20. ledna 2017

Polévka smetanová z fazolek

1 l vody, 3 dkg másla, 3 dkg mouky, lžička papriky, 25 dkg fazolek, 2 brambory, 1/8 l smetany, sul, trochu cukru, citrónová šťáva, kopr
Připravíme si tmavší jíšku, přidáme lžičku papriky, rozmícháme a zalijeme studenou vodou. Do provařené jíšky přidáme nakrájené fazolky, předem omyté a zbavené vláken. Vaříme je do poloměkka. Pak přidáme na kostičky nakrájené syrové brambory a dovaříme. Hotovou polévku zjemníme smetanou, ochutíme cukrem, citrónovou šťávou a posypeme jemně nasekaným koprem.

Polévka z bílých fazolí

200 g bílých fazolí, 100 g vepřové klobásy, lžíci tuku, 2 lžíce hladké mouky, 0,1l kysané smetany, cibuli, 3 bobkové listy, lžíci mleté papriky, ocet, sůl.
Fazole přes noc namočíme, druhý den uvaříme s bobkovými listy v 1,5 l nesolené vody doměkka. Na tuku osmažíme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Přisypeme papriku, zamícháme, zalijeme sběračkou horké vody z fazolí, promícháme a přidáme k fazolím. Osolíme, přidáme tenká kolečka klobásy a 20 minut povaříme. Nakonec zamícháme do odstavené polévky ocet a smetanu.