12. ledna 2012

Guláš na černém pivu

600 g vepřové plece, 300 g cibule, sádlo, 100 g rajského protlaku, 50 g sladké papriky,2 dl černého piva, sůl, česnek, pepř, chilli koření, kmín, nastrouhaný tvrdý chléb

Na rozpálený tuk hodíme hrstičku kmínu a vzápětí nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova (nepřipálit!). Přidáme rajský protlak a sladkou papriku. Do takto připraveného základu vložíme maso nakrájené na kostky, orestujeme, přidáme sůl, koření, česnek, podlijeme pivem a dusíme do změknutí. Měkké maso vyjmeme a základ dolijeme potřebným množstvím vody. Necháme projít varem a zahustíme strouhaným chlebem.

Gulášový tip

Kolik masa, tolik cibule. Ale pozor. Ne na váhu, ale objemem! Když maso nakrájíte, očkem poměříte hromadu a stejnou hromadu dáte cibule. 1/4 až 1/3 tohoto objemu cibule nahradíme najemno nakrájenou bílou, nebo zelenou paprikou. Čerstvou v sezóně nakrájíme a dáme do mrazáku a máme vystaráno na rok. Paprika se smaží úplně stejně, spolu s cibulí v základu. Postupně se v guláši úplně rozdusí, bude úplně neviditelná, jen skvělá chuť guláše dá vytušit, že je v tom nějaký fígl! Dále postupujete dle vlastní volby a chuti. Jen zahustit jíškou!

Guláš bez míchání

1 kg vepřoveho masa - nejlepší je z plecka, 3 větší cibule, 5 stroužků česneku, 2 čaj. lžičky guláš koření (může být i kari), 3 čaj. lžičky sladké ml. papriky, 3 polévkové lžíce škrob. moučky, sůl, pepř, 2 kostky bujónu , feferonka, 0,75-1 l vody

Maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny, pořádně promíchat. Bujónové kostky rozpustíme v malém hrníčku a pak dolijeme do 1 l vodu. Dát vše do pekáče, lepší je do ohnivzdorné skleněné misky, přikrýt alobalem a péct na 250 st. asi 1,5 hodiny. Nedolivat vodu,nemichat,nesundávat alobal. Výborné s chlebem, těstovinami, rýží, knedlíkem.

Vepřový chilli guláš

1000 g plecka, 750 g nakrájené cibule, sůl, chilli koření podle chuti, kečup, olej

Nejdříve oloupeme a nakrájíme cibuli, vepřové maso pokrájíme na kostky. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme. Poté k ní přidáme maso a také orestujeme. Osolíme, přidáme chilli koření, zalijeme kečupem a dusíme za občasného podlévání vodou do změknutí. Cibule by měla udělat hustou omáčku. Podáváme s chlebem nebo s topinkami, ale v tom případě pozor na česnek, aby nepřebil chuť guláše.

Zapečený guláš s těstovinami

1 kg hovězího masa, 1 kg těstovin, 250 g tvrdého sýra

Z masa připravíme klasický guláš, ale bez zahuštění. Dáme vařit těstovin, ty připravíme běžným způsobem. Mezitím nastrouháme tvrdý sýr. Polovinu tohoto sýra promícháme s uvařenými těstovinami. Těstoviny vsypeme do guláše, vše promícháme.Tuto směs nalijeme do pekáče a posypeme zbytkem sýra. Zapékáme tak půl hodinky při mírné teplotě, až sýr dostane tu správnou zlatavou barvu. Na talíři můžeme ozdobit tatarskou omáčkou.

Krůtí guláš s kysaným zelím

250 g krůtích prsou, 400 g kysaného zelí, cibule, kyselé jablko, lžíce olivového oleje,lžička majoránky, lžička sladké mleté papriky, 100 ml zeleninového vývaru,brambor, 100 g kysané smetany, sůl, mletý pepř, zelená paprika, červená paprika, lžíce přepuštěného másla, lžíce nasekané zelené petrželky

Kysané zelí pokrájíme (pokud není dostatečně jemně nakrájené) , cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z jablka odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme majoránkou, mletou papriku, kysané zelí a nakrájené jablko. Zalijeme vývarem, promícháme a dusíme asi 20 minut pod pokličkou. Zatím oloupeme a omyjeme brambor, jemně ho nastrouháme a zamícháme do zelí. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme, promícháme a znovu přivedeme do varu. Krůtí maso nakrájíme na kostky. Z paprik odstraníme jádřince a nakrájíme je na větší kousky. Na pánvi rozpálíme přepuštěné máslo a maso a papriky na něm smažíme asi 5 minut. Poté osolíme a vmícháme do zelí.Před podáváním tento netypický guláš posypeme nasekanou zelenou petrželí.

Krůtí guláš

1 kg krůtích prsou, 1 kg cibule, 2 stroužky česneku, 2feferonky, 2 bílé papriky,300 ml vývaru, olej (sádlo), sůl, mletý pepř,majoránka (čerstvá nebo sušená),kmín, lžíce sladké mleté papriky, chléb (mouka, škrobová moučka) na zahuštění 

Krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Z paprik a 2feferonek odstraníme jádřince a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.V kastrolu rozpálíme tuk a cibule na něm orestujeme. Jakmile zesklovatí, přidáme maso a také orestujeme. Když se „zatáhne“, přidáme sůl, mletou červenou papriku, mletý pepř, kmín, prolisovaný česnek a nakrájené 2feferonky. Promícháme a zalijeme vývarem.Poté zvolna dusíme pod pokličkou. Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a čerstvou majoránku (pokud přidáváme sušenou, dáváme ji hned s ostatním kořením). Šťávu zahustíme buď nastrouhaným starším chlebem či lžičkou škrobové moučky rozmíchané ve troše studené vody, promícháme a ještě chvíli podusíme. Jako příloha je vhodný čerstvý chléb, rýže, těstoviny.
Tip : Část masa nahradit větším množstvím papriky nebo kousky orestované cukety (obojí se přidává až na závěr tepelné přípravy, aby se nerozvařilo).K zahuštění můžeme použít cuketu – tu nakrájíme na hranolky a přidáme k masu hned jakmile se „zatáhne“. Cuketa se během dušení prakticky rozpustí a vytvoří hustší šťávu,takže guláš není již nutné zahušťovat.

Selský vepřový guláš s křenem

600 g vepřové plece, 150 g vepřových ledvinek, 150 g vepřových jater, 75 g sádla, 200 g cibule, 15 g mleté papriky, 500 ml vody, mletý pepř, zázvor, kmín, majoránka, 2 stroužky česneku, 50 g hladké mouky, 100 g čerstvého křenu

Nejdříve si omyjeme, osušíme a nakrájíme všechno maso. Poté na sádle osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, zpěníme, vložíme na kostky nakrájené maso, orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, trochu zázvoru, kmínu, majoránky, utřený česnek, promícháme a dusíme pod poklicí. Když je maso poloměkké, přidáme na hranolky nakrájené ledvinky a játra, podlijeme znovu vodou a dusíme do změknutí. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme a povaříme. Šťávu přecedíme na maso a porce zdobíme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme s čerstvým chlebem nebo knedlíkem.

Slovenský guláš z dvojího masa

300 g hovězího masa (zadní, kližka), 300 g vepřového plecka, 60 g tuku, 300-400 g cibule, zelená paprika, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku,0,5 lžičky mletého kmínu,  vrchovatá lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu, pepř, vývar z kostky bujónu, sůl

Hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky.Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka. Očistíme si česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka. V kastrolu (nebo v papiňáku) rozpálíme tuk (olej, sádlo), osmažíme na něm cibuli, přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme. Mícháme. Když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout. Pokud se nám maso přichytává, přidáme malinko vývaru a stále mícháme. Přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podléváme vývarem až dosáhneme potřebného množství tekutiny. Stále mícháme. Necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Vaříme-li v papiňáku, v této chvíli ho uzavřeme a necháme asi 30 minut vařit. Jinak dusíme na mírném ohni až je maso měkké. Do hotového guláše můžeme přidat asi 4 lžíce zakysané smetany. Podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem. 

Mexický guláš se sýrem

600 g předního (nebo zadního) hovězího masa, 80 g sádla (nebo oleje), 2-3 střední cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, 0,5 lžičky drceného kmínu, rovná lžička majoránky, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/4 l vývaru z kostky bujónu, 100 g strouhaného sýra, 3 lžíce kečupu

Nejdříve si opláchneme a osušíme maso a nakrájíme ho na kostky. Potom si oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Připravíme si vývar, nebo necháme v horké vodě rozpustit kostku "gulášová šťáva" - připravená tekutina nám bude sloužit na podlévání. V kastrolu necháme rozpálit sádlo (lze použít i olej, ale výsledná chuť je trochu jiná), na něm osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso a po všech stranách ho orestujeme. Potom ho poprášíme hladkou moukou a necháme trochu opražit. Přidáme mletou sladkou papriku, sůl, drcený kmín, prolisovaný česnek, vše zamícháme a opět trochu osmahneme. Potom za stálého míchání postupně podléváme vývarem až je maso "zatopené". Přidáme majoránku a kečup, promícháme a pod pokličkou necháme maso dusit do změknutí. Občas zkontrolujeme, zamícháme, případně přilijeme vývar. Když je maso měkké, guláš ochutnáme a případně ochutíme. Můžeme přidat i dvě lžíce sterilovaného hrášku, který necháme pouze prohřát. Na talíři guláš posypeme nahrubo strouhaným sýrem a případně i na nudličky rozkrájenou šunkou. Vhodnou přílohou je rýže, knedlík či chléb, hodí se zapít pivem. 
Poznámka: Vzhledem k delší době úpravy masa se vyplatí dělat v papiňáku. Papinův hrnec zavíráme v okamžiku, kdy se maso má dusit a odkryjeme po 35 až 40 minutách.