17. ledna 2011

Pečený cheesecake s ricottou a ovocem

50 g rozpuštěného másla, 150 g cereálních sušenek, 500 g sýru riccota, 200 g zakysané smetany , 3 vejce, lžíce medu, 175 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 275 g čerstvého ovoce (maliny, borůvky, jahody), moučkový cukr,  kůra z jednoho citrónu

Troubu předehřejte na 180⁰C./ Formu o průměru 20 cm (s odendávacím dnem) vymažte máslem. Sušenky rozemelte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a umačkejte. Ricottu, zakysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním mixérem dohladka.Vidličkou rozmačkejte 100 g ovoce a vmíchejte ho do směsi. Poté směs vlijte do formy na sušenkový základ tak, aby směs vytvořila rovnou vrstvu. Pečte 40 – 45 min dokud cheesecake lehce nezezlátne. Po vyjmutí z trouby zakryjte fólií a na teplém místě nechte zchladnout. Poté vložte do ledničky do druhého dne. Nožem objeďte okraje formy a cheesaceke vyjměte.Posypte zbývajícím ovocem a moučkovým cukrem. Pokud nemáte vanilkový extrakt, použijte vanilkový lusk. Rozkrojte ho podélně, semínka nožem vyškrábněte a přimíchejte do ricotty.

Středomořský koláč

křehké těsto, 4 rajčata, 2 cukety, lilek,žlutá paprika, zelená paprika, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g zakysané smetany, žloutek, 40 g másla, bazalka, sůl, pepř

Nakrájejte rajčata na čtvrtky a papriky na proužky. Cukety nakrájejte na tenké plátky. /Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte cibuli a česnek. Na větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a restujte 3 minuty. Přidejte papriky, cukety a česnek. Osolte a opepřete, restujte dalších 10 minut a poté přidejte rajčata. Těsto vyválejte do koláčové formy a dejte na 15 minut zapéct do trouby rozehřáté na 210°C. V míse prošlehejte smetanu se žloutkem. Přidejte orestovanou a okapanou zeleninu. Náplň vlijte na předpečené těsto a dejte do trouby na 30 minut. Posypte bazalkou. Servírujte teplé či studené se salátem.

Pečené vepřové nudličky s houbami a šalotkami

35 g hladké mouky, 600 g vepřové kýty, 3 - 4 lžíce sezamového oleje, 300 g lesních hub nakrájených nahrubo, 17 malých šalotek nakrájených na kolečka, 200 ml kuřecího vývaru, 1,5 lžíce worcesteru, 1,5 lžíce čerstvého zázvoru,lžíce medu,100 g zakysané smetany , sůl, pepř, rýže jako příloha

Mouku ochutíme solí a pepřem a vepřové maso v ní obalíme. Poté maso opečeme zhruba 4 minuty na oleji v hlubší pánvi. Opečení maso vyndáme z pánve a udržujeme v teple. Ve šťávě z masa pomalu opečeme houby a šalotky. Poté je podlijeme kuřecím vývarem, ochutíme worcesterem, zázvorem, medem a osolíme a opepříme. Směsí přelijeme vepřové maso a přikryté pečeme v troubě předehřáté na 150⁰C zhruba hodinu (maso musí být velmi křehké). 10 minut před dopečením přidáme zakysanou smetanu. Pokrm je vhodné podávat s divokou rýží. Tip : Nechte maso cca 15 minut marinovat v citronové šťávě s rozpuštěným máslem nebo s olejem. Maso bude po upečení mimořádně křehké.
 

Pěna z cuket

800 g cuket, 300 g brambor (varný typ C), 6 polévkových lžic zakysané smetany , svazek pažitky, sůl , pepř

Cukety a brambory oloupejte. Omyjte je a nakrájejte na drobné špalíčky. Vařte v páře 15 minut (případně 5 minut v tlakovém hrnci), poté rozmixujte, nebo propasírujte.Přidejte smetanu, osolte a opepřete. Servírujte teplé, posypané pažitkou.Podávejte s bílým pečivem opečeným na másle.

Vepřová pečeně s jablky

1,2 kg vepřové pečeně, 200 g zakysané smetany, 4 jablka Golden delicius, 3 cibule, 40 g másla, 2 špetky skořice, 100 ml cidru,šťáva z půlky citrónu, sůl, pepř

Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné plátky. V hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm maso ze všech stran zatáhnout. Dejte stranou. Přidejte cibuli a restujte 3 minuty. Vraťte do hrnce pečeni, osolte a opepřete. Podlijte cidrem. Přiklopte pokličkou a duste na mírném ohni 30 minut. Oloupejte jablka a zakapejte je citrónem, aby nezhnědla. Z jablek odstraňte jádřinec a rozčtvrťte je. Přidejte k masu a poprašte skořicí, duste dalších 10 minut.  Přidejte smetanu a odkryté vařte ještě 15 minut. Servírujte teplé. /Cidr je kvašené jablečné víno. Můžete ho nahradit jablečným moštem a přidat sklenku bílého vína./

Terinka z lososa s rajčatovým coulis

150 g čerstvého lososa, 200 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme, 3 vejce, petržel, bazalka, kopr 
Na rajčatové coulis: 400 g rajčatové dužiny bez slupky a semínek; 200 g cibule; stroužek česneku; 2 lžíce másla; sůl, pepř, cukr 

Lososa osolte, opepřete a vařte zhruba 8 opékejte na pánvi, poté rozmačkejte vidličkou.Smíchejte smetanu, vejce a bylinky, poté přidejte lososa.Směs vlijte do máslem vymazané (případně pečícím papírem vyložené) chlebíčkové formy.Pečte 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.Servírujte vlažné.
Rajčatové coulis : Na másle v pánvi osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte rajčatovou dužinu, na jemno nakrájený česnek, sůl a pepř. Pokud jsou rajčata kyselá, přidejte trochu cukru. Přiveďte do varu a při občasném míchání vařte na mírném ohni asi 30 minut.Poté Coulis rozšlehejte ponorným mixérem. Před podáváním přimíchejte čerstvé máslo.Servírujte horké.

Hrášková polévka se smetanou

340 g mraženého hrášku, 1,5 l kuřecího vývaru, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 pórky, 5 lžic másla, 160 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme, bílé pečivo

V hrnci rozehřejeme lžíci másla a přidáme pórek a cibuli nakrájené najemno. Smažíme cca 6 minut a poté zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, přidáme hrášek a povaříme. Odstavíme z ohně, opepříme, osolíme a ponorným mixérem rozmixujeme. Poté vešleháme zakysanou smetanu. Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a osmažíme na zbývajícím másle s prolisovaným česnekem. V letní dny polévka osvěží, pokud ji budete podávat vychlazenou s trochou nasekané máty.

Tomatová polévka s kukuřicí

420 g rajčatového protlaku, 300 g rozmixovaných kukuřičných zrn, 125 g celých kukuřičných zrn, lžíce olivového oleje, lžička kuřecího vývaru, nadrobno nakrájená větší cibule, 3 středně velká rajčata, sůl, chilli, zakysaná smetana, tortilly

Olej rozehřejeme, přidáme cibuli, lžičku vývaru a necháme cibuli zesklovatět. Rajčata oloupeme, lžící odstraníme semínka a dužinu nakrájíme nadrobno. Spolu s protlakem rajčata přidáme do hrnce. Poté přidáme kukuřičné pyré a zrna kukuřice.Ochutíme chilli kořením, solí a necháme polévku prohřát. Podáváme se lžící zakysané smetany a kukuřičnými tortillami. Rajčata oloupeme tak, že je křížem nakrojíme a na pár vteřin vložíme do vařící vody. Poté slupku jednoduše sloupneme.

Dýňová polévka s koprovými semínky

800 g oloupané dýně, 2 kávové lžičky koprových semínek, lžička cukru, 1 l vývaru,sůl, mletý pepř, 190 g zakysané smetany, špetka mleté skořice

Dýni uvaříme ve vodě se solí a cukrem. Poté ji prolisujeme přes jemné síto do vývaru, přidáme koprové semínko, skořici a pepř. Přivedeme k varu a povaříme. Po odstavení z ohně vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí. Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty. Nesrazí se vám.

Krůtí ragú v pivní omáčce

500 g krůtích prsíček, 2 červené cibule, 250 g rajčat, 400 g fazolových lusků, 100 g anglické slaniny, 125 g zakysané smetany, 300 g másla, 350 ml piva, 350 ml vývaru z kostky, hladká mouka, sůl, pepř na dochucení, petrželka

Fazolové lusky povaříme v osolené vodě asi 5 minut, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Na cibuli opečeme kostičky slaniny a přidáme maso nakrájené na nudličky. Osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opékáme asi 2 minuty.  Poté přilijeme pivo a vývar, přidáme lusky a necháme povařit. Vmícháme zakysanou smetanu, rajčata nakrájená na kostičky a necháme přejít varem.  Dosolíme a dopeříme.Před podáváním ozdobíme petrželkou. Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty, po přidání do omáčky se nesrazí.

Flambovaný koláč

lístkové těsto, 200 g zakysané smetany , 125 g slaniny nakrájené na úzké špalíčky, cibule najemno nasekaná, 100 g sýra nastrouhaného sýra Gruyère

Troubu předehřejte na 250°C. Vyválené těsto dejte na pečící plech vyložený papírem na pečení. Na těsto rozetřete smetanu, posypte slaninou, cibulí a nakonec sýrem. Pečte, dokud sýr lehce nezezlátne. Švýcarský sýr Gruyère lze případně nahradit sýrem Emmentaler.