal postrádat jídla z luštenín, které mimo jiné naleznete na této stránce. Kľúčové slová: Lušteniny, recepty, jídla z luštenín, čočka, hrach, fazole, soja, kukuřice, kucharka, vareni, pečení, recepty na lušteniny, jídlo, vlaknina
29. prosince 2009
Fazole po italsku
250 g bilych fazoli, 3 lzice oleja, spetka salveje, 1 krabicka rajcatoveho protlaku, sul, pepr
Fazole predem namocime do studeneho vody. Pak je v teze vode uvedeme do varu a varime zvolna, az jsou mekke, asi 2 hodiny. Varene fazole nechame odkapat. V kastrole rozehrejeme olej se spetkou salveje, pridame fazole a chvili na tuku dusime. Pak pridame rajcatovy protlak a podle chuti sul a pepr. K temto fazolim muzeme podavat vurty upecene na ohnicku nebo na panvi.
Fazole predem namocime do studeneho vody. Pak je v teze vode uvedeme do varu a varime zvolna, az jsou mekke, asi 2 hodiny. Varene fazole nechame odkapat. V kastrole rozehrejeme olej se spetkou salveje, pridame fazole a chvili na tuku dusime. Pak pridame rajcatovy protlak a podle chuti sul a pepr. K temto fazolim muzeme podavat vurty upecene na ohnicku nebo na panvi.
Baskické fazole
300 g tmavych fazoli, 300 g mrkve, 2 cibule, korenova zelenina, 70 g slaniny, 150 g salamu, 2 lzice masla, 3 lzice hladke mouky, sul, pepr, kecup, mleta paprika, 4 strouzky cesneku
Fazole prebereme a pres noc namocime nebo pouzijeme k priprave tohoto jidla predvarena fazole, mohou byt aj bile. Fazole uvarime domekka. Mrkev nakrajime na kosticke, stejne tak cibuli a korenovou zeleninu, jakou zrovna mame po ruce, nejvhodnejsi bude kousek celeru a petrzele. Veskerou zeleninu orestujeme na kosticky nakrajene slanine. Pridame salam nebo parky a orestujeme. Zvlast si z masla a mouky pripravime svetlou jisku, zredime ju vyvarem z fazoli, dobre rozmichame, osolime, pridame 3 lzice kecupu nebo rajcatoveho protlaku, spetku sladke mlete papriky a asi 5 minut povarime. Do hotovych fazoli vmichame osmahnutou zeleninu s uzeninou, pridame jiskovou omacku, prolisovany cesnek a za obcasneho promichani varime jeste asi 15 minut. Podavame s pecivem.
Fazole prebereme a pres noc namocime nebo pouzijeme k priprave tohoto jidla predvarena fazole, mohou byt aj bile. Fazole uvarime domekka. Mrkev nakrajime na kosticke, stejne tak cibuli a korenovou zeleninu, jakou zrovna mame po ruce, nejvhodnejsi bude kousek celeru a petrzele. Veskerou zeleninu orestujeme na kosticky nakrajene slanine. Pridame salam nebo parky a orestujeme. Zvlast si z masla a mouky pripravime svetlou jisku, zredime ju vyvarem z fazoli, dobre rozmichame, osolime, pridame 3 lzice kecupu nebo rajcatoveho protlaku, spetku sladke mlete papriky a asi 5 minut povarime. Do hotovych fazoli vmichame osmahnutou zeleninu s uzeninou, pridame jiskovou omacku, prolisovany cesnek a za obcasneho promichani varime jeste asi 15 minut. Podavame s pecivem.
Fazolový hrnec
800 g varenych fazoli, 200 g sunky nebo anglicke slaniny ci salamu, 3 lzice oleje, 1 lzice worcesterove omacky, 1 cibule, 2 palive papricky, 2 strouzky cesneku, 1 lzicku cukru, 1 lzicka tymianu, 1/2 lzicky salvie, 1 lzice petrzelky a 5 rajcet
Fazole uvarime predem domekka a ocedime. Cibuli, sunku a rajcata nakrajime, cesnek prolisujeme. Vsechny suroviny vlozime do pekace, remosky nebo rimskeho hrnce, promichame, zakryjeme vikem a peceme 45 minut v dobre vyhrate troube.
Fazole uvarime predem domekka a ocedime. Cibuli, sunku a rajcata nakrajime, cesnek prolisujeme. Vsechny suroviny vlozime do pekace, remosky nebo rimskeho hrnce, promichame, zakryjeme vikem a peceme 45 minut v dobre vyhrate troube.
Zapečená fazolová kaše s cibulí
400 g fazoli, 900 g cibule, 6-8 strouzku cesneku, kousek sadla, sladka paprika, sul, pepr, 120 g slaniny
Fazole prebereme, proplachneme, namocime aj s jednou celou cibuli a strouzky cesneku uvarime domekka. Potom je scedime, nechame vychladnout a prolisujeme nebo rozmixujeme. Mezitim na sadle dozlatova osmazime oloupanou, na kolecka nakrajenou cibuli a promichame se sladkou paprikou. Polovinu osmazene cibule dame stranou, zbyvajici promichame s fazolovou kasi, osolime a opeprime. Tuto hmotu vlozime do vymasteneho pekace, zasypeme zbytkem cibule a navrch poklademe tenke platky obycajne nebo anglicke slaniny. Zapekame pri vyssi teplote v predhrate troube po dobu asi 30 minut. Podavame se zeleninovymi salaty.
Fazole prebereme, proplachneme, namocime aj s jednou celou cibuli a strouzky cesneku uvarime domekka. Potom je scedime, nechame vychladnout a prolisujeme nebo rozmixujeme. Mezitim na sadle dozlatova osmazime oloupanou, na kolecka nakrajenou cibuli a promichame se sladkou paprikou. Polovinu osmazene cibule dame stranou, zbyvajici promichame s fazolovou kasi, osolime a opeprime. Tuto hmotu vlozime do vymasteneho pekace, zasypeme zbytkem cibule a navrch poklademe tenke platky obycajne nebo anglicke slaniny. Zapekame pri vyssi teplote v predhrate troube po dobu asi 30 minut. Podavame se zeleninovymi salaty.
Hrachová kaše
400 g hrachu, 30 g sadla, 20 g hladke mouky, 1/8 litru mleka, sul, pepr, 5 strouzku cesneku, majoranka
Predem namoceny hrach uvarie domekka. Ze sadla a mouky pripravime svetlou jisku, zredime chladnym mlekem a povarime na besamel. Hrach prolisujeme nebo rozmixujeme, zredime besamelem, ochutime peprem, prolisovanym cesnekem, soli a majorankou. Kasi dobre vyslehame. Pri podavani mastime sadlem s osmazenou cibulkou. Podavame s opecenou uzeninou, uzenym masem a doplnujeme kysanym zelim a zeleninou.
Predem namoceny hrach uvarie domekka. Ze sadla a mouky pripravime svetlou jisku, zredime chladnym mlekem a povarime na besamel. Hrach prolisujeme nebo rozmixujeme, zredime besamelem, ochutime peprem, prolisovanym cesnekem, soli a majorankou. Kasi dobre vyslehame. Pri podavani mastime sadlem s osmazenou cibulkou. Podavame s opecenou uzeninou, uzenym masem a doplnujeme kysanym zelim a zeleninou.
Hrách s rýží
250 g hrachu, 150 g ryze, 1 cibule, sul, 100 g masla, cesnek, pepr, majoranka
Predem namoceny hrach uvarime domekka. Na casti sadla zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame prebranou a sparenou ryzi, osmahneme, zalijeme vodou, osolime a udusime domekka. Mekky hrach opatrne promichame s udusenou ryzi, ochutime peprem, majorankou a prolisovanym cesnekem se soli. Promastime zbylym sadlem. Podavame stejnym zpusobem jako hrach s kroupami, to znamena s kouskem uzeneho nebo peceneho masa.
Predem namoceny hrach uvarime domekka. Na casti sadla zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame prebranou a sparenou ryzi, osmahneme, zalijeme vodou, osolime a udusime domekka. Mekky hrach opatrne promichame s udusenou ryzi, ochutime peprem, majorankou a prolisovanym cesnekem se soli. Promastime zbylym sadlem. Podavame stejnym zpusobem jako hrach s kroupami, to znamena s kouskem uzeneho nebo peceneho masa.
Hrach a kroupy - kočičí svatba
300 g hrachu, 150 g krup, kmin, sadlo do krup, sul, pepr, majoranka, cesnek, 60 g sadla na omasteni, 80 g veprovych skvarku
Predem namoceny hrach uvarime spolu se spetkou majoranky domekka. Zvlast s kminem a lzici sadla uvarime domekka kroupy. Uvareny hrach promichame s kroupami, okorenime peprem, majorankou, soli a prolisovanym cesnekem. Promastime sadlem a pri podavani posypeme veprovymi skvarkami. Podavame jako samostatny pokrm se salatem nebo s okurkou. Jako priloha se hrach a kroupy podavaji k pecene kotlete, tato uprava se jmenuje kotleta v souletu. Hrach a kroupy jsou dobre take s kouskem uzeneho masa.
Predem namoceny hrach uvarime spolu se spetkou majoranky domekka. Zvlast s kminem a lzici sadla uvarime domekka kroupy. Uvareny hrach promichame s kroupami, okorenime peprem, majorankou, soli a prolisovanym cesnekem. Promastime sadlem a pri podavani posypeme veprovymi skvarkami. Podavame jako samostatny pokrm se salatem nebo s okurkou. Jako priloha se hrach a kroupy podavaji k pecene kotlete, tato uprava se jmenuje kotleta v souletu. Hrach a kroupy jsou dobre take s kouskem uzeneho masa.
Hrachové karbanátky
200 g hrachu, 2 varene brambory, 1 vejce, 200 g salamu nebo zbyleho masa, sul, pepr, majoranka, asi 6 strouzku cesneku, strouhanka, na obaleni vejce, dalsi strouhanka a olej na smazeni
Domekka uvareny hrach prolisujeme spolu s uvarenymi brambory. Promichame s vejcem, pridame na kosticky nakrajene maso nebo salam, osolime, okorenime. Hmotu podle potreby zahustime strouhankou. Tvorime karbanatky, ktere obalujeme v rozslehanych vejcich a ve strouhance. Usmazime po obou stranach dozlatova. Podavame s bramborovou kasi a se zeleninovym salatem.
Domekka uvareny hrach prolisujeme spolu s uvarenymi brambory. Promichame s vejcem, pridame na kosticky nakrajene maso nebo salam, osolime, okorenime. Hmotu podle potreby zahustime strouhankou. Tvorime karbanatky, ktere obalujeme v rozslehanych vejcich a ve strouhance. Usmazime po obou stranach dozlatova. Podavame s bramborovou kasi a se zeleninovym salatem.
Hrách zapečený s uzeninou nebo s uzeným masem
400 g hrachu, sul, 200-250 g uzeniny nebo uzeneho masa, trochu strouhanky, cibule, sadlo
Predem namoceny hrach uvarime domekka, ocedime, osolime a promichame s uzeninou nakrajenou na mensi kousky. Smes urovname do vymasteneho strouhankou vysypaneho pekacku. Vrstva ny nemela byt vyssi nez 3 cm. Na kousku sadla osmahneme trochu strouhanky a rozdelime ji po povrchu hrachu. Na kousku sadla usmazime na krouzky rozebranou cibuli a rovnez ji rozlozime po povrchu hrachu. Zapeceme v dobre vyhrate troube asi 30 minut. Potom rozdelime na porce a lopatkou opatrne prendame na talire. Podavame se salatem nebo s okurkou.
Predem namoceny hrach uvarime domekka, ocedime, osolime a promichame s uzeninou nakrajenou na mensi kousky. Smes urovname do vymasteneho strouhankou vysypaneho pekacku. Vrstva ny nemela byt vyssi nez 3 cm. Na kousku sadla osmahneme trochu strouhanky a rozdelime ji po povrchu hrachu. Na kousku sadla usmazime na krouzky rozebranou cibuli a rovnez ji rozlozime po povrchu hrachu. Zapeceme v dobre vyhrate troube asi 30 minut. Potom rozdelime na porce a lopatkou opatrne prendame na talire. Podavame se salatem nebo s okurkou.
Čočka s paprikou
6 zelenych paprikovych lusku, 1 cibule, 3 strouzky cesneku, maly kousek zazvoru, 300 g velkozrnne cocky, rimsky kmin, 3 lzice olivoveho oleje, 2 loupana rajcata, spetka kajenskeho peprem, 1 lzice sekane petrzelky, 1 l zeleninoveho vyvaru z kostky, 2 lzicky citronove stavy
Papriku grilujeme, az se na ni utvori puchyre. Zabalenou do plastoveho sacku ji nechame vychladnout. Potom ji oloupeme, zbavime seme a nakrajime na 2 cm siroke nudlicky. Oloupeme cibuli, cesnek a zazvorovy koren. Vse najemno nasekame a vlozime do hrnce s cockou, rimskym kminem, olejem, rajcaty, kajenskym peprem a petrzelkou. Zalijeme zeleninovym vyvarem a zvolna varime asi 30 az 40 minut. Cocku nerozvarime, ale nechame sypkou. Pridame nudlicky papriky a zvolna varime dalsi 3 minuty. Pokrm ochutime citronovou stavou a podavame s cerstvym pecivem.
Papriku grilujeme, az se na ni utvori puchyre. Zabalenou do plastoveho sacku ji nechame vychladnout. Potom ji oloupeme, zbavime seme a nakrajime na 2 cm siroke nudlicky. Oloupeme cibuli, cesnek a zazvorovy koren. Vse najemno nasekame a vlozime do hrnce s cockou, rimskym kminem, olejem, rajcaty, kajenskym peprem a petrzelkou. Zalijeme zeleninovym vyvarem a zvolna varime asi 30 az 40 minut. Cocku nerozvarime, ale nechame sypkou. Pridame nudlicky papriky a zvolna varime dalsi 3 minuty. Pokrm ochutime citronovou stavou a podavame s cerstvym pecivem.
Čočka s kyselým zelím
300 g velkozrnne cocky, 1 bobkovy list, sul, 500 g kysaneho zeli, kmin, 1 jablko, 100 g prorostle anglicke slaniny, 3 lzice oleje nebo sadla, 1 velka cibule, 2 lzice hladke mouky, 200 g uzeneho masa, sojova omacka, vegeta
Cocku predem namocime na nekolik hodin do studene vody a s pridanim bobkoveho listu uvarime domekka. Zvlast uvarime kysane zeli se soli a kminem - vodu slijeme do jineho hrnecku. K zeli nastrouhame 1 jablko a zamichame. Anglickou slaninu nakrajenou na kosticky rozskvarime, zpenime na ni dozlatova cibulku, pridame hladkou mouku a rychle osmazime. Do vetsiho hrnce dame hotovou cocku, zeli s jablkem, jisku, nakrajene uzene maso a rozredime vodou ze zeli. Osolime, okorenime sojovou omackou a vegetou a jeste chvili prohrejeme
Cocku predem namocime na nekolik hodin do studene vody a s pridanim bobkoveho listu uvarime domekka. Zvlast uvarime kysane zeli se soli a kminem - vodu slijeme do jineho hrnecku. K zeli nastrouhame 1 jablko a zamichame. Anglickou slaninu nakrajenou na kosticky rozskvarime, zpenime na ni dozlatova cibulku, pridame hladkou mouku a rychle osmazime. Do vetsiho hrnce dame hotovou cocku, zeli s jablkem, jisku, nakrajene uzene maso a rozredime vodou ze zeli. Osolime, okorenime sojovou omackou a vegetou a jeste chvili prohrejeme
Bezmasý džuveč
2 salky namocene cocky, 500 g brambor, hrnek mleka, 2 vejce, sul, maslo, olej
Dve salky namocene cocky uvarime v neosolene vode. Zvlast uvarime 500 g brambor nakrajenych na kosticky. Na oleji zpenime vetsi jemne usekanou cibuli, osmazime a dukladne promichame s uvarenou ocezenou cocku a ocezenymi bramborami. Prisolime, zalijeme hrnkem mleka, ve kterem jsme rozslehali 2 vejce. Povrch pokapeme rozpustenym maslem a v pekaci zapeceme dozlatova. Dzuvec podavame s prirodni rajcatovou stavou nebo zeleninovym salatem. Muzeme doplnit lzici majonezy ochucene prolisovanym cesnekem.
Dve salky namocene cocky uvarime v neosolene vode. Zvlast uvarime 500 g brambor nakrajenych na kosticky. Na oleji zpenime vetsi jemne usekanou cibuli, osmazime a dukladne promichame s uvarenou ocezenou cocku a ocezenymi bramborami. Prisolime, zalijeme hrnkem mleka, ve kterem jsme rozslehali 2 vejce. Povrch pokapeme rozpustenym maslem a v pekaci zapeceme dozlatova. Dzuvec podavame s prirodni rajcatovou stavou nebo zeleninovym salatem. Muzeme doplnit lzici majonezy ochucene prolisovanym cesnekem.
Čočkový guláš
300 g cocky, 1 mrkev, kousek celeru, 2 lzice oleje, 1 velka cibule, 1 lzice nepalive papriky, 250 g brambor, 1 konzerva hoveziho gulase, sul, pazitka
Prebranou cocku uvarime domekka s ocistenou mrkvi a celerem vcelku. Zvlast na oleji osmazime oloupanou, nadrobno nakrajenou cibuli, rozpustime v ni papriku a pridame k cocce. Do temer mekke cocky pridame jeste oloupane a na kostky nakrajene brambory a kdyz jsou mekke, vmichame opatrne maso z konzervy. Mrkev i celer vyjmeme, nakrajime na kosticky a vlozime zpatky k cocce. Podle chuti jeste dosolime a posypeme nadrobno nakrajenou pazitkou.
Prebranou cocku uvarime domekka s ocistenou mrkvi a celerem vcelku. Zvlast na oleji osmazime oloupanou, nadrobno nakrajenou cibuli, rozpustime v ni papriku a pridame k cocce. Do temer mekke cocky pridame jeste oloupane a na kostky nakrajene brambory a kdyz jsou mekke, vmichame opatrne maso z konzervy. Mrkev i celer vyjmeme, nakrajime na kosticky a vlozime zpatky k cocce. Podle chuti jeste dosolime a posypeme nadrobno nakrajenou pazitkou.
Čočka s lečem
300 g cocky, 1 konzerva leca s klobasou, podle potreby sul
Prebranou cocku proplachneme a uvarime domekka. Do vody, v niz se cocka vari, muzeme pridat bobkovy list. Mekkou cocku doplnime lecem z konzervy, nechame prohrat, pripadne prisolime a ihned podavame s chlebem. Muzeme doplnit opekanym salamem.
Prebranou cocku proplachneme a uvarime domekka. Do vody, v niz se cocka vari, muzeme pridat bobkovy list. Mekkou cocku doplnime lecem z konzervy, nechame prohrat, pripadne prisolime a ihned podavame s chlebem. Muzeme doplnit opekanym salamem.
Sójová směs s kapustou
2 salky uvarenych sojovych bobu, salek uvarene nasekane kapusty, 1 macena zemle, cesnek, pepr, vejce, 2 lzice krajane cibule, olej, 3 lzice sojove mouky
Sojove boby umeleme s kapustou a namocenou zemli, pridame vejce, mouku, cibuli osmahnutou na trosce oleje, cesnek a pepr. Zapeceme dozlatova v pekacku asi 30 minut.
Sojove boby umeleme s kapustou a namocenou zemli, pridame vejce, mouku, cibuli osmahnutou na trosce oleje, cesnek a pepr. Zapeceme dozlatova v pekacku asi 30 minut.
Sója s brukví narychlo
2 salky uvarenych sojovych bobu, 2 salky syrove nastrouhane brukve, 2 lzice sojoveho oleje, 2 lzice sojove mouky, 1/2 salku mleka, sul, vejce
Na oleji osmahneme brukev, pridame uvarene sojove boby, mouku, podlijeme, podusime, vmichame vejce, sul a petrzelku. Podavame s dalamanky.
Na oleji osmahneme brukev, pridame uvarene sojove boby, mouku, podlijeme, podusime, vmichame vejce, sul a petrzelku. Podavame s dalamanky.
Sójová kaše s rajčaty
400 g sojovych bobu, 300 g rajcat nebo 2 lzice protlaku, 1 cibule, sul
Pokrajenou cibuli zpenime, pridame varene a propasirovane sojove boby a podusime. Rozvarime rajcata a pridame je cele nebo propasirovane k sojove kasi a podusime.
Pokrajenou cibuli zpenime, pridame varene a propasirovane sojove boby a podusime. Rozvarime rajcata a pridame je cele nebo propasirovane k sojove kasi a podusime.
Sója na smetaně
200-300 g soji, sul, bobkovy list, 2 lzice polohrube mouky, 1 cibule, 4 strouzky cesneku, hrnek kysane smetany
Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka s pridanim bobkoveho listu, cibule a cesneku. Prisady pred dokoncenim vareni odstranime a soju osolime. V kysane smetane dobre rozmichame mouku a soju zahustime. Varime jeste nekolik minut. Takto pripravenou soju podavame se sazenymi vejci, opecenou uzeninou, vhodnou prilohou jsou opekane brambory nebo cerstve pecivo.
Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka s pridanim bobkoveho listu, cibule a cesneku. Prisady pred dokoncenim vareni odstranime a soju osolime. V kysane smetane dobre rozmichame mouku a soju zahustime. Varime jeste nekolik minut. Takto pripravenou soju podavame se sazenymi vejci, opecenou uzeninou, vhodnou prilohou jsou opekane brambory nebo cerstve pecivo.
Sójová pomazánka se sýrem
200 g soji, sul, 5-6 strouzku cesneku, 3 tavene syry, 5 vrchovatych lzic Ramy nebo Flory, kavova lzicka horcice, 1 cibule
Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka. Pred dokoncenim vareni soju dosolime a jeste chvili varime domekka. Soju scedime a pomeleme na masovem mlynku nebo rozmixujeme. Pridame prolisovany cesnek, vidlickou rozmelnene tavene syry, rostlinny tuk, horcici a najemno nasekanou cibuli. Vse dobre promichame a mazeme na toustovy nebo celozrnny chleb.
Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka. Pred dokoncenim vareni soju dosolime a jeste chvili varime domekka. Soju scedime a pomeleme na masovem mlynku nebo rozmixujeme. Pridame prolisovany cesnek, vidlickou rozmelnene tavene syry, rostlinny tuk, horcici a najemno nasekanou cibuli. Vse dobre promichame a mazeme na toustovy nebo celozrnny chleb.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)