29. prosince 2009

Fazolový guláš

150 g bilych fazoli, 200 g hoveziho masa, 1 cibule, 5 lzic oleje nebo sadla, 2 lzicky hladke mouky, sul, 1 lzicka sladke papriky

Fazole namocime pres noc do studene vody a v teze vode uvarime domekka. Maso nakrajime na mensi kostky, osmahneme je na cibuli a tuku, pak trochu podlijeme vodou a dusime domekka. Zaprasime moukou, osmahneme, podlijeme trochou vyvaru z fazoli a povarime. Maso pak smichame s uvarenymi fazolemi, osolime a opaprikujeme podle chuti. Podavame se slanymi rohliky. Misto hoveziho masa muzeme pouzit skopove maso a gulas pak vydatne doplnime prolisovanym cesnekem a kouskem slaniny.


Fazole po italsku

250 g bilych fazoli, 3 lzice oleja, spetka salveje, 1 krabicka rajcatoveho protlaku, sul, pepr

Fazole predem namocime do studeneho vody. Pak je v teze vode uvedeme do varu a varime zvolna, az jsou mekke, asi 2 hodiny. Varene fazole nechame odkapat. V kastrole rozehrejeme olej se spetkou salveje, pridame fazole a chvili na tuku dusime. Pak pridame rajcatovy protlak a podle chuti sul a pepr. K temto fazolim muzeme podavat vurty upecene na ohnicku nebo na panvi.

Baskické fazole

300 g tmavych fazoli, 300 g mrkve, 2 cibule, korenova zelenina, 70 g slaniny, 150 g salamu, 2 lzice masla, 3 lzice hladke mouky, sul, pepr, kecup, mleta paprika, 4 strouzky cesneku 

Fazole prebereme a pres noc namocime nebo pouzijeme k priprave tohoto jidla predvarena fazole, mohou byt aj bile. Fazole uvarime domekka. Mrkev nakrajime na kosticke, stejne tak cibuli a korenovou zeleninu, jakou zrovna mame po ruce, nejvhodnejsi bude kousek celeru a petrzele. Veskerou zeleninu orestujeme na kosticky nakrajene slanine. Pridame salam nebo parky a orestujeme. Zvlast si z masla a mouky pripravime svetlou jisku, zredime ju vyvarem z fazoli, dobre rozmichame, osolime, pridame 3 lzice kecupu nebo rajcatoveho protlaku, spetku sladke mlete papriky a asi 5 minut povarime. Do hotovych fazoli vmichame osmahnutou zeleninu s uzeninou, pridame jiskovou omacku, prolisovany cesnek a za obcasneho promichani varime jeste asi 15 minut. Podavame s pecivem.


Fazolový hrnec

800 g varenych fazoli, 200 g sunky nebo anglicke slaniny ci salamu, 3 lzice oleje, 1 lzice worcesterove omacky, 1 cibule, 2 palive papricky, 2 strouzky cesneku, 1 lzicku cukru, 1 lzicka tymianu, 1/2 lzicky salvie, 1 lzice petrzelky a 5 rajcet
Fazole uvarime predem domekka a ocedime. Cibuli, sunku a rajcata nakrajime, cesnek prolisujeme. Vsechny suroviny vlozime do pekace, remosky nebo rimskeho hrnce, promichame, zakryjeme vikem a peceme 45 minut v dobre vyhrate troube.

Zapečená fazolová kaše s cibulí

400 g fazoli, 900 g cibule, 6-8 strouzku cesneku, kousek sadla, sladka paprika, sul, pepr, 120 g slaniny

 Fazole prebereme, proplachneme, namocime aj s jednou celou cibuli a strouzky cesneku uvarime domekka. Potom je scedime, nechame vychladnout a prolisujeme nebo rozmixujeme. Mezitim na sadle dozlatova osmazime oloupanou, na kolecka nakrajenou cibuli a promichame se sladkou paprikou. Polovinu osmazene cibule dame stranou, zbyvajici promichame s fazolovou kasi, osolime a opeprime. Tuto hmotu vlozime do vymasteneho pekace, zasypeme zbytkem cibule a navrch poklademe tenke platky obycajne nebo anglicke slaniny. Zapekame pri vyssi teplote v predhrate troube po dobu asi 30 minut. Podavame se zeleninovymi salaty.

Hrachová kaše

400 g hrachu, 30 g sadla, 20 g hladke mouky, 1/8 litru mleka, sul, pepr, 5 strouzku cesneku, majoranka

Predem namoceny hrach uvarie domekka. Ze sadla a mouky pripravime svetlou jisku, zredime chladnym mlekem a povarime na besamel. Hrach prolisujeme nebo rozmixujeme, zredime besamelem, ochutime peprem, prolisovanym cesnekem, soli a majorankou. Kasi dobre vyslehame. Pri podavani mastime sadlem s osmazenou cibulkou. Podavame s opecenou uzeninou, uzenym masem a doplnujeme kysanym zelim a zeleninou.


Hrách s rýží

250 g hrachu, 150 g ryze, 1 cibule, sul, 100 g masla, cesnek, pepr, majoranka 

Predem namoceny hrach uvarime domekka. Na casti sadla zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame prebranou a sparenou ryzi, osmahneme, zalijeme vodou, osolime a udusime domekka. Mekky hrach opatrne promichame s udusenou ryzi, ochutime peprem, majorankou a prolisovanym cesnekem se soli. Promastime zbylym sadlem. Podavame stejnym zpusobem jako hrach s kroupami, to znamena s kouskem uzeneho nebo peceneho masa.


Hrach a kroupy - kočičí svatba

300 g hrachu, 150 g krup, kmin, sadlo do krup, sul, pepr, majoranka, cesnek, 60 g sadla na omasteni, 80 g veprovych skvarku
Predem namoceny hrach uvarime spolu se spetkou majoranky domekka. Zvlast s kminem a lzici sadla uvarime domekka kroupy. Uvareny hrach promichame s kroupami, okorenime peprem, majorankou, soli a prolisovanym cesnekem. Promastime sadlem a pri podavani posypeme veprovymi skvarkami. Podavame jako samostatny pokrm se salatem nebo s okurkou. Jako priloha se hrach a kroupy podavaji k pecene kotlete, tato uprava se jmenuje kotleta v souletu. Hrach a kroupy jsou dobre take s kouskem uzeneho masa.

Hrachové karbanátky

200 g hrachu, 2 varene brambory, 1 vejce, 200 g salamu nebo zbyleho masa, sul, pepr, majoranka, asi 6 strouzku cesneku, strouhanka, na obaleni vejce, dalsi strouhanka a olej na smazeni

Domekka uvareny hrach prolisujeme spolu s uvarenymi brambory. Promichame s vejcem, pridame na kosticky nakrajene maso nebo salam, osolime, okorenime. Hmotu podle potreby zahustime strouhankou. Tvorime karbanatky, ktere obalujeme v rozslehanych vejcich a ve strouhance. Usmazime po obou stranach dozlatova. Podavame s bramborovou kasi a se zeleninovym salatem.


Hrách zapečený s uzeninou nebo s uzeným masem

400 g hrachu, sul, 200-250 g uzeniny nebo uzeneho masa, trochu strouhanky, cibule, sadlo

Predem namoceny hrach uvarime domekka, ocedime, osolime a promichame s uzeninou nakrajenou na mensi kousky. Smes urovname do vymasteneho strouhankou vysypaneho pekacku. Vrstva ny nemela byt vyssi nez 3 cm. Na kousku sadla osmahneme trochu strouhanky a rozdelime ji po povrchu hrachu. Na kousku sadla usmazime na krouzky rozebranou cibuli a rovnez ji rozlozime po povrchu hrachu. Zapeceme v dobre vyhrate troube asi 30 minut. Potom rozdelime na porce a lopatkou opatrne prendame na talire. Podavame se salatem nebo s okurkou.


Čočka s paprikou

6 zelenych paprikovych lusku, 1 cibule, 3 strouzky cesneku, maly kousek zazvoru, 300 g velkozrnne cocky, rimsky kmin, 3 lzice olivoveho oleje, 2 loupana rajcata, spetka kajenskeho peprem, 1 lzice sekane petrzelky, 1 l zeleninoveho vyvaru z kostky, 2 lzicky citronove stavy

Papriku grilujeme, az se na ni utvori puchyre. Zabalenou do plastoveho sacku ji nechame vychladnout. Potom ji oloupeme, zbavime seme a nakrajime na 2 cm siroke nudlicky. Oloupeme cibuli, cesnek a zazvorovy koren. Vse najemno nasekame a vlozime do hrnce s cockou, rimskym kminem, olejem, rajcaty, kajenskym peprem a petrzelkou. Zalijeme zeleninovym vyvarem a zvolna varime asi 30 az 40 minut. Cocku nerozvarime, ale nechame sypkou. Pridame nudlicky papriky a zvolna varime dalsi 3 minuty. Pokrm ochutime citronovou stavou a podavame s cerstvym pecivem.

Čočka s kyselým zelím

300 g velkozrnne cocky, 1 bobkovy list, sul, 500 g kysaneho zeli, kmin, 1 jablko, 100 g prorostle anglicke slaniny, 3 lzice oleje nebo sadla, 1 velka cibule, 2 lzice hladke mouky, 200 g uzeneho masa, sojova omacka, vegeta

Cocku predem namocime na nekolik hodin do studene vody a s pridanim bobkoveho listu uvarime domekka. Zvlast uvarime kysane zeli se soli a kminem - vodu slijeme do jineho hrnecku. K zeli nastrouhame 1 jablko a zamichame. Anglickou slaninu nakrajenou na kosticky rozskvarime, zpenime na ni dozlatova cibulku, pridame hladkou mouku a rychle osmazime. Do vetsiho hrnce dame hotovou cocku, zeli s jablkem, jisku, nakrajene uzene maso a rozredime vodou ze zeli. Osolime, okorenime sojovou omackou a vegetou a jeste chvili prohrejeme

Bezmasý džuveč

2 salky namocene cocky, 500 g brambor, hrnek mleka, 2 vejce, sul, maslo, olej
Dve salky namocene cocky uvarime v neosolene vode. Zvlast uvarime 500 g brambor nakrajenych na kosticky. Na oleji zpenime vetsi jemne usekanou cibuli, osmazime a dukladne promichame s uvarenou ocezenou cocku a ocezenymi bramborami. Prisolime, zalijeme hrnkem mleka, ve kterem jsme rozslehali 2 vejce. Povrch pokapeme rozpustenym maslem a v pekaci zapeceme dozlatova. Dzuvec podavame s prirodni rajcatovou stavou nebo zeleninovym salatem. Muzeme doplnit lzici majonezy ochucene prolisovanym cesnekem.

Čočkový guláš

300 g cocky, 1 mrkev, kousek celeru, 2 lzice oleje, 1 velka cibule, 1 lzice nepalive papriky, 250 g brambor, 1 konzerva hoveziho gulase, sul, pazitka
Prebranou cocku uvarime domekka s ocistenou mrkvi a celerem vcelku. Zvlast na oleji osmazime oloupanou, nadrobno nakrajenou cibuli, rozpustime v ni papriku a pridame k cocce. Do temer mekke cocky pridame jeste oloupane a na kostky nakrajene brambory a kdyz jsou mekke, vmichame opatrne maso z konzervy. Mrkev i celer vyjmeme, nakrajime na kosticky a vlozime zpatky k cocce. Podle chuti jeste dosolime a posypeme nadrobno nakrajenou pazitkou.

Čočka s lečem

300 g cocky, 1 konzerva leca s klobasou, podle potreby sul
Prebranou cocku proplachneme a uvarime domekka. Do vody, v niz se cocka vari, muzeme pridat bobkovy list. Mekkou cocku doplnime lecem z konzervy, nechame prohrat, pripadne prisolime a ihned podavame s chlebem. Muzeme doplnit opekanym salamem.

Sójová směs s kapustou

2 salky uvarenych sojovych bobu, salek uvarene nasekane kapusty, 1 macena zemle, cesnek, pepr, vejce, 2 lzice krajane cibule, olej, 3 lzice sojove mouky 
Sojove boby umeleme s kapustou a namocenou zemli, pridame vejce, mouku, cibuli osmahnutou na trosce oleje, cesnek a pepr. Zapeceme dozlatova v pekacku asi 30 minut.


Sója s brukví narychlo

2 salky uvarenych sojovych bobu, 2 salky syrove nastrouhane brukve, 2 lzice sojoveho oleje, 2 lzice sojove mouky, 1/2 salku mleka, sul, vejce
Na oleji osmahneme brukev, pridame uvarene sojove boby, mouku, podlijeme, podusime, vmichame vejce, sul a petrzelku. Podavame s dalamanky.

Sójová kaše s rajčaty

400 g sojovych bobu, 300 g rajcat nebo 2 lzice protlaku, 1 cibule, sul

Pokrajenou cibuli zpenime, pridame varene a propasirovane sojove boby a podusime. Rozvarime rajcata a pridame je cele nebo propasirovane k sojove kasi a podusime.

Sója na smetaně

200-300 g soji, sul, bobkovy list, 2 lzice polohrube mouky, 1 cibule, 4 strouzky cesneku, hrnek kysane smetany

Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka s pridanim bobkoveho listu, cibule a cesneku. Prisady pred dokoncenim vareni odstranime a soju osolime. V kysane smetane dobre rozmichame mouku a soju zahustime. Varime jeste nekolik minut. Takto pripravenou soju podavame se sazenymi vejci, opecenou uzeninou, vhodnou prilohou jsou opekane brambory nebo cerstve pecivo.

Sójová pomazánka se sýrem

200 g soji, sul, 5-6 strouzku cesneku, 3 tavene syry, 5 vrchovatych lzic Ramy nebo Flory, kavova lzicka horcice, 1 cibule
Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka. Pred dokoncenim vareni soju dosolime a jeste chvili varime domekka. Soju scedime a pomeleme na masovem mlynku nebo rozmixujeme. Pridame prolisovany cesnek, vidlickou rozmelnene tavene syry, rostlinny tuk, horcici a najemno nasekanou cibuli. Vse dobre promichame a mazeme na toustovy nebo celozrnny chleb.