22. června 2012

Turistická pomazánka

na tvarohovou pomazánku : 50 dkg ovčího tvarohu; 10 dkg másla; 2 dl zakysané smetany; sůl; pepř; kmín; mletá červená paprika; cibule

na vaječnou pomazánku : 10 natvrdo uvařených vajec; 20 dkg másla; 2 polévkové lžíce hořčice; pepř; sůl

na baklažánovou pomazánku :5 středně velkých baklažánů; 2,5 dl olivového oleje; sůl; pepř; česnek

dostatečné množství chleba nebo housek, mohou být i bagety; nebo jiné pečivo podle vlastní chuti

Příprava pomazánek je všech třech případech stejná. Všechny suroviny důkladně promícháme. Pak už nezbývá nic jiného, než abychom pomazánku namazali na pečivo a nechali si chutnat.

Rizoto s mořskými plody

300 g rýže, 250 g mražených mořských plodů, cibule, 2 stroužky česneku, 500 ml zeleninového vývaru (popř. z kostky), 1 dl bílého vína, 4 velká měkčí rajčata, hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na oleji v hluboké remoskové míse osmahneme pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem, přidáme mořské plody, které necháme chvíli podusit, pak zalijeme vínem, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, mírně osolíme, opepříme a 10 minut dusíme.Důkladně propláchnutou rýži vmícháme do omáčky, zalijeme vývarem a vaříme ji doměkka. Vývar nakonec necháme co nejvíc vydusit. Podáváme sypané zelenou petrželkou.

Rybí rizoto

300 g rýže, 600 g rybího masa (filé apod.), 500 ml vývaru (i z kostky), cibule, 300 g rajčat, 250 g sterilované kukuřice, bobkový list, lžička zázvoru, špetka šafránu, hrst petrželky,2 lžíce oleje, sůl, pepř
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji v hluboké míse remosky, přidáme osolené rybí maso nasekané na kousky, nakrájená oloupaná rajčata, kukuřici, bobkový list a koření. Potom vsypeme předem propláchnutou rýži a dobře ji promícháme. Přilijeme vývar a vaříme rýži doměkka. Nakonec vyjmeme bobkový list a do hotového rizota vmícháme nasekanou petrželku.

Rizoto s klobásou

300 g rýže, 250 g klobásy, cibule, 2 stroužky česneku, 500 ml vývaru (i z kostky), cibule, 6 velkých měkčích rajčat, špetka šafránu, špetka pálivé papriky (nenípodmínkou),hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Pokrájenou cibuli a jemně nasekaný česnek zpěníme na oleji v hluboké míse remosky, vmícháme na kolečka nakrájenou klobásu,špetku šafránu a spařená, oloupaná, semen zbavená rajčata, mírně osolíme, opepříme a asi 6 - 8 minut podusíme. Potom přisypeme předem propláchnutou rýži a mícháme, až do sebe rýže vsákne omáčku. Přilijeme teplý vývar a vaříme rýži doměkka. Do hotového rizota vmícháme nasekanou petrželku a špetku pálivé papriky.

Zapečené rizoto z anglickou slaninou,zeleninou a nivou

300 g rýže, 4 tenké plátky slaniny, cibule, paprika,300 g rajčat, trochu worcesterské omáčky, špetka cukru,100 g strouhané nivy, sůl, pepř
V rozehřáté hluboké míse remosky necháme osmahnout plátky slaniny,kterou pak vyjmeme, a ve zbývajícím tuku zpěníme za občasného míchání jemně nasekanou cibuli a na proužky pokrájenou papriku. Potom přidáme důkladně propranou rýži, a když se trochu osmahne, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, vše zalijeme 500 ml vody, vmícháme špetku cukru, několik kapek worcesterské omáčky a necháme vařit doměkka. Když se voda vstřebá a rýže je hotová, vmícháme do ní drobně pokrájenou osmahnutou slaninu, nastrouhanou nivu, podle chuti osolíme, opepříme a necháme ještě 3 - 5 minut v zakryté remosce.

Zapečené rizoto s vepřovým masem

300 g rýže, 600 g vepřové plece, cibule, 2 větší mrkve, 100 g mraženého hrášku, 50 g tvrdého strouhaného sýra,2 lžíce oleje, olej na vymazání a strouhanka na vysypání mísy, sůl, pepř
Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, vložíme maso nakrájené na malé kostičky a pod pokličkou dusíme. Po chvíli přidáme očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev, vše mírně osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Přebranou a propláchnutou rýži uvaříme mezitím zvlášť. Rýži smícháme s podušeným masem, přidáme mražený hrášek a celou směs dáme do olejem vymazané a strouhankou vysypané hluboké mísy remosky, povrch posypeme sýrem a zapečeme.Pokrm je hotový, když sýr začne na povrchu růžovět. Podáváme se zeleninovým salátem.

Bramborový guláš na pivě v remosce

800 g brambor, 2 velké cibule, 4 velká rajčata, 2 stroužky česneku, 300-400 ml světlého piva, chlebová střídka (podle potřeby), lžička majoránky, lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Drobně pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem zpěníme na oleji v hluboké míse remosky. Přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, chvilku je podusíme a nakonec vmícháme oloupané a na kostky pokrájené brambory, zalijeme pivem, osolíme je, okořeníme a povaříme za občasného promíchání doměkka. Pro zhoustnutí omáčky přidáme trochu rozdrobené střídky chleba.

Klatovský Báč

500 g syrových brambor, asi 8 lžic hrubé mouky, velká cibule,3 stroužky česneku, lžička majoránky, lžička mletého kmínu, 2 lžíce másla, sůl, pepř
Na lžíci másla osmahneme za stálého míchání drobně nakrájenou cibuli. Oloupané brambory nastrouháme, osolíme, přidáme osmaženou cibuli, prolisovaný česnek, koření a mouku. Důkladně promíchanou směs dáme do máslem vymazané nízké mísy remosky a dozlatova zapečeme. Podáváme s kysaným zelím a podle chuti i s vařeným uzeným masem.

Zapečené rizoto z kedlubnami

300 g rýže, 600 g kedluben, cibule, 2 stroužky česneku,250 ml smetany, 2 vejce, hrst petrželky, trochu strouhanky,100 g tvrdého sýra,  lžíce oleje, olej na vymazání mísy,sůl, bílý pepř
Oloupané kedlubny pokrájené na kostičky přidáme k drobně nakrájené a předem na oleji zpěněné cibuli a nasekanému česneku, mírně osolíme, opepříme, podlijeme nepatrně vodou a podusíme dopoloměkka. Mezitím uvaříme běžným způsobem rýži, kterou promícháme s podušenými kedlubnami, jemně nasekanými kedlubnovými lístky, nasekanou petrželkou a 2 lžícemi nastrouhaného sýra. Rizoto vložíme do olejem vymazané a strouhankou vysypané hluboké mísy remosky, zalijeme smetanou rozšlehanou s vejci a dáme asi na 25 minut zapéct, dokud vejce neztuhnou. Na talíři sypeme rizoto zbývajícím nastrouhaným sýrem. Obměna: Do rizota můžeme přidat na kostičky nakrájené vařené uzené maso nebo kousky jiného vařeného či pečeného masa.

Škubánky s mlékem a mákem

500 g brambor, 200 g hrubé mouky, sůl , 400 g mléka, 200 g mletého máku, cukr moučka, 200 g másla 

Brambory dáme vařit do lehce osolené vody. Po uvaření je téměř scedíme, ale ponecháme v nich asi 4 cm vody. Zasypeme hrubou moukou a vařečkou propícháme v mouce otvory, aby mohla vycházet pára. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří. Poté důkladně prošťoucháme. Vznikne lepkavá hmota z níž velkou lžící, namáčenou do horkého mléka, aby se nechytala, tvarujeme noky. Vkládáme je do talíře s horkým mlékem, sypeme mákem s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem. 


Zapečené těstoviny s mletým masem v remosce

350-400 g krátkých těstovin, 300 g mletého masa, cibule,2 stroužky česneku, 8 velkých rajčat, 50 g tvrdého strouhaného sýra, lžička oregana nebo tymiánu, 2 lžíce oleje, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Drobně pokrájenou cibuli a jemně nasekaný česnek zpěníme na oleji na pánvi, přidáme maso, které nejdříve na velkém ohni osmahneme, a pod pokličkou dusíme na nízkém plameni doměkka asi 30 minut. Mezitím maso mírně osolíme, opepříme, okořeníme oreganem nebo tymiánem a podle potřeby podlijeme trochu vodou.Směs potom smícháme s uvařenými a scezenými těstovinami a dáme do vymaštěné hluboké mísy remosky. Celé posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova.

Zapečené těstoviny s houbami

350-400 g krátkých těstovin, 300 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), cibule, 200 ml bešamelové omáčky , 50 g tvrdého strouhaného sýra, 2 lžíce oleje, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme na plátky pokrájené houby nebo žampiony, mírně je osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Promícháme je pak s uvařenými, scezenými těstovinami, dáme do olejem vymaštěné hluboké mísy remosky, zalijeme bešamelem smíchaným se sýrem a zapečeme.

Zapečené těstoviny s brokolicí

350-400 g krátkých těstovin, 300 g brokolice, 200 ml smetany,50 g tvrdého strouhaného sýra, špetka strouhaného muškátového oříšku, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Omytou brokolici pokrájenou na růžičky uvaříme v mírně osolené vodě dopoloměkka. Scezenou zeleninu smícháme s uvařenými a scezenými těstovinami, vložíme do hluboké, olejem vymaštěné mísy remosky, zalijeme smetanou smíchanou s ostatními přísadami a zapečeme.

Zapečené těstoviny s kuřecími drůbky

350-400 g krátkých těstovin, 200 g kuřecích drůbků,100 ml bílého vína, 500 g rajčat, 100 ml vývaru (i z kostky),lžíce mouky, 4 lžíce tvrdého strouhaného sýra, žloutek, lžíce másla, 2 lžíce oleje, olej na vymazání mísy, sůl
Pokrájené drůbky osmahneme na oleji. Pak je mírně osolíme, vmícháme mouku, podlijeme vínem, a když se vydusí, přidáme spařená,oloupaná, pokrájená rajčata, podlijeme trochu vývarem a podusíme doměkka. Mezitím uvaříme těstoviny, scedíme a vmícháme žloutek rozšlehaný se sýrem. Takto upravené těstoviny vložíme do olejem vymazané hluboké mísy remosky, zalijeme drůbky a na 10 minut zapečeme.

Zapečené těstoviny s kuřecím masem

350-400 g krátkých těstovin, 200 g uvařeného nebo pečeného vykostěného kuřecího masa, 200 g strouhaného ementálu (nebo jiného tvrdého sýra), smetana podle potřeby, několik lístků bazalky (nebo lžička sušené), strouhanka na posypání,olej na vymazání mísy, sůl
Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky a smícháme se strouhaným sýrem a nasekanými lístky bazalky nebo sušenou bazalkou.Směs zředíme trochu smetanou. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat, vmícháme k nim kuřecí směs, dobře vše promícháme,vložíme do olejem vymazané hluboké mísy remosky, posypeme strouhankou a zapečeme.

Zapečené těstoviny s cuketami a se šunkou

350-400 g krátkých těstovin, 300-400 g cukety, velká cibule,200 g šunky (šunkového salámu nebo jiného salámu či uzeniny),250 ml bešamelu , 100 g tvrdého strouhaného sýra,máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Hlubokou mísu remosky vymažeme máslem, přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. Vložíme omytou a na kolečka nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme a krátce podusíme.K podušené zelenině vmícháme uvařené těstoviny, na kostičky nakrájenou šunku nebo měkký salám, důkladně promícháme a zalijeme bešamelem smíchaným s 50 g strouhaného sýra. Pečeme dozlatova. Na talíři ještě porce posypeme zbývajícím strouhaným sýrem.

Zapečené těstoviny s květákem a rajčaty

350-400 g krátkých těstovin, menší (asi 750 g) květák,4 velká měkčí rajčata, cibule, 200 ml smetany, vejce, špetka strouhaného muškátového oříšku, trochu oregana,2 lžíce oleje, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Omytý a na růžičky rozebraný květák povaříme dopoloměkka v mírně osolené vodě. V kastrole zpěníme na oleji nasekanou cibuli,přidáme scezený květák, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata,oregano, mírně osolíme, opepříme a podusíme. Po chvíli vmícháme uvařené a scezené krátké těstoviny a společně chvilku dusíme.Pak celou směs dáme do máslem vymazané hluboké remoskové mísy, zalijeme smetanou smíchanou s vejcem, muškátovým oříškem a trochou soli a zapečeme, dokud povrch nezačne růžovět.

21. června 2012

Tofu karbanátky

400 g tofu, cibule, 2 lžíce tvrdého nastrouhaného sýra,2 lžíce nasekané zelené petrželky,  vejce, strouhanka na zahuštění, 0,5 lžičky majoránky,  lžíce oleje na osmažení cibule,olej podle potřeby, sůl, pepř
Rozdrobené tofu smícháme s jemně nasekanou cibulí osmahlou na oleji, s vejcem, sýrem, strouhankou a petrželkou. Směs mírně osolíme,opepříme a tvoříme z ní karbanátky, které smažíme po obou stranách v nízké míse remosky na oleji. Podáváme s různě upravenými bramborami nebo pečivem a různě ochucenými omáčkami.

Guláš ze sojového masa

300 g sójových kostek, 2 velké cibule, 4 velká rajčata, 2 stroužky česneku, 0,5 lžičky mleté sladké papriky, 0,5 lžičky majoránky,2 lžíce oleje, sůl, pepř
Sójové kostky nejdříve uvaříme v okořeněné vodě nebo ve vývaru (i z kostky) a scedíme. Drobně pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem osmahneme na oleji v hluboké míse remosky, vmícháme papriku a sójové kostky. Osmahneme je, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata. Potom je podlijeme trochu vodou, osolíme,opepříme, přidáme majoránku a necháme vařit, dokud se šťáva trochu nevydusí. Podáváme s knedlíky, uvařenými bramborami nebo chlebem.

Zapečené papriky se sojovým masem

Použijeme 150 g sójových kostek, které nejdříve uvaříme v ochucené vodě nebo vývaru (i z kostky), a scedíme. Pak je vymačkáme,trochu ještě pokrájíme a přidáme ke zpěněné cibuli a česneku.Dále postupujeme jako pri klasicky zapekaných paprikách.

Španělské ptáčky ze sojového masa

4 plátky sójového masa, 4 menší sterilované okurky, 2 natvrdo vařená vejce, 4 plátky šunky nebo šunkového salámu,cibule, trochu hladké mouky na obalení, 4 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Plátky sójového masa připravíme podle uvedeného návodu na obalu.Maso pak jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí,poklademe plátky šunky, do středu dáme půlku podélně rozkrojeného vejce, okurku a maso svineme v závitek, který převážeme nití nebo zachytíme párátkem. Závitek poprášíme moukou, vložíme do rozehřátého oleje nízké mísy remosky a opečeme ze všech stran.K masu pak přidáme drobně pokrájenou cibuli, kterou krátce osmahneme. Vše podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Podáváme s vařenými bramborami, rýží nebo knedlíky a nakládanou zeleninou nebo kompotem.

Sojové plátky s kečupem a sýrem

4 plátky sójového masa, 100 g tvrdého strouhaného sýra,4 lžíce kečupu, 0,5 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Plátky sójového masa připravíme podle uvedeného návodu na obalu.Maso pak lehce naklepeme, osolíme, trochu opepříme a po obou stranách v nízké míse remosky na oleji opečeme. Potom maso potřeme kečupem, posypeme sýrem, posypeme paprikou a zapečeme,dokud sýr nezačne růžovět. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem nebo podušenou zeleninou.

Grilované sojové řízky

4 plátky sójového masa, 2 větší stroužky česneku,lžička grilovacího koření, olej na vymazání a potírání, sůl (pouze v případě, že grilovací koření není slané)
Plátky sójového masa připravíme podle uvedeného návodu na obalu.Lehce je pak naklepeme, potřeme prolisovaným česnekem,vložíme do olejem vymazané nízké mísy remosky a dáme grilovat.Během grilování je občas jemně potíráme olejem smíchaným s grilovacím kořením. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.

Smažené sojové řízky

4 plátky sójového masa, vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, 2 lžíce tvrdého strouhaného sýra, olej podle potřeby, sůl
Plátky masa připravíme podle uvedeného návodu na obalu. Pak je jemně naklepeme, mírně osolíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance smíchané se sýrem. Osmahneme je na rozpáleném oleji v nízké míse remosky po obou stranách dozlatova. Podáváme s kousky citronu a bramborovou kaší nebo s jinak upravenými bramborami.

Sojové karbanatky

200 g uvařených sójových bobů, vejce,  malá cibule,  mrkev, lžička majoránky, strouhanka na zahuštění, hrst petrželky, olej podle potřeby, sůl, pepř
Uvařené sójové boby umeleme a smícháme s nastrouhanou mrkví,pokrájenou cibulí, osmahlou předem krátce na oleji, a vejcem. Zahustíme strouhankou, přidáme majoránku, nasekanou petrželku, trochu soli a pepře a ze směsi uděláme karbanátky, které osmažíme z obou stran na oleji v nízké míse remosky. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.

Sojová sekaná

350-400 g uvařených sójových bobů, 2 cibule, větší mrkev,2 vejce, 50 g tvrdého strouhaného sýra, strouhanka na zahuštění, lžička majoránky, lžíce oleje, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Uvařené sójové boby nahrubo rozmixujeme. Na oleji osmahneme jemně pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme,opepříme a 5 minut podusíme. Vychladlou směs pak dáme do mísy a důkladně promícháme se sójou, vejci, sýrem a majoránkou a přidáme tolik strouhanky, až vznikne hustá hmota, kterou vytvarujeme do tvaru šišky, vložíme do olejem vymazané hluboké mísy remosky a zapečeme asi na 45 minut.

Zapečené sójové boby s květákem

200 g sójových bobů,  květák, vejce, 200 ml smetany, špetka strouhaného muškátového oříšku, strouhanka na posypání,hrst petrželky, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Uvařený květák smícháme s uvařenými sójovými boby, vložíme do olejem vymazané hluboké mísy remosky a zalijeme smetanou rozmíchanou s rozšlehaným vejcem. Posypeme strouhankou a zapečeme,dokud strouhanka nezačne zlátnout. Podáváme s vařenými brambory nebo rýží.

Zapečené sojové boby z houbami

250-300 g sójových bobů, 250 g čerstvých hub nebo žampionů,2 cibule,  vejce, lžička majoránky, špetka strouhaného muškátového oříšku, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Předem namočené sójové boby uvaříme doměkka. Omyté houby nakrájíme společně s cibulí a sójovými boby, nahrubo rozmixovanými.Smícháme s ostatními přísadami, až vznikne hustá směs,kterou vložíme do olejem vymazané hluboké mísy remosky a pečeme asi 25 minut.

Smažené hrachové karbanátky

250 g hrachu, vejce, lžička majoránky, 3 stroužky česneku, strouhanka na zahuštění, strouhanka na obalení, olej podle potřeby, sůl, pepř
Předem namočený hrách uvaříme doměkka a prolisujeme. Smícháme jej s trochou strouhanky, vejcem, prolisovaným česnekem, majoránkou,trochou soli a pepře. Vytvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a osmažíme po obou stranách na rozpáleném oleji v nízké míse remosky. Podáváme s bramborovou kaší nebo uvařenými brambory a se zeleninovým salátem.

Zapečený hrách s rajčaty

300 g hrachu, 500 g rajčat, 2 cibule, lžička majoránky,200 ml kysané smetany, hrst petrželové natě, 2 lžíce oleje na osmažení cibule, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Předem namočený hrách uvaříme doměkka. Přidáme k němu na oleji drobně pokrájenou, osmaženou cibuli, majoránku, nasekanou petrželovou nať, mírně vše osolíme, opepříme a vložíme do olejem vymazané hluboké mísy. Na směs poklademe spařená, oloupaná,pokrájená rajčata, zalijeme vše smetanou a dáme péct asi na 25-30 minut.

Smažené fazolové karbanátky

200-250 g fazolí, malá cibule, vejce, strouhanka na zahuštění, strouhanka na obalení, trochu hladké mouky, lžička majoránky, hrst petrželové natě,  lžíce oleje na osmažení cibule, olej podle potřeby, sůl, pepř
Přes noc namočené fazole uvaříme doměkka a prolisujeme je. Do fazolové kaše vmícháme předem osmahnutou cibuli, vejce, trochu strouhanky na zahuštění, majoránku, nasekanou petrželovou nať,mírně vše osolíme a opepříme. Ze směsi vytvoříme pomoučenýma rukama malé karbanátky, obalíme je ve strouhance a osmažíme na rozpáleném oleji v nízké míse remosky po obou stranách dozlatova.Podáváme s uvařenými brambory nebo bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.

Zapečené fazole se zeleninou

300 g fazolí, 300 g brokolice, 2 mrkve, kousek celeru,250 ml bešamelové omáčky , špetka strouhaného muškátového oříšku, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Mrkev a celer nastrouháme,brokolici rozebereme na růžičky a v malém množství mírně osolené vody ji podusíme doměkka. Uvařené fazole, brokolici a nastrouhanou zeleninu smícháme dohromady, mírně osolíme,opepříme a směs vložíme do olejem vymazané hluboké mísy remosky, zalijeme bešamelem, do kterého přidáme muškátový oříšek,a zapečeme asi na 25-30 minut.

Zapečené fazole se zelím

300 g fazolí, 250 g sterilovaného zelí, 200 ml rajčatové omáčky, hrst petrželky, 50 g tvrdého strouhaného sýra,25 g másla, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Přes noc namočené fazole uvaříme doměkka. Pak je smícháme se scezeným sterilovaným zelím, rajčatovou omáčkou, nasekanou petrželovou natí, vše mírně osolíme, opepříme a směs rozložíme do olejem vymazané hluboké mísy remosky. Posypeme sýrem, poklademe kousky másla a zapečeme, dokud sýr nezačne růžovět. Poznámka: Vzhledem ke kyselosti zelí připravujeme tento pokrm pouze v teflonové remosce nebo teflonové misce, kterou vložíme do hliníkové remosky.

Smažené čočkové krokety

200-250 g čočky, cibule, prolisovaný stroužek česneku,2 lžíce nasekané petrželové natě, strouhanka na zahuštění, vejce, lžička majoránky,  lžíce oleje na osmažení cibule,olej podle potřeby, sůl
Čočku uvaříme doměkka na kaši. Přidáme pak do ní jemně nakrájenou,předem v rendlíku na oleji osmaženou cibuli, vejce, strouhanku podle potřeby, všechny ostatní přísady a tvoříme malé podlouhlé kroketky, které smažíme ze všech stran na předem rozehřátém oleji v nízké míse remosky. Podáváme s uvařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Zapečená čočka s uzeným masem

300 g čočky, 300 g vařeného uzeného masa, větší pórek,500 ml kysané smetany, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Předem namočenou čočku uvaříme doměkka. Smícháme ji s kostičkami pokrájeného uzeného masa, jemně nakrájeným pórkem,směs osolíme, opepříme a vložíme do olejem vymazané hluboké mísy remosky. Vše zalijeme smetanou a asi na 30 minut zapečeme. Podáváme s kysaným zelím nebo se zelným salátem.

Zapečená čočka s houbami

300 g čočky, 250 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů),4 velká rajčata, cibule, 2 velké stroužky česneku, 2 vejce,100 ml mléka, lžička sladké mleté papriky, lžička mletého kmínu, hrst petrželky, strouhanka na vysypání mísy, strouhanka
na posypání pokrmu, 2 lžíce oleje, olej na vymazání mísy,sůl, pepř

Předem namočenou čočku dáme vařit doměkka. Na závěr ji osolíme.Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek s kmínem,přidáme očištěné, pokrájené houby, mírně osolíme, opepříme a chvíli podusíme. Jakmile pustí šťávu, vmícháme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata a dál dusíme společně doměkka. Podušené houby smícháme s čočkou, sladkou paprikou, zelenou natí, přidáme rozšlehaná vejce smíchaná s mlékem a směs vložíme do olejem vymazané a strouhankou vysypané hluboké mísy remosky. Čočku posypeme strouhankou a zapečeme asi na 30 minut.

Podušená čočka se zeleninou

300 g čočky, 30 g anglické slaniny, velká mrkev, velká cibule, 500 g rajčat,  bujonová kostka, hrst petrželky nebo pažitky,2 lžíce oleje, sůl, pepř
Přebranou čočku namočíme na 3 - 5 hodin. Drobně nastrouhanou mrkev a jemně nakrájenou cibuli osmahneme v hluboké míse remosky za občasného míchání na oleji dozlatova. Pak přidáme na kostičky pokrájenou slaninu, kterou osmahneme rovněž dozlatova. Nakonec vmícháme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, čočku i s 1 1 vody, v které se luštěnina máčela a v níž necháme rozpustit bujonovou kostku. Necháme vařit doměkka. Nakonec podle potřeby osolíme, opepříme a vodu necháme vydusit. Na talíři sypeme nasekanou zelenou natí.

Gulaš z mraženou zeleninou

500 g hovězí kližky, 2 velké cibule, 200-300 ml rajčatové šťávy, 450 g mražené zeleniny (základ papriky, rajčata), lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
V hluboké míse remosky zpěníme na oleji drobně pokrájenou cibuli,vmícháme na kostičky pokrájené maso a za občasného míchání je opečeme. Pak je osolíme, opepříme, podlijeme trochu rajčatovou šťávou a dusíme za občasného míchání a podlévání zbytkem rajčatové šťávy doměkka. Nakonec vmícháme mraženou zeleninu a společně dodusíme. Podáváme s vařenými bramborami, knedlíky nebo chlebem.

Mražené fazolky z rajčatovou omáčkou

500 g mražených fazolek, 500 g rajčat, cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml vývaru (i z kostky), trochu majoránky (nebo oregana či tymiánu), 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Jemně nakrájenou cibuli zpěníme s nasekaným česnekem na oleji v nízké míse remosky, pak vmícháme spařená, oloupaná, pokrájená rajčata, mírně osolíme a nepatrně opepříme. Po chvíli k nim přidáme fazolky, okořeníme oreganem, podlijeme trochu vývarem a podusíme je. Omáčka by měla být hustá. Podáváme jako přílohu k masům, drůbeži či rybám.

Zapečená mražená mrkev s anglickou slaninou

600 g mražené mrkve (Baby Carrots), 150 g anglické slaniny,50 g tvrdého strouhaného sýra, 0,5 bujonové kostky,špetka muškátového oříšku, 30 g másla, sůl, pepř
Mrkvičky dáme do rendlíku s rozpuštěným máslem, necháme 5 minut dusit, pak přidáme polovinu rozdrobené bujonové kostky,špetku muškátového oříšku, nepatrně pepře a dusíme ještě chvilku doměkka. Podušenou zeleninu necháme vychladnout a pak tvoříme svazečky ze čtyř mrkviček, které obalíme do plátku slaniny a dáváme na dno nízké mísy remosky. Na povrchu je posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme, dokud sýr nezačne růžovět. Tento pokrm je vhodný zejména jako příloha nebo předkrm.

Zapečené těstoviny s mraženou míchanou zeleninou

350- 400 g těstovin, 300 g mražené míchané zeleniny,200 g uzeniny (měkký salám, klobása, může být i šunka,šunkový salám), cibule, 100 tvrdého strouhaného sýra,100 ml smetany (nebo mléka), vejce, trochu oregana(nebo tymiánu či majoránky), 4 lžíce nasekané petrželové natě,2 lžíce oleje, máslo na vymazání pánve, sůl, pepř
Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na oleji v hluboké míse remosky,vmícháme na kostičky pokrájenou uzeninu a necháme osmahnout.Pak přidáme mraženou zeleninu, mírně osolíme, opepříme a necháme podusit. Zeleninovou směs promícháme s uvařenými a scezenými těstovinami, zalijeme smetanou smíchanou s 50 g sýra,vejci, kořením, zelenou natí, solí, pepřem a zapečeme. Na talíři sypeme zbytkem sýra.

Sekaná z mrazené zeleniny pečená v alobalu

400 g brambor, 200 g mraženého špenátu, 150 g míchané mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice), velká cibule,  lžíce oleje,4 vejce, 200 g strouhaného eidamu, 1-2 lžičky majoránky, špetka muškátového oříšku, máslo a strouhanka na vysypání alobalu,lžíce oleje, sůl, pepř
Brambory uvaříme ve slupce v mírně osolené vodě, oloupeme a vychladlé nahrubo nastrouháme. V kastrolu na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, vložíme špenát a podusíme jej. Když se rozmrazí,přidáme mraženou míchanou zeleninu, mírně osolíme, opepříme a dusíme několik minut. Brambory smícháme s podušenou zeleninou,přidáme rozšlehaná vejce, strouhaný sýr, majoránku, muškátový oříšek a ze směsi utvoříme šišku, kterou zabalíme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného alobalu, který na několika místech propíchneme párátkem, aby mohla unikat pára, vložíme do hluboké mísy remosky a pečeme asi 70 minut. Alobal pak odstraníme a sekanou nakrájíme na plátky. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a čerstvý salát. Sekanou můžeme podávat i vychladlou jako pohoštění.

Sekaná s mrazených fazolek

400 g mražených fazolek, větší cibule, 4 vejce, strouhanka na zahuštění, 3 lžíce strouhaného tvrdého sýra, lžička majoránky, špetka muškátového oříšku, 0,5 bujonové kostky, 20 g másla, máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy na biskupský chlebíček, sůl, pepř
V rendlíku na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme půlku rozdrobené bujonové kostky, fazolky, podlijeme trochu vodou a chvíli je dusíme doměkka. Vodu necháme vydusit, fazolky ochutíme majoránkou, nepatrně pepřem a necháme je vychladnout. Potom k fazolkám přidáme rozšlehaná vejce, sýr, strouhanku,trochu muškátového oříšku a celou směs vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy na biskupský chlebíček,kterou dáme do hluboké mísy remosky, do níž nalijeme trochu vody, aby se chlebíčková forma vařila ve vodní lázni. Sekanou pečeme asi 35-40 minut. Pokrm můžeme podávat teplý s vařenými bramborami, anebo i zastudena s čerstvým pečivem a se salátem. Sekaná je i vhodným pohoštěním.

Nákyp z mražené mrkve a hrášku

300 g mražené mrkve, 200 g mraženého hrášku, cibule,3 vejce, 250 ml bešamelové omáčky , 2 lžíce tvrdého strouhaného sýra, máslo na vymazání formy, 2 lžíce oleje,sůl, pepř
Nerozmraženou mrkev podusíme na drobně pokrájené cibuli,kterou necháme předem zpěnit na oleji, a nakonec rozmixujeme nebo vidličkou rozmělníme. Do připravené bešamelové omáčky vmícháme rozmixovanou mrkev, rozšlehané vejce, strouhaný sýr,trochu soli, pepře a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Poloviční množství mrkvové směsi nalijeme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček, pak poklademe polorozmražený hrášek a zakryjeme zbývající mrkvovou směsí. Formu vložíme do hluboké mísy remosky, na jejíž dno nalijeme trochu vody, a pečeme asi 35-40 minut. Podáváme teplé s čerstvým pečivem. Pokrm je také vhodným netradičním pohoštěním.

Zeleninový nákyp z uzeným masem

balíček míchané mražené zeleniny (450 g), 250 g uvařeného uzeného masa (popř. šunka, šunkový nebo měkký salám), 3 vejce,200 ml smetany, trochu koření podle chuti (muškátový oříšek apod.),100 g tvrdého strouhaného sýra, máslo na vymazání a strouhanka na vysypání mísy, sůl, pepř
Uzené maso či šunku nebo salám pokrájíme na kostičky, promícháme s polorozmraženou zeleninou, smetanou rozmíchanou předem s rozšlehanými žloutky, sýrem, kořením, trochou soli a pepře a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs dáme do vymazané a vysypané hluboké mísy remosky a zapečeme dorůžova. Podáváme s vařenými bramborami.

Rýže zapečená s mraženou zeleninou a salámem

300 g rýže, 250 g míchané mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice), 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 200 ml mléka,100 g tvrdého strouhaného sýra, hrst petrželky, 2 lžíce másla,sůl, pepř
Rýži uvaříme v rendlíku doměkka. V hluboké míse remosky osmahneme na másle dozlatova na kostičky nakrájený salám, přisypeme polorozmraženou zeleninu a když se trochu osmahne, přidáme uvařenou rýži, mléko s rozšlehanými vejci, směs osolíme,opepříme, přidáme nasekanou petrželku a povrch uhladíme. Posypeme nastrouhaným sýrem a dozlatova zapečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Zapečená mražená zelenina s kuřecími křidélky

balíček míchané mražené zeleniny (450 g), 12 kuřecí křidélek, 600 g brambor,  lžička grilovacího koření, lžička mletého kmínu, lžička Vegety (Podravky nebo Aromátu), lžíce oleje,sůl, pepř
Polorozmraženou zeleninovou směs dáme na dno olejem vymazané hluboké mísy remosky a ochutíme ji Vegetou nebo jiným uvedeným kořením. Na zeleninu dáme plátky oloupaných brambor,které mírně osolíme a okmínujeme. Třetí vrstvou budou křidélka,která ochutíme grilovacím kořením a nepatrně opepříme. Maso osolíme jen v případě, že grilovací koření neobsahuje sůl. V remosce pečeme asi 45 minut, či dokud není vše měkké a křidélka nezačnou zlátnout.

Bramborový dort s mraženou zeleninou

700 g brambor, 250 g měkkého tvarohu, 250 g míchané mrazené zeleniny, 2 vejce, 100 g tvrdého strouhaného sýra,150 ml mléka, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Oloupané brambory pokrájíme na velmi tenké plátky. Nízkou mísu remosky vymažeme máslem a na její dno poklademe část plátků brambor. Z tvarohu, rozmražené zeleniny, vejce, dvou lžic nastrouhaného sýra, trochu soli a pepře umícháme směs, kterou poklademe na bramborové plátky a pomocí lžíce rozetřeme dohladka. Na tuto směs pak dáme zbytek pokrájených brambor, celé zalijeme mlékem, zakryjeme předem rozehřátým víkem a pečeme doměkka.Nakonec brambory posypeme zbytkem sýra a dopečeme dozlatova.

20. června 2012

Dušené plněné papriky s kuřecím masem

4 velké papriky, asi 400 g vykostěného pečeného nebo vařeného kuřecího masa, 150 g zelených fazolek (i mražených),  menší cibule, 3 stroužky česneku, 8 plátků anglické slaniny,  vejce, vrchovatá lžíce pšeničných klíčků (nebo strouhanky), lžička sladké mleté papriky, lžička Vegety nebo Podravky či Aromátu, 200 ml kuřecího vývaru (i z kostky), hrst petrželky, sůl, pepř
Kuřecí maso rozmixujeme nebo pomeleme společně s drobně nakrájenou cibulí a česnekem. Pak přidáme drobně nakrájené a doměkka uvařené fazolky, rozšlehané vejce, nasekanou petrželku,ochutíme solí, vegetou a pepřem a směs zahustíme pšeničnými klíčky nebo strouhankou. Směsí naplníme podélně rozkrojené a očištěné papriky a dáme je do nízké mísy remosky. Na každou papriku položíme plátek anglické slaniny, kterou lehce obalíme v mleté paprice, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Podáváme s vařenými bramborami nebo celozrnným pečivem.

Zapečené plněné papriky

4 dužnaté (nejlépe různobarevné) papriky, 500 g jakéhokoli mletého masa (vepřové, hovězí, kuřecí, anebo i uvařené či opečené maso), 2 cibule (nebo 2 pórky), 50 g slaniny, vejce, strouhanka na zahuštění, 1-2 lžíce krupice, 4 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku, 150 ml vývaru (popř. z kostky), 3 stroužky česneku, špetka strouhaného muškátového oříšku, několik kapek worcesterské omáčky,  lžička oregana nebo majoránky (či jiné koření podle chuti), hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
V nízké míse remosky zpěníme na oleji pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem, a když zesklovatí, přidáme maso a necháme je za občasného promíchání osmahnout. Pak maso nepatrně osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a necháme dusit doměkka. Šťávu necháme nakonec vydusit. Do vychladlého masa vmícháme rozšlehané vejce, strouhanku, krupici a touto směsí naplníme papriky, u nichž předem odkrojíme vršky, které předem očistíme. Na dno hluboké mísy remosky dáme drobně pokrájenou slaninu, zakapeme rajčatovým protlakem, papriky poklademe vedle sebe a dáme zapéct. Pečeme tak dlouho, aby si papriky zachovaly barvu a zůstaly trochu křupavé. Podáváme s vařeným bramborem, rýží, nebo i pečivem.

Zapečená cibule se salamem

8 stejně velkých cibulí, 100 g měkkého salámu (nebo šunky, šunkového salámu či vařeného uzeného masa),250 ml bešamelové omáčky , 50 g tvrdého strouhaného sýra, strouhanka na posypání, 50 g másla, sůl, pepř
Oloupané cibule povaříme v mírně osolené vodě doměkka a necháme pak okapat. Rozpůlíme je, lžičkou opatrně vydlabeme a vykrojené vnitřky drobně pokrájíme. Přidáme je do bešamelu smíchaného se šunkou nakrájenou na kostičky, nastrouhaným sýrem a trochu osolíme a opepříme. Touto směsí cibule naplníme a vložíme do nízké mísy remosky vymazané máslem. Povrch cibulí posypeme strouhankou a navrch dáme kousky zbývajícího másla. Pečeme v remosce asi 10 až 15 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Podáváme buď jako samostatný pokrm s chlebem, nebo jako přílohu k masu.

Zapečené čekankové puky

5 větších čekankových puků, 150 g tvrdého (nejlépe uzeného) strouhaného sýra, citron, 50 g másla, sůl, pepř
U omytých čekankových puků odřízneme koštalek a povaříme je 15 minut ve vodě okyselené citronem. Nízkou mísu remosky vymažeme máslem, vložíme do ní okapanou čekanku, osolíme, nepatrně opepříme, posypeme nastrouhaným sýrem, na povrch poklademe kousky zbývajícího másla a pečeme v remosce asi 15 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo s čerstvým pečivem.

Zapečený fenykl z uzeným masem

4 větší fenykly, 300 g vařeného uzeného masa (popř. měkkého salámu), 300 g mraženého hrášku, 8 plátků toastového sýra, 250 ml bešamelové omáčky , 50 g tvrdého strouhaného sýra, 2 lžíce nasekané petrželky, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
U fenyklu odstraníme vnější listy, omyjeme je a povaříme v mírně osolené vodě doměkka. Pak je necháme okapat, pokrájíme je na plátky silné asi 1 cm a rozložíme do hluboké remoskové mísy vymazané máslem. Střídavě pak klademe na kolečka fenyklu plátky pokrájeného uzeného masa a sýra a opět kolečka fenyklu, a to až do spotřebování surovin. Fenykl pak zalijeme bešamelem smíchaným s polorozmraženým hráškem a zapečeme na 15 minut. Než pokrm vyjmeme z remosky, posypeme jej sýrem a petrželkou. Pak necháme sýr ještě trochu zezlátnout. Podáváme s vařenými bramborami. Obměna: Místo fenyklu můžeme použít kedlubny, které rovněž předem povaříme doměkka.

Zapečený pórek se šunkou

800 g pórku, 4 vejce, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 100 ml smetany, špetka strouhaného muškátového oříšku, strouhanka na vysypání a máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Omytý pórek povaříme v mírně osolené vodě dopoloměkka. Okapanou zeleninu nakrájíme na menší kousky, vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané nízké remoskové mísy. Rozklepnutá vejce, rozšlehaná se smetanou, strouhaným sýrem, špetkou muškátového oříšku, trochou soli a pepře, nalijeme na pórek. Zapékáme asi 20 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo s čerstvým pečivem.

Zapečená brokolica s bramborem a salamem

brokolice (asi 500 g), 750 g brambor, 150 g měkkého salámu, 250 ml bešamelu ,100 g tvrdého strouhaného sýra,olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Remosku vymastíme olejem a na její dno poklademe plátky uvařených brambor, které osolíme a opepříme. Na ně dáme na plátky nakrájený salám a nakonec uvařenou a na růžičky rozebranou brokolici.Vše zalijeme připraveným bešamelem a na 15 minut zapečeme.Pak pokrm ještě posypeme nastrouhaným sýrem a ve vypnuté remosce jej necháme rozpustit.

Zapečená brokolica s bešamelem

brokolice (asi 600 g), 200 g mraženého hrášku, 2 mrkve,250 ml bešamelu , špetka strouhaného muškátového oříšku, 2 lžíce nasekané petrželky, 50 g tvrdého sýra,olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Omytou brokolici rozebereme na růžičky a podusíme v malém množství mírně osolené vody doměkka. Brokolici vyjmeme a scedíme. Připravíme si bešamel, do něhož vmícháme muškátový oříšek, hrášek, nastrouhanou mrkev, petrželku a nakonec i uvařenou brokolici. Směs vložíme do olejem vymazané hluboké mísy remosky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Podáváme s uvařenými bramborami.

Zapečený květák v remosce

květák (asi 700 g), 4 plátky toastového sýra, 100 g strouhaného sýra, 200 ml smetany, vejce, špetka strouhaného muškátového oříšku, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Omytý a na růžičky rozebraný květák povaříme v mírně osolené vodě dopoloměkká. Vložíme jej pak do nízké mísy remosky vymazané máslem a poklademe jej pokrájenými kousky toastového sýra.Vše zalijeme vejcem rozšlehaným se smetanou a strouhaným sýrem, muškátovým oříškem, solí a pepřem a necháme zapékat asi 25 minut, dokud povrch nezačne růžovět. Podáváme s vařeným bramborem.

Zapečené plnené baklažány

2 velké baklažány, středně velká cuketa, 200 g uvařeného nebo pečeného drůbežího masa, cibule, 300 ml rajčatové šťávy,vejce,  vrchovatá lžička majoránky, 50 g tvrdého strouhaného sýra, 3 lžíce oleje, sůl, pepř
Omyté baklažány podélně rozřízneme a vydlabeme vnitřky, které pokrájíme na kostičky. Vydlabané baklažány povaříme v mírně osolené vodě 5 minut, scedíme a osušíme. V kastrolu na dvou lžících oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a dužinu baklažánů. Mírně vše osolíme, opepříme a asi 10 minut podusíme za občasného míchání pod pokličkou.Potom vmícháme drobně pokrájené drůbeží maso, nastrouhaný sýr,rozšlehané vejce, majoránku a touto směsí naplníme vydlabané baklažány. Vložíme je do nízké mísy remosky, zakapeme rajčatovou šťávou smíchanou s jednou lžící oleje a pečeme v remosce asi 25 minut. Podáváme s vařenými bramborami, rýží nebo s čerstvým pečivem.

Zapečené kedlubny s masem

4 větší kedlubny, 200 g mletého masa, 2 vejce, menší cibule,2 stroužky česneku, 2 lžíce tvrdého strouhaného sýra, hrst petrželky, 25 g másla, 2 lžíce oleje, lžička oregana, sůl, pepř
Oloupané kedlubny povaříme dopoloměkka v mírně osolené vodě. Potom seřízneme vršky a vychladlé kedlubny uvnitř vydlabeme. Na oleji zpěníme cibuli s prolisovaným česnekem, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a za občasného míchání osmahneme dohněda.Mezitím vršky kedluben jemně pokrájíme. Pak je smícháme s osmahnutým masem, vejci, nasekanou petrželkou, oreganem a směsí naplníme vydlabané vnitřky kedluben. Vložíme je do nízké remoskové mísy předem vymazané máslem, kedlubny posypeme sýrem, pokapeme zbytkem rozehřátého másla a zapečeme je. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Zapečené kedlubny se smetanou

4 velké kedlubny, 2 velké brambory, větší cibule, 3/4 l smetany, 100 g tvrdého strouhaného sýra, vejce, špetka strouhaného muškátového oříšku, hrst petrželky, trochu strouhanky na posypání a máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Kedlubny a brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Část pokrájených koleček kedluben vložíme do nízké remoskové mísy vymazané máslem a posypané strouhankou, nasypeme na ně drobně pokrájenou cibuli, pak poklademe plátky brambor a nakonec zbytek kedluben. Vše zalijeme smetanou smíchanou se sýrem, rozšlehaným vejcem, nasekanou petrželovou natí a ochucenou muškátovým oříškem, solí a pepřem. V remosce pak pečeme doměkka.

Cuketová pochoutka

300 g cuket, 200 g měkkého salámu, 200 g tvrdého sýra, 3 vejce, 50 ml oleje, asi 150 g hladké mouky, 0,5 prášku do pečiva, lžička grilovacího koření, hrst petrželky, olej a strouhanka na vymazání a vysypání mísy, sůl, pepř
Cukety a salám nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme, přidáme rozšlehaná vejce, nasekanou petrželku, ostatní uvedené přísady a tolik mouky, až získáme hladké tužší těsto. Těsto rozprostřeme do olejem vymazané a strouhankou vysypané nízké mísy remosky a pečeme asi 50 minut dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo vychladlé s chlebem či pečivem.

Kamarelizavené cibule

4 velké cibule, 2 lžíce pískového (popř. hnědého) cukru, několik kapek octa, 3 lžíce oleje, sůl
Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a dáme do nízké mísy remosky s předem rozpáleným olejem. Za občasného promíchání dusíme cibuli doměkka. Je-li třeba, podlijeme ji velice nepatrně vodou. Pak vmícháme cukr, trochu soli, zakryjeme víkem a počkáme,až trochu cibule zkaramelizuje. Nakonec ochutíme trochu octem. Podáváme jako přílohu k masům. Poznámka: Takto upravená cibule chuťově připomíná podušené zelí, a můžeme tudíž tuto zeleninu v mnoha případech i podávat místo zelí.

Podušená zelenina z jablky

3 středně velké cukety, 2 větší jablka, 2 cibule, 2 papriky (pokud možno různobarevné), 4 měkčí rajčata, několik lístků čerstvé bazalky (nebo lžička sušené), 2 stroužky česneku, hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Omyté cukety pokrájíme na kostičky, papriky na jemné proužky a vmícháme je do hluboké mísy remosky, ve které předem necháme zpěnit na oleji jemně pokrájenou cibuli s prolisovaným česnekem.Zeleninu podusíme dopoloměkka, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, oloupaná, jader zbavená a na kousky pokrájená jablka, mírně vše osolíme, opepříme a dusíme asi 15 minut. Podáváme s vařeným bramborem, čerstvým pečivem či jako přílohu k masu.

Podušená zelenina na kari koření

600 g měkčích rajčat, 3 středně velké cukety, 3 cibule, 2 mrkve, konzerva kukuřice (asi 400 g), 2 stroužky česneku, několik lístků čerstvé bazalky (nebo  lžička sušené), 100 g vypeckovaných konzervovaných oliv, hrst petrželky,  lžička kari koření, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Omytá rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na menší kousky.Omyté cukety a očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky. Cibuli pokrájíme nadrobno a s prolisovaným česnekem zpěníme na oleji v hluboké remoskové míse. Pak přidáme cukety s mrkví a podusíme.Je-li třeba, podlijeme trochu vodou. Když zelenina trochu změkne, přidáme pokrájená rajčata, ochutíme kari kořením, mírně osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Na poslední chvíli přimícháme scezenou kukuřici, olivy, nasekanou bazalku a se zbývající zeleninou už jen prohřejeme. Nakonec přisypeme nasekanou petrželovou nať. Podáváme jako přílohu k masům či drůbeži, nebo jako samostatný pokrm s chlebem anebo s vařenými bramborami.

18. června 2012

Kachní prsa s ananasem

600 g vykostěných kachních prsíček, 2 lžíce strouhaného zázvoru,4 plátky konzervovaného ananasu, 2 pórky, cibule, 3 mrkve,2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, 3 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce suchého vermutu,  lžička kukuřičné moučky,2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, sůl, pepř
Mírně osolená kachní prsíčka poprášíme moukou a na rozpáleném oleji v nízké remoskové míse je osmahneme po obou stranách dohněda. Pak je vyjmeme a uložíme v teple. Ve zbylé šťávě osmahneme krátce za občasného míchání nastrouhaný zázvor, přidáme drobně pokrájený pórek, cibuli a mrkev. Zeleninu společně osmahneme a vrátíme prsíčka zpět. Vmícháme sójovou omáčku, špetku cukru, rajčatový protlak, podlijeme vínem a 200 ml vody a zeleninu s prsíčky podusíme doměkka. Prsíčka opět vyjmeme. Vmícháme kukuřičnou moučku rozmíchanou v trošce vody, na kostičky pokrájený ananas, prsíčka dáme zpět a společně prohřejeme.Podáváme s rýží. Obměna: Místo kachních prsíček můžeme použít kuřecí nebo krůtí prsa.

Pečená kachna

0,5 kachny, mletý kmín, sůl
Kachnu vně i uvnitř rozkrojené části osolíme, na povrchu okmínujeme,položíme do hluboké remoskové mísy, podlijeme nepatrně vodou a přiklopíme rozehřátým víkem. Občas kachnu podlijeme vypečenou šťávou a dál pečeme doměkka. Vypeče-li se příliš mnoho sádla, vybereme je do jiné nádoby, aby se zbytečně nepřipalovalo.Kachna se může upéct za 80 minut až za 2 hodiny, záleží však na její velikosti. Podáváme ji s knedlíkem a podušeným bílým zelím.

Pečená plněná krůtí prsa

2 porce vykostěných krůtích prsíček (po 300 g), trochu hladké mouky na obalení, 100 ml bílého vína, 100-200 ml vývaru (i z kostky), 3 lžíce oleje, sůl
nádivka: jako u předpisu na kuře s nádivkou 

Nádivku připravíme stejným způsobem jako u předpisu na nadívané kuře. Zbude-li nám, nevadí, můžeme ji upéct zvlášť v olejem vymazané menší ohnivzdorné misce.Krůtí prsa opatrně podélně po jedné straně nařízneme tak, abychom vytvořili kapsu. Pak je lehce naklepeme, aby se zvětšil prostor pro nádivku. Pokud se maso protrhá, můžeme podložit plátkem krůtí šunky, aby nádivka nevytekla. Krůtí prsa naplníme nádivkou a otvor zašijeme nití. Na povrchu je mírně osolíme, obalíme v hladké mouce, vložíme do nízké mísy remosky s předem rozpáleným olejem a opečeme po obou stranách. Pak je podlijeme bílým vínem, a když se vydusí, podléváme dál vývarem a pečeme doměkka.Jednou nebo dvakrát během pečení prsa obrátíme. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem nebo s dušenou zeleninou.

Zapečené krůtí prsa s jablky

4 porce vykostěných krůtích prsíček, 4 plátky šunky nebo šunkového salámu, 4 plátky toastového sýra, 2 jablka, 4 lžíce nasekané petrželové natě nebo pažitky, lžička mleté sladké papriky, 3 lžíce oleje, sůl, pepř
Jemně naklepaná prsa mírně osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji je v nízké míse remosky opečeme po obou stranách. Pak na ně poklademe plátek šunky, na plátky oloupaná, jader zbavená pokrájená jablka a plátek sýra, který posypeme trochou mleté papriky.Zapékáme je, dokud se sýr nezačne tavit. Podáváme s různě připravenými bramborami a zeleninovým salátem.

Smažená krůtí prsa s rozmarýnem

4 porce vykostěných krůtích prsíček, 2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, snítka čerstvého rozmarýnu nebo lžička sušeného, olej podle potřeby, sůl, pepř
Krůtí prsa lehce naklepeme, mírně osolíme a opepříme. Poprášíme je moukou, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance smíchané s nasekaným rozmarýnem. Vložíme je do rozpáleného oleje nízké remoskové mísy a osmahneme po obou stranách dozlatova.Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky či bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.

Podušené krůtí závitky se šunkou a špenátem

4 porce vykostěných krůtích prsíček, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 100 g mraženého špenátu, menší cibule, 50 tvrdého strouhaného sýra,  stroužek česneku, 100 ml bílého vína,olej podle potřeby, sůl, pepř
V nízké míse remosky nebo v rendlíku zpěníme na lžíci oleje drobně pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem, přidáme špenát,trochu soli a pepře a podusíme. Špenát pak necháme vychladnout a vmícháme k němu na kostičky pokrájenou šunku a strouhaný sýr.Krůtí prsa jemně naklepeme, mírně osolíme a poklademe na ně připravenou špenátovou směs, přičemž alespoň 1 cm od okraje necháme nezaplněný, aby nám nádivka během dušení nevytekla. Prsíčka svineme, konce zachytíme párátkem a urovnáme je do vymazané nízké remoskové mísy s rozpáleným olejem a opečeme po všech stranách. Pak je mírně podlijeme vínem zředěným stejným množství vody a za občasného podlévání zbytkem vína je dusíme doměkka. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Kuřecí prsa s křenem v alobalu

4 porce vykostěných kuřecích prsíček, 4 plátky anglické slaniny, 2 větší rajčata, trochu strouhaného křenu, hořčice,olej na vymazání alobalu, sůl, pepř
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme, pomažeme hořčicí, mírně osolíme a opepříme. Každý plátek masa vložíme na olejem vymazaný alobal. Na prsíčka pak poklademe plátek slaniny, plátky pokrájených rajčat a strouhaný křen. Alobaly důkladně uzavřeme, aby nevytekla šťáva, dáme je do nízké mísy remosky a zakryjeme předem rozehřátým víkem. Zapečeme doměkka. Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky a se zeleninovým salátem.

Kuřecí prsíčka s broskvemi

4 porce vykostěných kuřecích prsíček, 2 čerstvé broskve,4 plátky toastového sýra, 2 stroužky česneku, trochu majoránky, 0,5 lžičky mleté sladké papriky, 3 lžíce oleje, sůl, pepř
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme a potřeme dvěma lžícemi oleje smíchaného s trochou soli, pepře, prolisovaným česnekem, trochou majoránky a na hodinu uložíme do chladničky. Potom je osmahneme na oleji v nízké remoskové míse po obou stranách. Na ně pak poklademe oloupané a na plátky nakrájené broskve, obložíme pokrájenou cibuli. K cibuli pak přidáme opět stehýnka, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, podlijeme nepatrně vývarem a za občasného podlévání zbytkem vývaru dusíme stehýnka doměkka a omáčku do zhoustnutí. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží a se zeleninovým salátem.

Kuřecí prsíčka na slanině a paprice

4 porce vykostěných kuřecích prsíček, 2 větší různobarevné papriky, 100 g anglické slaniny,  cibule, 4 větší brambory,2 lžíce rajčatového protlaku, 400 ml vývaru (i z kostky),lžíce hladké mouky, trochu majoránky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme, mírně osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji v hluboké remoskové míse.Pak kuřecí maso vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do zbylé šťávy dáme na kostičky pokrájenou slaninu, necháme ji trochu osmahnout, pak přidáme drobně nakrájenou cibuli a očištěné na proužky pokrájené papriky a krátce je osmahneme. Vmícháme rajčatový protlak, majoránku, na malé kostky pokrájené brambory,zalijeme vývarem, mírně osolíme a dusíme. Když jsou brambory poloměkké, přidáme do remosky kuřecí prsíčka a podusíme společně.Je-li třeba, podlijeme ještě vývarem. Když brambory a maso změkne, vyjmeme kuřecí prsíčka a šťávu zahustíme lžící mouky, kterou jsme předem rozmíchali v trošce vývaru, přidáme nasekanou zelenou nať a krátce povaříme do zhoustnutí.

Pikantní pečené kuře

kuře, lžička plnotučné hořčice,  lžička grilovacího koření,4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce oleje, pepř
Hořčici, sójovou omáčku, olej, grilovací koření a pepř důkladně promícháme a touto marinádou porce kuřete potřeme a necháme aspoň 6 hodin uležet v chladu. Kuře můžeme nechat uležet i přes noc a upéct druhý den. Maso nesolíme, sójová omáčka i grilovací koření (obsahuje-li sůl) jsou už dost slané. Kuřecí maso naskládáme do hluboké mísy remosky a podle potřeby za občasného podlévání marinádou a vlastní šťávou pečeme dozlatova. Obměna: Když se kuře dopéká, můžeme k němu přidat oloupané, nakrájené brambory a dopéct společně. Jinak porce kuřete můžeme podávat také s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Jednoduché pečené kuře

kuře, 50-70 g másla, sůl
Omyté kuře rozpůlíme, mírně osolíme a dáme do velké hluboké mísy remosky. Podlijeme nepatrně vodou, na každou polovinu dáme plátky másla a pečeme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami a zeleninovým salátem. Obměna: Když se kuře dopéká, přidáme k němu na dno oloupané,nakrájené brambory a společně dopečeme doměkka.

Pečené kuře s houbovou nádivkou

kuře, 3 lžíce oleje,  lžička grilovacího koření, sůl
nádivka: 200 g čerstvých hub, vejce, 2 (celozrnné) rohlíky nebo housky, asi 100 ml mléka,  malá cibule, 0,5 lžičky tymiánu, hrst nasekané petrželové natě, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje,sůl, pepř

Kuře vně i uvnitř omyjeme, osolíme a naplníme nádivkou. Kuře vložíme do rozpáleného oleje do hluboké mísy remosky, potřeme olejem smíchaným s grilovacím kořením a pečeme za občasného potírání ochuceného oleje a nepatrného podlévání vodou doměkka.Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Nádivku připravíme tak, že na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, mírně je osolíme, opepříme a necháme je dusit doměkka. Když vychladnou, přidáme k nim v mléce rozmočené rohlíky nebo housky, nasekanou petrželku, tymián a touto směsí kuře naplníme.

Pečené kuře s mandlovou nádivkou

kuře, 3 lžíce oleje, sůl
nádivka: 3 vejce, 3 (celozrnné) housky, 100 g loupaných mletých mandlí, 100 g másla, nastrouhaná kůra z citronu,trochu strouhaného muškátového oříšku, hrst petrželky, sůl

Omyté a vně i uvnitř osolené kuře naplníme nádivkou, vložíme do rozpáleného oleje do hluboké mísy remosky a pečeme doměkka.Občas kuře během pečení nepatrně podléváme vodou. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem nebo podušenou zeleninou. Vhodný je také kompot.
Nádivku připravíme tak, že máslo utřeme do pěny, přidáme za stálého míchání žloutky, drobně pokrájené housky, které předem navlhčíme v mléce, citronovou kůru, muškátový oříšek, zelenou nať a nakonec přidáváme střídavě mandle a ušlehané bílky. Touto směsí kuře naplníme.

Grilované kuře

kuře, lžička grilovacího koření, 4 lžíce oleje, olej na vymazání mísy, sůl (pouze v případě, že grilovací koření není slané)
Kuře rozkrojené na čtvrtky potřeme olejem smíchaným s grilovacím kořením a dáme do hluboké remoskové mísy vymazané olejem. Během grilování potíráme kuře mašlovačkou zbytkem ochuceného oleje.

Pikantní kapr na pivu

4 porce kapra (po 150 g), 200 ml světlého piva,  lžíce hladké mouky na zahuštění, 2 stroužky česneku, trochu mleté sladké papriky, špetka pálivé papriky, lžička mletého kmínu,20 g másla, olej podle potřeby, sůl, pepř
Porce kapra pokapeme citronem, potřeme prolisovaným česnekemsmíchaným se solí, opepříme, poprášíme sladkou i pálivou paprikou a přidáme mletý kmín. Porce poklademe do rozpáleného oleje v nízké míse remosky a opečeme po obou stranách dozlatova. Podlijeme potom pivem a dusíme doměkka. Pak kapra vyjmeme a položíme na teplé místo. Do omáčky vmícháme máslo, mouku, rozmíchanou předem v trošce omáčky, a povaříme do zhoustnutí.Podáváme s uvařenými bramborami nebo chlebem.

17. června 2012

Hovězí guláš s bramborem

400 g hovězího zadního masa, 400 g cibule, 6 velkých rajčat,4 větší brambory, 400-600 ml vývaru (i z kostky), střídka chleba, lžička mleté sladké papriky, 3 lžíce oleje, sůl, pepř
Maso osmahneme na cibuli jako v předešlém receptu a s rajčaty opět dusíme doměkka. K téměř měkkému masu přidáme oloupané,na malé kostičky pokrájené brambory, přilijeme o něco více vývaru,aby byly brambory ponořené, a vaříme společně doměkka.Stavu okořeníme paprikou a zahustíme rozdrobenou chlebovou střídkou z jednoho krajíce.

Hovězí guláš mého dědy

400 g hovězího zadního masa, 400 g cibule, 6 velkých rajčat,400 ml vývaru (i z kostky),  lžička mleté sladké papriky,3 lžíce oleje, sůl, pepř
Maso pokrájíme na kostičky. Do hluboké mísy remosky s rozehřátým olejem dáme pokrájenou cibuli, kterou necháme za občasného promíchání zesklovatět. Vmícháme maso, a jakmile se ze všech stran osmahne, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, mírně osolíme, opepříme a za občasného podlévání vývarem dusíme maso doměkka. Než vyjmeme guláš z remosky, okořeníme jej paprikou. Papriku přidáme zcela nakonec, aby vařením nezhořkla. Podáváme s knedlíkem, vařeným bramborem nebo chlebem.

Recept na svíčkovou na smetaně

800 g svíčkové, 50 g slaniny, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), cibule, několik zrnek celého pepře a nového koření, 2 bobkové listy, 200 ml kysané smetany (popř. bílého jogurtu), lžička hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl
Odblaněné maso prošpikujeme na proužky pokrájenou slaninou a mírně osolíme. Na oleji v hluboké míse remosky zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme omytou, na kolečka pokrájenou zeleninu a krátce podusíme. K zelenině vložíme maso, které po všech stranách opečeme, potom přidáme koření, podlijeme trochu vodou a za občasného podlévání šťávou pečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme,uložíme na teplé místo a do šťávy přidáme trochu mouky, rozmíchané předem v malém množství vody, a krátce povaříme. Do prolisované omáčky vlijeme pak smetanu anebo dietnější jogurt,popřípadě dosolíme; nakonec vložíme maso a společně ještě prohřejeme.Maso podáváme zvlášť pokrájené na plátky, omáčku v omáčníku.
Přílohou jsou houskové knedlíky, brusinky a plátek citronu.

Smažené vepřové kotlety

4 vepřové kotlety, 2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej podle potřeby, sůl, pepř
Kotlety vykostíme, naklepeme, mírně osolíme, opepříme, poprášíme moukou, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a osmahneme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.Podáváme s kousky citronu, různě upravenými bramborami a podušenou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Smažené vepřové závitky z jablky

4 vepřové řízky (po 150 g), 4 plátky šunky (nebo šunkového salámu), 4 plátky tvrdého sýra, větší jablko, 2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej podle potřeby, sůl, pepř
Řízky naklepeme, mírně osolíme, opepříme a poklademe na ně plátek šunky, plátek sýra a oloupané, na plátky pokrájené jablko.Řízky v polovině přeložíme a okraje paličkou k sobě dobře sklepeme,popřípadě zachytíme párátkem. Poprášíme je po obou stranách moukou, smočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme ve strouhance a v rozehřátém oleji je v nízké míse remosky osmažíme dozlatova.Podáváme s bramborovou kaší. Vhodný je zeleninový salát nebo kompot.

Grilované řízky se šunkou, sýrem a kečupem

4 vepřové řízky (po 150 g), 4 plátky šunky (nebo šunkového salámu), 4 vrchovaté lžíce tvrdého strouhaného sýra,4 lžíce kečupu, 2-3 stroužky česneku, 2-3 lžíce oleje, sůl, pepř
Příprava i úprava řízků bude obdobná jako v předešlém receptu, jen s tím rozdílem, že na opečené řízky poklademe plátek šunky, posypeme sýrem, pokapeme kečupem a opět necháme sýr zrůžovět.

Grilované řízky se sýrem

4 vepřové řízky (po 150 g), 4 vrchovaté lžíce tvrdého strouhaného sýra, 2-3 stroužky česneku, trochu sladké mleté papriky,2-3 lžíce oleje, sůl, pepř
Vepřové řízky jemně naklepeme, potřeme prolisovaným česnekem smíchaným se solí a olejem, nepatrně opepříme a vložíme do nízké mísy remosky. Po obou stranách je za občasného potírání olejem grilujeme. Nakonec je posypeme sýrem, trochu paprikou a sýr necháme zrůžovět. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Grilovaný vepřový bůček

600 g libového vepřového bůčku (nejlépe špička), 2 stroužky česneku,  lžička grilovacího koření, 2-3 lžíce oleje, pepř,sůl (pouze v případě, že grilovací koření není slané)
Bůček nakrájíme na tenké plátky, jemně je naklepeme, potřeme prolisovaným česnekem smíchaným s grilovacím kořením a olejem,nepatrně opepříme a poklademe do nízké mísy remosky. Maso grilujeme po obou stranách za občasného potírání zbytkem oleje.Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky, popřípadě s chlebem a čerstvým zeleninovým salátem.

Ražniči z vepřového masa

600 g vepřového masa z kýty, 2 cibule, 100 g anglické slaniny,8 hlaviček žampionů, 4 menší rajčata,  větší paprika, 1-2 lžičky grilovacího koření, trochu oleje na grilování, sůl (pouze v případě že grilovací koření není slané)
Maso nakrájíme na kostky, posypeme grilovacím kořením, očištěné papriky a slaninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli a rajča-ta na kolečka. Střídavě pak jednotlivé suroviny, včetně očištěných hlaviček hub, napichujeme na jehly, které vložíme do nízké mísy remosky, přikryjeme předem rozehřátým víkem a necháme grilovat. Během grilování potíráme ražniči olejem smíchaným s grilovacím kořením. Podáváme s chlebem, hořčicí, kečupem a nakládanou zeleninou.

Vepřové plátky z houbami v alobalu

600 g vepřových plátků (po 150 g), 200 g čerstvých lesních hub(nebo žampionů), cibule, 2 stroužky česneku, 0,5 lžičky mletého kmínu, hrst petrželky, 2 lžíce oleje, olej na potření alobalu, sůl, pepř
Do rozpáleného oleje v nízké míse remosky dáme drobně pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem a petrželovou natí a krátce zpěníme. Pak vmícháme na plátky nakrájené houby, kmín, sůl a podusíme je doměkka. Plátky masa po krajích nařízneme, aby se nekroutily, jemně naklepeme, mírně osolíme a opepříme. Jednotlivé díly alobalu potřeme olejem, poklademe na ně plátky masa, kopeček podušených hub a alobal dobře uzavřeme, aby nevytekla šťáva. Balíčky vložíme do předem omyté nízké mísy remosky a pečeme asi 30 minut doměkka. Můžeme podávat s opečenými nebo vařenými bramborami.

Valašské kousky

4 vepřové plátky (po 150 g), 200 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), 200 ml kysané smetany, 300 g hladké mouky,hrst kopru, několik kapek octa, lžíce másla na podušení hub,2 lžíce oleje, sůl

Naklepané a osolené vepřové plátky vložíme do rozehřátého oleje a v nízké míse remosky je opečeme po obou stranách. Plátky pak vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do zbylého tuku přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme trochou vody a chvíli povaříme. Maso vrátíme do remosky, vmícháme smetanu,na másle předem podušené houby a omytý, pokrájený kopr, ochutíme octem, povaříme do bodu varu a pak ihned podáváme. Vhodnou přílohou je houskový knedlík, vařené brambory nebo rýže.
Obměna: Místo vepřových plátků můžeme pokrm připravit z kuřecího nebo krůtího masa.

Kohout na víně po francouzku

mladý kohout,láhev červeného burgundského vína,4 cibule,10 dkg žampionů,stroužek česneku,tymián, bobkový list,12,5 dkg uzené slaniny (anglické),polévková lžíce mouky,3 polévkové lžíce oleje,2,5 dkg másla,koňak,sůl a pepř
V hrnci rozehřejte olej a máslo. Oloupejte cibule a slaninu nakrájejte na kostičky V hrnci orestujte nakrájenou cibuli a slaninu. Kohouta naporcujte a v hrnci ho opečte dozlatova. Osolte a opepřete. Když je kohout opečený, oflambujte ho koňakem a zaprašte moukou. Obracejte ho dřevěnou lžící. Zalijte vínem, přidejte česnek, houby a koření. Přiklopte a 20 minut poduste. Omáčku podle chuti dokořeňte a podávejte s bramborami vařenými v páře.

Lotrinský slaný koláč

křehké těsto,10 dkg anglické slaniny,10 dkg šunky,2,5 dkg másla,4 vejce,0,5 skleničky mléka,0,5 skleničky šlehačky/smetany,2 polévkové lžíce mouky,sůl, pepř,muškátový oříšek

Do křehkého těsta zapracujte 1 vejce, pak jím vyplňte hlubší dortovou formu. Na pánvi osmažte na másle slaninu a šunku nakrájenou na kostičky. V míse ušlehejte vejce s mlékem, šlehačkou a moukou. Osolte, opepřete a přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Nechte okapat slaninu a šunku, nasypte ji na těsto, zalijte vejci a v horké troubě pečte asi půl hodiny. Tento recept můžete obměnit tak, že společně se slaninou a šunkou nasypete na těsto i kousky sýru gruyére nebo beaufort. To je otázka chuti. Koláč se jí teplý, vlažný nebo studený, doplněný hlávkovým salátem.

Čokoládová pěna

30 dkg čokolády,6 vajec,20 dkg moučkového cukru, pomeranč, sůl
Oddělte žloutky od bílků. K žloutkům přidejte cukr a míchejte, dokud pěna nezbělá. Do hrnce dejte kousky čokolády a zalijte je vodou. Pomalu zahřívejte tak dlouho, dokud čokoláda nezměkne. Opatrně slijte vodu, aby vám zůstala samotná čokoláda, kterou rychle přidejte do žloutkové pěny. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh. Ten pomalu vmíchejte do čokolády a do vzniklé směsi přidejte nasekanou pomerančovou kůru a plátky pomeranče. Dejte vychladnout. Podávejte velmi studené.

Čočka s klobásou

4 lžíce olivového oleje,450 g klobásy šikmo nakrájené na kolečka, nakrájená cibule,2 karotky nakrájené na špalíčky,2 řapíky celeru nakrájené na špalíky,prolisovaná palička česneku,3,5 hrnku čočky,2 hrnky slepičího vývaru (může být i z kostky),bobkový list,lžička sušeného rozmarýnu,sůl,pepř

Na dvou lžících rozehřátého oleje opečeme klobásy dozlatova a vyjmeme je z rendlíku. Přidáme cibuli, karotku, celer a česnek a opékáme 5 minut za stálého míchání. Pak přidáme propláchnutou čočku, vývar, necelé 4 hrnky vody, bobkový list, rozmarýn, zbylý olej a sůl. Přivedeme do varu, zmírníme a pomalu dusíme, až je čočka měkká. Pak přidáme opečené klobásy, vše prohřejeme a podle chuti dosolíme, opepříme a podáváme.