12. dubna 2013

Bílé fazole v rajčatové omáčce

100 g uvařených bílých fazolí, brambory, 8 rajčat, 3 lžíce celozrnné pšeničné mouky, mořská sůl, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje
 Rajčata rozmixujeme a přecedíme. Ohřejeme. Ve 2 dcl šťávy rozmícháme celozrnnou mouku a vmícháme do teplé šťávy, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, olej a uvařené bílé fazole. Podáváme s brambory nebo celozrnným knedlíkem. 

Rýžovo - fazolková směs

200 g rýže parboiled,100 g bílých fazolí, 100 g červených fazolí, cibule, stroužek česneku, lžička majoránky,olej, sůl

Fazole namočíme přes noc společně do studené vody. Další den vodu slijeme, fazole propláchneme a zalijeme vodou čerstvou. Bez soli je uvaříme doměkka. Zatímco se fazole vaří, uvaříme rýži ve dvojnásobném množství osolené vody. V hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme velice jemně pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme uvařenou rýži a měkké luštěniny. Dobře promícháme a dochutíme majoránkou a solí. Vypneme plamen a vše necháme ještě chvilku „ustát".

Čočkovo-špenátový guláš

2 cibule nasekané na kousky,510 ml vody,2 lžíce oleje,2 lžičky koření beri beri,2 lžičky koriandru, 2 lžičky zázvoru, lžička kmínu, 2 lžička rajského pyré,4 stroužky česneku,175 g předvařené čočky,250 g nasekaného špenátu
Nasekanou cibuli dejte do vody a přiveďte k varu, vařte 35 minut. Pak přidejte olej a vařte ještě 10 minut. Přidejte koření, rajské pyré a česnek, můžete přidat trochu studené vody a vařte 30 minut. Přidejte uvařenou čočku a na mírném ohni povařte dalších 20-30 minut. 5 minut před dovařením přidejte špenát a přidejte koření beri beri.

Fazole s bramborami

400 g fazolí, 500 g brambor, cibule, tuk nebo olej, mletá paprika, celý pepř ,nové koření, bobkový list, hladká mouka, petrželová nať

Fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den v této vodě doměkka uvaříme. Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky. Nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na rozpáleném tuku, přidáme brambory a osmažíme. Potom přidáme mletou papriku, fazole, pepř, nové koření, bobkový list a nasucho opraženou mouku. Všechno podlijeme vývarem z fazolí a dusíme do měkka. Nakonec osolíme a můžeme ochutit nasekanou petrželovou natí.

Tradiční hrachová kaše

300 g hrachu, 80 g másla, 150 ml mléka, 30 g cibule, pepř, sůl, 20 g mouky
Hrách propláchneme a namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc). Vodu slijeme, nalijeme čistou a pod pokličkou uvaříme do měkka. Trochu osolíme těsně před koncem vaření. Uvařený hrách prolisujeme do mlékem zředěné máslové jíšky ze dvaceti gramů másla a mouky, osolíme, opepříme a podusíme. Hrachovou kaši omastíme rozpuštěným máslem a osmaženou cibulkou.

Fazole na houbách

250 g fazolí, 125 g hub, cibule, lžička chilli, 2 lžíce másla, sůl 
Na másle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Fazole trochu podrtíme v hmoždíři a opražíme s cibulkou. Pak přidáme nakrájené houby, chilli nebo pálivou papriku a sůl, podlejeme a pod pokličkou dusíme doměkka.

Fazole se žampiony

300 g bílých fazolí, 200 g žampionů, cibule, 250 ml zakysané smetany, hladká mouka, sůl, máslo 
Fazole uvaříme v osolené vodě doměkka. Zpěníme na másle cibulku, přidáme pokrájené žampiony, měkké fazolky a podusíme. Zalijeme trochou vody, ve které jsme vařili fazole. Zahustíme předem připravenou jíškou. Dochutíme smetanou zakysanou, přisolíme. Příloha jsou brambory.

Cizrnové pyré

plechovka předvařené cizrny,2 stroužky česneku,2 lžíce olivového oleje, lžíce citronové šťávy,vývar,sůl

Do větší mísy nasypeme scezenou a důkladně propláchnutou cizrnu. Přidejte trochu vývaru, pokrájené stroužky česneku, 1-2 lžíce oleje, lžíci citrónové šťávy a trochu soli.Nejlépe pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme dohladka.V lednici necháme chvíli rozležet.

Fazolové lusky na smetaně s koprem

500 g fazolek, 1/8 l smetany, lžíce hladké mouky, lžíce másla, 3 lžíce nadrobno nakrájeného kopru, sůl 
Nakrájené fazolky podlité vodou dusíme doměkka. Potom je zahustíme kyselou smetanou rozkvedlanou s moukou, osolíme, povaříme, do hotových přidáme kopr a zjemníme máslem.

Kuskus s červenou čočkou a zeleninou

200 g celozrnného kuskusu, 200 g červené čočky, 2 rajčata, zelená paprika, malá cibule, 2 stroužky česneku, sůl, bazalka, olivový olej
Kuskus nasypeme do misky, přidáme trochu soli a zalijeme ho vroucí vodou, aby nabobtnal.Červenou čočku uvaříme doměkka a osolíme ji. Na olivovém oleji osmahneme na malé kostičky nakrájenou cibuli, přidáme jemně nasekaný česnek, na tenké nudličky nakrájenou zelenou papriku a na kousky nakrájená rajčata. Osolíme, přidáme bazalku a zlehka vmícháme měkký kuskus a červenou čočku. Můžeme podávat.

Červená čočka s rajčaty

250 g červené čočky, 3 větší rajčata, olivový olej, stroužek česneku, sůl, zelená petrželka 
Červenou čočku uvaříme doměkka. Na olivovém oleji osmahneme na kousky nakrájená rajčata s jemně pokrájeným česnekem. Přidáme uvařenou čočku, osolíme dle chuti a vmícháme jemně posekanou zelenou petrželku.

Směs z červené čočky a rajčat

250 g červené čočky, dle potřeby: máslo, stroužek česneku, 4 středně velká rajčata, špetka kurkumy, 0,5 lžičky mleté sladké papriky, dle chuti majoránka, Solčanka
Červenou čočku uvaříme podle návodu doměkka. Na másle osmahneme najemno nasekaný česnek a přidáme na kousky nakrájená oloupaná rajčata. Ochutíme mletou sladkou paprikou, majoránkou, kurkumou a Solčankou. Nakonec vmícháme uvařenou červenou čočku.

Červená čočka s kari a zeleninou

250 g červené čočky, olej, menší mrkev, 0,5 malé cukety, dle potřeby několik růžiček brokolice, 0,5 lžičky kari koření, dle chuti zelená petrželka a sůl
Červenou čočku uvaříme bez soli doměkka. Na oleji osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev a cuketu a přidáme drobně pokrájenou brokolici. Podlijeme několika lžícemi vody, osolíme, přidáme kari koření a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme uvařenou červenou čočku a jemně posekanou zelenou petrželku.

Hrachová kaše se strouhaným tofu

250 g suchého hrachu,zeleninový vývar podle potřeby,lžička olivového oleje,malá cibule,Solčanka, majoránka,100 g bylinkového tofu
Hrách namočíme přes noc do studené vody, další den vodu slijeme a zalijeme ho vodou čerstvou. Uvaříme ho doměkka, rozmixujeme s trochou zeleninového vývaru a vmícháme lžičku olivového oleje. Přidáme majoránku a Solčanku. Kaši rozdělíme na talíře a posypeme nahrubo nastrouhaným tofu.

Červené fazole zapečené s jogurtem

250 g suchých červených fazolí, menší cibule,0,5 lžičky mleté sladké papriky, 150 g bílého jogurtu, špetka česnekového prášku, Solčanka,zelená petrželka
Předem namočené fazole uvaříme bez soli doměkka.V misce smícháme bílý jogurt s jemně pokrájenou cibulí, sladkou paprikou, česnekovým práškem a Solčankou. Uvařené fazole dáme do zapékací misky a zalijeme jogurtovou směsí. Krátce zapečeme v troubě při teplotě 220 °C. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Zapečená cizrna se zeleninou a rýží

200 g suché cizrny, 150 g rýže parboiled, 300 g brokolice, 0,5 malého celeru,2 mrkve, 500 ml mléka,100 g másla,3 lžíce celozrnné pšeničné mouky,Solčanka

Přes noc namočenou cizrnu uvaříme bez soli doměkka. Rýži uvaříme ve dvojnásobném množství osolené vody. Mrkev a celer nastrouháme nahrubo, brokolici pokrájíme na malé růžičky. Uvařenou cizrnu s rýží smícháme dohromady i s připravenou zeleninou a vše dáme do zapékací misky. Ochutíme Solčankou a dobře promícháme. Vše zalijeme omáčkou připravenou tak, že na másle krátce osmahneme celozrnnou mouku a zalijeme ji horkým mlékem. Dobře ji prošleháme a dochutíme Solčankou. Pokrm dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 20 minut.

Rýžová směs s hrachem

200 g rýže parboiled, 100 g suchého hrachu, olej,menší cibule, sůl
Předem namočený hrách dáme vařit do nové vody. Zvlášť dáme vařit rýži do dvojnásobného množství osolené vody. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme uvařenou rýži s hrachem a podle chuti dosolíme. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Čočka se švestkami

300 g čočky, 100 g sušených švestek, 100 g sádla nebo másla, sůl 
Čočku s opranými švestkami namočíme do studené vody a druhý den společně uvaříme do měkka. Čím více švestek dáme, tím je čočka chutnější. Uvařenou čočku se švestkami přisolíme a dobře omastíme.

Čočka na rajčatech

200 g čočky, cibule, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, konzerva krájených rajčat, sůl, pepř, sušená bazalka

Čočku necháme nabobtnat ve vodě, cca 3 hodiny. V kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekaný česnek a osmahneme. Přilijeme rajčata z konzervy i s nálevem. Osolíme a opepříme dle chuti. Potom přidáme namočenou čočku + 100 ml vody a pomalu dusíme.Dle potřeby ještě podléváme vodou. Hotové dochutíme sušenou bazalkou. Můžeme podávat s grilovanou bílou klobásou nebo libereckým párkem.

Hrách s kysaným zelím

1 000 g hrachu, 200 g škvařeného sádla, 20 g soli, 500 g kysaného zelí bez nálevu, voda dle potřeby 
Propláchlý hrách zalijeme vodou a necháme přes noc bobtnat v ledničce. Hrách vaříme zvolna doměkka. Uvařený, scezený hrách mírně osolíme, promastíme polovinou sádla. Při podávání omastíme druhou polovinou sádla a promícháme s kysaným zelím.

Baskické fazolky

2 balení mražených fazolových lusků, větší cibule, konzerva rajčatového protlaku, 2 krajíce drceného chleba, oregano, 100 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, olej, sůl, pepř

Na (olivovém) oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na proužky pokrájenou slaninu (slanina není nutná) a přidáme mražené zelené fazolkové lusky. Zalijeme trochou horké vody, osolíme a necháme dusit. Fazolky nesmí dušením úplně ztratit barvu. Chvíli před změknutím přidáme protlak (nemusíme šetřit), česnek a koření. Ideální hustoty pokrmu dosáhneme přidáním chlebové strouhanky. Ta jídlu dodá navinulost a pikantnost.

Sojová kaše se špenátem

30 dkg vařených bobů, 30 dkg dušeného špenátu, sůl, trocha pepře 
Uvařené boby prolisuji sítem, přidám ke špenátu, osolím, opepřím a prohřeji. Vhodné ke karbenátkům, k sekané, k vařenému hovězímu atd.

Jáhly zapečené s červenou čočkou a zeleninou

200 g jáhel, 150 g červené čočky, menší cibule, olej, 200 g květáku, malá červená paprika, Solčanka,sušená bazalka, mletý kmín

Jáhly a červenou čočku uvaříme v osolené vodě zvlášť, nejlépe podle návodů na obalech.Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na malé růžičky rozdělený květák a na nudličky nakrájenou papriku. Malinko podlijeme a dusíme do poloměkka. Ochutíme bazalkou, mletým kmínem a Solčankou. Zapékací misku vymažeme olejem a rozložíme do ní směs jáhel a čočky. Na to rozložíme podušenou zeleninu a zapečeme v troubě vyhřáté na 200 °C. Pečení trvá asi 0,5 hodiny.

11. dubna 2013

Rizoto ze sójového masa se zeleninou

balení sojových kostek, cibule, balení mražené zeleninové směsi, 300 g rýže, sůl, olej
na ozdobu : 200 g eidamu, dresink, koření

Sójové maso si uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme a ještě teplé pokrájíme na menší kousky. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Rýži propláchneme.V titanovám hrnci rozehřejeme si trochu oleje. Necháme zesklovatět cibuli a přidáme propláchnutou rýži. Tu také necháme zesklovatět. Dodáme maso a zeleninu, ochutíme a podlijeme asi 1 cm nad rýži.Rizoto ze sójového masa přikryjeme skleněnou poklicí a necháme 4 minuty vařit. Vypneme a necháme na plátu asi 15 - 20 minut dojít.Rizoto ze sójového masa podáváme sypané strouhaným sýrem a například s francouzským dresinkem.

Pařížská čočka

400 g čočky, cibule, 100 g másla, 20 g hladké mouky, sůl, pepř, 1 dl červené víno,150 g šunky nebo uzeniny

Čočku přebereme, propláchneme a namočíme asi na 2 hodiny do vody. Na 1/3 másla zpěníme jemně krájenou cibuli, přidáme namočenou čočku a vaříme téměř do měkka. Na zbylém másle si připravíme z mouky zásmažku, kterou přidáme k čočce, osolíme a za stálého míchání čočku dovaříme. Nakonec ji dochutíme červeným vínem, kořením, přimícháme jemně krájenou šunku nebo uzeninu a necháme chvilku prohřát.

Čočka na kyselo s cibulí

400 g čočky, 100 g cibule, 100 g sádla, 10 g hladké mouky, ocet, sůl 
Přebranou, propláchnutou čočku namočíme na 2 hodiny do vody. Pak ji v této vodě uvaříme až je téměř měkká. Drobně krájenou cibuli usmažíme na sádle, zaprášíme hladkou moukou, mírně osmahneme, přidáme k čočce, osolíme a za stálého míchání dovaříme do měkka. Nakonec dochutíme octem. Podáváme s uzeninou nebo sázeným vejcem.

Fazole po Bosniacky

300 g červených fazolí, 2 cibule, sůl, 150 g anglické slaniny, balení Vitany - plněné papriky, 2 mrkve, 3 brambory

Červené fazole necháme aspoň 3 hodiny namočené. Poté slijeme vodu, propláchneme. Fazole vložíme do papiňáku, zalijeme dostatečným množstvím vody (cca 2, 5l), ochutíme solí a nasypeme celý pytlík Vitana šikovné recepty plněné papriky. Fazole vaříme v papiňáku asi 40 minut.Mezitím nakrájíme slaninu na větší kousky, nadrobno nakrájíme cibulku. Obě suroviny dáme osmahnout na pánev. Oloupeme brambory a překrojíme na čtvrtky, mrkev oloupeme a překrojíme na 2 - 3 ks.K fazolím do papiňáku přidáme cibulku se slaninou, brambory a mrkev a necháme ještě asi ještě 10 minut v papiňáku vařit.

Koule z fazolí v rajské omáčce

4 šálky vařených fazolí, cibule, vejce, lžička cukru,  sůl, oregano, pepř, strouhanka, olej a trocha hladké mouky, rajský protlak
Uvařené fazole rozmačkáme a smícháme s orestovanou cibulkou, solí a pepřem a jednou lžičkou oleje. Promícháme a přidáme vejce se strouhankou. Vypracujeme hmotu a tvarujeme z ní koule. Smažíme dozlatova, odkládáme do teplé trouby. V kastrolu si z protlaku, cukru, oregana, soli a trochy hladké mouky uvaříme omáčku. Na talíře rozdělíme koule a přelijeme omáčkou. Podáváme s rýží.

Mexické sójové chilli

balení sójových kostek, červená paprika, cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce rajského protlaku, rajče, 100 g sterilizovaných fazolí, olej, chilli, tymián 
Sóju připravíme dle návodu. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme sóju a tymián a osmažíme. Dále přidáme rajský protlak, česnek a papriku. Dochutíme, zalijeme trochou vody nebo vývaru, přidáme fazole a podusíme. Krátce před koncem přidáme nakrájené rajče. Podáváme s těstovinami.

Mungo klíčky

25 dkg mungo klíčků, 2 stroužky pokrájeného česneku, 2 lžíce oleje, lžíce sojové omáčky 
Česnek osmahneme na oleji, přidáme mungo klíčky a sojovou omáčnu. Pár minut orestujeme a hotovo. Podávame s pečivem.

Novoroční čočka

0,5 kg čočky, 50 g másla, 2 lžíce polohrubé mouky, kostka zeleninového bujonu, špetka pepře, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru

Čočku hojně propláchneme studenou vodou. Nasypeme do tlakového hrnce, zalijeme vodou tak, aby jí bylo tak na dva prsty nad hladinu čočky a když začne papiňák syčet, nastavíme budík na 10 – 15 minut. Mezitím v kastrole rozpustíme máslo a z mouky připravíme světlou jíšku. Když se čočka uvaří, přesypem ji do kastrolu s jíškou, pokud se všechna voda vyvařila, trochu jí doplníme a přidáme kostku vývaru. Kvůli mouce povaříme dalších deset minut. Pak přidáme asi 3 polévkové lžíce krupicového cukru a 2 lžíce octa a teprve pak dosolíme a opepříme. Chuť doladíme na sladkokyselou. Čočku předem zásadně nesolíme, nezměkla by. 

Bylinkové tofu v olivové marinádě

bylinková sůl, lžička olivového oleje, 250 g bylinkového tofu
marináda :3 lžíce smetanového jogurtu, 2 lžíce sojové omáčky japonské. 8 oliv se sýrovou pastou

Na recept použijeme bylinkové tofu, které rozkrájíme na plátky a jen mírně posypeme bylinkovou solí.Připravíme si marinádu. Olivy nastrouháme na jemném struhadle, promícháme se sójovou omáčkou a jogurtem.Plátky tofu potřeme marinádou, uložíme na talíř a zbytkem olivové marinády zalijeme. Necháme stát 30 minut.Bylinkové tofu i s marinádou zprudka osmahneme na lžičce olivového oleje - z obou stran. Stačí 2 - 3 minuty. Bylinkové tofu v olivové marinádě podáváme teplé i studené jako chuťovku. Chutná dobře samotné, ale i s bramborovou kaší jako hlavní chod. Na talíři můžeme tofu dozdobit čerstvou nebo sterilovanou zeleninou, případně olivami.

Fazole se saturejkou

300 g suchých fazolí, 2 lžíce sádla, cibule, 2 stroužky česneku, mouka, sůl, bobkový list, lžíce papriky, lžíce saturejky, špetka cukru, lžíce octa
Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Ze sádla, mouky a cibule připravíme jíšku. Měkké fazole zahustíme jíškou rozkvedlanou ve vodě, přidáme česnek, sůl, bobkový list, sladkou i pálivou papriku, saturejku, cukr a ocet. Povaříme ještě 20 minut a podáváme s klobásou.

Sójové řízky v sýrovo-vaječném těstíčku

4 vejce, 100-150 g eidamu, 100 g sojových plátků, zelenininový bujón, sůl, pepř barevný, koření na grilovaný sýr, trocha olivového oleje

Sójové plátky uvaříme podle návodu na obalu - vhodíme je do horké vody s kostkou zeleninového bujónu a vaříme do změknutí asi 15 - 20 minut. Sójové plátky scedíme, necháme okapat a mírně z nich vymačkáme šťávu.Během vaření sóji si připravíme směs na obalování. Celá vejce vyšleháme s nahrubo nastrouhaným eidamem, jen trošku osolíme a přidáme čerstvě nadrcený barevný pepř.Každý sójový plátek posypeme kořením na grilovaný sýr a z obou stran obalíme v těstíčku. Obalujeme po jednom plátku, který hned vhodíme do rozpáleného oleje. Necháme zatáhnout a obrátíme. Chce to získat při smažení trochu fígl, aby se nám vejce netrhalo a sýr příliš neroztápěl. Osmažíme z obou stran dozlatova a takto postupujeme se všemi čtyřmi plátky. Sójové řízky podáváme jako hlavní chod s bramborovou kaší nebo klasicky vařenými brambory. 

Čočka s anglickou slaninou a mrkví

250 g čočky předvařené, mrkev,10 dkg anglické slaniny, cibule, 2 lžíce kečupu, špetku pepře, špetku soli, dle potřeby: olej 
Čočku dáme vařit do kastrolku. Na pánvi rozpustíme trochu oleje a osmahneme na kostičky nakrájenou angl. slaninu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a mrkev, podlejeme trochou vody, osolíme, opepříme a přidáme kečup. Dusíme, dokud není mrkev měkká. Voda nesmí vyvřít. Pak směs smícháme s uvařenou čočkou. Podáváme s chlebem, opraženou klobásou a vajíčkem.

Přírodní sójové řízky

100 g sojových plátků, trocha hladké mouky, tuk
marináda : 600 ml vody, 4 stroužky česneku, cibule, masox, lžíce oleje, 0,5 lžičky soli, pepř 
Vodu přivedeme k varu, přidáme ostatní suroviny, krátce povaříme a vložíme sójové maso.Sójové plátky povaříme asi 15 minut, odstavíme a necháme 30 minut bobtnat, pak maso scedíme a necháme okapat. Okapané plátky sóji opepříme, obalíme v hladké mouce a na rozehřátém tuku zvolna pečeme, po obou stranách, dozlatova.

Sójový segedín

balení sójových kostek, zakysané zelí, cibule, červená paprika, podle chuti sůl, kmín, jíška 
Osmažíme cibuli. Na ni dáme předem připravené sójové kostky (připravíme dle návodu na sáčku), posypeme paprikou, solí a kmínem. Zalijeme vodou a přidáme zakysané zelí, pak podusíme. Nakonec zahustíme jížkou a podáváme s houskovým knedlíkem.

Hrachová kaše s petrželkou

2 šálky loupaného hrachu, sůl, 0,5 šálku mléka, 2 stroužky česneku, 1/4 lžičky majoránky, lžička petrželky, lžíce másla
Opraný, předem namočený hrách uvaříme, metlou rozšleháme nebo prolisujeme, případně mixujeme s ostatními přísadami. Až je hotovo podáváme na talíř a jako ozdobu dáme navrch petrželku.

Sójový řízek

balení sójových řízků (Bona Vita), vajíčko, strouhanka, mouka 
Sójové řízky necháme projít varem ve vodě s bujónem. Pak vymačkáme přebytečnou vodu a obalíme v trojobalu mouka, vajíčko, strouhanka. Pak osmažíme. Podáváme s bramborovým salátem, brambory nebo bramborovou kaší.

Kroupy s hrachem

150 g krup, 300 g hrachu, lžíce tuku, 300 g uzené slaniny, majoránka 
Přes noc namočený krách uvaříme s troškou majoránky. Zvlášť uvaříme kroupy s tukem. Uvařený hrách a kroupy promícháme, osolíme a polijeme na kostky pokrájenou a rozškvařenou slaninou. 

Kuskus s fazolemi a lučinou

250 g kuskusu, 2 konzervy fazolí v rajčatové omáčce, 100 g oliv, 100 g lučiny, dle potřeby grilovací koření, oregano, sůl a polévkové koření 
Kuskus připravíme dle návodu. Na hluboké pánvi ohřejeme fazole v rajčatové omáčce (nezapomínáme míchat), přidáme připravený kuskus, olivy nakrájené na půlky a pokrájenou lučinu, kterou necháme rozpustit. Podle chuti okořeníme. Můžeme podávat jako přílohu nebo jako svačinu nebo zdravou večeři.

Čočkové karbanátky se slaninou

špetka prášku do pečiva, 2 vejce, 200 g anglické slaniny, 500 g čočky, 20 g másla, cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, strouhanka, voda

Čočku zalijeme vodou a necháme 1 hodinu bobtnat. Pak přidáme pepř, prášek do pečiva a vaříme. Když se začne vařit voda, slijeme ji a necháme okapat.Na másle osmažíme nasekanou cibuli a anglickou slaninu. Okapanou a vychladlou čočku dáme do mísy a přidáme cibulku, česnek, vejce a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Z hmoty tvarujeme karbanátky a smažíme je po obou stranách. Čočkové karbanátky necháme na ubrousku okapat od oleje.Čočkové karbanátky se slaninou podáváme teplé. 

Sójový tokáň

300 g plátky  sojového masa, 2 střední cibule, 0,5 paličky česneku, majoránka, 0,5 lžičky pepře, trocha rajského protlaku, zakysaná smetana, sůl, zeleninový vývar 

Připravíme si sójové maso. Sójové maso vhodíme do vroucí vody (osolíme, přidáme nějaké koření dle chuti - není potřeba) vaříme dokud maso nezměkne (cca 0,5 hodiny ) scedíme a přebytečnou vodu z kousků vymačkáme. Nakrájíme cibuli na menší kousky, česnek na stejně velké kousky a obojí osmažíme do zlatova, ke konci smažení přidáme majoránku a maso - to můžete, ale nemusíte taky trochu osmahnout, ale pravděpodobně se vám přichytí (což vůbec nevadí) zalijeme to vodou (tak aby maso, mírně plavalo - chceme co nejméně tekutiny). Přidáme protlak, nebo kečup, znovu majoránku a asi 0,5 čajové lžičky pepře (má to být pálivý) a vaříme, během toho přisolíme (s tím solením trochu počkáme co si maso vezme z kečupu...) hotová konzistence je hodně masa, málo šťávy. Nakonec ještě přidáme trochu majoránky a utřený česnek.Nakonec se pokrm zjemní kysanou smetanou. Při nevýrazné chuti přidejte zeleninový vývar v kostce.

Kuskus s rajčatovým pyré

200 g celozrnného kuskusu, 1,5 hrnku horké vody, 300 g rajčatového pyré, plátek másla, 2 jarní cibulky, 3 lžičky olivového oleje, 3/4 kostky zelenin. bujónu, 100 g eidam, tymián

V hrnečku přivedeme do varu vodu se zeleninovým bujónem, necháme rozpustit. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na drobná kolečka. Eidam nastrouháme.Celozrnný kuskus vsypeme do větší misky, zalijeme horkou vodou, přikryjeme poklicí a necháme nabobtnat (asi 10 minut).Mezitím si na olivovém oleji osmahneme cibuli, zalijeme rajčatovým pyré, přidáme podle chuti sušený tymián a prohříváme za stálého míchání. Nakonec vmícháme strouhaný eidam a odstavíme.Do kuskusu vmícháme plátek rozpuštěného másla, ještě teplé rajčatové pyré a promícháme. Podle chuti přidáme ještě jiné koření a máme hotovo. Kuskus s rajčatovým pyré podáváme zatepla i zastudena jako hlavní chod. Ozdobit můžeme natí cibulky nebo jiným kouskem zeleniny.

Fazole se slaninou a cibulí

500 g bílých fazolí, 3 cibule, 100 g slaniny, dle chuti sůl, mletý pepř 

Dáme vařit 2 litry vody a do vřící vody nasypeme přebrané a propláchnuté bílé fazole. Stáhneme z plotýnky, přiklopíme poklicí a necháme 20 – 30 minut odstát. Dáme je na rozpálenou plotýnku a uvaříme doměkka. Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a ta ještě na proužky. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme ji na ohni a přidáme k ní pokrájenou cibuli. Osmahneme, až začne zlátnout. Zůstalo-li ve vařených fazolích mnoho vody, scedíme je, přidáme slaninu a cibuli, vše dobře promícháme a ještě trochu prohřejeme. Můžeme jíst samotné nebo s bílým chlebem.

Fazolky na smetaně s vejcem

2 porce zelené fazolky, zakysaná smetana, podle chuti mouka, sůl, pepř, vejce 
Zmražené zelené fazolky povaříme v osolené vodě. Po změknutí zahustíme vodu moukou a přidáme zakysanou smetanu. Opepříme. Podáváme s bramborem a vejcem uvařeným natvrdo.

Sójové maso v mrkvi

50 g sojových kostek, sůl, pepř, zelenininový bujón, 200 g mrkve, citronová šťáva,150 g brambor vařených ve slupce 
Sójové kostky uvaříme 15 minut ve vodě, ve které rozpustíme 1 zeleninový bujón, poté přebytečnou vodu mírně vymačkáme. Mrkev nastrouháme na hrubším struhadle a dusíme cca 10 - 15 minut. Přidáme sůl (opatrně), trošku pepře a ke konci dušení mrkev zakapeme šťávou z 1/3 citronu. Podáváme se 150 g brambor uvařených ve slupce.

Červená čočka s rýží a houbami

200 g červené čočky, 200 g rýže, 50 g sušených hub, 100 g anglické slaniny, cibule, mrkev, 150 g kadeřávku, 1 l vývaru, 1,5 dcl bílého jogurtu, stroužek česneku, lžička oleje, dle chuti mletý pepř, kmín, sůl a nať petrželky

Čočku a rýži přebereme a propláchneme. Sušené houby namočíme na půl hodiny do studené vody. Kostičky anglické slaniny rozpečeme na troše oleje, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Pak přidáme překrájené houby, podusíme několik minut, přisypeme rýži, směs promícháme, okořeníme a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme 15 minut. Pak přidáme čočku a na kostičky a nudličky nakrájenou mrkev a necháme ještě 10 minut vařit. Přisypeme omytý nakrájený kadeřávek a podusíme dalších 5 minut, až se vývar vsákne. Podáváme ozdobené petrželkou a polité omáčkou ušlehanou z jogurtu, soli, pepře, rozsekané petrželky a prolisovaného česneku.

Fazolové lusky v omáčce

400 g konzerva zelených fazolek, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, dle chuti kečup, celý mletý pepř,  bobkový list a sůl, dle potřeby drůbeží vývar
Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na oleji, podlijeme vývarem, přidáme kečup, koření a zahustíme moukou. Vaříme 5 minut, až omáčka zhoustne, přidáme okapané fazolky a ještě vaříme 3 minuty.

Křupavé sójové nudličky

balení sojových nudliček, pórek, 2 hovězí bujóny, 3 lžíce másla
na obalení: lžička solamylu
těstíčko: špetka sladké papriky, lžička provensál. koření, špetka skořice, vejce, špetka anýzu, sůl

Do hrnce s vodou vhodíme 2 kostky hovězího bujónu. Sůl už přidávat nemusíme. Přivedeme k varu a opatrně vsypeme nudličky. Podle návodu vaříme 15 - 20 minut.Mezitím si připravíme těstíčko na obalení nudliček: rozšleháme vajíčko, přidáme, sůl, pepř, koření. Pórek omyjeme, rozkrojíme podélně napůl a pak na plátky.Uvařené nudličky scedíme, lžící vymačkáme v cedníku přebytečnou vodu. Do mísy vsypeme nudličky, zaprášíme troškou škrobu, opatrně zamícháme a přidáme těstíčko. Opět zamícháme.
V hlubší pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmažíme nudličky. Je lepší nakládat nudličky vidličkou, abychom přebytečné těstíčko mohli odkápnout do mísy. Ještě než nudličky zkřehnou, přisypeme pórek a společně dosmažíme dozlatova.

Cizrna s vejcem

400 g cizrny, 3 vajíčka, koření na čínu, malá cibule, lžíce oleje, špetka soli, červená paprika 
Cirznu na několik hodin namočíme a uvaříme do měkka. Na oleji krátce osmahneme, okořeníme a přidáme rozšlehaná osolená vajíčka. Podáváme s červenou paprikou a cibulí.

Pučálka po staročesku

300 g hrachových zrn, 100 až 150 g škvarkového sádla, sůl, pepř, česnek, případně mletý cukr se skořicí

Přebraný hrách na sítku dokonale propláchneme pod tekoucí vodou. Nasypeme jej do větší ploché nádoby a zalijeme vlažnou vodou. Nádobu uložíme na teplé místo a hrách necháme den až dva dny naklíčit. Přebytečnou vodu slijeme, aby hrách zůstal ponořený jen napůl. Třetí den obvykle vyraší klíčky. Potom naklíčený hrách scedíme, propláchneme vodou a na pomaštěné pánvi krátce opražíme. Pučálku ihned podáváme na talíři osolenou, opepřenou a maštěnou škvarkovým sádlem s prolisovaným česnekem. Pučálku můžeme připravit také v troubě. Abychom hrachová zrnka opekli ze všech stran, občas s pekáčem zatřeseme. Naklíčený hrách také můžeme zapéci v pekáči na oleji. Ochutíme ho rozetřeným česnekem, solí, pepřem a petrželovou natí. 
Pučálku upravujeme i na sladko: Posypeme ji cukrem a skořicí a opět podáváme horkou.

10. dubna 2013

Celozrnný kuskus s hráškem

konzerva hrášku, olivový olej, 0,5 kostky zeleninového bujónu, sůl, 200 g celozrnného kuskusu, oregano, koření na rýži, 1,5 hrnku vroucí vody, 100 g eidamu, plátek másla 

Celozrnný kuskus vsypeme do větší mísy. Vodu přivedeme k varu, vlijeme do hrnečku a rozdrobíme v ní zhruba půl kostky bujónu. Kuskus přelijeme vodou, přikryjeme a necháme 10 - 15 minut bobtnat.Ke kuskusu přidáme plátek másla, trochu olivového oleje a přiliijeme sterilovaný hrášek i s trochou nálevu. Okořeníme směsí koření na rýži, oreganem a podle chuti osolíme.Kuskus s hráškem podáváme přesypaný strouhaným sýrem. Můžeme podávat jako studený hlavní chod nebo prohřát v mikrovlnné troubě.

Čočka s rajčatovým pyré

dle chuti česnek, sůl,  mletý pepř,  petrželka  a bazalka , 200 g čočka, 200 g rajčata sterilovaná, 2 cibule, olej, 2 dl víno bílé, 100 g parmazán

Čočku namočíme do vody a pak téměř doměkka uvaříme. Cibuli nakrájíme a část na oleji osmahneme. Přidáme i část nakrájeného česneku, zalijeme vínem a necháme trošku zredukovat. Potom přidáme rajčata, osolíme, opepříme a necháme svařit až vznikne pyré. Zbytek cibulky osmahneme i s česnekem na oleji, přidáme čočku, osolíme a prohřejeme. Vmícháme pyré, petrželku, bazalku a podáváme sypané parmezánem.

Řízky ze sójových plátků

10 dkg sójových plátků, dle chuti solčanka a sůl, dle potřeby: mouka a strouhanka, vejce, olej 
Sójové plátky povaříme v osoleném a solčankou ochuceném nálevu půl hodiny. Vytlačíme vodu, obalíme je a osmažíme na oleji.

Čočka na kyselo s libečkem

250 g čočky, hladká mouka, sádlo, čestvý libeček, stroužek česneku, sůl, pepř, ocet 
Čočku namočíme a dáme na mírném ohni vařit, k poloměkké čočce dáme najemno nasekaný libeček, prolisovaný česnek, a necháme vařit. Mezitím si na připravíme jíšku, jíšku přidáme k čočce, povaříme a dochutíme octem, solí a pepřem podle chuti. 

Čočka na česneku a cibulce

400 g čočky,2 velké cibule,6 stroužků česneku,kostka masoxu, lžíce octa, kostka cukru, jíška na zahuštění, olej

Čočku zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne odstát. Potom ji ve stejné vodě uvaříme doměkka. Když je čočka měkká, přidáme bujónovou kostku, necháme ji rozpustit, provaříme a dochutíme solí, lžící octu a cukrem.V rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli - asi 10 minut dohněda. Přidáme česnek, který jsme rozdělili na stroužky, oloupali, přiložili plochou stranu nože, úderem pěsti rozdrtili a poté nakrájeli nadrobno.Česnek vhodíme k cibulce, necháme rozvonět a smícháme s uvařenou čočkou. Zahustíme jíškou a dochutíme. Podáváme s volským okem a osmaženou slaninkou.

Smažená cizrna s kukuřicí

200 g cizrny, konzerva kukuřice, vejce, špetka soli, špetka bílého pepře, lžíce oleje 
Cizrnu namočíme na 3-4 hodiny ve studené vodě, pak uvaříme do měkka. Na oleji cca 1 minutu smažíme, přidáme sůl a pepř a rozšlehané vejce. Podáváme s kukuřicí a čerstvou zeleninou.

Čočka na kyselo se šlehačkou

500 g čočka, divoké koření, 8 kuliček pepř celý, 3 bobkový list, 5 kuliček nové koření, šlehačka 33 %, sůl 
Čočku přebereme, namočíme do studené vody (nejlépe přes noc) stačí tak 2 hodiny. Poté ji ve stejné vodě uvaříme do měkka bez soli!! Zahustíme šlehačkou - nejlépe trochu starší kyselejší - přirozeně se to samo zahustí a nakonec osolíme. Papáme s jakoukoliv přílohou, dobrá je samotná nebo se smaženou cibulkou.

Zelený hrášek po francouzsku

0,5 hlávky ledového salátu, 450 g mraženého hrášku, 2 jarní cibulky, lžička cukru, 2 lžíce máslových vloček dle chuti sůl a bílý pepř

Salát očistíme, vypereme, osušíme a nakrájíme na proužky 2 cm široké. Polovinu dáme do středně velkého rendlíku nebo hlubší pánve. V horké vodě rozmrazíme hrášek a dáme jej do rendlíku na salát. Jarní cibulky očistíme, nasekáme a spolu s cukrem jimi posypeme hrášek. Pak ho ještě posypeme vločkami másla a překryjeme zbylým salátem. Směs dusíme pod pokličkou 5 minut, až je hrášek zcela měkký. Rendlíkem přitom občas potřeseme. Hrášek pak přisolíme, opepříme, upravíme se salátem na mísu a ihned podáváme.

Sója po indicku

balení mražené zeleniny, koření Gram Masala, 2 lžičky solamylu, olej, balení sojových kostek, sůl, kuskus, kečup

Uvařenou sóju s masoxem a solí smícháme v misce se lžící oleje, kořením garam Masala a solamylem. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Na rozpáleném tuku osmahneme cibulku, přidáme mraženou zeleninu s kukuřicí a podlijeme vodou. Až zelenina změkne, přidáme sóju, kapku kečupu, nasypeme kuskus a krátce povaříme. Po pěti minutách kuskus nabobtná a je hotovo.

Krokety z cizrnového pyré

200 g cizrny, 2 stroužky česneku, snítka petržele, 0,5 cibule, dle chuti koriandr, mletý kmín, kurkuma, chilli, mletý pepř, sůl, dle potřeby: olej, 300 g bílého jogurtu, 10 kuliček hroznového vína, lžíce citronové šťávy a sezamové pasty

Cizrnu namočíme do studené vody. Syrovou ji umeleme na masovém strojku, přidáme pokrájenou petržel, cibulku, česnek a okořeníme. Pro zahuštění můžeme přidat hladkou mouku. Z hmoty pak tvarujeme pomocí lžíce kuličky, které osmažíme v oleji a pokládáme je na ubrousek, aby se zbavily přebytečné mastnoty. Servírujeme je v placce arabského chleba s okurkovým salátem a přelivem z jogurtové omáčky. Příprava dipu je snadná - stačí smíchat jogurt s pokrájenými kuličkami vína, citronovou šťávou a sezamovou pastou.

Hrášek po zahradnicku

150 g malých šalotek, 60 g másla, lžička soli, 0,5 lžičky cukru, 6 stonků petrželky, hlávkový salát, 600 g mladého hrášku 
Cibulky oloupeme, na mírném ohni podusíme na másle až zesklovatí. Přidáme sůl, cukr, 1/8 l vody a nať petrželky. Salát rozkrojíme na čtvrtky, také pevné srdíčko rozkrojíme na čtvrtky, každý kus pevně svažeme nití. Položíme na šalotku, navrch dáme hrášek. Dusíme dalších 10 minut. Petrželku a niť odstraníme, zeleninu zlehka promícháme, dochutíme a podáváme.

Fazolové lusky s omáčkou

500 g fazolových lusků, 70 g másla, 2 žloutky, lžička hladké mouky, 0,1 l hovězího vývaru, šťáva z 0,5 citronu

Fazolovým luskům odřízneme oba konce lusků a odstraníme vlákna, potom je omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Scedíme je a necháme okapat. Potom lusky překrájíme na menší kousky a vložíme je do rendlíku na rozpuštěné máslo. Osolíme a opepříme je a necháme chvíli prohřát. Mezitím ušleháme v hrnku žloutky, mouku, citronovou šťávu a hovězí vývar, ze kterého jsme sebrali tuk. Dáme do horké vodní lázně a za stálého míchání prohříváme tak dlouho, až je tekutina krémovitě hustá. Pak ji nalijeme na lusky, necháme chvíli na teple, aby nasákly omáčkou a podáváme k vařenému masu.

Cizrnové kuličky

konzerva cizrny, konzerva hnědé cizrny (obě po 425 g), vejce, lžíce cizrnové mouky, 6 stroužků česneku, sůl, oregáno, cayenský pepř, strouhanka, zeleninový vývar

Obě konzervy slijeme a cizrnu dáme do nádobi, kde ji rozmixujeme na hrubou kaši. Při mixování přiléváme po troše zeleninový vývar, aby se cizrnová směs lépe mixovala. Pak přidáme cizrnovou mouku, utřený česnek, vejce a koření a promícháme. Postupně přisypávávme strouhanku, dokud nám nevznikne tužší těsto, ze kterého lze tvarovat kuličky. Necháme 10 minut odležet a poté dochutíme solí. Znovu promícháme a mokrýma rukama tvarujeme malé kuličky, které ze všech stran osmahneme dozlatova. Mě se osvědčilo smažení po cca 5 kusech v malém hrnci. Podáváme v pitta chlebu se zeleninou a česnekovým dipem.

Cizrna s kapustou

2 konzervy cizrny, 0,5 hlávky kapusty, 250 ml sekaných rajčat, 150 ml vody, šalotka, 3 stroužky česneku, 2 lžičky koření Garam masala, kousek čerstvého chilli, třtinový cukr, sůl,  lžíce oleje

Na oleji zpěníme drobně pokrájenou šalotku, přidáme nasekaný česnek a omytou, na proužky pokrájenou kapustu. Promícháme, přidáme koření Garam masala, chilli, cukr a nakonec sekaná rajčata a vodu. Necháme přijít k varu a asi 15 minut vaříme na mírném ohni. Dochutíme solí a cukrem, je-li potřeba a nakonec vsypeme okapanou cizrnu. Necháme prohřát a podáváme buď s pečivem nebo kuskusem.

Bleskový salát z červené čočky

100 g červené čočky 100 g listového špenátu kousek pórku, mrkve a cukety strouhaná lněná semínka kari, kurkuma, sůl, pepř
Do hrnce nalijeme 1 dcl vody, přidáme čočku, špenát, nakrájenou zeleninu a lněné semínko na zahuštění. Osolíme, okořeníme. Přivedeme k varu, přikryjeme poklicí, ihned odstavíme a po 20 minutach mužeme podavat, chutná i studený.

Segedínský guláš ze sójového masa

2 dl zakysané smetany, 500 g kysaného zelí, olej, 2 cibule, 100 g sojových kostek, 70 g rajského protlaku velká, stroužek česneku, sladká paprika, majoránka, bujón zeleninový, kmín, sůl

Do 7 dl vody dáme rozpustit bujon. Uvedeme do varu, přidáme sójové maso a vaříme 30 minut.Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno, přikryjeme a 10 minut dusíme. Potom přidáme protlak, mletou papriku a opražíme. Přidáme okapané sójové maso, posypeme kmínem, majoránkou, osolíme a základ guláše dusíme 10 minut. Potom přidáme překrájené zelí, podlijeme trochou horké vody a společně dusíme 20 minut. Segedínský guláš ze sójového masa nakonec ochutíme prolisovaným česnekem a zalijeme kysanou smetanou. Segedínský guláš ze sójového masa podáváme tradičně s houskovým knedlíkem.

Čočkový nákyp po marocku

300 g červené čočky,600 ml vývaru,olej,2 cibule,2 stroužky česneku, sušená chilli paprička,400 g konzerva sekaných rajčat, bobkový list,lžička tymiánu,2 lžičky rajského protlaku,500 g čerstvého špenátu,150 g libovolného strouhaného sýra,pepř,sůl

Čočku vaříme ve vývaru asi 8 minut. Na oleji zpěníme 0,5 nasekané cibule a česneku, zalijeme sekanými rajčaty, přimícháme i jemně nasekanou chilli papričku, protlak, okořeníme tymiánem, bobkovým listem, pepřem a solí a necháme probublávat, až směs zhoustne. Zbytek cibule a česneku zpěníme, vmícháme nasekaný špenát a přikryté krátce podusíme. Pekáček vyložíme pečícím papírem, na dno rozprostřeme ½ čočky, na to část rajčatové směsi, pak vrstvu špenátu, opět rajčatovou směs a poslední vrstvou je čočka. Posypeme sýrem a vložíme zapéct do vyhřáté trouby. Nezapékáme moc dlouho, aby z čočky nevznikla kaše.

Marinovaná sója

sójové plátky, olej, koření dle chuti 
Sóju uvaříme dle návodu na balení. Pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu a dáme do misky, zakápneme olejem a posypeme kořením dle chuti. Pak necháme odpočinout. Nakonec plátky osmažíme .Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Hrachové krokety

3 hrnky hrachu,2 vejce,lžíce sekané petrželky, sůl, pepř, stroužek česneku, mouka, tuk na smažení
Hrách uvaříme, rozmixujeme, osolíme, přidáme vejce, sekanou petrželku, pepř a utřený česnek. Z takto přídavného těsta vypracujeme tuhou hmotu. Z vychladlé hmoty děláme kroketky 1 cm vysoké, které obalujeme v mouce a smažíme.

Fazolový guláš se slaninou

2 velké cibule,150 g slaniny,150 g uzeniny,sádlo,mletá sladká paprika,300 g namočené fazole,200 g brambory na kostičky, sůl,polévkové koření,masox,mouka na zahuštění

Cibuli nakrájíme a na sádle ji zpěníme. Přidáme nakrájenou slaninu, následně uzeninu a lehce osmažíme. Pak přidáme mletou papriku, lehce osmažíme, přidáme namočené fazole, dolijeme vodou a přidáme masox. Vaříme tak dlouho, aby fazole byly na zkus měkké a pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, které vaříme rovněž do změknutí. Potom dochutíme polévkovým kořením a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě.

Sojové boby s vejci

2 vejce, hrst sojových bobů, sůl, máslo, pepř, cibule, slanina, uzenina 
Sojové boby přes noc namočíme. Druhý den boby uvaříme v osolené vodě doměkka.Na pánvi rozpustíme máslo, boby zlehka orestujeme a přidáme rozkvedlaná osolená a opepřená vajíčka. Mícháme do doby, než jsou vajíčka hotová. Podle chuti lze přidat cibulku, slaninu, uzeninu.

Cizrna s mozzarellou

100 g cizrny, 50 g mozzarelly, 3 lžíce oleje, lžička soli, špetka grilovacího koření, vejce 
Cizrnu namočíme na několik hodin do studené vody. Uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vmícháme do rozšlehaného vejce s grilovacím kořením a osmažíme. Po vypnutí sporáku nebo až na talíři poklademe kousky mozzarelly a ihned podáváme.

Cizrna s kukuřicí a hráškem

150 g cizrny, lžička soli, 100 g hrášku, 100 g nakládané kukuřice, 2 lžíce oleje, špetka grilovacího koření, vejce 
Cizrnu namočíme na několik hodin do vody a uvaříme doměkka. Scedíme, vmícháme rozšlehané vejce, okořeníme a osmažíme na oleji. Podáváme s hráškem a kukuřicí.

Mungo s tofu

150 g mungo, 100 g tofu, lžička soli, špetka grilovacího koření, malá cibule 
Mungo uvaříme doměkka v osolené vodě. Cibuli nakrájíme nadrobno, tofu na kousky. Na oleji osmažíme cibuli a tofu, okořeníme a vmícháme mungo. Ihned podáváme.

Uzené tofu s cibulí

plátek uzeného tofu, menší cibule, 2 lžíce oleje, lžička grilovacího koření, 150 ml červené řepy
Tofu nakrájíme podélně na 2-3 plátky, cibuli na cca 0.5 cm silné kroužky. Cibuli osmažíme na oleji a přidáme tofu a okořeníme. Podáváme s červenou řepou a celozrnným pečivem.

9. dubna 2013

Sójové párky s fazolemi

sójové párky, fazole v plechovce, cibule, sójová omáčka, chilli, sůl, pepř 
Sójové párky nakrájíme na kolečka a osmahneme na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli a fazole i s nálevem. Přidáme trochu kečupu, sójovku a ochutíme solí a pepřem. Podusíme a podáváme s chlebem

Zapékaná čočka

500 g čočky, 3 vejce, 200 g zeleninové směsi, 2 housky, strouhanka, sůl, pepř, vegeta, 3 stroužky česneku, cibule, olej, 60 g másla, 50 g hladké mouky, 600 ml zeleninového vývaru

Předem namočenou čočku uvaříme doměkka a scedíme. Mírně vychlazenou ji pomeleme se zeleninou, cibulí, česnekem. Přidáme vejce, namočené a vyžmýkané housky. Směs ochutíme. Dle potřeby zahustíme strouhankou. Polovinu směsi rozložíme na vymazaný pekáč, uložíme plátky uvařených vajec a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pokapeme olejem a dáme upéct. Máslo rozpustíme, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a 20 minut vaříme. Do přeceděné omáčky přidáme lžičku oleje, sůl, pepř a vegetu. Před podáváním každou porci polijeme omáčkou.

Hrachové lívanečky

150 g hrachu, cibule, lžíce másla, 2 žloutky, sůl, pepř, 500 ml vývaru, 3 lžíce krupice 
Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem, přidáme kari a hrách, kterou uvaříme doměkka. Měkký hrách propasírujeme, přidáme krupici, žloutky, sůl pepř. Utvoříme lívanečky, které na rozehřátém oleji usmažíme dozlatova.

Kořeněná cizrna

170 g sušené cizrny, předem namočené a doměkka uvařené, špetka drceného kmínu, 2 sušené feferonky, stroužek česneku, citrónu šťáva, dle chuti: sůl a umletý pepř, dle potřeby: olivový panenský olej 
Uvařenou cizrnu rozmačkáme, přidáme rozdrcený kmín a rozlučené feferonky. Potom přimícháme prolisovaný česnek a šťávu z citrónu. Nakonec přidáme prolisovaný olivový olej, aby se chuť zjemnila.

Pohankový kuba

150 g pohanky, 150 g menších krup, velká cibule, sušené houby, olej, kari, sůl, pepř, čerstvá petržel 
Pohanku zalejeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Kroupy uvaříme dle návodu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme předem namočené houby, kari koření a dusíme pod pokličkou. Houbovou směs promícháme s pohankou, kroupami a s čerstvou petrželkou, posolíme, popepříme, přidáme kari a v pekáčku zapečeme.

Placičky z kuskusu

0,5 lžičky estragonu, 10 lžic kuskusu celozrnného, lžíce sojové omáčky, pepř, sůl, 2 vejce, 0,5 bujonu zeleninového, lžíce olivového oleje, 0,5 lžičky provensál. koření, olivový olej na smažení

Kuskus zalijeme vroucí vodou, ve které jsme rozmíchali půl kostky bylinkového bujonu. Přikryjeme a necháme 10 minut bobtnat. Z připraveného kuskusu odebereme 10 vrchovatých lžic.Ke kuskusu přimícháme olivový olej, veškeré bylinky, sójovou omáčku, vejce a podle chuti ještě opepříme a mírně osolíme. Vymícháme hladkou směs, kterou necháme chvíli stát.Na pánvi rozehřejeme olivový olej a placičky po obou stranách osmažíme. Kuskusové placičky podáváme teplé s bramborovou kaší.

Ostré fazole s uzeninou

2 konzervy červených fazolí v chilli omáčce, 5 stroužky česneku, 200 g uzeniny, konzerva bílých fazolí, hovězí  bujón, cibule, 2 lžíce másla /oleje/, 3 brambory, chilli, trocha ostré papriky,trocha kurkumy, sladká paprika, kečup, gulášové koření, majoránka, jíška, chléb

Cibuli nakrájíme najemno, kabanos na kostičky, oloupané brambory na kousky a na trošce másla nebo oleje vše osmažíme.Osmahlou směs posypeme kořením - gulášové, sladká i pálivá paprika, majoránka, kurkuma a trošku chilli. Podle chuti můžeme přidat kečup. Zalijeme hovězím vývarem a vaříme do změknutí brambor. Mezitím prolisujeme a přidáme pár stroužků česneku.Na konci scedíme červené i bílé fazole (ty v chilli omáčce necedíme), přidáme do guláše a ještě prohřejeme. Zahustíme vychladlou jíškou.

Sója se zeleninou a sýrem

balíček sójových plátků, rajče, cibule, trošku eidam, podle chuti: koření, česnek

Sójové plátky osolíme a necháme projít varem. Z plátků sóji vymačkáme přebytečnou vodu a dáme smažit na pánev. Ochutíme sójovou omáčkou, grilovacím kořením, chilli, vegetou zkrátka kořením jaké máme rádi. Po chvilce smažení přidáme na pánev nakrájené rajče a nakrájenou cibuli a přidáme rozdrcený česnek. Smažíme (podlijeme troškou vody). nakonec přidáme strouháaný eidam, který necháme roztát. Podáváme s hranolkami, bramborovou kaší nebo bramborami.

Fazolové lusky s kečupem

balení mražených fazolových lusků, cibule, 3 stroužky česneku, 20 g másla, sůl, 4 lžíce kečupu, mletý pepř 
Mražené fazolové lusky vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka. Scedíme a necháme okapat. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a nakrájený česnek, vložíme okapané fazolky, dle chuti osolíme a opepříme a potom krátce orestujeme. Po chvíli přidáme kečup a podusíme. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Vegetariánský španělský ptáček

balíček sóje, 2 cibule, podle chuti kyselé okurky, vařené vejce, vegetariánský salám, gulášové koření, pálivá paprika, zeleninový bujón, pepř, plnotučná hořčice, sůl, mouka 
Cibuli nakrájíme a osmahneme jí skoro až skoro dohněda. Ochutíme gulášovým kořením a pálivou paprikou. Přidáme předem připravenou sóju a krátce osmahneme. Pak zalejeme vodou a přidáme zeleninový bujón. Přidáme lžičku hořčice a zahustíme jíškou. Přídáme nakrájené vejce, kyselé okurky a vegetariánský salám a krátce povaříme. Podáváme s rýží

Falafel

500 g oloupaných sušených bobů, stroužek česneku, 3/4 hrnečku nasekané petrželky, 0,5 svazečku nasekané šalotky (jen zelené vršky), 0,5 lžičky římského kmínu (cuminu), 0,5lžičky prášku do pečiva, 0,5 lžičky soli, lžíce nasekaného čerstvého koriandru, podle potřeby sezamová semínka, olej

Boby namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme, boby spolu s česnekem rozmixujeme na kaši. Přidáme nasekanou petrželku a šalotku, římský kmín, prášek do pečiva, sůl a čerstvé cilantro (koriandr). Důkladně promícháme, až se vše dobře propojí. Z hmoty vytváříme asi 3-4 cm veliké koule. Dlaní koule zploštíme a obalíme v sezamových semínkách. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova cca 5-8 minut. Servírujeme se salátem, tahínou a arabským chlebem.

Kořeněné sójové plátky s paprikou

balení plátkové sóji, paprika, 3 stroužky česneku, cibule, olej, koření dle chuti 
Sójové plátky osolíme a necháme projít varem společně s nakrájenou paprikou. Z plátků sóji vymačkáme přebytečnou vodu a dáme smažit na pánev. Ochutíme sójovou omáčkou, grilovacím kořením, chilli, vegetou zkrátka kořením jaké máme rádi. Po chvilce smažení přidáme na pánev předvařenou papriku a nakrájenou cibuli a přidáme rozdrcený česnek. Smažíme (podlijeme troškou vody). 

Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty

kukuřičná polenta, hotová, chlazená, 200 g sušených rajčat v oleji, nakrájených na nudličky, 4 středně velké pórky, pokrájené na šikmé plátky 1 cm silné, 3 lžíce panenského olivového oleje, 400 g uvařené cizrny, 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky, mořská sůl, čerstvě mletý pepř 

Bílé části pórku dejte na pařáček, přikryjte pokličkou a asi 3 minuty je vařte skoro doměkka. Pak přidejte zelené části a ještě minutu nechte vařit. Mezitím na oleji krátce poduste česnek, vsypte cizrnu, osolte, opepřete a opékejte asi 5–7 minut. Pak přidejte pórek, sušená rajčata a promíchejte. Podle potřeby dolaďte pepřem, solí či olivovým olejem a podávejte s plátky kukuřičné polenty opečené na grilu.

Pikantní hrachové karbenátky

400 g zeleného mraženého hrášku, 200 g krupek, 200 g brambor, 200 g kyselého zelí, 2 lžíce pol. mouky, 2 lžíce strouhanky, 3 česneky, dle chuti majoránka, pepř, sůl, dle potřeby olej na plech, petrželku a několik druhú zeleniny na ozdobení

Musíme nejdříve krupky uvořit v osolené vodě do měkka a pak je scedíme. Syrové oloupané brambory nastrouháme na struhadle pozor šťavu, ale neslejváme. Kyselé zelí nakrájíme na jemno. Pak dáme do mísy krupky, brambory, nasekané zalí, hrách, strouhanku, utřený česnek, mouku, pepř, majoránku, sůl a vše velmi dobře promícháme. Rukou děláme pak střední karbenátky, které vkládáme na pekáček s olejem a pečeme z obou stran dozlatova při teplotě 200 °C. Nakonec ozdobíme zeleninkou.

Hrách na maďarský způsob

100 g prorostlé uzené slaniny, lžíce rajčatového protlaku, 200 g loupaného žlutého hrachu, cibule, 3 stroužky česneku, dle chuti: kmín a sůl, 200 g pikantnější klobásy, lžíce mleté červené papriky, 200 g brambor, dle potřeby olej, kostka bujónu

Předem namočený hrách uvaříme v osolené vodě do měkka. Slaninu nakrájíme na kostky, opečeme, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Vmícháme protlak, rozetřený česnek, papriku, trochu kmínu. Přidáme brambory nakrájené na kostky a hrách. Zalijeme takovým množstvím bujónu, aby byl hrách zakrytý. Klobásu nakrájíme na kolečka a na trošce oleje opečeme, potom přidáme k hrachu spolu s olejem. Hrnec přikryjeme pokličkou a jídlo v troubě udusíme do měkka. 

Letní bulharské fazole

5 loupaných rajčat, velká petržel, 4 velké mrkve, 0,5 kg bílých fazolí, 4 lžíce olivového oleje, 4 cibule, 0,5 celeru, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, dle chuti: sůl a pepř

Fazolky opláchneme, přebereme, dáme do hrnce a zalejeme vodou. Dáme vařit spolu s olivovým olejem a ihned přidáváme ostatní ingredience, pokrájené na hrubo. Sůl a pepř přidáme, až když jsou fazole poloměkké a vše dovaříme. Dle potřeby podléváme vodou, ale jen tak, aby se nic nepřipálilo. Zelenina pustí štávu, a rajčata s mrkví vše zahustí. Kdo touží po masíčku, není špatné přidat na kousky pokrájenou anglickou slaninu. Podáváme s chlebem nebo bagetou.

Čočka s kroupami nebo s rýží

500 g čočky, 150 g rýže nebo krup, velká cibule, 2 bobkové lístky, 2 stroužky česneku, dle chuti: sůl a pepř, 2 lžíce vinného octa, 100 ml olivového oleje

Čočku namočíme, rýži nebo kroupy také. Před vařením důkladně propláchneme. Dáme vařit celozrnou rýži a asi po 10-ti minutách přidáme čočku, cibuli nakrájenou na hrubo, česnek, bobkový list a pepř. Skoro ke konci, až je čočka měkká, přidáme sůl, ocet, olej a necháme trochu přejít varem. Olej se přidává ke konci, aby neztratil na kvalitě, obsahující zdravé látky a vůni. Jestli nechcete ocet, můžete vynechat, a každý si může přidat přímo na talíř. Podáváme s bílým sýrem a chlebem. K tomu kapiový salát, nebo olivy a cibuli.

Čočka na kyselo s anglickou slaninou

500 g čočky, 50 g anglické slaniny, cibuli, lžíci vegety, 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 l vody, lžíce mouky, velká lžíce octu, kávová lžička cukru

Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky, na titanové pánvi jemně osmažíme. Čočku přebereme, umyjeme, přidáme vodu, osmaženou slaninu s cibulkou, okořeníme vegetou a vaříme do měkka. Když je čočka hotová zahustíme ji moukou. Mouku rozděláme v trošce vody a za stálého míchání přidáváme do čočky dokud nám nezačne znovu vařit. Nakonec přidáme ocet, cukr a prolisovaný česnek a pořádně zamícháme.

Dušený zelený hrášek

3/4 l vyloupaného hrášku, 2 lžíce másla, 2 kostky cukru, sůl, 1/4 l smetany, lžička mouky, zelená petržel 
Hrášek podlijeme trochou vřelé vody, přidáme máslo a cukr a dusíme do změknutí. Osolíme, zahustíme smetanou s moukou.

Zapečený hrách s houbami

400 g hrachu, cibule, 100 g uzeného bůčku, 5 g sušených hub, stroužek česneku, 2 lžíce smetany, 300 g brambor, 3 vejce, dle potřeby strouhanka, olej, dle chuti pepř a sůl

Hrách a houby, vše v samostatné nádobě zalijeme vodou a odložíme na noc. Obojí pak ve stejné vodě uvaříme. Bůček a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Slitý hrách umeleme, houby nakrájíme na nudličky a vše přidáme k bůčku s cibulí a zalijeme trochu vývarem z hub. Pak ještě přidáme pepř, sůl, utřený česnek, smetanu, vejce a strouhanku a vše pečlivě zpracujeme. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme strouhankou, vložíme brambory nakrájené na plátky a hrachovu směs. Vše zapékáme na 180 stupňů asi hodinu.

Dušené fazolky v rajské šťávě

1 kg zelených fazolek, 80 g másla, 5 hřebíčků, 3 lžičky cukru, 10 kuliček nového koření, sůl, 4 stroužky česneku, 300 ml rajské šťávy, lžička mouky, mletý pepř, citrónová šťáva

Na rozpuštěném másle osmahneme utřený nebo prolisovaný česnek. Vsypeme mražené nakrájené fazolky (pokud máme k dispozici čerstvé, je lepší použít), přidáme cukr a koření, sůl a necháme osmahnout. Přilijeme rajskou šťávu a podusíme doměkka. Je-li třeba, podlijeme ještě slabě vodou. Měkké fazolky nakonec můžeme zaprášit moukou a podle chuti opepřit a okyselit citrónovou šťávou.

Sekaná ze sójových bobů

500 g ovesných vloček, 250 g sójových bobů, 6 stroužků česneku, 2 cibule, 2 vajec, 0,5 l vody, špetka soli, špetka majoránky, 1 petrželka
Uvaříme si sójové boby ve vroucí vodě a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme najemno nastrouhaný česnek, sůl, vejce, petrželku. Vločky dáme do vody a necháme nabobtnat. Až nabobtnají, přidáme vločky k ostatním surovinám. Promícháme, uděláme těsto a tvoříme karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran.

Čočka na husto s paprikou

8 zelených paprik, 3 lžíce olivového oleje, cibule, 3 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 200 g čočky, 200 g rajčat v plechovce, 500 ml zeleninového vývaru (bujón), chilli koření. 0,5 lžičky kari koření, sůl

Papriky omyjeme, překrojíme je na poloviny a očistíme od semeníků. Potom je necháme ve vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut změknout. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit na rozehřátý olej. Přidáme k ní nakrájený česnek a nastrouhaný zázvor a chvíli restujeme. Pak přidáme čočku, rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Směs vaříme za občasného míchání asi 20 minut, aby byla čočka měkká. Ke konci vaření přidáme na nudličky nakrájené změklé papriky, osolíme a ochutíme chilli a kari kořením.

Hrachová kaše s rýží

500 g suchého hrachu, 100 g rýže, 100 g tuku, špetka soli, špetka pepře, trochu mléka, 2 cibule 
Předem namočený hrách uvaříme doměkka, horký prolisujeme, přidáme uvařenou rýži, máslo, sůl, pepř, sklenici mléka, dobře promícháme a povaříme. Cibuli nadrobno nakrájíme a na oleji opražíme. Na talířích porce hrachu posypeme opraženou cibuli a podáváme s opečeným salámem.

Cizrnová kaše

400 g cizrna, cibule, 1 dcl mléko, sůl, pepř, kousek másla, olivový olej

Cizrnu namočíme do vlažné vody, cizrnu uvaříme doměkka. Mezitím osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli na olivovém oleji dorůžova. Uvařenou cizrnu scedíme, trochu vody zachytíme. Do hrnce k cizrně přidáme máslo, teplé mléko a ručním mixérem rozmixujeme. Je-li kaše příliš hustá, můžeme přidat trochu mléka nebo vody z vaření. Podle chuti osolíme a opepříme a nakonec vmícháme osmaženou cibuli. Podáváme jako přílohu k masu, případně s uvařenými oblíbenými párky a zeleninovou oblohou.

Sójová kaše s čerstvými houbami a vejci

300 g vařených sójových bobů, 2 lžíce másla, 2 větší cibule, 100 g čerstvých hub, 50 g čerstvých paprik | 2 vejce, lžička sójové omáčky, drcený kmín, červená paprika

Na pánvi rozpustíme máslo a zpěníme posekanou cibulku, přidáme pokrájené houby a dusíme 15 minut ve vlastní šťávě. K podušeným houbám přidáme kmín, sójovou omáčku, pokrájené papriky a ještě chvíli podusíme, nakonec dáme vajíčka a mícháme tak dlouho, dokud vejce neztuhnou. Do této směsi vmícháme prolisované sójové boby a vše ještě chvíli podusíme. Podáváme teplé.

8. dubna 2013

Eintopf z červené čočky

cibule, 3 stroužky česneku, 3 papriky, malý pórek, 250 g červené čočky, 3 lžíce olivového oleje, 750 ml vývaru, 2 bobkové listy, sůl, mletý černý pepř, špetka sušeného tymiánu 

Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Papriky omyjeme, vykrojíme z nich semeníky a dužinu nakrájíme na jemné nudličky. Pórek očistíme a jeho bílou část nakrájíme na středně silná kolečka. Čočku propereme pod tekoucí vodou, vybereme tmavá zrna a na sítku necháme okapat. V hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak přidáme česnek. Orestujeme ho pouze krátce, dozlatova. K cibuli s česnekem vmícháme okapanou čočku. Zalijeme ji vývarem, přidáme k ní bobkové listy a pod pokličkou necháme čočku na malém plameni pomalu vařit. Když je čočka téměř měkká, přidáme do hrnce pokrájené papriky s pórkem. Vyjmeme bobkové listy, čočku dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem a rozemnutým tymiánem a dovaříme ji doměkka. 

Fazole orestované na slanině

300 g anglické slaniny, 250 g fazolí, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžíce sójové omáčky, špetka soli, špetka pepř

Fazolky dáme vařit do osolené vroucí vody a vaříme je dokud nejsou měkké. Poté je scedíme a necháme okapat. Cibuli si oloupeme, nadrobno nasekáme. V hrnci si rozpálíme olej, přidáme cibulku, orestujeme, nakrájíme anglickou slaninu na kostičky, přidáme k cibulce a také orestujeme. Poté slaninu s cibulkou zaprášíme moukou, přidáme fazole, ochutíme sójovou omáčkou, osolíme, opepříme, přidáme najemno nastrouhaný česnek, podlijeme a necháme dusit. Podáváme s brambory.

Dušené fazolky na másle

podle potřeby fazolové lusky, máslo, sůl, pepř 
Fazolky povaříme ve slané vodě nebo na páře. Pak je osvěžíme studenou vodou a podusíme chvilku na másle. Ochutíme solí a pepřem. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší. Můžeme přidat i vejce vařené natvrdo nebo volské oko
.

Sójové plátky s česnekem

balíček plátků sóji, česnek, cibule, olej, mouka, sůl, pepř, kmín

Sóju si připravíme podle návodu a vývar si ponecháme. Plátky sóji opečeme na oleji, opepříme a osolíme. Pak ji z oleje vyjmeme. Nakrájíme cibuli a orestujeme ji na oleji dohněda. Posypeme ji moukou a krátce orestujeme a nakonec zalijeme vývarem ze sóji. Do základu opět vložíme sóju, přidáme česnek a kmín a povaříme. Podáváme s bramborovými knedlíky a se zelím nebo špenátem.

Hrách s kyselým zelím

150 g celého hrachu, 200 g kyselého zelí, 10 g oleje, 20 g cibule, sůl 
Přebraný hrách propláchneme studenou vodou, namočíme do studené vody a necháme 3 hodiny bobtnat. Pak jej v téže vodě uvaříme doměkka, necháme odkapat, osolíme a rozdělíme na talíře. Omastíme jej drobně nakrájenou, na oleji usmaženou cibulí a přiložíme porci prohřátého odkapaného kyseného zelí.

Vaječné sojové boby s máslem

2 vejce, hrst sojových bobů, lžíce másla, sůl, pepř, cibule 
Sojové boby přes noc namočíme.Druhý den boby uvaříme v osolené vodě doměkka.Na pánvi rozpustíme máslo, boby zlehka orestujeme a přidáme rozkvedlaná osolená a opepřená vajíčka. Mícháme do doby, než jsou vajíčka hotová. Podle chuti lze přidat cibulku.

Fazolky s volským okem

500 g zelených fazolek, 4 vejce, kousek másla, lžíce oleje, mletý pepř, sůl

Fazolky očistíme (nebo použijeme mražené), vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a podusíme. Když jsou fazolky měkké, přidáme k nim malý kousek másla, osolíme je a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej, postupně do ní jedno vejce po druhém rozklepneme a upečeme volská oka, která lehce osolíme a opepříme. Fazolky rozdělíme na talíře, na každou porci položíme jedno volské oko a ihned podáváme.

Fazolky na protlaku se sýrem

120 g fazolek ve slaném nálevu, lžíce rajčatového protlaku, sůl, malý stroužek česneku, lžička oleje, lžíce strouhaného sýra 
Do teplého oleje přidáme na plátky nakrájený česnek, několikrát zamícháme a přidáme překrájené zcezené konzervované fazolky. Podlijeme 2 lžícemi nálevu, přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Zelené fazolky na smetaně s máslem

300 g zelených fazolek, 40 g másla, sůl, 1 dl sladké smetany, 3 lžíce /rovné/ hladké mouky, část vody z vařených fazolek, cibule střední, lžička sladké papriky

Fazolky uvaříme ve slané vodě dopoloměkka, potom si vodu slijeme, ale nevylijeme ji, protože část jí budeme potřebovat.Na rozehřáté máslo si vysypeme mouku, cibulku a asi minutku obděláme. Přidáme papriku, zamícháme a hned přidáme část vody z fazolek. Metličkou rozšleháme, přidáme smetanu a dovaříme fazolky doměkka. Vody přidejte podle hustoty omáčky, ale určitě ne všechnu.

Čočková musaka s houbami

500 g očištěných baklažánů nakrájených na tenké plátky, 2,5 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje, velká oloupaná a nasekaná cibule, odjádřená a nasekaná zelená paprika, 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 200 g otřených lesních žampionů nakrájených na plátky, 350 g oloupanýchh odjádřených a nasekaných rajčat, 2 lžičky jemného hnědého cukru, 0,5 lžičky mleté skořice, čerstvě mletý černý pepř, 3 lžice čerstvé sekané petrželky, 2 lžíce suchého bílého vína nebo vody, 200 g vařené a okapané hnědé čočky, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 300 ml mléka, 2 vejce, žloutek a bílek zvlášť, 1/4 lžičky čerstvě strouhaného nebo mletého muškátového oříšku, 100 g strouhaného čedaru, sekaná čerstvá petrželka na ozdobení

Plátky baklažánu posypeme 2 lžičkami soli a necháme hodinu odstát. Pak je opláchneme a osušíme obrouskem. Troubu předehrejeme na 180 C. Ve velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a plátky baklažánu osmahneme po obou stranách do zlatova. Pak je vyjmeme a odložíme na talíř. V pánvi rozpálíme zbytek oleje a 5 minut na něm dusíme cibuli, papriku a česnek. Přidáme houby, rajčata, cukr, skořici, čtvrt lžičky soli, trochu pepře a petrželku. Přilijeme víno nebo vodu a pod poklíčkou směs 10 minut dusíme na mírném ohni. Přidáme čočku a odstavíme pánev z ohně. Polovinu baklažánových plátů rozložíme na dno velkého pekáče. Rovnoměrně je pokryjeme čočkovou směsí, na tu rozložíme zbývajíci baklažán a takto připravené jídlo zatím necháme stranou. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání ji necháme minutu osmahnout. Pak kastrol odstavíme a postupně vmícháme mléko. Vrátíme na plotnu a uvedeme do varu. Za stálého míchání vaříme 3-5 minut, až omáčka zhoustne. Odstavíme kastrol z ohně a vmícháme do prochladlé omáčky žloutky. Ochutíme zbývající solí, trochou pepře a muškátovým oříškem. Z bílků ušleháme pevný sníh. Nejprve do omáčky vmícháme čtvrtinu sněhu, pak opatrně zapracujeme zbytek. Touto omáčkou přelijeme baklažány v pekáči a navrch nasypeme čedar. V předehráté troubě pečeme 30 minut. Před podáváním troubu vypneme a musaku necháme ještě 10 minut dojít. 

Směs pohanky s cizrnou

2,5 hrsti pohanky, 2 hrsti cizrny, lžíce másla, cibule, 8 stroužků česneku, 100 g anglické slaniny, červená paprika, špetka soli a pepře, lžíce sójové omáčky 
V 1 l vody vaříme cizrnu asi 20 minut a na posledních 5 minut přidáme propláchnutou pohanku. Na másle zpěníme cibuli a česnek a slaninu, pak přidáme červenou papriku. Nakonec přidáme uvařenou pohanku s cizrnou a dochutíme.

Hrách na husto

500 g hrách, podle chuti: sůl, maggi, pepř, podravka, hladká mouka, olej, chleba 
Hrách propláchneme a vložíme do hrnce s vodou, dáme vařit a hned okořeníme. Jakmile je hrách měkký a vaří se, tak už máme udělanou zásmašku - olej + hladká mouka. A pomalu vléváme. Provaříme 5 minut, aby nebyla cítit mouka. K tomu je dobrý chleba nebo i jiné pečivo.

Sójové maso v zelenině

balení sojových kostek, 2 mrkve, 100 g čínského zelí, kousek póru, cibule, olivový olej, provensalské koření, sojová omáčka, sůl, pepř
Sójové maso uvaříme v masoxu. Pak scedíme a masox necháme na dušení zeleniny. Mezitím nakrájíme cibuli, opečeme na pánvi, pak přisypeme na jemno nakrájené zelí, mrkev a pórek, trošku podlijeme masoxem a dusíme do měkka. Pak přidáme hotové sójové maso, osolíme, opepříme, okořeníme, pokapeme sojov. omáčkou a podáváme s rýží.

Cizrna se špenátem

konzerva cizrny, 3 hrsti špenátu, šálek smetany na vaření, hrstka sýru Mozzarella, hrst kešu ořechů, špetka koření

Cizrnu v konzervě slijeme, necháme okapat a nasypeme na pánev. Prohřejeme, přidáme omytý, osušený a natrhaný špenát, koření(směs Mexiko, gril. zelenina apod.), osolíme, zalijeme smetanou a lehce provaříme. Při redukci smetany na cca čtvrtinu přidáme nasucho opražené oříšky kešu a na kousky natrhanou mozzarellu (výborná je i uzená). Sýr necháme roztavit a podáváme. 

Čočka kari s vejci

2 cibule, balení sterilovaného zelí, 8 natvrdo uvařených vajec, 350 g čočky, 120 g másla, lžička kari, dle chuti sůl 
Čočku namočíme do vody. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, vmícháme kari, přidáme čočku a krátce osmahneme. Pak podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Během dušení podléváme dle potřeby mírně vodou a pak necháme vodu vydusit, až bude čočka měkká. Před podáváním osolíme. K jednotlivým porcím přidáme půlky vajec. Podáváme se zelím.

Čundrovské fazole

konzerva červených fazolí, konzerva drcených rajčat, 2 cibule, 5 lžic olivového oleje, lžička kari, lžička chilli 
Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme drcená rajčata a konzervované fazole. Necháme povařit, přídáme koření.

Fazole se smetanovou omáčkou a švestkami

500 g fazolí velkých barevných, sůl, omáčka, hrst sušených švestek, zakysaná smetana, lžíce polohroube mouky

Den předem fazole zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. V jiné nádobě si namočíme důkladně omyté sušené švestky. Před přípravou vodu z fazolí slijeme, propláchneme a zalijeme čistou vodou. Osolíme je a vaříme pomalu doměkka. Zvlášť uvaříme švestky ve stejné vodě, ve které jsme je máčeli. Vývary z fazolí a ze švestek slijeme dohromady a zahustíme kysanou smetanou, v níž jsme rozmíchali mouku. Omáčku necháme vařit asi 5 minut. Přidáme uvařené švestky a fazole, necháme prohřát. Jako příloha je vhodný chléb.

Fazole s rajčaty a cibulí

850 g steril fazolí, 250 g cherry rajčat, svazek jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 2 cibule, lžička hořčice, 3 lžíce octa, 4 lžíce bazalkového oleje, sůl, pepř a cukr, voda, pečivo

Fazole dáme okapat. Cibulku nakrájíme na kolečka, rajčata rozpůlíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Promícháme s jarní cibulkou, rajčaty a fazolemi. Na zálivku oloupeme česnek a jemně nasekáme. Promícháme s hořčicí, octem a 75 ml studené vody. Osolíme, opepříme, osladíme a vmícháme bazalkový olej. Zálivkou přelijeme salát a okořeníme pepřem. Podáváme s pečivem.

Brambory zapečené s fazolemi a zeleninou

500 g steril. fazolí červených, 600 g brambor, 2 feferonky, 3 cibule, 4 rajčata, stroužek česneku, 0,5 svazku saturejky, 0,5 svazku bazalky, 2 lžíce mouky, lžíce másla, 500 ml vývaru, 500 g jogurtu, bylinková sůl, 200 g ementálu, lžička kmínu, pepř 

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a 3 minuty povaříme. Omyté fazole necháme okapat. Feferonky a rajčata očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a posekáme. Bylinky jemně posekáme.Troubu předehřejeme na 250 stupňů.Na rozehřátém másle zesklovatíme cibuli a česnek. Přidáme mouku a krátce osmahneme. Přilijeme vývar, přidáme pokrájené feferonky a omáčku za stálého míchání 4-5 minut povaříme. Hrnec stáhneme z plotny, vmícháme jogurt a 2/3 bylinek. Osolíme, opepříme a přidáme kmín.Bramobry a fazole naplníme do formy, zalijeme omáčkou a posypeme sýrem. Zapékáme asi 30 minut v troubě.

Těstoviny s fazolemi

4 lžíce másla, 2 cibule, 2 mrkve, feferonka, 2 stroužky česneku, lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, šálek červeného vína, 500 g fazolí, lžička tymiánu, 350 g vařených těstovin, špetka soli, špetka pepře

Na tuku zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a orestujeme. Poté přidáme najemno nakrájenou feferonku, utřený česnek, osolíme a krátce podusíme. Přimícháme rajčatový protlak, zaprášíme moukou, dolijeme zeleninovým vývarem a červeným vínem a vaříme 10 minut. Přidáme fazole, tymián a prohřejeme. Poté jemně vmícháme uvařené těstoviny, které jsme si uvařili dle návodu na obalu.

Fazolový guláš se zeleninou

šálek vařené sóji, šálek vařených fazolí a syrového krájeného celeru, 0,5 šálku krájené mrkve a kořenové petržele, 2 lžíce strouhaného chleba, lžičku soli, 4 lžíce oleje, dle chuti: česnek, šálek vody 
Zeleninu osmahneme na oleji s česnekem, přelijeme vodou a dusíme doměkka. Přidáme sóju, fazole, papriku, promícháme, zahustíme chlebem a necháme 5 minut prohřát.

Sójové maso s ananasem

omáčka, 200 g sojového masa, 200 g ananasu, lžíce sojové omáčky, 1,5 lžíce oleje, dle chuti sladká paprika, sůl, pepř, kari, rozmarýn, oregano

Do osolené vody přidáme kari koření a další koření dle chutí (pepř, oregano). Vložíme sójové maso. Vaříme do změknutí masa. Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje, přidáme na kostky nakrájený ananas. Přidáme připravené sójové maso a okořeníme kari kořením. Podle chuti můžeme přidat pepř, sladkou papriku nebo rozmarýn. Směs zalijeme polosladkou sójovou omáčkou. Poté ubereme teplotu, přikryjeme pokličkou a podusíme.

Fazolový segedínský salát

500 g bílých fazolí, 2 cibule, 3 vejce, 2 dl smetany, lžička mleté sladké papriky, špetka cukru, bílý ocet, pepř, sůl

Uvařené fazole přecedíme, dáme do mísy, přelijeme nálevem z několika lžic vody, cukru, pepře, soli a octa. Několikrát promícháme. Přidáme cibuli nakrájenou na jemné kroužky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, bílek drobně nasekáme a přidáme k fazolím. Žloutek protřeme sítem a smícháme se smetanou a paprikou. Nalijeme ho k fazolím, dobře promícháme a dáme na 1-2 hodiny do chladna odležet. Na miskách ještě salát posypeme paprikou.

Rychlé fazole s čočkou

150 g předvařené čočky, 1,5 l vařící vody, 150 g předvařených fazolí, 3 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 bobk. listy, cibule, tuk, tymián, koriandr, papř, sůl, 2 lžíce octa, 4 vejce natvrdo, kečup

Fazole a čočku vložíme do vařící vody, ochucené bobkovým listem, tymiánem a koriandrem a povaříme cca 10 min. Scedíme a vývar uchováme.Na tuku zpěníme česnek, cibuli a osmahneme na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev. Přidáme tam čočku s fazolemi, podlejem trochou vývaru, ve kterém jsme je vařili a dusíme cca 15 min. Můžeme i zahustit jíškou. Dochutíme pepřem, solí, a trochou octa. Na talíř dáme luštěniny, pokrájené vejce na plátky, kdo chce dochutí kečupem.

Dušená čočka

250 g čočky, cibule, 2 feferonky, lžíčka kmínu, lžíčka hořčičného semínka, 2 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce másla, sůl, hrstka petrželka

Čočku si namočíme přes noc a v téže vodě ji uvaříme skoro do měkka. Na másle osmažíme nakrájenou cibulidozlatova. Přidáme kmín a hořčičné seminko. Po chvíli přidáme čočku, zamícháme a vaříme dál. Pak mírně podlejeme, přiklopíme a dusíme asi čtvrt hodiny. Přidáme kokos a nadrobno nakrájené feferonky. Když je čočka měkká, osolíme ji, zamícháme a případně posypeme drobně nasekanou petrželkou.