tag:blogger.com,1999:blog-41729148148412470832024-02-07T06:14:02.371+01:00Recepty nejenom na luštěninyRecepty na jídla s lúšteninami zejména z čočky, fazole a sóje. Stránka dále obsahuje další recepty nejenom z lúšteniny. Ale aj z mäsa, ovoce a zeleniny a mnohé iné. Vláknina je duležitá zložka zdravé stravy a tuto obsahují zejména lušteniny. Proto by váš jídelniček nemal postrádat jídla z luštenín, které mimo jiné naleznete na této stránce.
Kľúčové slová: Lušteniny, recepty, jídla z luštenín, čočka, hrach, fazole, soja, kukuřice, kucharka, vareni, pečení, recepty na lušteniny, jídlo, vlakninaUnknownnoreply@blogger.comBlogger7119125tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-652418863488372362017-02-11T20:30:00.002+01:002017-02-11T20:31:02.082+01:00Cizrna s česnekem<span style="color: red;"><b>1 porce cizrny dle chuti česnek dle chuti sůl dle chuti pepř dle potřeby olej</b></span><br />
<b>Den předem večer namočíme cizrnu. Druhý den ji uvaříme. Na pánvičku dáme trošku (nejlépe olivového) oleje, přidáme na plátky nakrájený česnek a po chvíli cizrnu. Trošku opečeme. Ochutíme solí a pepřem.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-77519833563822489862017-02-01T08:49:00.003+01:002017-02-01T08:49:54.866+01:00Vepřové na fazolích<span style="color: red;"><b>8 vepřových řízků, 400 g bílých fazolí, 150 g slaniny, petrželku, sůl, špetku mleté papriky, bobkový list</b></span><br />
<b>Fazole opláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Přidáme sůl, bobkový list, vaříme asi hodinu na mírném ohni, slijeme a necháme okapat. Mezitím rozpustíme na pánvi na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme osolené řízky a opékáme z každé strany asi 5 minut. Maso vyjmeme a ve stejné pánvi restujeme dalších 5 minut fazole. Znovu vložíme maso a ještě dusíme společně 5 minut. Podáváme sypané paprikou a petrželkou.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-35730743096608587902017-01-31T14:30:00.004+01:002017-01-31T14:30:27.672+01:00Vepřové řízky na hrášku<span style="color: red;"><b>4 vepřové řízky, lžíci hladké mouky, pepř, sůl, 2 lžíce oleje, 0,15 l 12% smetany, vegetu, 400 g sterilovaného hrášku</b></span><br />
<b>Řízky nakrojíme po obvodu na několika místech, osolíme, opepříme, poprášíme po obou stranách moukou a opečeme na oleji v tlakovém hrnci. Osmažené řízky zalijeme 2 dl vody a přivedeme k varu. Hrnec uzavřeme a dusíme 20 minut. Měkké řízky vyjmeme a šťávu vydusíme do tuku a dočervena. Zaprášíme lžičkou mouky, osmahneme a zalijeme smetanou a několika lžícemi vody. Přidáme vegetu a za stálého míchání připečenou šťávu odvaříme. Do omáčky vmícháme hrášek,vložíme řízky a krátce podusíme.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-11422414197753867642017-01-28T11:37:00.001+01:002019-10-20T20:27:38.752+02:00Smažené zelené fazolky podle Christiana<span style="color: red;"><b>lzici rostlineho oleje, 400 g zelenych fazolek, salotku, 3 lzice lehke sojove omacky, spetku hnedeho cukru</b></span><br />
<b>Duste fazolky, aby byly uvarene, ale porad krupave. Na stredne velkem plameni rozehreje olej a najemno nasekajte salotku. Prazte ji asi 5 minut, pak pridejte fazole a sojovou omacku. Aby se smes nepripalila, musite ji porad michat. Jakmile sa omacka prohreje, pridejte na dochuceni spetku hnedeho cukru a panev odstavte.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-34852650966841827512017-01-27T10:52:00.002+01:002017-01-27T10:52:17.544+01:00Salát z celeru s kukuřicí<span style="color: red;"><b>sklenici zavareneho celeru, 200 g sunky, 4 rajcata, 4 natvrdo uvarena vejce, 1 kukurici v plechovce, 1 ananas nakrajeny na kousky v plechovce, 2 mala jablicka, trosku citr.stavy, 1 sklenici Miracel Whip-Balance, slehacka, 2 cibule</b></span><br />
<b>Pripravime si vetsi misu, aby jsme mohli salat dobre promichat.Sunku nakrajime na kosticky. Rajcata,vejce,jablka nakrajime na mensi kousky.Cibuli nakrajime na polovicni kolecka.Vse tyto prisady dame do misy.Pridame celer,kukurici a ananas,par kapek citronove stavy. Prilejeme celou slehacku-neslehanou a sklenici Miracel Whip. Vse dobre promichame a nechame v lednici do druheho dne ulezet. Opravdu zalezi na chuti a podle slozeni potravin,je to opravdu otazka smaku.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-56007924204087101582017-01-27T10:43:00.003+01:002017-01-27T10:43:52.577+01:00Rýže se šunkou<span style="color: red;"><b>2 cibule, 4 lžíce oleje, 25 dkg žampionu, 2 šálky rýže, 4 šálky vývaru, sul, pepř, krabička zelených fazolek, 20 dkg šunky, petrželka</b></span><br />
<b>Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme očištěné a na drobné kousky nakrájené žampiony. Rýží dobře propereme a vložíme na připravenou cibulku se žampiony a chvilku ji osmahneme. Přilijwme vývar, osolíme, opepříme, přivedeme do varu a na mírném ohni dusíme 20 minut. Zelené fazolky z konzervy necháme okapat, nakrájíme na kousky, přidáme k dušení rýží a dobře prohřejeme. Hotový pokrm ještě podle chuti okořeníme, dáme do misky a vmícháme opatrně na drobné kostičky nakrájenou šunku a sekanou petrželku.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-34024559089249136712017-01-27T10:39:00.000+01:002017-01-27T10:39:02.815+01:00Lečo z fazulových lusku<span style="color: red;"><b>krabici fazolových lusku, cibule, 5 dkg sádla, sladká paprika, sul, trochu hladké mouky, 3 rajčata, na zjemnění šálek smetany a žloutek</b></span><br />
<b>Fazolové lusky uvaříme ve slané vodě. Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme papriku, hladkou mouku, usmažíme jíšku, zalijeme trochou vývaru z lusek a dobře povaříme. Přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, podusíme a nakonec vmícháme na menší kousky nakrájené vařené fazolové lusky. Zjemníme smetanou s rozkvedlaným žloutkem.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-74065291462369948232017-01-26T14:23:00.004+01:002017-01-26T14:23:23.272+01:00Čočka s uzeným bůčkem<b><span style="color: red;">čočka, uzený bůček, cibule, nové koření, bobkový list, česnek, pepř, sůl</span></b><br />
<b>Čajový šálek čočky namočíme přes noc. Na drobno nakrájený bůček osmahneme s cibulí. Uvaříme vývar s bobkového listu a nového koření. Čočku, usmažený bůček podlijeme vývarem s bobkového listu a nového koření, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Dusíme asi 15 min.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-87785554741486218322017-01-24T15:23:00.002+01:002017-01-24T15:23:40.908+01:00Francouzský salát<span style="color: red;"><b>20 dkg brambor, 15 dkg zeleného hrášku, 15 dkg fazolek, 10 dkg okurek, 2 jablka, 10 dkg majonézy</b></span><br />
<b>Vařené, oloupané brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Přimícháme sterilovaný hrášek z konzervy, na drobné kousky pokrájené fazolové lusky z konzervy, strouhané nakládané okurky a syrová jablka a nakonec vše opatrně spojíme ochucenou majonézou.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-16212831675036819752017-01-24T15:00:00.001+01:002017-01-24T15:00:20.899+01:00Těstovinový salát se zeleninou<span style="color: red;"><b>500 g těstovin, 1 ks salátová okurka, 2 ks paprika, 3 ks rajčata, 30 g měkký salám, majonéza, sůl, pepř, špetka bazalky</b></span><br />
<b>Zeleninu a salám pokrájíme na menší kostičky a vše vsypeme do větší mísy. Přidáme uvařené a vychladlé těstoviny, majonézu, koření a vše důkladně promícháme. Před podáváním necháme 2 hodiny vychladnout.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-40182079329536036592017-01-24T14:45:00.002+01:002017-01-24T14:45:58.463+01:00Salát ze zelených fazolek s křenem<span style="color: red;"><b>sklenici sterilovaných fazolek, 2 lžíce strouhaného křenu, sůl, 4 lžíce zálivky z fazolek, citrónovou šťávu, zelenou petrželku, olej, cukr</b></span><br />
<b>Sterilované okapané fazolky nakrájíme na nudličky, přidáme jemně nastrouhaný křen,přelijeme zálivkou a podáváme jako přílohu. Zálivku z fazolek upravíme solí, cukrem,citrónovou šťávou a vše promícháme s fazolkami.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-11100065482128281132017-01-22T19:47:00.000+01:002017-01-22T19:47:04.484+01:00 Fazolky po cinsku-dia recept<span style="color: red;"><b>300 g zmrazenych fazolek, sul, 1 lzice oleje, 1 lzicka kari koreni, 1 lzice sojove omacky, 4 strouzky cesneku</b></span><br />
<b>Fazolky vlozime do vrouci osolene vody a uvarime jetemer domekka, odcedime. V horkem oleji zpenime kari koreni, pridame fazolky, sojovou omacku a prohrejeme, dosolime. Oloupany cesnek nakrajime na platky, priadme k fazolkam a uz nevarime.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-73125276300031613802017-01-22T19:33:00.002+01:002017-01-22T19:33:31.468+01:00Fazolový salát pro diabetiky<span style="color: red;"><b>100 g bilych nebo barevnych fazoli, 50 g cibule, po 50 g okurky a kapie sterilovanych v dia naleve, 1 lzica oleje, sul, vinny ocet, nekolik zrnek celeho pepre, pazitka</b></span><br />
<b>Prebrane, proplachnute fazole namocime na nekolik hodin do studene vody. Potom je teze vode uvarime domekka, tak, aby nezbylo mnoho vyvaru. Odcedime je, do horkeho vyvaru promichame nadrobno nakrajenou cibuli, okurku a kapii, fazole, olej, sul, ocet, a nechame v chladu odlezet. Pred podavanim salat posypeme cerstve rozdrcenym peprem a oplachnutou, osusenou a nakrajenou pazitkou.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-30255162351037139512017-01-22T11:48:00.001+01:002017-01-22T11:48:24.444+01:00Čočková pomazánka-domáci recept<span style="color: red;"><b>200 g čočky, 80 g tuku, 1 cibule, bobkový list, pažitka, drcený kmín.</b></span><br />
<b>Čočku uvaříme s bobkovým listem, umeleme, tuk utřeme, vmícháme čočku, pokrájenou cibuli atd.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-83782930064753313202017-01-20T14:59:00.001+01:002017-01-20T14:59:19.307+01:00Polévka smetanová z fazolek<span style="color: red;"><b>1 l vody, 3 dkg másla, 3 dkg mouky, lžička papriky, 25 dkg fazolek, 2 brambory, 1/8 l smetany, sul, trochu cukru, citrónová šťáva, kopr</b></span><br />
<b>Připravíme si tmavší jíšku, přidáme lžičku papriky, rozmícháme a zalijeme studenou vodou. Do provařené jíšky přidáme nakrájené fazolky, předem omyté a zbavené vláken. Vaříme je do poloměkka. Pak přidáme na kostičky nakrájené syrové brambory a dovaříme. Hotovou polévku zjemníme smetanou, ochutíme cukrem, citrónovou šťávou a posypeme jemně nasekaným koprem.</b><br />
<div>
<br /></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-46570778828651267762017-01-20T12:18:00.002+01:002017-01-20T12:18:48.977+01:00Polévka z bílých fazolí<span style="color: red;"><b>200 g bílých fazolí, 100 g vepřové klobásy, lžíci tuku, 2 lžíce hladké mouky, 0,1l kysané smetany, cibuli, 3 bobkové listy, lžíci mleté papriky, ocet, sůl.</b></span><br />
<b>Fazole přes noc namočíme, druhý den uvaříme s bobkovými listy v 1,5 l nesolené vody doměkka. Na tuku osmažíme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Přisypeme papriku, zamícháme, zalijeme sběračkou horké vody z fazolí, promícháme a přidáme k fazolím. Osolíme, přidáme tenká kolečka klobásy a 20 minut povaříme. Nakonec zamícháme do odstavené polévky ocet a smetanu.</b><br />
<br />Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-66540392394628379122017-01-14T12:12:00.002+01:002017-01-14T12:12:54.235+01:00Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem<span style="color: red;"><b>150 g bílých fazolí, 250 g uzeného masa, 100 g pikantní klobásy, 400 g kořenové zeleniny, 200 g brambor, kostka masoxu, větší cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, olej, sůl, pepř </b></span><br />
<b>Fazole přes noc namočíme do studené vody. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, klobásu na kolečka, maso a brambory na malé kostičky.Fazole dáme vařit spolu s masoxem. Mouku, olej, sůl, nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek smícháme. Když jsou fazole poloměkké, přidáme zeleninu, maso a za občasného promíchání vaříme. Asi 10 minut před koncem přidáme klobásu a brambory. Z mouky připravíme zápražku, stáhneme ji z ohně, přimícháme mletou papriku, přilijeme trochu vody, rozvaříme a přes síto propasírujeme do polévky. Polévku dochutíme a už jen krátce povaříme.</b><br />
<br />Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-22327829569755703462016-07-15T14:27:00.001+02:002016-07-15T14:27:13.695+02:00Smažená rýže v ananasu<div data-mce-style="margin-bottom: 0cm;" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; margin-bottom: 0cm; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="color: red;"><strong style="font-weight: bold !important;">ananas, česnek, cibule, jarní cibulka, ½ řapíkatého celeru, koriandr, 150 g žampionu, 250 g dusené rýže, 30 g oříšku, lžíce olivového oleje, sójová omáčka, sul, bílý pepř, máta na ozdobení</strong></span></div>
<div data-mce-style="margin-bottom: 0cm;" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; margin-bottom: 0cm; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<strong style="font-weight: bold !important;">Z pulek ananasu vykrojíme dužinu. Na pánvi zahřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájený česnek, cibuli a řapíkatý celer, po chvilce přidáme krájené žampiony, koriandr a na kostičky nakrájený ananas. Vše orestujeme i s předem uvařenou rýží a jako poslední přidáme nasekanou jarní cibulku, oříšky kešu, sójovou omáčku, sul a bílý pepř. Směsí naplníme vydlabané pulky ananasu.</strong></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-75541548190126162202016-07-15T14:01:00.003+02:002016-07-15T14:01:16.066+02:00Rýžové knedlíky s fazolemi<div data-mce-style="margin-bottom: 0cm; line-height: 115%; text-decoration: none;" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 18.4px; margin-bottom: 0cm; text-align: start; text-decoration: none; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: small;"><span style="color: red;"><span data-mce-style="font-size: small;"><strong style="font-weight: bold ! important;">200 g dlouhozrnné rýže, sul, 40 g indiánské divoké rýže, kmín, černý i bílý pepř, olej, 40 g hladké mouky</strong></span></span></span></div>
<div data-mce-style="margin-bottom: 0cm; line-height: 115%; text-decoration: none;" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 18.4px; margin-bottom: 0cm; text-align: start; text-decoration: none; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: small;"><span style="color: red;"><span data-mce-style="font-size: small;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Salát: hlavičku česneku, 350 g mražených fazolek, 200 g bílých fazolí v nálevu, 200 g sterilovaných cibulek, špetku mletého zázvoru</strong></span></span></span></div>
<div data-mce-style="margin-bottom: 0cm; line-height: 115%; text-decoration: none;" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 18.4px; margin-bottom: 0cm; text-align: start; text-decoration: none; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: small;"><span data-mce-style="font-size: small;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Rýži propláchneme a vsypeme do hrnce. Zalijeme ji vodou tak, aby hladina sahala 1 cm nad ní. Osolíme a pod pokličkou necháme dusit, dokud nezměkne a dokud se všechna tekutina nevstřebá. Stejně postupujeme s divokou rýží. Horkou rýží dochutíme kořením, vmícháme do ní mouku a indiánskou rýží a přikrytou necháme vychladnout. Vymodelujeme kuličky, které na oleji opečeme. Pak na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a vsypeme do ní oloupané celé stroužky česneku. Když začnou zlátnout, vmícháme fazolky a také je orestujeme. Osolíme, opepříme. Zchladlou zeleninu vsypeme do mísy a přidáme fazole s cibulkami. Zakapeme olejem, dochutíme zázvorem, solí i pepřem a promícháme.</strong></span></span></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-56329136424836327162016-07-11T13:23:00.006+02:002016-07-11T13:23:54.645+02:00Užasné naložené kuřecí nudličky s rýží a salátem<div class="standarizovan" data-mce-style="line-height: normal;" style="-webkit-text-stroke-width: 0px; color: #333333; font-family: Georgia, "Times New Roman", "Bitstream Charter", Times, serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: auto; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 1; word-spacing: 0px;">
<span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"></span><span style="font-size: large;"><span style="color: red;"><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">2 kuřecí řízky,</strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">2 vejce,</strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">hořčice – 1 až 2 lžíce,</strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">soja sauce,</strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">solamil (trošku), </strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">česnek,</strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;"> Nasi goreno (koření – případně přiveze své),</strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">mořská sůl,</strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">olej (kukuřičný)</strong></span></span></span></div>
<div class="standarizovan" data-mce-style="line-height: normal;" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span style="color: red;"><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Pro hubnoucí:<span class="Apple-converted-space"> </span></strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">1 kuřecí řízek,</strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;"> česnek, </strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">podravka, </strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">divoká indiánská rýže<span class="Apple-converted-space"> </span></strong></span><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Parboiled,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">nasekaná čerstvá petržel</strong></span></span></span></div>
<div class="standarizovan" data-mce-style="line-height: normal;" style="color: #333333; font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><span data-mce-style="color: #993300;" style="color: #993300;"><strong style="font-weight: bold ! important;"><span class="Apple-converted-space"></span></strong></span></span><span style="color: black;"><span data-mce-style="letter-spacing: 0pt;" lang="CS" style="letter-spacing: 0pt;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Kuřecí maso rozkrájíme na nudličky a dáme do misky k němu přidáme ostatní ingredience a zamícháme a necháme uležet v chladu do 2. dne, ale můžeme připravit rovněž ihned. Osmažíme na pánvi.</strong></span></span></span></div>
<div class="standarizovan" data-mce-style="line-height: normal;" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span data-mce-style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-bidi-font-family: Arial;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Pro hubnoucí:<span class="Apple-converted-space"> </span></strong></span><span data-mce-style="mso-bidi-font-style: italic;" lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">Kuřecí maso rozkrájené na nudličky vhodíme do vroucí vody (vody tolik, aby se stačila vydusit) s kořením a 20 minut dusíme.</strong></span></span></div>
<div class="standarizovan" data-mce-style="line-height: normal;" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span data-mce-style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-bidi-font-family: Arial; mso-bidi-font-style: italic;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Příloha:<span class="Apple-converted-space"> </span></strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Vaříme 30 minut, ozdobíme petrželkou. Pro hubnoucí nemastíme.</strong></span></span></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-65426273937129259242016-07-11T13:15:00.003+02:002016-07-11T13:15:57.706+02:00Pečené kuře po staročesku<div class="MsoNormal" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span style="color: red;"><span lang="CS"><b style="font-weight: bold ! important;">1 kuře,</b></span><span lang="CS"><b style="font-weight: bold ! important;">2 paličky česneku,</b></span><span lang="CS"><b style="font-weight: bold ! important;">3 nakyslá jablka,</b></span><span lang="CS"><b style="font-weight: bold ! important;">polévkové koření,<span class="Apple-converted-space"> </span></b></span><span lang="CS"><b style="font-weight: bold ! important;">sladká i pálivá mletá paprika,</b></span><span lang="CS"><b style="font-weight: bold ! important;">sůl</b></span></span></span></div>
<div class="MsoNormal" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span lang="CS"><b style="font-weight: bold ! important;">Kuře omyjeme, rozporcujeme a stáhneme z kůže. Vložíme do pekáčku, přidáme 1-2 paličky česneku, nakrájená jablka na osminky, posypeme sladkou i pálivou</b><span class="Apple-converted-space"> </span><b style="font-weight: bold ! important;">paprikou a osolíme. Podlijeme a vložíme do rozpálené trouby. Po upečení ochutíme podle potřeby kořením. Podáváme s opečenými plátky brambor.</b></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="CS" style="font-family: "times new roman" , serif;"><b style="font-weight: bold ! important;"> Brambory: oloupané brambory nakrájíme na jemné plátky, poskládáme na pečící papír a upečeme. Když jsou měkké tak dosolíme. Ozdobíme petrželkou.</b></span></span></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-2274496394710169672016-07-11T13:12:00.004+02:002016-07-11T13:12:49.150+02:00Kuřecí vývar s růžičkovou kapustou, kukuřicí, mrkví a kuřecím masem<div class="MsoNormal" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span style="color: blue;"><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">400 g</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;"><span class="Apple-converted-space"> </span>kuřecí skelet nebo čtvrtka kuřete,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">150 g</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;"><span class="Apple-converted-space"> </span>růžičková kapusta,<span class="Apple-converted-space"> </span></strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">150 g</strong></span><span lang="CS"><span class="Apple-converted-space"> </span><strong style="font-weight: bold ! important;">mražená cukrová kukuřice,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">2 ks mrkev,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">petrželka nebo pažitka,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;"> sůl,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">olej,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">celý pepř</strong></span></span></span></div>
<div class="MsoNormal" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">Skelet nebo čtvrtku kuřete vložíme do studené osolené vody s pěti kuličkami pepře a přivedeme k varu</strong><span class="Apple-converted-space"> </span><strong style="font-weight: bold ! important;">Dále mírně táhneme jednu až dvě hodiny. Před koncem varu přidáme na kolečka nakrájenou očištěnou orestovanou mrkev a růžičkovou kapustu a dovaříme. Vývar scedíme, obereme maso a nakrájíme přes vlákno.</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Do předehřátého šálku vložíme jednu růžičkovou kapustu kousek mrkve, kukuřici, kuřecí maso a přelijeme vroucím vývarem a nakonec sypeme pažitkou.</strong></span></span></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-32657917341914675792016-07-11T12:08:00.005+02:002016-07-11T12:08:58.246+02:00Ženská pomsta<div class="MsoNormal" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span style="color: red;"><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">6 rohlíků,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">50 g</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;"><span class="Apple-converted-space"> </span>másla,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">100 g</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;"><span class="Apple-converted-space"> </span>rozinek,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">250 g</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;"><span class="Apple-converted-space"> </span>tvarohu,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">50 ml mléka,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">4 bílky,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">4 jablka,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">100 g</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;"><span class="Apple-converted-space"> </span>ořechů,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">250 ml šlehačky,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">cukr,</strong></span><span lang="CS"><strong style="font-weight: bold ! important;">rum,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">skořice</strong></span></span></span></div>
<div class="MsoNormal" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Do vymazané zapékací mísy naskládáme kolečka z rohlíků, zalijeme je rozpuštěným máslem, pokapeme rumem,</strong><span class="Apple-converted-space"> </span><strong style="font-weight: bold ! important;">posypeme oloupanými, nakrájenými jablky, skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy. Tvaroh rozmícháme s trochou mléka a s cukrem a vmícháme do něj ušlehaný sníh z bílků. Tuto směs navršíme na jablka a dáme zapéci do trouby. Hotové zdobíme šlehačkou a sypeme skořicí.</strong></span></span></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-24064514086878093712016-07-11T11:49:00.001+02:002016-07-11T11:49:03.303+02:00Těstoviny se zelím a uzeným masem<div class="MsoNormal" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span style="color: red;"><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif';" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">500 g</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif';" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;"><span class="Apple-converted-space"> </span>kysaného zelí,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif';" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">2 cibule,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif';" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">300 g</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif';" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;"><span class="Apple-converted-space"> </span>uzeného masa,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif';" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">1 bal. vícebarevných těstovin,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif';" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;"> sůl,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif';" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;"> pepř,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif';" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;"> polévkové koření,</strong></span><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;"> olej</strong></span></span></span></div>
<div class="MsoNormal" style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<span style="font-size: large;"><span data-mce-style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="CS" style="font-family: "Times New Roman",serif;"><strong style="font-weight: bold ! important;">Na oleji osmahneme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a kysané zelí. Okořeníme solí, pepřem a polévkovým kořením a</strong><span class="Apple-converted-space"> </span><strong style="font-weight: bold ! important;">dusíme do měkka. Uvařené těstoviny scedíme a vše smícháme.</strong></span></span></div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4172914814841247083.post-48356508474567477932016-07-11T11:06:00.003+02:002016-07-11T11:06:40.768+02:00 Čočková polévka se slaninou a smetanou<div style="-webkit-text-stroke-width: 0px; color: #333333; font-family: Georgia, "Times New Roman", "Bitstream Charter", Times, serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; orphans: auto; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 1; word-spacing: 0px;">
<span style="color: red;"><strong style="font-weight: bold !important;">200 g čočky,50 g slaniny,1 1/4 litru vody,40 g másla,50 g cibule,40 g hladké mouky,2 stroužky česneku,1/8 litru mléka nebo smetany,sůl, pepř</strong></span><strong style="font-weight: bold !important;"><br /></strong></div>
<div style="font-family: Georgia,"Times New Roman","Bitstream Charter",Times,serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 24px; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
<strong style="font-weight: bold !important;">Čočku zalijete vodou tak, aby byla potopená a nechte máčet přes noc.</strong><strong style="font-weight: bold !important;">Druhý den doplňte zbytek vody a čočku vaříte do změknutí. U čerstvé<span class="Apple-converted-space"> </span></strong><strong style="font-weight: bold !important;">čočky stačí většinou půl hodiny. Je-li však čočka starší, může vaření trvat<span class="Apple-converted-space"> </span></strong><strong style="font-weight: bold !important;">hodinu i déle. Když je čočka uvařená, osmahňete na másle nadrobno<span class="Apple-converted-space"> </span></strong><strong style="font-weight: bold !important;">nakrájenou cibuli a na malé kousky nakrájenou slaninu, přidejte<span class="Apple-converted-space"> </span></strong><strong style="font-weight: bold !important;">mouku a umíchejte růžovou jíšku. Zřeďte ji vývarem z čočky, přidejte<span class="Apple-converted-space"> </span></strong><strong style="font-weight: bold !important;">uvařenou čočku a povařte ještě 20 minut. 5 minut před dovařením<span class="Apple-converted-space"> </span></strong><strong style="font-weight: bold !important;">přidejte prolisovaný česnek, osolte, opepřete (okořeňte až před dovařením,</strong><strong style="font-weight: bold !important;">aby čočka rychleji změkla) a těsně před dovařením zjemněte smetanou<span class="Apple-converted-space"> </span></strong><strong style="font-weight: bold !important;">nebo mlékem. Můžete podávat samotnou polévku nebo např.</strong><strong style="font-weight: bold !important;">s chlebem či na nudličky nakrájenou a na másle osmaženou žemlí.</strong></div>
Unknownnoreply@blogger.com0