6. července 2012

Krůtí fazolový Eintopf

15 dkg bílých namočených fazolí dáme vařit do tlakového hrnce spolu s krůtími drůbky. V jiném hrnci necháme na oleji zpěnit cibuli, dáme na ní podusit 0,5 hlávky pokrájeného bílého zelí a 2 lžíce červené papriky. Zalijeme vývarem z masa a fazolí, dáme dvě mrkve, 0,5 kapusty a 0,5 celeru pokrájené na nudličky. Okořeníme solí, pepřem, dobromyslí, povaříme,přidáme uvařené fazole a pokrájené maso z drůbků, zahustíme moukou nebo smetanou.

Jihočeská Praskačka

Do hrnce dáme lžíci másla, na kterém zpěníme pokrájenou cibuli a na hrubé nudličky nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, kousek celeru). Zalijeme vodou,přidáme na menší hranolky nakrájené brambory, několik celých pepřů, nové koření a jeden bobkový list, trochu tymiánu a čerstvé nebo i v soli naložené houby (nejlepší jsou hříbky nebo i jiné světlé houby,aby polévka mnoho neztmavla). Podle potřeby osolíme a vaříme, až jsou brambory měkké. Mezitím si připravíme závarek z hladké mouky a celé zakysané smetany a polévku zavaříme. Dochutíme pepřem a vegetou. Podáváme s rohlíkem.

Vánoční čočková polévka

kapří hlava, 1/4 kg čočky, 5 až 7 sušených švestek nebo vrchovatá polévková lžíce švestkových povidel, 5 zrnek nového koření, 5 zrnek pepře, 4 bobkové listy,5 dkg sušených hub (nejlepšíjsou dubáci),kávová lžička soli, 1,51 vody 1 až 2 kávové lžičky hladké mouky, sladká šlehačková smetana
Kapří hlavu očistíme od šupin, odstraníme ploutve i oči, můžeme i žábry, ale nemusíme, polévka nebude hořká. Já nechávám hlavu celou, dobře omytou. Čočku přebereme, opláchneme a namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc. Do hrnce vložíme rybí hlavu a zalijeme 1 1/2 litrem vody, přidáme namočenou čočku,sušené švestky, koření, sušené houby, sůl a vaříme 15 až 20 minut v tlakovém hrnci,nebo 30 až 45 minut v obyčejném. Po uplynutí tohoto času rybí hlavu opatrně vyjmeme,tak aby se nerozpadla, dáme na talíř a můžeme si pochutnat na jedlých částech.Polévku dochutíme šlehačkou, ve které jsme dobře rozmíchali 1 až 2 kávové lžičky hladké mouky (pozor na hrudky) a ještě asi 1 minutu povaříme. Když je polévka moc hustá, před přidáním záklechtky ji můžeme rozředit 1/2 až 1 dl horké vody.

Rybí polévka s badyanem

2 I vody, 3 menší brambory (200 g),2 velké cibule, česnek, 3 bobkové listy,2 hvězdičky badyánu, 0,5 lžičky chilli koření,1/4 lžičky šafránu, 0,5 lžičky tymiánu,0,5 lžičky fenyklu, 0,5 lžičky šalvěje, 5 zrníček nového koření,  konzervička rajského protlaku, 0,5 kg filé, olej, sůl, chléb
Hrnec naplníme 2 litry vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, rozkrájíme 1 cibuli, dáme do vody, osolíme a necháme vařit. Na pánev nalijeme olej a na něm zpěníme druhou rozkrájenou cibuli a tři stroužky česneku, rozetřené se solí.Dále přidáme všechno koření a rajský protlak.Chvíli na pánvi necháme osmahnout.Mezitím rozkrájíme filé na kostky a přidáme do hrnce s bramborami a první cibulí. Nakonec vlijeme osmahnutou směs z pánve a všechno společně vaříme až do úplného změknutí rybího masa a brambor.Na hluboké talíře si zatím připravíme kostky osmaženého chleba, které připravujeme jako normální topinky, a potřeme je česnekem. Přeléváme horkou rybí polévkou a ihned podáváme

Limonádová polévka

vývar z kostí (hovězí nebo vepřové) a kousek uzených žebírek nebo zbytky kůže po uzeném mase, koření (nové koření,bobkový list, pepř celý), nesolit, protože uzené je slané
Do čistého vývaru dáme 4 větší brambory (oloupané a nakrájené na větší kostky),kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer),malou lahvičku nakládané řepy (můžeme 1 s nálevem - sladkokyselý nálev), malou lahvičku zelí (může být jak kysané, tak sladkokyselé - kysané je lepší), asi 1 a 1/2 hrnečku fazolí (přes noc namočených,zvlášť uvařených). Dochutíme několika lžícemi sladkého kečupu, vegetkou, osolíme dle chuti. Vaříme tak dlouho, až jsou brambory měkké. Když je vše hotové, zalijeme šlehanou smetanou (můžeme i zakysanou smetanou). Rozmícháme a můžeme podávat. Je růžová jako limonáda.

Dýňová polévka

Dýni očistíme, rozkrájíme na porce a dám do sáčku do mrazáku. Máme ji až do nové sklizně na polévku kdykoli potřebujeme. Do vody dáme dýni, sůl, kmín, cibuli, celé stroužky česneku, mrkev, kousek petržele i celeru. Vaříme do změknutí. Uděláme světlou máslovou jíšku, do toho zamícháme a necháme chvilku povařit. Potom vše propasírujeme, přidám majoránku a polévkové koření dle chuti. Polévka chutná jako hrachová. Nebo ještě dám na kostičky nakrájený párek. Pak chutná jako frankfurtská.

Houbová polévka s bramborovými noky

masový (zeleninový) vývar, hrst hub nakrájených na kousky, sůl, pár kuliček pepře,jakákoliv sezónní zelenina (mrkev, petržel, celer, pórek, cibule, česnek, květák,brokolice, kedluben, kapusta, apod.)
Nastrouháme středně velký brambor -jemně jako na bramborákové těsto, přidáme 1/2 vejce, sůl, trochu mletého pepře,majoránku (dost), hladkou mouku - vypracujeme hustší těsto. Houby povaříme sezeleninou (drůbeží vývar, hovězí, uzený),lžičkou vykrajujeme drobné noky a zaváříme do polévky. Dochutíme trochou polévkového koření, petrželkou nebo libečkem a můžeme podávat. Pokud vaříme pouze zeleninovou polévku, po uvaření noků ještě do polévky rozkvedláme vejce.

Brokolicová polévka se sýrovými knedlíčky

menší brokolice (nebo 0,5 sáčku zmražené brokolice), 15 dkg nízkotučné cihly, 1 až 2 vejce (dle velikosti), strouhanka, pažitka nebo majoránka, 2 kostky zeleninového vývaru, sůl
Do malého množství vroucí vody dáme vařit růžičky brokolice společně s 1 kostkou zeleninového vývaru. Mezitím nastrouháme na jemném struhadle sýr, přidáme vejce, strouhanku, nadrobno nakrájenou pažitku (popřípadě majoránku) a sůl.Z této hmoty tvoříme malé knedlíčky. Knedlíčky zavařujeme do vroucí vody s kostkou zeleninového vývaru, cca 3 minuty. Jakmile se brokolice uvaří doměkka, rozmačkáme ji („žďuchadlem" na brambory). Potom přidáme vývar s knedlíčky a podáváme. Za půl hodiny je vše hotovo. Místo cihly je možno použít uzený sýr (je to pikantnější).

Houbová polévka ze sušených hub

4 až 5 oloupaných brambor nakrájených na kostičky, 30 až 40 dkg čerstvých nebo předem namočených sušených hub (žampiony, houby tvrdé - hřib pravý, křemenáč,podborovák, březák)
Brambory a houby dáme do hrnce, zalijeme asi 1 I vody, osolíme, přidáme kmín a vaříme 20 až 30 minut. Po změknutí přidáme litr až litr a půl mléka, povaříme. Nachystáme si do hrnku 1/4 I šlehačky, do které rozkvedláme 1 celé vejce a 2 lžíce polohrubé nebo hladké mouky. Tím zalijeme vroucí polévku a necháme přejít varem (pozor, při vlití šlehačky polévka kypí). Po odstavení přidáme nakrájený kopr nebo pažitku, nešetříme množstvím. Při podávání si můžeme dle chuti na talíři přioctovat.Polévka je velice osvěžující a dá se jíst i studená.

Sýrová polévka

2 lžíce rostlinného tuku, 3 lžíce hladké mouky, 150 až 200 g anglické slaniny,150 až200 g sýra Niva (rokfór nebo jiný se zelenou plísní), lžička lisovaného česneku,kelímek kysané smetany, sůl, pepř,kostka masoxu, petrželka nebo pažitka na zdobení
Z tuku a mouky připravíme jemně dozlatova osmaženou jíšku, zalijeme 2 I vody,přidáme jemně nakrájenou slaninu, na kostky nakrájený sýr a masox. Uvedeme do varu, vaříme asi 15 minut. Potom přidáme česnek, sůl, pepř, ještě 5 minut povaříme.Do horké polévky přidáme kysanou smetanu a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme do pěny. Na talíři polévku ještě dozdobíme petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s houskou nebo rohlíkem. Hrudek z mouky a nerozvařeného sýra se nemusíme bát, mixér vše vyřeší za nás. Polévka je jemná a sytá.

Indická polévka

kuřecí droby, veškerá kořenová zelenina (celer, petržel, možno kedluben - nikdy však cibuli, je příliš aromatická), 2 lžíce kari koření, sůl, 1/4 I sladké šlehačky,10 dkg mandlí
Kuřecí droby spolu s očištěnou celou kořenovou zeleninou dáme do vody, osolíme,přidáme 2 lžíce kari koření a vaříme doměkka. Pak droby vyjmeme, obereme,větší kousky nakrájíme a vložíme zpět do vývaru, který zalijeme 1/4 litrem sladké šlehačky.Do hotové polévky přidáme spařené oloupané celé mandle. Je možno zeleninu i nakrájet a dát ji vařit 10 minut před koncem vaření drobů - nebo až po vyndání uvařených drobů vhodit do vývaru nakrájenou zeleninu a uvařit ji v čase, kdy obíráme maso z kostí. Na 1 I vody 1 lžíce kari koření.

Jednoduchá polévka

100 g libové anglické slaniny, nenahrazovat uzeninou (na drobné kostičky),velká cibule nebo pórek (je lepší na drobno pokrájet), 100 g žampionů (na silnější plátky) a hrst namočených sušených hub (v létě jakékoliv čerstvé houby). Vše dobře orestuji na pánvi, přidám sůl, bílý pepř a tymián (polévkovou lžíci sušeného - v létě sekaného čerstvého tymiánu)
Orestovanou směs dáme do hrnce s vodou,přidáme 4 brambory nakrájené na malé kostičky. Po 20 minutách varu (až jsou brambory měkké) přidáme 3 až 4 lžíce zakysané smetany, do které vmícháme 1 lžíci hladké mouky, chvíli zavaříme. Zdobíme menším množstvím petrželky nebo pažitky.Tymián nesmí být „přebit" jinou chutí. Zvlášť po chvíli „proležení" je polévka moc dobrá. 

Brynzová polévka

3 až 4 brambory, vejce, hrubá mouka,10 dkg brynzy (balkánský sýr), pepř, sůl
Oloupané brambory uvaříme do poloměkka,přidáme strouhání z 1 vejce a necháme přejít varem. Pak nastrouháme brynzu nebo alespoň balkánský sýr, přidáme špetku soli a pepře a necháme ještě jednou přejít varem.

Rajčatová smetanová polévka

1,5 l mléka (smetany - napůl), 5 dkg hladké mouky, 40 dkg čerstvých rajčat,sůl, cukr, pepř, petrželka, 3 dkg másla,3 dkg sýra
V části mléka rozmícháme dohladka mouku a přilijeme do zbylého horkého mléka. Povaříme. Rajčata rozdusíme a prolisujeme přes síto. Osolíme, přisladíme a okořeníme dle chuti. Ozdobíme petrželkou, strouhaným sýrem a plátkem vajíčka,uvařeného natvrdo.

4. července 2012

Vylepšená kyselka

brambory, houby (čerstvé nebo sušené - žampiony nedoporučuji), pórek, kyselé zelí (sterilované), smetana, vejce, kopr nebo pažitka, sůl, vegeta
Dáme si zvlášť vařit houby a scedíme je.Zatím si dáme vařit brambory nakrájené na kostičky, zelí a pórek. Když je vše měkké,přidáme houby a ochutíme solí, vegetkou(pokud je polévka málo slaná) a dochutíme (pokud je polévka málo kyselá).Nakonec přidáme smetanu a necháme povařit. Do polévky přidáme uvařená rozpůlená vejce. Polévku ozdobíme koprem nebo pažitkou.

Falešná dršťková polévka ze slepice

slepice místo drštěk, kořenová zelenina - množství podle uvážení každého,česnek - nešetřit - cibule, majoránka, červená mletá paprika a troška gulášového koření
Slepici povaříme - nejlépe v papiňáku.Mezitím si nadrobno nakrájíme zeleninu -celer, mrkev, petržel, cibuli dle libosti. Můžeme přidat i pár kuliček hrášku. Slepici vyjmeme z hrnce, do vývaru dáme nadrobno nakrájenou zeleninu, přidáme česnek,cibuli a povaříme do změknutí, slepici obereme a všechno maso vložíme do hrnce,kůžičku ze slepice pokrájíme na maličké kousky. Nemusíme dávat všechnu. Potom osmažíme na tuku nebo oleji trošku jíšky, přidáme mletou papriku, gulášové koření. Polévku zahustíme. Když je polévka moc světlá, můžeme osmahnout, ale jen krátce, ještě trošku mleté papriky.Osolíme, dochutíme podle potřeby majoránkou a podáváme s rohlíkem nebo chlebem.

Krůtí polévka s pórkem

1 až 1,5 litru vody, 2 krůtí krky, 2 menší mrkve, větší petržel nebo pastinák,lžička soli, nové koření -několik kuliček, lžička vegety, 2 menší pórky
Po uvaření krůtích krků v tlakovém hrnci společně se zeleninou, kořením a solí obereme maso do polévky, přidáme lžičku vegety, pokrájíme pórek a krátce povaříme.Do polévky lze přidat jemně nakrájené domácí nudle. Pórek lze obměnit prolisovaným česnekem a nakrájenou pažitkou

Bretaňská fazolačka

400 g bílých fazolí, 50 g sádla, malý rajčatový protlak, 0,5 cibule, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce sladké papriky, mletý pepř, sůl, cukr
Předem namočené fazole uvaříme doměkka.Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou a sladkou paprikou, okořeníme špetkou pepře, majoránky a zalejeme vodou z fazolí. Rozšleháme a dobře povaříme. Před koncem přidáme protlak a ještě povaříme. Do hotové polévky vrátíme scezené fazole, ochutíme česnekem, solí, podle chuti okyselíme a přisladíme. Pro lepší chuť můžeme přidat pokrájenou uzeninu. Lze podávat s chlebem.

Hovězí polévka s červenou řepou

Uvaříme hovězí polévku se zeleninou.Vývar přecedíme. Maso z polévky umeleme,přidáme nadrobno nakrájenou cibuli,žloutek, sůl, pepř. Připravíme nudlové těsto s trochou vody. Vykrájíme malá kolečka a naplníme masovou náplní. Utvoříme taštičky, nebo spojíme konce, čímž nám vzniknou ouška. Vaříme ve slané vodě 10 až 12 minut; na mísu je dáváme promaštěné, aby se neslepily. Do přecezeného vývaru dáme uvařit oloupanou červenou řípu,nebo ji uvaříme zvlášť a vývar nalijeme do polévky. Okyselíme octem na mírně kyselou chuť. Na talíř dáme 4 až 5 oušek, zalijeme vývarem, můžeme dát lžíci kyselé smetany nebo kopeček šlehačky a zelenou petrželku

Gruntovní bramboračka

4 větší brambory, 2 větší mrkve, větší petržel i s natí, kousek celeru, cibule,hrst hub (čerstvé pokrájené žampiony nebo sušená hrst směsi hřibových hub),1 1/2 až 2 l vývaru z pořádné slepice (maso z uvařené slepice můžeme rozkrájet do polévky, anebo je použít k přípravě rizota),kuřete či králíka - (v tomto případě přidáváme několik stroužků česneku), 1 dl mléka nebo smetany, 6 lžiček celozrnné pšeničné mouky (možno i bílé), 3 lžíce flory (másla), koření: sůl, kmín, pepř, snítka čerstvého libečku
Na drobná kolečka pokrájíme mrkev a petržel. Osmahneme na rozehřátém tuku,přidáme na kostičky pokrájené brambory a houby. Přidáme 1 celou cibuli, celer a snítku libečku. Vše zalijeme vývarem.Ochutíme kořením a vaříme doměkka. Asi 10 minut před koncem polévku zahustíme světlou jíškou a smetanou. Vyjmeme cibuli,celer a libeček. Porce polévky na talíři ozdobíme čerstvou usekanou zelenou petrželkou.

Přidělavaná polévka

Do osolené vody dáme vařit sušené houby (v sezoně čerstvé lišky), brambory,pokrájenou cibuli. Když jsou brambory měkké, zavaříme zátřepku ze smetany a hladké mouky. Nakonec vlijeme vajíčko tak, aby se udělaly „cancoury". Na talíři posypeme koprem a vložíme 2 lžíce hub, naložených v octovém nálevu.

Jemná rybí polévka se žampiony

Dáme vařit asi 5 kapřích hlav bez žáber spolu se zeleninou a polévkovým kořením (nové koření, pepř, sůl, vegeta). Když začne odpadat maso z hlav, scedíme polévku na úplně čistý vývar. V hrnci na másle zpěníme cibulku, přidáme nasekané žampiony a kmín. Po chvíli zalijeme trochou rybího vývaru s trochou masa z hlav a mixérem rozmixujeme. Dolejeme zbytek vývaru.Dochutíme trochou citronové šťávy z čerstvých citronů a octem. Zahustíme zásmažkou, kterou důkladně rozklechtáme. Znovu dochutíme (citron, ocet, sůl, pepř). Podáváme s lehce osmahnutým rohlíkem,zasypané petrželkou.

Boškovská polívka

0,5 kg vepřového masa - plecko, velká cibule, česnek, lžička grilovacího koření, sůl, pepř, petrželová nať
Maso, cibuli a česnek pomeleme, v míse pak důkladně zpracujeme i s kořením.Do většího hrnce dáme vařit na kostky nakrájené brambory, kmín a strouhanou kořenovou zeleninu. Malou lžičkou vykrajujeme z masové směsi knedlíčky a vhazujeme je do vařící polévky. Povaříme asi 20 minut. Dohustíme zásmažkou. Na závěr přisolíme, přidáme vegetu, rozšlehané vajíčko a nakrájený pórek. Podáváme s pečivem.

Čočková polévka domáci pani

voda, čočka, kysané zelí, kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel), sůl, majoránka,olej, cibule, salám, mouka, zelená petržel
Předem namočenou čočku (asi 1 hodinu) dáme vařit do hrnce a k ní přidáme kysané zelí. Když je oboje skoro měkké, přidáme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, trochu majoránky, osolíme a vaříme dál. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a vzniklou jíšku rozředíme a dáme vařit do polévky. Na trošce oleje opečeme salám nakrájený na menší kostky a vlijeme do polévky - necháme prohřát, nevaříme. Nakonec okořeníme drobně nakrájenou petrželovou natí.

Slepičí růžova polévka

0,5 slepice, 15 dkg mrkve, 15 dkg petržele,15 dkg celeru, polévkový květák, 15 dkg pórku, 10 dkg hub, 15 dkg hrášku,3 lžíce rajského protlaku, trochu sladké papriky, nudle z vajíčka, petrželka
0,5 slepice uvaříme doměkka. Vývar přecedíme. Potom do polévky přidáme na nudličky nastrouhanou mrkev, petržel, celer,květák rozebraný na růžičky, drobně nakrájený pórek, lesní houby nebo žampiony,mražený hrášek (může být sterilovaný, ale ten pak přidáváme před dovařením) a vše uvaříme doměkka. Nakonec přidáme maso ze slepice nakrájené na kousky, rajský protlak a trochu sladké papriky. Doplníme vodou asi na 31, uvedeme do varu a zavaříme nudle (domácí)  z 1 vajíčka. Příloha - pečivo, chléb.

Blesková rajska polévka

nepasírovaný kečup (domácí výroby -záměrně nepasírovaný pro tuto polévku),hladká mouka, cukr, rama
Hladkou mouku rozmícháme v troše vody,zalijeme do potřebného množství vody a asi po 5 až 6 minutách povaření přidáme kečupovou směs, podle chuti dochutíme cukrem. Po odstavení z ohně přidáme malý kousek ramy. Výbornou součástí polévky mohou být fazolky, nakrájené na proužky (aby polévka mohla být opravdu blesková - tedy uvařené předem a v tom případě použijeme i vývar z fazolek).

Zimní minestrone

100 g fazolí, 80 g slaniny, kousek celeru a pórku, mrkev, větší brambor, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 I vývaru z masa nebo masoxu, sušená saturejka,tymián, 4 stroužky česneku, sůl, 100 g těstovin, strouhaný sýr
Přebrané, propláchnuté a namočené fazole uvaříme doměkka. Nájemně nakrájené slanině zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme předem očištěnou,opláchnutou a nakrájenou zeleninu, protlak, vývar, koření a uvaříme doměkka.Polévku dochutíme česnekem utřeným se solí, přidáme fazole a ve slané vodě uvařené těstoviny. Sýr podáváme zvlášť na jednotlivé talíře.

Židovský penicilín

větší kuře,20 až 30 dkg prorostlého hovězího žebra,morková kost, sůl, 6 zrnek černého pepře, snítka libečku, snítka petržele,kmín, bobkový list, kulička nového koření,malá zelená paprika, mrkev, celer,petržel, malé pevné rajče, vegeta, masox,kostka slepičího bujónu, malý plátek čerstvého zázvoru, 6 rozinek, nudle -nejlépe domácí, protože ty mají úplně jinou chuť
Do studené vody dáme hovězí žebro a morkovou kost. Do kusu plátna dáme mrkev, celer, petrželový kořen, libeček,petrželovou nať, zelenou papriku, ze které jsme odstranili jádřinec, bobkový list,rajče, které jsme propíchli vidličkou, plátek zázvoru a rozinky. Zavážeme provázkem a přidáme do hrnce. Do vody přidáme pepř, trochu vegety, 1/4 kostky masoxu,1/2 kostky slepičího bujónu a zvolna přivedeme k varu. Vaříme asi 1/2 hodiny.Pak přidáme kuře a vaříme, až je vše měkké a maso jde dobře od kosti. Pak kuře vyjmeme a ostatní polévku dále vaříme na mírném ohni. Kůži z kuřete odstraníme a dáme stranou k jinému použití.Kuřecí maso obereme od kostry a nakrájíme na kousky. Ty rozdělíme do 4 talířů nebo ještě lépe misek. Vyjmeme hovězí žebro, morkovou kost a plátno se zeleninou a uschováme k jinému použití. Na struhadle nakrájíme delší nudličky mrkve a petržele, ale ne moc, jen aby polévka dostala zlatou barvu a správný šmrnc. Ty pak přidáme spolu s domácími nudlemi do polévky a vaříme, až jsou nudle uvařené. Dosolíme, ale asi nebude třeba, protože už tam je vegeta, masox a bujón, přivedeme velmi krátce k varu, (protože nic není odpornějšího, než vlažná polévka),nalijeme ji do připravených misek a polévku ozdobíme usekanou petrželkou nebo pažitkou.

Polévka z oranžové dýně

3/4 až 1 kg dužiny oranžové dýně, větší pórek, lžíce másla, kostka zeleninového bujónu, česnek dle chuti, sůl, zelená petrželka nebo pažitka, šálek mléka Tatra nebo smetana
Nakrájený pórek zpěníme na lžíci másla,necháme zesklovatět. Přidáme nakrájenou dýni a zalijeme 1 I vody. Přidáme kostku bujónu a vaříme. Když je dýně uvařená (což je asi za 15 minut), rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Přidáme mléko a po přejití varu ochutíme rozetřeným česnekem se solí, případně trochou podravky a něčím zeleným. Pokud chceme,aby polévka byla vydatnější, podáváme ji s osmaženou houskou. Bez housky je to skvělá dieta a doporučuji vařit větší množství, protože kdo ochutná - jeden talíř nestačí. 

Cibulová polévka se šunkou

1l vody, 2 velké cibule (nemusíme šetřit),3 střední brambory, vajíčko, 5 dkg šunky (šunkový salám), hladká mouka,kousek másla, sýr (cihla), petrželová nať,pažitka, sůl, maggi
Do vody vložíme na kostičky nakrájené brambory a cibuli, osolíme. Při varu přidáme šunku a máslo. Mezitím si připravíme vejce s hladkou moukou a rozšleháme. Do polévky nalijeme, až je vše měkké (tím zahušťujeme). Do talířků nastrouháme sýr (cihlu) a nakrájíme petrželovou nať a pažitku,zalijeme horkou polévkou. Podle chuti dosolíme a můžeme přidat polévkové koření.

Polévka z červené řepy a kysaného zelí

300 g syrové červené řepy, 100 g mrkve,100 g kysaného zelí, větší brambora,1,5 I vody nebo zeleninového vývaru,30 g oleje, 20 g hladké mouky, 100 až 200 ml kysané smetany, sůl, pažitka
Červenou řepu a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a osmahneme na oleji. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme pokrájené kysané zelí, na kostičky nakrájenou bramboru, osolíme a vaříme do změknutí. Nakonec přidáme smetanu s rozmíchanou moukou a povaříme.Polévku na talíři ozdobíme sekanou pažitkou. Podáváme s tmavým chlebem.

3. července 2012

Rýchla zeleninová bomba

mrkev, celer, petržel, květák, ředkvičky,paprika, česnek, cibule, pórek, kedluben,rajče, pažitka, libeček, kudrnačka
Kořenovou zeleninu nastrouháme najemno,ostatní zase najemno nakrájíme,vše necháme 10 až 15 minut vařit. Potom dochutíme solí, vegetou a můžeme přidat kousek masoxu (není nutný). Polévka se nezahušťuje, je dost hustá sama o sobě.

Rajská polévka s rýží

1 kg pěkně červených rajských jablíček podusíme na zrůžovělé cibulce. Potom je zalijeme vodou (asi 1 1/2 až 2 I), přidáme střední bramboru, hrst ovesných vloček, sůl
Necháme uvařit a vše rozmixujeme a přelijeme přes sítko (rajčatové slupky a jádra se pořádně nerozmixují). Uvaříme trochu rýže a dáme do polévky. Je-li příliš ostrá, lze ji zjemnit kostkou cukru.

Studená rajčatová polévka

1/2 až 3/4 kg rajčat, smetana, sůl
Rajčata rozkrojená na čtvrtky zalijeme vodou a rozvaříme. Rozvařená rajčata propasírujeme přes hustý cedník, osolíme a dle chuti můžeme jemně přisladit či okyselit,poté zalijeme 1 dl smetany. Polévku necháme vychladnout a studenou ji v horkých dnech podáváme s plátky bílého pečiva.

Svatohorská polévka

Do hrnce dáme vodu, kmín, sůl, zeleninu a masox a necháme povařit. Pak na pánvi usmažíme: 1 lžíci sádla, 5 lžic hladké mouky, 5 lžic krupice, 1 vejce. Nakonec do povařené vody přidáme tuto usmaženou zavářku. Název vznikl v dobách, kdy dříve lidé chodili pěšky na Svatou Horu. Doma si usmažili na sádle hladkou mouku,krupici, vejce a vzali si to sebou. Cestou se našlo stavení, kde jim poskytli lidé vodu a mohli si tam uvařit tuto polévku.

Polévka z kvašáků s hovězím masem

25 až 30 dkg kvašených okurek, 25 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer,pórek), 30 dkg hovězího masa na polévku, 8 brambor (střední), zakysaná smetana,2 lžíce hladké mouky, sůl, vegeta, zelená petrželka
Do hovězího vývaru přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhanou zeleninu a vaříme 20 minut. Pak přidáme uvařené a na kousky nakrájené maso, nahrubo nastrouhané kvašené okurky a přidáme mouku rozmíchanou s vodou a chvíli povaříme. Ochutíme solí a vegetou. Toto vše zalijeme zakysanou smetanou. Při podávání zasypeme čerstvou petrželkou.

Polévka z celerové natě

1 I vody, kostka masoxu, středně velká cibule, 4 snítky celerové natě, větší brambor, lžíce hrubé krupice, lžíce sádla
Celerové listy obereme z řapíku a nakrájíme nahrubo. Cibuli nakrájíme nadrobno,brambor na kostky a vaříme ve vodě s masoxem. Až je brambor měkký, přisypeme krupici a přidáme lžíci sádla. Krátce povaříme. Polévku lze vylepšit rozšlehaným vejcem, které zavaříme nakonec. Vaříme-li polévku pro děti, masox vynecháme a pouze ji přisolíme.

Zeleninová hedvábna polévka

Na másle osmažíme dorůžova 1 malou cibulku, přidáme na struhadle s velkými otvory nastrouhanou či nožem nakrájenou kořenovou zeleninu, ale také kapustu,kedlubnu, pórek a 2 stroužky česneku.Všeho dohromady asi 20 dkg. Dáme osmažit na cibulku a zalejeme 1/21 horké vody a necháme dusit cca 20 minut. K tomu přidáme kostku masoxu a necháme ještě chvíli podusit. Potom můžeme buď rozmixovat nebo prolisovat přes cedník. Zalijeme 1 litrem horké vody a přidáme na špičku nože muškátového květu a necháme vařit. Do jedné malé lahvičky smetany „Kapucín" přidáme polévkovou lžíci hladké mouky, rozšleháme a nalijeme do vařící polévky, povaříme. Protože jíme i očima,přidáme lžíci hrášku a dva pokrájené žampiony. Dochutíme solí dle potřeby a podáváme se smaženou houskou.

Mexická polévka Caracas

2 polévkové lžíce oleje, hrst polévkových nudlí, na kostky nakrájená mrkev,petržel, brambor, na nudličky nakrájená, zelená paprika, na osminky nakrájená,2 oloupaná rajčata, na růžičky rozebraná čtvrtka menšího květáku, malá chilli paprička - (komu vadí pálivé, nemusí dávat), 0,5 kávové lžičky sladké papriky,kávová lžička hladké mouky, 1 až 2 kostky zeleninového bujónu, sůl a vegeta na dochucení
Olej rozehřejeme a opražíme na něm dozlatova nudle. Zaprášíme moukou a zalejeme 1 až 2 litry horké vody podle množství zeleniny a požadované hustoty polévky. Přidáme zeleninový bujón a kořenovou zeleninu s bramborem. Když je tato poloměkká, přidáme zbytek zeleniny a po pěti minutách varu odstavíme z plotny, dochutíme solí a vegetou a necháme pod pokličkou dojít. Před podáváním můžeme přidat jemně nasekanou petrželovou nať.

Květáková polévka s krupicovými noky

polévka : trochu oleje, menší cibule, 3 dkg droždí,lžíce hladké mouky, malý květák,cca 1 1/4 I vody, kostička masoxu, sůl,pepř
noky : celé vejce, trochu mléka, kávová lžička oleje, sůl, hrubá krupice

Začneme přípravou noků, aby krupice nabobtnala. Do hrnku rozklepneme vejce,přidáme mléko, olej, sůl, krupici a vidličkou rozšleháme řidší těsto. Před zavařováním do polévky by mělo být vláčné a nemělo by se v polévce rozvařovat, ale noky nesmí být tvrdé. Podle toho buď přidat mléko nebo krupici. Do polévky zkusíme na špičku lžičky udělat nok a ochutnáme. Při dělání noků lžičku vždy ponoříme do polévky, aby nám nok dobře zklouznul. Polévka: na oleji necháme zesklovatět cibulku, rozdrobíme droždí, necháme seškvařit, přidáme hladkou mouku a chvíli osmahneme, zalijeme trochou studené vody a jíšku rozvaříme. Dolijeme vodou,přidáme na malé růžičky rozkrájený květák i s částí košťálu, osolíme a asi 15 minut povaříme, až je květák měkký. Přidáme masox, zavaříme noky, dosolíme a opepříme.

Kulajda po domacku

Houby (raději světlé) nakrájené, voda, vegeta , na kostičky nakrájené brambory, vaříme. Když jsou brambory měkké, zahustíme polévku mlékem,do kterého jsme rozkvedlali trochu maizeny (nemusí se vařit tak dlouho jako mouka), nakonec zamícháme rozšlehané vejce a smetanu ,sol podle chuti; A nakonec posypeme sekaným koprem.

Květáková polévka s knedlíčky

květák uvařený doměkka, 0,5 másla ze kterého uděláme jíšku (tmavší), knedlíčky, 0,5 kg strouhanky, 2 vejce, voda, sůl - vše smíchat a utvořit malé kuličky
Když je květák uvařený, tak ho rozšťoucháme ve vodě, ve které se vařil, a zavaříme knedlíčky. Když knedlíčky vyplavou na povrch,zavaříme jíšku. Provařím 10 minut.Nakonec dáme petrželku.

Smetanová polévka ze sterilovaných okurek

5 středních brambor, necelá sklenka sterilovaných okurek, smetana nebo mléko,sůl, mouka
Do osolené vody dáme vařit na kostky nakrájené brambory. Vaříme do poloměkka,pak přidáme rozstrouhané sterilované okurky (neplnou „sedmičku"). Chvíli povaříme a zahustíme smetanou nebo mlékem s moukou a dovaříme. Případně dochutíme.Polévka by měla být kyselkavá, osvěžující hlavně v létě. Je možné ji podávat i jako lehčí večeře.

Studená polévka z podmáslí

11 podmáslí, 3 rajčata, salátová okurka i se slupkou (středně velká), 3 natvrdo vařená vejce, špetka soli, 2 lžíce brusinek, lžíce nasekaného čerstvého kopru, lžíce malinové šťávy
Vše se nakrájí na kousky (okurku možno nakrájet na tenká kolečka i se slupkou), zamíchá se a dá do ledničky vychladit. Polévka je krásně barevná. Podává se za horkých letních dnů, možno i jako samostatné jídlo, kdy není kvůli horku na nic chuť.

Ovocné letní polévky

Můžeme použít následující ovoce: jablka,meruňky, broskve, jahody, třešně, višně,rybíz (musíme cedit),taktéž angrešt.Do litru vody dáme 400 až 500 g zvoleného ovoce (peckoviny bez pecek, jablka bez jádřinců a oloupaná) a rozvaříme. Jahody jsou lepší v mléce. Na zahuštění použijeme maizenu, podle chuti osladíme, případně zvýrazníme citronovou šťávou.Do jablečné polévky je výborná zavařená rýže a ochucení skořicí. Zjemnit polévky můžeme žloutkem rozkvedlaným ve sladké smetaně. Jahodovou polévku děláme tak, že mléko, rozkvedlaný žloutek, cukr a maizenu přivedeme do varu a do vařící vmícháme rozmixované jahody a již nevaříme. Uvařené třešně, višně, meruňky, broskve z vývaru vyjmeme a rozmixujeme, případně ještě propasírujeme. Polévky podáváme teplé nebo vychlazené.

Zeleninová krémová polévka

menší pórek, střední mrkev, střední petržel, kedluben, červená paprika, rajče, menší květák, 2 vejce, 2 kostky zeleninového vývaru, lžíce másla, lžíce hladké mouky, sůl, pepř
Na másle osmahneme nakrájený pórek.K pórku přidáme nastrouhaný kedluben,mrkev a petržel. Osmahneme a zalijeme vodou, dusíme. Květák rozebereme na malé růžičky a dáme vařit zvlášť do hrnce osolené vody. K pórku a zelenině přidáme nakrájenou papriku a rajče, za tím 1 kostku zeleninového vývaru. Když zelenina změkne, vše dáme vychladit. Květák scedíme,necháme okapat, vývar ponecháme.K chladné zeleninové polévce přidáme1/2 I vývaru (květákového) a vše rozmixujeme.Rozmixovanou polévku dáme znovu vařit. V 1 dl vody rozšleháme mouku a vlijeme do vařící polévky. Pak přidáme 2 rozšlehaná vejce. Vše zavaříme.Chvíli před koncem vaření přidáme květák a prohřejeme. Můžeme dochutit masoxem, solí či pepřem. Na talíři sypeme sekanou petrželovou natí.

Studená okurková polévka

bílý jogurt, salátovou okurku, sterilovaný kopr, sekané vlašské ořechy, česnek,sůl
Do bílého jogurtu nahrubo nastrouháme okurku, přidáme kopr, ořechy a ochutíme česnekem a solí. Polévka musí být hustá.K dobře vychlazené polévce přikusujeme rohlík.

Falešná hovězí polévka z růžovek

Čerstvé růžovky očistíme, nakrájíme,propláchneme vodou, necháme okapat a na másle osmahneme doměkka a osolíme. Když jsou houby správně udělané, zalijeme vodou a přidáme zeleninu - jako do hovězího vývaru - jemně nakrájenou mrkev, kedlubnu, petržel, celer, cibuli, pak můžeme podle chuti přidat růžičkovou kapustu,libeček - co kdo má rád -, kostku masoxu a dáme vařit. Když je zelenina měkká, zavaříme na nehýtkovém struhadle nastrouhanou zavářku. Na závěr můžeme posypat jemně pokrájenou petrželkou.

Sobotka-polévka

Do litru vody se dá nakrájená mrkev,petržel, celer, brambory, trochu soli a kari koření. V létě se může přidat co zahrádka dá: květák, hrášek, brokolice. Vše povaříme doměkka. Po uvaření vmícháme jedno vajíčko. Nakonec dáme trochu másla a buď pažitku, nebo zelenou petržel.

Letní hrstková polévka

5 dkg slaniny, lžíce másla, 2 lžíce oleje, 2 masoxy nebo dobrá uzená polévka,krabička zakysané smetany, 2 lžíce polohrubé mouky, asi 3 rajčata, čerstvá paprika a teď ty hrsti: strouhaný celer, mrkev,trochu méně petržele, nadrobno krájené nové brambory, hlávkové zelí, květák a zelené fazolkové lusky (ty jsou v polévce nejlepší), česnek, sladká a pálivá paprika
Na rozškvařené slanině, másle a oleji osmažíme celer, mrkev, petržel. Přidáme rajčata, papriku, osmahneme a zalijeme asi 1 1/2 I vody (polévkou). Do vroucí polévky vložíme brambory, květák, fazolky a zelí, sůl a masox. Vaříme krátce asi 10 minut, zelenina nesmí být rozvařená. Zakvedláme 2 lžíce mouky do trochy vody a krátce povaříme. Přidáme smetanu a necháme jednou přejít varem a odstavíme.Polévku necháme vychladnout a rozložit do druhého dne. Potom rozehřejeme asi 2 lžíce oleje, přidáme 1 lžičku sladké papriky a dle chuti 1 lžičku pálivé papriky (je lepší). Rozsekáme nadrobno asi 3 stroužky česneku (netřeme), a v létě bílé srdíčko celerové natě. Již nevaříme, jenom prohřejeme. V troubě k ní rozpečeme rohlík.

Kadeřávková polévka

kadeřávek, olej, voda, sůl, celozrnná mouka, kmín, mrkev, naklíčená pšenice, petrželka
Kadeřávek rozmixujeme s trochou vody a lžící oleje a vlijeme do litru vroucí osolené vody. Vmícháme 3 lžíce celozrnné mouky,okořeníme kmínem a vaříme 10 minut. Na talíři posypeme lžící naklíčené pšenice, nastrouhanou mrkví a petrželkou.

Čočková studená polévka

Čočku uvaříme ve větším množství vody hodně doměkka, nejlépe v papiňáku. Necháme vychladnout. Připravíme zálivku z vody,cukru, soli, oleje a octa (citronu), nalejeme do čočky, přidáme vegetu, nastrouháme salátovou okurku, nakrájíme nadrobno cibuli.Podáváme hodně vychlazené. Nakonec přidáme utřený česnek, majoránku, libeček a pažitku. Polévka je hodně hustá a stačí k večeři jako samostatné jídlo.

2. července 2012

Mléčná bramboračka

vývar, mléko, 2 až 3 brambory, bramborový škrob, žloutek, zelená cibulka nebo pažitka, citronová šťáva
Brambory nakrájíme na kostičky a vložíme vařit do masového vývaru nebo vývaru z kostí (anebo jen do osolené vody s přídavkem masoxu). Když jsou téměř měkké,zalijeme mlékem s 1 lžičkou bramborového škrobu a 1 žloutkem (nemusí být),necháme ještě chvíli povařit, až jsou brambory měkké. Do hotové nasypeme nakrájenou pažitku nebo malou mladou cibulku, přikyselíme citronovou šťávou.

Šťovíková hovězí polévka

Uvaříme čistý hovězí vývar, do kterého přidáme 1 kostičku masoxu. Když je maso měkké, vyndáme ho a nakrájíme. Do vývaru dáme na kostičky nakrájené brambory.Ty vaříme zvlášť a než se nám uvaří,můžeme si připravit šťovík. Ten jsme natrhali někde na louce (na jaře je obzvlášťkřehký). Šťovík opereme, očistíme listy od stonků, pokrájíme na menší kousky, abychom porušili jejich hrubou strukturu,a osmažíme na másle. Šťovíku dáme dvě plné hrsti. Mezitím se uvařily brambory, které přidáme do vroucí polévky. Společně s nimi vyklepneme 3 až 4 celá vejce,která necháme srazit a potom vařečkou opatrně zamícháme, aby se trochu roztrhala.Poté přidáme smetanu zadělanou moukou a necháme dále povařit. Nakonec přidáme na másle osmažený šťovík a necháme přejít varem. Pokrájené maso vrátíme zpět. K polévce lze přikusovat chléb.

Pórková polévka se žampiony

50 dkg pórku, žampiony (houby - mohou být i sušené), cibule, kmín, "pepř, sůl,růžová jíška, zelený hrášek (čerstvý, sterilovaný, mražený), vegeta, vejce, petrželová nať, osmažená houska, toastový chléb
Očištěný, vodou propláchnutý pórek dáme vařit do 2 litrů vody (nakrájený na půlcentimetrová kolečka). Žampiony, eventuálně i jiné houby, posekáme nadrobno a vydusíme na cibulce, ochutíme kmínem, pepřem, solí. Používáme-li houby sušené, předem je na půi hodiny namočíme do vody.Po chvilce varu přidáme k pórku houby, růžovou jíšku, zelený hrášek, vegetu; vaříme cca 20 minut, dosolíme. Na závěr přidáme 1 vejce rozšlehané do nočků a pak se již polévka moc nemíchá, dochutí se zelenou petrželkou. Podává se s osmaženou, na kostičky nakrájenou houskou (je-li k obědu) nebo jako polévka „svačinková" či k večeři s opečeným toastovým chlebem.

Polévka Kozí pití

Všechnu novou zeleninu - mrkev, petržel,kedlubnu, hrášek, kapustu, květák,celer, cibuli, pórek - podusíme na másle, zalijeme vodou a teprve pak přidáme nové brambory, sůl. Povaříme a zahustíme světlou jíškou a povaříme. Polévka je lehká, vhodná pro děti i dietu.

Šťovíková polévka s uzeninou

Do hrnce dáme vařit asi půl litru vody a přidáme umytý, najemno nakrájený šťovík- asi tak 2 hrsti. Necháme chvíli povařit,přidáme trochu soli, maggi a na kostky nakrájenou uzeninu (salám, klobásku nebo kabanos). Oloupeme 3 až 4 brambory, pokrájíme je na kostky a vaříme 20 minut. Po změknutí dolijeme vodou nebo raději vývarem,tak něco přes půl litru i víc, a přidáme také trochu mléka. Po zavaření přilijeme šlehačku (nebo zakysanou smetanu,ale šlehačka je nejlepší) a trochu zahustíme. Nakonec rozkvedláme vajíčko a zamícháme do polévky. Povaříme.

Jarní zeleninová polévka dle tchýně

mrkev, kedlubna, celer, petržel - nastrouhat (na hrubém struhadle), brambory,pórek (cibule), případně kapusta, květák, 5 dkg ramy, vajíčko, muškátový květ, sůl, pepř, vegeta, nebo drcený kmín, 2 housky - na smaženky, pažitka
Zeleninu nastrouháme, brambory nakrájíme najemno a vaříme jen krátce, asi 12 až 15 minut (neztratí se vitaminy). Pokud budeme polévku mixovat, stačí ji vařit jen 10 minut. V hrnci rozpustíme máslo (ramu) a krátce osmahneme všechnu zeleninu.Přilejeme vodu a vaříme asi 12 až 15 minut. Pak přidáme 1 vajíčko, nezahušťujeme.Ozdobíme pažitkou a houskovými smaženkami.

Rychlá fazolová polévka

Brambory na kostky, masox a kmín dáme vařit, přidáme zmrazené žluté lusky, povaříme. Nakonec zahustíme hladkou moukou,rozmíchanou buď ve smetaně, zakysané smetaně nebo jen v mléce. Dochutíme solí, trochou cukru, octa nebo citronu.

Cibulačka s rajčaty a křenem

10 dkg cibule, 10 dkg másla, mouka na zaprášení, 1 I vývaru z masa nebo kostí,20 dkg rajčat, sůl,strouhaný křen, pažitka
Cibuli nakrájíme nájemné plátky, osmažíme na másle a zaprášíme moukou. Přiléváme vychladlý vývar a povaříme. Spaříme a oloupáme rajčata, nakrájíme je na plátky,přidáme do polévky a povaříme. Osolíme.Na talíři sypeme strouhaným křenem a jemně krájenou pažitkou nebo řeřichou. Polévku můžeme podávat samotnou, ale také s osmaženými taštičkami, plněnými masem: 20 dkg hladké mouky, špetka prášku do pečiva, 2 lžíce jogurtu, 1 lžíce ramy, sůl -zpracujeme v těsto. Odložíme je a připravíme si: drobně nakrájíme cibulku a česnek (dle chuti), osmažíme, přidáme mleté maso,lžíci zelené petrželky, trošku pepře a mletého zázvoru. Mírně podlijeme a podusíme.Těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka, naplníme směsí, přimáčkneme a osmažíme na oleji. Všechny polévky díky tomu, že vývar,popřípadě vložky a zavářky si můžeme připravit předem, jsou rychle připravené.

Sluníčková polévka

0,5 l vody, 0,5 l mléka, 6 brambor, 2 až 3 bobkové listy, sůl, lžička majoránky, 3 lžíce hladké mouky, 2 vejce, lžička másla, kostka masoxu
Smícháme vodu s mlékem (trochu odlít na rozmíchání mouky), přidáme oloupané a na kostičky pokrájené brambory, masox, sůl, bobkový list a majoránku. Povaříme doměkka. Přidáme rozmíchanou hladkou mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 až 10 minut. Vajíčka usmažíme na másle a necháme je více srazit. Vmícháme je do hotové polévky. Můžeme přidat trochu sladké nebo i kysané smetany - podle chuti.

Pažitková smetanová polévka

2 polévkové lžíce nakrájené pažitky, 3 dkg másla nebo tuku, 5 dkg polohrubé mouky, žloutek, 1/8 l smetany, asi 2 l vody
Menší část pažitky zpěnit na másle, přidat mouku a za stálého míchání zalévat pomalu studenou vodou. Jakmile se vše povaří, přidat žloutek rozkvedlaný ve smetaně a zbytek pažitky. Nenechat již přejít do varu. Sůl dle chuti.

Bílá koprová polévka

mrkev, petržel, brambor a kousek pórku povaříme v 1/2 litru vody. Osolíme. Přidáme záklechtku z 1 lžíce hladké mouky a vody, povaříme. Pak přidáme 1/2 l kefíru nebo podmáslí, lžíci ramy a lžíci sekaného kopru. Podle chuti přisladíme. Je výborná i studená.

Kedlubnová polévka dle babičky

2 střední kedlubny, litr vody, 1,5 lžíce hladké mouky, 4 až 5 dkg Hery, nové koření,pepř, sůl, pažitka, petrželka
Kedlubny nakrájíme na kostičky a dáme i s kořením vařit. Z mouky a Hery usmažíme velice světlou jíšku. Když jsou kedlubny měkké, zahustíme polévku jíškou a ozdobíme pažitkou a petrželkou.

Jednoduchá koprová polévka

2 brambory (na kostičky) uvařit v osolené vodě, zahustit jíškou a rozmíchat vejce.Do hotové přidat kopr - již nevařit, dochutit polévkovým kořením Aromát.

Pažitková mlečná polévka

2 až 3 velké brambory, 0,5 šálku mléka, lžíce másla, žloutek, lžíce nakrájené pažitky
Brambory nakrájené na kostky uvaříme v osolené vodě. Měkké rozmačkáme mačkadlem na brambory, aby polévku zahustily. Znovu zahřejeme k varu, odstavíme a přidáme mléko s rozkvedlaným žloutkem,sekanou pažitkou a máslem.

Ostrá cibulová polévka

cibule, 4 stroužky česneku, 40 g másla,2 lžíce polohrubé mouky, rajský protlak,mražené zelené fazolky, vývar z masoxu,oregáno, kabanos nebo točený salám,2 kelímky jogurtu, kelímek zakysané smetany, sůl, pepř
Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme prolisovaný česnek. Rozpálíme máslo a cibuli s česnekem necháme zesklovatět. Vmícháme polohrubou mouku a osmahneme. Přidáme rajský protlak a zelené fazolky. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Okořeníme oreganem a vaříme asi 20 minut. Kabanos rozkrájíme na plátky. Jogurt smícháme se smetanou, osolíme a opepříme. Kabanos přidáme do polévky a povaříme. Nakonec za stálého míchání přidáme jogurtovou omáčku.

Špenátová polevka narýchlo

Povaříme nastrouhanou zeleninu, přidáme špenát, trochu mléka, jíšku, kapání -vajíčko rozmícháme s polohrubou moukou,a to lijeme do polévky přes dírky na velkém struhadle. Ochutíme solí, česnekem.

Polévka z hlávkového salátu s koprem

2 polévkové lžíce oleje, 3 až 5 lžic hladké mouky, 3 plátky uzené slaniny nebo bůčku,1/41 zákysu (nebo bílého jogurtu či kysané smetany), 1/4 I mléka, 3 až 4 brambory,kávová lžička soli (dle chuti a zdravotního stavu), vegeta, ocet nebo citronová šťáva, kávová lžička cukru (nemusí být), kávová lžička kopru (může být i více), 1 až 2 hlávky salátu (podle velikosti)
Na oleji opražíme slaninu (bůček) na škvarečky, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Tu pak zalijeme zákysem (jogurtem,kysanou smetanou) a za stálého míchání necháme přejít varem. Zalijeme mlékem, vložíme brambory, podle potřeby přidáme vodu a necháme brambory uvařit doměkka. Mezitím si omyjeme rozebraný salát a nakrájíme jej na tenké, nepříliš dlouhé nudličky. Když máme brambory uvařené, dochutíme polévku solí, vegetou, cukrem, octem (citronovou šťávou), koprem a necháme na mírném plameni 2 minuty vřít, aby se chutě spojily. Do odstavené polévky vsypeme nakrájený hlávkový salát. Při podávání můžeme do každé porce přidat jednu lžíci pochoutkové smetany. 

Vajíčková sobotní polévka

olej a dětská krupička na jíšku, vejce,litr horké vody, zelenina dle sezony, sůl, kmín, 0,5 kostky masoxu, bylinky
Olej (nebo dietní ramu) rozehřejeme v rendlíku,přidáme dětskou krupičku (není-li, nahradíme krupicí hrubou moukou). Stále mícháme, až jíška ztmavne. Přidáme vejce a dál mícháme, než se vejce srazí. Přilijime horkou vodu, zamícháme, osolíme, okmínujeme (nešetříme kmínem). Přidáme očištěnou a na malé kostičky nakrájenou zeleninu (nejlepší je mrkev, květák, pórek, kapusta).Asi 10 minut vaříme. Můžete přidat 1/2 kostky masového vývaru.Hotovou polévku ochutíme pažitkou, petrželkou, v zimě řeřichou, vypěstovanou na buničině. 

Rýžová polévka s kopřivami

Do dvoulitrového hrnce dát trošku oleje a rozstrouhat 2 ks syrové mrkve a trošku osmažit; pak nalít 1 až 2 litry vlažné vody,přidat vypranou rýži (1/4 hrnku). Asi 10 minut povařit a nakonec přidat 1 hrnek čerstvých nasekaných kopřiv a nechat ještě 10 minut povařit. Okořenit troškou pálivé papriky, rozetřít 6 stroužků česneku, dát sůl a 2 lžíce oleje, chvilku povařit a nakonec přidat 1 lžičku másla.

Klausovka-polévka

10 až 15 dkg bršlice „kozí nohy", lžíce másla, 2 brambory
Nakrájené řapíky bršlice krátce podusíme na másle, osolíme, přidáme nakrájené brambory a uvaříme doměkka (vody do 1 litru).

Hrachová bramboračka bez jíšky

3 střední brambory a k tomu buď 0,5 sáčku mražené „jarní" nebo „mochovské"zeleniny, nebo syrovou zeleninu - mrkev, celer, cibule, kus květáku, česnek apod,sáček „Vitana" hrachová polévka, majoránka , utřený česnek, kmín
Zeleninu a oloupané rozkrájené brambory uvaříme asi v 1 1/21 vody spolu s majoránkou a kmínem téměř doměkka. Předem si v hrníčku rozmícháme ve studené vodě „sáčkovou" hrachovou polévku, která nám později nahradí jíšku. Odstavíme hrnec a necháme mírně vychladnout (asi 5 až 10 minut). Potom vlijeme hrachovou směs do polévky a vše znovu provaříme asi 5 až 10 minut a promícháváme,aby se hrachovka nepřichytila ke dnu. Případně dosolit dle chuti.

1. července 2012

Česnečka po Poličku

4 menší krajíce chleba, 4 plátky másla,2 hrsti sušených hub, majoránka, česnek,sůl, olej na smažení
Chléb nakrájíme na kostičky, opečeme na pánvi dokřupava a dáme na talíře. Do jednoho litru vody vhodíme 2 hrsti hub,osolíme a vaříme 20 minut. Do hotové polévky nasypeme majoránku. Opečené chlebové kostky zalijeme polévkou, přidáme kostičku másla, utřený česnek (dle chuti) a posypeme čerstvou petrželkou.

Vepřová polévka s bramborovými knedlíky

0.5 kg vepřového masa (libový bůček nebo žebra) povaříme s bobkovým listem,pepřem, 3 stroužky česneku, solí, novým kořením. Pak maso vyjmeme a použijeme buď jako studené na chleba nebo teplé k dušené mrkvi či dušené kapustě. Knedlíčky uděláme z bramborového těsta v prášku, 1 vajíčka, kousku másla, soli,pepře, zelených bylinek. Uděláme knedlíčky.Ty pak zavaříme buď v polévce, nebo v kastrůlku zvlášť v trošce vody se sójovou omáčkou.

Nundálková polévka

Dáme vařit 1 I vody, do ní vložíme masox,kmín a osolíme. Když se voda vaří,zavaříme „nundálky", které si připravíme následovně: rozstrouháme 1 brambor a přidáme hladkou mouku, 1 vejce, majoránku,3 stroužky česneku, pepř, sůl. Vypracujeme těstíčko, které nesmí být ani husté, ani řídké a zavaříme do vroucí vody.Když jsou „nundálky" měkké, usmaží se na sádle cibulka dočervena, a dá se do polévky ještě chvilku povařit.

Tvarohová polévka

250 g tvarohu, asi 3 krajíčky staršího chleba, větší cibule, sůl, kmín, sladká paprika
Chleba nakrájíme na menší kostky a dáme do hrnce. Přidáme rozdrobený tvaroh,na kostičky nakrájenou cibuli, sůl a koření. Všechno zalijeme vařící vodou a dáme vařit.Stačí tak 10 minut, do změknutí cibule. Hotovou polévku dochutíme zelenými natěmi a kouskem másla.

Játrová polévka

100 g jater, pepř, špetka papriky, tuk,2 l vody, jíška, zelenina, cibule
Opraná játra zbavíme blan, nakrájíme na kostičky a dusíme na změklé cibulce, okořeníme,ale nesolíme. Solí se až nakonec, aby játra neztvrdla. Když játra změknou, přileji vodu, polévku zahustíme jíškou, přidáme zeleninu a dobře ji povaříme.

Babiččina falešná dršťková polévka

2 lžíce sádla (nebo olej či jiný tuk), hladká mouka, 3 stroužky česneku, vejce, kostka masoxu, sůl, maggi, majoránka,voda
Ze sádla nebo jiného tuku uděláme světlehnědou jíšku, do ní přidáme prolisovaný česnek. Potom do jíšky rozbijeme vejce a měchačkou rychle mícháme dokola,až se nám utvoří hmota. Do hmoty vlijeme 1,5 I vody, přidáme majoránku, masox a kvedlačkou kvedláme, dokud se voda nevaří. Z jíšky, kterou jsme připravili na začátku, se kvedláním vytvoří trhance podobné dršťkám a zároveň se jíškou polévka zahustí. Vše necháme povařit asi 10 minut, potom polévku odstavíme a dochutíme maggi kořením a solí.

Klokánková polévka

Ve vodě vaříme sůl, kmín, dva očištěné brambory a hrst sušených hub. Když jsou brambory a houby měkké, připravíme si jíšku a osmahnutou cibulku a polévku zavaříme.Pak do polévky přidáme předem uvařené „klokánky". Klokánky: připravíme si bramborové těsto ze 2 syrových brambor,hrubé mouky a soli (syrové brambory nastrouháme a mouky dáme tolik, aby vzniklo těstíčko, podobné jako na „chlupaté" knedlíky). Z těsta nabíráme lžící malé kousky a vkládáme je do vroucí vody. Vaříme asi 7 minut, pak je slijeme, propláchneme studenou vodou a hotové klokánky přidáme do polévky. Klokánky vaříme vždy zvlášť, jinak by polévka nebyla čirá.

Kuřecí polévka se žampióny

2 kuřecí křídla a drůbky, žampiony (5 ks), cibule, kořenová zelenina, podravka(2 polévkové lžíce), Flora ( čajová lžička), ovesné vločky (3/4 hrnku), maggi
Omyté maso uvaříme doměkka se 2 I vody,vyjmeme, necháme na talíři vychladnout,obereme a nadrobno pokrájíme. Mezitím do vroucího vývaru přidáme 2 polévkové lžíce podravky a vložíme na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu (kousek celeru, 2 mrkve, petržel). Dále nadrobno nakrájenou cibuli a stejně najemno nebo na plátky nakrájené žampiony. Vše necháme doměkka povařit. Nakonec do polévky zavaříme propláchnuté ovesné vločky a rozmíchané vejce. Opět krátce povaříme a odstavíme.Polévka se dochutí trochou maggi, špetkou soli a lžičkou Flory. Ozdobí se sekanou petrželovou natí. Do hotové polévky se zpět vloží rozkrájené maso.

Štýrská polévka

1/4 kg zelí, 3 větší brambory, 10 až 15 dkg měkkého salámu, zakysaná smetana,1 až 2 stroužky česneku, cibule, lžíce cukru, lžíce oleje, sůl, kmín a ocet
Cibuli nasekáme nadrobno, zelí nakrájíme na čtverečky. Do rozehřátého oleje dáme cukr, necháme světle zkaramelizovat, přidáme cibuli. Trochu osmažíme a dáme zelí, kmín, sůl a trochu octa a rozetřený česnek. Podusíme, přidáme vodu a brambory, přivedeme do varu. Až jsou brambory uvařené, těsně před podáváním přidáme salám a zakysanou smetanu.

Ztracená kuřátka

2 polévkové lžíce hrubé mouky, polévková lžíce rostlinného másla, 2 polévkové lžíce krupičky, 2 celá vejce, sůl, vegeta speciál a zelená petržel na okořenění, 11 vody
Z mouky a tuku uděláme světlou jíšku,přidáme krupičku a vajíčka. Z těchto surovin se musí po spojení utvořit takové kousky,které musí být tužší, aby se nerozvařily.Zalijeme vodou, vaříme 1/4 hodiny. Hotovou polévku okořeníme vegetou speciál,zelenou petrželkou a nakonec osolíme.Podáváme s rohlíkem.

Kuřecí polevka se zeleninou a sýrem

lžíce másla, 2 lžíce drobně sekané zeleniny (mrkev, petržel, celer, pórek), lžička droždí, 1/4 kuřete, 2 rohlíky, strouhaný sýr, koření dle chuti, případně vegeta
Na másle osmažíme zeleninu, přidáme droždí, za stálého míchání necháme rozpustit a krátce osmažíme dorůžova. Přidáme kuře, zalijeme 1,5 I vody a osolíme.Vaříme až je maso měkké. Maso vyndáme,obereme od kosti a nakrájené drobné kousky vložíme zpět do polévky. Dochutíme kořením nebo vegetou a petrželkou.V troubě na pánvičce opečeme plátky rohlíku,horké přendáme na talíř a na každý plátek dáme kopeček strouhaného sýra.Opatrně zalijeme polévkou.

Žampiónová polévka

1,5 I neslaného vývaru z kostí nebo z masa, menší konzerva žampionů sterilovaných v přírodním nálevu, pórek, 1/4 sáčku mraženého hrášku, 2 vejce,lžička vegety, špetka soli, špetka pepře, 3 lžičky solamylu, 2 lžičky hladké mouky
V nesoleném vývaru krátce povařte žampiony. Větší rozkrájejte na půlky a na čtvrtky. Pak přidejte mražený hrášek a polévku zahustěte solamylem a moukou,které jste předem rozmíchali v trošce studené vody. Po zahuštění přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka a koření. Až se polévka začne vařit, opatrně do ní nalejte metlou rozšlehaná vejce. Lijte zvolna,při okraji, ne do jednoho místa. Od této chvíle polévku nemíchejte; vejce se musí srazit do větších nazlátlých noků. S pečivem se hodí k rodinné večeři.

Polévka z černých fazolí

1 I hovězího vývaru, 50 g slaniny,50 g šunky, lžíce oleje, utřený česnek,oregano, pepř, 3 lžíce červeného vína,cibule, 150 g černých fazolí
Na tuku zpěníme cibuli, potom přidáme na nudličky nakrájenou slaninu se šunkou a orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme uvařené fazole a uvedeme do varu. Polévku dochutíme kořením a červeným vínem.

Klobásová kyselačica

5 velkých brambor, 4 celé domácí klobásy,kyselá okurka, bobkový list, celý pepř, nové koření, popřípadě vegeta, 0,51 smetany,mouka na zahuštění
Očištěné brambory a klobásu nakrájíme na malé kostky a vložíme do hrnce s vodou.Přidáme podle chuti trochu koření.Doporučuji ho vložit do „čajítka" a zavěsit za okraj hrnce. Bude se potom lépe vytahovat ven. Pokud použijeme vegetu, o to méně polévku osolíme. Pro kyselejší chuť přidáme povařit nadrobno nakrájenou kyselou okurku. Až jsou brambory a klobása měkké, rozmícháme v troše smetany mouku, zahustíme a dolijeme do hrnce zbytek smetany. Ještě krátce povaříme a podáváme s chlebem, ale není nutný.

Bramboračka trochu jinak

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme hladkou mouku, uděláme jíšku, rozředíme studenou vodou. Přidáme předem namočené a povařené sušené houby, dále zeleninu: mrkev, celer, petržel, pórek, vše nakrájené na kostičky, potom přidáme na kostičky nakrájené brambory. Přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín, kostku masoxu.Vše asi 15 minut povaříme. Potom vše rozmixujeme a přidáme na kolečka nakrájený špišský nebo pikantní párek, krátce necháme přejít varem. Přidáme česnek a zelenou petrželku a podáváme.