31. srpna 2012

Bábovka s přidáním maku

8 dkg tuku, 15 dkg cukru, vejce, 1 žl., 3 dkg mletého maku se dobře utře, přidá se 35 dkg polohrubé mouky smíchané s ¾ prášku do pečiva a slabý ¼ l mléka. Mohou se přidat hrozinky. Péci ve věncové formě, po ¼ hodiny přikrýt papírem.

Prášková bábovka

12 až 15 dkg tuku, 2 vejce, 20 dkg cukru, balíček vanilkového cukru a dle chuti citron
Kůra se dobře utře. Přidá se ½ kg polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva a ¼ l mléka (může být málo přes ¼). Peče se v bábovkové nebo věncové formě. Polovic těsta se může přibarvit kakaem. Při pečení asi po čtvrthodině přiklopit papírem, aby se svrchu nepřipálila. Peče se asi ¾ hodiny. Těsto se může použít na bublaninu, ale musí se dát mléka 3/8 l. Na 2 uzavřené plechy nebo 12 až 15 dkg tuku, 2 vejce, 20 dkg cukru, balíček vanilkového cukru a dle chuti citropekáče. Bábovka je křehčí, dá-li se aspoň polovina hladké mouky a polovina polohrubé, s tukem a cukrem se utřou jenom žloutky, přidá se mléko s polovinou mouky,druhá polovina se vmíchá zároveň se sněhem ze dvou (možno-li ze 3) bílků. Každé práškové pečivo dávat do středně teplé trouby, teprve asi za ¼ hodiny, teplotu zesílit a pekáč přiklopit papírem.

Křehký koláč s jablky

12 dkg tuku, 15 dkg cukru, vejce, 10 lžiček mléka, vanilkový cukr, 40 dkg mouky polohrubé, prášek do pečiva
Cukr, tuk, vejce a mléko utřeme do pěny, zaděláme na vále do mouky smíchané s pečivovým práškem. Rozděláme na dva díly, jeden rozválíme tence v pekáčku, dáme nakrouhaná jablka a přiklopíme druhou plackou. Navrch pomažeme mlékem a mírně do růžova pečeme. Sladká jablka se necukrují. (je brzo pečený)

Topinky na grilu

3 lžíce másla, 2 stroužky utřeného česneku,lžička červené papriky,1/2 lžičky sušeného oregana (dobromysli),1/4 lžičky červeného (cayanského) pepře
Máslo rozpusťte, přidejte česnek až začne lehce hnědnout. Sundejte z ohně a přidejte koření, dobře zamíchejte, Potřete z obou stran krajíce chleba a grilujte do přiměřené barvy.

Grilované cukety

3 velké cukety nakrájené na centimetrové plátky,3 lžíce olivového oleje,2 lžičky oregana,2 rozdrcené stroužky česneku,1/4 lžičky rozmarýny, sůl, pepř
Předehřejte gril. Potřete cuketu olivovým olejem a česnekem, poprašte oreganem, rozmarýnou, solí a pepřem. Grilujte až jsou cukety měkké, asi 4 minuty po každé straně.

Zelenina po řecku

středně velký lilek,malý baklažán,červená paprika,zelená paprika, středně velká cibule,20 žampionů,1 dl olivového oleje,lžíce citronové šťávy,2 rozdrcené stroužky česneku, lžička oregana.
Zeleninu dobře omyjte. Smíchejte olej, citronovou šťávu, česnek a oregano, nechte odležet. Nakrájejte lilek a patlažán na centimetrové plátky, papriky na kolečka, cibuli na dílky, vše dobře a rovnoměrně pokropte směsí.Předehřejte gril, vše rozprosřete na mřížku, raději jemnější, a během pečení často znovu potírejte olejovou směsí. Grilujte až je vše měkké.

Popcorn,pražená kukuřice

Potřebujete na to aluminiovou folii, asi tak 45x30cm. Do středu nalejte 2 lžíce dobrého oleje a přidejte dvě lžíce kukuřice ne pražení. Potom z folie udělejte tunel, vrch a kraje pořádně složte, aby vznikl uvnitř prostor, protože kukuřice nabere na objemu. Rozpalte gril a držte a třeste aluminiovým "pouzdrem" asi 10 cm nad ohněm. Doporučuje se držet to v kleštích nebo něčem jiném s dlouhou násadou. Za čtyři minuty je to hotovo. Otevřte vrch, nalijte dovnitř něco rozpuštěného másla, nasypte něco soli.

Šopský salát

větší rajče,paprika,půl salátové okurky,cibule
Vše se nakrájí na plátky, kolečka a jiné přiměřené tvary a smíchá s olivovým olejem, solí a octem.

Pečené fazole

0,5 kg bílých fazolí,0,5 l cukru,1 l rajské šťávy,velká cibule na drobno nakrájená,0,5 čajové lžičky práškové hořčice,0,25 čajové lžičky hřebíčku,polévková lžíce strouhaného křenu,0,125 lžičky kardamom,0,5 lžičky černého pepře,2 lžičky soli,20 dkg mletého Barbecuovaného vepřového
Uvařte fazole do měkka, potom vše dejte do kastrolu a pečte při 300-350 Fahrenheita (150-170 Celsia) až to má dobrou chuť

Coleslaw, zelný salát

30 dkg majonézy,1 dl bílého 4% octa,4 lžíce cukru,lžíce celerového semínka,sůl a pepř,hlávka zeleného zelí, najemno nakrájená,2 větší mrkve, najemno nastrouhané
V menší nádobě dobře smíchejte vše krom zeleniny. Do přiměřené mísy dejte zeleninu, přidejte první směs a znovu dobře promíchejte. Před podáváním vychlaďte.

Opilé fazole

0,5 l hnědých fazolí (Pinto beans),1,5 l vody,0,35 l piva, 2 lžíce tuku ze špeku, nebo oleje,velká cibule nadrobno,2 stroužky česneku, utřené,3 pálivé papričky nadrobno nasekané nebo nadrobené, 0,5 lžičky mletého nebo drceného kmínu,lžička soli

Namočte fazole přes noc, slijte a znovu zalijte vodou a pivem, aby byly 2 cm pod vodou. Vařte zvolna nepřikryté. P jedné hodině skontrolujte, zamíchejte ode dna a není-li dost vody přilijte vařící vodu. Vařte dalších 30 minut a znovu skontrolujte, eventuelně přidejte vodu. Až fazole změknou, přidejte všechno ostatní a vařte zvolna dalších 15 minut, vodu udržujte jen těsně nad hladinou fazolí. Fazole jsou uvařené když jsou měkké a krémové, nikoli rozvařené, měly by držet svůj tvar. V hrnci bude trochu vody s fazolemi, ale nmá to být stadium polévky. Pokud chcete tekutinu hustší, šťouchněte do nich několikrát mačkačem na bramborovou kaši. Podávejte ihned, nebo přikryjte a držte teplé až jednu hodinu. Také je můžete nechat vychladnout, eventuelně zmrazit a ohřát v mikrovlnce.