4. května 2012

Pomázanka Zelený ďábel


200 g dobře proleželého sýra Niva, 0,5 balíčku měkkého tvarohu (125 g), 5 stroužků česneku, špetka chilli koření, trocha bílého jogurtu
Sýr jemně nastrouháme, česnek prolisujeme a smícháme s tvarohem. Přidáme jogurt a vyšleháme na jemnou pomazánku. Podle chuti osolíme a okořeníme chilli.

Pivní syrová pomazanka


200 g Nivy, máslo, rozetřený česnek, trocha piva
Sýr nastrouháme, utřeme s máslem. Ochutíme česnekem a s trochou piva vyšleháme.

Pomazánka syrová


2 sýry, malá paštika, majonéza
Sýry utřeme s paštikou a zjemníme majonézou.Mažeme na veku, kolečka rohlíku, zdobíme kouskem kapie, kolečkem sterilované okurky apod.


Játrová pomazánka


200 g játrové paštiky, 1 tavený smetanový sýr, 60 g másla, 2 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku
Změklé máslo utřeme se sýrem a hořčicí. Přidáme paštiku a nastrouhané stroužky česneku. Pomazánku natíráme na plátky bílé veky, zdobíme snítkou petrželky.


Vitamínová pomazánka


100 g tvrdého sýra, 4 pórky, 2 jablka, majonéza, 0,5 zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl
Bílé části párku, oloupaná jablka a sýr nastrouháme. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a promícháme se zeleninou. Podle chuti okyselíme a osolíme.

Šlehačková slaná pomazánka


1/4 litru šlehačky, 100 g hrubě nastrouhaného ementálu, červená paprika
Do ušlehané šlehačky zamícháme nastrouhaný sýr a na proužky nakrájenou papriku. Mažeme na veku, jednohubky.

Sýrová pomazánka s křenem


200 g měkkého sýra, 200 g pomazánkového másla, 4 lžíce majonézy, lžička hořčice,lžička strouhaného křenu, 0,5 lžičky citrónové šťávy, sůl
Máslo utřeme se sýrem, majonézou, hořčicí. Vmícháme křen, ochutíme citrónovou šťávou a osolíme.Mažeme na topinky opečené na sucho, můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.

Česneková pomazánka s vejci


2 měkké smetanové sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g rostlinného másla, 5 stroužků česneku, trochu citrónové šťávy, sůl
Vejce nastrouháme, česnek utřeme se solí Máslo utřeme se sýrem, přidáme česnek, vejce, ochutíme citrónovou šťávou a promícháme. Mažeme na teplé topinky, chléb, sypeme pažitkou, petrželkou.

Česneková pomazánka s kečupem


200 g tvrdého sýra, 2 palice česneku, 3 lžíce kečupu, tatarská omáčka v sáčku, mletý pepř, sůl
Sýr jemně nastrouháme, česnek do sýra prolisujeme, přidáme tatarskou omáčku, kečup, promícháme. Podle chuti opepříme a osolíme.

Lahůdková česneková pomazánka


200 g tvrdého sýra, 1 tavený měkký sýr, 2 lžíce másla, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, palice česneku, mletý pepř, sůl
Rozetřeme měkký sýr s máslem, majonézou, jogurtem. Vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a prolisovaný česnek. Podle chuti osolíme a opepříme.

Tvarůžková pomazánka z mletou paprikou


2 balíčky tvarůžek, 0,5 másla,  majonéza,  cibule,  lžička mleté papriky               
Tvarůžky vidličkou rozmačkáme nebo nastrouháme. Máslo rozetřeme s majonézou, přidáme papriku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky.

Pivní pomazánka s olomouckými syrečky


2 balíčky syrečků (tyčinek), 1 smetanový sýr, kousek másla, trocha piva 10°.  
Syrečky nakrájíme na malé kousíčky, sýr rozetřeme s pivem a promícháme se syrečky. Osolíme, opepříme, ochutíme mletou paprikou a hlavně necháme v přikryté misce odležet.

Tvarůžkový dynamit


100 g tvarůžků, 150 g pomazánkového másla (nejlépe s paprikou), 1/2 dl piva, středně velká cibule, feferonka, mletá paprika, sůl
Tvarůžky i cibuli nastrouháme, feferonku nakrájíme a promícháme. Máslo vymícháme s pivem, přidáme tvarůžkovou směs, osolíme, ochutíme paprikou a dobře promícháme.

Vařená olomoucká pomazánka


balíček syrečků, 250 g měkkého tvarohu, 1/8 litru mléka, kmín, sůl
Mléko svaříme, přidáme na menší kousky nakrájené syrečky, mícháme až se rozpustí. Přidáme tvaroh, vymícháme, osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout.

Zrající tvarůžky


Dva balíčky měkkých tvarůžků vložíme do litrové láhve a zašroubujeme. Na teplém místě necháme 2-3 dny zrát. Pak pomeleme s 1 větší cibulí, dáme zpět do láhve, zalijeme sklenkou piva a okmínujeme. Zavíčkujeme, postavíme na teplé místo. Když toto uděláme ráno, pozorujeme po celý den, jak hmota roste a večer již mažeme na chléb s máslem.

Vylepšená pomázanka z Nivy


Nastrouháme 250 g Nivy, 150 g na kostky pokrájeného šunkového salámu, 50 g drobně nakrájených sladkokyselých okurek. Přidáme malou pokrájenou cibulku a vše spojíme majonézou.

Pikantní tvarůžková pomazánka


balíček olomouckých tvarůžků, tavený smetanový sýr, lžička plnotučné hořčice, 0,5 lžičky mleté sladké papriky, pálivé papriky a drceného kmínu, sůl

Tvarůžky a sýr nakrájíme na kousky. Do menšího kastrůlku dáme 1/2 l vody, vsypeme oba sýry a za stálého míchání vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme vodu. Pak přidáme hořčici, sladkou a pálivou papriku, kmín. Promícháme a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme drobně pokrájenou cibuli, promícháme a mažeme na chléb nebo pečivo.

Pomazánka z hermelínu


Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2 vejce uvařená natvrdo, okurku,1 lžičku hořčice, malou majonézu, dochutíme solí a pepřem. Necháme 1-2 hodiny uležet, potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína.

Rokfórová pomazánka


100 g Rokfóru, 100 g másla, 2 lžíce smetany, 2 stroužky česneku, vlašské nebo lískové ořechy
Rokfór nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, smetanu, máslo a utřeme. Přidáme mleté ořechy.

Pomazánka z nivy


100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, lžíce mléka nebo lžíce majonézy
Máslo našleháme, přidáme strouhanou Nivu a zjemníme majonézou nebo mlékem. Mažeme na chleba, jednohubky a ozdobíme kolečky nakrájených rajčat.

Tvarůžková domáci pomazánka


Utřeme 8 koleček tvarůžků, 200 g tvarohu a 50 g másla, přimícháme 2 nastrouhané cibule, osolíme, okmínujeme, přisolíme, přidáme 4 lžíce piva, lžíci hořčice,  lžičku mleté sladké papriky. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.

Domácí hermelínová pomazánka


stejné množství sýra Hermelín, taveného sýra, rostlinného tuku, jablko, mletý pepř, sůl 
Sýry rozmixujeme, utřeme s máslem a nastrouhaným oloupaným jablkem. Osolíme, opepříme a mažeme na bílé pečivo.

Sýrová smetanová pomazánka


160 g smetanového sýra, 60 g másla, 30 g cibule, pepř, sůl
Máslo vyšleháme se solí, přidáme sýr, jemně nakrájenou cibuli, pepř a ještě promícháme. Podle chuti můžeme cibuli nahradit česnekem a máme další pomazánku chuťově odlišnou.

Báječná pomazánka


50 g sýra Eidam, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, cibule, 0,5 celeru, majonéza,3 lžíce šlehačky (nemusí být), citrónová šťáva
Cibuli, celer, Eidam nastrouháme a smícháme s taveným sýrem, majonézou, ochutíme citrónovou šťávou.

Královské chlebíčky


2 Hermelíny jemně nastrouháme a utřeme se 2 trojúhelníčky taveného sýra.Přidáme 100 g sekané šunky, lžičku citrónové šťávy, 2-3 lžíce šlehačky.Necháme v chladu uležet.

Romadurová pomazánka


Romadúr, 150 g másla, malá cibule, stroužek česneku, 1-2 kyselé okurky
Romadúr a máslo jemně utřeme, přidáme drobně nakrájenou cibulku, utřený česnek a nakrájené okurky.

Křenová tvarohová pomazánka


250 g měkkého tvarohu, měkký smetanový sýr, majonéza, nastrouhaný křen (nebo 4 stroužky utřeného česneku)
Tvaroh se sýrem a majonézou rozmixujeme nebo utřeme vidličkou. Vmícháme jemně nastrouhaný křen nebo utřený česnek - podle chuti.

3. května 2012

Tvarůžková pomazánka od dědy


tvarůžky, máslo, cibule, sladká mletá paprika, mletý kmín, sůl
Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s máslem, nakrájenou cibulí, paprikou, kmínem. Podle chuti přisolíme. Pro otrlé chlapy můžeme přidat i špetku pálivé papriky.

Vaječná pomazánka s hráškem


5 natvrdo uvařených vajec, 300 g sýra Niva, 100 g sterilovaného hrášku, menší cibule,bílý jogurt, petrželka, pepř, sůl
Sýr nastrouháme, smícháme s jogurtem. Přidáme drobně nasekaná vejce, sterilovaný hrášek, nakrájenou cibulku, petrželku. Promícháme, osolíme, opepříme, mažeme na chléb, ozdobíme rajčetem.

Pomazánka Palivec


šlehaný tvaroh, 1 sýr Palivec, 1 sýr Apetito,  cibule, paprikový lusk, mletá paprika, mletý pepř, sůl
Šlehaný tvaroh (nebo tvaroh utřený s máslem) našleháme s oběma sýry. Přidáme drobně nakrájenou papriku a cibuli. Osolíme a okořeníme.

Pirátská pomazánka


250 g tvarohu, 100 g majonézy, 2 cibulky, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce paprikové vegety
Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a ochutíme vegetou.

Pomazanka s buraky


250 g tučného tvarohu, sáček slaných burských oříšků, česnek, sůl
Oříšky pomeleme nebo rozmixujeme, smícháme s tvarohem a prolisovaným česnekem (množství podle chuti). Je-li nutné, osolíme.

Brynzová pomazánka


250 g brynzy, 250 g tvarohu,  bílý jogurt, lžíce hořčice, 2 lžíce posekaného kopru
Jednotlivé suroviny společně vymícháme a dochutíme čerstvým koprem. Mažeme na plátky tmavého chleba.

Česneková pomazánka s hořčicí


500 g tvarohu, 2 měkké nízkotučné sýry, 5 utřených stroužků česneku, lžíce hořčice,malá majonéza (100 g), 2 lžíce nasekané pažitky, sůl
Tvaroh utřeme se sýry, majonézou, hořčicí. Přidáme utřený česnek, pažitku, podle chuti dosolíme.

Kapiová rýchla pomazánka


250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, červená kapie, menší cibule, sůl
Všechny suroviny společně rozmixujeme, osolíme podle potřeby, mažeme na plátky tmavého chleba a zdobíme snítkou petrželky.

Pomazánka tzaziky


250 g měkkého tvarohu, zelená salátová okurka, zakysaná smetana, koření „Tzatziky“, česnek, sůl
Tvaroh rozšleháme se smetanou, ochutíme kořením, utřeným česnekem a osolíme. Okurek nastrouháme, vodu vymačkáme a vmícháme do tvarohové směsi. Necháme chvíli proležet.

Vaječná pomazánka se zeleninou


250 g tvarohu, 4 vařená vejce, cibule, syrová zelenina (mrkev, petržel, celer, kedluben, zelí, ředkvičky atd.), 2-3 stroužky česneku, majonéza, lžíce vegety, mletý pepř, sůl
Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme nastrouhaná vejce, jemně nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu. Ochutíme utřeným česnekem, vegetou, solí a mletým pepřem. 

Olomoucká tvarohová pomazánka


250 g tvarohu, balíček olomouckých tvarůžků, několik lžic smetany nebo jogurtu, cibule,0,5 lžičky drceného kmínu, mletý pepř
Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s tvarohem, smetanou, drobně pokrájenou cibulí, kmínem a pepřem. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.

Nejrychlejší pomazanka


vanička nízkotučného tvarohu jogurtová zálivka na salát
Smícháme, rozetřeme na chleba, posypeme nakrájenou natí zelené cibulky nebo pažitkou.

Tvarohová pomazánka s česnekem


250 g tvarohu, 100 g másla, tatarská omáčka, česnek podle chuti, sůl
Máslo utřeme s tvarohem, zjemníme tatarskou omáčkou. Přidáme prolisovaný (utřený) česnek a osolíme.

Budapešťská pomazánka


250 g měkkého tvarohu, 1/8 másla, 2 lžičky hořčice, 0,5 sardelové pasty, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky oleje
Utřeme tvaroh s máslem, olejem, hořčicí, sardelovou pastou a paprikou. Do utřeného tvarohového krému vmícháme hrubě nastrouhaná 2 uvařená vejce a 2 sterilované okurky.

Pomazánka z tvarohu a sardinek


200 g měkkého tvarohu, krabička sardinek, vejce uvařené natvrdo, kyselá okurka 
Tvaroh jemně utřeme se sardinkami i s olejem, přidáme nasekané vejce, kyselou okurku. Pomazánku pokapeme citronem.

Mrkev s tvarohem a bílou ředkví

100 g strouhané mrkve, 80 g strouhané bílé ředkve, 140 g tvarohu, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, pažitka, sůl
Utřeme tvaroh s máslem, přidáme nasekaná vajíčka a ostatní přísady. Osolíme, mažeme na chleba, pečivo.

Výborná tvarohová pomazánka


250 g tvarohu, 4 lžíce tatarské omáčky, lžíce hořčice, lžička worcesteru, cibule, kyselý okurek, zelená paprika,  lžička vegety, pepř, sůl
Tvaroh utřeme s tatarkou, hořčicí, worcesterem. Cibuli, papriku a okurek nakrájíme nadrobno a vmícháme do tvarohu. Podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme vegetou..

Vaječná pomazánka s tvarohem


5 natvrdo uvařených vajec, 250 g měkkého tvarohu, 80 g másla, 6 stroužků česneku, mléko, pepř, sůl
Utřeme máslo a tvaroh za postupného přidávání mléka. Přidáme utřený česnek, na kostičky nakrájená vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Mažeme na toasty z veky, zdobíme ředkvičkami, rajčaty, apod.

Ostrá pomazánka s nivou


200 g nivy,1 lučina, 3 vejce, 100 g másla, 100 ml zakysané smetany, několik nakládaných chilli papriček, špetka soli

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.Nivu rovněž jemně nastrouháme.Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme lučinu, nastrouhanou nivu a vejce. Přidáme zakysanou smetanu a vše ušleháme na hladký krém.Podle chuti přisolíme a vmícháme několik nadrobno posekaných chilli papriček.Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky čerstvého pečiva.Ozdobíme kroužky syrové cibule, paprikou, okurkou, rajčetem apod.

Židovská pomazánka z vajec a cibule


4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát
Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme,podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.

Zelná pomazánka


sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek
Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek. Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na chlebíčky.

Zeleninová pomazánka se šunkou


100 g majolky, 100 g bílého jogurtu, 100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve, 50 g sterilovaného hrášku,lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, lžíce pšeničných klíčků
Smícháme majolku s jogurtem, přidáme nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec nudličkami šunky. Naplníme vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky.

Zeleninová pomazánka z majonézou


3 mrkve, 0,5 celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu
Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.

Zeleninová pomazánka ze žerve


2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g strouhané mrkve, citronová šťáva
Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citronovou šťávu a dobře vyšleháme.

Zabijačková pomazánka


250 g jaternicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, cibule, sůl
Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty. Příloha topinky nebo chleba.

2. května 2012

Šunková pěna


6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 0,5 lžičky sladké papriky
Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.

Škvarková domáci pomazánka


mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl
Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.

Škvarková pomazánka

škvarky, cibule, majonéza, sůl, pepř
Škvarky rozmixujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem. (Pro snadnější rozmíchání je možno pomazánku naředit mlékem.)

Sýrová šunková pomazánka


2 kusy taveného sýra se šunkou, 100 g šunky, 120 g másla, 3 stroužky česneku, mléko, pažitka, sůl
Máslo třeme do pěny, po částech přidáváme sýr a podle potřeby ředíme mlékem. Potom přidáme drobně nakrájenou šunku, ochutíme česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou pažitkou.

Sýrová pomazánka s jogurtem


150 g sýra (gouda, primátor..), jogurt, 2 natvrdo uvařená vejce, cibule, sůl
Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt,osolíme a lehce promícháme.


Silvestrovská pomazánka


sůl, 2 vejce, cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě
Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme,
smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti
okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.

Salámová pomazánka z Junioru


250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl
Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo.Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.

Rychlá lososová pomazánka


balení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení
Nakrájíme na drobno cibulku a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme.Dochutíme šťávou z citrónu.


Rybí pomazánka s avokádem


avokádo, sardinky v oleji, cibule, citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl
Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku. Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.

Rybí pomazánka bez kostí


cibule, pomazánkové máslo neochucené Madeta, sardinky v rostlinném oleji, sůl, pepř, podravka, lžička plnotučné hořčice

V kuchyňském robotu nasekáme na drobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme), pomazánkové máslo, lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti, podravka může a nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.

Rybí pomazánka z olejovek

4 vejce uvařená natvrdo, krabička olejovek, menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky
Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.

Rýchla rybí pomazánka ze sardinek


Do základní tvarohové pomazánky vmícháme sardinky se zeleninou (olej scedíme),přidáme trochu hořčice a kečupu.

Rýchla rybí pomazánka


Sardinky ve vlastní šťávě, máslo, cibule, citrónová šťáva, pepř, sůl.  Vše dobře promícháme.

Provensálská pomazánka


200 g Lučiny, lžíce másla nebo ramy, 2 stroužky česneku, cca 20 černých oliv, sůl, oregáno dle chuti
Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oreganem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety.

Pomazánka z uzeného sýra.

50 g másla, vařený žloutek,200 g uzeného sýra
Máslo utřeme se žloutkem a přidáme strouhaný sýr. Pomazánkou potřeme chlebíčky.Můžeme je posypat drobně nakrájenou zeleninou nebo tvrdou nakládanou okurkou a ozdobit plátky rajčat.

Pomazánka z uherského salámu


100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, cibule, 2 zelelné papriky, 2 vejce, petrželka, sůl
Máslo trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám umeleme, ementál a cibuli dvakrát umeleme na masovém strojku a zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené očištěné papriky. Pomazánku upravíme na misku a ozdobíme čtvrtkami vajec vařených natvrdo a petrželkou.

Pomazánka z tuňáka


2 plechovky tuňáka v oleji, středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice,  lžíce kečupu,vejce uvařené natvrdo, měkký sýr, sůl, pepř
Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.

Pomazánka z tresčích jater po domacku

100 g másla,tresčí játra z konzervy,citrónová šťáva,0,5 l mléka, lžíce hrubé mouky,kousek cibule,lžička sekané pažitky

Uvaříme kašičku z mléka a mouky.Vychladlou přidáváme po lžičkách k máslu a utřeme ji pak s játry.Přidáme jemně sekanou cibulku i pažitku a citrónovou šťávu.Pomazánku mažeme na chlebíčky,zakapeme citrónovou šťávou, zdobíme petrželkou, plátky rajčat i okurek,sypeme cibulkou najemno nakrájenou.

Pomazánka z paštiky


krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek,  malá cibule nebo mladá cibulová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice
Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.

Pomazánka z míchaných vajec


3 vejce, sůl, 30 g másla, lžíce smetany, pažitka, pepř, 60 g měkkého sýra
Trošičku jiná míchaná vajíčka, která se mažou na chlebíčky. Vejce smícháme se smetanou a na másle je umícháme. Ještě do teplých vajíček vmícháme sýr a všechno rozmixujeme. Nakonec přidáme nasekanou pažitku nebo petržel a natíráme na černý chléb a zdobíme zeleninou.

Pomazánka z lučiny


2 lučiny, 2 jablka,  mrkev, 3 lžíce moučkového cukru
Lučinu utřeme s cukrem, přidáme jemně strouhaná oloupaná jablka a mrkev. Mažeme na bílé pečivo.

Pomazánka z krabích tyčinek narýchlo


balíček krabích tyčinek, nízkotučné pomazánkové máslo, 3 stroužky česneku, sůl
Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a mažeme na "semínkovaté" pečivo (i s obyčejným rohlíkem je to vynikající).

Pomazánka z krabích tyčinek po domacku


krabí tyčinky, tatarka nebo majolka, cibule, sůl, pepř, citron, pažitka, petrželka na ozdobu
Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli. Přidáme tatarku, pažitku (čerstvou nebo mraženou), osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Mažeme na nakrájenou večku a zdobíme petrželkou.

Pomazánka z krabích tyčinek


krabí tyčinky, vejce, bílý jogurt, majonéza, hořčice, mrkev, kyselá okurka, vegeta, pažitka nebo pórek
K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám přidáme nastrouhané vejce uvařené natvrdo, jemně nastrouhanou mrkev a kyselou okurku. Ochutíme lžičkou hořčice, přidáme pažitku, vegetu, nakonec bílý jogurt a majonéza v poměru, jak máte rádi.

Pomazánka "á la" humr


400 rybího filé, 2 majolky, jablko, cibule,  lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř

Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti. Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky veky a nahoru položíme plátek citrónu.

30. dubna 2012

Křenová pomazánka Křenex


0,5 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Kapiová pomazánka


zavařené kapie, tavený sýr (nejlépe Apetito), 0,5 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu,malá cibule, sůl, pepř.

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií. Posolíme a popepříme. Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.

Jednoduchá krabí pomazánka


250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, tatarská omáčka, citrón a pórek na ozdobu.
Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s tatarkou a mažeme na veku.

Hamina


cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce,  balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli
Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.

Dobrá pomazánka na chlebíčky


2 vejce, 100 g šunkového salámu,menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky,  lžička hořčice
Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí.

Česneková pomazánka - výborná


Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika.
Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí  asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!

Česneková pomazánka s taveným syrem


3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku.
Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme. Vhodné na jednohubky i na chlebíčky.

Česneková pikantní pomazánka


tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, palička česneku, ďábelské koření.

Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.

Česneková pomazánka s tatarskou omačkou

20 dkg tvdý sýr, sklenka tatarská omáčka (popř. majonéza), česnek dle chuti
Nastrouháme sýr a česnek a zamícháme spolu s tatarkou. 

Zeleninová pomazánka

3 velké mrkve,větší kousek celeru,majolka,sůl a cukr 
Mrkve i celer nastrouháme, (místo struhání je můžeme rozmixovat v mixéru s nástavcem, který má dva menší nože dole) přidáme majolku cukr a sůl. Vše dobře promícháme a podáváme na pečivu dle chuti.

Chalupářská pomazánka

tučný tvaroh, 2 tavený sýr, 2 stroužky česneku, 5 lžic majonézy
Vše dokonale utřeme a posypeme petrželkou. 

Avokádová pomazánka s majonézou

avokádo, sýr lučina - přírodní, 3 lžíce majonézy, špetka soli, špetka bílého pepře, lžíce citronové šťávy, lžička cukru
Z avokáda vydlabeme dužinu a rozmačkáme ji v misce vidličkou (nemixovat), přidáme majonézu, sýr Lučina, koření a zbývající ingredience. Vše důkladně promícháme a vychladíme. 

Tuňáková pomazánka od mamy

konzerva drceného tuňáka v oleji (180 g), lžíce horčice, lžíce kečupu, sůl, mletý pepř, menší cibule, 2 lžíce másla (margarínu)
Cibuli očistíme a nastouháme na hrubém struhadle. Přidáme okapaného tuňáka, hořčici, kečup, sůl, mletý pepř, máslo a směs umixujeme v mixéru.


Olomoucká pomazánka

balení uleželých olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého tvarohu, 30 g másla, cibule, sladká paprika, kmín, sůl
Tvarůžky nakrájíme na kostičky a rozetřeme s tvarohem a máslem. Přimícháme drobně nakrájenou cibuli, kmín, sůl a vrchovatou lžíci sladké papriky. Pomazánku můžeme podle potřeby rozředit .