13. srpna 2010

Plněný lilek

lilek, slanina, salám nebo klobása, česnek, cibule, strouhaný sýr, máslo, brambory

Vezmeme fialový lilek, který překrojíme napůl, čímž vytvoříme dvě lodičky. Pro ozdobu ponecháme i stonek. Vydlabeme dřeň, kterou nakrájíme na kostičky a dusíme na pánvi se slaninou, salámem či klobásou, česnekem, cibulkou a strouhaným sýrem. Touto směsí poté naplníme vytvořené lodičky. Vložíme do formy vymazané máslem a asi tři čtvrtě hodiny zapékáme. Pět minut před dokončením posypeme strouhaným sýrem. Konzumujeme s lodičkou a stonkem. Podáváme s vařenými bramborami.

Plněné pečené brambory

brambory,tvrdý sýr na strouhání, máslo nebo margarin, anglická slanina nebo uzené, cibule nebo šalotka, česnek, polévkové koření (Podravka)
dressink : bílý jogurt, česnek, sůl

Stejně velké kulaté brambory se slupkou důkladně omyjeme, rozpůlíme, řezem položíme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby péct. Mezitím si připravíme náplň - nastrouháme tvrdý sýr, přidáme asi lžíci másla, nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, vymačkáme česnek a ochutíme polévkovým kořením. Když jsou brambory upečené (zkrabatí na nich slupka), vydlabeme půlky brambor tak, aby vzniklé mističky měly asi půl centimetru silné stěny. Vyblabané vnitřky brambor přidáme do náplně a dobře promícháme. Náplní nalpníme bramborové mističky a dáme ještě na asi 5 minut zapéct. Podáváme s dresinkem z bílého jogurtu s česnekem.

Plněné papriky polským salámem

4 větší zelené papriky, 100 g polský salám, 150 g strouhaný eidam, 4 rajčata, česneková pasta, 2 cibule, vejce
Papriky zbavíme jader, vytřeme česnekovou pastou a naplníme dílky rajčat, polským salámem a půlkolečky cibule. Vložíme do zapékací misky. Zbylá rajčata a cibuli poklademe mezi papriky a zalejeme sýrem s rozšlehaným vejcem. V troubě předehřáté na 180 st. zapečeme, až sýr zezlátne.

Plněné papriky trochu jinak

tlustostěnné kápie větší (čím tlustší tím lepší), na barvě nezáleží (jsou li barevné, jídlo lépe vypadá na talíři), mleté maso, česnek, kmín, cibule, vejce, červená paprika, chilli, sojová omáčka, petržel, oregáno, mléko, sůl, pepř

Připravíme klasickou směs mletého masa: 2500 g mletého, přidáme 2 až 3 nadrobno nakrájené cibule, 4 utřené stroužky česneku se solí, špetku červené papriky, kmínu a dle chuti chilli a pepře, oregána a petržele, rozmícháme trochu sojové omáčky v 1dl mléka a přilejeme, takto vzniklou směs řádně promícháme a napěchujeme do 4 připravených paprik, zbavených jadřinců. Dáme péct do rozpálené trouby, lehce podlijeme vývarem, zhruba na půl hodiny, prohlížíme po 10 minutách a otáčíme, je možno po té dopéci grilem, cca. 5 min. Podáváme s ryží, americkými brambory, nebo klasicky s rajskou omáčkou a knedlíky.

Plněné kuřecí řízky na černém pivu

4 kurečí řízky, krabí tyčinky, sůl, pepř, kari koření, špenátové listy, uzený plátkový sýr, černé pivo, kostka zeleninového vývaru
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme,posypeme kari kořením, položíme plátek špenátového¨listu, plátek uzeného sýra a krabí tyčinku, stočíme a rovnáme vedle sebe do pekáčku , stočené závitky posypeme kari, podlijeme vývarem z kostky a při pečení podléváme černým pivem.

Plněné kotlety

4 silnější vepřové kotlety, 4 plátky moravského uzeného, 4 slabší kolečka cibule, čtyřcentimetrová kolečka jablek, vejce, strouhanka, sůl, tuk na smažení
Kotlety nařízneme a do vzniklé kapsy vložíme vždy plátek uzeného masa, jablko, cibuli. Otvor uzavřeme jehlou. Kotlety osolíme,obalíme v trojobalu a v troubě upečeme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

Plněné řízky

kuřecí (nebo krůtí) prsní řízky dle počtu strávníků, sýr-cihla v celku (na 5 řízků cca 250 g), 250 g másla nebo hery, sůl, pepř, citron, trochu vegety

Řízky nakrojíme,lehce naklepeme,osolíme,opepříme,posypeme vegetou a pokapeme citronovou šťávou.Sýr a salám nakrájíme na špalíčky, které vždy 2×sýr a 1×salám položíme na maso, přeložíme a dobře upevníme párátky. Takto připravené řízky klademe na pekáček, kam jsme nakrájeli kousky másla nebo hery. Špalíky sýru a salámu poklademe nahoru na řízky, stejně jako další kousky másla. Můžeme ještě posypat nakrájenými žampióny a trochu podlijeme vodou. Přiklopíme dalším pekáčkem a pečeme asi 1 hod. 

Plněné brambory v zelí

8 velkých brambor, 200 g mletého plecka, 500 g kysaného zelí, hrst sušených hub, 2 malé cibule, lžíce oleje, masox, mletý kmín, pepř, sůl

Na polovině oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, namočené překrájené houby, osolíme, okořeníme a za stálého míchání opékáme asi 15 minut. Omyté brambory rozpůlíme a vnitřek lžičkou vydlabeme,dole seřízneme. Do pekáčku vymazaného zbytkem oleje urovnáme zelí promíchané s pokrájenou cibulí. Masovou směsí naplníme vydlabané brambory, postavíme do zelí,kolem položíme vydlabané vnitřky z brambor, osolíme,okořeníme,lehce podlijeme vodou,ve které je rozpuštěný masox. Pečeme v troubě zakryté asi 40 minut.

Plněné kuře s čabajkou

celé kuře, dvě nožičky čabajky, grilovací koření, česnek, sůl, žampiony
Kuře omyjeme a na mlýnku na maso rozemeleme čabajku, do které přidáme česnek a naplníme kuře. Okořeníme a dáme péct a těsně před koncem pečení přidáme na kuře žampiony. Podáváme s bramborem.

Plněné brambory směsí

4 větší brambory, sůl, pepř, vejce, 150 g sýra, 100 g uzeného masa, bazalka, petržel, olej

Brambory uvaříme ve šlupce do poloměka.Rozkrojíme na poloviny a vydlabeme. Bramborovou hmotu smíchat s nakrájeným uzeným masem, rozšlehaným vejcem, solí a pepřem. Směs vložíme do vydlabaných brambor, posypeme nastrouhaným sýrem a bazalkou.Zapečeme v troubě na pekáči vymazaným olejem ( nebo máslem ) .

Plněné brambory

nové brambory, různé druhy sýrů, šunkový salám, ďábelské koření, sůl
Brambory vydrhneme kartáčkem, vydlabeme, naplníme směsí na jemno nakrájemého salámu a sýru s kořením, naskládáme do vymazaného pekáče a dáme zapéct. Můžeme podávat s mlékem nebo tatarskou omáčkou.

Plněné brambory se sardelkou

větší brambory cca 5 kusů na osobu, 10 - 15 dkg mletého masa, sardelová pasta, sůl, pepř, mletá paprika, hořčice, cibule

Brambory omyjeme a oškrábeme. Pak seřízneme plošku, na které bude brambora stát ( aby se nekutálela ). Proti této plošce seřízneme plátek tak, aby následně vytvořil jakousi pokličku. Následně kávovou lžičkou bramboru vydlabeme a vytvoříme tak jakýsi bramborový hrníček. Pak promísíme mleté maso, okořeníme a osolíme. Do vydlabané brambory vložíme plátek cibule, vyplníme mletým masem a přidáme špetku sardelové pasty.( Dle vlastní fantazie lze náplň různě doplňovat či měnit ). Pak přikryjeme brambor bramborovou pokličkou a ovážeme nitkou. Brambory pak vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v troubě s občasným omašťováním povrchu brambor, až tyto dostanou hnědou křupavou kůrčičku.( cca 1 hodina ). Pak vyjmeme opečené brambory na talíř, přestřihneme nitky, můžeme ozdobit talíř červenou paprikou, potřením hořčice a posypáním na drobná kolečka nakrájenou cibulí.

Plněná vepřová panenka

1/2 vepřové panenky, 10 cm pórku, 5 dkg salámu Poličan nebo Herkules, 5 dkg sýru Eidam, sečuánský pepř, sůl, máslo

Vepřovou panenku nařízneme ze dvou stran, tak aby se dal vytvořit větší plát. Ten naklepeme, posolíme a ochutíme sečuánským pepřem. Pórek spaříme a naklademe jednotlivé listy na panenku. Pak na ně naslkádáme salám a sýr. Panenku zarolujeme a převážeme. Na na pánvi ji velmi rychle opečeme. Jen aby zbělela a póry masa se uzavřely. Pak vložíme panenku do pekáčku, mírně podlejeme vodou nebo vývarema přidáme trochu másla. Pečeme při 220°C za stálého podlévání a obracení asi 30 min. Pak maso vyjmeme odstraníme motouz a krájíme na úhledené plátky. Jako přílohu podáváme brambory a zeleninovou oblohu.

Plněné kuřecí stehna na česneku

8 kuřecích stehýnek, grilovací koření, drcený kmín, sůl, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce másla
nádivka : 2 žemle, trochu mléka, 50 g libovější anglické slaniny, vejce, 2 stroužky česneku, petrželová nať, muškátový  oříšek, mletý pepř, sůl

Nejdříve stehýnka naplníme. Kůži uvolníme od masa tak, že uděláme kapsu, a tu naplníme nádivkou. Sepneme párátkem nebo sešijeme. Kuřecí stehýnka osolíme, posypeme grilovacím kořením, kmínem a vložíme do pekáče. Přidáme na plátky pokrájený česnek, poklademe lupínky másla, podlijeme malým množstvím vody a za občasného  polévání  vypečenou šťávou pečeme do měkka.. Podle potřeby podlijeme horkou vodou. Podáváme s vařenými brambory nebo  bramborovými knedlíky a dušeným špenátem.  Příprava nádivky: Žemle pokrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, které  necháme vsáknout. Přidáme na nudličky pokrájenou slaninu, žloutek, rozetřený česnek, jemně pokrájenou petrželovou nať, okořeníme a osolíme. Dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílku.

Plněná drůbež

600 g kurecich prsícek, 120 g sunky, 160 g nivy, olej, sul, grilovací korení, zampiony, máslo, mouka

Kurecí rízky rozdelíma na 4 díly a opatrne naklepeme. Na kazdý plátek polozíme plátek sunky a príslusný díl nivy.Maso zabalíme, vytvarujeme, okoreníme, upevnime paratkem a zprudka opeceme na oleji. Pridáme kousek másla a oresujeme zampiony. Zaprásíme moukou, zalijeme vývarem a provaríme. Koblihy podlijeme stávou a pod poklicí peceme v troube 20 minut pri 140 stupních.

Plněné kuřecí stehna

4 kuřecí stehna, 5 dkg sýru cihla, 5 dkg šunky, 10 dkg  žampionů, máslo, sůl, grilovací koření
Do stehýnek uděláme kapsu do které dáme sýr,šunku a žampiony. Zajistíme jehlou. Osolíme, okořeníme. Pečeme v troubě na másle do zlatova. Příloha : bramborová kaše a zeleninový salat.

Plesnivé brambory

brambory, niva, sůl, vejce, pepř, olej

Brambory uvaříme rozkrájíme na kostky vložíme 1/2 do vymaštěné nádoby osolíme, opepříme, přidáme nastrouhanou nivu ,přikryjeme 2/2 brambor osolíme, opepříme dáme zapéct cca po 15 minutách, zalijeme rozmíchaným vajíčkem, dopečeme a podáváme. Zdobíme krájenou petrželí.

Pizzový koláč

vejce, balení listového těsta, sýr strouhaný, sýr tavený, sýr, salám, maso vařené, kukuřičná zrna, hříbky
Listové těsto se rozdělí na dva díly a vyválí do placek. Jednu placku dáme na plech a na ni poklademe na drobno nakrájené pochutiny: salám, sýr, vejce na tvrdo, atd. dle chuti a zásob. Vše přiklopíme druhou plackou, posypeme strouhaným sýrem a dáme péct.

Pivovarské brambory

1 kg brambor, 500 g cibule, 100 g anglické slaniny, 3 dl světlého piva, 125 ml smetany, pepř, sůl, máslo
Do vymazané zapékací misky dáma vrstvu na plátky nakrájených brambor, pokladema tankými plátky cibule a anglické slaniny. Pokryjeme další vrstvou brambor, vše zalijeme smetanou rozšlehanou s pivem, solí a pepřem a bez pokličky pečeme asi 1 hodinu.

Pivní kuře

1/2 kuřete nebo 4 kuřecí řízky, 1/4 l piva, rostlinný olej, sůl, 100 g nivy, 100 g eidamu
Kuře opláchneme, osušíme a osolíme. Na pekáči zahřejeme olej a prudce maso orestujeme. Pak podlijeme pivem, přikryjeme a pečeme doměkka. Těsně před dopečením posypeme kuře nejprve strouhaným eidamem a nakonec strouhanou nivou. Nejlépe chutná s vařenou rýží.

Pitta

listove testo, porek, brambory, sul, pepr, olej
Listove testo vyvalime na slabe placky (dve) porek a brambory (nakrajene,nastrouhane) osolime opeprime a dame na placku listového testa,druhou plackou prikryjeme a dame pect do trouby na 250 stupnu.

Kuře na jablkach

kuře, cibule, 3 kyselá jablka, 2 dcl černého piva, sůl, kmín, lžička másla

Omyté kuře rozporcujeme, osolíme, okmínujeme a naskládáme do pekáčku. Mezi porce klademe na čtvrtky krájená jablka a nahrubo sekanou cibuli. Nepatrně podlijeme vodou a dusíme.Jakmile se voda vydusí, zalijeme černým pivem, přidáme máslo a dáme péci do trouby. Poléváme vypečenou šťávou. Podáváme s knedlíkem a zelím.

Pikantní pečené kuřecí stehna

6 kuřecích stehen, hlavička česneku, 1/4 másla, 2 kostky masoxu, 2 lžičky sladké papriky, hladká mouka, sůl

Kuřecí stehna posolíme, silně potřeme česnekem a necháme 2 hodiny odpočinout. Stehna obalíme ve směsi hladké mouky a sladké papriky. Opečeme na másle a i s výpekem vložíme do pekáče. Zalijeme vývarem a pečeme za občastného podlévání do zlatova. Jako přílohu volíme bramborovou kaši nebo hranolky.

Pikantní kuřecí palačinky

8 kuřecích paliček, 150 ml oleje,100 g žampionů, 250 ml smetany, 50 g másla, cibule, 500 g těstovin, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky chilli, pepř, sůl, čerstvá bazalka na ozdobu

Do misky nalijeme olej a nastrouháme do něj česnek. Dochutíme půl lžičkou chilli, solí a pepřem a promícháme. Do připravené marinády naložíme kuřecí paličky a uložíme na půl hodiny do chladu. Marinované paličky přendáme do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C asi 45 min. Můžeme je připravit také na grilu. Cibuli nakrájíme na kostičky,očištěné žampiony na plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, osmahneme cibulku, přidáme pokrájené žampiony a opečeme je. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Při mírné teplotě a za občasného míchání dusíme do zhoustnutí. Uvařené těstoviny promícháme s omáčkou a podáváme s kuřecími paličkami. Vše ještě ozdobíme bazalkou.

Pikantní kuře

kuře, cibule, máslo, pepř, grilovací koření, kari, 3 - 4 stroužky česneku, zeleninové koření - / vegetka /, kmín, sůl, 4 lžíce jemného kečupu, 2 lžíce ostrého kečupu / nebo ostrá paprika /, 2 lžičky citrónové  šťávy, 1 lžička polotučné hořčice, 2 lžičky sojové omáčky, 2 lžičky worcesteru

Kuře naporcujeme na menší kousky. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme sůl, koření, česnek a další přísady, chvíli povaříme. Porce kuřete urovnáme do pekáče a zalijeme připravenou omáčkou. Dáme do trouby, asi po 30 minutách kuře obrátíme a pečeme ještě dalších 30 minut na malém plameni. Podává se s rýží nebo s bramborem. 

Pikantní francouzské brambory

brambory, uzenina dle chuti, cibule, vejce, olomoucké tvarůžky, sůl

Vystydlé uvařené brambory v lehce osolené vodě nakrájíme nadrobno (kolečka, nudličky). Osmažíme nadrobno nakrájenou uzeninu, těsně před koncem přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli. Brambory smícháme s uzeninou a cibulí a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku a v troubě při cca 160 C pečeme asi 20 minut. Mezitím rozšleháme vejce s nastrouhanými olomouckými tvarůžky (nejlépe velké slzy na struhadle). Vejce s tvarůžky nalijeme na brambory a dáme znovu zapéci na 190 C asi 10 minut.

Pečený bůček

vyšší libovější bůček asi 15 cm široký, sůl, mletý pepř, chilli koření, 3 stroužky najemno rozsekaný česnek, 2 cibule, režná nit, 1-2 dl horké vody

Bůček nařežeme podélně (po kosti) asi na 1/2 až 3/4 cm silné listy. Každý řez prosolíme troškou soli, stejně tak troškou mletého pepře a zasypeme troškou rozsekaného česneku. Dle chuti přes jeden list můžeme přidat na špičku nože chilli koření. Pevně ovážeme režnou nití, vložíme do předehřáté remosky nebo pekáčku, obložíme nahrubo pokrájenými cibulemi. Podlijeme horkou vodou a pečeme dozlatova asi 1,5-2 hodiny. V případě potřeby podléváme menším množstvím další vřelé vody. Upečený bůček krájíme příčně (přes kosti).

Pečená dobrota

15 středně velkých brambor, 4 celé tenčí párky, 20 dkg anglické slaniny, 3-4 cibule, sůl, pepř, kmín, trochu sádla nebo oleje na vymazání plechu, kečup, hořčice

Brambory neloupeme, ale dobře omyjeme ve vodě. Vhodným nástrojem vykrojíme do brambory otvor a otvorem prostrčíme párek tak, aby na obou koncích brambory kousek přečníval. Takto upravené brambory poklademe na vymazaný plech, přisypeme cibuli nakrájenou na půlkolečka, přidáme vykrájené špunty z brambor a zbytek párků. Na brambory položíme plátky anglické slaniny, osolíme, opepříme, pokmínujeme.  Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 min. Podáváme horké dle chuti s kečupem a horčicí.

Pečené papriky

500 g červených kapií, 4 hřebíčky, lžička celého pepře, 5 bobkových listů, 5 stroužků česneku, 2 hrnky olivového oleje

Papriky dáme na plech do trouby. Upečeme na sucho aby se daly dobře sloupnout. Opečené papriky s černými puchýřky dáme do velké mísy a zakryjeme utěrkou, nebo igelitem. Necháme papriky odpočinout asi osm minut. pak lehce kůžičku z paprik stáhneme. Odstraníme stopku, vyjmeme jadýrka a pokrájíme na menší pruhy. Dáme do sklenice s kořením a zalijeme olejem. Necháme odležet asi týden. Vynikající k pečenému masu, na tousty nebo ke smaženým vajíčkům.

Pečené kuřecí panenky

750 g kuřecích panenek -  kuř. prsa nakrajená na plátky, 1/2 bal. argentinského koření, 0,5 - 1 pol. lžíce soli, 2 pol. lžíce solamylu, 100 g kečupu (pro pikantnější chuť ostrý), 1 dl oleje

Kuřecí panenky opereme v pitné vodě, zalejeme v míse olejem, prosypeme kořením, solí a solamylem, promícháme, přidáme kečup a ještě jednou promícháme. Necháme v chladu alespoň šest hodin marinovat, nejlépe do druhého dne. Jednotlivé kousky klademe vedle sebe na plech pokrytý papírem na pečení a ve vyhřáté troubě pečeme asi čtvrthodiny. Podáváme s přílohou jako hlavní jídlo nebo volně na míse jako chuťovky.

Pečené kuře se zelím

kuře (popř. 8 paliček), 4-6 plátků anglické slaniny, paprika sladká a pálivá, 80 g slaniny, 2 dcl bílého vína, špetka cukru, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 lžičky hořč. semínek, 500 g kysaného zelí

Kuře naporcujeme, osolíme, opaprikujeme a zabalíme do anglické slaniny. Zapékací misku vyložíme plátky slaniny, na ni dáme zelí promíchané s cukrem, koriandrem a hořč. semínky. Zalijeme vínem, na povrch položíme balíčky z kuřete a pečeme v troubě 1/2 až 3/4 hodiny do červena. Podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem. Podáváme s brambory.

Pečené kuře s jogurtovou skoro nádivkou

celé kuře, velký bílý jogurt, petržel, česnek, slanina, máslo, bílý pepř, sůl

Kuře umyjeme a rukou vytvoříme pod kůží na prsou co největší kapsu, nesmíme kůži roztrhnout. Pod kůži a dovnitř kuřete dáme vytvořenou hmotu. Ta se vypracuje smícháním jogurtu, posekané petržele, prolisovaného česneku, soli a bílého pepře. Dovnitř osoleného kuřete a pod kůži dáme pár plátku slaniny a pak namažeme (opět jen pod kůží a uvnitř) vytvořenou hmotou. Celé dáme na pekáč, podlijeme vodou s kouskem másla a pečeme dozlatova. Podáváme s čímkoli, brambory, rýže, atd.

Pečené kuře

kure, paprika, kari, kmin, sul, pepr, olej
Smichame vsechno koreni s olejem a potreme tim kure ktere se pak v pekaci vlozi do trouby na 250 stupnu kure se pak postupne potira a podleji, poslednich dvacet minut nechaveme bez podlejvani a potirani aby byla kuzicka pekne krupava!

Pečené brambory na másle

1 kg brambory, palice česneku, 150 g máslo, sůl

Brambory oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky. Oloupané brambory naskládáme na suchý plech tak,aby se nedotýkali a dáme pect do trouby cca 200 stupňů po dobu 30 min než mírně z červenají. Mezitím oloupeme česnek a utřeme se solí. Upečené brambory nasypeme do mísy nahoru dáme česnek utřený ze solí a rozkrájené máslo. Brambory jíme tak že brambor rozmáčkneme,namočíme do rozpuštěného másla a směsi česneku a solí.Zapíjíme mlékem.

Pečená krůta s omáčkou

2 kruti stehna, trochu maty, trochu petrzele, olej, sul, spetku paprika, pepr, majoranka, voda a treba i celou cuketu to zalezi na tom kolik se ji tam vejde, mata muze byt s i bez klacku to znamena ze muzou byt i jenom listky kdyz date i klacek chut je palcivejsi

Rozmrazenou krutu dame do hrnce nebo na pekac, podlijeme olejem a zalijeme vodou, tak ze je z kruty videt jenom kousek na vrchu. Dale pridame koreni,vseho stejne asi az na sul, ale klidne podle chuti muzete. Vse zakryjte poklici nebo pekacem a pecte v troube alespon dve hodiny, 1x otocit. Pak krutu vyndejte a samotnou pecte v troube dokud neni upecena bez oleje jen tak na sucho. Mezitim sos ktery mate rozmixujte v mixeru a mate omacku. Podavejte s knedliky.

Pečená husa

250 g sušeného ovoce (různé druhy), 250 ml bílého vína, vykuchaná husa, sůl ,pepř, 200 g bílého pečiva, 2 lžíce másla, 125 ml mléka, 30 g sekaných mandlí, zázvor, kayenský pepř, 850 g meruňkového kompotu, 3 lžíce mouky

Sušené ovoce nakrájíme na kostičky a přelijeme ho vínem. Máčíme je asi 1 hodinu. Husu osolíme, opepříme. Housku nakrájíme na kostičky a dorůžova je osmahneme na másle. Přelijeme je mlékem a promícháme. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Slijeme ovoce a dáme k houstičkám. Přidáme mandle a promícháme. Nádivku ochutíme solí, pepřem, zázvorem a muškátem. Naplníme jí husu a zašijeme. Husu dáme do pekáče, podlijeme vodou a přikrytou pečeme asi 4 hodiny. Pečeni vyjmeme z pekáče a šťávu poprášíme moukou. Osmahneme ji a přidáme meruňky,

Pečená řepa

450 g čerstvá červená řepa, menší nejlépe i s natí, 10 stroužků česneku, hrst čerstvé majoránky nebo oregána, sůl, čerstvě mletý pepř, 6 lžic panenského olivové oleje, 3 lžíce balsamika

Troubu předehřát na 200 °C. Asi metr a půl alobalu přeložit napůl. Větší řepy překrájet na půlměsíčky, položit doprostřed alobalu spolu s pomačkaným česnekem a majoránkou, hodně posolit a ochutit pepřem. Pak přeložit alobal po stranách několikrát přeložit a před uzavřením nalít olej a ocet. Uzavřený balíček vložit do pekáčku a péct asi hodinu doměkka. Podávat v balíčku - skvěle voní.

Pečáky

1 kg brambor, 5 dkg másla, sůl, česnek

Oškrábané brambory nakrájíme na pravidelné kostičky cca 3x3 cm a osušíme, poté naskládáme na suchý plech a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů, podle druhu trouby pečeme bez jakéhokoli dalšího zásahu (neobracet, nepodlévat) asi 30-50 minut dokud brambory nezačnou hnědnout, poté plech vyjmeme a brambory nasypeme do větší misky, položíme na ně plátky másla, necháme rozpustit, poté osolíme, přidáme dle chuti pomačkaný česnek a podáváme s podmáslím. Konzumuje se rukama tak, že každý kousek rozmáčkneme na dně misky, kde je rozpuštěné máslo s česnekem, a poté vložíme do úst.

Kuře sypané strouhaným sýrem

jedno celé kuře, 400 g sýra na strouhání, dušená šunka, grilovací nebo podobné koření, 1/4 másla, olej, sůl, mouku hladkou

Kuře vykostíme,vytvoříme plátky,osolíme ,posypeme kořením prudce opečeme na oleji z obou stran , vyndáme do pekáčku, přikryjeme šunkou a posypeme sýrem,do výpeku  z pánve přidáme máslo a mouku vyrobíme jíšku s vodou a nalejeme na sýr ,a dáme do trouby zapéct cca.20 minut,podáváme s hranolky nebo americkýmy brambory.

Pařížský zapečený květák

větší květák, 150 g ementálu (nebo sýru na strouhání), 100 g uzeného masa (nebo slaniny), 60 g másla, 3 lžíce mouky, 1 l mléka, 1 žloutek, pepř, sůl

Květák uvaříte v osolené vodě do poloměkka. Okapaný vložíte do máslem vymazané zapékací misky. Polovinu sýra a uzeného masa nakrájíte na tenké hranolky a prošpikujete jimi květák. Z másla a mouky uděláte jíšku a za stálého míchání přidáváte mléko, až se utvoří bešamel. Osolíte, opepříte a přidáte druhou polovinu najemno nastrouhaného sýra. Povaříte, dokud se sýr nerozpustí, a pro zjemnění přidáte do vychladlého bešamelu jeden žloutek. Prošpikovaný květák, který máte v zapékací misce, polijete bešamelem, posypete sýrem a zapečete. Sypete zelenou pažitkou.